Pijn kan onvermijdelijk zijn, maar hoe we ermee omgaan, dat is aan ons
We weten dat mindfulness kan helpen om stress te verminderen – maar helpt het ook om om te gaan met (soms zelfs allesoverheersende) fysieke pijn?
Emeritus hoogleraar geneeskunde Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de wereldberoemde Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR). Dat programma ontwikkelde hij voor patiënten met chronische pijn, waarbij medicatie of operaties geen uitkomst boden. Mindfulness bleek dat wel te doen.
In het boek Mindful mediteren tegen pijn laat Jon Kabat-Zinn ons de basisbeginselen zien en deelt hij wetenschappelijk onderbouwde meditaties van zijn methode. Iedereen die (chronische) pijn ervaart, kan deze meditaties makkelijk toepassen in het dagelijks leven, als toevoeging op welke medische behandeling dan ook. Voor extra ondersteuning zijn de meditaties ook als audiobestanden online beschikbaar.
Leer hoe je mindful ademt en bewust in het moment kunt zijn, onderzoek hoe je vriendschap sluit met je gedachten en emoties, ontdek hoe je omgaat met intense sensaties, en omarm mindfulness in je dagelijkse leven als een nieuwe manier van zijn.
‘Pijn, vooral chronische pijn, zie je al snel als je ergste vijand. Maar het heeft de potentie om jouw leraar te worden, en uiteindelijk zelfs je bondgenoot en vriend als je er aandachtig naar leert luisteren.’
Jon Kabat-Zinn, PhD, is emeritus hoogleraar geneeskunde aan de University of Massachusetts Medical School, waar hij in 1979 de wereldberoemde Mindfulness-Based Stress Reduction Clinic oprichtte. Hij is auteur van 15 boeken, waaronder de internationale bestseller Waar je ook gaat, daar ben je. Zijn boeken zijn in meer dan 45 talen wereldwijd verschenen.
De Nederlandse vertaling van Codependent No More – een moderne klassieker die al miljoenen lezers hielp
‘Een van de meest essentiële zelfhulpboeken aller tijden.’ Newsweek
Het psychologische concept codependentie komt in de kern neer op jezelf verliezen in andermans problemen. Zeg je bijvoorbeeld geregeld ‘ja’ waar je eigenlijk ‘nee’ had willen zeggen, voel je je het veiligst als je geeft, en voel je je verveeld en leeg als niemand je hulp nodig heeft? Grote kans dat je eigenwaarde dan te afhankelijk is van (de zorg voor) anderen, en je worstelt met codependentie.
Ervaringsdeskundige Melody Beattie maakte dit begrip toegankelijk voor een breed publiek met een even praktische als vooruitstrevende bestseller, waar wereldwijd miljoenen van over de toonbank gingen. Deze herziene, geüpdatete editie is nog altijd even actueel.
Of het nou gaat om een geliefde, een broer of een cliënt; iemand die zelfdestructief is, iemand met fysieke beperkingen of iemand die zich gewoon af en toe slecht voelt: Beattie helpt je oude patronen te doorbreken en gezonde grenzen te stellen. Tegelijkertijd is ze zelf openhartiger dan ooit over haar eigen familie, trauma en generationele codependentie.
Als zij het kan, kan jij het ook: stoppen met je verantwoordelijk voelen voor andermans gedrag en de weg terugvinden naar jezelf.
‘Melody Beattie is een fenomeen. Met haar uitleg van het codependentie-concept weet ze de eeuwenoude behoefte naar zelfverbetering en wedergeboorte van miljoenen Amerikanen te vervullen.’ TIME
Melody Beattie (1948) is een Amerikaanse auteur wier leven is getekend door alcoholisme. Eerst doordat ze op zeer jonge leeftijd zelf verslaafd raakt, daarna doordat ze, eenmaal afgekickt, in een relatie terechtkomt met een zware alcoholist. Uiteindelijk weet ze hieruit te komen, waarna ze meerdere bestsellers schrijft. Met de eerste, Codependent No More, brengt ze in 1986 het concept codependentie – dat door psychiater Timmen L. Cermak in wetenschappelijke kringen was geïntroduceerd – naar het grote publiek.
‘Thijs Launspach houdt @ons een spiegel voor, en die is niet fraai. #nofilter’ Kluun
‘Na het lezen zul je minder achteloos je Insta openen, en dat is maar goed ook.’ Lisa Loeb
Hoe de socials je manipuleren en hoe je ontsnapt aan hun greep
In Asociale media onderzoekt psycholoog Thijs Launspach (bekend van bestsellers als Fokking druk en Je bent al genoeg) de invloed van sociale media op onze mentale gezondheid. Hij legt bloot welk spel er wordt gespeeld, en laat zien wat je zelf kunt doen om je aan de macht van de socials te ontworstelen.
Sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We krijgen er allemaal mee te maken: als grootgebruiker, als casual user of als buitenstaander die zich zorgen maakt om iemand die net iets te verslaafd is aan TikTok, Instagram of Twitter. Sociale platforms hebben ons leven in sommige opzichten verrijkt en leuker gemaakt, dat zeker. Maar ze hebben ook een enorme impact op onze mentale gezondheid. De socials maken ons onzekerder, bozer, banger, jaloerser en ontevredener. En meer verdeeld: de algoritmes tasten inmiddels zelfs het vertrouwen in onze maatschappij aan.
Dit is een boek over hoe sociale media ons manipuleren. Over hoe de slimme algoritmes achter de platforms ons gedrag, ons denken en onze verlangens beïnvloeden. Jij als ‘gebruiker’ bent niet het probleem. Het probleem is dat de meest verslavende technologie ever wordt ingezet om je aan het scrollen te houden. Deze media zijn helemaal niet sociaal. Ze zijn asociaal.
Thijs Launspach (1988) is psycholoog, auteur en keynote speaker. Hij onderzoekt de invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op onze mentale gezondheid. Hij schreef de bestsellers Fokking druk (2018) en Je bent al genoeg (2022) en heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. Zijn colleges bij de Universiteit van Nederland en TEDx werden honderdduizenden keren bekeken.
