IT'ers worden vaak gezien als nerds. Reken af met dit vooroordeel en maak het verschil door je soft skills actief in te zetten.
Het succes van ondernemingen wordt steeds vaker bepaald door het inzetten van de juiste informatietechnologie. Dat lukt alleen als jij succesvol samenwerkt met klanten, collega's en de professionals van andere afdelingen.
In dit boek kun je lezen wat er nodig is om van je IT-afdeling het kloppende hart te maken van een slagvaardige organisatie. Lees alles over het belang van persoonlijke relaties, open communicatie en een gedeelde cultuur. Want je kunt nog zo veel verstand hebben van ITIL, BISL, ASL, SIEM of SaaS, uiteindelijk draait het maar om één ding: mensen!
Bart Groothuis is zo'n 40 jaar geleden in de automatisering begonnen als WhizKid en IT-nerd. Hij is adviseur op het gebied van harde IT-strategie en -besturing en combineert dat met de zachte kant onder het motto 'Creëer een band met je klant.'
Mirjam Verheijen is ruim 35 jaar actief in het verbinden van IT, mensen en processen. Mirjam is een mensenmens en weet op een ontwapende manier organisatieproblemen bloot te leggen. Haar aanpak is: 'Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het zoals het gaat.
Werk jij ook in een organisatie waar iedereen langs elkaar heen werkt en met zijn eigen doelen bezig is? Zie jij ook te veel haperende bedrijfsprocessen, zinloze uitgaven en balende klanten?
Dit boek is een must-read voor iedereen die zich afvraagt waarom zijn organisatie uit losse eilanden lijkt te bestaan:
* Waarom lijken je collega's soms bij een heel ander bedrijf te werken?
* Waar komen al die tegengestelde belangen vandaan?
* Waarom lopen vergaderingen zo moeizaam?
* Waarom is er zoveel bureaucratie?
De oorzaak is een gebrek aan alignment. Door kunstmatige belangentegenstellingen is iedereen met zijn eigen doelen bezig en worden gezamenlijke doelen niet behaald. Dat is op te lossen door processen beter te organiseren en te besturen vanuit een gedegen strategie.
Het boek bevat een solide methode, een realistische case en een concreet stappenplan om misalignment in je eigen organisatie aan te pakken.
De alignmentpuzzel is geschreven door de vier doorgewinterde managementadviseurs Hans Veltman, Jacques Adriaansen, Peter Morren en Rob Kwikkers. Met hun nieuwe aanpak maken ze organisaties efficiënter en slagvaardiger én ook veel leuker om in te werken.
Een praktische gids boordevol cases, inclusief toegang tot een online platform waar je gebruik kunt maken van handige stappenplannen, modellen en invuloefeningen.
Hybride werken begint met een visie op hoe je jouw organisatie wendbaar inricht, nu en in de toekomst. Echt wendbaar werken draait niet om een werkplek of tools. De aard van het werk, wanneer en hoe er wordt samengewerkt en het welzijn van de medewerkers staan centraal. Kortom, dit vraagt (digitale) vaardigheden, ander gedrag en nieuwe competenties van medewerkers en leidinggevenden. Veranderingen die alleen mogelijk zijn als ook hr, ICT en huisvesting mee bewegen. Maar waar begin je?
In dit boek lees je alles wat je moet weten om er een succes van te maken.
Gonny Vink is oprichter en chief happiness officer van work21 en auteur van 'Leidinggeven op afstand'. Bas Krikke is adviseur bij work21, bedenker en -uitvoerder van veranderstrategieën die hout snijden. Samen met hun collega's schudden ze organisaties, teams en leidinggevenden wakker met de mogelijkheden van nieuwe technologie om in te spelen op de uitdagingen van de huidige tijd.
Hoe overleef je een manager die zich gedraagt als een dictator of een controlfreak? Blijf niet langer slachtoffer, maar pak zelf de regie.
