Wat is verlichting? Kun je dat bereiken en moet je er iets voor doen?
'Ja' en 'Nee', aldus Paul Smit, je kunt het bereiken en je hoeft niets te doen. Geen techniek te leren, niet te mediteren, niet naar India te gaan en niet op je ademhaling te letten. Verlichting heeft volgens hem te maken met één eenvoudig, maar radicaal inzicht.
Dat we op dit moment geen verlichting ervaren, komt door een paar 'valse' overtuigingen in ons hoofd. Deze belemmerende ideeën maken dat we in dingen geloven die wellicht niet waar zijn. Dit terwijl verlichting iets heel alledaags is. Het zijn de momenten van innerlijke rust waarop we 'opgaan in iets'. Het kan zijn dat je opgaat in het lezen van een boek, een goed gesprek, een film, een vrijpartij of in het uitoefenen van een sport.
Hoe komt het dan dat we die momenten zo vaak niet ervaren? Paul Smit: 'Doordat wij denken dat we aan het roer van ons leven staan. Alsof wij zelf kiezen wat we doen, wat we willen en hoe we ons leven inrichten.' Het idee dat we een vrije wil hebben, maakt dat we lichtelijk paniekerig en angstig in het leven staan. Want wat als we in de toekomst verkeerde keuzes maken? En wat als we in het verleden dingen anders hadden gedaan? Kortom, het hele idee van een vrije wil levert een hoop stress, frustratie, schuldgevoelens en irrationele angst op. Maar hebben we wel een vrije wil?
Dit boek is voor luie mensen en Paul Smit belooft dat we niets hoeven doen: 'Dus je hoeft ook niets te doen om van die stress, frustratie, schuldgevoelens en angst af te komen. Bovendien is er helemaal niets mis met al die emoties. Dit boekje draait slechts om één inzicht. Namelijk het inzicht dat het leven jou bestuurt in plaats van dat jij het leven bestuurt.'
'De belangrijkste dingen in het leven zijn doorgaans ook het simpelst. Bovendien zijn er geen moeilijke woorden nodig om ze te beschrijven. Dit boekje is daar een prachtig voorbeeld van (...) Verlichting voor luie mensen heeft alles: het is zeer prettig geschreven, het is leerzaam, het is dun en het is goedkoop. Wat wil je nog meer?'
- Lezersreactie op bol.com
'Een helder boekje (...) over non-dualisme met een heerlijk luchtige toon.'
- www.dekleinemonnik.nl
'Het spirituele pad is niet een reis met een eindbestemming, het is een eindeloze vicieuze cirkel. Zoeken leidt niet tot vinden, het leidt tot nog meer zoeken.' Als de droom van het persoonlijke zelf wegvalt, verdwijnt ook de problematiek die daar onlosmakelijk mee verbonden is. Het denkbeeldige individu voelt zich afgesneden van het leven en voelt daardoor een fundamenteel gemis. Dit resulteert in een zoekbeweging, een verlangen om terug te keren naar de oorspronkelijke toestand van compleet zijn. Maar wat het individu ook doet om het beoogde doel te bereiken, het zal nooit vinden wat het zoekt, want de zoeker is een gedroomd personage en zal nooit kunnen ontwaken uit de droom. Hij ís de droom. Het einde van de droom is het einde van de fictieve persoon. Daarmee valt het zoeken naar iets anders dan wat er nu is spontaan weg. Dat is waar de zoeker het diepst naar verlangt: zijn eigen afwezigheid. Wat overblijft, is simpelweg dit, wat er nu is, zonder het idee dat er iets zou moeten veranderen om compleet te zijn. De compleetheid is er al, ze ligt verscholen in alles wat er nu is. Erik van Zuydam geeft sinds 2002 bijeenkomsten en retraites over non-dualiteit in Nederland en België. Eerder verscheen van hem het boek 'De ontdekking van het Nu', waarvan meer dan 12.000 exemplaren zijn verkocht. 'Fata Persona' kan gezien worden als een verdieping van dit boek. Voor meer informatie zie www.erikvanzuydam.com.
Nisargadatta Maharaj was een van de grootste wijzen van het moderne India. Tot aan zijn dood in 1981 inspireerde hij
mensen van over de hele wereld. Deze uitgave is een schriftelijke weergave van gesprekken die hij tussen april 1980 en juli 1981 voerde met spirituele zoekers. Hij was toen 84 jaar oud.
De kern van zijn leer draait om het herkennen van wat door
hem vaak aangeduid wordt als 'ik ben', en het stabiliseren
daarin. Een mens kan de eeuwige waarheid die hij latent in
zich heeft niet kennen als hij zich niet eerst heeft bevrijd van
valse identificatie.