De opvolger van de bestseller Het bromvliegeffect
Thuis, op je werk, in de samenleving: de echt taaie problemen draaien altijd om gedrag. Van een ander óf jezelf. Niets blijkt zo moeilijk als ervoor zorgen dat mensen niet alleen iets anders gaan denken, maar ook gaan dóén. Toch is succesvolle gedragsverandering wel degelijk mogelijk! Het draait daarbij altijd om dezelfde zeven stappen. Deze zeven stappen vormen samen De bromvliegmethode: een praktische aanpak die je net zo goed kan toepassen op de wereldproblematiek als op de afwas. Maar zeker ook op je werk.
De bromvliegmethode is het ideale startpunt voor iedereen die de informatie uit de bestseller Het bromvliegeffect zélf wil toepassen en de logische volgende stap voor wie al aan het werk is met gedragsinzichten. Gedragswetenschapper Eva en reclamestrateeg Tim laten zien hoe je het gedrag van iedereen – van collega en vriend tot puber en consument – kan veranderen, zodat jij je doel kan bereiken.
Eva van den Broek is gepromoveerd gedragseconoom en oprichter van Behavioural Insights Nederland. Ze zet gedragskennis in voor beter beleid en geeft regelmatig publiekslezingen.
Tim den Heijer is creatief strateeg, copywriter en oprichter van B.R.A.I.N. Creatives. Hij heeft ruim 20 jaar reclame-ervaring en werkte voor veel van de bekendste merken ter wereld.
Over Het bromvliegeffect:
‘Met stip het leukste managementboek dat ik tot nu toe dit jaar heb gelezen! Zo’n boek dat razend interessant is en tegelijkertijd weet te verbazen, irriteren, laat lachen en herkenning oproept.’ Daniëlle de Jonge, Managementboek
‘Een must-read. Dit boek biedt troost, een perspectief, een boek waar je echt wat mee kan: fuck perfect! Ik ben al goed genoeg.’ Edith Bosch - Olympisch judoka en trainer
Hoe houd je je staande in een wereld van prestatiedruk, geluksterreur en idioot hoge verwachtingen?
Nóg gelukkiger en nóg succesvoller: het gevoel nooit goed genoeg te zijn, zit ingebakken in onze tijd. Hoe je ook je best doet om ‘jezelf te verbeteren’, er is altijd wel iets aan jezelf om ontevreden over te zijn. In dit boek laat psycholoog Thijs Launspach zien dat verbinding het tegengif is in een wereld van nooit-genoeg-zijn.
Verbinding met onszelf, maar ook met anderen, want mentaal gezond blijven in een gestoorde wereld is niet alleen een individuele verantwoordelijkheid. De weg uit de ratrace is niet een ijsbad of meditatiecursus, maar leren vertrouwen op onszelf en op elkaar. Nee, je hoeft geen superheld te zijn. Alles wat je nodig hebt zit al in je.
‘In een wereld waar alles altijd maar beter moet, effectiever, productiever, is het geluid van Thijs Launspach een verademing. Een fris pleidooi voor zelfliefde, ontdaan van holle frasen en zweverige argumentatie.’ Arie Boomsma - presentator en schrijver
‘Ook ik lijd onder het idee dat ik altijd succesvol, sterk en gelukkig moet zijn. Dit confronterende, leerzame en ongelooflijk relevante boek helpt om dat idee te tackelen’ Milou Deelen - journalist en schrijver
‘Dit boek is een verademing in tijden van absurd hoge verwachtingen. Thijs Launspach is als de belezen, begripvolle, geruststellende en grappige vriend die we onszelf allemaal toewensen.’ Lammert Kamphuis - filosoof, schrijver en spreker
Thijs Launspach (1988) is psycholoog, auteur en spreker. Hij heeft een column in het Algemeen Dagblad en geeft les aan The School of Life. Eerder verschenen van hem de boeken Werken met millennials, Werk kan ook uit en Fokking druk – van die laatste zijn al 35.000 exemplaren verkocht. Hij is een veelgevraagd expert op het gebied van stressmanagement, burn-out en mentale gezondheid.
Dit boek is een must-read voor iedereen die klaar is om te shinen
Manifesteren is de kunst om je dromen te realiseren. En het mooie eraan is: iedereen kan het leren! Willemijn Welten heeft een missie om met dit boek manifesteren voor iedereen zo makkelijk, leuk en praktisch mogelijk te maken. Ze haalt spiritualiteit uit het hokje ‘zweverig’ en vertaalt dit naar nuchtere tools zodat je op elk moment van de dag kunt manifesteren.
In Manifesteren kun je leren deelt Willemijn haar eigen verhaal en dat van anderen om te laten zien wat manifesteren je kan brengen. Ze helpt jou op weg om zelf aan de slag te gaan. Leer te vertrouwen op je intuïtie, je blokkades los te laten en ontdek hoe je een shift in je energie teweeg kunt brengen. Zodat jij weet wat je wilt en de moed hebt om hiervoor te gaan.
Willemijn Welten werkte meer dan tien jaar voor financiële start-ups & corporaties tot ze besloot haar hart te volgen en manifestatie-expert te worden. Ze woonde in Zuid-Amerika om zich te verdiepen in spirituele en sjamanistische principes en volgde een opleiding bij Gabrielle Bernstein. Terug in Rotterdam startte ze haar eigen onderneming waarmee ze iedereen wil leren hoe je je eigen leven kunt creëren.
Meer dan 450.000 exemplaren verkocht van Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus.
Mannen zijn anders, vrouwen ook.
De titel is inmiddels een gevleugelde uitspraak in het Nederlands en sinds het verschijnen van dit boek zijn er wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht. Het geheim? Mannen en vrouwen denken, voelen, communiceren en liefhebben anders. Ze lijken wel van verschillende planeten te komen! John Gray legt het feilloos uit met deze metafoor. Als je begríjpt dat je soms niets van elkaar begrijpt, zijn veel problemen direct opgelost.
Dr. John Gray is ruim 35 jaar werkzaam in zijn vakgebied en erkend expert als het gaat om communicatie, relaties en persoonlijke ontwikkeling. Auteur van meer dan 20 boeken en veelgevraagd spreker. Hij inspireert zijn publiek met de eenvoudige communicatietechnieken die hij geeft. Het is zijn doel dat mannen en vrouwen elkaar beter begrijpen, respecteren en waarderen.
