'Wat ik zelf heb meegemaakt,
doet me nadenken over de vraag:
als een mens in de miserie zit, wat helpt dan?
Wat doen we wanneer het noodlot ons treft?
Waar vinden we troost?
Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten:
in de aanwezigheid van de ander.
Dat is de basis.' Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden. Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat? Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht? In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.
Louise Fresco houdt zich al haar hele leven bezig met voedsel, als denker, wetenschapper en schrijver. Ze heeft onnoemelijk veel gepubliceerd, geeft wereldwijd lezingen en praat met wetenschappers, bestuurders en beleidsmakers, en steevast over de vraag: hoe voeden wij 8 miljard mensen nu, en 10 miljard straks?
In dit boek beschrijft Fresco hoe haar denken over voedsel is veranderd. Ze gaat in op actuele kwesties die ons allen bezighouden, maar geeft ook vele kleurrijke herinneringen.
Reizen, gerechten, de nieuwste wetenschappelijke inzichten en kunst die haar inspireert vormen aanleiding tot associaties en vragen. In Ons voedsel komt alles aan de orde: schaarste en overvloed, geboden en verboden, gezondheid en ziekte, en uiteindelijk de verhouding tussen de mens en de planeet.
Ons voedsel is een optimistisch boek over de verhalen achter iedere maaltijd. Het is een geëngageerde en prachtig geschreven getuigenis van een leven waar voedsel, datgene wat niemand onverschillig kan laten, als een rode draad doorheen loopt.
Louise O. Fresco (1952) is wetenschapper, columnist voor NRC Handelsblad en de auteur van de veelgeprezen romans De kosmopolieten, De utopisten (shortlist Libris Literatuur Prijs), De idealisten en recent De plantenjager uit Leningrad. Haar boek Hamburgers in het paradijs geldt als haar magnum opus over landbouw en voedsel. In juni 2022 neemt zij afscheid als bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research.
Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had.
In 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold' beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd.
Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen?
- Israel van Dorsten
'Elk ogenblik, elke ontmoeting, is een kans om iets te veranderen.'
De eerste twee jaar van zijn leven bracht Awraham Soetendorp door op een onderduikadres. Op zijn 25ste begon hij, als jongste rabbijn van Nederland, met 'het werk van vrede en hoop' en groeide hij uit tot de stem van liberaal-joods Nederland.
Aan de vooravond van zijn tachtigste verjaardag blikt hij terug. Hij deelt de belangrijkste inzichten die hij opdeed in een rijk en bevlogen leven, dat getekend werd door de oorlog en de gevolgen daarvan. Waar het om gaat, betoogt hij, is dat verdriet en woede niet de overhand krijgen, maar dat de balans doorslaat naar optimisme.
Wat betekent een moedig en hoopvol leven, voor jezelf en voor de ander? Levenslessen van een rabbijn is een noodzakelijk boek over verlies, verzet en verzoening.
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft het vertrouwen in de politiek verloren. Vooral het vertrouwen in de Tweede Kamer is naar een dieptepunt gezakt. Burgers voelen zich niet gehoord, niet gezien en niet serieus genomen. Dat kan en moet anders, vindt Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging, de nieuwe politieke partij die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 vanuit het niets op het politieke strijdveld leek te verschijnen. Van der Plas is op een missie. Ze wil niets liever dan dat er weer politiek wordt bedreven waar de burger in kan geloven, met volksvertegenwoordigers die strijden voor de belangen van de burger.
Van der Plas vertelt hoe ze als nieuw Kamerlid geconfronteerd wordt met de Haagse cultuur en wandelgangen en beschrijft hoe zij van de ene verbazing in de andere valt. Via 'functie elders', het formatiedebacle, de toeslagenaffaire, het Groningergas en het corona- en stikstofdebat laat Van der Plas zien hoe de menselijke maat uit de politiek verdwenen is. Als luis in de pels verwoordt Van der Plas scherp wat zich in Den Haag afspeelt. Tegelijkertijd zoekt ze naar oplossingen, opdat de politiek weer betrouwbaar, integer en rechtvaardig wordt.
