Filter
Uitgevers
- Ten Have (22)
- Lannoo (10)
- KokBoekencentrum Non-Fictie (7)
- In de Wolken (6)
- Lente (4)
- Gopher (3)
- Zilt, Uitgeverij (3)
- Ambo (2)
- Anthos (2)
- Spectrum (2)
- Walking my Revolution Publishers (2)
- Altamira (1)
- AnkhHermes, Uitgeverij (1)
- Atlas Contact (1)
- Balans, Uitgeverij (1)
- Banier Bv, Uitgeverij De (1)
- Boekenbent, Uitgeverij (1)
- Borgerhoff & Lamberigts (1)
- Brandaan (1)
- Cargo (1)
- De Arbeiderspers (1)
- Elena Publishing BV (1)
- GrowingStories (1)
- Orlando (1)
- Scrivo Media (1)
- Sinds 1883 uitgevers (1)
- Stichting Rouwkost (1)
- Tamara Baars (1)
- Uitgeverij MUS (1)
Talen
Ebooks
Rouwverwerking
79 eBooks gevonden
-
Verdriet is de keerzijde van liefde. Vroeg of laat zul je afscheid moeten nemen van iets dat of iemand die je dierbaar is. Helaas boezemen dood en afscheid velen onder ons angst in, omdat we collectief verleerd zijn wat rouwen is. Het liefst houden we de dood zo ver mogelijk van ons weg. Maar daardoor is de dood ook een vreemde voor ons geworden. En het onbekende maakt bang. Kennis over rouw en verdriet kan die angst deels wegnemen. Rouwexperts Luuc Smit en Manu Keirse houden in dit boek daarom een vurig pleidooi om rouw opnieuw de broodnodige ruimte te geven in ons leven. Hun boek laat zien dat er meer dan één manier is om te rouwen. Ze schetsen een genuanceerd beeld van de vele gezichten van verdriet, ontmaskeren enkele hardnekkige mythes over rouw en bieden tegelijk ook de concrete handvatten aan die je kunnen helpen om houvast te vinden bij aangrijpend verlies.
-
Babets moeder overleed toen zij net twintig was. Reacties van de mensen om haar heen begonnen nog ferm: `Je zult er recht doorheen moeten!' Enkele maanden later: `Heb je het al een plekje gegeven?' En na een tijdje: `Je moet het gewoon loslaten.' Maar er bleek niets te zijn om recht doorheen te gaan of een plek te geven. En `loslaten' was het meest onuitvoerbare advies ooit.
Ze kwam erachter dat de taal die we gebruiken omtrent rouw en verlies haar niet verder hielp. Maar hoe geef je dan wel woorden aan zo'n overdonderende ervaring? Babet te Winkel beschrijft de eerste periode zonder opsmuk, maar met een gouden pen en vol psychologisch inzicht. In Zien in het donker heeft ze het boek geschreven dat zij zelf had willen lezen nadat haar moeder was overleden. -
Van missen krijg je het koud (e-book)
Sandra Jongeneelen, Wouter van der Toorn
- Brandaan
- 9 Augustus 2023
- 9789492688040
Rouw, hoe ga je daar goed mee om? Het antwoord op die vraag is hetzelfde als voor oververmoeidheid, ongeconcentreerd zijn of je depressief voelen: er is geen goede manier om het te zijn of te doen. Met rouw kun je wel aan de slag gaan, en dat is ook belangrijk om te doen.
Steeds meer mensen praten over de dood, over rouw en de effecten van rouw op het leven en op het lijf en dat is goed. We weten steeds beter dat rouw hard werken is. Maar dat het ook veel fysieke gevolgen kan hebben, daar staan we weinig bij stil. Met dit boek willen wij de aandacht vestigen op de fysieke gevolgen van rouw.
