Talen
Formaten
Scriptum Books
-
Wilskracht is de stille kracht die ons motiveert om door te gaan wanneer we bijna willen opgeven, die ons tot diep in de nacht wakker houdt als we moeten studeren, en die ons kalmeert als we boos worden. Het is een eigenschap die belangrijker is dan intelligentie, belangrijker dan connecties, en belangrijker dan opleidingsniveau.
*Over wilskracht* gaat over zelfdiscipline, over wat de oude filosofen praktiseerden en moderne wetenschappers ontdekten. Het is een zoektocht naar de diepste wortelen van het menselijk succes: onze capaciteit om aangeboren impulsen te beheersen en te richten naar doelen die de grenzen van ons voorstellingsvermogen uitdagen. Het boek neemt de lezer mee door de eeuwen, van onze vroegste evolutie naar onze tijd, om stap voor stap de processen te ontdekken die ten grondslag liggen aan onze psychische 'successpier'.
In het boek reizen we om te beginnen langs ons geheugen en langs onze emoties, verlangens, drijfveren en attitudes om onze onbewuste impulsen beter te leren kennen. Pas als we die goed kennen, wagen we de stap naar het opstellen van doelen, naar plannen en naar het behalen van ongedachte prestaties. We verkennen tactieken om tegen minimale inspanning een maximaal resultaat te behalen. We zoeken naar methoden om moeiteloos zelfdiscipline uit te oefenen. We toetsen manieren om onze successpier te trainen, te ontwikkelen, te herstellen en te ontzien. En dan, tot slot, kijken we terug op wat die tocht heeft opgeleverd. Wat hebben we in handen, en bestaat er zoiets als teveel zelfcontrole?
Edwin Zasada (1985) begon zijn loopbaan als officier bij de landmacht, waarna hij verschillende leidinggevende functies vervulde in het bedrijfsleven. -
VRAAG JEZELF AF...
BEN IK ÉCHT DEGENE DIE IK WIL ZIJN?
IS DIT HET LEVEN DAT IK ÉCHT WIL LEVEN?
LEEF IK ELKE DAG MIJN BESTE ZELF?
WAT KAN IK - VANDAAG - VERANDEREN?
Hoe zou jij die vragen beantwoorden? Ben je dynamisch of worstel je met het leven van alledag? Ben je trouw aan je authentieke zelf, of zit je gevangen in een web dat je zelf hebt gesponnen?
Je kunt groeien of niet, de keuze is aan jou. Kies je voor groei, dan stelt het leven zich op onverwachte manieren voor je open. Haal uit je leven wat erin zit door contact te maken met de best mogelijke versie van jezelf.
Mike Bayer schenkt in dit boek aandacht aan de zeven cruciale terreinen van je leven: je sociale leven, je privéleven, je gezondheid, je opleiding, je relaties, je werk en je spirituele ontwikkeling. Als je hier serieus mee aan de slag gaat, staat je leven op het punt een positieve wending te nemen.
Mike Bayer is Life Coach. Zijn missie is mensen te helpen hun doelen te bereiken. Hij treedt geregeld op in het tv-programma Dr. Phil. Dr. Phil schreef het voorwoord. -
Wat maakt het werk als coach zo boeiend? Het antwoord hierop is onomwonden: de wisselende contacten! Het bijzondere contact tussen coach en cliënt is niet alleen een bron van plezier, maar ook een boeiend onderwerp voor nadere bestudering. Wat speelt er zich tussen deze twee mensen nu precies af? Hoe kan het dat de coach soms de meest confronterende dingen zegt of doet en de cliënt zich toch geaccepteerd of zelfs geliefd voelt? Waarom gaat het soms mis in het contact? Wat is de betekenis van de relatie voor de effectiviteit van de coaching?
Aan de hand van een model van zes coachhoudingen geeft Karen Walthuis inzicht in de coachingsrelatie. De houdingen van onderzoeker, onderwijzer, aanvoerder, praatpaal, boeddhist en uitdager komen tot leven door beschrijvingen, praktijkvoorbeelden en reflectievragen. Voor de coachingsrelatie belangrijke thema's als macht, verantwoordelijkheid, empathie, overdracht en autonomie worden met luchtige diepgang benaderd. De schrijfster confronteert en relativeert met liefde en humor.
De lezer wordt uitgedaagd over zichzelf na te denken en een blik in zijn eigen lachspiegel te werpen. Een coach is immers ook maar een mens met zo zijn aannames, drijfveren en behoeften die - stiekem of openlijk - meespelen in de coachingsrelatie. Hoe beter de coach deze van zichzelf kent, hoe vrijer hij de cliënt tegemoet kan treden.
