Gemiddeld gaan stellen vijf jaar te laat bewust aan de slag met hun relatie. Dat is zonde, want liefde is een vaardigheid die iedereen kan leren. In Sorry, schatje leert Anne de Jong, dé relatiecoach van Nederland, je de vijf principes en tien essentiële skills die jou liefdesvaardig maken.
Sorry, schatje geeft je de tools om:
Liefdevol en duidelijk te communiceren (en dat ook vol te houden).
Je partner op nummer één te zetten, zonder jezelf uit het oog te verliezen.
Positief ruzie te maken.
Te dealen met bindingsangst, verlatingsangst en andere moeilijke zaken.
Zo maak je de slechte tijden makkelijker en de goede tijden nóg leuker.
Anne de Jong is psycholoog, leidt al jarenlang coaches op, schreef de bestseller De geluksroute en is oprichter van De Relatiecoach.
In Sorry, schatje kijk je mee in haar coachingspraktijk, haar eigen leven (samen met bestsellerauteur Kluun) én krijg je haar beste tips en oefeningen.
Anne schrijft zoals ze coacht: luchtig, no-nonsense en vol humor
Over De geluksroute:
'Iedereen die waarde hecht aan relaties zou dit boek moeten lezen.' - Jildou van der Bijl, voormalig creatief directeur LINDA
'Alleen iemand die het vak in de vingers heeft, kan het zo helder overbrengen.' - **** NRC
Eén ding is zeker, zeggen de stoïcijnse filosofen: een rimpelloos leven bestaat niet. Je weet dat je vroeg of laat te maken krijgt met tegenslag. En dan gaat het erom dat je als een surfer op de golven meebeweegt. Want hoe hoger de golven, hoe mooier de ervaring.
Mark Tuitert is olympisch kampioen, succesvol ondernemer en bestsellerauteur van DRIVE. In FLOW laat hij zien hoe je met de stoïcijnse mindset de uitdagingen van het leven aangaat. Zo blijf je trouw aan jezelf, houd je oog voor anderen, en kun je onder alle omstandigheden soepel koers houden.
De tien praktische lessen in FLOW helpen je om:
De beste versie van jezelf te zijn, ook in slechte tijden
Keuzes te maken en met vertrouwen het leven aan te gaan
Je persoonlijke levensfilosofie vorm te geven
Zo train je de stoïcijnse mindset voor een rijkelijk stromend leven.
Voorkom frustraties en stress - en krijg er tijd, energie en goede relaties voor terug
Als je het soms moeilijk vindt om grenzen te stellen, ontbreekt het je waarschijnlijk aan taal. Je vindt simpelweg geen woorden om te zeggen: nee, dat wil ik niet.
Je hoort jezelf zeggen: ja hoor, natuurlijk kan ik die werkklus morgen wel af hebben, terwijl je eigenlijk bedoelt: dat betekent nachtwerk en daar heb ik geen zin in. Of je lacht schaapachtig mee met je vrienden om grapjes die je eigenlijk racistisch of seksistisch vindt.
Daarom schreef Melissa Urban Zo stel je grenzen. Op een super-praktische en humorvolle manier geeft zij je de eenvoudige tools om duidelijk grenzen te stellen én die te bewaken.
Inclusief meer dan 130 scripts om taal aan je grenzen te geven, bijvoorbeeld:
Als je geluidsoverlast hebt van je buren.
Als je (schoon)ouders zich ongevraagd bemoeien met de opvoeding van je kinderen.
Als een familielid tijdens het kerstdiner complottheorieën deelt.
Als je met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt.
Als je partner onverantwoord met geld omgaat.
Als je de mensen om je geen wil laten weten dat je niet drinkt of een dieet volgt.
'Met levensechte voorbeelden en hyperrealistische (en dus mega-handige) oplossingen.' - Carmen Felix
Toen Mark Tuitert in 2010 olympisch goud won op de 1.500 meter schaatsen dacht hij niet aan winnen, maar aan Epictetus en Seneca.