'Wat de mind verzint, zal het vernietigen. Maar het echte is
niet verzonnen en kan dus ook niet vernietigd worden.' was
een van zijn uitspraken. Hij bleef hameren op onze ego's,
en drong er daarbij op aan dat we alleen tot inzicht kunnen
komen via onze eigen ervaring, en niet met behulp van
tweedehands kennis van anderen of boeken. Wat was ik
voordat deze vorm er was?
Nisargardatta was altijd scherp in zijn antwoorden, en de
laatste twee jaar van zijn leven sprak hij louter over de zuivere waarheid.
'Dat wat ik ben' is onmisbaar voor iedereen die op zoek is naar werkelijke vrijheid.
Over 'Ik ben/Zijn':
'Een waardevolle uitgave.'
- NBD Biblion
Over 'Dat wat ik ben':
'Dit is het krachtigste boek wat ik ooit gelezen heb,
en waar ik iedere keer dat ik erin lees opnieuw plezier aan beleef.
'Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in advaita.'
- lezersreacties op amazon.com
'Je bent dat wat voorafgaat aan iedere vorm van vrede of conflict, dat wat voorafgaat aan ieder gevoel, waarneming of concept. Dit verschijnt en verdwijnt allemaal in jou. Verlangen en zoeken maken ook deel uit van deze verschijnselen. Je hebt niet de vervulling nodig van wat je ook moge zoeken, om te zijn wat je al bent. Daarvoor hoeft niets te komen of te gaan. Je bent de vervulling zelf.'
De auteur heeft in de non-duale traditie nooit een persoonlijke leraar gehad, maar zijn benaderingswijze is sterk verwant aan die van leraren als Ramana Maharshi en Nisargadatta Maharaj. Ook hij laat vragenstellers geen enkele ruimte voor het ontwikkelen van concepten, maar ontmantelt deze meteen - kort en krachtig maar tegelijk met veel humor.
Al meer dan twintig jaar transformeert Diederik Wolsak mensenlevens met het 6-stappenplan van Choose Again.
In dit boek vertelt de auteur het verhaal van zijn levensreis, van zijn kindertijd in het Jappenkamp tot en met de oprichting van een retraitecentrum in Costa Rica. Terwijl hij zichzelf transformeerde van een zelfdestructieve bullebak vol zelfhaat tot een uitzonderlijk begiftigd therapeut, ontwikkelde hij het proces dat de ommekeer in zijn leven betekende - en dat ook in het leven van de lezer kan zorgen voor immens meer vreugde en rust.
Personen die werken met het 6-stappenplan van Choose Again beleven minder stress en meer vreugde. Het verbetert je relaties en transformeert je leven. Niet voor even, maar structureel. Deze eenvoudige, maar therapeutisch grondige methode, is nu voor iedereen beschikbaar. Grijp deze kans en ontdek een dieper gevoel van geluk dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.
In dit boek gaat Wolter Keers als yogi in gesprek met Jezus. Hij stelt diep doorvoelde vragen die Jezus beantwoordt, en in dat samenspel zet hij in feite zijn eigen onderricht uiteen. Bijzonder is dat hij in de weergave van het gesprek ook ruim de tijd neemt om te omschrijven wat er gevoelsmatig met hem gebeurt. Zo ontstaat een prachtig tweesporenverhaal van wat je de samensmelting van weten en voelen zou kunnen noemen.
Het is ook een verhaal over relaties, die intens en leerzaam kunnen zijn, en, als men de vaste kaders los durft te laten, soms zomaar tot het ervaren van eenheid kunnen leiden.
Wolter Keers schreef dit boek vanuit een heldere motivatie die hij in een voor hem kenmerkende formulering onder woorden bracht:
"Nadat ik overal in het christendom naar waarheid had gezocht, maar niemand kon vinden met die eeuwigheid-spuitende fontein, en dus niemand die Christus of zijn boodschap begrepen had, heb ik wel zulke mensen gevonden die leefden uit een andere traditie, in dit geval die van de Vedanta, de filosofie waar het hindoeïsme naar verwijst als "het uiteindelijke weten". Toen ik het ongelofelijke geluk had gehad daar een leermeester te vinden die mij, als geleefde ervaring, duidelijk kon maken wat liefde of weten of vrijheid is, en begrepen had dat begrijpen uiteindelijk niets te maken heeft met denken, kwam ik op een gegeven moment weer de boodschap tegen van de man uit Palestina - en nu was mij alles duidelijk als de zon.
'Mijn verhaal is geen filosofie, maar een feitelijk verslag van wat ik ondervonden heb.'
Bernadette Roberts is met haar ervaring en inzichten een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor hen die op zoek zijn naar mystieke ervaringen binnen de westerse tradities. De sobere bewoordingen en directheid waarmee zij haar ervaringen naar buiten brengt zijn verfrissend, indrukwekkend en inspirerend tegelijk.