Caroline Van Der Plas (1967) is sinds 2021 Tweede Kamerlid en fractievoorzitter voor de BoerBurgerBeweging.
Grootmeester is het meeslepende verhaal van een kleurrijk leven. De Nederlandse strafpleiter Gerard Spong werd geboren in Paramaribo, als zoon van de enige psychiater van Suriname. Zijn jeugd bracht hij door op het terrein van 's Lands Psychiatrische Inrichting.
Begonnen als jonge advocaat in Paramaribo, ontwikkelde Spong een spraakmakende praktijk in Den Haag en later in Amsterdam. Hij stond in zijn lange carrière onder anderen de rechterhand van drugsbaron Johan V., oorlogsmisdadiger Pieter Menten en RAF-verdachten bij. Twee jaar voor de Decembermoorden in Suriname ontkwam hij maar nipt aan de dood. Later adviseerde hij de Surinaamse regering in de strafzaak tegen Desi Bouterse.
Even openhartig als flamboyant vertelt Spong over de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven en zijn carrière. Voor dit boek spraken de auteurs tal van mensen uit zijn omgeving.
In 2023 zit Gerard Spong vijftig jaar in het vak. In het fascinerende Grootmeester wordt op boeiende wijze het geheim van een van de topadvocaten van Nederland ontrafeld.
Hoe wist Mark Rutte zo veel moeilijke debatten te doorstaan? Hoe kan het dat hij met de VVD keer op keer verkiezingen won? En wat maakt hem zo moeilijk te interviewen? Robbert Wigt zocht het antwoord in de taalkunde en retorica, en sprak met journalisten, oud-politici, wetenschappers en communicatiedeskundigen. Zo ontstond 'Supergaaf', een blauwdruk van Ruttes overtuigingsmiddelen.
'Toen ik het boek uit had, was ik onder de indruk, maar vooral moe. Moe van alle trucjes. Want dat zijn het uiteindelijk.' - Leon Verdonschot, De Limburger
'Robbert Wigt kraakt de code en ontrafelt het enigma Mark Rutte via zijn taal.' - Gijs Groenteman
In `De democratie crasht' waarschuwt oud-kamerlid Kees Verhoeven ons voor de sluipmoordenaar van onze rechtsstaat: digitalisering. De overheid krijgt maar geen grip op digitale technologie - met big tech-monopolies, datalekken en privacyschandalen tot gevolg. Intussen versterken sociale media de polarisatie en het hokjesdenken, zowel in de samenleving als in de Tweede Kamer. De politiek raakt oververhit en is steeds minder in staat om maatschappelijke uitdagingen en grote crises het hoofd te bieden.
Aan de hand van zijn ervaringen in de Tweede Kamer laat Verhoeven zien hoe digitalisering de democratie veranderde; op de een of andere manier gaan de twee niet goed samen. Verhoeven maakt duidelijk hoe digitale technologie ons in haar greep heeft en ons denken en doen beïnvloedt. Hij geeft antwoord op de vragen: Wat kunnen we doen om digitalisering in goede banen te leiden? Hoe kunnen we onze democratie redden?
Stel je voor: een Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft. Een land waarin economische groei niet meer voorop staat, terwijl de welvaart van verreweg de meeste Nederlanders intact blijft. Een land waarin mensen gelukkiger worden, omdat ze minder stress en meer vrije tijd hebben.
Er is leven na de groei laat zien hoe dit kan, op een haalbare en betaalbare manier en in korte tijd.
Aan de hand van kleine en grote verhalen neemt het boek je mee naar het Nederland van 2040. Daarbij passeren vele concrete verbetervoorstellen de revue, voor de inrichting van de economie, de sociale zekerheid, de landbouw, de zorg en mobiliteit. Ook laat het boek zien wat deze veranderingen praktisch betekenen voor jouw dagelijkse leven: in je huishouden, je werk en je leefomgeving.
Nu steeds meer wetenschappers stoppen met groei bepleiten, is dit het eerste boek in Nederland dat laat zien hoe dit kan.