Al 20 jaar gebruikt hij de principes van stoïcijnse filosofen om het hoofd te bieden aan de immense druk van topsport en de grote uitdagingen in zijn privéleven. Voor DRIVE ontwikkelde hij 10 praktische lessen waarmee iedereen, voor elke situatie, een stoïcijnse mindset kan trainen.
DRIVE geeft je de tools om:
richting te geven aan je leven
actie te ondernemen
te accepteren waar je geen invloed op hebt
en dus scherp én relaxed op je doel af te gaan.
Bij goed voor jezelf zorgen denken we vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent.
Wouter de Jong laat in Mindgym zien hoe je in 12 weken je mentale conditie kunt verbeteren. Door wetenschappelijke inzichten af te wisselen met praktische oefeningen en dankzij de vele mooie anekdotes, rake citaten en interessante weetjes zal dit boek zelfs de meest nuchtere lezers onder ons aanspreken.
In de 'sportschool voor je geest' leer je: * Hoe je met meer aandacht kunt leven * Waarom streven naar geluk allesbehalve egoïstisch is * Te willen wat je hebt * Je relatie met vrienden en collega's te versterken * Van je piekerdrift af te komen * Positieve emoties langer vast te houden * De edele kunst van het falen * Meer gedaan te krijgen in minder tijd.
'De Jong is een kundig trainer die zelfs de grootste scepticus weet te raken en te verrassen.' CARICE VAN HOUTEN
'De Jong krijgt elke geest in beweging met zijn kennis en bevlogen energie.' DIEDERICK CROESE, CEO SINGULARITY UNIVERSITY NL
Wouter de Jong is een veelgevraagd spreker, trainer en consultant. Hij studeerde af in Nederlands recht en aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij werkte als acteur (onder andere GTST en Villa Achterwerk). Hij volgde meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulnesstrainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Maud Beucker Andreae is freelance journalist en schreef samen met De Jong dit boek. Ze publiceert onder meer in Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, JAN Magazine en Margriet.
De gemiddelde levensduur van een mens is absurd, belachelijk, beledigend kort. Als je aanneemt dat je tot je tachtigste zult leven, dan heb je net iets meer dan vierduizend weken de tijd om er iets van te maken. Helaas is dit tegenwoordig lastiger dan ooit: we zijn drukdrukduk, staren ons blind op productiviteit en zoeken naar zingeving in onze vakanties. Maar ondertussen zijn we een belachelijk groot deel van ons leven gehaast en gestrest. Tijd voor een nieuwe visie op tijd!
Oliver Burkeman is gelauwerd journalist bij The Guardian en schrijver van meerdere succesvolle non-fictie boeken als 'Tegengif: Geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken'. In '4000 weken' laat hij zien hoe je een betekenisvol leven leeft waarin je de eindigheid omarmt. Het resultaat: een totaal andere beleving van tijd, waardoor je bewust en met plezier jouw 4000 weken kunt benutten.
'4000 weken' laat je zien hoe:
Het ultieme gevoel van 'deep time' te ervaren
Om te gaan met afleiding (van binnenuit en van buitenaf)
Je meer tijd hebt als je er guller mee omgaat
Beter te kiezen waar je je tijd aan besteedt
Te vieren dat alles eindig en beperkt is
Als iemand de diagnose dyslexie krijgt, zien we dat meestal alleen als een probleem. Maar wist je dat veel succesvolle architecten, advocaten, chirurgen en zelfs bekende auteurs dyslectisch zijn? Dat is geen toeval: uit onderzoek blijkt dat dyslexie je op sommige gebieden juist een grote voorsprong oplevert.
Dit baanbrekende boek is geschreven door twee neurowetenschappers die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar dyslexie. Ze laten zien hoe de hersenen van dyslectische mensen simpelweg anders zijn gestructureerd, waardoor ze niet alleen het geschreven woord anders waarnemen, maar bijvoorbeeld ook:
een veel beter ruimtelijk inzicht hebben,
verbanden kunnen leggen die anderen missen,
goede narratieve denkers zijn,
supercreatief zijn.
Dit boek laat zien hoe dyslecten beter kunnen worden in dyslectisch zijn. Op school, op het werk en thuis.