'De ervaring van het niet-zelf' is het persoonlijke verslag van een tocht waarin alles is weggevallen wat de auteur met een zelf kan aanduiden. Nadat Roberts op 15-jarige leeftijd ontdekte hoe deze ervaringen passen in het grotere raamwerk van de christelijke contemplatieve traditie, leefde zij tien jaar in relatieve afzondering om eenheid met God te realiseren.
Bernadette Roberts (1931-2007) leefde in onze tijd en heeft een ervaring gehad die veel overeenkomsten vertoont met getuigenissen van bijvoorbeeld Meister Eckhart in het Westen of Sri Ramana Maharshi en Nisargadatta Maharaj uit de oosterse Advaita Vedanta-traditie. Dat maakt haar verhaal buitengewoon interessant.
Dit boek geeft geen advies om te oefenen in moedig-zijn. Het gaat er niet om dat je nog een punt aan je to-dolijstje voor zelfverbetering toevoegt, om jezelf vervolgens te straffen als het je niet lukt. In plaats van voortdurend je best te doen, kun je vaststellen hoe levend je je voelt op de momenten dát er sprake is van moed. Stel vast hoe natuurlijk het is om moedig te leven als je erkent dat je niet bent wat je denkt te zijn. Dan wordt het je steeds duidelijker dat moed het weefsel van je ware aard voorbij alle gedachten is. Ben je verliefd op de waarheid, dan zal je leven zich gaandeweg meer gaan afspelen in overeenstemming met die moed. Er komt geen handeling of proberen-te-worden aan te pas. Jij bent Moed, en niets minder. Neem gewoon het risico en spring tot leven.
*
Unmani Liza Hyde groeide op in Londen in een joods, Zuid-Afrikaans gezin. Op haar 17e vertrok ze alleen naar Israël. Via vele 'spirituele omzwervingen' kwam ze in Poona, India, terecht. Ze werd ontzettend geraakt door Osho, die toen al tien jaar dood was, en de manier van leven in de ashram. Hier kreeg ze haar naam 'Unmani', wat 'niet-geest' of 'voorbij de geest' betekent. In Poona hoorde ze van de Duitse zenleraar Dolano, die in India satsangs gaf. Gedurende de periode dat Unmani haar bezocht, was er een moment waarop de tijd stopte - een ontwaken zou ze het later noemen. Haar levensverhaal, haar persoonlijke geschiedenis verkruimelde. Er was alleen nog leven en ze besefte dat zíj dit leven is. Unmani reist door heel Europa om te spreken en is regelmatig in Nederland.
De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Een groeiende groep mensen gaat op zoek naar nieuwe betekenis in het leven. In ons ligt een potentieel aan wijsheid, opgesloten in de ego-identiteit. Bevrijding van die wijsheid kan een fascinerende ontdekkingstocht zijn. We kunnen daarbij putten uit zowel spirituele tradities als psychologische kennis op het gebied van groei en ontwikkeling. Dit boek neemt je mee op die ontdekkingstocht. Het beschrijft stap voor stap een pad waarop je steeds dieper contact krijgt met je Zelf. Met de nodige theoretische achtergrond, tal van voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen tot zelf ervaren en zelfonderzoek, biedt het een unieke weg om jouw eigen werkelijkheid te ontdekken.
Lenie van Schie werkt als GZ-psycholoog en coach vanuit een lichaamsgerichte en spirituele achtergrond. Ze is opgeleid in onder meer de humanistische psychologie en de lichaamsgerichte psychotherapie, en heeft zich verdiept in het sjamanisme en in de westerse mystiek. In de Diamantbenadering, een contemporaine spirituele school van A.H. Almaas, vond ze de visie en aanpak die aansloten bij haar innerlijke pad. Ze volgde hier ook de lerarenopleiding. Eerder verschenen van haar 'Leven in beweging' en 'Het andere leven van Jezus van Nazareth'.
'Het interesseert me niet hoe spiritueel je bent. Wat ik wil weten is in hoeverre je bereid bent een houding van openheid aan te nemen als je tegenslag en verlies ervaart.' - Amoda Maa
*
'Opgaan in openheid' is een geschenk voor moeilijke tijden dat heel goed past bij de huidige periode van verandering en onzekerheid. Het is 'een uitnodiging tot openheid', en toont hoe ontwaakt leven gepaard gaat met de grenzeloze omarming van onze kostbare, rommelige menselijke ervaring in al haar subtiliteit en complexiteit - zowel de pijn als de vrolijkheid, zowel de verwarring als de helderheid - zonder je ermee te identificeren of haar te ontkennen. Dat is geen oefenpraktijk, maar onze natuurlijke staat van zijn. Het vormt de essentie van Amoda Maa's onderricht: hoe je tegelijkertijd volkomen ontwaakt en volledig menselijk kunt zijn.
