In De Javastraat analyseert Maxime Smit de geschiedenis en de ontwikkelingen omtrent een bijzondere Amsterdamse straat. Sinds kort verkoopt Café Gijs de Rooy het populaire bier van de iets verderop gelegen Brouwerij 't IJ. Het is tekenend voor het proces van gentrificatie dat de Javastraat doormaakt. In nog geen tien jaar veranderde ze van zorgenkindje in de hipste straat van de stad. Maar het is niet de eerste keer dat de Javastraat ingrijpend verandert. Al sinds de aanleg in 1900 is het er een komen en gaan van bevolkingsgroepen: van arbeiders tot krakers en van gastarbeiders tot hipsters. Ondernemers van diverse pluimage openden er hun zaken, velen vertrokken, anderen bleven. En steeds weer wordt er door bewoners met optimisme, en ook met melancholie en vervreemding naar alle veranderingen gekeken.
De Javastraat is een levendig, kleurrijk portret van een straat en haar bewoners, maar de ontwikkelingen die Maxime Smit beschrijft zijn exemplarisch voor volksbuurten en -straten in elke stad.
In Van wie is de stad schetst Floor Milikowski een meeslepend portret van Amsterdam aan het begin van de 21ste eeuw. De bevolking groeit snel, het aantal toeristen neemt toe en de stad raakt in de greep van vastgoedhandelaren en beleggers uit binnen- en buitenland. In de binnenstad worden bakkers en boekhandels vervangen door ijswinkels en grote internationale ketens. Tegelijkertijd maken de hoge woningprijzen Amsterdam onbetaalbaar voor middeninkomens. Het zijn ontwikkelingen die ook spelen in steden als Venetië, Londen en Parijs en die van grote invloed zijn op de identiteit van de stad.
Milikowski doet al jaren onderzoek naar de veranderingen en de machtsverhoudingen in Amsterdam. Ze neemt de lezer mee op haar zoektocht naar de winnaars en verliezers en stelt de vraag: van wie is de stad?