'In Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus kom ik heel wat "o ja,-belevenissen" tegen. Ik herken voortdurend situaties, zowel uit mijn persoonlijke relatie als uit mijn werk als seksuologe.' - Goedele Liekens
Reacties van lezers:
'Herken veel punten en leest lekker weg.'
'…had dit boek eigenlijk aan het begin van onze relatie moeten lezen — dat had een hoop ergernis en wrok gescheeld.
Manifesteer een leven dat beter is dan jij nu kunt bedenken
Wat als je elke dag zou voelen dat alles precies is zoals het moet zijn? Als jij echt elke situatie door de bril van liefde kan zien in plaats van angst? Dat je de voldoening niet buiten jezelf zoekt, maar in jezelf vindt en je dingen manifesteert die beter zijn dan jij nu kan bedenken?
In het boek Wonderen manifesteren leer je het innerlijk geluk toe te laten in je leven. Als je jouw intentie daarop zet, dan kan jouw droomleven zich ontvouwen. Ook al weet je nog niet hoe dat eruit ziet of hoe dat dan gaat gebeuren.
Willemijn Welten deelt in haar nieuwste en meest persoonlijke boek haar verhaal, vanaf het moment dat ze diepe angst ervaarde tot aan nu: ze is gelukkig en heeft het gevoel dat alles precies is zoals het moet zijn. Voelt ze dat altijd zo? Nee, maar het boek Een cursus in wonderen leert haar hoe ze telkens terug kan komen bij dat gevoel. De lessen die Willemijn zelf hebben geholpen, heeft ze voor dit boek vertaald naar praktische en nuchtere tools. Zodat ook jij elke dag die weg kunt maken van angst naar liefde en een leven kunt manifesteren dat beter is dan je nu kunt bedenken.
Willemijn Welten (1986) is bestsellerauteur, ondernemer en dé manifestatie-expert van Nederland. Ze schreef de bestseller Manifesteren kun je leren, maakte twee kaartendecks en de populaire podcast: Wonderen Manifesteren. Na meerdere opleidingen in Zuid-Amerika en bij Gabrielle Bernstein in New York startte ze haar eigen onderneming waarmee ze iedereen leert hoe je je eigen leven kunt creëren.
Krijg weer grip op je focus – Inclusief online training!
'Beknopt, vlot geschreven en praktische handvatten om meer uit je leven te halen.' Wouter de Jong, auteur van de bestseller Mindgym
Al meer dan 70.000 exemplaren verkocht!
Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out.
Bestsellerauteur Mark Tigchelaar laat aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle.
Lees dit boek en je ontdekt:
hoe je slimme brain hacks inzet om niet meer af te dwalen
hoe je met het ‘MTW’-principe structureel meer gedaan krijgt
hoe je je kunt afsluiten voor de luidruchtigste collega
hoe je de denkmachine stopt en makkelijker in slaap valt
Lezers over Focus AAN/UIT:
'In zijn nieuwste boek geeft Mark Tigchelaar je niet alleen een complete serie met praktische tips, hij legt ook meteen de achterliggende ideeën uit. Een briljant boek voor iedereen die z’n brood verdient met denkwerk.’ Taco Oosterkamp, bestsellerauteur en businesscoach
'In elk vakgebied zoek ik de beste van de besten op. Dé experts die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Op het gebied van focus en productiviteit is Mark dat. Hij bezit de gave om zijn kennis te vertalen naar concrete tips die iedereen kan toepassen. Ik ben dol op deze lifehacks die het leven een stuk aangenamer maken. Wanneer je de tips uit het boek Focus AAN/UIT toepast, krijg je meer gedaan, ervaar je meer voldoening en leef je simpelweg een gelukkiger leven.’ Thijs Lindhout, 100% Inspiratie Podcast
'Het hebben van focus gaat verder dan alleen veel gedaan krijgen op een dag. Focus geeft rust en leidt tot een fijner leven. Mark laat in zijn nieuwe boek zien hoe focus en geluk met elkaar verbonden zijn en hoe we de dingen met meer aandacht kunnen doen.’ Sanny Verhoeven, ondernemer en YouTuber: Sanny zoekt Geluk
‘In Echte selfcare onderzoekt Pooja Lakshmin wat het werkelijk betekent om goed voor jezelf te zorgen en biedt een revolutionair kader dat eerlijk, compassievol en daadwerkelijk uitvoerbaar is.’ Dr. Becky Kennedy, klinisch psycholoog, #1 New York Times-bestsellerauteur van Het goede in ons en CEO en oprichter van Good Inside
‘Echte selfcare is een eye-opener! Pooja neemt ons mee in het herontdekken van hoe we – in een wereld die ons zo vaak tegenwerkt – echt een burn-out te lijf gaan, onszelf weer heel maken en onze innerlijke kracht aanboren.’ Eve Rodsky, New York Times-bestsellerauteur van Schat, wil jij dit even doen?
Een nieuwe definitie van selfcare
Van sapkuren en yogaworkshops tot luxe bamboelakens: deze vorm van selfcare lijkt het wondermiddel voor praktisch alle problemen van vrouwen. Psychiater Pooja Lakshmin vindt dit een onvolledig beeld, dat vaak is ingegeven door commerciële belangen van de wellness-industrie. Het zorgt ervoor dat mensen antwoorden buiten zichzelf blijven zoeken en zich met het schijnbaar perfecte leven van anderen gaan vergelijken. Alleen is het simpelweg niet mogelijk om je problemen op te lossen met het kopen van een nieuwe yogamat. Echte selfcare is geen chique spa-retraite of een nieuwe geurkaars; het is een innerlijk proces dat gepaard gaat met hard werken aan jezelf en weloverwogen keuzes maken.
Dr. Lakshmin laat ons zien hoe goed voor jezelf zorgen er écht uit hoort te zien. Ze leert je stap voor stap de vier basisprincipes van selfcare en biedt handige tools en bruikbare strategieën om grenzen te stellen, schuldgevoelens te overwinnen, compassie voor jezelf te hebben en dichter bij jezelf te komen. Zo neem je de regie over je eigen leven weer in handen en vind je je eigen kracht.
