Miek Pot beschrijft in dit boek haar persoonlijke ervaringen met het dieet dat zij in haar kloostertijd heeft nageleefd en tegenwoordig weer vol overtuiging volgt. Een dieet dat haar bewustzijn versterkt en haar energiek en fit doet voelen.
Uitgangspunten van dit specifieke kloosterdieet zijn het behouden van een zuurgraad in evenwicht; een correcte samenstelling van maaltijden; gestoomde voeding, waaronder veel groenten en fruit en nauwelijks vlees. Alsook het gebruik van uitsluitend biologische producten en volledige onthouding van geraffineerde suikers.
Eten als een Franse non gaat over discipline, je goed in je vel voelen, liefde voor jezelf en voor je lichaam hebben, en daarmee vanzelfsprekend ook voor je ziel.
Miek Pot bracht twaalf jaar door in een kluizenaarsklooster. Als leidinggevende van de kloosterkeuken heeft zij veel voedingswijsheid opgedaan. Zij is historica, Internationaal NLP trainer, Certified Enneagram Trainer, Astrologe en ex-contemplatieve non en gaat in dialoog met mensen.
Eerder verscheen van Miek Pot Naar het hart van mijn ziel (2007), De Grote Stilte (2008), Hildegards Godin (2009), Thuiskomen (2010), In der Stille hörst du dich selbst (2011), de Duitse vertaling van de eerste twee boeken, Doorkruist land (2014) en Mijn stille kloosterleven (2014), een herbewerking van haar eerste boek.
Veel mensen ervaren stress in hun leven. Ze worden geleefd door de omstandigheden en drijven weg van zichzelf. Stilte opzoeken biedt uitkomst.
In onze cultuur wordt stilte vaak nog beschouwd als saai. In haar boek maakt Miek Pot duidelijk dat het tegendeel waar is. Stilte en rust hebben een genezende werking. Als je de stilte opzoekt en naar binnen keert (contemplatie), kun je weer bij jezelf komen en je prettiger voelen. Bovendien is stilte een bron van creativiteit en inspiratie.
Je kunt stil-zijn en contemplatie trainen, alleen of in een groep. Daarvoor geeft dit boek handvatten. De tekst wordt afgewisseld met mystieke overpeinzingen, die de lezer helpen een moment stil te staan.
Miek Pot verloor zelf het houvast in haar leven, en zocht de stilte op: twaalf jaar bracht zij door in een kluizenaarsklooster Daar ervoer zij de stilte en leerde veel over contemplatie. Deze wijsheid draagt zij door trainingen over op anderen.
Memoires van een Franse dame in Holland is het fictieve dagboek van Angélique Gourjault de Venours, de op één na jongste dochter van Charles Gourjault markies de Venours, een spraakmakende Franse calvinistische edelman.
Miek Pot beschrijft de wederwaardigheden van deze familie ten tijde van hun laatste dagen in Frankrijk en hun vlucht naar Nederland. Voor Pot heeft dit boek een heel persoonlijke noot, haar bet betovergrootvader Pierre Guyonet (of Guyonnet) reist als huisbediende van de markies in diens kielzog mee. In de 18e eeuw verandert onder invloed van het Nederlands en door een schrijffout in het geboorteregister de naam van tenminste één nazaat (de lijn van Mieks' grootmoeder) in Dionet.
Het boek leest als een historische roman. De auteur beschrijft onder andere de gruwelheden van de Europese godsdienstoorlogen, de wederwaardigheden en integratieproblematiek van vluchtelingen, de overwinning van het absolutisme in Frankrijk ten koste van regionale autonomie en identiteit en de overgang van het leven in een feodale standenmaatschappij (ancien régime) naar een pre-industriële republiek met een grotere sociale mobiliteit.
Miek Pot is historica, afgestudeerd in de Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Andere boeken van haar zijn: Mijn stille kloosterleven (2016), De grote stilte (2015), Doorkruist land (2014), Ik zal altijd van je houden (2015), Eten als een Franse non (2017).
Miek Pot weet met haar boeken en stilteretraites vele mensen te inspireren. Contemplatie je bewust worden van het innerlijke weten is haar grote passie. In Thuiskomen benadrukt ze hoe belangrijk het is om in contact te komen met je diepste wezen.
De contemplaties in Thuiskomen zijn uitgesproken tijdens de retraites die Miek Pot regelmatig verzorgt. De overdenkingen dragen titels als: Onderweg, Werk en je missie, Eenzaamheid en Veranderen. De teksten nodigen uit om de weg naar binnen te gaan, om te luisteren naar de innerlijke stem van je ziel. Grote vitaliteit en diepe vreugde vloeien daaruit voort. Sterker nog: dit kan je ziels-gelukkig maken.