Dit nieuwe verhaal voor Nederland is ambitieus, wetenschappelijk gefundeerd, waardengedreven, sociaal en realistisch.
Het enige dat nodig is, is vertrouwen en daadkracht. Om oude gewoonten en ideeën die de aarde en de mens uitputten los te laten en om samen een nieuwe richting in te slaan. Want na de groei wacht een mooier leven.
Als landen rijker worden, worden ze ook democratischer - tenminste, daar ging de westerse wereld lange tijd vanuit. China houdt zich niet aan dit dogma: het land wordt wel welvarender, maar ook steeds autoritairder. Sterker, als president Xi Jinping volgend jaar begint aan zijn ongekende derde termijn, is hij praktisch alleenheerser over een land dat individuele vrijheden steeds verder inperkt, op grote schaal mensen opsluit en geen kritische stemmen meer toestaat. Intussen presenteert China, de ultieme controlestaat, zich trots aan de wereld als een alternatief staatsmodel.
Hoe is het zover gekomen? En kan Xi dit volhouden? Welke gevolgen heeft de rigoureuze aanpak van de coronacrisis voor de populariteit van de Communistische Partij? Hoe houd je welvaart vast als mensen geen stap buiten de gebaande paden durven te zetten? Hoelang kan China nog fangbian blijven voor de Chinezen zelf: comfortabel, gemakkelijk?
Eva Rammeloo woont en werkt al jaren in China. In het fascinerende Alles onder controle beschrijft ze de groeiende almacht van Xi en zijn partij, maar in de kieren van de dictatuur ziet ze ook verzet. Onder de oppervlakte van het Chinese succesverhaal gist en borrelt het. Zo spreekt Rammeloo een Tibetaanse monnik, die een manier vond om zijn cultuur te behouden. Een varkensboer die zijn eigen, zelfvoorzienende dorp oprichtte. Ouders die zich er niet bij neerleggen dat hun dochter is weggegeven. Studenten in Hongkong die tot het uiterste gaan voor hun vrijheid. Alles onder controle is een uiterst boeiend ooggetuigenverslag uit de haarvaten van een nog altijd onbekende wereldmacht.
De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn 'Chinese droom' zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld.
In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat dit kan lukken. Als China het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence, zal het de wereldorde gaan bepalen.
Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de Brexit, de nauwe samenwerking met Poetin en opkomend nationalisme in Europa kan de eenentwintigste eeuw de eeuw van China worden. President Biden tracht samen met bondgenoten de schade zoveel mogelijk te beperken. Als dat niet lukt gaat de westerse wereldorde met zijn vrijemarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop.
Prachtige, originele en ontroerende levensverhalen van 100-jarigen
‘Het leven gaat niet om gelukkig of succesvol zijn, maar om verbondenheid, met de natuur en de mensen om je heen.’ Fred Hisschemöller
‘In sommige omstandigheden mag je je principes laten varen. In de oorlog vond ik in leven blijven belangrijker – om anderen te helpen overleven.’ Selma van de Perre
Wie kan er meer over het leven vertellen dan de kleine groep mensen die de bewonderenswaardige leeftijd van 100 jaar weten te bereiken? De meesten groeiden op in armoede en moesten al op hun twaalfde aan het werk. Ze maakten de crisisjaren mee, de oorlog én de toenemende welvaart daarna. Ze zagen paard en wagen uit het straatbeeld verdwijnen en plaatsmaken voor de eerste auto’s. Hun dagelijks leven werd verlicht door de komst van de wasmachine, stofzuiger en koelkast, en opgeleukt door de televisie en vakanties naar het buitenland. Vrouwen en arbeiders kregen door de emancipatie en nieuwe wetten de kans hun maatschappelijke positie en levenskwaliteit te verbeteren.
De 100-jarigen die in dit boek hun levensverhaal vertellen, zijn getuigen van grote gebeurtenissen en veranderingen in de afgelopen eeuw. In hun leven hebben ze vaak vele tegenslagen weten te overwinnen. Van dwangarbeid en gevangenschap tot het verlies van kinderen, ouders en geliefden.