Brock Eide en Fernette Eide zijn neurowetenschappers en internationaal erkende autoriteiten op het gebied van dyslexie en leerverschillen. Ze zijn de oprichters van de non-profit The Dyslexic Advantage, een van 's werelds grootste organisaties en online community's op het gebied van dyslexie.
Samenvatting
Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag 'een makkie' zijn (aldus Mark Twain). 'Eat that frog' laat zien hoe je die spreekwoordelijke kikker op kunt eten, oftewel hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben.
In deze klassieker over productiviteit legt Brian Tracy uit dat succesvolle mensen niet alles proberen te doen, maar focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Hij vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft eenentwintig praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen. En vandaag nog je leven te veranderen.
Recensie(s)
De auteur is gespecialiseerd in time-management en probeert met dit boek de lezer alles bij te brengen over optimaal presteren onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Aan de hand van theorieën en uitgebreide analyses van praktijkvoorbeelden krijg je een goed beeld van de mogelijkheden binnen dit vakgebied. De auteur beschrijft 21 verschillende methodes om afhankelijk van de situatie zo effectief en efficiënt mogelijk te werken. Hoe zorg je voor een goede indeling van taken op dagbasis? Welke wijsheden zijn toepasbaar om stress te vermijden? En hoe zorg je ervoor dat techniek niet je vijand maar je vriend wordt? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in dit handige boek. Alhoewel het geheel niet origineel is, zorgt de wijze van presentatie en beknoptheid ervoor dat je in een korte tijd veel kunt leren. Het boek is toegankelijk opgezet en is met name bedoeld voor iedereen die moeite heeft met time-management.
Drs. Can Kumru
In deze klassieker over productiviteit legt Brian Tracy uit dat succesvolle mensen niet alles proberen te doen, maar focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Hij vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft eenentwintig praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen. En vandaag nog je leven te veranderen.
Niets menselijker dan de mens op de werkvloer. Bazen dekken zich in met onbegrijpelijk taal, charismatische salesmanagers verkopen kletskoek per kilo, een narcistische collega die jouw idee pikte krijgt de promotie waar jij op zat te wachten. En jij? Jij wilt gewoon leren van kritiek. Totdat je het krijgt.
Met veel kennis van zaken en met scherpe observaties laat Roos Vonk onze psychologische valkuilen op de werkvloer zien: van macht en seks tot zelfoverschatting en faalangst, van hypocrisie en kuddegedrag tot roddelen en afschuiven. Met de inzichten uit dit boek kun je het beste uit je collega's halen, maar ook uit jezelf, want: een goede collega begint bij zichzelf...
Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer, maar wij mensen hebben één geheim wapen: framen. Bestsellerauteurs Kenneth Cukier, Viktor Mayer-Schnberger en Francis de Véricourt laten met overtuigende voorbeelden en het nieuwste onderzoek zien waarom ieder mens een framer is en hoe je deze uniek menselijke vaardigheid bewust kunt gebruiken om tot innovatieve en betere beslissingen te komen.
Framen is het vermogen om nieuwe en onbekende situaties in te schatten en te duiden - iets wat zelfs de slimste computers niet kunnen en waarschijnlijk ook nooit zullen kunnen. Daarom is 'leer framen' misschien wel het beste carrièreadvies dat je kunt krijgen voor de komende eeuw. Niet dát je iets ziet, maar hóe je iets ziet en dat je je daar bewust van bent, maakt jou onderscheidend.
In Framers leer je onder meer:
- Waarom je een probleem niet oplost door 'out-of-the-box' te denken, maar hoe je jouw 'box' juist slim kunt gebruiken.
- Hoe Steve Jobs, Larry Page en Jeff Bezos tegenstrijdige frames gebruiken om innovatie te stimuleren.
- Hoe framers het hoofd kunnen bieden aan enorme uitdagingen zoals klimaatverandering, pandemieën en wereldwijde ongelijkheid.
Met dit boek vergroot je je probleemoplossend vermogen, word je innovatiever én begrijp je de wereld om je heen beter.