Het boek is geschreven vanuit de gedachte dat je iemand bent verloren. Dat hoeft niet te betekenen dat een geliefde dood is, verliezen kan ook betekenen dat je gescheiden bent of je baan bent verloren. Ook dan is er sprake van rouw. -
Verlies doet pijn. Of het nu gaat om de dood van iemand van wie je houdt, het einde van een vriendschap of een scheiding, we krijgen er allemaal mee te maken. Maar ook al is het een van de meest universele emoties, weinigen van ons weten echt hoe ze moeten omgaan met verlies en rouwen.
Dit boek helpt je om:
over de eerste schok heen te komen
verschillende vormen van verlies te verwerken, zoals de dood van dierbaren en huisdieren, echtscheidingen, vriendschappen en meer
in contact te komen met je eigen behoeften, gevoelens en grenzen
jouw unieke rouwritme te herkennen -
In 'Het is oké om je niet oké te voelen' leert rouwcoach Megan Devine je liefdevol om te gaan met rouw en verlies.
Het eerste wat je moet weten als je een groot verlies hebt geleden is dat er niks mis is met rouw. Rouw is domweg liefde in zijn pijnlijkste vorm en een natuurlijke en gezonde reactie op verlies. Dus waarom beschouwt onze samenleving rouw dan als een ziekte die je zo snel mogelijk moet genezen?
In 'Het is oké om je niet oké te voelen' nodigt rouwcoach Megan Devine je uit om rouw een plek te geven in je leven en het niet zo snel mogelijk te overwinnen en door te gaan. Aan de hand van ervaringsverhalen, onderzoek, tips en creatieve mindfulnessoefeningen leidt ze je op een unieke manier door een ervaring waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen.
Megan Devine is psychotherapeut en rouwcoach. In 2009 verloor ze haar man tijdens een tragisch ongeval. Sindsdien schudt ze via haar website, podcast en workshops de rol van rouw in onze samenleving op.
'Alleen Megan Devines woorden "het is oké" werken al geruststellend. Dit soort boeken hebben we in onze samenleving keihard nodig om de gekte die loskomt als we iets of iemand verliezen, te normaliseren.'
- Lisanne van Sadelhoff, auteur van 'Je bent jong en je rouwt wat'
'Megan Devine geeft met haar openhartige boek een inkijk in de diepte van rouw in een wereld waarin pijn snel opgelost moet worden. Vanuit haar eigen ervaring biedt ze troost en houvast voor het verweven van verlies en verdriet in je eigen leven en toont ze hoe je anderen kunt bijstaan in de donkerste tijd van hun leven.'
- Geerteke van Lierop, auteur van 'Een zee van glas -
Leven in de rouwerij is het ervaringsverhaal van Marieke Foppen en Marieke van Lierop over het verlies van hun beide mannen door zelfdoding. Wanneer de twee Mariekes in 2017 beiden hun man verliezen door zelfdoding, zijn ze 25 en 30 jaar oud. In dit boek schrijven deze levenslustige vrouwen op een heerlijk eerlijke manier over hoe hun leven opnieuw vorm krijgt na dit onverwachte verlies, met ruimte voor tranen en een tikkeltje zwarte humor. Als in een reisgids nemen deze Widowchicks de lezer mee in hun achtbaan door de wereld van rouw. Dit boek biedt herkenning, hoop en een glimlach voor iedereen die rouwt, mist en verder moet. Met bijdragen van experts Manu Keirse, Riet Fiddelaers, Marinus van den Berg, Derek de Beurs, Jos de Keijser, Annemiek Dogan, Marleen Stelling en 113 Zelfmoordpreventie.
-
Rob Edens was 17 jaar toen zijn vader zichzelf van het leven beroofde. Totaal onverwacht - voor Rob. Hulp of begeleiding was er amper. Met hem gaat het nu - ruim vier decennia later - desondanks best goed. Maar kun je na zo'n bruut verlies weer gelukkig worden?