Je bent niet de enige in Nederland die ziek wordt van zijn baas. Veel managers kunnen niet delegeren, zijn wantrouwig, wispelturig of komen hun afspraken niet na. Dit maakt je onzeker, geeft je een onveilig gevoel en langzaam maar zeker raak je gedemotiveerd. En voor je het weet zit je ziek thuis. Opgebrand. Kom in actie en ontdek hoe je een slechte manager kunt overleven. Lees alles over de 33 slechtste managementeigenschappen en de strategieën die je kunt inzetten om je manager te helpen een betere leidinggevende te worden.
Ook onmisbaar leesvoer voor managers die beter willen worden in hun vak
Bart Groothuis is organisatieadviseur en heeft jarenlange ervaring als (interim)manager. Zijn devies is om gewone dingen ongewoon goed te doen en dat probeert hij ook als (interim)manager in de praktijk te brengen. Hij helpt mensen in organisaties om beter samen te werken. Bart verzorgt regelmatig lezingen en workshops voor adviseurs en managers die zakelijk meer succes willen hebben. Hij is de auteur van 'Verkoop jezelf' en 'Creëer een band met je klant'.
Succesvol risicomanagement begint met een cultuur waarin iedereen bewust anticipeert op risico's. Dit boek beschrijft het belang van de menselijke factor en de keuzes die bestuurders en managers kunnen maken voor het creëren van een gezonde en effectieve risicocultuur.
Toenemende transparantie, regelgeving en internationalisering stelt hoge eisen aan het risicomanagement van organisaties. Bestuurders en risicomanagers richten zich hiervoor te veel op het bedenken van antwoorden op korte termijnproblemen en zijn te weinig gericht op de lange termijn.
Risicomanagementdeskundige Wimjan Bos analyseert de mogelijkheden van een open risicocultuur en beschrijft de belangrijkste trends. Prominente bestuurders, politici en topambtenaren vertellen wat hun zorgen zijn en hoe zij en hun organisaties deze risico's managen:
* Wanneer wordt een visie van een CEO schadelijk voor het bedrijf?
* Hoe herken je als bank klanten die hun eigen belang voorop stellen?
* Welke rol speelt moraliteit in besluiten van bestuurders?
* Hoe tackle je als pensioenfonds risico's die achter de horizon liggen?
* Luister je als overheidsorganisatie alleen naar politieke wensen of ook naar de maatschappelijke realiteit?
Wimjan Bos adviseert bedrijven en maatschappelijke organisaties over risicomanagement. Als managing partner Financial Services Risk van Ernst & Young ontwikkelde hij zich tot gesprekspartner voor besturen en raden van commissarissen. Als partner bij de Galan Groep werkt hij samen met bestuurders die hun organisatie en risicocultuur willen verbeteren.
Er is meer nodig dan lef voor het benoemen van meer topvrouwen, en dat is een goed plan.
In veel bedrijven en overheidsorganisaties is er wel de wil om te veranderen, maar ontbreekt het aan een concreet stappenplan. In dit boek schetst diversiteitsdeskundige Robert Vos de contouren van een programma waarmee elke organisatie binnen vijf jaar een evenwichtige man-vrouwverhouding kan realiseren in de top.
Bedrijven met meer leidinggevende vrouwen zijn productiever en succesvoller, en hebben meer tevreden medewerkers. Met de aanpak in dit boek kan elke organisatie de stappen zetten die nodig zijn voor het verbeteren van de organisatiecultuur en de bedrijfsresultaten.
Robert Vos studeerde bedrijfseconomie en was business development manager bij multinationals. Hij raakte overtuigd van het belang van meer diversiteit en specialiseerde zich in het coachen van vrouwen die de top willen bereiken.
Zelfsturende organisaties hebben geen managers nodig, wel leiders. Een goede leider bepaalt de koers en zorgt voor heldere kaders, transparante organisatiedoelen en een veilige werkomgeving.