'Een handleiding om slimmer na te denken.' - Financial Times
'Een lofzang op de flexibiliteit van de verbeelding.' - The Economist
'Een essentiële vaardigheid die iedereen zou moeten ontwikkelen.' - Forbes
In Nooit meer doen alsof leert hoogleraar Aukje Nauta je hoe je van schaamte je kracht maakt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek laat ze de schoonheid van schaamte zien én hoe je de emotie kunt inzetten als wegwijzer naar wat je stiekem het liefste wil. Denk je schaamte om en durf je verlangens waar te maken.
In 3 stappen naar nooit meer doen alsof:
1 - Erken je schaamte. Leer open en eerlijk dealen met je imperfecties.
2 - Denk je schaamte om. Zie haarscherp wat je wil veranderen.
3 - Maak van schaamte je kracht. Stop met doen alsof en word de leukste versie van jezelf.
(note; dit boek heette voorheen 'Seks, humor en het beloofde land', maar heeft de nieuwe titel 'De 33 beste psychologische beïnvloedingstrucs uit de reclame' gekregen. De inhoud van het boek is hetzelfde gebleven!)
We zouden je ervan kunnen proberen te overtuigen om dit boek te kopen door aan te geven dat de voorraad bijna op is (schaarste), door je te vertellen hoeveel andere mensen het al hebben gekocht (sociale bewijskracht), door er quotes op te zetten van belangrijke wetenschappers (autoriteit), door een erotische afbeelding op het omslag te zetten (seks), door te zeggen dat het heel zielig voor het boek zou zijn als je het niet zou kopen (antropomorfisme), door humor te gebruiken of door te zeggen dat het helemaal geen boek is (disruptie). En dan hebben we nog maar 7 van de 33 technieken genoemd die in dit boek beschreven worden en waarmee je gedrag en gedachten kunt beïnvloeden.
In dit boek worden de 33 krachtigste psychologische beïnvloedingstechnieken uitgelegd aan de hand van succesvolle reclamecampagnes. De auteurs, drie wetenschappers met ervaring in de reclamewereld, laten precies zien hoe gedrag op bewust en onbewust niveau wordt beïnvloed. En je leert hoe je deze wetenschappelijk bewezen technieken ook zelf toe kunt passen. Dit boek opent je de ogen voor de wondere kunst van het overtuigen. Gegarandeerd.
Hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel deelt de 50 beste tips om je optimaal te concentreren, of je nu thuis of op kantoor werkt. Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek en maakt korte metten met concentratiemythes.
Hij begint bij de basics: de ideale dagindeling, het bereiken van flow en hoe je echt je batterij oplaadt tijdens een pauze. Heb je dat door, dan kun je je concentratie gaan optimaliseren: hoe het beste om te gaan met sociale media, de juiste cafeïne-strategie en hoe je bepaalde taken goed kunt combineren. Deze herziene editie bevat bovendien een paar gloednieuwe thuiswerktips die je helpen om ook op afstand geconcentreerd te werken.
Kortom: met dit boek krijg je eindelijk grip op je aandacht, ook tijdens het thuiswerken.
Er gaat geen dag voorbij zonder dat je jezelf, een collega, een vriend of een kind ergens voor probeert te motiveren. Maar zijn we er ook goed in? Wie zich erin verdiept komt er al snel achter dat de kunst van het motiveren lastiger is dan je denkt.
Gelukkig hebben we Dan Ariely (misschien wel de leukste gedragswetenschapper ter wereld). Op basis van wetenschappelijk onderzoek, meeslepende anekdotes en een ontroerend kijkje in zijn persoonlijke leven laat hij zien hoe intrinsieke en externe motivatie werkt. Verwacht antwoord op vragen als: Wat maakt gelukkig? Waarom zijn zoveel mensen bereid om het leeuwendeel van hun leven op een kantoor door te brengen? Werken bonussen eigenlijk? Wat zorgt voor lol in je baan? En wat hebben rechtvaardigheid en motivatie met elkaar te maken? Maar verwacht vooral een verhelderend boek dat laat zien hoe je je leven elke dag nét een tikkie beter kunt maken.
