Aspekt B.V., Uitgeverij
-
De verhouding van staat en religie in een veranderende Nederlandse samenleving
Dirk Van Der Blom
- Aspekt b.v., uitgeverij
- 21 April 2022
- 9789464624847
In deze studie wordt betoogd dat de liberale democratie en de daarmee verbonden vrijheid van meningsuiting het beste wordt beschermd door een religieus neutrale staat. De auteur, Dirk van der Blom, laat zien dat Nederland al een lange traditie kent in de omgang met (schijnbaar) onoverbrugbare religieuze tegenstellingen. Deze tegenstellingen, aldus de auteur, konden worden gepacificeerd door aansluiting te zoeken bij een republikeinse, seculiere traditie. Deze werd al gecultiveerd ten tijde van de Republiek en vond zijn constitutionele basis in de Bataafse tijd. Daarna stonden de ontwikkelingen van de staat in het teken van democratie, grondrechten en scheiding van kerk en staat.
Na 1945 ontkerkelijkte Nederland. Met name vanaf de jaren '60 veranderde de identiteit en het karakter van Nederland door secularisatie, emancipatie en individualisering. Deze veranderingen zijn medeverantwoordelijk voor een brede maatschappelijke herwaardering van democratische grondbeginselen, zoals de vrijheid van expressie en het recht om religieuze denkbeelden te kritiseren. Tegelijkertijd hebben andere religies, zoals de islam, in Nederland hun intrede gedaan. Onder invloed van het multiculturalistische gedachtegoed, aldus de auteur, is de vrijheid van expressie, in het bijzonder het kritiseren van religieuze denkbeelden, onder vuur komen te liggen. Dit zet echter de bijl aan de wortel van de liberale democratie. Het leren omgaan met en kunnen leveren van religiekritiek (uitvloeisel van de vrijheid van meningsuiting) is wezenlijk voor de liberale democratie. De religieus neutrale staat, aldus de conclusie van de auteur, biedt de beste bescherming voor de vrijheid van meningsuiting en daarmee van de liberale democratie. -
'Ik hield van jou' is zonder enige terughoudendheid een ode aan de liefde. Het is tevens een getuigenis van de keerzijde van dit menselijke fenomeen, een die de wereldliteratuur al sinds jaar en dag in haar greep heeft. De liefde tilt ons naar een hoger plan, maar kent ook haar schaduwzijde.
De hoofdpersoon van deze autobiografische roman wordt van de een op de andere dag overrompeld door de liefde. Onaangekondigd verschijnt de nieuwe vrouw in zijn leven, maar even onaangekondigd zal zij ook weer verdwijnen. Zij laat een verpletterende leegte achter en de levensgrote vraag naar het waarom. Met ongekende openhartigheid beschrijft de auteur wat hem in die jaren overkomen is en hoe hij tot op de dag van vandaag worstelt met de liefde die hem eerst bedwelmde en intens gelukkig maakte en vervolgens in het niets leek op te lossen.
Nog niet eerder schreef een man zo openhartig over zijn diepste emoties en zijn leven met 'amor'. Dit relaas zal de lezer, zowel mannen als vrouwen, nog lange tijd bezighouden. -
Ernst Jansen Steur werkte tot eind 2003 als neuroloog in het Twentse ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Vanaf de jaren '90 was hij toenemend verslaafd aan slaapmiddelen en behandelde hij honderden patiënten voor aandoeningen die ze niet hadden, zoals de ziekte van Alzheimer. Hun levens raakten ernstig ontwricht. Na zijn ontslag bleek in 2009 dat de neuroloog in Duitsland was gaan werken. Jaren van rechtszaken volgden. Toch werd hij in 2015 in hoger beroep vrijgesproken.