Een prikkelend en inzichtgevend boek voor coaches, maar ook voor maatschappelijk werkers, therapeuten, mentoren, mediators, supervisoren, trainers, docenten en coachende managers, kortom voor iedereen die een ander begeleidt bij diens persoonlijke ontwikkeling. -
Hulpverleners zijn gewend om zich uit te sloven. Doorgaans zetten ze alles op alles om het voortouw te nemen, empathisch te zijn, oplossingen aan te dragen en stappenplannen te bedenken. In de praktijk blijken deze inspanningen maar al te vaak tevergeefs, en kan het zelfs gebeuren dat ze emotioneel opgebrand raken. Cliënten zijn namelijk eigenwijs, tegendraads, ongrijpbaar en meesters in het uiten van hun weerstand tegen verandering.
Psycholoog Wijnberg loopt al veertig jaar mee in de hulpverlening en heeft een vernieuwende aanpak ontwikkeld om hulpverleners weer plezier te geven in hun werk. Tegelijkertijd is het een aanpak die de cliënten aan het werk zet, zoals het hoort. Deze aanpak is, tegenstrijdig genoeg, een actieve vorm van niet-helpen, waarbij de hulpverlener op provocatieve wijze zelf zo tegendraads is dat de cliënt wel zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Uitgangspunt is dat het leven zelf al therapeutisch genoeg is, waardoor de hulpverlener zichzelf zo snel mogelijk overbodig moet maken.
Jeffrey Wijnberg is al ruim veertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. bij Scriptum: 'Zijn wie je bent', 'Dit is niet het leven dat ik heb besteld' en 'Dagboek van een psycholoog', en samen met Jaap Hollander 'Provocatief coachen'. Vele lezers hebben inmiddels kennisgemaakt met de provocatieve stijl van communiceren die Wijnberg hanteert.
Met Sigmund-illustraties van Peter de Wit. -
Kinderen kunnen in woede uitbarsten of zich juist terugtrekken bij uitdagingen, onaangename klussen of zaken waar al snel ruzie over is zoals schermtijd, huiswerk, hoe laat naar bed. Ze reageren dan reactief. Dat noemen Daniel Siegel en Tina Payne Bryson een Nee-brein-reactie. Maar je kunt je kind leren om het leven open tegemoet te treden, ook als het tegenzit. Als je het Ja-brein stimuleert, zijn kinderen nieuwsgieriger, creatiever en minder bang om fouten te maken. Ook zijn ze dan flexibeler en veerkrachtiger bij tegenslagen en lastige gevoelens. Ze handelen vanuit een duidelijk innerlijk kompas, dat ze richting geeft bij hun beslissingen en bij hun relaties met anderen.
In Het Ja-brein geven Siegel & Bryson ouders goed toepasbare strategieën om negatief gedrag, agressie en angst bij te sturen, en om het vermogen van hun kind tot positief gedrag te vergroten. Een onmisbare opvoedgids met inspirerende voorbeelden en speelse illustraties, geschikt voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar.
Daniel J. Siegel is hoogleraar klinische psychiatrie aan de Universiteit van Californië.
Tina Payne Bryson is kinder- en jeugdpsychotherapeute. Ze geeft lezingen en workshops aan ouders, docenten en professionals in de zorg.
Eerder verscheen van hen bij Scriptum: Het hele brein, het hele kind. Twaalf revolutionaire strategieën om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. -
De samenleving legt zoveel druk op dat mensen de behoefte voelen om zich beter voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. In de sociale arena van het dagelijks leven acteren mensen daarom met een masker; en wel om te verhullen dat zij zich onzeker, onwetend, somber, afhankelijk, gekwetst of minderwaardig voelen.
En dat geeft weer voeding aan een nieuw probleem, namelijk de angst om ooit een keer door de mand te vallen. Het hebben van een zelfverzekerd imago moet ten koste van alles overeind gehouden worden, en dit streven leidt weer tot gepieker, slapeloze nachten en uitputting. Op dit punt aangekomen zijn mensen zichzelf kwijt. Op de stoel bij de psycholoog zeggen zij dan vaak: 'Kon ik maar gewoon mezelf zijn.'
Psycholoog Wijnberg legt in dit boek uit dat 'zijn wie je bent' tot de mogelijkheden behoort. Tenminste, wel als je bereid bent om je imperfecties onder ogen te zien en een leven te leiden zonder pretenties. De provocatieve stijl van Wijnberg is ook nu weer onmiskenbaar aanwezig.
