Uitgevers
- Atlas Contact (7)
- Business Contact (2)
- Kosmos Uitgevers (2)
- Mazirel Pers (2)
- Ambo (1)
- Anthos (1)
- Bezige Bij b.v., Uitgeverij De (1)
- Conserve, Uitgeverij (1)
- De Geus (1)
- Ertsberg (1)
- Klement, Uitgeverij (1)
- KokBoekencentrum Non-Fictie (1)
- Lannoo (1)
- PixelPerfect Publications (1)
Talen
Formaten
Emancipatie
-
Morgen wordt seks beter
Katherine Angel, Lotte Houwink ten Cate
- Mazirel pers
- 12 September 2023
- 9789464561241
Consent: sinds de MeToo-beweging is dat de heilige graal. Als vrouwen maar luid en duidelijk aangeven wat ze willen, zouden alle problemen opgelost zijn. Maar kunnen vrouwen in onze huidige cultuur wel zo goed weten, laat staan zeggen wat ze willen? Katherine Angel betwijfelt het. Met voorbeelden uit onderzoek, literatuur, pornografie en films laat zij zien hoe macht en geweld impliciet op ons inwerken, hoe verlangens pas ontstaan in de interactie met anderen en hoe erotiek gepaard gaat met mysterie. Niet zonder ironie beloofde Foucault in 1976 dat seks morgen beter wordt. Niet voordat we ons opnieuw bezinnen op verlangen, kwetsbaarheid en autonomie.
Met een voorwoord van Lotte Houwink ten Cate. -
In `Waarom vrouwen minder verdienen' rekent Sophie van Gool af met mythes en meningen over gelijke beloning. Vrouwen verdienen namelijk nog steeds minder dan mannen, ook voor vergelijkbaar werk. In een werkend leven lopen zij gemiddeld EUR 300.000 mis. En hoewel vrouwen vaker hoogopgeleid zijn dan mannen, stromen ze amper door naar topfuncties. Er zijn in Nederland zelfs meer directeuren met de naam Peter dan vrouwelijke directeuren.
Gelukkig hebben politiek en bedrijfsleven steeds meer oog voor gendergelijkheid. Maar het blijft bij paneldiscussies, Instagramposts en beleidsnotities, constateert Sophie van Gool. Echte acties, zoals gelijke beloning, langer ouderschapsverlof of het doorlichten van sollicitatie- en beoordelingsprocedures, blijven uit. We richten de aandacht liever op het individu: vrouwen werken toch vaker in deeltijd, en in sectoren die minder goed betalen? Moeten ze niet eerst zelf veranderen?
Sophie van Gool roept iedereen op om de feiten onder ogen te zien en nu eens echt werk te maken van gelijke beloning. -
Als we het hebben over de positie van vrouwen komt alles samen, stelt journalist en activist Lauren Bastide. Feminisme gaat ook over liefde, familie, rechtspraak, gezondheid, werk en zelfs onze omgang met de natuur.
In Feminisme gaat de wereld redden verweeft Bastide feministisch gedachtegoed met haar persoonlijke ervaringen als een vrouw die heeft te lijden onder opgelegde rolpatronen, angst voor ouder worden en seksueel geweld.
Alle hoop is nog niet verloren. Met verrassende inzichten en aangrijpende verhalen weet Bastide antwoorden te formuleren op de urgentste vragen van onze tijd. Ze durft te dromen van verbetering, van een wereld waarin we allemaal vrij zijn om onszelf te zijn en onbelemmerd lief te hebben, van een samenleving waarin we voor elkaar zorgen en misstanden rechtgezet worden. Een betere toekomst voor iedereen. Het feminisme neemt ons mee op de weg daarnaartoe.
Lauren Bastide is een nieuwe feministische stem in de traditie van Simone de Beauvoir en Annie Ernaux. Met een voorwoord van Milou Deelen.