Tom Zijlstra was als bestuurder van Medisch Spectrum Twente intensief bij de zaak betrokken. Hij dwong de neuroloog eind 2003 het ziekenhuis te verlaten toen diens verslaving aan het licht kwam. Pas daarna ontdekte men geleidelijk de vele misdiagnoses. Ook Zijlstra werd door de slachtoffers van Jansen Steur voor de medische tuchtrechter gesleept. Zijn ervaringen en zijn emoties in die periode toen de media zich over hem heen stortten, en zijn herinneringen aan de neuroloog schreef hij van zich af in het dagboek op zijn weblog. Hoe kon het zover komen en waarom werd er niet eerder ingegrepen? Was de ex-neuroloog niet alleen een slechte dokter, maar ook een slecht mens of leed hij aan een hersenziekte? Dergelijke vragen komen uitvoerig aan de orde. Ook zichzelf spaart hij niet. Dat maakt deze dagboeken tot een oorspronkelijk document over de grootste medische strafzaak ooit in Nederland. -
Ondanks de enorme stijging van onze welvaart in de afgelopen twee eeuwen, heeft het kapitalisme nog altijd een slechte naam. Met het boek Kapitalisme? Ja graag! wil Gale Boetticher daar verandering in brengen. Hij betoogt dat meer vrije markt juist de oplossing is voor veel van onze maatschappelijke problemen.
Dat doet hij door eerst uit te leggen wat het kapitalisme precies is en hoe het werkt, en door daarna 10 veelvoorkomende mythes over dit economische systeem te ontkrachten. Zo lees je onder andere waarom: financiële crisis niet inherent zijn aan het kapitalistische systeem, meer vrije markt goed is voor milieu en natuur, ongebreideld kapitalisme de oplossing is voor de armoede in Afrika en hebzucht een bijdrage kan leveren aan een betere wereld.
Nog niet eerder verscheen er in het Nederlands een boek dat op zo'n korte, maar krachtige wijze het kapitalisme verdedigt.
Gale Boetticher is een Nederlandse journalist en politiek commentator. Hij schreef eerder het goed ontvangen boekje 'Een Pleidooi voor Vrijheid'. -
Bijna alle geadopteerden reizen
tegenwoordig naar hun land van
herkomst om kennis met land en
cultuur te maken, naar hun verleden
te graven en contact te
zoeken met hun oorspronkelijke
familie. Wat bezielt hen om dit
avontuur aan te gaan? Hoe bereiden
ze zich voor? Wie en wat ontmoeten
ze? Hoe reageren ze daarop? Wat ondernemen
ze om die hernieuwde relaties levend te houden? Zijn
ze erdoor veranderd? Schrijver Hans Walenkamp schetst
een levensecht, betrokken en invoelend beeld van wat
hun overkomt. Hij wisselt hun ervaringen af met zijn eigen
commentaren, meningen en bespiegelingen. Daardoor
ontstaat een rijk, gevarieerd en vooral spannend
geheel dat recht doet aan de intenties van al die geadopteerden
die ooit vanuit een ver en vreemd land hierheen
zijn gehaald.
Hans Walenkamp (Amsterdam, 1943) is vader van drie
geadopteerde kinderen uit Suriname, Zuid-Korea en
Colombia. Hij schrijft al vanaf de jaren tachtig over adoptie
en mag zich met recht adoptiespecialist noemen. -
Money was a mind thing long before certain goods were used as money and coins started circulating. As it happens money isn't a thing, but an idea, an idea of debt. What we generally take for money, are merely symbols of this idea of money.
In this book a reader accompanies the author on a tour along various ideas on value man had from the beginning of time. The result is a colourful description of the historical development of ideas on money and values from ancient history to our present time.
Reinold Widemann has published some books on monetary matters and banking, international economics and factors influencing interest rates. He also wrote short stories and essays, of which several have been published in Dutch literary magazines. He was a lecturer in economics i.a. at the HES Amsterdam School of Businesss. -
Hoe overleef ik mijn dood?
Korine Van Veldhuijsen
- Aspekt b.v., uitgeverij
- 4 April 2022
- 9789464623567
Dit taboedoorbrekende boek schijnt nieuw licht op de euthanasiediscussie en verkent vragen die velen bezighouden, zoals: hoe overleef ik mijn dood en het bijkomende lijden? Vormt het doodsvonnis een grote punt achter het bestaan of slechts een nieuw begin? En kan deze laatste levensfase, en het lijden dat er vaak mee gepaard gaat, misschien iets toevoegen aan een mensenleven?
Geestelijken, professionals die werken met stervenden en mensen die terminaal ziek zijn, geven onverbloemd antwoord op deze open vragen. Het resultaat: 17 bemoedigende en verhelderende interviews en portretten, die inzicht geven in het stervensproces, de verschillende levensovertuigingen en de eigen wensen rondom het levenseinde.