Selfcare is geen zelfstandig naamwoord – het is een werkwoord
‘Een verfrissende, eerlijke, belangrijke en prikkelende kijk op wat selfcare echt is – door een politieke en feministische lens. Verwacht elke pagina te willen herlezen.’ Pandora Sykes, auteur en journalist
‘Pooja’s Echte selfcare is een vriendelijke, doch dringende uitnodiging om na te denken over wat ons daadwerkelijk helpt om gezond te zijn. Op een doortastende manier ontmaskert ze lifehacks en shortcuts die op de korte termijn lijken te werken, en moedigt ze ons aan om de huidige systemen en overtuigingen in twijfel te trekken en te veranderen. Dit is een praktische gids voor iedereen die alles heeft geprobeerd wat de wellness-industrie voorschrijft en zich nog steeds overweldigd en opgebrand voelt.’ Dr. Joy Harden Bradford, erkend psycholoog en oprichter van Therapy for Black Girls
Dr. Pooja Lakshmin is psychiater, auteur en schrijft o.a. artikelen voor The New York Times. In 2020 richtte Lakshmin Gemma op, een digitaal platform voor geestelijke gezondheidszorg voor vrouwen. Ze heeft een eigen praktijk waar ze vrouwen behandelt die worstelen met burn-out, perfectionisme en klinische aandoeningen zoals depressie en angst.
Hoe het met ons gaat? Fokking druk natuurlijk!
Druk is het nieuwe normaal. Een volle agenda en een vol hoofd, het gevoel achter de dingen aan te lopen en altijd tijd tekort komen: het zijn dé kenmerken van deze tijd. Maar de drukte speelt ons inmiddels parten. Het aantal burn-outs is de laatste tien jaar schrikbarend gestegen. Je kunt zelfs spreken van een echte burn-outepidemie: ongeveer één op de zeven werkenden heeft ernstige stressklachten of zit door de stress thuis. En ook als je geen burn-out krijgt, kan de stress zorgen voor een stuk minder levensplezier.
Hoe komt het nu dat we te veel en te hard werken? Waarom hebben we zoveel last van FOMO (Fear Of Missing Out)? En belangrijker: wat kun je zelf doen om te dealen met stress en een burn-out te voorkomen?
In Fokking druk legt psycholoog Thijs Launspach uit waarom we onszelf tegenwoordig vaak over de kop werken en wat je eraan kunt doen om dat te voorkomen. Op een praktische manier vertelt hij hoe je stress het hoofd kunt bieden en meer rust kunt creëren in je leven. Hij gebruikt hiervoor de nieuwste inzichten uit de wetenschap, methoden van experts en verhalen van ervaringsdeskundigen. Een nuchter en praktisch antwoord op de vraag: hoe blijf ik stress de baas in een overvolle tijd?
Thijs Launspach (1988) is psycholoog, auteur en de expert in Nederland op het gebied van stress en burn-out. Hij schreef de boeken Fokking druk (2018) en Werken met Millennials (2019), heeft elke week een column in AD Werkt en maakt de podcast Het Rustburo.
We kunnen ons verleden totaal niet veranderen, de krenkingen die ons in onze kindertijd zijn aangedaan, kunnen we niet ongedaan maken. Maar we kunnen wel onszelf veranderen, onszelf repareren, onze verloren integriteit heroveren. Dat kunnen we doen door te besluiten de in ons lichaam opgeslagen kennis van wat vroeger gebeurd is nader te bekijken en deze dichter bij ons bewustzijn te brengen. Dat is inderdaad een ongemakkelijke procedure, maar het is de enige die ons de mogelijkheid biedt eindelijk de onzichtbare en toch zo wrede gevangenis van de kindertijd te verlaten en onszelf te transformeren van onbewust slachtoffer van het verleden in een verantwoordelijk mens die zijn geschiedenis kent en ermee leeft.
Alice Miller studeerde filosofie, psychologie en sociologie en was jarenlang psychoanalytica. Sinds 1980 houdt ze zich volledig met schrijven bezig. Ze werd wereldwijd bekend met de klassieker Het drama van het begaafde kind, waarvan in Nederland al meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht. Daarnaast schreef zij onder andere De opstand van het lichaam en Vrij van leugens. Het hoofdthema van al haar boeken is de loochening van het lijden in de kindertijd en de levenslange gevolgen daarvan.
Meeslepende zoektocht naar de werking van ons brein en onze emoties
‘Doe normaal! is een boek voor iedereen die wil leren over de complexe wereld van emoties. [...] Een onverwachte maar opmerkelijk goede gids om jezelf te begrijpen.’ New Scientist
Waarom kunnen we niet helder nadenken als we honger hebben? Wat is het nut van nachtmerries? En waarom is het zo moeilijk om gênante herinneringen te vergeten? Neurowetenschapper Dean Burnett geeft antwoord op deze vragen en neemt op een vermakelijke manier bekende emoties zoals angst, verdriet en geluk onder de loep. Van persoonlijke levensverhalen tot politieke polarisatie en fake news: Burnett laat zien dat emoties overal een rol spelen.
In Doe normaal! neemt Dean Burnett je mee in zijn onderzoek naar emoties; hoe ze werken in onze hersenen, of ze aangeleerd zijn en waar ze in de moderne samenleving allemaal invloed op hebben. Met dit verrassende werk geeft Burnett een unieke kijk op emoties en gaat hij dieper in op de werking van onze hersenen. Maar bovenal is dit een grappige ode aan menselijke emoties.
Dean Burnett is schrijver, gepromoveerd neurowetenschapper, hoogleraar Psychologie aan Cardiff University én stand-up comedian. Over deze onderwerpen schrijft hij een blog voor The Guardian. Van zijn hand verschenen eerder Een steekje los (2017) en The happy brain (2018).