`Een vreugdevol boek dat pleit voor een vrijere samenleving.' - Le Temps -
In 'Waarom feminisme goed is voor mannen' pleit Jens van Tricht voor de emancipatie van vrouwen én mannen. In de afgelopen honderd jaar hebben vrouwen toegang geëist tot domeinen die voorheen aan mannen waren voorbehouden, maar op het gebied van de mannenemancipatie bleef het opvallend stil. Toch worden ook mannen door genderongelijkheid in hun vrijheid beperkt. Want `echte mannen' moeten nog altijd stoer zijn, zelfverzekerd, sterk en onafhankelijk. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen. Het belemmert veel mannen om ten volle zichzelf te zijn, en dat heeft ook op maatschappelijk niveau destructieve gevolgen.
'Waarom feminisme goed is voor mannen' biedt een nieuw, hoopvol perspectief op mannen en mannelijkheid. Het laat zien hoe mannen kunnen bijdragen aan een betere wereld en wat ze daarbij zelf te winnen hebben. Van Tricht bepleit in dit prikkelende boek de vrijheid voor ieder mens om los te breken uit beperkende verwachtingen en al zijn of haar talenten te benutten. -
Voorbij de verbijstering
Renée Römkens, Anja Meulenbelt, Tessel ten Zweege
- Mazirel pers
- 9 Mei 2023
- 9789462499997
Gender en geweld zijn nauw verweven, zoals feministen al sinds jaar en dag signaleren. Toch werden we in 2017 opnieuw wakker geschud door #MeToo en zijn we inmiddels enkele jaren, vele schandalen en dito momenten van publieke verbijstering verder.
In deze bundel laten Renée Rmkens, Anja Meulenbelt en Tessel ten Zweege zien dat gendergerelateerd geweld diep geworteld zit in onze cultuur en vele gedaantes aan kan nemen. Samen met 24 journalisten, wetenschappers en kunstenaars doen zij een aanzet om vérder te denken, voorbij de verbijstering.
Met bijdragen van Mariëtte Hamer, Bieke Purnelle, Kitty Jong, Mina Etemad, Jeanette Chedda, Tessel ten Zweege, Dinah Bons, Hedy d'Ancona, Roziena Salihu, Anja Meulenbelt, Jerry K.L. Afriyie, Mieke Verloo, Iva Bicanic, Liza Mügge, Zahra Runderkamp, Julia van der Sluijs, Nugah Shrestha, Catherine Vuylsteke, Desiree Verwey, Maria van Daalen, Ylanga van der Geld, Gunilla Kleiverda, Tammie Schoots, Sarah Bracke, Renée Rmkens en Coco Schrijber -
De Nee club
Linda Babcock, Brenda Peyser, Lise Vesterlund, Laurie Weingart
- Business contact
- 29 September 2022
- 9789047016571
In `De nee-club' leggen Linda Babcock en haar mede-auteurs de mechanismen bloot achter de ongelijke taakverdeling op het werk en laten ze zien hoe vrouwen kritischer kunnen kijken naar de taken die ze op zich nemen. Waarom zijn het relatief vaak vrouwen die bijvoorbeeld het bedrijfsfeest organiseren of nieuwe medewerkers inwerken? De auteurs van dit boek ontdekten dat deze taken, die maar weinig individuele waardering of carrièrekansen opleveren, inderdaad buitenproportioneel vaak bij vrouwen terechtkomen. Als ware wetenschappers besloten ze hier onderzoek naar te doen, en om elkaar te helpen vaker nee te zeggen tegen zulke `niet-promotiewaardige taken' richtten ze de Nee-club op. In `De nee-club' geven ze organisaties tools en technieken om een eerlijkere werkplek te creëren. Dit boek verandert de manier waarop we denken over de positie van vrouwen op het werk én laat zien hoe we die kunnen verbeteren - inclusief tips om zelf een Nee-club op te zetten.
-
In 'The Female Fix' laat RABO-topmarketeer Marianne Bruijn zien hoe je als vrouw financieel onafhankelijk wordt en zo de regie over je eigen leven houdt. In Nederland is slecht 50 procent van de vrouwen volledig financieel onafhankelijk. Tijd voor verandering! In dit boek vind je een mix van persoonlijke ervaringen, theorie, cijfers en data, interviews, praktische tips en rekenvoorbeelden. Er is speciale aandacht voor life events als samenwonen, kinderen krijgen en scheiden. Met bijdragen van onder anderen Saskia Noort (auteur en columnist), Vivian Reijs (orthomoleculair voedingstherapeut en bestsellerauteur) en Janine Vos (CHRO Rabobank en Topvrouw van het jaar 2021).