Jeffrey Wijnberg is al ruim veertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. bij Scriptum: Dit is niet het leven dat ik heb besteld, Dagboek van een psycholoog en Verborgen wilskracht, en samen met Jaap Hollander Provocatief coachen. Vele lezers hebben inmiddels kennisgemaakt met de provocatieve stijl van communiceren die Wijnberg hanteert. -
De psychologische wetenschap heeft bijzondere ontdekkingen over de menselijke geest gedaan, maar kunnen we dat wat wetenschappers ons vertellen wel geloven? De afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat veel psychologisch onderzoek gebaseerd is op zwak bewijs, twijfelachtige praktijken en soms zelfs regelrechte fraude - denk aan de affaire rond Diederik Stapel. Dit boek geeft een diagnose van wat er mis is met het huidige vakgebied en stelt oplossingen voor om ervoor te zorgen dat de psychologie een legitieme en betrouwbare wetenschap blijft.
Met de zeven doodzonden als metafoor laat Chris Chambers zien hoe makkelijk onderzoekers ten prooi vallen aan bias die de wetenschappelijke methode ondermijnt en dat ze geregeld data manipuleren om in aanmerking te komen voor publicatie in prestigieuze tijdschriften. Een cultuur van geheimhouding ontzegt het publiek en andere onderzoekers de toegang tot de resultaten uit psychologische experimenten. Frauduleuze wetenschappers kunnen ongestraft hun gang gaan en een obsessie met cijfertjes zoals de impactfactor creëert perverse prikkels. Als deze problemen niet aangepakt worden, staat de toekomst van de psychologie als wetenschap op het spel. Hoe kan het beter?
Chambers laat aan de hand van best practices zien dat het tegengif voor deze wetenschappelijke doodzonden bestaat uit een open manier van wetenschap bedrijven; een opkomende filosofie die ernaar streeft onderzoeken en hun resultaten zo transparant mogelijk te maken.
Chris Chambers is hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de School of Psychology van Cardiff University en schrijft voor het Guardian Science blognetwerk.
'[...] Dit boek is bestemd voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe de wetenschap zichzelf kan repareren. Het zou verplichte literatuur moeten zijn voor het vak Onderzoeksmethoden op de universiteit.' Barbara A. Spellman, Nature -
In een wereld waarin we continu getriggerd worden perfect te zijn en keer op keer te presteren, is het een uitdaging om jezelf te kunnen, maar vooral te durven zijn. Veel vrouwen gaan daarom soms heel ver in het streven naar het 'Miss Perfect'-ideaalbeeld en onderdrukken wie ze echt zijn. Ook Sabina van Roest leefde jarenlang met een masker op, gebaseerd op de 'eisen' van de buitenwereld in plaats vanuit haar ware zelf. Wat in eerste instantie een worsteling was en tot een bijna-burn-out en een auto-immuunziekte leidde, bleek later een mooi geschenk; een leven vol imperfecties, maar met meer zelfvertrouwen, zelfliefde en eigenwaarde.
In dit boek vertelt ze als 'herstellend perfectionist' open en eerlijk over haar eigen worsteling met Miss Perfect. Met behulp van verhalen, inzichten en interviews met bekende en minder bekende vrouwen word je gemotiveerd en geïnspireerd om de weg naar jezelf terug te vinden in een maatschappij waarin we voortdurend beïnvloed worden door trends, hypes en perfecte plaatjes. Daarnaast vind je tips op het gebied van mind, body en soul hoe je Miss Perfect kunt loslaten en Proudly Imperfect kunt leven voor meer geluk, succes en vervulling. Dit boek geeft je de moed om het mooiste te worden wat je kunt zijn: Proudly Imperfect je ware zelf.
Sabina van Roest (1986) werkt als freelance creative storyteller en conceptontwikkelaar. In alle concepten die zij opzet wil ze mensen motiveren het beste uit zichzelf en uit hun leven te halen. Naast haar freelance werk inspireert ze op haar blog www.proudlyimperfect.nl vrouwen om Proudly Imperfect zichzelf te zijn en het leven te creëren waar ze werkelijk naar verlangen. -
Dit is niet het leven dat ik heb besteld
Jeffrey Wijnberg, Peter de Wit
- Scriptum books
- 16 Maart 2018
- 9789463191067
De moderne mens is gewend op zijn wenken bediend te worden. Met één muisklik kan alles besteld worden, van kakkerlakkensprays tot alpinopetjes en van diepvriespizza's tot libidoversterkers. Krijgen wat je hebt besteld, is de norm geworden en heeft een verwende samenleving tot gevolg. Als dan het leven niet geeft wat mensen verwachten, zijn de onvrede en agressie compleet: ouders die de school voor de rechter slepen omdat hun kind onvoldoende presteert of artsen die worden bedreigd omdat zij niet onmiddellijk een recept uitschrijven.