*
Amoda Maa is een spirituele leraar die een frisse benadering toevoegt aan de eeuwenoude zoektocht naar spirituele vrijheid. De kern van haar onderricht is een tijdloze waarheid met een grote relevantie voor deze tijd - voor hedendaagse zoekers die bereid zijn de ruwe rand op te zoeken waar spiritualiteit en menselijkheid elkaar ontmoeten. 'Waar dit wijze boek ons aan herinnert, is dat ontwaakt leven gepaard gaat met de grenzeloze omarming van onze kostbare, rommelige menselijke ervaring in al haar subtiliteit en complexiteit - zowel de pijn als de vrolijkheid, zowel de verwarring als de helderheid - zonder je ermee te identificeren of haar te ontkennen. Die onvoorwaardelijke openheid is geen oefenpraktijk, het is onze natuurlijke staat van zijn, de wakkere ware natuur die ons eigen is, de tijdloze aanwezigheid die de werkelijkheid precies zo verwelkomt als ze is omdat ze in wezen niet los staat van alles wat zich voordoet. Amoda Maa heeft het bij het rechte eind belichaamd ontwaken is het naadloze samenvallen van vorm en leegte, menselijkheid en transcendentie, kwetsbaarheid en onverwoestbaarheid, die hier en nu bij elkaar komen - als jou!' - Stephan Bodian, leraar en auteur van 'Ontwaak' en 'Voorbij de vorm'.
Ontwaken is de meest pure vorm van geluk die er is. En iedereen
kan dat ervaren, want het is een natuurlijke staat van zijn. Maar als we ernaar op zoek gaan, dan maken we het vaak ingewikkeld en dan staan we ons eigen ontwaken in de weg.
Alex van Galen mediteerde jarenlang bij een gerealiseerde yogi en had veel gelukzalige trance-ervaringen (samadhi). Toch was hij niet in balans. Hij kampte met stress en fysieke kwalen en was ongelukkig. Pas toen hij het geaarde taoïsme ontdekte, kon hij contact maken met zichzelf en ervaren wat ontwaken echt is.
In 'Moeiteloos ontwaken' legt hij uit hoe ontwaken begint in je
eigen lichaam. Want daar is geen plaats voor de waanbeelden
van je ego. In je lichaam wordt het makkelijk om 'je rugzak neer te zetten', ofwel: om de psychologische en emotionele last die je al jaren met je meezeult echt af te werpen. Dit boek bevat eenvoudige taoïstische oefeningen om het contact met je
lichaam en de aarde te verdiepen en zo al je overbodige ideeën
los te laten. Ontwaken wordt daarmee een natuurlijk en
moeiteloos proces.
Alex van Galen was als schrijver verantwoordelijk voor succesvolle speelfilms als Michiel de Ruyter en tv-series als Kees & Co. Maar buiten de schijnwerpers had hij ingrijpende spirituele ontwakingservaringen. Na dertig jaar vond hij het tijd om spiritueel 'uit de kast te komen'.
Hij begon zijn ervaringen te delen als tao-leraar, startte een podcast en schreef dit boek waarin hij openhartig vertelt over zijn diepste dalen en hoogste spirituele pieken. Het is tegelijkertijd een praktisch boek met oefeningen die iedereen kunnen helpen die moeiteloos wil ontwaken.
Op www.alexvangalen.com biedt hij diverse cursussen en oefeningen aan die beschikbaar zijn met de
toegangscode in dit boek.
Adyashanti wijst de weg naar de vele dimensies van ontwaken. Voor de bekende leraar Adyashanti bevat ieder moment de mogelijkheid van spiritueel ontwaken. Maar wat betekent het eigenlijk om 'te ontwaken' voor de waarheid van wie we zijn? En wat is er nodig om die mogelijkheid te herkennen? In 'De rechtstreekse weg' biedt Adyashanti een reeks van 30 oefeningen om in contact te komen met de onbekende dimensies van jezelf, en je daar steeds bewuster van te worden. Van het simpelweg opzeggen van de woorden 'Ik ben' tot het onderzoeken van het spirituele hart en helemaal verder tot de fundamentele grondslag van het bestaan. De oefeningen benadrukken dat het proces van ontwaken bestaat uit 'vele vluchtige inkijkjes die vele keren ervaren worden'. Adyashanti sluit de lessen af met praktische aanwijzingen over het integreren van transcendente ervaringen in het dagelijks leven, zoals in je carrière, persoonlijke doelen en intieme relaties. Niemand ervaart ontwaken op dezelfde manier. In 'De rechtstreekse weg' brengt Adyashanti tientallen wegen naar spiritueel inzicht naar voren, maar kun je ook een bewustzijn ontdekken dat zo weids is als de hemel en zo persoonlijk als de diepte van je hart.