-
`Man & macht' is het nieuwste werk van Kate Manne, die wel de filosoof van de #MeToobeweging wordt genoemd. Zij biedt in `Man & macht' een prikkelend nieuw denkkader om misogynie en mannelijk privilege te begrijpen. Wat vanzelfsprekend wordt gevonden voor een man, spreekt nog altijd niet vanzelf voor een vrouw - en dit veroorzaakt een fundamentele ongelijkheid. In `Man en macht' analyseert Manne de werking van mannelijk `entitlement' op tien gebieden, van aandacht, kennis en medische zorg tot seks en huishoudelijk werk. Levendig en met intellectuele vurigheid toont ze aan dat genderongelijkheid niet door een paar slechteriken veroorzaakt wordt, maar diep in de samenleving wortelt.
-
In Zij namen het woord schetst Margot Dijkgraaf de portretten van uitzonderlijke, schrijvende Franse vrouwen uit de 17e tot de 21e eeuw. Ze schrijven, ze spreken, ze gaan de barricaden op, ze doorbreken taboes, ze verleggen grenzen. En ze bieden inspiratie - door hun boeken, hun denkbeelden, hun daden of hun karakter. De vrouwen in dit boek heten Colette of Françoise Sagan, George Sand of Simone de Beauvoir, Madame de Staël of Maryse Condé. De een is grondlegger van de Europese literatuur, de volgende vecht voor de positie van de vrouw als schrijfster, weer een ander richt haar pijlen op onrechtvaardigheid en ongelijkheid of eist voor de niet-westerse stem een plek op in de literatuur. Allemaal zijn ze Franstalig, rebels, tegendraads. Schrijven is gevaarlijk - en hoe!
-
Vrouwen die zich kritisch uitlaten over mannen karakteriseren als mannenhater: het is nog altijd een wijdverspreide tactiek om vrouwen monddood te maken. Pauline Harmange is de misogynie en ongelijkheid in de wereld zat en verheft scheldwoord tot geuzen naam: ja, ze is een mannenhater. Want vrouwen hebben goede redenen om mannen te verwerpen en te verafschuwen. Haar systeemkritiek gaat een stap verder: wat als woede jegens mannen in feite een vreugdevolle, emancipatoire weg is naar een rechtvaardiger wereld? Wat als het verwerpen van mannen nieuwe ruimte biedt voor vrouwelijke relaties die wel wederkerig en gelijkwaardig zijn? Dit bruisende pleidooi is onbeschroomd, controversieel en polemisch: een breekijzer in een maatschappelijk debat dat gevoerd móét worden.
-
In `Wolfpack' vertelt voormalig Amerikaans vrouwenvoetbalster Abby Wambach dat vrouwen niet op de gebaande paden hoeven te blijven omdat anderen dat zeggen. We zijn roodkapje niet...Maar als vrouwen volgens de oude regels blijven spelen, zal het spel nooit veranderen. Het is tijd voor een nieuw spel, zodat vrouwen succes kunnen pakken en vieren, met elkaar. Wolfpack vertelt hoe wij als vrouwen elkaar kunnen empoweren in plaats van elkaar te zien als concurrenten.
In dit inspirerende en motiverende pleidooi staan acht regels die het spel veranderen en waarbij eer, toewijding en veerkracht van het hoogste belang zijn. Je bent niet alleen, je hebt je roedel! Go, Wolfpack, go!
Aanbevelingen:
`Een must-read voor iedereen die leiderschap ambieert.' - Serena Williams
`Je mooiste goal tot nu toe. Dit heeft de kracht te veranderen hoe wij onszelf zien, en daarmee verandert alles.' - Brene Brown
`Abby Wambach is de volgende generatie in de vrouwenrevolutie.' - Elizabeth Gilbert -
`Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt', schreef Simone de Beauvoir. Maar hoe zit het met de man? In vergelijking met de talloze reflecties en analyses op vrouwen en vrouwelijkheid, is het wat mannen en mannelijkheid betreft opvallend stil gebleven. Hoog tijd voor een essaybundel die daar verandering in brengt. In Sfinx buigen dertien mannelijke essayisten, onder wie Jan van Mersbergen en Maurits de Bruijn, zich over onderwerpen als vriendschap en loyaliteit, ongenaakbaarheid en kwetsbaarheid, macht en kracht en de complexiteit van mannelijkheid. In tijden van #MeToo en toxic masculinity, waarin volgens sommigen `de man geen echte man meer kan zijn', is de noodzaak groter dan ooit om na te denken over de vraag: `Wat maakt de man?'
