Balans, Uitgeverij
-
Topwielrenner Guillaume Martin werd in 2019 twaalfde in de Tour de France. En hij is filosoof. Die combinatie vinden mensen soms moeilijk te begrijpen. Om af te rekenen met vooroordelen en duidelijk te maken dat er geen enkele reden is om onderscheid te maken tussen het hoofd en de rest van het lichaam, neemt Martin ons in zijn boek mee achter de schermen van de wereld van het topwielrennen - én zet hij ons aan het denken.
'We moeten doen als een denker en denken als een doener,' zei Bergson al. Hoe zouden Socrates, Aristoteles, Nietzsche en consorten het aanpakken als ze aan de start stonden van de Tour de France? Zou de intelligentie van deze merkwaardige sporters, deze 'wielosofen', voldoende zijn om de zo felbegeerde gele trui te veroveren? Op de fiets, zo wordt al snel duidelijk, verandert ons besef van tijd en ruimte en neemt contemplatie andere wegen dan we gewend zijn. Zo kan het gebeuren dat Heidegger in een greppel terechtkomt, Socrates de kop van het peloton overneemt en Sartre de Franse ploeg coacht. Een ding is duidelijk: fysieke topprestaties hoeven niet in strijd te zijn met intellectuele activiteiten.
Socrates op de fiets is even speels als onderhoudend, een betoog vol diepzinnige gedachten en een enerverend wielerboek in een. -
'Ik kon de grote levensvragen ontlopen in de roes van ruim zestig jaar spelen en reizen. Als ik wilde weten hoe ik dacht of wat ik voelde, herlas ik mijn theaterteksten.'
In zijn 'autobiografie van nooit verzonden brieven' ontloopt Paul van Vliet niets en niemand meer. Hij is niet langer de theaterman, niet de cabaretier, de zanger of de entertainer. In mei 2018 speelde hij zijn allerlaatste show. Hij is het podium afgestapt, het applaus is verklonken. De lichten in de zaal zijn uit.
Maar hij is terug als schrijver. Met Brieven aan God en andere mensen verschijnt een veel minder bekende Paul van Vliet. Een gedreven, maar ook kwetsbare, soms eenzame man. Iemand die leven en dood, armoede, liefde, vriendschap, God en de oorlog onder ogen ziet op een directe, geestige en toch altijd diepzinnige manier. Van Vliet schrijft openhartig, scherp soms, al is hij van nature mild en relativerend.
Los van het schouwburgpubliek waarin hij zo lang was ondergedompeld, laat hij zich in dit boek op een zeer persoonlijke manier kennen.
Paul van Vliet (1935), cabaretier, zanger, schrijver, ambassadeur van Unicef en oprichter van Theater PePijn, behoort tot de veelzijdigste en succesvolste van alle Nederlandse en Vlaamse cabaretiers. Veel van zijn liedjes en toneeltypes zijn kleine monumenten geworden, die nog altijd beroemd zijn. -
In zijn nieuwste boek, de climax van zijn
levenswerk, snijdt Irvin D. Yalom de
kwesties aan van sterfelijkheid en dood. Op
buitengewoon inspirerende en
bemoedigende wijze legt hij uit hoe we iets
wat voor ons allemaal even finaal als
onvermijdelijk is kunnen leren begrijpen en
accepteren.
Yalom laat zien hoe een bewustwordingservaring
als een droom, een verlies (ontslag,
scheiding, een gedwongen verhuizing), een
traumatische ervaring (een natuurramp, een
ongeluk), de dood van een dierbare, ziekte,
of gewoon de naderende ouderdom, een
keerpunt kan zijn op weg naar een zinvoller
leven. Als mensen er tenminste de inspiratie
aan ontlenen om hun prioriteiten te
verleggen, zich minder zorgen te maken
over onbelangrijke zaken, op te houden met
dingen doen die ze niet willen doen,
oprechter te communiceren met degenen
van wie ze houden, de schoonheid van het
leven bewuster te ervaren, en bereid te zijn
meer risico's te nemen voor een
bevredigender en liefdevoller leven.
In dit boek behandelt Yalom specifieke
methoden en technieken om met de meest
voorkomende vormen van doodsangst om
te gaan. Hij geeft adviezen over hoe je kunt
leren in het hier en nu te leven en te beseffen
dat de invloed die wij allemaal op anderen
hebben ook na ons eigen leven blijft
voortbestaan.
Een even
diepzinnig als
inspirerend
boek over het
overwinnen van
de universele
angst voor de
dood.