Steeds meer organisaties ontdekken de voordelen van zelforganisatie. Geef mensen op de werkvloer de vrijheid te bepalen wat er nodig is, en het lukt plotseling veel beter om in te spelen op een continu veranderende omgeving. In de praktijk blijkt dat goed leiderschap hierbij onmisbaar is. Maar welke vorm van leiderschap?
Dit boek beschrijft een uniek model dat laat zien welke leiderschapsstijl past in de verschillende fasen van zelforganisatie. Met alle praktijkvoorbeelden is het een onmisbaar handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in eigentijds leiderschap. Lees welke leiderschapsstijl past bij jou en bij jouw organisatie. En, wat kenmerkt eigenlijk een echte leider?
Lydia Bos ontwikkelde zich tot consultant en coach naast een carrière als directeur en bestuurder in verschillende sectoren. Ze is gespecialiseerd in het adviseren van organisaties die op zoek zijn naar een gezonde balans tussen leiderschap en zelforganisatie.
Er is nog steeds plek voor managers in de platte organisatie, als ze zich tenminste behulpzaam opstellen.
Steeds meer medewerkers organiseren hun eigen werk, maar ze missen goede ondersteuning. Zelforganisatie is mooi, maar ook professionals kunnen wel wat hulp gebruiken. Daar kun jij voor zorgen, maar hoe?
In dit boek maak je kennis met de supportorganisatie, een nieuwe manier van werken waarbij mensen de vrijheid hebben om hun werk goed te doen, en ondersteund worden waar dat nodig is. De supportorganisatie is het antwoord op het falen van de traditionele hiërarchische organisatie en op de stuurloosheid van zelforganisatie. In dit boek kun je lezen hoe je met heldere kaders, opdrachten en pragmatische ondersteuning je medewerkers helpt om het beste uit zichzelf en hun team te halen.
De supportorganisatie biedt houvast aan iedereen die zijn organisatie wendbaarder wil maken. Ervaar hoe je samen betere resultaten kunt behalen. Door te steunen én te sturen.
Jirtsin Beenhakker heeft jarenlange ervaring met het inrichten en begeleiden van organisaties die hebben gekozen voor zelforganisatie of wendbaarheid. Beenhakker is als oprichter en mede-eigenaar de drijvende kracht achter de organisatie-adviseurs van expertisecentrum Plato.
De wereld verandert steeds sneller. Allerlei nieuwe ontwikkelingen vragen in toenemende mate om onze aandacht als leidinggevende, waardoor we niet zelden wegzakken in de hectiek van de dag. Dit terwijl er juist nu, meer dan ooit, een beroep op ons vermogen wordt gedaan om afstand te nemen en te kijken naar wat er echt nodig is.
Wanneer je meer vanuit rust en ontspanning naar je omgeving en jezelf kunt kijken, sta je meer open voor nieuwe ideeën en de mensen om je heen. Hierdoor worden bedreigingen weer kansen en ontstaat er een andere manier van werken, met meer impact en energie.
In dit persoonlijke boek beschrijft Sake Algra hoe hij na jaren in de bestuurskamer tot het inzicht kwam dat zelfreflectie en een open houding hem meer opleverde dan controle en het opleggen van verandering. Dit boek is een wake-up call voor bestuurders en leidinggevenden, die worstelen met de dynamiek van vandaag en een bron van inspiratie voor iedereen die wil weten wat het alternatief is.
Sake Algra werkt sinds het begin van zijn loopbaan in de wereld van de informatietechnologie voor grote internationale organisaties en meer dan de helft daarvan vanuit de boardroom en als CEO. Tijdens een sabbatical vielen voor hem een aantal puzzelstukken in elkaar. Hij ontdekte het zenboeddhisme en daarmee een nieuwe manier van leidinggeven, die hij nu deelt met collega-bestuurders.
'Door je aandacht bewuster te richten, wordt alles zachter, makkelijker en vooral leuker. Dat is beter voor je werk en beter voor jezelf.'
- Sake Algra
Wilt u dat uw medewerkers zelfstandig werken en initiatief nemen? Dan zult u ze moeten vertrouwen. Want controle is goed, maar vertrouwen is beter.