Edens vertelt zijn eigen verhaal. Hij interviewde daarnaast lotgenoten over hún verlies. Nabestaanden die net als hij rouwden - en in sommige gevallen nog rouwen - om hun naaste: hun partner, kind, moeder, vader, zus of vriend.
'Ik was op slot gegaan, gevoelloos geworden' - Annet de Jong
'Een zelfmoord van een naaste verweeft zich in je leven' - Sylvia van Dort
Rouw na suïcide is echt anders, zeggen experts. Hoe dan? Wat helpt? En waar lopen nabestaanden tegenaan? Helpt het om bij elkaar te komen met mensen die hetzelfde is overkomen? In 1981 was er niets geregeld voor nabestaanden van zelfdoding. Dat blijkt nog steeds zo te zijn.
'Nabestaanden vallen nu buiten de boot' - Antwan Wiersma
'Werk aan je verhaal en laat dat verhaal voor je werken' - Luca van Melick -
`Niet de dood van Serge was mijn trauma, maar jouw verdriet', zegt mijn dochter. Het is drieëntwintig jaar later. Tweeënhalf jaar was ze toen haar broertje geboren werd en overleed. Een lief klein meisje met een staartje op haar hoofd die haar mama kwam troosten.
Veel boeken over babyverlies zijn gericht op ouders. Maar wat doet perinatale sterfte met de (vaak jonge) kinderen in het gezin? Kun je hen als ouder wel beschermen als je zelf zo intens verdrietig of wanhopig bent? Welke impact heeft de dood van een baby op de kinderen die hierna worden geboren?
Brigit Nieuwenstein deelt haar persoonlijke ervaringen. Ook heeft zij met kinderen, ouders en professionals gesprekken gevoerd over (onverwerkt) verdriet als gevolg van babysterfte in het gezin. In haar analyses baseert Brigit zich op inzichten uit de psychosynthese en familieopstellingen.
Mama, ik kom jou wel troosten is heftig én helder, en maakt een einde aan de eenzaamheid en het taboe rondom de dood van een baby. Het is ook een hoopvol boek met herkenbare verhalen en handreikingen voor ouders, broers en zussen.
`Ik zou willen dat dit boek er zeven jaar geleden al was geweest, toen mijn pasgeboren zoontje overleed en ik me, naast mijn rouw, zoveel zorgen maakte over de impact van dit alles op mijn dochter.'
Jojanneke van der Kolk, psycholoog.
`Steeds meer groeit het besef dat broertjes en zusjes die er niet meer zijn, er veel meer toe doen dan we ons lang hebben gerealiseerd... Mama, ik kom jou wel troosten komt dan ook precies op tijd.'
Bram Bakker, ex-psychiater en auteur van Gevoelige zielen en Oud zeer.
Brigit Nieuwenstein (1962) is psychosynthesetherapeut, coach en trainer. Zij is moeder van Lenka (1994), Serge (1996 geboren en gestorven) en Jens (1999). -
'Wat is er gebeurd?' Een van de lastigste vragen die vaak wordt gesteld na plotseling verlies. In dit boek stelt rouwcoach Joke Roelfsema deze vraag opnieuw aan zichzelf.
In 2017 verloor zij haar 21-jarige zoon door een noodlottig ongeval. Na een donkere periode gooide ze het roer om, van manager naar rouwcoach.
In Wat is er gebeurd? probeert Joke de gebeurtenissen te ontrafelen die zich hebben afgespeeld in de week voorafgaand aan het noodlottige ongeval van haar zoon Michiel. We volgen de keuzes die ze maakt na zijn overlijden, haar dalen, maar ook de immense groei die dit haar brengt.
Naar aanleiding van verhalen uit haar eigen praktijk legt ze uit wat het betekent om te rouwen en hoe je je veerkracht kunt vergroten. Een speciaal hoofdstuk is gewijd aan 'rouw op het werk'. Ze geeft tips die duurzame inzetbaarheid en loyaliteit van medewerkers vergroot. Aandacht voor rouw op het werk helpt niet alleen de rouwende medewerker in het proces, maar ook de collega's en de organisatie.