-
Herman Wijffels is bekend als 'de beste premier die Nederland nooit heeft gehad'. Hij was econoom, CDA-politicus, bestuurder (van de Wereldbank, de SER) en bankier. Al die tijd hield hij zich intensief bezig met de grote vraag van deze tijd: de toekomst van de aarde.
Welke wereld geven we door aan de volgende generatie? Hoe zorgen we dat de aarde leefbaar blijft? Politiek, banken en de landbouwsector spelen in de ogen van Wijffels een cruciale rol bij het verduurzamen van de samenleving. In dit boek ontvouwt Wijffels in gesprek met Wilma de Rek zijn verrassende en persoonlijke visie op de toekomst op het gebied van ecologie, economie en politiek.
In die visie hebben sinds de industriële revoluties de 'masculiene', veroverende krachten de overhand gehad. Dat heeft geleid tot een gigantische stijging van de materiële welvaart, maar ook tot verwoesting van de aarde. De mensheid is toe aan een nieuwe fase in zijn ontwikkeling, waarin een evenwicht ontstaat met de 'feminiene', conserverende en verzorgende krachten: de gulden snede.
Wilma de Rek (1963) is chef Boeken bij de Volkskrant. Ze publiceerde eerder onder andere Stand-up filosoof, Encyclopedie der Nederlanden (met Bert Wagendorp), Van big bang tot burn-out en Leef als een beest (met Witte Hoogendijk). -
Na een carrière in het bedrijfsleven besluit Françoise Kist op een dag het roer om te gooien. Zij begint een non-profitkantoortje om jongeren te ondersteunen die richting zoeken in hun leven. Aanvankelijk helpt ze vooral studenten, maar algauw kloppen ook jonge asielzoekers bij haar aan. 'Kunt u mij helpen?' vragen ze. 'Ik weet het niet, maar ik wil wel met je meedenken,' antwoordt zij.
Zo begint met vallen en opstaan een bijzondere reis, waarop Françoise behoedzaam probeert de jongens, en een enkel meisje, mee te nemen uit hun illegale bestaan, een nieuw pad op. Ze probeert samen met hen een weg te vinden tegenover onwillige ambtenaren en door de ingewikkelde wet- en regelgeving, geeft onderwijskansen en biedt bed, bad, brood en bemoediging.
Langzaam ontstaan vertrouwen en nieuwe levenslust. En ook tal van nieuwe initiatieven: 'de jongens' leren Nederlands, ze leren rekenen, ze krijgen autorijlessen. Sommigen besluiten, diploma op zak, terug te keren naar hun moederland om daar een bedrijfje te beginnen.
Op een weergaloze manier beschrijft Françoise met veel liefde haar ploeg en hun vastberadenheid de obstakels van de rechtsstaat, de gemeenschappelijke vijand, te omzeilen. Ze maakt de wanhoop tastbaar, maar ook de bevlogenheid waarmee kansen en risico's worden getrotseerd - en hoe pech, geluk of toeval het leven ten slotte bepalen.
Françoise Kist was werkzaam in het management van verschillende organisaties. Eerder publiceerde zij het kinderboek Een koffer vol geheimen. -
'Prachtige verhalen. Van ontslag tot verliefdheid: ineens zijn mensen niet meer wie ze dachten dat ze waren.' - **** NRC Handelsblad
'Een verhelderende uitleg van het inzicht dat wij onszelf moeten leren begrijpen om werkelijk te genezen.' - Esther Perel
Bijna iedereen vindt verandering moeilijk. En dat geldt zeker voor de grote gebeurtenissen die een leven bepalen: scheiding, verhuizing, ontslag, ziekte, pensioen, de dood. We hebben allemaal de neiging om daaroverheen te leven en zo snel mogelijk weer over te gaan tot de orde van de dag. We proberen instinctief verdriet te vermijden, maar het resultaat is vaak een zekere verarming.
Hoe kun je dan het beste omgaan met de ingrijpende veranderingen in je leven? In dit verhelderende boek laat Julia Samuel aan de hand van tal van voorbeelden uit haar praktijk zien hoe je ze op zo'n manier het hoofd kunt bieden dat je er sterker uit komt. Van de vrouw die moet beslissen of ze haar man wil verlaten voor een jongere minnaar, tot de vader die een ernstige medische diagnose krijgt. Van de jonge moeder die worstelt met het besluit weer aan het werk te gaan, tot de jongen die te maken krijgt met de nasleep van zijn coming-out, en de man die geconfronteerd wordt met de gevolgen van zijn COVID-19-besmetting.