De pers over Een steekje los:
'Vakkundig onderzocht en aangenaam geschreven.' The Guardian
'Dit is een prachtige inleiding tot de neurowetenschappen en verdient het om op grote schaal gelezen te worden.' The Independent
Minder streven naar perfectionisme zorgt voor een gelukkiger leven
We leven in een tijd waarin iedereen perfectie lijkt na te streven, maar deze zoektocht naar perfectionisme zal ons uiteindelijk opbreken. Voortdurend worden we geconfronteerd met onbereikbare idealen, onze maatschappij beloont uitblinkers en de winner takes all-economie neemt geen genoegen meer met ‘goed genoeg’. Geen wonder dat perfectionisme in de lift zit, maar daarbij gaan we voorbij aan de negatieve gevolgen ervan – en dus wordt het hoog tijd om in gesprek te gaan over onze favoriete slechte eigenschap.
In De perfectieparadox onderzoekt Thomas Curran de negatieve effecten van perfectionisme op onze gezondheid en ons mentale welzijn, zoals angsten, stress, burn-out en depressies. Hij toont aan hoe perfectionisme in alle facetten van ons leven opduikt, van onderwijs tot de arbeidsmarkt en van ouderschap tot sociale media, en breekt een lans voor de middelmatigheid.
Thomas Curran is assistent-hoogleraar Psychologische en Gedragswetenschappen aan de London School of Economics en is gespecialiseerd in perfectionisme. Hij schrijft voor de Harvard Business Review en zijn onderzoeken zijn onder meer besproken in The Guardian en The Telegraph.
De #1-bestseller uit Zweden: wijsheden die je kijk op het leven veranderen
'Wat ik het waardevolst vind van zeventien jaar fulltime spirituele training is dat ik niet meer alles geloof wat ik denk. Dat is mijn superkracht. Het mooie is dat het ieders superkracht is. Ook de jouwe. Hopelijk kan ik je helpen op jouw weg om die kracht te hervinden, mocht je hem kwijt zijn.'
De boeddhistische monnik Björn Natthiko Lindeblad vertelt in Geloof niet alles wat je denkt over de belangrijkste lessen die hij in zijn leven heeft geleerd. Hij neemt je op nuchtere en humoristische wijze mee naar het moment waarop hij zijn goede baan in het bedrijfsleven besluit op te zeggen en de boeddhistische leer gaat volgen. Na zeventien jaar keert hij terug naar Zweden als Björn ‘Natthiko’ Lindeblad (dat betekent 'hij die steeds wijzer wordt'), waar hij met vallen en opstaan de balans tussen de Oosterse wijsheid en het Westerse leven probeert te vinden. Als hij die gevonden denkt te hebben, krijgt hij de diagnose ALS. Op bijzonder wijze deelt Björn hoe hij leert omgaan met dit gegeven. Een prachtig en ontroerend boek, maar nooit verdrietig. Na het lezen ben je een ander mens.
Met voorwoord door Adyashanti.
Björn Natthiko Lindeblad is spreker, meditatieleraar en voormalig boeddhistisch monnik. De naam 'Natthiko' kreeg hij toen hij monnik werd. Het betekent 'hij die steeds wijzer wordt'. Dat is nog steeds zijn leidraad. De onderwerpen die Björn na aan het hart liggen, zijn onder andere vertrouwen, verantwoordelijkheid, de geschenken van het aanwezig zijn, de waarde van stilte en ons verlangen naar saamhorigheid. In Zweden is Geloof niet alles wat je denkt #1-bestseller en zijn er meer dan 130.000 exemplaren van verkocht. In 2021 won het de Storytel Award in de categorie 'Beste non-fictie'.
'Een bijzonder levensverhaal gevuld met belangrijke lessen. Heb vertrouwen, compassie voor jezelf en laat los.' Harriët Janssen, boekhandel Dominicanen Maastricht
'Het boek bevat zoveel wijsheden die aansluiten bij de grote vraagstukken waarmee de wereld vandaag worstelt. Hartverscheurend, maar tegelijkertijd zo mooi.' Nyhetsmorgon, Zweden
'In één ruk uitgelezen. Zet deze maar op je leeslijst. Prachtboek, pakt je vanaf de eerste pagina he-le-maal in.' Ylona van den Bos, Readshop Naaldwijk
'Ondanks het advies in het voorwoord om de tijd te nemen, heb ik het in één ruk uitgelezen. Een steun in de rug en een flinke hulp om het een beetje recht te houden, ook erg troostrijk. Een boek wat je leest met een potlood voor alle uitroeptekens en onderstrepingen voor alle wijsheden. Het heeft me geraakt!' Boekhandel Van Piere, Eindhoven
'Zeer persoonlijk, open en eerlijk! Een ontdekkingstocht naar de betekenis van het leven. Een boek vol wijsheid. Het persoonlijke verhaal van de schrijver is pakkend en indrukwekkend om te lezen.' Sarah van Berge, Boekhandel Hedel
'Een verhaal dat uitnodigt om na te denken over grote levensvragen. De kwetsbaarheid van de auteur en de moedige en humoristische manier waarop hij vertelt, zorgen voor een indrukwekkende en unieke ervaring.' Jury Storytel Awards
'Dit boek is zo belangrijk, zo kwetsbaar en zo gevuld met emotie en wijsheid.' Aftonbladet, Zweden
'Een must-read in tijden van sociale distantie en nieuwe gemeenschapszin.' - Trouw
'Een overtuigend pleidooi.' **** NRC Handelsblad
Sta jij op je eerste of tweede berg? Draait het leven om jou – of om anderen? Gaat het om succes – of om betekenis? We leven in een wereld die ons vertelt dat we vooral persoonlijk geluk moeten nastreven: carrière maken, succes hebben en mooie spullen verzamelen. Dit is wat David Brooks de zogenaamde ‘eerste berg’ noemt die we vaak allemaal bewandelen. Maar als we op die top zijn aangekomen, of eraf zijn gevallen door bijvoorbeeld een ontslag of een verlies, kunnen we tot de ontdekking komen dat dát ons niet daadwerkelijk gelukkig maakt. We gaan verlangen naar dingen die er echt toe doen. Dat is het moment waarop je de tweede berg beklimt.