Dit boek is bedoeld voor iedereen die zonder oordeel aandacht wil hebben voor verlies en rouw. -
'Ik wil wel helpen maar ik weet niet hoe'
'Mijn buurman is overleden, wat zal ik tegen de buurvrouw zeggen?'
'De vader van m'n vriendin is dood, wat kan ik doen?'
We willen helpen en vaak weten we niet hoe. Dan blijven we maar stil, want dat voelt veiliger. Jammer, want rouw is een prachtige kans op verbinding. Dit boek is voor jou als je er wilt zijn voor je omgeving als iemand rouw ervaart. Rouw wanneer een geliefde komt te overlijden en bij andere soorten verlies. Al met een klein gebaar kun jij laten weten: ik ben er.
Rouw ervaart iedereen op een eigen unieke manier. Annemiek Dogan heeft de afgelopen jaren ruim 20.000 mensen begeleid. Aan hen heeft ze gevraagd welke hulp van vrienden, buren, familie of collega's hun het meest heeft geholpen. De 111 beste praktische tips ontdek je in dit boek. -
Elk uur verliezen in België en in Nederland 125 mensen een ouder: dit is zeker een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven;;;In dit boek schrijft Manu Keirse zijn persoonlijke ervaringen neer tijdens de tien maanden durende ziekte van zijn moeder en bij haar sterven;;;Afscheid van moeder hielp al tienduizenden lezers om hun gevoelens en ervaringen te ordenen en sereen om te gaan met de ziekte en het verlies van een ouder Als iemand die je dierbaar is, sterft, sta je oog in oog met een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Heel wat herinneringen komen dan boven. Relaties tussen broers en zussen, tussen kinderen en ouders, met vrienden en vriendinnen, krijgen een nieuwe betekenis. In Afscheid van moeder beschrijft Manu Keirse zijn persoonlijke ervaringen tijdens de tien maanden durende ziekte van zijn moeder en bij haar sterven. Het boek hielp inmiddels vele tienduizenden lezers hun gevoelens en ervaringen te ordenen en beter te leren begrijpen. Op een serene manier omgaan met ziekte en verlies kan een manier zijn om de dood om te vormen tot iets wat nieuwe levenskracht geeft.
-
Gemiddeld maken vijf mensen per dag in Nederland een einde aan hun leven. Iedereen kent wel iemand, ver weg of dichtbij. Zelfdoding heeft een enorme impact op degenen die achterblijven. Naast het verdriet en gemis spelen er ook emoties als onbegrip, machteloosheid, boosheid en schuld. Rondom zelfdoding heerst nog steeds een taboe; het is moeilijk erover te praten.
Zeg me waarom? biedt 14 ervaringsverhalen van nabestaanden, die worden ondersteund door op maat gemaakte verbeeldingen. Waardevol zijn ook de deskundige bijdragen van Prof. dr. Jos de Keijser, Prof. dr. Manu Keirse en Marinus van den Berg.
"Een suïcide doodt méér dan de persoon die de hand aan zichzelf slaat. Het is ook een bruusk eind van het levende contact dat je had. Iets van jou sterft mee, en al wat blijft, is een reeks vragen. Zelden was een titel meer op z'n plaats."
Frénk van der Linden -
In 'Pappa's rouwen ook' vertellen twaalf vaders het kwetsbare en moedige verhaal over hoe ze zijn omgegaan met het verlies om hun overleden kind(eren). Wat gebeurde er? Welke invloed heeft rouw op hun eigen leven, emoties, huwelijk, gezinsleven en de omgeving? Waar liepen ze in het dagelijks leven en op het werk tegenaan? Wat deed het verlies met de manier waarop ze nu in het leven staan? In dit boek krijg je als lezer een uniek kijkje in het rouwende vaderhart.