Belangrijke dilemma's over familie, liefde, werk, gezondheid en identiteit komen in dit boek tot leven aan de hand van ingrijpende persoonlijke ervaringen. Op deze manier biedt Samuel inzicht en houvast in hoe we de omgang met uitdagingen in elke levensfase kunnen verlichten.
Julia Samuel (1959) is als psychotherapeute gespecialiseerd in rouw en verlies. Ze begeleidt individuen en gezinnen, zowel vanuit haar eigen praktijk als in een ziekenhuis in Londen. In 1994 richtte zij Child Bereavement UK op. Zij schreef eerder Rouwwerk. Liefde, verlies en verder leven. -
Nu de eerste piek van de coronacrisis achter de rug is, kijken we aan tegen een ravage. Alles lijkt ontwricht. Levens gingen verloren, ons doen en laten werd ingeperkt en de economie raakte in een paar weken in een vrije val. Veel Nederlanders kampen met grote onzekerheid en zorgen over hun werk, hun sociale leven, hun toekomst. Een eenvoudige weg terug naar hoe het was lijkt afgesneden.
Anders is niet per se slechter. In dit boek maakt een aantal vooraanstaande denkers, deskundigen en bestuurders een voorlopige balans op. Vanuit hun eigen kennis en ervaring kijken zij terug en vooruit. Hoe heeft de crisis ons zo kunnen overvallen? Wat zijn de oorzaken? Wat leren we ervan? En vooral: hoe gaan we straks door?
Na de quarantaine is een even noodzakelijke als urgente uitnodiging om verder te kijken. Om met elkaar na te denken over de lessen van de pandemie en over de wereld waarin wij willen gaan leven.
'Als je, zoals ik, elke dag bezig bent met crisisbestrijding is het van grote waarde om de snelkookpan even van het vuur te halen. Om tunnelvisie te voorkomen, andere perspectieven te overdenken en doorkijkjes naar de toekomst te hebben. Deze waardevolle bundel verruimt de horizon en helpt om ons voor te bereiden op het vervolg en op een eventuele nieuwe crisis.' - Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Cordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid -
Toen de Volkskrant-journalist Michael Persson in augustus 2015 naar de Verenigde Staten verhuisde, was daar net een maand eerder Donald Trump van een roltrap naar beneden gekomen. Hij zei wat geen presidentskandidaat voor hem had durven zeggen: Amerika, het uitverkoren land, is een derdewereldstaat geworden.
Trump beloofde het weer groots te maken. Maar zijn presidentschap heeft juist nog meer zwakke plekken en breuklijnen blootgelegd. Onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur, immigratie, segregatie, de enorme ongelijkheid en de democratie zelf: op al deze terreinen zakt het land op de internationale ranglijsten, tot grote zorg van de meeste Amerikanen. Maar over de oplossingen verschillen ze enorm van mening, en de politiek is onderdeel van het probleem. Het land lijkt steeds verder in zichzelf verstrikt te raken.
Persson reisde het land door en ontdekte hoe Amerika zichzelf opnieuw ontdekte. Van de nihilistische machthebbers in Washington tot de hoogmoedige monopolisten van Silicon Valley. Van de mijnbouwers in West Virginia tot de boeren van Wisconsin. En van een bosbrand in Californië tot de pandemie in Queens. Het resultaat is een fascinerend boek over een land in crisis, waarin de Amerikaanse Droom een illusie is gebleken en Trump de personificatie daarvan, maar waar ondanks alles, dankzij de veerkracht van de individuele Amerikanen, nog steeds ruimte is voor optimisme. -
Nederland is gidsland in meer dan kaas en tulpen. Er is een fascinerende schaduweconomie ontstaan die geleid wordt door mensen die zich onaantastbaar wanen. Drugsmiljarden vernevelen ergens in de schemer tussen onder- en bovenwereld, kwetsbare jongeren worden geronseld voor hand- en spandiensten en grof geweld is altijd dichtbij. Autoriteiten ontbreekt het aan macht en uithoudingsvermogen.
Wat sommigen ook beweren, we kennen in Nederland geen war on drugs en die moet hier ook niet ontstaan. Tops en Tromp proberen de discussie buiten de sfeer van stammenstrijd te trekken. Ze betogen dat het verdienmodel van de drugscriminelen in Nederland kapot moet worden gemaakt. Tegelijk moet de nationale overheid zich voorbereiden op gecontroleerde vormen van legalisering van drugs.
Pieter Tops is bestuurskundige. Hij is lector aan de Politieacademie en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden (Campus Den Haag).