Marjon Bolwijn, journalist voor de Volkskrant, interviewt in Levenslessen van 100-jarigen ruim veertig eeuwelingen. Als er iets opvalt aan hun verhalen, dan is dat de veerkracht, levenslust en het optimisme waarover zij allen beschikken. Het zijn verhalen die inspireren en helpen relativeren.
`Rebelleren voor het leven' van `scheppingsactivist' Rozemarijn van 't Einde is een boek over geloof, hoop en activisme in de klimaatcrisis waar we middenin zitten. Hoe komt deze theoloog terecht tussen rebellen en activisten? Hoe reageert haar omgeving op disruptieve acties waaraan ze deelneemt? De auteur neemt je mee in de wereld van de klimaatbeweging. Ze schrijft openhartig over haar zoektocht naar een goede balans tussen haar gezondheid en de urgentie van de klimaatcrisis. De startblokken helpen de lezer om zelf in actie te komen. Met sprankjes humor en vleugjes hoop biedt dit boek veel waardevolle ervaringen en inzichten over de klimaatcrisis, en inspireert het om je in te zetten voor een hoopvol alternatief.
`Het goede leven' van Robert Schulz en Marc Waldinger bevat de onderzoeksresultaten van de Harvard Study of Adult Development, het langstlopende onderzoek ter wereld over de vraag waarom sommige mensen langer leven dan anderen. Het resultaat is een herkenbaar, praktisch toepasbaar en prettig leesbaar boek. Waldinger en Schulz laten zien wat goed leven is en leren ons hoe we ons geluk kunnen bevorderen. Het geheim zit hem in het geluk dat wij vinden in onze sociale relaties. Geluk staat niet gelijk aan succes of hoeveel geld wij hebben, maar is voor iedereen toegankelijk.
Van de auteur van de internationale bestseller HET BEGIN VAN ALLES
Met een voorwoord van Joris Luyendijk
'Vlot, punk, anti- alles en onweerstaanbaar.' - The Sunday Times
'Graeber had een omnivoor, avontuurlijk intellect.' - NRC
De verlichting begon niet in Europa. Aan het eind van de zeventiende eeuw vestigde zich een bonte bende zeerovers op Madagaskar. Terwijl men in de Franse salons de basisprincipes van vrijheid, gelijkheid en broederschap besprak, brachten deze piraten duizenden kilometers verderop levendige, fantasierijke experimenten met zelfbestuur in de praktijk.
In Piratenverlichting wekt David Graeber deze vergeten gemeenschappen tot leven - vol Malagassische intriges en piratenkoningen wier macht zich niet verder uitstrekte dan hun eigen paleis. Hij onthult daarmee de niet-Europese oorsprong van wat wij als klassiek 'westers' denken beschouwen en bewijst dat piraten - verborgen onder de mythologie van geweld, risico en wetteloosheid - er heldere democratische principes op na hielden.
Piratenverlichting is het resultaat van Graebers vroege veldwerk en staat aan de basis van zijn internationale bestsellers Schuld en Het begin van alles. Zijn unieke oeuvre levert een boeiender, inclusiever en geëmancipeerder beeld van de mensheid op, dat wijst op nieuwe, hoopvolle mogelijkheden voor de toekomst.
'Een briljante dwarsdenker.' - de Volkskrant
'Een van de grootste intellectuelen van onze tijd.' - HUMO
In `Digitale gremlins' werpt Rens van der Vorst een kritische blik op de invloed van digitale technologie op ons leven. Digitale technologie heeft ons leven een stuk gemakkelijker gemaakt. Van appen tot eten bestellen, er is altijd wel een digitale dienst waarmee het nóg sneller, simpeler en goedkoper kan. Maar meer efficiëntie betekent ook minder ruimte voor improvisatie, voor toeval, voor humor, voor spontane gesprekken. Eigenlijk helpen we vooral de grote technologiebedrijven aan nog meer geld, macht en data.