Psycholoog Wijnberg luidt in dit boek de noodklok en doet ook in zijn eigen praktijk een dringend beroep op zijn cliënten om de tegenslagen van het leven te leren incasseren. Op zijn bekende provocatieve wijze laat Wijnberg zien dat het vooral gaat om het kweken van realiteitsbesef, gecombineerd met een toefje geduld. Oftewel: 'Beter gekwetst door de waarheid, dan getroost door een leugen.'
Jeffrey Wijnberg is al ruim veertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. bij Scriptum: 'Dagboek van een psycholoog', 'Verborgen wilskracht' en 'De magie van het nietsdoen', en samen met Jaap Hollander 'Provocatief coachen'. Vele lezers hebben inmiddels kennisgemaakt met de provocatieve stijl van communiceren die Wijnberg hanteert. -
Op een dag kijk je naar je ouders en zie je plotseling: ze worden oud. Ze hebben op wonderbaarlijke wijze een soort omslagpunt bereikt. Is het dat je plotseling ziet hoe breekbaar je vader eruitziet? Is het de blik van je moeder, of de rimpels om haar mond? Wat het ook is: als je het ziet, is het punt daar: de zorgen beginnen.
Je moeder vergeet wel erg veel de laatste tijd. Je vertrouwt je vader niet meer in het verkeer. Lukt het hen nog wel zelfstandig te wonen? Je ouders vragen langzaam meer zorg. Je doet een keer een boodschap, regelt hun administratie. Die zorg komt naast de zorg om je eigen leven; je werk, je relatie, of je kinderen. Dat kan zwaar zijn. En de kans bestaat dat je juist de zorg voor je ouders lang vol moet kunnen houden.
Yvonne Prins belicht de vele aspecten van dit traject. Van de mogelijkheden mensen langer zelfstandig te laten wonen, de emotionele belasting van een veranderende verhouding, ouders die op je leunen of juist zorg weigeren, het bewaken van je eigen grenzen, tot de opname in een verpleeghuis.
Dit praktische boek biedt handvatten, herkenning en handige tips, en is een must voor iedereen die op wat voor manier dan ook zorgen heeft om zijn of haar ouder(s).
Yvonne Prins is psycholoog, personal coach en spreker. Zij heeft meerdere boeken geschreven over het omgaan met complexe levensvraagstukken. Eerder verschenen van haar hand: 'Ziekenhuis Survivalgids. Wegwijs in de wereld van de witte jassen' en 'En, waar blijven de kinderen? Survivalgids voor als je een kind wilt, maar (nog) niet hebt'.
-
We willen weten hoe het zit. En besteden veel tijd aan het zoeken naar oorzaak-en-gevolgrelaties in ons dagelijks leven. Die maken het leven voorspelbaarder en gemakkelijker. Helaas is het achterhalen van oorzaak en gevolg soms moeilijk. We maken daarom geregeld fouten bij het detecteren van oorzakelijke, causale verbanden. Soms missen we een bestaand causaal verband, en soms denken we zo'n verband juist te zien, terwijl het er welbeschouwd niet is.
In dit boek wordt aan de hand van twintig raadsels geïllustreerd wat er allemaal mis kan gaan bij het denken in termen van oorzaak en gevolg. Door het oplossen van deze raadsels, wordt u zich niet alleen bewust van uw valkuilen, maar leert u meteen iets over hoe een causaal verband correct kan worden vastgesteld. Een boeiend boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de kronkels van het menselijk denken.
Eric Rassin (1969) studeerde rechten en gezondheidswetenschappen en promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Thans verzorgt hij pro Justitia-rapportages, veelal over de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen en bekentenissen. Daarnaast is hij bijzonder-hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder verschenen van zijn hand bij Scriptum: 'Waarom ik altijd gelijk heb. Over tunnelvisie' en 'Het Spinoza-effect. Goedgelovigheid en de zoektocht naar de waarheid'. -
Sinterklaas bestaat niet. Als je oud genoeg bent om dit boek te lezen, dan is dat als het goed is geen nieuws. Maar wat nu als er een illusie is die veel minder doorzichtig is dan die van Sint? En wat nu als volwassenen zelf niet weten hoe het écht zit? Er zijn tientallen van deze illusies. Niet-bestaande Sinterklazen worden overal ter wereld met hand en tand verdedigd. We vergissen ons dagelijks in allerlei simpele weetjes - struisvogels steken hun kop niet in het zand, je hart zit niet links, een krijtje is geen krijt - maar ook in grote, complexe zaken doen we verkeerde aannames: mensen kunnen praten met geesten; als je dood gaat, dan word je daarna opnieuw geboren; sommige mensen zijn helderziend; alcohol doodt hersencellen. Op aansprekende wijze stimuleert Mattijs Joosten het kritisch denken en laat hij zien welke denkfouten en drogredeneringen er aan deze illusies ten grondslag liggen. Een confronterend en verfrissend boek voor iedereen die de Sinterklazen in zijn denken wil ontmaskeren en zijn illusies bij het grofvuil wil zetten.