Elegante eenvoud' is een boek voor iedereen die uit de onverbiddelijke tredmolen van concurrentie en consumptie wil stappen en liever kiest voor een leven dat de ecologische integriteit van de aarde, sociale gelijkheid en rust en geluk in het persoonlijk leven vooropstelt. In dit boek brengt Satish Kumar vijf decennia van reflectie en wijsheid samen tot een leidraad voor iedereen. Hij geeft hiermee een samenhangende levensfilosofie, die de eenvoud van leven, denken en geest met elkaar verbindt. Satish Kumar is een vredes- en milieuactivist met een decennialange ervaring. De voormalige monnik levert al meer dan vijftig jaar op zijn bescheiden wijze belangrijke bijdragen aan verandering op wereldniveau. Na zijn vredespelgrimstocht van bijna 13.000 kilometer vestigde hij zich in het Verenigd Koninkrijk. Daar werd hij de uitgever van 'Resurgence Magazine', wat hij van 1973-2016 is blijven doen. In deze periode richtte hij in Devon in Zuidwest-Engeland tevens het Schumacher College op, dat ecologische opleidingen faciliteert. Daarnaast schreef hij meerdere boeken en maakte hij de succesvolle documentaire 'Earth Pilgrim'. Hij woont nog altijd in Devon in het Verenigd Koninkrijk. "Satish Kumar is de belichaming van de elegantie van eenvoud, zowel in zijn leven als in zijn onderricht. Van hem leerde ik hoe je ingewikkelde problemen met wijsheid en creatieve oplossingen kunt benaderen. Loop mee in zijn voetstappen voor een eenvoudig, elegant en inspirerend leven." - Deepak Chopra "Dit boek verweeft op een vriendelijke maar directe manier levendige verhalen met lucide en wijs onderricht, waardoor het de titel op een prachtige manier waarmaakt." - Charles Eisenstein, auteur van 'Klimaat - het nieuwe verhaal' en 'Naar een economie van verbinding
Een krachtig boek over de werkelijke betekenis van 'jezelf zijn' dat uitnodigt tot vrijheid, integriteit en heelheid. 'Wees jezelf,' zeiden ze. 'Dat wil ik zijn,' zei ik. 'Maar wie ben ik?' Heb je ooit gemerkt dat wat je denkt over wie je bent, hoe je zou moeten zijn, verandert? Dat is omdat ons idee van wie we zijn wordt gecreëerd in het denken, en de aard van het denken is verandering. Als je hier helderder naar kijkt, beland je in een adembenemende verkenning van wat waar is over ons. We ontdekken wat permanent is, onveranderlijk. En dat is nooit wat we denken. Het eerste deel van ECHT kijkt naar alles wat niet waar kan zijn over wie we zijn. Het kijkt naar wat voorbijgaand en altijd in verandering is, zoals onze gedachten, gevoelens, overtuigingen, onzekerheden, gewoonten, stress. En dat laat één belangrijke vraag over: wie zijn we? Het tweede deel onderzoekt wat er overblijft als ons gedachte-gecreëerde idee van het zelf uiteenvalt. Het verkent wat constant is, voorbij denken en geloven. Hierdoor komen we dichter bij de waarheid. We ervaren meer vrijheid, integriteit en heelheid dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
Iedereen is op zoek naar geluk. Zolang we dat buiten onszelf zoeken, kan geen mens het vinden. Het is echter direct voorhanden als we de aandacht naar binnen richten en terugkeren bij dat wat wij ten diepste zijn: het Ene, non-duale en niet-geconditioneerde Bewustzijn van de ziel. 'Moeiteloos Geluk' voert de lezer mee op een innerlijke reis naar het herstel van het contact met dit bewustzijn. Een enerverende ontdekkingstocht waarbij beperkende zelfbeelden van het ego verkend en losgelaten worden om plaats te maken voor een fundamenteel nieuwe zienswijze op onszelf. Zielsbewustzijn blijkt dan niet alleen voorwaarde te zijn om non-duaal Bewustzijn te ervaren; het is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie, liefde, mededogen, creativiteit en spontaan plezier. Alexander beschrijft dit proces van non-duale bewustzijnsontwikkeling op een heldere en persoonlijke wijze, en vult dit aan met diverse meditaties, visualisaties en oefeningen die de lezer begeleiden bij het volgen van zijn of haar weg. Alexander Zllner (Den Haag, 1950) is spiritueel leraar en oprichter van Art of Life, een centrum voor non-duale bewustzijnsontwikkeling. Langdurige training op het gebied van psychologie - Psychosynthese en Zijnsgeoriënteerde Bewustzijnstraining - en spiritualiteit - Advaita Vedanta en Tibetaans boeddhisme - liggen aan de basis van zijn opleidingen en retraites. Die kenmerken zich door de integratie van de