Stadssociologie
-
Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al
Massih Hutak
- Uitgeverij pluim
- 19 November 2020
- 9789083054216
Toen The New York Times Amsterdam-Noord vergeleek met Brooklyn en op nummer drie plaatste in hun jaarlijkse lijst van onontdekte parels die je bezocht móét hebben, maakte Massih Hutak zich zorgen. Want nu was de buurt hip, maar hij constateerde dat tegelijkertijd meer en meer bewoners en ondernemers in de problemen kwamen door de steeds hogere huren. Zij profiteerden niet mee van de investeringen die nu in de buurt werden gedaan.
Dit gebeurt niet alleen in Amsterdam, maar overal ter wereld. San Francisco, Los Angeles, Londen, Parijs en Berlijn, overal zag hij hetzelfde fenomeen: de oorspronkelijke bewoners worden in hoog tempo vervangen door nieuwe, vaak jonge bewoners, met hogere inkomens. Hippe koffietenten nemen de plaats in van de oude groente- en fruitboer. Dure koopwoningen voor de happy few komen in de plaats van betaalbare huur.
Gentrificatie, heet dit, en het is geen natuurverschijnsel, maar het resultaat van beleid. Getuige van de veranderingen in zijn eigen buurt ging Massih Hutak op zoek naar hoe het werkt, en naar een antwoord op de vraag hoe steden kunnen groeien en oude en nieuwe bewoners samen kunnen leven. Want de stad moet een plek voor iedereen zijn. -
In Van wie is de stad schetst Floor Milikowski een meeslepend portret van Amsterdam aan het begin van de 21ste eeuw. De bevolking groeit snel, het aantal toeristen neemt toe en de stad raakt in de greep van vastgoedhandelaren en beleggers uit binnen- en buitenland. In de binnenstad worden bakkers en boekhandels vervangen door ijswinkels en grote internationale ketens. Tegelijkertijd maken de hoge woningprijzen Amsterdam onbetaalbaar voor middeninkomens. Het zijn ontwikkelingen die ook spelen in steden als Venetië, Londen en Parijs en die van grote invloed zijn op de identiteit van de stad.
Milikowski doet al jaren onderzoek naar de veranderingen en de machtsverhoudingen in Amsterdam. Ze neemt de lezer mee op haar zoektocht naar de winnaars en verliezers en stelt de vraag: van wie is de stad? -
In De Javastraat analyseert Maxime Smit de geschiedenis en de ontwikkelingen omtrent een bijzondere Amsterdamse straat. Sinds kort verkoopt Café Gijs de Rooy het populaire bier van de iets verderop gelegen Brouwerij 't IJ. Het is tekenend voor het proces van gentrificatie dat de Javastraat doormaakt. In nog geen tien jaar veranderde ze van zorgenkindje in de hipste straat van de stad. Maar het is niet de eerste keer dat de Javastraat ingrijpend verandert. Al sinds de aanleg in 1900 is het er een komen en gaan van bevolkingsgroepen: van arbeiders tot krakers en van gastarbeiders tot hipsters. Ondernemers van diverse pluimage openden er hun zaken, velen vertrokken, anderen bleven. En steeds weer wordt er door bewoners met optimisme, en ook met melancholie en vervreemding naar alle veranderingen gekeken.
De Javastraat is een levendig, kleurrijk portret van een straat en haar bewoners, maar de ontwikkelingen die Maxime Smit beschrijft zijn exemplarisch voor volksbuurten en -straten in elke stad.
-
Stedelijke economieën in een tijd van mondialisering
Jeroen van der Waal
- Aup wetenschappelijk
- NICIS
- 6 September 2011
- 9789048512447
In het publieke en wetenschappelijke debat is van alles te doen over de lokale gevolgen van economische mondialisering. In 'Stedelijke economieën in een tijd van mondialisering' wordt de complexe internationale literatuur over dit onderwerp op heldere wijze uiteengezet en vervolgens aan empirische toetsing onderworpen. Een analyse met betrekking tot de 22 grootstedelijke agglomeraties die Nederland telt, laat zien dat alleen immigratie een verklaring biedt voor stedelijke verschillen in werkloosheid van laaggeschoolden, de zogenaamde mondialiseringsverliezers internationale arbeidsdeling en concurrentie blijken niet relevant. Daarnaast blijkt dat lokale verschillen in etnocentrisme onder laagopgeleiden niet worden veroorzaakt door economische factoren: verschillen in stedelijk cultureel klimaat blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. In het slothoofdstuk worden op basis van de implicaties van deze bevindingen handvatten geboden voor lokaal arbeidsmarktbeleid.