Op de tweede berg draait het niet meer om jezelf, maar om jouw relatie met anderen. Het gaat om een betekenisvol leven. David Brooks onderzoekt hoe je een waardevol leven kunt leiden in een egocentrische maatschappij. Wat betekent het om verder te kijken dan jezelf en je op een groter doel te richten? Om onafhankelijkheid los te laten en afhankelijkheid te omarmen? Hij richt zich hierbij op vier belangrijke pijlers die je helpen met het beklimmen van die tweede berg: een verbintenis aangaan met familie, met een roeping, met een gemeenschap of met een filosofie of geloof.
De tweede berg is een inspirerend en persoonlijk boek dat je helpt te ontdekken hoe jij ook een rijk en voldaan leven kunt leiden.
'Een krachtig, indringend boek dat je niet meer loslaat.' The Guardian
David Brooks (1961) is auteur en al jaren een van de best gelezen columnisten van The New York Times. Hij heeft meerdere bestsellers geschreven, waaronder The Road to Character. Hij geeft les aan Yale University en is lid van de American Academy of Arts and Sciences.
‘Zijn columns staan steevast dagenlang op nummer een van bestgelezen stukken van de website van The New York Times. Hij is te horen en zien in vele populaire podcasts, radio- en tv-programma’s. Als de VS een ‘Denker des Vaderlands’ had, zou Brooks goede kans maken.’ NRC Handelsblad
'Zeer ontroerend en buitengewoon scherp. En hoopvol in de beste zin van het woord.' The Washington Post
'Lessen die mogelijk je leven veranderen zijn te vinden in dit relevante boek dat je aanzet tot nadenken.' Booklist
'Het beste boek van Brooks ooit. Krachtig. Zijn inspirerende boek is een zelfhulpgids om de gevangenis van jezelf te ontvluchten.' The Observer
'Het is de gave van David Brooks om taai maar overtuigend sociaal onderzoek toegankelijk en zelfs verrassend te maken.' The New York Times Book Review
'Brooks haalt een breed scala aan wetenschappers en denkers aan om een idee te weven dat groter is dan de som der delen.' USA Today
'Brooks grootse prestatie zit in zijn vermogen om de ongeziene aspecten van privé-ervaringen te verheffen tot een krachtig en uitdagend gesprek over wat we allemaal met elkaar delen.' San Francisco Chronicle
'Het hogere doel is volgens Brooks de “tweede berg”. De eerste berg draait om jezelf, de tweede om anderen. Het goede leven is niet gericht op pleziertjes, maar op diepe relaties met de mensen om je heen.' **** NRC Handelsblad
‘Waar het vandaankomt is een krachtige gids om jezelf te leren kennen en je relaties te veranderen. Vienna biedt je de kennis die je nodig hebt om je leven diepgaand te verbeteren. Dit boek is voor iedereen die serieus geïnteresseerd is in persoonlijke groei en klaar is voor een grote verandering.’ Yung Pueblo, auteur van Inward
Bevrijd jezelf door met inzicht in je familiesysteem patronen te doorbreken
Heb je je ooit afgevraagd waarom je steeds weer over dezelfde dingen in ruzies belandt? Waarom je steeds dezelfde partners kiest? En waarom je steeds op dezelfde manier reageert, hoe hard je ook je best doet om dit te veranderen? Vienna Pharaon, een van de meest gewilde familie- en relatietherapeuten van New York, leert je om je gedrag te verklaren vanuit je familiesysteem, je bewust te worden van de gevolgen daarvan voor hoe je je als volwassene gedraagt en tot slot: hoe je die ingesleten patronen ook daadwerkelijk kunt veranderen.
In je jeugd zijn er oneindig veel momenten waar je werd gevraagd of aangemoedigd – hoe goedbedoeld en liefdevol ook – om iets meer van dit en iets minder van dat te zijn om zo liefde, veiligheid of bevestiging te krijgen van je ouders en verzorgers. De rol die je als kind op je nam, bepaalt nog steeds je daden en reacties; door steeds dezelfde rol te spelen omdat je die zo goed kent, of doordat je je er juist tegen afzet. Zo legt de dynamiek van je gezin van herkomst de basis waar je de rest van je leven op bouwt.
Met een praktisch en concreet vierstappenprogramma helpt Waar het vandaan komt je om de bevrijdende inzichten te vinden die je nodig hebt – wat voor jeugd je ook gehad hebt.
Vienna Pharaon (1985) is een gecertificeerd relatie- en familietherapeut en de oprichter van de online Mindful Marriage & Family Therapy-community (@Mindfulmft). Ze is ervan overtuigd dat het begrijpen van waar haar cliënten vandaan komen, cruciaal is voor hun herstel en transformatie, en kijkt dan ook naar mensen en hun relaties door de lens van hun familiesysteem. Onder meer Netflix,BBC, Vogue en Men’s Health besteedden aandacht aan Vienna en haar missie.
‘Waar het vandaan komt dwingt je te accepteren dat je je verleden niet kunt ontvluchten. Vienna is een vaardige gezinstherapeute die je met haar expertise, compassievolle toon en boeiende verteltrant helpt ontdekken wat je kunt doen als de overlevingsmechanismen die je in je vroege jeugd hebt opgedaan je niet langer dienen. Dit is het boek voor iedereen die zichzelf ooit de vraag heeft gesteld: “Waarom ben ik zoals ik ben en wat kan ik daaraan veranderen?”’ Whitney Goodman, LMFT en auteur van Toxic Positivity
‘In Waar het vandaan komt wijst Vienna je met haar vriendelijke hart en heldere blik de weg om verbindingen te leggen tussen je verleden en je heden. Omdat inzicht noodzakelijk, maar op zich niet voldoende is, gaat ze nog een stapje verder door je te helpen je wonden te helen en nieuwe mogelijkheden te creëren voor het cultiveren van zelfliefde en gezonde relaties in je huidige leven. Waar het vandaan komt is een boek dat ik zonder aarzeling aanraad aan al mijn cliënten, studenten, familie en vrienden.’ Alexandra H. Solomon, PhD, erkend klinisch psychologe aan het Family Institute van Northwestern University, docente aan Northwestern University, auteur van Loving Bravely en Taking Sexy Back, presentatrice van de podcast Reimagining Love
J.K. Rowling, Oprah Winfrey, Eva Jinek: succesvolle vrouwen, allemaal oudste dochters.