Mattijs Joosten studeerde wijsbegeerte. Als zelfstandig trainer en adviseur helpt hij mensen meer rekening te houden met denkfouten en drogredenen. -
Hoe kun je helemaal jezelf worden? Want dat is wat de meeste mensen willen: worden wie je écht bent. De wereld helpt ons niet, met al haar verwachtingen omtrent wie we zouden moeten zijn, in werk en privé. Jezelf zijn is iets wat je zelf moet doen. Hoe dan? Daarover gaat dit boek.
Het begrip persoonlijke ont-wikkeling geeft precies aan wat het is: het afwikkelen van het omhulsel, je `niet-echte ik', zodat je `echte ik' weer zichtbaar wordt. Dat `echte ik' blijkt - steeds weer - een uniek, inspirerend, kwetsbaar maar ook krachtig, en vooral authentiek persoon te zijn. Dit boek laat zien, hoe je je persoonlijk kunt ontwikkelen, en wat dat je oplevert. Het is geschreven voor mensen die zich verder willen ontwikkelen, én voor hen, die anderen daarin bijstaan.
De auteur illustreert zijn betoog met metaforen, echte verhalen en praktische voorbeelden van mensen die hij begeleidde in zijn werk als psycholoog, coach en trainer. Zijn belangrijkste stelling: in de steeds kunstmatiger wordende wereld van nu is er een grote behoefte aan echte mensen, die de menselijkheid terugbrengen in hun werk, en in de wijdere wereld.
Godfried IJsseling (1963) is senior trainer en coach, sinds 1998 verbonden aan de Baak, Management Centrum VNO-NCW. -
Waarom duren wittebroodsweken nooit lang? Waarom vechten we met elkaar, ook als we oprecht van elkaar houden? Waarom schuilt er een draak in elke vrouw en een gepantserde ridder of een robot in elke man? Omdat we zo in elkaar zitten; het is het ontwerp van de liefde. En dat is maar goed ook. Want juist het overwinnen van tegenstellingen levert de Steen der Wijzen op die van lood goud maakt, zelfs diamant. Conversio oppositorum noemden de alchemisten dat: het omkeren van tegendelen. Het mannelijke en het vrouwelijke hebben elkaar nodig om zelf tot volle ontplooiing te komen.
Lisette Thooft vertaalde de eeuwenoude alchemistische principes naar hedendaagse liefdesrelaties. Alles is één, zo binnen zo buiten, haast je langzaam, los op en verbind, bid en werk Wat hebben die klassieke regels ons nu te leren? Elke relatie is een kolf waarin zich een alchemistisch proces afspeelt, of het nu een stevige of een wankele relatie is, hetero of homo, een prille liefde of een oude band. Zelfs als je géén relatie hebt, kun je alchemie bedrijven. Dit boek vertelt je precies hoe, met uit het leven gegrepen en herkenbare voorbeelden, met humor en wijsheid. En het werkt!
Lisette Thooft is freelance journaliste, publiciste en spreekster, en schrijft voor spirituele tijdschriften zoals Happinez. Zij schreef eerder o.a. Tien geboden voor innerlijke rust, Jezus & Maria Magdalena en Spiritualiteit in de overgang.
-
Het hele brein, het hele kind
Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson
- Scriptum books
- 16 September 2013
- 9789055948109
`Daniel Siegel en Tina Payne Bryson hebben een meesterlijk, toegankelijk boek geschreven om kinderen te helpen hun emotionele intelligentie te ontwikkelen. Deze briljante methode transformeert alledaagse interactie tot waardevolle, brein-vormende momenten.'
Daniel Goleman, auteur van Emotionele intelligentie
Een driftbui in de supermarkt, niet aan willen kleden, langs de kant zitten mokken in plaats van lekker meedoen, soms word je er als ouder knettergek van. Maar je kind maakt het je niet expres lastig, zijn brein is nog niet volledig ontwikkeld. Geen wonder dat je kind zon ongeleid projectiel lijkt - zo voelt het zich ook!
Het `bovenbrein', het gedeelte dat beslissingen neemt en tegenwicht biedt aan allesoverspoelende emoties, is tot midden twintig nog in ontwikkeling. En vooral bij jonge kinderen heeft de emotionele rechterhersenhelft vaak de overhand op de meer rationele linkerhersenhelft. In dit baanbrekende, praktische boek laten Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson zien hoe het kinderbrein zich ontwikkelt en hoe je inzichten uit de neuropsychologie kunt toepassen bij het opvoeden. De heldere uitleg, leeftijdsgerichte strategieën en illustraties helpen je daarbij. Zo kun je je kind leren beter om te gaan met zijn gevoelens en komt het lekkerder in zijn vel te zitten.