-
Hoe ga je om met het verlies van een ouder als je zelf nog niet zo lang op eigen benen staat? Van harte gecondoleerd geeft een beeld van hoe leeftijdgenoten dat doen. Je leest de ervaringen van mensen van wie de vader, moeder of allebei de ouders zijn overleden.
Ameline sprak met meer dan twintig van hen over rouwverwerking en zes daarvan, inclusief zijzelf, staan centraal in het boek. Het zijn verhalen van mensen uit grote en kleine gezinnen, van wie de ouders door (erfelijke) ziekte, na een ongeval of door zelfdoding zijn overleden. Sommigen stonden ineens aan het roer van het huishouden, de een kreeg een burn-out en de ander heeft nooit ergens last van gehad. Juist de diversiteit aan ervaringen maakt dit een handleiding met voor ieder wat wils, met antwoorden op lastige vragen als: ‘Hoe verklaar je het gat op je cv?’, ‘Wat doe je als partner?’ en de dooddoener tijdens een eerste date: ‘Wat doen je ouders?’.
• Een boek over rouw voor jongvolwassenen, stuurloze twintigers én begin dertigers
• Ervaringsverhalen en praktische tips
• Als je zelf verdriet hebt, maar zeker ook als je iemand met verdriet wil helpen
Ameline Ansu (1987) is socioloog en studeerde journalistiek. Ze wil de dood beter bespreekbaar maken in Nederland: het mag allemaal wel een tandje luchtiger. Ze was mantelzorger voor haar moeder totdat zij in 2010 overleed; Ameline was toen 23. Haar vader stierf een paar jaar later plotseling tijdens de ebola-uitbraak in Sierra Leone. Ze nam een van de laatste vliegtuigen naar Freetown om hem te begraven. Ameline woont in Rotterdam en werkt op verschillende plekken binnen de Rijksoverheid. -
Na de dood van 'haar betere ik', haar man en schrijver Karel Glastra van Loon, behoorde Karin plotseling tot dat lastige volkje van weduwen en weduwnaars. Op zijn veel te vroege dood volgde een periode van vallen en opstaan, waarin het verlies als zoutzuur doorvrat. Zonder hulp van anderen redt niemand het, maar toch stond bovenaan haar ergernissenlijst het goedbedoelde zinnetje 'Je mag mij altijd bellen'. Want hoe welgemeend ook, dit is hulp die je met lege handen achterlaat...
Omdat je in je diepste wanhoop niet wilt bellen en niet kúnt bellen, omdat je slechts denkt: nee, het gaat niet! Zij moeten míj bellen! Het duurde honderden dagen, maar uiteindelijk volgde er een periode waarin Karin terugveerde en haar levenslust hervond. Met dit boek, waarvan inmiddels meer dan 50.000 exemplaren verkocht zijn, wist ze een stem te geven aan haar vele lotgenoten in rouw. 'Natuurlijk weet ik wel dat hij niet meer thuiskomt, dat hij niet meer naast me op de bank zal zitten, met een arm om me heen en mijn hand in de zijne. Ik weet het elk moment van de dag. Maar toch is er in mijn hoofd ook een parallelle wereld waarin ik naar hartenlust mijn leven van weleer leef. Ik koop een nieuwe lamp voor de woonkamer, maar wel een die ook naar zijn smaak is. En het lavendelblauw voor de muur meng ik net zolang met wit tot ik weet dat ook hij ermee akkoord zal gaan. In elke tweede zin die ik tegen de kinderen zeg, wordt hun vader genoemd. En in bed lig ik nog altijd keurig op mijn helft, terwijl ik in mijn dromen naar hem op zoek ben. -
Het water zorgde voor een onpeilbaar verdriet
'Toen wij van Malden naar Zwijndrecht verhuisden vond ik dat prima, ik ging er altijd van uit, dat je er zelf voor kunt zorgen of je je ergens thuis voelt. Het enige wat ik altijd riep was: dat water, daar heb ik het niet op!'