non-duale visie en psychologisch zelfinzicht. Alexander schreef eerder het 'Handboek Non-duale Coaching en Therapie' en 'Mindbleeps - schetsen in non-dualiteit'. Voor informatie over activiteiten zie de website: www.artoflife.nu. Alexander beschrijft een unieke en inspirerende weg voor bewustzijnsontwikkeling, die psychologie en spiritualiteit bijeenbrengt. Een heldere beschrijving van de non-duale visie aangevuld met vele praktische oefeningen, meditaties en visualisaties. Van harte aanbevolen!' - Dr. P.H.G.M. (Paul) Soons, klinisch psycholoog '"Moeiteloos Geluk" is een voortreffelijke synthese tussen oosterse en westerse wegen voor non-duale bewustzijnsontwikkeling. Alexander beschrijft op prachtige wijze hoe de terugkeer tot de ziel een bron is van moeiteloos geluk en tevens de toegang is tot zelfrealisatie.' - Drs. Erica Rijnsburger, trainer en coach 'Helder, toegankelijk en met scherpte geschreven. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is non-duale bewustzijnsontwikkeling!' - Drs. Nanny de Bruin, organisatie-adviseur, trainer en coach
Een gedicht en lofzang op het simpele feit dat we er zijn. In 'Een meditatie op Ik Ben' beschouwt Rupert Spira de ware natuur van ons zelf voordat het geconditioneerd wordt. Het is een gedicht, een gebed en een lofzang op het
simpele feit dat we er zijn. Dit simpele gegeven is een bron van vrede en geluk waar we boven alles naar verlangen.
In 'Een meditatie op Ik Ben' onderzoekt en verkondigt Spira de waarheid over wat we in onze diepste kern zijn: het zijnsbewustzijn dat in ieder van ons
straalt als het weten 'ik ben'. Deze ervaring van ons diepste zijn wordt slechts tijdelijk ingekleurd door de ervaring van het leven, maar wordt er nooit door bepaald, veranderd of beschadigd.
Ik word nooit ervaren
en toch ervaar je alleen Mij
Ik herhaal Mezelf nooit
maar ben altijd hetzelfde
Ik kan niet gekend worden
maar word nooit niet gekend
Ik ben uiterst kwetsbaar
maar kan niet geraakt worden
Ik besta nergens uit
maar kan niet vernietigd worden
Eerder verschenen van Rupert Spira bij uitgeverij Samsara
'Bewust bewustzijn zijn', 'Bewustzijn als enige werkelijkheid',
'Wat rest is liefde' en 'De helderheid der dingen'.
Een compacte weergave van het onderricht van Nisargadatta
Maharaj.
Nisargadatta Maharaj was een van de grootste leraren van de twintigste
eeuw. Hij bracht een opening in de afgescheidenheid tussen de
verschillende non-dualistische tradities door zijn totale nadruk op
het doorzien van alle concepten, dus ook alle geestelijke doctrines.
Hierdoor maakte hij de weg vrij voor universeel non-dualisme.
Niet alleen gaf hij aanwijzingen voor het doorzien van het onware,
maar ook voor het herkennen van werkelijkheid - de uiteindelijke
Werkelijkheid die iedere seconde je leven doorstraalt. Hij benadrukte
het gemak van deze herkenning door te vertoeven in je huidige beleving,
oftewel de beleving 'Ik Ben'. Vanuit deze altijd aanwezige vanzelf-
sprekendheid kun je zien wát het werkelijkheids-schenkende,
bevrijdende element hierin is.
In deze Nisargadatta Upanishad is dit thema - het zodanig vertoeven
in de beleving 'ik ben' dat je opgenomen wordt in de uiteindelijke
Werkelijkheid - de draad die door de tekst loopt. Zonder afgeleid te
worden door de vele andere thema's die Nisargadatta aanreikte, is in
deze Upanishad de kwintessens van zijn onderricht in compacte vorm
samengebracht.
Een opgefriste editie van Jambalaya, geactualiseerd met een notitie van de auteur over de veranderingen die hebben plaatsgevonden in de 30 jaar sinds de oorspronkelijke publicatie.
Vanaf de eerste verschijning in 1985 is Jambalaya een klassieker geworden onder docenten in vrouwelijke spiritualiteit, beoefenaars van traditionele Afrikaanse religies, milieuactivisten en culturele creatieven. Het boek bevat een mix van memoires, spirituele lessen en praktijken uit Afro-Amerikaanse tradities - zoals Ifa/Orisha en Voodoo uit New Orleans - en biedt een fascinerende introductie in de wereld van op de natuur gebaseerde spiritualiteit, godinnenverering en rituelen uit de Afrikaanse diaspora. De wijsheid van Jambalaya is vandaag de dag relevanter dan ooit en brengt ons opnieuw in contact met de natuurlijke en spirituele wereld en met de eeuwenoude tradities van de Afrikaanse voorouders, wier stemmen door de tijd heen echoën, ons leiden en zich vermengen met de onze.
