'Wat ik zelf heb meegemaakt,
doet me nadenken over de vraag:
als een mens in de miserie zit, wat helpt dan?
Wat doen we wanneer het noodlot ons treft?
Waar vinden we troost?
Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten:
in de aanwezigheid van de ander.
Dat is de basis.' Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden. Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat? Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht? In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.
Er is geen reden tot angst, want het is nog nooit zo goed geweest.
Wel is er reden tot hoop, want het kan nog veel beter. De laatste tien jaar maakten we de ene crisis na de andere door. Tegelijkertijd bieden crises ook kansen op vooruitgang. Grijpen we ze niet aan om toekomst te maken, dan komen ze vaak terug als onverwerkt verleden. In dit boek overschouwt Koen Geens de voorbije tien jaar, neergeschreven in korte gedachten, in gevatte dagboekstijl. Over schoonheid (van film tot sport), hoop (in geluk en verdriet), en de noodzaak van de blik op een gezamenlijke toekomst (van geschiedenis tot wetenschap), voor jong en oud. Dit boek bevat de kleine alledaagse gedachten van een bevoorrecht getuige van de voorbije tien jaar: een academicus, een politicus, maar bovenal een optimist met een vleugje weemoed.
Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait.
The twenty-first century began with an ecological shutdown, a climatic breakdown, a financial meltdown, and a virological lockdown. Without systemic change, twenty years from now we will be haunted more by the things we didn't do than by the things we did. Change is possible, if we can cure ourselves from our addiction to shortterm investments, and turn them into long-term, planet-saving investments in nature. Saved by the Tree Frog puts forward how agriculture, politics and economy can reinforce each other. It explores the ways in which we can bring about real change, and transform into a sustainable and thriving society. Saved by the Tree Frog tells us what we can do to turn the tide, and offers an innovative insight into our fundamental dependence on nature. It is the way to a sustainable future – if only we are brave enough to take the plunge.
De geestelijke gezondheidszorg verkeert in moeilijkheden, er zijn wachtlijsten en professionals gaan gebukt onder de werkdruk. Waar komen die problemen precies vandaan? Kan het dat we de relatie tussen geest en lichaam nog niet optimaal benaderen? Dit boek is een boeiende zoektocht naar een beter alternatief: bokspsychotherapie. Bij deze innovatieve benadering wordt het lichaam ingezet om sneller tot diagnostiek en behandeling te kunnen komen.
Ook bij gevallen waarin niets anders meer lijkt te helpen. Psychotherapie in beweging beschrijft deze zoektocht, de theoretische achtergrond, en praktische richtlijnen en is een verrijkende inspiratie voor iedere professional.
Sarah Parent is een klimaatactivist die denkt als een ondernemer, of een ondernemer die denkt als een activist. Om duurzaamheid vanzelfsprekend en gemakkelijk implementeerbaar te maken, kiest ze met Go Forest voor de middenwegaanpak: bedrijf per bedrijf, bos per bos, boom per boom. Ze neemt niet de snelste of de gemakkelijkste weg, maar kiest de weg met de grootst blijvende impact. In Not your average climate activist deelt Sarah zowel haar persoonlijke als professionele, atypische verhaal. En daarbij heeft ze allerlei ecohacks in zeven categorieën verzameld: Energie, Voeding, Technologie, Afvalverspilling, Reizen, Ethiek en Natuur. Het zijn eenvoudige acties die een enorme impact hebben zonder dat je je hele leven moet omgooien. 'Sarah is plots op mijn pad gekomen en daar ben ik nog altijd blij mee. Ik heb altijd een zwak gehad voor diegenen die niet alleen zeggen wat er kapot is, maar die het ook (proberen te) fixen. Leer haar kennen! Laat je inspireren door dit boek.'
- Jill Peeters, Internationaal klimaatcommunicatie-expert, mediameteorologist en keynotespeaker
De wereld door de bril van psychiater Dirk De Wachter We leven in borderlinetijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen? Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld. Eén conclusie staat als een paal boven water: In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd. Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderlinegesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.