Bij een ernstig scheepsongeluk verdrinken Theo, de echtgenoot van Maria, en Mark, haar zoontje van acht jaar. Er volgen verdrietige en eenzame jaren. Ook voor Michiel, de tweelingbroer en tweelingziel van Mark is het gemis nauwelijks te dragen. Hij kan, hoezeer hij ook zijn best doet, zijn leven niet op de rit krijgen. Michiel springt 27 jaar later van een brug en vindt de dood.
In sobere en authentieke bewoordingen haalt Maria van Rijsewijk herinneringen op aan Theo en de kinderen en beschrijft ze hoe ze na elk groot verlies toch haar leven weer wist op te pakken.
Een bijzonder relaas over veerkracht, over onzekerheid en hoop, en over moeder zijn en blijven.
Maria van Rijsewijk is geboren in Someren en sinds 1992 woonachtig in Zutphen. In deze plaats heeft ze ook een praktijk gehad voor Shiatsu therapie. Tegenwoordig geniet Maria van wandelvakanties en de liefde in haar leven. -
Rouw bij jongeren en jongvolwassenen (12-25 jaar) is volgens Riet Fiddelaers een gezond proces, waarin jonge mensen kwetsbaar én enorm veerkrachtig zijn. Toch leven er veel vragen bij mensen in hun omgeving. 'Een rugzak vol verdriet' laat zien aan welke steun deze jongeren behoefte hebben om toch op te groeien tot gezonde volwassenen, gelukkig in hun relaties en hun beroep. In dit handboek vertellen jongeren zelf met herkenbare verhalen en voorbeelden wat ze nodig hebben.
-
De dood raakt ons allemaal. Maar het taboe erop is groot en rouw wordt vaak fundamenteel verkeerd begrepen.
Rouwtherapeut Julia Samuel werkt al 25 jaar met mensen die iemand verloren hebben. Ze verwierf diepgaand inzicht in wat iemand doormaakt na het verlies van een geliefde, een ouder, kind, broer of zusje. In dit aangrijpende boek deelt ze haar psychologische inzichten over rouw. Een helende kracht, als er op een goede manier mee wordt omgegaan.
Rouwwerk bevat verhalen van mensen die een grote liefde kenden en een groot verlies - en dat overleefden. Zij laten zien hoe rouw onze grootste angsten blootlegt, onze zelfbescherming doorbreekt en ons diepste wezen blootlegt. Aan de hand van deze oprechte en ontroerende verhalen toont Julia Samuel hoe we kunnen stoppen ons ongemakkelijk en onzeker te voelen over de dood. Zij laat zien hoe we vrienden en familie kunnen helpen door er open en eerlijk over te praten.
Dit uitzonderlijke en troostrijke boek leert ons leven met, en leren van, een groot verlies. -
In 'Meegaan tot het einde' biedt Marinus van den Berg inzicht in de laatste, maar zeer kostbare tijd van een stervende. 'Hoe lang duurt het nog?' Deze vraag wordt heel vaak gesteld als iemands ziekbed sterfbed wordt. Een mens in de laatste periode van zijn leven begeleiden kan zwaar, maar ook zeer waardevol zijn. In korte, vaak praktische hoofdstukken beschrijft Van den Berg wat er kan gebeuren. Thema's zijn onder meer het tempo waarin het einde nadert, fysieke en mentale achteruitgang, waken, en de zorg voor de gestorvene. Een boek voor familieleden, mantelzorgers en hulpverleners.