Oudste dochters: ze lijken vaak op elkaar, en dat blijkt geen toeval te zijn. Auteurs Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven, beiden zelf de oudste thuis, ontdekten de vijf typische eigenschappen die alle oudste dochters in meer of mindere mate bezitten.Oudste dochters zijn verantwoordelijk, plichtsgetrouw, serieus, voortvarend en zorgzaam. Ze zijn vaak intelligenter;dan de rest, verbaal vaardiger en gemotiveerder om iets te bereiken. Maar oudste dochters twijfelen ook meer of ze wel goed genoeg zijn. En ze zorgen vaak voor alles en iedereen tot ze er zelf bij neervallen. Het oudste dochter effect is een boek voor iedereen die meer wil begrijpen over de rol van een oudste dochter binnen een gezin en het effect dat het kan hebben op haar leven.
Wies Enthoven schrijft als journaliste voor o.a. Happinez en heeft een praktijk als schrijfcoach. Ze is een oudste dochter en hééft een oudste dochter.Lisette Schuitemaker is auteur en houdt zich binnen verschillende organisaties bezig met het bewustzijn en patronen. Ze is de oudste van vier en heeft twee oudste nichtjes.
Het is tijd om ja te zeggen tegen de vrouw die je echt wilt zijn, en nee tegen alle andere bullshit
Hoe zou het zijn om het leven te leiden van die geweldige persoon die ergens diep in jou verstopt zit, bedekt onder lagen van boodschappenlijstjes, excuses, verantwoordelijkheden en onzekerheden? Goede voornemens zijn er, maar vaak zijn de doelen te groot en vallen we terug in oude gewoontes en zelfsaboterende gedachten.
Steffy Roos du Maine heeft een manier gevonden waarmee jij jouw droomleven gaat creëren: de Ongelimiteerd Leven Formule. Deze formule is een mix van spirituele tools zoals dankbaarheid, manifesteren en affirmaties, en inzichten uit de gedragswetenschap en de veranderpsychologie. Vijf minuten per dag is alles wat je nodig hebt voor jouw ongelimiteerde leven. Hiermee lukt het wél om jouw droomleven te creëren. Steffy loodst je met haar expertise en humor door het heldere stappenplan om te worden wie je echt wil zijn.
‘Ongelimiteerd leven bevat makkelijke en toegankelijke handvatten om next level te gaan. Heerlijk helder uitgelegd zodat ik direct zin heb op aan de slag te gaan. Niet belerend, maar motiverend. Een boek om meerdere keren te lezen.’ Hanneke Peeters
‘In dit boek krijg je zó makkelijk en op een fijne manier uitgelegd dat je met simpele stappen en gewoontes een grote verandering bij jezelf teweeg kan brengen. Ongeremd, de vooroordelen van anderen loslatend, totaal je eigen weg kiezen. Je kan je overtuigingen herprogrammeren! Wat ik misschien wel de mooiste zin vind: ‘Het is aan jou!’ Jij mag die stappen zetten; lees, leer, doe en ervaar op je eigen voorwaarden. Dit is een hele mooie handreiking om precies dat te doen!’ Anouk Smulders
‘Dit boek heeft mij nog dichter bij mijzelf gebracht doordat het mij heeft herinnerd meer te voelen. Mijn kernwaarden zijn nog duidelijker en ik ben me bewuster geworden van mijn schaduwkanten. Door die helderheid ben ik aan de slag gegaan met affirmaties en met nog een betere focus gaan manifesteren en visualiseren. Hierdoor sta in nog krachtiger in het leven!’ Rens Kroes
‘Met dit boek reikt Steffy je praktische tools aan voor een ongelimiteerd leven. Zeer toegankelijk, alsof je door een vriendin aan de hand wordt genomen op weg naar je echte zelf #lovemylife!’ Imre Çeçen
‘Dit boek helpt je om je open te stellen voor jouw hoogste potentieel. Om de moed te hebben om daarvoor te gaan. Dit boek is jouw motivatie all-in te gaan voor wat JIJ wenst. Je bent het waard.’ Willemijn Welten
Steffy Roos du Maine (1986) is ondernemer, schrijver, spreker, podcast-host en dromer. Ze las honderden boeken en onderzoeken op het gebied van zelfontwikkeling, gedragswetenschap, business en spiritualiteit. Hierdoor is ze erin geslaagd een miljoenenbedrijf op te bouwen en vond ze de balans om een ongelimiteerd leven te leiden. Steffy schreef eerder het boek Mindful & Miljonair.
‘Steffy is een van de 50 inspirerende vrouwen met een kracht om rekening mee te houden.’ Erasmus Centre For Entrepreneurship
Goed slapen kan iedereen, je moet alleen weten hoe
In Nooit meer niet meer slapen vertellen schrijver en voormalig slechtslaper Jelmer Jepsen en psychiater en somnoloog Alexander van Daele op praktische en toegankelijke wijze over slaap en slapeloosheid.
Jarenlang sliep Jelmer zeer slecht. De ene nacht kon hij urenlang niet in slaap komen, de andere werd hij wel acht keer per nacht wakker. Wat hij ook probeerde om een goede nachtrust te krijgen, niets hielp. Pas toen hij onder begeleiding kwam van somnoloog Alexander van Daele lukte het hem eindelijk om zijn slaapproblemen de baas te worden. Ze besloten samen dit boek te schrijven om andere slechtslapers te helpen een betere nachtrust te krijgen.
Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten, praktische tips en levendige anekdotes leggen Jelmer en Alexander uit wat slapeloosheid is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen. Een must-read voor iedereen die (nog) beter wil slapen!
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin de auteurs vertellen over Nooit meer niet meer slapen.
Jelmer Jepsen studeerde Communicatiewetenschap. Eerder schreef hij de boeken Vallen als het heet is, De circusvrouw en Amanda. Jelmer had jaren last van ernstige slaapproblemen en schreef daarover een artikel voor de Volkskrant samen met zijn behandelend arts, Alexander van Daele. Deze samenwerking leidde tot het boek Nooit meer niet meer slapen.