Wil je leren hoe je sneller op nieuwe ideeën komt? Wil je de finesses van het brainstormen onder de knie krijgen? Wil je zelf, met je team of je klant aan de slag met creativiteit? Creativiteit Hoe? Zo! geeft je een rondleiding in je eigen denken en helpt je om je eigen creativiteit en die van je organisatie actief te ontwikkelen. Het is een leer-, doe- en oefenboek voor iedereen die de sleur standaardoplossingen wil doorbreken en anderen daarin wil meekrijgen. Met actuele cases en krachtige technieken biedt Creativiteit Hoe? Zo! je een schat aan inspiratie voor je dagelijkse praktijk.
Waar ligt de grens tussen waan en werkelijkheid?
Heeft het leven bij dementie nog zin?
Waarom worden sommige ouderen snel boos?
Hoort stilvallen bij normale veroudering? Over ouder worden wordt er veel gepraat. Iedereen droomt ervan om oud te worden met een rustig gemoed en een heldere geest, maar het is niet aan iedereen gegeven. In dit boek ontdek je wat er allemaal kan mislopen in de hoofden van ouderen. Aan de hand van jarenlange expertise en meeslepende verhalen brengt dit boek de wetenschap over geestelijke gezondheidsproblemen bij ouderen tot leven. Rimpelingen in het hoofd van ouderen is een diepmenselijk verhaal over de uitdagingen die gepaard gaan met het ouder worden, en biedt een weg voorbij de vooroordelen. Bovenal is het een hoopvol en positief verhaal over de realiteit van ouder worden, over de kracht van medische vooruitgang en de schoonheid van ons brein. EEN DOKTER SPREEKT
In deze reeks vertellen topexperts wat goede zorg voor hen betekent, en geven ze hun verwondering mee over medische vooruitgang. Ze toont hoe artsen in de wereld staan, constant in dialoog gaan en spreken over wat hen bezighoudt.
Kinderen en jongeren beschouwen we steeds meer als een investering die economisch moet renderen: op school moeten ze vooral een diploma halen zodat ze later hun rol opnemen in de samenleving. Toch zijn het, meer dan de cijfers op hun rapport, vooral de ervaringen die kinderen en jongeren in hun vroege leven opdoen en de relaties die ze aangaan die hen voor de rest van hun bestaan bepalen. De school van je leven geeft aan de hand van 12 lessen een brede kijk op lesgeven en opvoeden. Het gaat in tegen een te meetbare en te gecontroleerde pedagogische blik, en biedt een overtuigd pleidooi om het belang van het kind-zijn in de kindertijd zelf te plaatsen. Niet bij de volwassene die ze later moeten worden. Dit boek toont hoe je het 'echte' leven thuis en op school binnentrekt, en op welke manier je handelt in functie van kinderen en jongeren. Met als ultieme doel: ze niet zomaar leren hoe je je staande houdt op school, maar wel in het leven zelf.
Topsporters stellen alles in het werk om op het juiste moment te pieken, en gaan 100 procent voor het bereiken van hun topvorm. Maar op je werk en in het dagelijkse leven kan dat niet zomaar. Door altijd voor 100 procent te willen gaan, verstik je jezelf. Als je niet leert om ook voor jezelf te zorgen, houd je het niet vol. Egopreneur helpt je om een sterkere en veerkrachtigere ik te worden, beter te functioneren in de steeds complexere wereld, en daardoor beter te kunnen zorgen voor anderen. Door een echte egopreneur te worden, krijg je balans in je werk, in je gezin en in elk ander domein van je leven.