-
Als je een broer of zus verliest
Minke Weggemans
- KokBoekencentrum Non-Fictie
- 11 Februari 2021
- 9789043523998
Het verlies van een broer of zus brengt de dood heel dichtbij en confronteert je met allerlei levensvragen. Dan heb je andere mensen nodig om mee te praten. Minke Weggemans besteedt in dit boek aandacht aan diverse aspecten van deze onderbelichte vorm van rouw. Zij illustreert haar beschouwing met gedichten, citaten en verhalen van mensen die zelf een broer of zus hebben verloren. Wie zelf een broer of zus heeft verloren, zal veel van de ervaringen en gevoelens in deze verhalen herkennen. Minke Weggemans verzorgt lezingen, gastlessen en publicaties over deze `vergeten rouw' om betrokkenen te steunen en hulpverleners te informeren. Ze publiceerde in 2005 het eerste Nederlandse boek over rouw van volwassen broers en zussen, Broederziel alleen? Het boek kende acht drukken en maakte veel reactie los.
-
Hoe leef je verder met het verlies van een dierbare aan de dood, wanneer die dood niet kwam maar zelf gezocht werd, veelal uit diepe wanhoop en eenzaamheid?
Zelfdoding is niet te bevatten voor wie achterblijft, het is een werkelijkheid die onze vertrouwde zingeving voorbij is. Dat maakt dat je gemakkelijk in je rouw verdwaalt: in de nooit helemaal te beantwoorden vragen naar het hoe en waarom, en in verlammende gevoelens van schuld, woede of schaamte. Hoe vind je een begaanbare weg erdoorheen, terug het leven in?
Liesbeth Gijsbers schetst haar eigen zoektocht naar houvast en een leefbare toekomst. Troost en perspectief vond ze vooral bij de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas. Die hielp haar een persoonlijk antwoord te geven op de trage vragen waarvoor de dood van haar zus haar gesteld had. -
In Over rouw, het boek dat psychiater Elisabeth Kübler-Ross kort voor haar dood voltooide, gaan zij en haar coauteur David Kessler dieper in op de vijf stadia van rouwverwerking. Ze laten mensen die om welke reden dan ook rouwen zien hoe ze de moed kunnen vinden hun leven voort te zetten. De auteurs schrijven over onder andere verdriet, dromen, isolatie, genezing, kinderen en zelfs seks, en laten zien hoe het rouwproces het rouwen niet alleen zin, maar ook een helende kracht kan verlenen.
`Over rouw heeft het mogen rouwen voor altijd op de kaart gezet. Kübler-Ross troostte, troost en zal met haar boek blijven troosten.' - Sander de Hosson -
Je bent jong en iemand die je lief is, overlijdt. Alles is ineens anders. Mensen in je omgeving weten niet altijd hoe ze met je moeten omgaan. En zelf aangeven wat je nodig hebt is ook niet makkelijk. Hoe ga je dan verder?
In Verder zonder jou vertellen 28 jongeren over hun leven na de dood van hun broer, zus, vader, moeder of grootouder. Ze vertellen hoe binnen hun omgeving, vrienden- en familiekring en op school op die dood werd gereageerd. Ook geven zij tips hoe je om kunt gaan met jongeren die een dierbare verliezen.
Met een voorwoord van Margaret Stroebe-Harrold,onderzoeker en hoofddocent aan de afdeling Klinische Psychologie,Universiteit Utrecht. -
De dood van een kind heeft een enorme impact op de relatie tussen ouders. Beiden verwerken het verlies op hun eigen manier. Vaak heel verschillend.
Ook de tijd heeft invloed op hun rouw. Soms lukt het hun niet om samen verder te gaan, maar soms is het beter om uit elkaar te gaan. Er is daarbij geen goed of fout.
`Samen verder van Beate Matznetter, psycholoog, rouwbegeleider en ervaringsdeskundige, helpt je om meer te begrijpen van de processen die er spelen tijdens deze specifieke periode van rouw.
`Samen verder is een boek voor ouders, familieleden, leerkrachten en hulpverleners.
'Een belangrijk boek voor iedereen die zelf of van dichtbij de dood van een kind heeft meegemaakt.'- Johan Maes