Thuiskomen een boek om te koesteren, om uit te dragen én om met je mee te dragen.
Miek Pot bracht twaalf jaar door in een kluizenaarsklooster. Daar vond zij haar focus. Na haar uittreden draagt zij de gevonden wijsheid over op anderen door middel van trainingen en lezingen.
Hildegard van Bingen (1098-1179) was abdis van een klooster aan de Rijn. Ze had een geweldige impact op haar omgeving en cultuur. Uit welke bronnen putte zij? Miek Pot volgt haar spoor.
In de stilte van het klooster wordt Hildegard gevormd. Zij heeft visioenen waarin ze zeer vrouwelijke symbolen van God ziet. Het is haar missie om de wereld te laten zien wat het inhoudt om vanuit God(in) te leven.
Uit haar rijke innerlijk leven vloeien een enorme creativiteit en daadkracht voort. Van Bingen componeert muziek, schrijft boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen, en talloze brieven met raadgevingen aan hooggeplaatste personen. Door haar eigen ster te volgen laat ze een onuitwisbaar spoor achter dat de grenzen van haar tijd en cultuur ver te boven gaat.
Als ook wij ons laten inspireren en meeslepen door deze vrouwelijke, goddelijke symboliek, is het mogelijk om onze eigen, unieke ster te volgen. Inspiratie, creatie en manifestatie zullen moeiteloos ineenvloeien. We krijgen het leven dat ons past en daarmee invloed op onze omgeving.
Miek Pot bracht zelf twaalf jaar door in een kluizenaarsklooster. Ook zij vond in het klooster haar focus. Na haar uittreden draagt zij de gevonden wijsheid door middel van trainingen over op anderen. Eerder verschenen van haar hand: 'Naar het hart van mijn ziel: twaalf jaar in een kluizenaarsklooster' (2007) en 'De grote stilte' (2008).
Wat gebeurt er met een moderne vrouw die ervoor kiest om als een kluizenaarsnon te leven? Miek Pot doet verslag van haar opmerkelijke zoektocht. Via de zusters Benedictinessen en moeder Theresa komt zij terecht bij de strengste kloosterorde. Twaalf jaar leeft zij als kartuizernon, in volledige stilte. Al jong heeft Miek Pot (1960) een diep besef van de leegte en zinloosheid in haar bestaan. Terwijl ze intens deelneemt aan het studentenleven in Leiden en ogenschijnlijk plezier heeft, hongert haar ziel naar iets ondefinieerbaars. Als zij een paar dagen in een klooster studeert wordt zij gegrepen door de stilte. Haar innerlijke zoektocht begint en brengt haar in een nieuw kartuizerklooster. Ze maakt een spirituele reis, waarin mystiek en meditatie een grote rol spelen. Na haar uittreden brengt Miek Pot de gevonden wijsheid over op anderen door middel van retraites.
Mijn stille kloosterleven is een herziene versie van Naar het hart van mijn ziel, dat voor het eerst verscheen in 2007.
Miek Pot schreef ook: Doorkruist land; de contemplatieve weg (2014), Thuiskomen (2010), Hildegard's Godin (2009), de Grote Stilte (2008) en Naar het hart van mijn ziel (2007). In 2011 verscheen In der Stille hörst du dich Selbst (2011), de Duitse vertaling van Naar het hart van mijn ziel en de Grote Stilte.
Miek Pot bracht twaalf jaar door in een kluizenaarsklooster. Na haar uittreden draagt zij de gevonden wijsheid over op anderen door middel van retraites en trainingen. Contemplatie - het bewust gaan van de innerlijke weg - is haar grote passie. De verschillende etappes van deze weg worden in Doorkruist land in kaart gebracht. De teksten nodigen uit om de weg naar binnen te gaan, om te luisteren naar de innerlijke stem van je ziel. Grote vitaliteit en diepe vreugde vloeien daaruit voort. Sterker nog dit kan je zielsgelukkig maken. Doorkruist land is een reisgids om te koesteren, om uit te dragen én om met je mee te dragen. Eerder verscheen van Miek Pot Naar het hart van mijn ziel (2007/2014), de Grote Stilte (2008), Hildegards Godin (2009), Thuiskomen (2010) en In der Stille hörst du dich selbst (2011), de Duitse vertaling van de eerste twee boeken.