Een aanrader voor de gewone sterveling!
Met o.a. opperrabbijn Jacobs, Antoine Bodar, spiritueel leraar Henny Blom, imam Oemar Shabier Dilmohamed, Boris van der Ham, Taklung Matul Rinpoche, hoogleraar 'Goede dood' Suzanne van de Vathorst, arts Ruben van Coevorden, Rigpa-trainer Kirsten DeLeo, Jan (69), Cisca (40), Mohammed (48). -
Hebben wij een ziel? Zo ja, waar dan?
Gerrit Teule
- Aspekt b.v., uitgeverij
- 4 April 2022
- 9789464623154
In dit boek zal de auteur aannemelijk maken dat geest en ziel de 'binnenkant' zijn van natuurlijk elektromagnetisme en dat elektromagnetisme de 'buitenkant' is van geest en ziel. Om dat te kunnen doen, moeten we de termen geest, ziel, binnenkant, buitenkant en elektromagnetisme helder omschrijven en zo nodig van nieuwe of diepere betekenissen voorzien. De auteur gebruikt de term 'aannemelijk' om aan te geven, dat in de beschrijvingen essentiële elementen voorkomen, die moeilijk of zelfs geheel niet bewijsbaar zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor het onmogelijke 'bewijzen van het bewustzijn', simpelweg omdat bewustzijn voorafgaat aan elke gedachte en elke bewijsvoering. Datzelfde geldt ook voor het begrip 'geest'. Maar aan de andere kant is natuurkunde alleen maar compleet als het gaat over alles wat in de natuur bestaat en dat behelst naast al het materiële ook het geestelijke. Natuurkunde en psychologie verenigen zich daarom in dit boek tot een universele 'psychofysica', waarin op een evenwichtige manier materiële en mentale zaken aan de orde komen. Geest, ziel en bewustzijn zijn dus geen 'bovennatuurlijke verschijnselen' en het begrip 'materie' verandert in 'psychomaterie'. Dit geeft ons nieuwe en originele antwoorden op de oeroude vraag hoe de geest de materie kan beïnvloeden en vice versa.
-
'U moet niet proberen een deel te genezen zonder het geheel te
behandelen. U moet niet proberen het lichaam te genezen zonder de ziel
erbij te betrekken.' Plato
In Het onzichtbare zien! beschrijft Monique Steenvoorden haar zoektocht
naar genezing van een schijnbaar onverklaarbare ziekte. Zij leed al
jaren aan o.a. vermoeidheidsklachten waar niemand raad mee wist.
Na jaren vond Monique het antwoord: ze had last van energieën van
buitenaf. Medici kijken bij vermoeidheidsklachten hoofdzakelijk naar
interne oorzaken van het energieprobleem. Er wordt weinig tot geen
aandacht besteed aan wat er zich extern afspeelt.
Monique Steenvoorden adviseert dan ook bij onverklaarbare ziekten
juist het onzichtbare stuk te gaan onderzoeken. Ook geeft zij aandacht
aan de invloed van energie van de levenden op ons functioneren.
Monique Steenvoorden - van Millingen, in1963 geboren te Amsterdam,
studeerde af aan de Hogeschool van Amsterdam in commerciële economie.
Later ging zij zich door persoonlijke ervaringen verdiepen in de mens. Dit
heeft geleid tot het oprichten van haar bedrijf Koru Life Coaching. -
Nooit is er zoveel rumoer ontstaan over een Nederlandse polder. De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Volgens een verdrag met België moet deze teruggegeven worden aan de zee. Zogenaamd om het verlies aan natuur in de Westerschelde, veroorzaakt door een steeds diepere vaarweg van Vlissingen naar Antwerpen goed te maken. Dijken doorsteken is voor de Zeeuwen, die de watersnoodramp van 1953 nog helder op het netvlies hebben, een gruweldaad. Het verzet tegen ontpolderen is daarom al jarenlang heftig en massaal. Het politieke gesol met de Hedwigepolder wist de tegenstand niet te breken.