Daniel J. Siegel is hoogleraar klinische psychiatrie aan de Universiteit van Californië en mededirecteur van het Mindful Awareness Research Center van de UCLA en van het Mindsight Institute. Eerder schreef hij o.a. Parenting from the inside out en Mindsight. De psychologie van het nieuwe bewustzijn.
Tina Payne Bryson is kinder- en jeugdpsychotherapeute, opvoedcoach en directeur van de afdeling oudervoorlichting en ontwikkeling van het Mindsight Institute. Ze geeft lezingen aan ouders, docenten en professionals in de zorg. -
`En, waar blijven de kinderen? De maatschappelijke druk om kinderen te krijgen, is vooral voor vrouwen groot. Mensen verwachten dat op een zekere leeftijd of na een relatie van een bepaalde tijd de kinderen als vanzelf komen en maken met het grootste gemak opmerkingen als: wanneer komt de eerste? Of: welke kamer wordt de babykamer?
Maar kinderen krijg je niet op bestelling. Om uiteenlopende redenen kan een kinderwens onvervuld blijven, soms tijdelijk en soms definitief. En hoe ga je dan om met onnadenkende vragen? Wat vertel je en aan wie?
Als je een onvervulde kinderwens hebt, is het onmogelijk je daarvoor af te sluiten. Overal word je geconfronteerd met zwangerschap, babys en kinderen. Hoe ga je om met zoveel confrontaties? Wat doe je wanneer je niet blij kunt zijn als een vriendin vertelt dat ze zwanger is? En hoe overleef je een verjaardagsfeestje waar jij de enige bent zonder kinderen? Ook andere vragen dringen zich op. Bijvoorbeeld of je vriendschappen het overleven als al je vriendinnen moeder worden. Of je eenzaam oud wordt. En wat je dán met je leven gaat doen als je onverhoopt geen moeder wordt.
Op serieuze, maar tegelijk luchtige wijze steekt Yvonne Prins je een hart onder de riem en laat ze zien dat een leven waarin (nog) geen kinderen zijn geen `treurig leven is of hoeft te zijn.
Yvonne Prins is psycholoog, coach en auteur. Zij had graag kinderen gewild, maar heeft ze niet. Eerder verscheen van haar bij Scriptum: Ziekenhuis Survivalgids. Wegwijs in de wereld van de witte jassen. -
U bent niet op uw achterhoofd gevallen en u neemt niet klakkeloos aan wat anderen u vertellen. Toch overkomt het u soms dat u met open ogen ergens intrapt. Iemand houdt u bijvoorbeeld verschrikkelijk voor de gek. Of u wordt opgelicht door een zakenpartner. U koopt een product, maar achteraf blijkt dat toch niet zo goed te werken als de reclame u deed geloven. U bent voor de zoveelste keer bedrogen door iemand die voortdurend beterschap belooft, maar nooit verandert. Waarom overkomt u dat steeds?
Dit boek gaat over goedgelovigheid. Het is een algemeen menselijke neiging om van alles en nog wat te geloven, zelfs ongelofelijke dingen. Na voorbeelden en definiëring van goedgelovigheid, gaat Eric Rassin in op de juridische context van liegen, omdat daar de noodzaak om de waarheid te achterhalen (en dus om leugens te doorzien) van immens groot belang is. Daarna bespreekt hij verklaringen voor het gegeven dat mensen in het algemeen bar slecht zijn in het doorzien van bedrog. Met die kennis op zak, bent u in de toekomst beter beschermd tegen flauwe grappen, overdreven claims en frauduleuze praktijken.
Eric Rassin (1969) studeerde rechten en gezondheidswetenschappen en promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Thans verzorgt hij pro Justitia-rapportages, veelal over de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen en bekentenissen. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef tientallen wetenschappelijke artikelen, hoofdstukken en boeken, waaronder het boek Waarom ik altijd gelijk heb (2007).
-
Vriendschap gaat over ons leven. Vriendschap gaat over samen leven. De meeste mensen rekenen vriendschap tot het privéterrein. Vriendschappelijke gevoelens gaan echter verder dan de voordeur. Deze gevoelens kleuren en bepalen het dagelijks leven, je ervaart ze tijdens de behandeling bij de kassa van een supermarkt, en ze betreffen ook het hoogste ambacht: het bedrijven van politiek.