Met essays van Mohammed Benzakour, Maurits de Bruijn, Maxim Februari, Peter Giesen, Martin de Haan, Lotfi El Hamidi, Thomas Heerma van Voss, Hans Hogenkamp, Maartje Laterveer, Rutger Lemm, Jan van Mersbergen, Tjeerd Posthuma, Casper Thomas en Nathan Vos.
-
In Waarom feminisme goed is voor mannen pleit feminist Jens van Tricht voor de emancipatie van vrouwen én mannen. In de afgelopen honderd jaar hebben vrouwen toegang geëist tot domeinen die voorheen aan mannen waren voorbehouden, maar op het gebied van de mannenemancipatie bleef het opvallend stil. Toch worden ook mannen door genderongelijkheid in hun vrijheid beperkt. Want `echte mannen' moeten nog altijd stoer zijn, zelfverzekerd, sterk en onafhankelijk. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen. Het belemmert veel mannen om ten volle zichzelf te zijn, en dat heeft ook op maatschappelijk niveau destructieve gevolgen.
Waarom feminisme goed is voor mannen biedt een nieuw, hoopvol perspectief op mannen en mannelijkheid. Het laat zien hoe mannen kunnen bijdragen aan een betere wereld en wat ze daarbij zelf te winnen hebben. Van Tricht bepleit in dit prikkelende boek de vrijheid voor ieder mens om los te breken uit beperkende verwachtingen en al zijn of haar talenten te benutten. -
Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt,' schreef Simone de Beauvoir al in 1949. Maar wát maakt de vrouw? Die vraag is onverminderd actueel. In Wolf ondernemen dertien vrouwen een zoektocht naar een antwoord. Hun essays zijn persoonlijk, analytisch en geschreven vanuit diverse achtergronden en invalshoeken. De vrouw in kunst, film en muziek, de vrouw als moeder, rolmodel of lustobject. De vrouw als sekse en als gender, als vrouw - en wat is dat dan? Wolf trekt geen definitieve conclusies maar wil een prikkelende bijdrage vormen aan het feministische debat, en vooral de aanzet zijn tot een open gesprek.
Met essays van Merel Bem, Basje Boer, Anaïs Van Ertvelde, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Maartje Laterveer, Nelleke Noordervliet, Marja Pruis, José Rozenbroek, Maral Noshad Sharifi, Naema Tahir, Yaël Vinckx en Herien Wensink. -
Vrouwenvoetbal in Nederland is de neerslag van een door het NWO gefinancierd interdisciplinair onderzoek naar de maatschappelijke impact van vrouwenvoetbal in Nederland. In een aantal artikelen onder redactie van Martijn Oosterbaan en Martine Prange wordt gereflecteerd op verschillende aspecten van de soms paradoxale relatie tussen de ontwikkeling van vrouwenvoetbal enerzijds en maatschappelijke veranderingen anderzijds.
-
Machtige topvrouwen - Vijf inspirerende voorbeelden - geeft een inkijkje in de opmars van vijf aansprekende vrouwelijke leiders. Elke vrouw vertelt een uniek verhaal vol verrassende anekdotes en persoonlijke ontboezemingen. Kruip in de huid van de topvrouw en beleef mee hoe zij dankzij talent, beschermheren, bevlogenheid en dappere keuzes de allerhoogste top bereikt. Minister Edith Schippers (VVD) temt een miljardenministerie. Herna Verhagen (PostNL) geeft leiding aan 60 duizend werknemers. Nancy Mc Kinstry (Wolters Kluwer) runt een toonaangevende multinational. Else Bos (PGGM) belegt de pensioenen van 2,5 miljoen Nederlanders. Mirjam Sijmons (ArboNed) waakt over de gezondheid van 1 miljoen werknemers. Jessica de Jong (Amsterdam, 1971) schrijft als journalist over werk en carrière voor onder meer Intermediair, Het Financieele Dagblad, Trouw en de Volkskrant. Eerder publiceerde zij bij uitgeverij Conserve in 2011 Vrouwen zijn gelijk aan mannen - behalve in de directiekamer.