Jan Tromp is journalist. Hij was onder meer adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Tops en Tromp schreven eerder de bestseller De achterkant van Nederland over de verstrengeling tussen onder- en bovenwereld. -
Humor is een van de vier pijlers onder het universum
Madelijn Strick
- Balans, uitgeverij
- 25 Augustus 2020
- 9789463820806
Humor is de smeerolie in ons sociaal functioneren, een essentiële vorm van creatieve intelligentie. Maar waarom eigenlijk? Op ongedwongen en verrassende wijze verbindt Madelijn Strick in Humor is een van de vier pijlers onder het universum inzichten uit de fundamentele psychologie en neurowetenschap met hedendaagse sociale vraagstukken om een antwoord te geven op die vraag.
Haar zoektocht naar de zin van humor geeft een helder perspectief op complexe vragen. Is humor nodig voor groots leiderschap? Wat is het verband tussen humor en creativiteit? Wanneer gaat humor te ver, en zijn we de laatste jaren minder tolerant geworden? Zijn mannen grappiger dan vrouwen? Wat is het verband tussen humor en depressiviteit? Is humor gezond?
Haar analyse voert de lezer langs lachende mensapen, charismatische wereldleiders, moderne politieke revoluties, de beste reclamecampagnes, de leukste leraren, de datingmarkt en eindeloos gelukkige huwelijken. We komen erachter waarom Monty Python zo goed was, hoe koningin Beatrix en prins Claus het met elkaar uithielden, wat de beste grap in de wereld is, waarom dictators andere humor hebben en wat er te lachen viel in Auschwitz. En ze laat zien hoe je zelf, als leider, manager, opvoeder, activist, productontwerper, docent, tekstschrijver, therapeut of huwelijkspartner gebruik kunt maken van deze inzichten om een leuker en effectiever mens te zijn. -
MANNEN. Er zijn er veel van. We kennen er allemaal wel een. Grayson Perry is er een. Maar wat maakt een man een man? Hoe werkt mannelijkheid? Er zit iets vreemd gênants aan. Je hoeft maar naar het nieuws te kijken, of in te loggen op Twitter, of gewoon je ogen open te doen, en je ziet een man die iets afschuwelijks doet. Agressieve mensen, verkrachters, criminelen, moordenaars, belastingontduikers, corrupte politici, planeetplunderaars en saaie tafelgenoten hebben vaak de neiging om... nou ja, mannen te zijn.
Dat is nooit anders geweest. Maar misschien heeft dat niet zozeer te maken met hun sekse, als wel met de rol die ze krijgen opgelegd. Zou het kunnen dat ons idee van mannelijkheid dringend toe is aan vernieuwing? Op een oorspronkelijke, zeer persoonlijke manier onderzoekt Grayson Perry in dit onweerstaanbare boek hoe zo'n update de wereld een stuk beter zou maken - niet in de laatste plaats voor mannen. -
Julius Caesar zag de Ardennen als een 'geheimzinnig, donker woud vol verschrikkingen, met modderige paden, gehuld in een eeuwige uit kleine moerassen opstijgende nevel'. Ergens is dat beeld blijven hangen: de meesten zien de Ardennen nog steeds als bosrijke, regenachtige tussenstop op weg naar de camping in Frankrijk. Maar dat is een misvatting.
De Ardennen vormen een fascinerend kruispunt van vele culturen, verklaart schrijver Hans Olink. Hij woont er al meer dan een kwart eeuw een deel van zijn tijd en raakte in die jaren steeds meer gefascineerd door de bewoners, de natuur en de cultuur van de regio. Hij raakte bevriend met zijn eigenzinnige buurman en volgde het spoor van historische voorwerpen die hij in zijn oude boerderij aantrof. Langzaam begon hij zo steeds dieper door te dringen tot de onmetelijke rijkdom van deze streek.
In dit meeslepende boek laat hij de lezer delen in de geheimen van dit onbekende grensland tussen België, Duitsland en Frankrijk, vlak om de hoek. Van kunstenaars en schrijvers tot het Ardennenoffensief, van oude steden en dorpen tot waterrijke bronnen, van eindeloze dennenbossen tot hip Belgisch bier: wie eenmaal de Ardennen kent, zal er altijd terug blijven keren.
Hans Olink (1949) is schrijver en documentairemaker. Hij publiceerde onder meer de zeer goed ontvangen biografi e van A. den Doolaard. -
Stilte op het Binnenhof
Laurens Boven, Sophie van Leeuwen
- Balans, uitgeverij
- 9 September 2020
- 9789463821322
Voorjaar 2020. Het coronavirus dwingt Nederland in een lockdown. Alle ogen zijn gericht op de persconferenties van premier Mark Rutte. Terwijl zijn kabinet de meest ingrijpende maatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog aankondigt, daalt een vreemde stilte neer op het Binnenhof. Het parlement zet zichzelf op de waakvlam. Journalisten dwalen door lege wandelgangen.