Veel managers behandelen hun medewerkers als kleine kinderen. Ze doen alles voor, kijken continu mee over hun schouders en controleren of het werk goed is gedaan. Voor deze managementstijl is geen plek in moderne organisaties.
Deze tijd vraagt om snelle, wendbare en innovatieve bedrijven. Die hebben geen brave ja-knikkers nodig, maar gemotiveerde medewerkers die initiatief nemen en bereid zijn om alles te geven. In dit boek laat organisatieveranderaar Bart Stofberg overtuigend zien waarom vertrouwen de basis is voor elke toekomstbestendige organisatie. Lees hoe je zo'n organisatie inricht en nooit meer de baas hoeft te spelen.
Het adagium van organisatieveranderaar Bart Stofberg is: als je ideeën wilt vermenigvuldigen, moet je ze delen. Daarom helpt hij als senior-adviseur bij Quint ondernemingen om mensen beter te laten samenwerken. Bart is spreker en auteur van 'Iedereen kan innoveren'.
Steeds meer mensen werken niet meer bij jou op kantoor. Ze werken thuis, mobiel of vanuit hun vakantiehuis. Je wilt graag met ze overleggen over lopende projecten en informeel met ze kletsen om een band met ze op te bouwen, maar hoe doe je dat op afstand?
Gonny Vink laat zien hoe je met je mensen kunt samenwerken, ongeacht de afstand. Lees hoe je een team maakt van een groep medewerkers die elkaar zelden tot nooit ziet, hoe je praktische informatie uitwisselt en heldere werkafspraken maakt.
Een onmisbare handleiding voor leidinggevenden die hun externe medewerkers actief willen blijven begeleiden.
Gonny Vink is oprichter en chief happiness officer van work21. Samen met haar collega's helpt ze mensen en organisaties om in te spelen op alle mogelijkheden die nieuwe technologie biedt. Vink is mede-auteur van het Klein receptenboek van het nieuwe werken.
Werken voor een salarisstrookje is niet meer van deze tijd. Wil jij ook meer geluk en bezieling vinden in je werk? Word dan ook een happyholic en ga op zoek naar een leuker werkend leven!
Als millennials hebben wij heel andere behoeften als het gaat om werk. We werken niet om te concurreren met collega's voor de beste promotie, we werken om geïnspireerd te raken. We willen groeien en ontwikkelen, impact maken en betekenisvol zijn. En wij staan niet alleen, steeds meer mensen willen happyholics worden.
Maar hoe realiseer je dat? In dit boek lees je hoe je leuk en betekenisvol werk kunt vinden. Dat is beter voor jezelf, maar ook voor je organisatie.
Itamar Sharon is happyholic. Hij werkte bij traditionele bedrijven en ontdekte al vlug dat hij daar niet gelukkig zou worden. Sindsdien richt hij zich als trainer, coach en spreker op het helpen van happyholics om meer bezieling en plezier te realiseren in hun werk. Zijn missie? Een leuker werkend leven voor iedereen.
Zou het niet geweldig zijn als u elke leugen direct zou herkennen? Als u zou weten of een sollicitant overdrijft? Of een klant u belazert met een schadeclaim? Of een zakenrelatie liegt over zijn bijdrage aan een project?
Ontdek in dit praktische boek hoe u met slimme verhoortechnieken en lichaamstaalanalyse kunt voorkomen dat mensen u bedriegen.
Ontwikkel een antenne voor misleiding, manipulatie en intimidatie zodat niemand u tijdens persoonlijke gesprekken, vergaderingen en onderhandelingen nog in de luren kan leggen.
Psycholoog Job Boersma is leugenexpert en facial coder. Boersma is opgeleid door de Paul Ekman International Group en voormalig CIA agent James Newberry. Guus Essers is managementconsultant en organisatieontwikkelaar. Hij is gespecialiseerd in taalpsychologie, beïnvloedingsstrategie en psychopathologie.