-
Brandend actueel thema, twintig jaar na de Conferentie van Caïro Vrijheid kan pas worden bereikt als vrouwen geëmancipeerd zijn van alle vormen van onderdrukking. - Nelson Mandela Vrouwenrechten. Het is een thema dat helaas nog altijd brandend actueel is. Overal ter wereld zijn vrouwen het slachtoffer van tal van vormen van discriminatie en van ongelijkheid, zowel in hun beroepsleven als op familiaal, sociaal of politiek vlak. De rechten waarvoor vrouwen wereldwijd vechten, zijn dan ook erg uiteenlopend. In 1994 gaf de internationale gemeenschap tijdens de Conferentie van Caïro het startsein om de strijd voor betere vrouwenrechten op te voeren. Twintig jaar later maken Marleen Temmerman en Tine Maenhout een stand van zaken op en vertellen waar vrouwenrechten nu eigenlijk echt over gaan. Journaliste Tine Maenhout trok naar het opvangcentrum voor slachtoffers van geweld van Marleen Temmerman in Kenia. De verhalen die ze daar optekende, vormden de basis voor een zoektocht naar de historische en culturele wortels die aan de grondslag liggen van geweld tegen vrouwen. Want vrouwenrechten zijn een stuk complexer dan ze op het eerste gezicht lijken. Pas als die complexiteit ten volle wordt onderkend, kunnen er echt stappen vooruit gezet worden. Aan de hand van gesprekken met vooraanstaande experts proberen Tine en Marleen daarom het begrip 'vrouwenrechten' verder scherp te stellen. Het resultaat van hun zoektocht is een boeiend samengaan van verhalen, stemmen en tegenstemmen, meningen en discours over de vele verschillende facetten van vrouwenrechten wereldwijd. Met bijdragen van Meyrem Almaci, Sultan Balli, Eva Brems, Marleen Bosmans, Vicky Claeys, Renaat Devisch, Dirk De Wachter, Gie Goris, Peter Gichangi, Peter Piot, Patsy Sörensen, Miet Smet, Koen Stroeken, Etienne Vermeersch en Rudi Vranckx.
-
'Als vrouwen wijs waren (...) zouden ze ophouden met zich druk te maken en een chronisch slecht geweten te hebben...'
In dertien beschouwingen geeft Marianne Fredriksson haar visie op hoe verschillen en overeenkomsten tussen de beide seksen het leven beïnvloeden. Soms met verbazing, dan weer scherp, teder of met ingehouden woede schetst ze de rolpatronen die dieper in ons verankerd lijken dan we zelf zouden willen. -
Jonge meisjes gaan massaal gebukt onder de seksualisering van de samenleving. Werkende moeders hebben het héél erg zwaar. Crèches zijn slecht voor de kinderziel. Islamitische hoofddoekjes moet je zien als onschuldige
lapjes stof. Emancipatie vooral als keuzevrijheid. En vrouwen zijn eigenlijk verfijndere wezens: als zij het voor het zeggen hadden, dan was de kredietcrisis nooit uitgebroken.