Hoe controleer je de regering in zulke buitengewone omstandigheden, vragen parlement en media zich af. Op verzoek van perscentrum Nieuwspoort en op basis van vele gesprekken reconstrueren politiek journalisten Laurens Boven en Sophie van Leeuwen in dit boek deze uitzonderlijke maanden. Ze zien overwerkte politici, verwarring en frustratie, maar ook saamhorigheidsgevoel.
Stilte op het Binnenhof is een meeslepend geschreven, fascinerend inside-verslag van een historisch moment in de Nederlandse geschiedenis.
Laurens Boven (1977) werkt sinds 2015 als politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio in Den Haag. Eerder was hij buitenlandredacteur bij de NOS en freelance radiocorrespondent in Berlijn. Samen met Sophie van Leeuwen en Mark Beekhuis maakt hij de wekelijkse BNR-podcast Newsroom Den Haag.
Sophie van Leeuwen (1977) is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. Eerder was zij Afrika-verslaggever voor de Wereldomroep en werkte zij als freelance correspondent in Brussel. -
Het papieren paleis
Maurits Barendrecht, Maurits Chabot
- Balans, uitgeverij
- 4 September 2020
- 9789463821315
'Een helder, hartstochtelijk pleidooi voor de broodnodige vernieuwing van de rechtsstaat.' - Bas Heijne
De Belastingdienst pakte mensen die toeslagen ontvingen hard aan, maar slaagt er niet in het leed recht te zetten. Bij medische missers staan artsen vaak langdurig in de beklaagdenbank, terwijl patiënten en hun families daar weinig mee opschieten. Veel mensen kampen met knagende conflicten dicht bij huis, zoals burenruzies, vechtscheidingen of ontslagzaken. Een juridisch oordeel lost meestal weinig op.
Intussen treedt de ene minister na de andere topambtenaar af. Rechters zijn overbelast, het OM wordt geplaagd door schandalen, sociale advocaten gooien het bijltje erbij neer. Het recht is vastgelopen. De juridische wereld wankelt.
Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat onze procedures nog stammen uit de negentiende eeuw. De rechter vonnist en dan is er recht gedaan? Uit onderzoek blijkt dat ons rechtssysteem inmiddels veraf staat van hoe mensen rechtvaardigheid ervaren. Dat is alarmerend.
In Het papieren paleis schetsen Barendrecht en Chabot nieuwe routes naar rechtvaardigheid. Die leiden hen van het Vredespaleis in Den Haag tot de kinderrechter, en van gidsland Rwanda tot Belgische vrederechters. Rechtspreken, concluderen ze, gebeurt niet óver, maar tússen mensen. Met een rechtspraak die mensen samenbrengt, in plaats van ze uit elkaar te spelen.
'Het boek leest als een roman. [...] De grote waarde van het pleidooi van Barendrecht en Chabot is dat het kussen van de rechtspleging wordt opgeklopt.' - Lucas Lieverse in de Volkskrant -
Tussen 1946 en 2001 groeiden duizenden Nederlandse kinderen op in een verborgen, parallelle wereld. Ze vormden een gesloten gemeenschap met zo'n 30.000 ooms en tantes, broeders en zusters, en één Vader die volledige overgave eiste: de Apostel. De groep had dagelijkse bijeenkomsten, een eigen taalgebruik, een intensief jeugdprogramma, een bijzondere levenstaak, aparte regels en rituelen. Overdag functioneerden de kinderen in het zichtbare leven in Nederland. 's Avonds en tijdens de weekenden leefden ze in een voor buitenstaanders onzichtbaar universum.
Renske Doorenspleet werd geboren in het Apostolisch Genootschap. Na haar uittreding in 1998 wil ze nog maar één ding: haar eigen weg gaan. Maar ze heeft haar jeugd nooit kunnen loslaten. In Apostelkind probeert ze te begrijpen wat haar is overkomen en welke ingrijpende gevolgen dat voor haar en anderen heeft gehad. Ze begint een zoektocht naar de geschiedenis en denkbeelden van de groep en verweeft archiefmateriaal en herinneringen tot een ontluisterend beeld van een gewoon - en tegelijkertijd ongewoon - Nederlands kind in de jaren zeventig en tachtig. Ook laat ze zien hoe deze beweging binnen onze democratie ongemoeid heeft kunnen voortbestaan.