Een opeenvolging van extremistische aanslagen dreigt onze samenleving in het defensief te dringen. We willen harde maatregelen om weerloze burgers te beschermen en radicalisering tegen te gaan. Koortsig zijn we op zoek naar snelle antwoorden. Maar stellen we wel de juiste vragen? Reradicaliseren breekt onze kijk op radicalisering open. Zijn we ook bereid te leren van de extremisten zelf? Hoe komt het toch dat ze zo succesvol zijn in het winnen van de harten en hoofden van onze jeugd? Is het hun verderfelijke programma? Zijn het hun gewiekste technieken? Of hebben wij als samenleving de jeugdige vechtlust onderschat? Een politiek van deradicalisering gaat aan deze vragen voorbij. De aantrekkingskracht van een radicaal andere wereld blijft voor heel wat jongeren te groot. Reradicaliseren biedt een alternatief: een manier om verder te durven kijken, en in te zien dat we de kennis over extremisten beter nu kunnen benutten.
We kunnen dementie nog niet genezen, maar er zijn wel veel dingen mogelijk om het leven met dementie er beter op te maken. Mensen met dementie kunnen een leven leiden dat ze ervaren als zinvol en kwaliteitsvol. Er zijn ook allerlei vormen van ondersteuning beschikbaar voor zowel mensen met dementie als de mensen om hen heen. Dit boek bekijkt de uitdagingen en mogelijkheden op het vlak van levenskwaliteit, relaties en autonomie en beslissen. Als samenleving kunnen we mensen met dementie op een waardige manier laten delen in onze menselijke omgang met elkaar, als we daarvoor kiezen.
Honderdduizenden mensen in onze streken lijden aan chronische vermoeidheid, pijn en een heleboel andere lichamelijke en psychische symptomen, zonder dat artsen kunnen vaststellen waarom, of er iets aan kunnen verhelpen. Het lijkt erop dat velen de veerkracht die voor een heel leven bedoeld is, al snel opgebruiken, en dat ons lichaam ons zegt dat de mens misschien niet voor de 21ste eeuw is gemaakt.
Waarom is dat zo? Waarom raken zoveel mensen overbelast? De gestreste samenleving gaat op zoek naar de brede maatschappelijke tendensen die de druk op mensen verhogen. Een antwoord daarvoor: meer aandacht voor ons lichaam als signaalgever van die overbelasting.
Wat ons te doen staat om onze toekomst te redden, is eenvoudig. Als we onze drang om in te zetten op de korte termijn kunnen verleggen naar investeren in onze eigen planeet, dan betaalt die investering zichzelf vele jaren lang en met een gegarandeerde winst terug. Het is kiezen voor langdurige bloei op een gezonde aarde. Aan de hand van het succesverhaal van beschermde natuur in binnen- en buitenland vertelt Gered door de boomkikker hoe industrie, landbouw, politiek en lokale en globale economie elkaar kunnen versterken, en hoe we samen voor een echte omwenteling en een gezonde wereld kunnen zorgen. Dit boek ontdekt wat we kunnen doen om het tij te keren, en biedt een vernieuwende blik op onze afhankelijkheid van de natuur voor een gezonde samenleving. Het is de weg naar een grote toekomst, als we maar dapper genoeg zijn om de stap te zetten.
Technologie heeft een grote impact op de samenleving. Er bestaat een arsenaal aan digitale middelen om nieuwe dynamieken tussen mensen mogelijk te maken, te sturen en te monitoren. Dat arsenaal kan gebruikt worden om onze veiligheid te garanderen, maar het kan onze veiligheid op kleine en grote schaal eveneens bedreigen. Quantumveilig toont helder aan dat als de politie zich niet dringend reorganiseert, ze hopeloos achter de feiten aanloopt en onze veiligheid niet kan verzekeren. Bijgestaan door de inzichten van tientallen experts, laat Steven De Smet zien hoe het wél kan.
Hoe wapen je jezelf en je gezin tegen cybercriminelen?
Hoe bescherm je je gegevens tegen verlies?