Luisah Teish, geboren en getogen in New Orleans, is een Iyanifa en Oshun-opperhoofd in de Yorubatraditie. Teish is een van de meest bekende Yoruba-priesteressen wereldwijd, die internationaal gevierd wordt in
godinnenkringen als schrijfster en ritueelmaker. Ze geeft lessen over Afrikaanse godinnen, sjamanisme, en de Tambalatraditie. Bezoek haar op yeyeluisahteish.com.
Van de ultieme praktijkgids voor MBSR, waarvan in het Engelse taalgebied meer dan 115.000 exemplaren zijn verkocht, is nu een volledig herziene en bijgewerkte editie vertaald.
Naast de heldere oefeningen, overdenkingen en inspirerende verhalen die je in dit prachtige boek vindt, onderzoeken en onderwijzen de auteurs een van de belangrijkste vaardigheden in een mensenleven: aanwezig zijn. Wij kunnen stress in ons leven niet uitbannen, maar dit boek kan je wel leren om er anders mee om te gaan en je vrijer te voelen.
MBSR helpt bij het verminderen van stress, angst, paniek, depressie, chronische pijn en een scala aan medische aandoeningen. Het is een krachtige methode die je leert om je aandacht op het huidige moment te richten en kan de manier waarop je met stress omgaat definitief veranderen.
Bob Stahl heeft in drie medische centra in het San Francisco Bay Area MBSR-programma's opgezet. Hij is senior adjunct-teacher aan het Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society van de University of Massachusetts en aan het Mindfulness Center van de Brown University.
Elisha Goldstein is grondlegger van The Mindful Living Collective, een belangrijke online community op het gebied van mindfulness, en is medeoprichter van het Center for Mindful Living in Los Angeles. Tevens schrijft hij op www.elishagoldstein.com populaire blogs en geeft hij internationaal lezingen over MBSR.
De brieven in dit boek, geschreven tussen 2004 en 2013, beschrijven Wayne Liquormans ervaringen als advaitaleraar. Daarnaast bevatten ze verslagen van zijn reizen, ontmoetingen met Ramesh Balsekar, zijn reacties op actuele gebeurtenissen en antwoorden op vragen van zoekers. Ze vormen een hartverwarmend verslag van wat zich afspeelt in het leven van Wayne zelf en in de levens van mensen wereldwijd die op zoek zijn naar waarheid, alsook van de ontwikkeling van zijn Levende Leer. Ze gaan over het onpersoonlijke en het persoonlijke, en het hele spectrum van geboorte tot sterven met alles daartussenin, waarbij steeds weer terug wordt verwezen naar
dezelfde kern.
Wayne Liqourman ontdekte na een carrière in het bankwezen
en een flinke alcohol- en drugsverslaving Ramesh S. Balsekar als zijn goeroe.
Hij kickte af, ontwikkelde zijn leer en reisde al gauw als leraar over de hele
wereld. Wayne beschouwt zichzelf als 'compleet normaal' en geeft slechts
eenvoudige aanwijzingen voor 'wat is'.
Als je verlicht bent, maakt dat een einde aan al je problemen. Als je tot ontwaken bent gekomen, ervaar je een gelukzalig gevoel dat nooit ophoudt. Als je weet wie je werkelijk bent, word je een ander mens. Toch?
Joey Lott en ex-marinier Fish winden er in dit boek geen doekjes om. In klare taal en wars van de politieke correctheid en de geitenwollensokkentaal die binnen de 'spirituele' wereld niet ongebruikelijk is, ontmantelen ze met veel plezier de mythen die er rondom ontwaken en verlichting zijn ontstaan. Ze laten zien dat je niet hoeft deel te nemen aan dure retraites, niet eindeloos hoeft te mediteren en ook geen goeroe nodig hebt om vrij te zijn - en dat de weg naar geluk het loslaten is van alle vooropgezette ideeën en aannamen.
Tegen de tijd dat Joey Lott dertig was, was hij lichamelijk ziek en geobsedeerd bezig om iedere ongewenste gedachte en ervaring buiten de deur te houden. Net toen het niet erger leek te kunnen, kwam er een scheur in de conceptuele wereld die hij altijd had aangezien voor de werkelijkheid. Het maakte hem duidelijk dat de werkelijkheid uiterst eenvoudig, altijd aanwezig, naadloos en ondeelbaar is.