Het resultaat is een adembenemend boek over interne dwang en machtsrelaties, de desinteresse van de buitenwereld, maar ook over de kracht van onbevangen nieuwsgierigheid en hechte vriendschap. Een ongekend verhaal.
Renske Doorenspleet (1973) was als docent en onderzoeker verbonden aan de universiteiten van Harvard en Leiden. Ze schreef wetenschappelijke artikelen en Engelstalige boeken over vrijheid en democratie. Sinds 2006 woont ze in Engeland en werkt ze aan de universiteit van Warwick. -
Danny Leclère, een jonge arts uit Hasselt, was supertrots op de formule die hij had ontwikkeld om loepzuivere xtc te maken. Begin jaren negentig wist hij de fabricage van de feestpillen samen met Nederlandse vrienden zo op te schroeven dat ze binnen de kortste keren multimiljonair waren. Het waren Danny en zijn maten die Nederland op de kaart zetten als het Colombia van het Noorden, een dubieuze reputatie die standhoudt tot de dag van vandaag.
Daarbij was 'Dokter XTC' politie en justitie ook lange tijd te slim af. Zowel in Nederland als in Vlaanderen wist hij jarenlang buiten de gevangenis te blijven. Maar uiteindelijk ging het mis. Op Hemelvaartsdag 1993 werd Danny Leclère op klaarlichte dag geliquideerd op de ringweg van Amsterdam. De daders zijn nooit gepakt.
Waarom moest Danny dood? Wie kreeg na de moord zijn revolutionaire xtc-recept in handen? En waar bleven zijn drugsmiljoenen?
In haar razend spannende boek ontrafelt Marian Husken de cold case van de godfather van de Nederlandse xtc-industrie. Op basis van uitvoerige research en vele gesprekken met bronnen in Nederland en België reconstrueert ze het spectaculaire verhaal van de net afgestudeerde medicijnenstudent, die koos voor een carrière in de misdaad.
Marian Husken is misdaadjournalist. Ze publiceerde eerder onder andere De criminele carrière van Mink K. en Deals en dodenlijstjes. Samen met Harry Lensink schreef ze de bestsellers Handboek Holleeder, Het geheim van Bram Moszkowicz en De jacht op crimineel geld. Husken en Lensink maken samen De Willem Podcast, die in 2018 de Dutch Broadcast Award won. -
Het bekende verhaal van de verloren zoon is bijna tweeduizend jaar oud. Jezus vertelt een verhaal van twee zonen. Een van hen eist zijn erfenis op en verlaat zijn ouderlijk huis voor een leven in wilde vrijheid. Wanneer hij eindigt in armoede en eenzaamheid, verlangt hij naar huis en bij terugkeer ontvangt zijn vader hem met open armen. De andere zoon ziet met onvrede aan hoe zijn broer wordt onthaald. Beiden verlangen naar de verbondenheid van thuis en aandacht van hun vader.
De afgelopen eeuw hebben we een grote welvaartstijging meegemaakt en een ongekende technologische ontwikkeling. Het gaat ogenschijnlijk beter dan ooit. Maar tegelijk groeit een gevoel van eenzaamheid en ontworteling. Veel Nederlanders maken zich zorgen, over de groeiende ongelijkheid, het klimaat, het landsbestuur, de prestatiemaatschappij en de veelheid aan culturele veranderingen. Ze zijn somber over de toekomst.
Wat betekent het verhaal van de verloren zonen eigenlijk in deze tijd? Hoe kunnen we een gemeenschappelijk thuis vormen waarin mensen elkaar in alle verscheidenheid kennen en vasthouden? In De verloren zoon zoekt Gert-Jan Segers naar antwoorden en schetst hij een samenleving mét aandacht voor elkaar.
Gert-Jan Segers (1969) is politicus. Hij studeerde in Leiden en in Washington. Tussen 2000 en 2007 werkte hij in Caïro. Na enkele jaren als directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, trad hij toe tot de Tweede Kamer. Sinds 2015 is hij fractievoorzitter. -
Toen de financiële crisis uitbrak in 2008 bleek ING geen fiere oranjeleeuw te zijn, maar de grootste financiële instelling van Nederland die door zelfoverschatting ten onder dreigde te gaan. Met twee spectaculaire reddingsacties heeft de overheid ING overeind gehouden en daarmee een ramp van ongekende omvang voorkomen.
Dit boek is een zinderende weergave van wat zich in 2008 en 2009 achter de schermen heeft afgespeeld tussen de bankiers, het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Europese Commissie.
Roel Janssen sprak met de hoofdrolspelers en ontdekte spectaculaire feiten die niet eerder openbaar zijn gemaakt. Hij ontrafelt zo de gevolgen van dit financiële drama, dat de redding van ABN Amro in complexiteit en omvang overtrof en waarvan de naschokken tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.