Volgens technofilosoof Rens van der Vorst is het tijd om de controle terug te pakken. Hoe? Je hoeft alleen maar de digitale gremlin in jezelf wakker te kussen. Een gremlin is een mythisch wezentje met aanleg voor mechanica. Hij saboteert het systeem. Een beetje. Op een slimme manier. Een manier die leuk is, weinig moeite kost en waar je niet technisch voor hoeft te zijn.
Wil jij je beter voelen over je gebruik van digitale technologie? Wil jij technologie waarin onze waarden centraal staan? Wil jij niet langer passief toekijken maar actie ondernemen? Sluit je dan aan bij het leger digitale gremlins. Samen pakken we de controle terug en maken we de wereld steeds een beetje beter.
In `Digitale gremlins' werpt Rens van der Vorst een kritische blik op de invloed van digitale technologie op ons leven. Digitale technologie heeft ons leven een stuk gemakkelijker gemaakt. Van appen tot eten bestellen, er is altijd wel een digitale dienst waarmee het nóg sneller, simpeler en goedkoper kan. Maar meer efficiëntie betekent ook minder ruimte voor improvisatie, voor toeval, voor humor, voor spontane gesprekken. Eigenlijk helpen we vooral de grote technologiebedrijven aan nog meer geld, macht en data.
Volgens technofilosoof Rens van der Vorst is het tijd om de controle terug te pakken. Hoe? Je hoeft alleen maar de digitale gremlin in jezelf wakker te kussen. Een gremlin is een mythisch wezentje met aanleg voor mechanica. Hij saboteert het systeem. Een beetje. Op een slimme manier. Een manier die leuk is, weinig moeite kost en waar je niet technisch voor hoeft te zijn.
Wil jij je beter voelen over je gebruik van digitale technologie? Wil jij technologie waarin onze waarden centraal staan? Wil jij niet langer passief toekijken maar actie ondernemen? Sluit je dan aan bij het leger digitale gremlins. Samen pakken we de controle terug en maken we de wereld steeds een beetje beter.
Krachtig pleidooi voor de instandhouding van het democratisch kapitalisme
Toen de Berlijnse Muur in 1989 viel, zegevierde het westerse democratisch kapitalisme. Democratie en kapitalisme verspreidden zich in rap tempo over de hele wereld en onder de bevolking overheerste een gevoel van triomf. Nu, meer dan een kwarteeuw later, wordt de westerse wereld geconfronteerd met een financiële crisis, heerst er een groeiende ongelijkheid en is de onvrede groot. Er gaan krachtige stemmen op dat het kapitalisme beter af zou zijn zonder democratie, terwijl anderen juist het tegendeel beweren.
In De crisis van het democratisch kapitalisme geeft Martin Wolf een overtuigend weerwoord op beide standpunten. Hij biedt een diepgaande en heldere visie op het steeds wankelere huwelijk tussen kapitalisme en democratie – en maakt duidelijk waarom een scheiding een vrijwel onoverkomelijke ramp zou zijn.
Martin Wolf is Chief Economics Commentator van de Financial Times. Hij heeft een eredoctoraat aan de London School of Economics, is Honorary Fellow aan Nuffield College in Oxford en is lid van de International Media Council van het World Economic Forum. Voor zijn werk ontving hij meerdere prijzen.
Onmisbare steun voor iedereen die met verlies wordt geconfronteerd Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf. Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega's van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.
'Een van de meest uitdagende economen van deze tijd.' Owen Jones, schrijver, commentator en activist
Met ansjovis valt van alles te vertellen over industrialisatie, en met aardbeien over de gevolgen van automatisering voor de werkgelegenheid. Melk is in tegenspraak met het idee dat concurrentie de enige manier is om economische efficiëntie en groei te bewerkstelligen. En chocola biedt een verrassend inzicht in het functioneren van postindustriële kenniseconomieën. Aan de hand van voedsel en ingrediënten legt de vooraanstaande econoom Ha-Joon Chang uit hoe onze economieën werken en wat op dit moment de belangrijkste economische en maatschappelijke vraagstukken zijn, zoals de groeiende kloof tussen arm en rijk, automatisering, klimaatverandering en immigratie.