Johan Robesin (1942) was journalist, voorlichter bij de overheid, ondernemer in communicatie, en lid van Provinciale Staten in Zeeland. In die hoedanigheid kwam hij vooral in de schijnwerpers te staan door zijn opvallende rol in de strijd tegen plannen om Zeeuwse polders terug onder zout water te zetten. Zijn Torentje-bezoek en een Kamerdebat over z'n ontmoeting met premier Mark Rutte waren lange tijd landelijk nieuws. Rutte had hem persoonlijk toegezegd, dat hij zich tot het uiterste zou inspannen om ontpoldering in Zeeland te voorkomen. Dat pakte anders uit. -
'Mens, durf te leven!' wordt gezien als hét lijflied van het Nederlands cabaret. Het is bekend geworden door de uitvoeringen van onder anderen Willy Alberti, Ramses Shaffy en Wende Snijders. Het lied is aan het eind van de Eerste Wereldoorlog geschreven door Dirk Witte. Het is de tijd van 'het gebroken geweertje' en van de strijd om het algemeen- en vrouwenkiesrecht. In die hectische periode schrijft Witte het lied speciaal voor cabaretier Jean-Louis Pisuisse, die er grote successen mee boekt.
Zowel Dirk Witte als Pisuisse komen jaren later op gewelddadige wijze om
het leven; beiden op 47-jarige leeftijd. De omstandigheden van hun
kennen opvallende gelijkenissen.
Dit boek behandelt die turbulente historie. Daarnaast staat het stil bij de maatschappelijke en persoonlijke betekenis van het lied 'Mens, durf te leven!' Het boek gaat over de kracht die in mensen huist. Aan de hand van historische gebeurtenissen, persoonlijke portretten en intieme herinneringen wordt een waardevol beeld geschetst. -
Prof. Dr. Bob Smalhout Gesprekken in de middag is geen biografie. Wel is dit boek zeer persoonlijk getint waar professor dr. Bob Smalhout zijn mening ventileert over tal van actuele onderwerpen. Zijn mening leest des te prettiger en directer omdat die wordt weergegeven in de vorm van een vraaggesprek: in acht interviews met historica/schrijfster Nanda van der Zee. Zij vormen de basis voor dit boek. In dit boek komt professor Smalhout naar voren als iemand die bewogen en betrokken is bij de actualiteit. Maar ook als een veelzijdig getalenteerd mens, die met humor en ernst, met milde zelfspot en scherpe kritiek, zich boven alles bezorgd toont over de verkwanseling van onze door de eeuwen heen verworven maatschappelijke instituties, normen en waarden door falende politici en het oprukkende management. Een man die ook na zijn emeritaat midden in het leven is blijven staan, met een visie die hij niet schuwt uit te dragen, en die hij ook uitdragen kan.
-
Er werd mij verteld, over Lucia de B.
Metta De Noo
- Aspekt b.v., uitgeverij
- 9 Maart 2022
- 9789464621075
-
De slaap van de rede brengt monsters voort
Fons Marien
- Aspekt b.v., uitgeverij
- 15 November 2021
- 9789464249262
Wat zijn de consequenties van Darwins evolutietheorie voor ons mensbeeld?
Wat te denken van de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen? Wat is het belang van onverschilligheid? Is de multiculturele samenleving een bedreiging of een verrijking? Wat is het lot van andersdenkenden, het 'andere' geslacht en anders geaarden binnen de islam? Wat heeft het gewelddadig jihadisme te maken met de islam? Zijn blanke mensen zich onvoldoende bewust van hun 'witte privileges'?
In dit boek tracht de auteur deze en andere vragen kritisch te beantwoorden. Zijn denken over mens en maatschappij wil vrij zijn van religieuze en ideologische dogma's en vrij van anti- of pseudowetenschappelijke opvattingen. Dus in de geest van het Verlichtingsdenken, zoals de titel al aangeeft.
Professor in de filosofie Johan Braeckman (UGent) over dit boek:
"We leven in woelige tijden. Velen zijn op zoek naar een moreel kompas en naar betrouwbare richtsnoeren voor hun denken en handelen. Het boek van Fons
Mariën laat ons op erudiete en bijzonder toegankelijke wijze kennis maken met meerdere intellectuele en levensbeschouwelijke debatten die de geesten en gemoederen beheersen. Hij bespreekt auteurs en opvattingen die niet enkel een intellectueel betrouwbaar houvast bieden, maar ons ook ethisch de weg wijzen." -
'Wie kent de Papoea's van het
voormalig Nederlands Nieuw-Guinea nog?'