Is vriendschap een kostbaar bezit vol onzekerheden? Of zelfs méér dan dat: is vriendschap een illusie, 'een pakketje schroot, met een dun laagje chroom'? Kún je van bezit spreken als het over vriendschap gaat? Van welke makelij is vriendschap? Is vriendschap een fenomeen dat we zelf op eigen wijze vorm kunnen geven? Is vriendschap een levenshouding die we met vallen en opstaan vanaf onze jeugd als vanzelf leren? Hebben we nog vrienden nodig als we een partner hebben met wie we alles kunnen delen?
Deze en andere vragen worden in dit boek beantwoord, met behulp van filosofische beschouwingen en teksten van filosofen, met een vleugje psychologie en sociologie, met literaire voorbeelden ter illustratie.
Catharina De Haas studeerde onder meer filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds 1992 filosofisch consulent met een eigen praktijk voor zowel particulieren als bedrijven. Haar praktijk is gevestigd in Amsterdam. -
Zelfvertrouwen, je geloof in eigen kunnen, is een momentopname. Het laat zich in je hele lichaam en geest voelen, maar is niet constant. Als het in ruime mate aanwezig is, zie je zaken in een positief licht en kun je de hele wereld aan. Als het ontbreekt, ben je angstiger en kwetsbaar, en onderschat je je eigen vermogens. Gelukkig kun je je zelfvertrouwen managen.
Volgens Frank Schaper wordt ieder mens geboren met 100% zelfvertrouwen. Als je op enig moment minder hebt, ben je het dus ergens kwijtgeraakt. Aan de hand van tientallen praktijkvoorbeelden beschrijft hij drie mogelijkheden om je zelfvertrouwen kwijt te raken, drie manieren om het weer terug te krijgen en drie manieren om het te onderhouden. Een inspirerend boek en een must voor iedereen die zijn of haar zelfvertrouwen wil verhogen of een ander daarbij wil helpen.
Frank Schaper (54) is een zelfstandig personal coach, trainer en auteur. Hij combineert zijn inzichten uit zijn huidige praktijk en vorige boeken over leiderschap, persoonlijkheid, stress en vermoeidheid met zijn ervaringen als voormalig KLM-manager en uitvinder van de perfect ronde voetbal. Zijn eigen zelfvertrouwen benut Schaper door zijn veelzijdigheid volop de ruimte te geven en daarbij telkens nieuwe uitdagingen aan te gaan. -
De jongen die opgroeide als hond
Bruce D. Perry, Maia Szalavitz
- Scriptum books
- 26 Februari 2020
- 9789463192095
Kinderpsychiater Bruce Perry helpt dagelijks getraumatiseerde kinderen. Bevlogen en met compassie vertelt hij over kinderen zoals Laura, een vierjarig meisje met een groeiachterstand, dat meer baat had bij een grote dosis liefde dan bij speciale diëten; Connor, die als baby lange tijd aan een stuk alleen werd gelaten en die opbloeide door massage en muziektherapie, en Justin, de zesjarige jongen die opgroeide als hond, en die zijn taal- en ontwikkelingsachterstand verbazingwekkend snel inhaalde toen zijn hersenen op de juiste manier gestimuleerd werden.
Door zijn baanbrekende werk op het snijvlak van neurowetenschap en psychologie kan Bruce Perry als geen ander inzicht geven in wat er precies gebeurt in de hersenen als een kind al vroeg in het leven wordt blootgesteld aan traumatische ervaringen en welke, soms verrassende, methoden gebruikt kunnen worden om het kind te helpen opgroeien tot een volwassene die sterk in het leven staat. Een fascinerend boek, niet alleen voor mensen die werken met getraumatiseerde kinderen maar ook voor pleeg- en adoptieouders.
Deze geactualiseerde editie bevat een nieuw voorwoord, een extra hoofdstuk, uitgebreide commentaren per hoofdstuk en een studiegids met vragen en antwoorden voor groepsdiscussies.
Bruce Perry is kinderpsychiater en grondlegger van de ChildTrauma Academy in Houston, Texas. Ook adviseert hij de FBI. Maia Szalavitz is wetenschapsjournaliste en won verscheidene prijzen met haar journalistieke werk.
'Helder en inzichtelijk' **** de Volkskrant
'Net zoals [neuropsychiater Oliver] Sacks kan Perry met enorm veel compassie en inlevingsvermogen het afwijkende gedrag van zijn patienten verklaren en, voor zover mogelijk, verbeteren. Justin, de jongen die als hond opgroeide, blijkt intelligent en haalt door juiste stimulatie van zijn hersenen de schade grotendeels in. Als hij acht is, schrijft hij dr. Perry zelfs een bedankbriefje. De psychiater moet ervan huilen. En de lezer bijna ook.' BN/De stem en Provinciale Zeeuwsche Courant -
ADHD Hoe haal je het uit je hoofd?