Verwende Prinsesjes ontrafelt deze en andere sprookjes waarin Nederlandse vrouwen collectief lijken te geloven. Hoe komt het dat zij heden ten dage zo anders in de wereld staan dan hun seksegenoten in vergelijkbare westerse landen? En waarom zijn ze daar nog trots op ook? Ruim veertig jaar na Joke Kool-Smits beroemde essay Het onbehagen bij de vrouw is er maar één conclusie mogelijk: dat onbehagen is geheel verdwenen. Niet omdat er geen ongelijkheid meer is, maar omdat Nederlandse vrouwen er hun schouders over ophalen. In dit boek veegt Elma Drayer de vloer aan met het zogenaamde feminisme van de Nederlandse vrouw. -
Verhalen van zussen over verlies van een broer of zus. In Rouw in de zijlijn komen voor de eerste keer een groot aantal zussen aan het woord over het verlies van hun broer of zus. Een meestal verborgen en onderschat rouwproces waar in de maatschappij nog weinig aandacht voor is. Van de bestsellerauteur van Broederziel alleen? Het kost veel moed om je eigen verlies onder ogen te zien als zus, zeker als er bijna nooit naar gevraagd wordt. Het is bekend dat zussen hun eigen rouwproces opschorten of bevriezen om eerst te gaan zorgen voor de partner en kinderen of de ouders van hun broer of zus. Jaren later, tot wel 20 of 50 jaar, kan het verlies voor zussen nog diep verdriet en grote eenzaamheid betekenen omdat hun gevoelens en ervaringen al die jaren in de zijlijn zijn blijven steken... In deze verhalen zoeken zussen naar een innerlijke en uiterlijke balans na het verlies van een broer of zus. Ze vragen ruimte voor hun verdriet en aandacht voor hun verhaal van liefde en verlies. Bovenal zoeken ze naar manieren
om verder te leven met de herinneringen aan hun broer of zus. Uit alle verhalen blijkt hoe waardevol zussen en broers voor elkaar zijn en hoeveel liefde zussen voelen voor hun zus of broer, ook na diens dood.
-
Vrouwen zijn gelijk aan mannen
Jessica de Jong
- Pixelperfect publications
- 4 Januari 2022
- 9789078124993
Vrouwen zijn gelijk aan mannen - behalve in de directiekamer
Het gebrek aan topvrouwen ligt niet alleen aan ambitieloze vrouwen, maar ook aan structureel lagere promotiekansen. In 'Vrouwen zijn gelijk aan mannen' toont Jessica de Jong aan dat onbewuste discriminatie een belangrijk oorzaak is van het glazen plafond. Ze laat met onderzoeken en ervaringen van topvrouwen zien waarom vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven de top niet halen.
Overheid en bedrijfsleven spannen zich al vele jaren in om de opmars van vrouwen een impuls te geven. Maar de maatregelen zijn vrijblijvend, ondoordacht en ongericht. In een poging de ban te doorbreken, gaan presenteren vrouwen zich als geoliede winstmachines, terwijl de overheersende mannelijke cultuur ongemoeid blijft.
Het kabinet Rutte maakt het helemaal bont door het promoten van vrouwen bewust op een lager pitje te zetten. Is er nog een uitweg mogelijk? De Jong doet aanbevelingen aan bedrijfsleven, politiek, wetenschap en de topvrouwen zelf om een doorbraak te forceren.
Jessica de Jong (1971) schrijft als journalist over emancipatie. Artikelen van haar verschenen onder meer in Het Financieele Dagblad, Trouw en de Volkskrant. -
Buitenstaanders omschrijven Niran en Ada vaak als twee handen op één buik, maar niemand is op de hoogte van de verwijten, de kwetsende woorden en de figuurlijke klappen in het gezicht die ze elkaar over de jaren toedienden.
Ada voelde zich tijdens het opgroeien opgesloten en benauwd door de immense verantwoordelijkheden die een Turks meisje in Vlaanderen moet dragen. Haar broer hoefde zich geen zorgen moest maken over roddel en achterklap, maar Ada moest een voorbeelddochter zijn. En degelijk huwelijksmateriaal. Ze rebelleerde.
Niran voelde zich onbegrepen. Want het zijn toch altijd de moeders - de vrouwen - die de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun dochters dragen. Niran besefte dat ze Ada moest redden uit de uitzichtloze poel van tradities en eer. Ze ontwaakte uit een droom, een wereld, waarin ze zich jaren geleden had neergelegd bij de rolpatronen in een patriarchale samenleving die ze onbewust had meegenomen naar haar nieuwe thuis in Vlaanderen.
Dit is het verhaal van twee sterke vrouwen die niet geloven in een lot, maar in hun eigen veerkracht. Twee vrouwen die de kracht van hun stemmen laten galmen in een wereld die enkel draait voor mannen.