Onder buitenlandse druk en via een vervalste volksstemming kwamen zij onder Indonesisch bestuur terecht. Van de door Nederland aan de Papoea's beloofde zelfbeschikking en onafhankelijkheid kwam niets terecht. Integendeel, door de massale komst van vooral Javanen zijn de Papoea's minderheid in eigen land geworden. De Papoea's lijden onder grove schending van mensenrechten. Ze worden economisch gemarginaliseerd. Door grootscheepse ontbossing dreigt de biodiversiteit van hun land te worden vernietigd.
De Biakker Chris Padwa maakte het allemaal mee. Ook hij hoopte dat Papua zelfstandig zou worden. Hij werd opgepakt en gemarteld. Ook hij en zijn gezin worden tot op vandaag gediscrimineerd.
Journalist Aad Kamsteeg trok zelf twee keer door Papua. Hij tekende het levensverhaal van Chris Padwa op en plaatste het in kader van de dramatische geschiedenis van Papua. -
Waarom lukt het sommige politieke leiders om de harten van mensen te veroveren? Hoe komt het dat een politicus charismatisch leiderschap krijgt toegedicht? Worden leiders geboren of gemaakt door de omgeving? Is iedereen ontvankelijk voor de aantrekkingskracht van deze leiders? En kan het politieke establishment iets doen tegen de opkomst van aantrekkelijke outsiders? Historicus en publicist Clemens Van Herwaarden (1975) geeft in deze studie naar het charismatisch leiderschap van Pim Fortuyn, antwoord op deze vragen. Met de opkomst van het populisme zijn ze actueler dan ooit. Dit werk is een aanrader voor iedereen die meer vat wil krijgen op de huidige turbulente tijd waarin de bestaande orde blijvend wordt uitgedaagd door politieke buitenstaanders. De auteur schreef eerder over charisma en leiderschap de boeken Fortuyn, chaos en charisma (2005) en Mannen die het maken (2010).
Clemens van Herwaarden voelt als geen ander de pols van zijn tijd. Hij wees in de media onomwonden Donald Trump aan als komend president. Dit boek opent de ogen voor de niet te onderschatten kracht van charisma in de politiek.
De achterban van Pim Fortuyn, Donald Trump, Marine Le Pen en Geert Wilders komt tot leven. -
Het antwoord op kanker?!
Carine Franssen, Silvia Videler, Sietse Werkman
- Aspekt b.v., uitgeverij
- 21 September 2023
- 9789464626278
Wat kan de pit van een vrucht nou in vredesnaam doen tegen één van de meest gruwelijke ziekten van deze tijd: kanker, terwijl daar toch een leger aan zeer geleerde dames en heren voor zijn, met de meest prachtige bullen en verklaringen van kundigheid. Wat kan men daar tegenin brengen? Die simpele abrikozenpitten? Ja, die simpele abrikozenpitten, zijnde een onderdeel van de natuur, door de scheppende hand van God vervaardigt en voorzien van de meest geneeskrachtige stoffen voor de mensheid. Hoe je zo gezond mogelijk kunt leven dankzij de abrikozenpit legt dit boek duidelijk en inzichtelijk uit.
-
De Staat is het probleem, niet de oplossing
In De Staat Voorbij schetst Karel Beckman een toekomstvisie die een uitweg biedt uit de politieke crisis in de wereld. Hij gaat in tegen het heersende geloof - van zowel "links" als "rechts" - dat de Staat kan zorgen voor economische groei, goed onderwijs, en goede voorzieningen, en een einde kan maken aan misdaad, discriminatie, en ongewenst gedrag.
Beckman laat zien dat staatsdwang juist de oorzaak is van onze problemen. Het is de Staat die het financiële stelsel aanstuurt en samen met de banken recessies veroorzaakt, zo concludeert de auteur. Het is de Staat die zorgt voor permanente inflatie en daarmee de pensioenen en koopkracht van burgers uitholt. Het is staatsbemoeienis die zorg en onderwijs verstikt. Het is staatsmacht die verantwoordelijk is voor corruptie, onderdrukking en oorlog in de wereld.