Economie om van te smullen is een bijzondere mix van voedsel, geschiedenis en economie. Met dit toegankelijke en onderhoudende boek is het niet heel moeilijk om je wat meer met economie bezig te houden. Het is Changs vurige wens, en volgens hem zelfs onze democratische plicht, want voordat we het in de gaten hebben heeft de financiële en politieke elite ons leven ingrijpend veranderd.
De pers over Economie: De gebruiksaanwijzing
'Chang is het vriendelijke gezicht van een groeiende protestbeweging binnen de economie.' De Groene Amsterdammer
'Een prikkelend, provocatief boek, dat aanzet tot reflectie.' De Standaard
'Een fascinerend boek dat vlot leest.' Nederlands Dagblad
De symptomen zijn onmiskenbaar. Een economie die werkt voor een enkeling maar niet voor de samenleving. Een democratie die wordt gegijzeld door markt en kapitaal. En een groeiende tweedeling in dat wat van ons allemaal is. Het neoliberalisme is niet voorbij maar gemeengoed geworden. Met een minister-president die het zich kan permitteren om het hele bestaan ervan te ontkennen.
Hoe is het zover gekomen? Waarom lukt het, ook linkse partijen, onvoldoende om de ideeënstrijd te voeren en met een echt alternatief te komen? Hoe kan een radicale democratisering het antwoord zijn op de problemen van de huidige tijd?
In De winst van eerlijk delen legt Lilian Marijnissen ons politiek systeem op de snijtafel. Met een vlijmscherpe analyse komt ze tot een onverbiddelijke conclusie. Dit doet ze op de toegankelijke en open manier die we van haar kennen. Doorspekt met persoonlijke anekdotes, actuele feiten en keiharde argumenten laat ze zien waar Nederland de verkeerde afslag heeft genomen.
Maar daar blijft het niet bij. In haar boek beschrijft ze hoe we de weg terug kunnen vinden. Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen. Een fundamentele verandering is nodig.
Lilian Marijnissen (1985) is fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer.
`In Manieren van zijn onderzoekt James Bridle het leven in een werkelijkheid die de mens overstijgt.' - De Groene Amsterdammer
Wat kunnen we leren van andere vormen van intelligentie en identiteit? En hoe kunnen we onze samenlevingen hervormen om rechtvaardiger met elkaar en de niet-menselijke wereld om te gaan?
Terwijl grote vorderingen worden gemaakt op het gebied van kunstmatige intelligentie, worden we ons ook bewuster van andere intelligenties die al die tijd bij ons waren, maar niet als zodanig werden herkend of erkend. Deze andere intelligenties zijn dieren, planten en natuurlijke systemen die steeds sneller hun complexiteit en kennis aan ons onthullen. Tegelijkertijd worden we ermee geconfronteerd hoe we met onze nieuwe technologieën hun uitsterven dreigen te veroorzaken, en daarmee uiteindelijk ook de onze.
Filosoof, technoloog en kunstenaar James Bridle vertelt in Manieren van zijn een radicaal nieuw verhaal over ecologie, technologie en intelligentie. We moeten, zo stelt James, deze begrippen herdefiniëren om een betekenisvolle en vrije relatie op te bouwen met het niet-menselijke; een relatie die gebaseerd is op solidariteit en diversiteit. James boek is een diepgaande verkenning van de complexe wereld om ons heen en een waarschuwing voor de bedreiging die de steeds sneller voortschrijdende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie vormt voor ons bestaan.
`Bedwelmend, opwindend en verbazingwekkend.' - The New York Times
`Een inspirerend boek over intelligentie in de meer-dan-menselijke-wereld [...] Bridle bespreekt een reeks voorbeelden uit de moderne biologie, informatica en andere disciplines [en] verweeft ze soepel in een helder en goed geschreven narratief.' NRC Handelsblad
`De ideeën in dit boek zijn zo groot, zo fascinerend en ja, zo anders [...] Bridle heeft een nieuwe manier van denken over onze wereld gecreëerd, over ons zijn.' - Washington Post
`Fascinerend, innovatief en tot nadenken stemmend: ik beveel Manieren van zijn van harte aan.' - Jane Goodall
Wat hebben de toeslagenaffaire, de schade door aardbevingen in Groningen, de coronapandemie, het stikstofdossier, de financiële crisis en het klimaatdossier met elkaar gemeen? Al deze dossiers werden of worden met modellen bestudeerd, en veel besluiten werden genomen op basis van die modellen.