Alexander van Daele is werkzaam als psychiater en somnoloog. Tijdens zijn opleiding tot psychiater maakte Alexander een zijsprong door zich te specialiseren in de slaapgeneeskunde. Hij voltooide het exclusieve – en Europees erkende – somnologieexamen van de European Sleep Research Society (ESRS). Hij is een van de weinigen die zich psychiater én somnoloog mag noemen.
Dit boek zal de manier waarop je naar je leven kijkt veranderen
Oprah Winfrey en trauma-expert Bruce Perry proberen inzicht te krijgen in mensen, gedrag en onszelf. Ze willen weg van gevoelens van schuld en schaamte en richten zich op herstel en begrip. In plaats van `wat is er mis met je?' vragen ze: `wat is je overkomen?' Deze verandering in onze kijk op trauma's stelt ons in staat ons verleden te begrijpen zodat we de weg naar de toekomst kunnen inslaan. Gebeurtenissen uit onze vroege jeugd - zowel goed als slecht - hebben grote invloed op de volwassen mensen die we worden. Dit boek geeft je een routekaart voor het herstellen van relaties, het overwinnen van wat onoverkomelijk lijkt om uiteindelijk een beter en bevredigender leven te leiden.
Gedurende haar hele carrière heeft Oprah samengewerkt met dr. Bruce Perry, een van `s werelds toonaangevende experts op het gebied van kindertrauma. Hij heeft duizenden kinderen, jongeren en volwassenen behandeld. Gebaseerd op de nieuwste hersenwetenschap en ondersteund door meeslepende verhalen laat dit boek een nieuwe weg naar herstel zien - het toont ons het ongelooflijke vermogen om te herstellen na tegenspoed.
'Voor iedereen die terugkijkt op een moeilijke jeugd en zich afvraagt waarom het leven soms zo veel pijn kan doen, zal het boek veel "aha"-momenten én tevens hoop bieden voor een nieuw perspectief. Ook heel geschikt voor een ieder die iemand in zijn naaste omgeving beter wil begrijpen die soms lastig is voor anderen of zichzelf.' Huub Buijssen, klinisch psycholoog en auteur van o.a. Als een dierbare depressief is
Oprah Winfrey heeft een bijzondere band opgebouwd met mensen van over de hele wereld. Als gastvrouw en producent van de populaire, bekroonde The Oprah Winfrey Show weet ze al ruim vijfentwintig jaar miljoenen kijkers te amuseren, informeren en ondersteunen. Dankzij haar verrichtingen als vooraanstaand media-persoonlijkheid en filantroop is ze een van de invloedrijkste en meest bewonderde publieke figuren van de wereld.
Kinderpsychiater en neurowetenschapper Bruce D. Perry, MD, PhD, is de grondlegger van het Neurosequential Network, senior fellow aan de ChildTrauma Academy en docent aan de faculteit Psychiatrie van de Northwestern University School of Medicine in Chicago. Hij is, samen met Maia Szalavitz, de auteur van het boek De jongen die opgroeide als hond, een bestseller gebaseerd op zijn werk met mishandelde kinderen, en Het liefdevolle brein, over het belang van empathie.
Het bromvliegeffect: kleine dingen met grote invloed op onze keuzes
• Hoe bespaart een vliegje in een wc duizenden euro’s aan schoonmaakkosten?
• Hoe zorgde een stipje ervoor dat duizenden Nederlandse studenten veel te veel geld leenden?
• En hoe scoren vrouwenversierders met behulp van drogerpluis?
Als iets schijnbaar kleins ongemerkt grote invloed heeft op ons gedrag heet dat het bromvliegeffect. En het treedt veel vaker op dan je denkt.
Gedragswetenschapper Eva van den Broek en reclamestrateeg Tim den Heijer leren je de verschillende vormen van het bromvliegeffect te herkennen, de negatieve invloed ervan te vermijden en het op een goede manier te gebruiken. Op je werk, op school, in de winkel, op straat én thuis. Ook bekend van Linda.nl!
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast over Het bromvliegeffect.
Over Het bromvliegeffect:
'Met stip het leukste managementboek dat ik tot nu toe dit jaar heb gelezen! Zo'n boek dat razend interessant is en tegelijkertijd weet te verbazen, irriteren, laat lachen en herkenning oproept.' Daniëlle de Jonge, Managementboek
Eva van den Broek is gepromoveerd gedragseconoom en oprichter van Behavioural Insights Nederland. Ze zet gedragskennis in voor beter beleid en geeft regelmatig publiekslezingen.
Tim den Heijer is creatief strateeg, copywriter en oprichter van B.R.A.I.N. Creatives. Hij werkte 20 jaar in de reclamewereld voor de bekendste merken ter wereld, zoals Heineken en IKEA.
`De auteur geeft op heldere wijze voorlichting over dementie.' Nederlands Tijdschrift voor Psychiatrie
Onze hersenen zijn verre van perfect…
Ons brein bepaalt wat we doen en hoe we het doen. Maar hoe indrukwekkend dit ook is, de hersenen zijn verre van perfect!
De chaotische samenwerking van alle verschillende delen in het brein veroorzaakt kleine defecten in ons gedrag en in de werking van ons lichaam.
Waarom hebben we last van onverklaarbare fobieën?
Hoe komt het dat ons brein ons laat geloven in complottheorieën?
Waarom geeft het brein onszelf altijd een glansrol in onze eigen herinneringen?
Maar ook:
Zijn lange mensen slimmer?
Waarom reageert iedereen anders op humor?
Waarom is alcohol soms goed voor de hersenen?
Dean Burnett beschrijft al deze defecten en beantwoordt al deze vragen aan de hand van herkenbare voorbeelden en humoristische opmerkingen, begeleid door wetenschappelijke verklaringen. Hij neemt het idiote brein op de hak en verklaart waarom er bij ons allemaal een steekje los zit.
Dean Burnett is gepromoveerd neurowetenschapper, doceert psychologie aan de Cardiff University en is daarnaast stand-up comedian. Hij schrift een blog voor The Guardian over neurowetenschappen, psychologie, de media en stand-up comedy.