`Eenmansconsumentenbond' Jasper van Kuijk bespreekt al jaren slecht ontworpen producten en diensten. In zijn populaire Hoe moeilijk kan het zijn?-columns in de Volkskrant maakt hij duidelijk wat er mis is gegaan bij het ontwerpen en welke ontwerpprincipes hieraan ten grondslag liggen en hádden moeten liggen.
In Ligt het nou aan mij? fileert Van Kuijk nieuwe gebruiksproblemen en geeft hij heldere (en pijnlijk grappige) analyses. Het boek is voorzien van illustraties en de stukken zijn ingedeeld en ingeleid per categorie (bijvoorbeeld `thuis', `zakelijk bekeken', `kinderen' en `openbaar vervoer'), waardoor er een goed beeld ontstaat van de specifieke ontwerpuitdagingen. Een gebruiksaanwijzing vooraf: het lezen van dit boek gaat vergezeld met het nodige leedvermaak en opgetrokken wenkbrauwen. En een grote geruststelling: nee, het ligt (waarschijnlijk) niet aan jou.
Jasper van Kuijk is cabaretier, columnist voor de Volkskrant en Radio EenVandaag, ontwerper én wetenschapper (universitair hoofddocent gebruiksgerichte innovatie aan de TU Delft). Een druk bestaan, maar de constante factoren zijn zijn vlijmscherpe analyses en een aanstekelijk gevoel voor humor.
Mails, appjes, banners, pushberichten, trending topics en kattenfilmpjes - het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want concentratie is onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken. Tijd voor de wetenschap op met oplossingen te komen.
Aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel helpt je om als winnaar uit de strijd te komen. Hij laat zien hoe concentratie werkt, maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en legt de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit. Maar bovenal geeft hij technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden.
Kortom: met dit boek kies jíj wat jouw aandacht verdient.
Stefan van der Stigchel is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden. Hij is een veelgevraagd spreker, zowel voor lezingen als in de media, en is daarnaast lid van De Jonge Akademie. Eerder schreef hij het boek Zo werkt aandacht.
Bij goed voor jezelf zorgen denken we vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent. Daarom komt Wouter de Jong nu, na de bestseller `Mindgym: Sportschool voor je geest' met `Mindgym Work-outs'. Te gebruiken als aanvulling op het eerste boek of om mee te beginnen. Dit boek is nóg praktischer, met nieuwe oefeningen, extra audiotrainingen, meer suggesties voor handige apps, kortom: het staat vol met nieuwe inspiratie.
Met deze work-outs verbeter je je mentale conditie en houd je hem op peil. De Jong neemt je in 12 weken mee langs de belangrijkste technieken om je mindset te trainen en geeft je onderweg praktische oefeningen en verrassende opdrachten. En ook fijn: de oefeningen zijn op verschillende niveaus te volgen (light, medium of intens), afhankelijk van hoeveel tijd je wilt investeren. Zo train je gaandeweg je aandachtsspier, houd je positieve emoties langer vast en leer je veerkrachtig om te gaan met tegenslagen. Dit boek geeft je de meest waardevolle work-out van je leven, want een gezonde geest heb je niet, die train je.
Wouter de Jong is een veelgevraagd trainer, spreker en consultant. Hij studeerde af in Nederlands recht en aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij werkte als acteur (onder andere GTST en Villa Achterwerk). Hij volgde meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulnesstrainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
In 2018 verscheen de bestseller Mindgym: sportschool voor je geest bij Maven Publishing (een instant-hit).
Wie kent het niet: je neemt je iets voor en er komt niets van terecht. We willen wel, een betere versie van onszelf is heel dichtbij, maar het komt er niet van. 'Later', zeggen we dan. En we sjoemelen vrolijk door.
Dat dit een bekend probleem is, bleek wel uit het succes van de bestseller 'Je bent wat je doet'. Nu we inmiddels een paar jaar en vele wetenschappelijke onderzoeken verder zijn, is er deze geheel herziene editie. Op haar kenmerkend vlotte, toegankelijke wijze, met humor en veel voorbeelden, Laat Roos Vonk zien hoe we onszelf in de weg zitten en de regie over ons leven in handen kunnen nemen. Als leesboek biedt 'Je bent wat je doet' een boeiende kijk op de kronkels van de mens, maar het is ook een werkboek met tips en opdrachten om het beste uit jezelf te halen.