Zijn openbare wifinetwerken veilig? INCLUSIEF HANDIGE WOORDENLIJST Ongeveer elke dag worden 24.000 kwaadwillige apps geblokkeerd. Cybercriminelen zijn meedogenloos: ze vallen voortdurend van overal ter wereld alle toestellen aan die met het internet verbonden zijn. Door virussen en ransomware te bouwen of spam- en phishingmails te versturen, proberen ze persoonlijke data te bemachtigen. Ze richten zich ook vaker op je smartphone. Cyberveilig in 10 dagen is een eenvoudige gids voor iedereen die veilig wil bewegen in digitale tijden. In tien dagen tijd leer je je computer virusvrij houden en krijg je inzicht in de psychologie van hackers. Met de vele praktische tips ben je cybercriminelen te snel af.
HOE GEBRUIKEN WE TECHNOLOGIE ZODAT ZE VOOR ONS EN NIET TEGEN ONS WERKT?
WAT KUNNEN WE EIGENLIJK MET DIE 21ST CENTURY SKILLS?
HOE KUNNEN WE LEVEN ALS DIGITALE HUMANISTEN? We zitten volop in een momentum van versnelde industriële vooruitgang. Een crisis volgens de ene, een revolutie volgens de andere. Om daarin overeind te blijven, om onze greep op de wereld te kunnen houden, moeten we ons eigen handelen hacken. Om meer humanistisch dan mechanistisch te worden, hebben we behoefte aan Artificial Stupidity. In dit boek gaat Fredo De Smet op zoek naar nieuwe vuistregels in het omgaan met onze digitale realiteit, naar een manier om verandering te leiden en niet te lijden. Daarbij investeer je bijvoorbeeld maar beter in je netwerk, deel je wat je gemeen hebt, en omarm je de ambivalentie in alles wat je doet. Artificial Stupidity is geen politiek pamflet of filosofische kritiek, maar een persoonlijke zoektocht naar wat het betekent om mens te blijven in een veranderende wereld. Omdat wachten gevaarlijker is dan stappen.
Nemen robots de wereld over? Big data, slimme software, zelfrijdende wagens... De doorbraak van slimme technologie verandert onze leefwereld drastisch en beïnvloedt zelfs onze manier van denken. Maar ons gebruik van technologie is niet neutraal. Meer dan ooit moeten we nadenken over hoe we met de morele kanten van techniek willen omgaan. Robot aan het stuur analyseert de verwevenheid tussen techniek en ethiek en draagt bouwstenen aan voor waardengedreven innovatie. Het boek toont aan dat we het potentieel van artificiële intelligentie en slimme robots alleen kunnen benutten door het beste van de mens en de technologie te verenigen.
Waarheid en leugen achter de gangbare theorieën rond homoseksualiteit Is homoseksualiteit nuttig? Kunnen meikevers homoseksueel zijn? Waarom is homofobie een ziekte, maar homoseksualiteit niet? Wetenschappers geven vaak prikkelende antwoorden op vragen over homoseksualiteit. Maar houden hun antwoorden wel steek? In dit boek brengen twee filosofen klaarheid in oud en nieuw onderzoek uit de homowetenschappen. Ze bespreken studies over criminele pinguïns, hitsige suikerooms en homoseksuele tweelingen. Daarbij doen ze wat wetenschapsfilosofen gewoonlijk doen: lastige vragen stellen en zekerheden doorprikken. Want wat verstaan wetenschappers eigenlijk onder 'homoseksualiteit'? En kan hun werk een rol spelen in de strijd tegen homofobie? Born This Way is een verrassend veelzijdig, toegankelijk en filosofisch boek over wetenschap en homoseksualiteit.