'Op het moment van verlichting valt alles weg - alles. Plotseling is de grond onder je voeten verdwenen, en ben je alleen. Je bent alleen omdat je tot het besef bent gekomen dat er geen ander is; er is alleen Dat, en jij bent Dat.' - Adyashanti
Adyashanti, auteur van onder meer De weg van bevrijding, Genade en Het einde van je wereld, is een van oorsprong Amerikaanse spirituele leraar die zich inzet om alle mensen tot verlichting te brengen. Zijn onderricht is een open uitnodiging om stil te blijven staan, en te onderzoeken en te herkennen wat waar en bevrijdend is in de kern van het hele bestaan. Ontwaken, het zal je maar gebeuren bevat een verzameling hoogtepunten uit zijn satsangs, waarin hij praat over de oorsprong van ontwaken en de belichaming van zelfrealisatie. In de gesprekken wordt op nuchtere wijze gediscussieerd over de ware betekenis van verlichting.
'Adyashanti bedient zich niet van zenjargon, maar hij doorbreekt net als de grote zenmeesters van weleer de grenzen van het conventionele boeddhistische debat en spreekt rechtstreeks vanuit Zijn zelf. Zijn taal is fris, spontaan en dynamisch.'
- uit het voorwoord door Stephan Bodian Stephan Bodian in het voorwoord
U.G. Krishnamurti (1918 - 2007)
veegde alle dogma's,
spirituele tradities, goeroes, religies
en filosofieën van tafel. Hij beschouwde
ze als onzin. Hij gaf geen lezingen
en organiseerde geen bijeenkomsten,
maar praatte simpelweg 'informeel'
met mensen als hem dat gevraagd werd.
U.G. vond zichzelf niet verlicht, en
meende slechts dat hij was teruggekeerd
naar een natuurlijke staat waarin zijn
lichaam weer functioneerde zoals het
hoorde.
In 1982 kwam U.G. naar Amsterdam.
Gedurende 21 dagen genoten velen van
zijn heldere en krachtige woorden. In
die drie weken werden er bijna vierentwintig
uur aan opnamen gemaakt.
Henk Schonewille bewerkte de
gesprekken en daarmee waren de 'Give
Up tapes' een feit. Ze verspreidden zich
razendsnel over de hele wereld, en
omdat U.G. niet aan copyright hechtte,
verschenen vele publicaties, met name
in India.
De moed om op jezelf te staan is een herziene
en uitgebreide editie die is gebaseerd
op de Amsterdamse opnames uit
1982. Daarnaast geven drie mensen die
nauw bij U.G. betrokken waren - de
genoemde Henk Schonewille; fotografe
Julie Thayer, die meer dan twintig jaar
dicht bij U.G. stond; en editor Ellen
Chrystal, redacteur van de tekst en U.G.'s
metgezel tijdens diens reizen - de lezer
nieuw inzicht in de impact die zijn
woorden en daden op zovelen hadden.
Dit boek laat de lezer zien dat als je vrij
bent van de last van het verleden, alles
wat er overblijft moed is: de moed om
op jezelf te staan.
'Hij zet je wereld op zijn kop. Er gaat
een aangrijpende puurheid van hem
uit, waardoor hij het verlangen naar
authentieke wijsheid dat we allemaal
schijnen te hebben aanspreekt. Een
paradox, een mirakel, een wonder.'
Jeffrey Moussaieff Masson
De basale oorzaak van elk probleem in ons dagelijks bestaan is de idee een autonoom handelend ik te zijn. Met dat besef wordt duidelijk dat wilskracht, begeerte en het najagen van geluk telkens terugkerende angsten en conflicten veroorzaken.
In Ontsnappen is onmogelijk stelt Balsekar dat vrije wil niet kan bestaan. Hiervoor draagt hij onweerlegbare logische argumenten aan. Het ego, dat ons een zelfstandig bestaan voortovert, is een illusie en vormt de bron van veel leed.
Als vrije wil niet bestaat, dan heb je als mens ook geen keuze voor een spirituele zoektocht naar verlichting. Wie toch zoekt, heeft dat niet aan zichzelf te danken, maar aan Bewustzijn. Eenmaal op dat pad terechtgekomen, is er geen ontsnappen meer aan: Bewustzijn leidt je onontkoombaar naar de staat van vrijheid, geluk en verlichting. Daar is geen plaats voor schuldgevoel of animositeit, dus... ontsnappen is onmogelijk!
De in 2007 overleden Ramesh is opgeleid aan de London School of Economics. Hij is lange tijd CEO van de Bank of India geweest. Na zijn pensionering werd hij vertaler tijdens de samenkomsten met Sri Nisargadatta Maharaj. Als geen ander slaagt hij erin traditionele begrippen uit Advaita Vedanta te vatten in voor westerlingen kristalheldere en begrijpelijke taal.