Heb je gewacht op het goede moment om je leven ter hand te nemen? Dít is het: aan de slag!
***
Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze heeft een column in Psychologie Magazine, en schreef eerder de bestsellers 'Ego's en andere ongemakken', 'Menselijke gebreken voor gevorderden' en 'Liefde, lust en ellende'.
Het geheim van de populaire pomodoro-techniek: laat tijd voor je werken, niet tegen je. Met deze productiviteitstechniek deel je je dag op in korte tijdseenheden van 25 minuten (de 'pomodoro's'), waarin je onafgebroken aan één bepaalde taak werkt, en neem je tussendoor een pauze van 5 minuten. Het resultaat: je krijgt meer gedaan, je verbetert de kwaliteit van je werk drastisch én je versterkt je focus.
De grondlegger van deze techniek, Francesco Cirillo, heeft hier wereldwijd al miljoenen mensen mee geholpen. Nu bundelt hij zijn kennis en ervaring in 'De pomodoro-techniek', dat bomvol effectief tijdsmanagementadvies staat, ook voor teams. Leer met dit gebruiksvriendelijke boek hoe je de techniek aan kunt passen aan jouw behoeften en haal het maximale uit jezelf!
'Dan Ariely is een van de origineelste en interessantste wetenschappers die ik ken.'
DANIEL KAHNEMAN, Nobelprijswinnaar economie en auteur van Ons feilbare denken
Geld knoeit met ons hoofd. We gaan er minder rationeel mee om dan we denken, zo vallen we ten prooi aan te veel kleine uitgaven, kennen we de valkuil van budgetten niet en overschatten we bijvoorbeeld de verkoopwaarde van ons huis.
Dan Ariely - misschien wel de populairste gedragswetenschapper ter wereld - geeft samen met Jeff Kreisler de nieuwste inzichten over de psychologie van geld. Met veel anekdotes, humor en scherpe adviezen onderzoeken ze herkenbare financiële situaties en laten ze zien welke denkfouten we daarbij vaak maken.
Ze ontkrachten verkeerde aannames over de relatie tussen onze hersenen en geld en leggen uit hoe we onze irrationele basisinstincten onder controle kunnen krijgen. Dit boek reikt de praktische tools aan die je nodig hebt om je financiële keuzes te begrijpen en te verbeteren, slimmer uit te geven en te sparen. Laat de psychologie van geld in je voordeel werken!
Dan Ariely is auteur, hoogleraar psychologie en gedragseconomie, en bekleedt de Joep Lange-leerstoel aan de UvA. Zijn TED-talks hebben meer dan 17 miljoen views, en van zijn bestseller Predictably Irrational zijn meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht.
Jeff Kreisler is comedian, bestsellerauteur van Get Rich Cheating en schrijver voor Comedy Central.
Of je hem nu ontwerprecensent of innovatie-expert noemt: Jasper van Kuijk fileert denkfouten in hedendaags ontwerp. Met een aanstekelijke mix van ironie en absurdisme verwoordt Van Kuijk herkenbare frustraties én hoe groot het genot kan zijn van goed ontworpen voorwerpen. Hij laat de onderliggende ontwerpprincipes zien en wijst ons de weg naar een gebruiksvriendelijkere, intuïtievere en beter ontworpen wereld.
Waarom worden Spaanse pepers bijvoorbeeld per drie verpakt, terwijl je er zelden meer dan één nodig hebt (tenzij je chili-chili-chili con carne maakt)? Waarom gebruiken we touchscreens in auto's terwijl dat eigenlijk een heel slecht idee is? Waarom is RTFM (Read The Fucking Manual) de meest gebruikte term bij helpdeskmedewerkers? Waarom stemmen we niet elektronisch? Waarom is de verpakking van een scheermesje zelfs met een betonschaar lastig open te krijgen? Kortom: hoe moeilijk kan het zijn om goed te ontwerpen?
Reclameborden, websitebanners, wegwijzers, sponsorshirts, etalages, Facebook-meldingen en verkeerslichten: onze ogen worden elke dag gebombardeerd met visuele informatie. Maar wat bepaalt wat ons opvalt en wat niet?