Roel Janssen is journalist en schrijver. Hij werkte als redacteur bij NRC Handelsblad ten tijde van de financiële crisis. Hij publiceerde zowel bekroonde thrillers als non-fictietitels, waaronder recent 1968. 'You say you want a revolution'. -
'Ik schaam mij niet voor mijn tranen. Dat heb ik te danken aan mijn moeder,' vertelt Humberto Tan openhartig in Als de man verliest. Een bekentenis, want hoeveel mannen slikken nog wel hun tranen in als ze met groot verlies worden geconfronteerd? Je moet sterk zijn, toch?
De ervaring leert dat mannen vaak anders omgaan met groot verdriet dan vrouwen. Die zijn geneigd tot praten, ze zoeken steun bij elkaar of hulp bij een psycholoog. Voor een man is niets zo frustrerend als het verlies van controle. Menig man valt terug op destructief gedrag. Isolement ligt op de loer, met suïcide als uiterste consequentie.
Hoe is dat te voorkomen? Wim van Lent en Tim Overdiek zijn gespecialiseerd in de behandeling van rouw bij mannen. Zij schreven een boek vol waardevolle lessen en inzichten, gebaseerd op hun rijke ervaring met mannen die door tegenslag zijn geveld. Daarnaast interviewden zij bekende Nederlandse mannen, die openhartig vertellen over hun ervaringen: naast Humberto Tan over de dood van zijn twee broers, onder meer Douwe Bob over zijn liefdesverdriet, Ahmed Marcouch over zijn achtergelaten moederland, A.F.Th. van der Heijden over zijn verongelukte zoon en Falko Zandstra over de pijn bij een dreigend faillissement. Als de man verliest is een aangrijpend en inzichtrijk boek, voor zowel mannen als vrouwen.
Tim Overdiek (1965) is schrijver en therapeutisch coach. Hij was jarenlang journalist, onder meer voor NOS Nieuws. Op zijn dertiende verloor hij zijn vader en in 2009 overleed zijn vrouw Jennifer. Daarover schreef hij Tranen van liefde.
Wim van Lent (1958) is therapeut en mede-eigenaar van Opleidingen Land van Rouw. Zijn praktijk De Mannenboom is gevestigd in Nijmegen. -
'Kafka op het Hogeland', zo noemde de Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp de verbijsterende interviewserie 'Ik wacht' in Dagblad van het Noorden. 101 keer spraken verslaggevers van deze krant Groningers wier huizen ernstige schade hebben opgelopen door de decennialange gaswinning en de aardbevingen die daar het gevolg van waren. Hun ervaringen staan voor die van duizenden anderen.
De aardbevingen hebben niet alleen individuele Groningers geraakt, ze hebben een hele gemeenschap ontwricht. Dat maakt dit boek duidelijk: door de interviews achter elkaar te lezen, ervaar je pas de volle omvang van de aangerichte schade, de woede en frustratie in het Noorden. Jarenlang heeft Nederland kunnen genieten van de aardgasbaten. En nu?
Nog altijd wachten de Groningers op de beloofde compensatie. Inmiddels zijn velen vastgelopen in een nachtmerrieachtige bureaucratische molen van inspecteurs, contra-experts en steeds wisselende instanties. Ik wacht is het ontluisterende relaas van een falende overheid. -
Wat doe je als je moet vaststellen dat je geen voldoening meer vindt in je werk? Dat je, om wat voor reden ook, het gevoel hebt stil te staan? In zijn praktijk als coach sprak Pieter de Jong talloze getalenteerde en goed opgeleide mannen en vrouwen, die hun ambities en enthousiasme hadden zien verflauwen of zelfs verdwijnen.
Hoe kun je hier verandering in brengen? Vanuit zijn jarenlange ervaring neemt Pieter de Jong je mee langs vijf te nemen stappen. Hij stelt vragen, doet suggesties en geeft inspirerende voorbeelden. Wie ben je? Wat drijft je? In welke werksfeer gedij je? Zo helpt hij je op weg bij het (her)ontdekken van je unieke talenten en om de stapte zetten naar werk in een omgeving waarin je die ten volle kunt ontplooien.
Dit boek is een inspirerende gids vol verrassende inkijkjes, observaties en praktische tips op weg naar zelfkennis en werk waar je je weer gelukkig bij voelt.