Beckman stelt hier het libertarische ideaal tegenover. Een wereld zonder staatsdwang waarin mensen niet in een systeem worden gedwongen, maar hun eigen politieke stelsel kunnen kiezen. Waarin recht van onderaf tot stand komt, de aarde eerlijk wordt verdeeld en mensen niet ten koste van elkaar leven, maar bijdragen aan elkaars welvaart en welzijn.
Volgens Beckman is dit geen utopie maar een redelijk eenvoudig te verwezenlijken ideaal, waarvoor slechts nodig is dat we anders tegen ons politieke systeem aan gaan kijken.
Karel Beckman (1958) is journalist, mede-eigenaar en hoofdredacteur van de internationale website Energy Post. Ook is hij auteur, met Frank Karsten, van De Democratie Voorbij (Uitgeverij Aspekt, 2011), een internationale bestseller die in 20 talen is vertaald. -
Waarom wordt het referendum ingevoerd, maar ook weer afgeschaft? Waarom lekken politici leugens en schrijven journalisten die op? Hoe komt het dat in naam van de vrijheid steeds vaker woorden worden verboden? Het Binnenhof blijft verbazen. Als Tweede Kamerlid loop je altijd het gevaar te vergroeien met het denken in Den Haag. Schrijven is een middel om uit de bubbel van de Haagse politiek te blijven. Het Binnenhof kent ook veel verborgen geschiedenissen, van woelige nachten in de senaat tot de martelkamers onder de Tweede Kamer. In dit boek schrijf ik over bijzondere gesprekken met agenten en opmerkelijke avonturen op de Antillen, maar ook over dichters en filosofen die mij inspireren in de politiek. Over hoe het Tassenmuseum mij nog kritischer maakte over de identiteitspolitiek en het Uitvaartmuseum mij nieuwe inzichten gaf over de zin van het leven. Door je eigen ervaringen op te schrijven kun je ook andere ideeën krijgen. Maar schrijven over politiek is bovenal leuk.
-
Met "Moord op Spinoza" bedoelen wij dat het modernistische wereldbeeld dat hij introduceerde, tegenwoordig, geheel tegen alle verwachtingen in, zwaar onder druk staat. Bijna wekelijks vindt er wel een aanslag plaats die wordt opgeëist door IS of een andere islamitisch-terroristische groepering. Die aanslagen worden gemotiveerd door de terroristen zelf onder verwijzing naar een premodern, meer specifiek "theoterroristisch", wereldbeeld. Zij spreken in negatieve termen over democratie en willen die vervangen door een theocratie. Zij bekritiseren individuele rechten van de mens en komen op voor de rechten van Allah. Ook het integratiebeleid in westerse samenlevingen staat aan een voortdurende kritiek bloot. Leiders als Erdogan geven onverbloemd aan dat de Duitse Turken zich helemaal niet dienen aan te passen aan de Duitse rechtsorde. Soortgelijke opmerkingen maakt ook de koning van Marokko. Marokkanen moeten Marokkanen blijven en vooral geen "westerlingen" worden.
-
Homosexuality in Africa
Bart Luirink, Madeleine Maurick
- Aspekt b.v., uitgeverij
- 22 Augustus 2016
- 9789463380829
Plagues of locusts, drought and ebola. In Africa homosexuals are getting the blame for everything. It's open season. Homosexuality is called 'un-African', 'in direct conflict with its own distinctive culture', a 'western disease'. What's the motivation behind those leaders who are fighting to keep their continent 'morally pure'?
There's another story. More and more African gays and lesbians are coming out of the closet. Equal rights activism has become a reality and a passionate debate is raging. Well-known personalities are speaking out. Anti-homosexual laws are biting the dust.
Actions and reaction. Acceleration and obstruction. Shifting perspectives in a rapidly changing continent. What's the real situation? Where does the antipathy towards homosexuality come from? What's the role of religious fundamentalism? Does western interference help or hinder? Is Africa different or just the same?
This book gives an illuminating insight into a world in which old and new, tradition and modernity, are colliding so uncompromisingly that the sparks have started to fly. It's unleashed a swathe of simmering tensions that has now engulfed the entire continent. Dispensing with all the platitudes and slogans, the authors uncover a conflict in which far more is at stake than just the rights of a minority.