Het is belangrijk dat er meer maatschappelijk bewustzijn over modellen ontstaat. Van aardbeving tot zonose helpt iedereen om meer inzicht te krijgen in wat ze wel en niet vertellen, en hoe je ze op een verstandige manier kunt gebruiken. Modellen kunnen helpen, maar alleen als begin van een gesprek en niet als eindpunt. Op een toegankelijke en filosofische manier, en aan de hand van de grote maatschappelijke thema's van deze tijd, bespreken Marc Jacobs en Ronald Meester hoe wiskundige modellen wel en niet ingezet kunnen worden.
'Het boek is een heldere uiteenzetting over een pijnlijk onderwerp. Het wisselt concrete voorbeelden af met filosofische beschouwingen over wetenschapsbeoefening, zodat het zowel herkenbaarheid als diepgang biedt. De kritische, soms sarcastische toon van de auteurs maakt het bovendien prettig leesbaar.' New Scientist
Elke Doets pleit in `De leeftijdloze samenleving' voor een samenleving waarin jong en oud elkaar vaker ontmoeten en waarin alle burgers, dus ook senioren, meer betekenis ervaren. Waarin de zorgsector niet langer gedoemd is groter, grijzer en onbetaalbaarder te worden, maar weer kan uitgroeien tot het kloppend hart van een bezielde samenleving. De tijd dat jonge mensen zich `jong' gedragen en oudere mensen `oud' ligt achter ons. We leven in een tijdperk waarin mensen tot op hoge leeftijd nieuwe partners, hobby's en loopbanen kiezen. Tegelijkertijd is onze ouderenzorg totaal niet ingesteld op zelfstandige, mondige ouderen. Personeelstekorten, regeldruk en risicomijding zorgen voor een gebrek aan menselijke maat en persoonlijke aandacht. Elske Doets, zelf net vijftig, kijkt ernaar met een ondernemersblik en is geïnspireerd door hoe er in andere landen omgegaan wordt met mensen in hun derde levensfase.
'Een fascinerend boek, uitstekend en met veel expertise geschreven.' - Hilary Mantel
'Scherp en politiek, kundig, wijs, urgent en noodzakelijk. Hazard is een briljant verteller.' - Katherine May
'Een fenomenaal boek.' - Elinor Cleghorn
Het heeft de omvang van een gebalde vuist, maar een grotere kracht. Het is het enige lichaamsdeel dat een ander lichaam kan voortbrengen. Als mannen er een hadden, zouden ze er beslist over opscheppen. Ieder mens komt voort uit een baarmoeder, maar wat weten we er nu eigenlijk van?
Door de eeuwen heen zijn de nodige veronderstellingen gedaan. Men heeft de baarmoeder onderzocht, er geld aan verdiend, haar wettelijk gereguleerd. Er werden tal van medische, juridische of psychologische redenen in gezien om de draagsters ervan aan banden te leggen.
Oorsprong is een oproep tot herwaardering van dit wonderbaarlijke lichaamsdeel. Behalve de verschillende culturele vooroordelen komen ook de laatste wetenschappelijke inzichten aan bod. Hazard laat zien hoe de baarmoeder zich gedraagt tijdens ziekte en gezondheid, hoe zij zich ontwikkelt tijdens het leven van een vrouw, en hoe onze voortplanting in de toekomst zal veranderen.
Het resultaat is een heldere, veelomvattende, nieuwe kijk op een lichaamsdeel dat ons meer in haar greep heeft dan de meeste mensen denken. Want behalve het verhaal van waar we allemaal zijn begonnen, is dit ook het verhaal van waar we met de mensheid naartoe gaan.