Pieter de Jong vervulde topposities bij verschillende mediabedrijven. Naast zijn bestuurs- en advieswerk begeleidt hij jonge professionals die hun mogelijkheden willen verkennen en meer sturing willen geven aan hun toekomst. Hij schreef onder andere Het avontuur van leidinggeven en De eerste honderd dagen. -
Gesjoemel met regels, bewust genomen risico's, ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden: de veiligheid van mensen wordt maar al te vaak verwaarloosd en beschermende maatregelen leggen het meestal af tegen economische belangen.
De vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam, de brand in het cellencomplex op Schiphol, zware ongevallen als met de Stint of de monstertruck in Haaksbergen: zijn allemaal voorbeelden van geen of falende controle van de regels. En ondanks onderzoek wordt in veel gevallen geen lering getrokken uit fatale gebeurtenissen.
In dit vlammend betoog roept 'waakhond' Pieter van Vollenhoven op tot de komst van een onafhankelijke Nationale Veiligheidsinspectie, om structureel toezicht uit te oefenen op onze sociale, fysieke en digitale veiligheid in alle sectoren van de maatschappij.
Het is een wake-upcall van een man die zich een leven lang heeft ingezet om de veiligheid in ons land te vergroten.
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven was van 2005 tot 2011 voorzitter van de Raad voor Verkeersveiligheid en was na een lange strijd voor echte onafhankelijke onderzoeken van 2004 tot 2011 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Sinds 2005 is hij hoogleraar risicomanagement aan de Universiteit Twente. Oproep van een waakhond heeft hij geschreven als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. -
Yes! Je bent net terug uit Kenia, Ghana of Oeganda en je zit boordevol energie. Je hebt tijdens je reis iets gezien dat je zo geraakt heeft, dat je er nú iets aan gaat doen! Je gaat helpen. Handen uit de mouwen en aan de slag. Binnen no-time heb je dat weeshuis opgeknapt, die waterput gegraven of die school gerenoveerd. Iedereen blij en ze leefden nog lang en gelukkig. Toch?
Helaas is de praktijk van dit soort projecten soms anders. Misverstanden, cultuurverschillen, fraude en frustratie, iedereen met een particulier initiatief krijgt er weleens mee te maken.
Hoe voorkom je dat soort problemen en zorg je ervoor dat jouw project wel slaagt? Hoe kom je aan geld om je plannen te financieren? Waar vind je goede vrijwilligers? En hoe blijf je veilig als je in een vluchtelingenkamp werkt?
In Droom en daad krijg je antwoord op deze en veel andere vragen. Je leest er welke stappen je kunt doorlopen om van jouw project een succes te maken. Er staan inspirerende persoonlijke verhalen in, van onder anderen Katja Schuurman en Johnny de Mol, en elk hoofdstuk heeft een handige checklist, zodat je niet in alle haast iets vergeet.
Dit boek is een must read voor iedereen die iets wil doen tegen onrecht en armoede in de wereld.
Bianca Looman is journalist en werkt bij het Nederlandse Rode Kruis.
Roek Lips is oprichter van De Ontwikkelgroep, voor organisatieadvies, persoonlijke en professionele ontwikkeling, crisis- en reputatiemanagement. -
Als de jonge Dolores in verwachting is van haar eerste kind, onthult haar moeder een geheim: haar vader is haar vader niet. Ze is opgevoed door de Vlaamse communistische journalist Maarten, maar haar echte vader blijkt de Poolse bevrijder Michal te zijn. Hun werelden hadden niet verder uit elkaar kunnen liggen. Terwijl Maarten in zijn westerse cocon blijft vasthouden aan de marxistische theorie, ondervindt Michal in Polen dagelijks de communistische realiteit aan den lijve.
Voor Dolores betekent deze onthulling het begin van een lange zoektocht, die uitmondt in een fascinerende reis door de Europese geschiedenis. Ze weet haar biologische vader op te sporen, en een emotionele ontmoeting volgt. Stukje bij beetje vertelt hij hun hele familiegeschiedenis, die teruggaat op de Tataren, Mongolen en kozakken. Opeens vallen alle puzzelstukken uit haar jeugd op hun plaats.
Op beeldende, meeslepende wijze vertelt Dolores Thijs de verhalen van haar voorouders, van het Vlaamse platteland tot aan de Russische toendra. De Poolse soldaat is een onvergetelijk verhaal over identiteit en de invloed van een opvoeding in de Europese twintigste eeuw.
Dolores Thijs is journalist en schrijver van romans en verhalen. De vrouwenval kreeg de Prijs voor het Beste Literair Debuut in Vlaanderen en werd een bestseller. Als journalist werkt zij voor verschillende Nederlandse en Vlaamse tijdschriften.