-
Pleidooi voor een meer principiële politiek
Het is jammer te zien hoe volksvertegenwoordigers, bestuurders en de journalistiek zich steeds weer bezig houden met incidenten en oppervlakkige discussies zonder in te gaan op de achterliggende ideeën en principiële achtergronden. Alles moet snel en niet te moeilijk en liefst met veel emotie. Misschien is dat wel de oorzaak van een groeiende kloof tussen de burger en de politiek. Het is tijd voor een grondiger discussie. Terug naar de basis. Dit boek is een pleidooi voor een meer principiële politiek. Het is ook een strijd tegen vooroordelen en biedt een basis voor een meer rationele afweging en keuze gebaseerd op feiten en principes. Met behulp van een eenvoudig model worden de basisprincipes en domeinen voor de samenleving in beeld gebracht. Met rechten en plichten die geldig zijn binnen een bepaald gebied. Deze aanpak leidt tot interessante conclusies en betere discussies en besluitvorming. -
Een veilig Israël in een vredig Midden-Oosten
Bert De Bruin
- Aspekt b.v., uitgeverij
- 3 Mei 2022
- 9789464625714
Om tot een duurzame vredesregeling tussen Israel en het Palestijnse volk te komen, is het nodig dat de onveiligheid in het Midden-Oosten en het gevoel van onveiligheid verminderen. Dus, hoe maken we een eind aan de verbale agressie, de terreur, oorlogsdreiging en de wapenwedloop in het Midden-Oosten? Zou een NATO lidmaatschap van Israel de veiligheid kunnen vergroten? Valt de ontwikkeling van een Iraanse atoombom te stuiten? Kan de wereldgemeenschap veiligheidsgaranties aan beide partijen geven? De cruciale relatie van vrede en veiligheid was het kernthema van het internationale symposium, onder de titel Een veilig Israel in een vreedzaam Midden-Oosten dat CIDI op 9 en 10 maart 2010 in het Vredespaleis te Den Haag organiseerde.
Tal van prominente sprekers uit binnen- en buitenland voerden in dit centrum van het internationale recht het woord. De toespraken op dit evenement vormen de inhoud van dit boek. Omdat bij deze gelegenheid ook werd stilgestaan bij het vertrek van John Manheim als voorzitter van CIDI, zijn enkele inleidende woorden in dit boek aan hem gewijd. CIDI heeft zich onder zijn leiding steeds ingezet voor een Israel, dat in vrede en harmonie met zijn Palestijnse en Arabische buren kan leven en zal dit beleid voortzetten onder zijn nieuwe voorzitter Onno Hoes. -
In de jaren zeventig werd het begrip linkse intellectueel door
velen gezien als een pleonasme. Het was immers links dat de
ideeën had terwijl rechts slechts belangen verdedigde. Links
was gericht op de toekomst, rechts op het verleden. Een rechtse
intellectueel leek een contradictio in terminis aangezien hij
belangen behartigde van de heersende klasse en zijn
denkbeelden daaraan ondergeschikt maakte.
Dat er ook buiten het linkse kamp intellectuelen zijn
geweest die uiterst interessante vragen hebben gesteld wordt
duidelijk uit dit felle, tegendraadse boek van de opkomende en
helder schrijvende essayist Rob Hartmans. Of het nu gaat om
Niccolo Macchiavelli, Edmund Burke, Carl Schmitt, Ernst Jünger,
Johan Huizinga, Klaas Schilder of Wim Rietdijk, het zijn allen
denkers die vingers leggen op zere plekken die de gemiddelde
progressief het liefst met de mantel der liefde bedekt. De interessante
denkers in dit boek zijn niet meer bij rechts of links in
te delen. Zij lopen in wezen vooruit op een structuele verandering
in het hele politieke en sociale grondvlak en in zekere
zin ook op het afscheid dat deze intellectuelen hebben moeten
nemen van hun jarenlange invloed. Rob Hartmans meent echter
dat er wel onderscheid mogelijk blijft tussen echte intellectuelen
en zij die hun opdracht - het plaatsen van vraagtekens bij
wat vanzelfsprekend is - verzaken. In dit boek komen zowel de
echte als de valse intellectuelen aan het woord die samen
de kloof in beeld brengen en afscheid nemen van de karretjes
waarvoor zij zich hebben laten spannen. Hartmans, die regelmatig
publiceert in De Groene Amsterdammer en in Hervormd
Nederland, werkt nu aan de geschiedenis van De Groene.