In Zo werkt aandacht vertelt Stefan van der Stigchel hoe we informatie verwerken, waarom onze ogen meer zien dan we verwerken en wat voor gevolgen dit heeft voor ons dagelijks leven. Hij beschrijft de verschillende technieken waarmee je aandacht kunt sturen en hoe aandachtsarchitecten (denk aan reclamemakers, ontwerpers van vliegvelden en websitebouwers) die inzetten in ons voor- en nadeel. Ook beantwoordt hij praktische vragen zoals: Waarom moet je niet te vaak je snelheid checken tijdens het autorijden? Hoe doorzoek je een website het snelst? Waarom zijn sommige reclameborden onmogelijk om te negeren? En wat als het misgaat: welke gevolgen heeft een hersenbeschadiging voor aandacht?
Dit boek is voor iedereen die interesse heeft in hoe zijn eigen aandacht werkt én hoe je die van anderen kunt beïnvloeden. Het geeft inzicht in de werking van het brein en opent je de ogen voor een belangrijk aspect van ons bestaan: aandacht bepaalt immers wat je wel en niet van de wereld om je heen meekrijgt.
Verliefdheid, de jacht op de ware, bindingsangst, verleiding, ruzie en liefdesverdriet: de liefde houdt ons allen bezig.
In Liefde, lust en ellende presenteert Roos Vonk prikkelende inzichten en herkenbare observaties op basis van ervaring en wetenschappelijke kennis. Scherp, luchtig en onderhoudend ontkracht Roos Vonk valse wijsheden en clichés over de liefde en geeft treffende eyeopeners. Ze biedt relativering - een knipoog, een ruimere blik, een andere wending - en geeft tips over bijvoorbeeld daten, man-vrouw verschillen, seks, trouw en schoonfamilie. Voor deze vernieuwde editie zijn nieuwe hoofdstukken en nuttige tips toegevoegd.
Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze heeft gewerkt als relatiecoach, geeft lezingen en heeft een vaste column in Psychologie Magazine. Op begrijpelijke en onderhoudende wijze maakt ze wetenschappelijke kennis toegankelijk voor een breed publiek. Eerder verschenen bij Maven Publishing Collega's en andere ongemakken en haar bestseller Je bent wat je doet.
'Over Liefde, lust en ellende:
' Een boek vol emoties en wetenschappelijke feiten. Informatief, persoonlijk
en erg fijn geschreven.' MARGRIET
Voor topsporters draait alles om presteren op het juiste moment. Krijgen ze op het beslissende ogenblik vleugels? Of bezwijken ze juist onder de druk? Aan de hand van briljante hoogtepunten en gênante blunders in de sportwereld onderzoekt Ger Post in 'Stalen zenuwen' wat er met ons gebeurt wanneer we onder druk staan.
Hij combineert de nieuwste inzichten uit de biologie en psychologie en ging te rade bij politieagenten, cabaretiers, filosofen en sportpsychologen. Waarom is het Nederlands elftal bijvoorbeeld slecht in het nemen van strafschoppen? Waarom stuurde coach Gerard Kemkers zijn pupil Sven Kramer op het beslissende moment de verkeerde baan in? Of het nu gaat om een gouden medaille op de Olympische Spelen, presentaties geven of onderhandelen op het werk: het draait allemaal om het kweken van stalen zenuwen.
'Presteren onder druk is misschien wel een van de belangrijkste skills voor managers. Post laat in dit boek zien hoe je die druk juist kunt koesteren en niet moet proberen de stress te beheersen. En dat ook nog eens in een buitengewoon toegankelijke stijl!'
Pierre Pieterse, hoofdredacteur MANAGEMENTBOEK MAGAZINE
'Dit interessante boek draagt bij aan ons inzicht in de beslissende factor in de topsport: de mens achter de sporter.'Merijn Zeeman, coach team LottoNL-Jumbo
Ger Post is docent cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast schrijft hij als journalist over psychologie en hersenonderzoek. Zijn stukken verschenen in De Neuroloog, Managementboek Magazine, de Volkskrant en Vrij Nederland.