De Verenigde Naties vormgegeven door markante leiders Wie zijn de mensen die de VN vormgaven? Hoe gingen zij om met de problemen van hun tijd en met tegenstand? Wat betekende hun leiderschap voor de internationale samenwerking? Geschiedenis is mensenwerk, en wordt gemaakt in een complexe interactie tussen individuen en maatschappelijke processen. Inzet voor internationale samenwerking, voor betere sociale en arbeidsomstandigheden, voor respect voor mensenrechten of duurzame ontwikkeling zijn dan ook processen waarin de kracht van sterke leiders van groot belang is. Verenigde Naties: mensenwerk brengt een reeks opmerkelijke figuren naar voren die deze kracht bij hun werk voor de Verenigde Naties de voorbije zeventig jaar belichaamden, soms ondanks moeilijke persoonlijke en maatschappelijke omstandigheden. Aan de hand van 25 profielen schetst dit boek het verschil dat ze als VN-secretaris-generaal, hoge functionaris, politicus, academicus of rechter maakten op het internationale toneel. Van Woodrow Wilson en Dag Hammarskjld tot Ban Ki-moon en Kofi Annan, van Eleanor Roosevelt en Navi Pillay tot de Belgen Paul-Henri Spaak en Peter Piot: dit boek brengt een beeld van de waardevolle bijdrage die het individu kan leveren aan het oplossen van internationale problemen.
De toekomst van onze gezondheidszorg onder de loep;;;Uitdagingen en mogelijkheden voor iedereen binnen de zorg Technologische ontwikkelingen bepalen steeds meer op welke manier we onze gezondheid benaderen. Smartphones, smartwatches en andere wearables slaan onze hartslag op, kunnen onze stress meten, volgen onze slaappatronen op ... Tegelijkertijd wordt zorgverlening in ons land veeleisender en complexer. Een nieuwe benadering van de gezondheidszorg dringt zich op. Transformeren om te overleven in de zorg bekijkt de uitdagingen die de vernieuwingen in de zorg met zich meebrengen en zoomt in op de mogelijkheden die ze bieden. Hoe kunnen we knelpunten omzetten in opportuniteiten? Hoe kunnen welvaart, gezondheid en welzijn hand in hand groeien? Van nieuwe beeldvormingstechnologie en mHealth over het potentieel van sociale media en big data tot de opkomst van een adaptief, lerend zorgsysteem: dit boek vormt een kritische reflectie van de moderne gezondheidszorg in Vlaanderen en biedt een gids voor iedereen die begaan is met de toekomst van de zorg.
Gegarandeerd succes voor elke ondernemer Het staat buiten kijf: succes is geen toeval. Het is het resultaat van een constante, intelligente inspanning. Wil je succesvol zakendoen en vooruit geraken, dan zul je uiterst veelzijdige inzichten moeten verwerven en beheersen. De kunst bestaat erin om talrijke slimme ideeën en vaardigheden te verweven tot één sterk geheel. Succes met de zaak verzekerd is een handige en inspirerende gids voor alle zakenmensen, managers en ondernemers die een succesvolle zaak of een krachtig bedrijf willen leiden. Auteur Geert Dehouck reikt je een onmisbaar kompas aan op basis van de belangrijkste zakelijke do's en don'ts. Het BusinessKompas stimuleert je om visie, missie en strategie te mixen, met succes als resultaat. Alle adviezen, ervaringen, reflectievragen en citaten maken dit boek tot het standaardwerk voor succesvol ondernemerschap, zowel voor kleine zelfstandigen als grotere bedrijven.
Journalistiek essay over anders werken en ondernemen Inzicht in de belangrijkste coperatieve initiatieven uit heden en verleden, met aandacht voor het lokale én het mondiale. Het coperatieve gedachtegoed is terug van weggeweest. Het situeert zich op het kruispunt tussen utopie en realisme, tussen staat en burgers, tussen het economische en het sociale. Dit boek is een kritische zoektocht naar inspiratie. Via interviews met enthousiaste ondernemers en wetenschappelijke onderzoekers, maar ook via historische en geografi sche excursies. Walter Lotens zoekt zowel in het Noorden als in het Zuiden naar de polsslag van anders gaan werken in tijden van neoliberalisme.