Cathelijne Wildervanck
- Scriptum books
- 24 Oktober 2019
- 9789463191920
Veel mensen denken bij ADHD aan stuiterende kinderen. Maar er zijn ook veel volwassenen die de diagnose ADHD krijgen. Soms geeft de diagnose opluchting, maar vaak ook staat je wereld op zijn kop. Je hoort wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben. Dit boek gaat uit van een andere gedachte, namelijk dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse coaching.
Het biedt een verkenning van wat er mogelijk is wanneer je anders naar ADHD kijkt. Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt. Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden. Dit praktische boek, met veel oefeningen, is een aanrader voor volwassenen met ADHD of ADD, familie en vrienden om hen heen, psychiaters, psychologen en andere begeleiders.
Cathelijne Wildervanck is schrijver en coach. Ze werkt als zodanig bij trainingsinstituut De eerste verdieping en is ook directeur van ADHD-centrum Nederland.
Dennis Weening (tv-presentator): 'Cathelijne is een spot-on coach met een verfrissende visie op ADHD. Ze wist me echt te raken!'
Lezersreacties
'Unieke methode die echt grip geeft op ADHD. [...] Dit boek geeft zoveel informatie over de werking van de hersenen en hoe je dit positief kunt beïnvloeden. Duidelijk geschreven. Een aanrader voor iedereen die met ADHD te maken heeft, zowel privé als beroepsmatig.'
'Wat een verhelderend boek! Niet de ADD of ADHD veroorzaakt de problemen, maar het aanpasgedrag. Feest van herkenning. Leest als een trein! -
Ieder leven kent zo zijn crises, ieder mens zijn worstelingen. Elke crisis is uniek en tegelijkertijd ook weer niet. Via dit boek voer ik een universeel coachingsgesprek met jou. Natuurlijk, ik moet het doen zonder jouw inbreng. En toch zal veel van wat je leest - soms pijnlijk - herkenbaar zijn.
Zou je wat meer het gevoel willen hebben dat je echt leeft? Ben je wel eens jaloers op van die 'irritant gelukkige' mensen? Voel je je vaker geremd dan je lief is? Laat je je niet gemakkelijk iets wijsmaken en houd je wel van een beetje humor en zelfspot? Dan is dit boek voor jou geschreven.
Met psychologische wetenswaardigheden, persoonlijke ervaringen, reflectievragen, oefeningen en paradoxale uitspraken zet ik je aan het denken. Maar wees gewaarschuwd: het lezen van dit boek kan je zelfbeeld en je wereldbeeld aan het wankelen brengen!'
Karen Walthuis is coach, trainer, psycholoog en levensgenieter. In 2008 publiceerde zij het boek Wisselende contacten, de ontmaskering van de coachingsrelatie. Luchtige diepgang en liefdevolle confrontatie kenmerken haar schrijf- en coachstijl. -
Meer dan eens vertelt psycholoog Jeffrey Wijnberg in zijn boeken hoe het in zijn praktijk eraan toegaat. Toch blijven veel vragen onbeantwoord. Hoe denkt hij echt over zijn patiënten, welke gebeurtenissen raken zijn persoonlijk leven? En hoe beïnvloeden zijn persoonlijke belevenissen de manier waarop hij zijn patiënten benadert? In Dagboek van een psycholoog worden al deze vragen beantwoord.
Over een periode van een halfjaar beschrijft Wijnberg wat hij dagelijks meemaakt in zijn praktijk. Daarmee krijgt de lezer een exclusieve inkijk in de belevingswereld van de hulpverlener. Dit boek heeft alles te maken met het belang dat Wijnberg hecht aan openhartigheid: 'Alleen als de psycholoog laat zien wie hij zelf is, zal ook de patiënt bereid zijn om zich echt bloot te geven. -
Moeiteloos creatief zijn, flow ervaren, ook in relaties, gehoord worden, je hartkompas kunnen lezen, gemakkelijk putten uit innerlijke wijsheid, je weg vinden - zomaar wat universele behoeftes die we dagelijks willen vervullen. Door in alle eenvoud verfijnder te luisteren naar onszelf, anderen, onze leefomgeving en de natuur, krijgen we er toegang toe.
Met stilte, volledig aanwezig zijn en niet-weten als vertrekpunt, heeft dieper luisteren een transformerende invloed op alle aspecten van ons leven.
Wat voel en weet je, als je luistert?
Cathelijne Esser is als journalist een beroepsluisteraar. Ze raakte gefascineerd door de oneindige potentie van diep luisteren, en toont in dit boek zeven sporen waarlangs ze zelf dieper leerde luisteren.