In Mindfulness leer je hoe je steeds weer de rust en helderheid in jezelf kunt opzoeken. Ook wanneer het leven je deze rust niet gunt, leer je zo goed mogelijk om te gaan met wat zich aandient. Edel Maex, psychiater in het ZNA Middelheim, Antwerpen, geeft al jaren, aan steeds grotere groepen mensen, trainingen in Mindfulness. MINDFULNESS, zo luidt het nieuwe basiswoord voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. MINDFULNESS vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. MINDFULNESS leert je hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, geeft mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.
Een ontroerende ode aan de levenslust van een tweejarig meisje en haar ouders Thaïs is twee als bij haar een genetische ziekte wordt vastgesteld. Ze heeft nog enkele maanden te leven. Haar moeder belooft dat ze ondanks alles een mooi leven zal hebben. Julliand schrijft heel openhartig over het enorme verdriet, maar ook over de unieke momenten die haar gezin in die laatste maanden beleefde.
Het moet altijd meer, sterker, intenser. Ook als het over zen en religie gaat. Het westerse boeddhisme is een bravourereligie geworden, zo stelt psychiater en zenleraar Edel Maex. Sommigen vinden dat mindfulness niet kan buiten een boeddhistische context. Anderen zeggen dat je pas ernstig bezig bent als je urenlang mediteert, liefst in Auschwitz of Lampedusa. Er moeten grootse dingen plaatsvinden, intense ervaringen, verlichting, het wegvallen van het zelf. Voor minder doen we het niet. Maar glijden we zo niet steeds verder weg van de kern? Mag het ook iets minder zijn? Dit boek is een oproep om het gewone weer in ere te herstellen. Omdat het niet gaat over steeds sterkere verhalen en steeds hardere praktijken, maar over betrokkenheid en engagement in de wereld waarin we leven, nu.
Het boeddhisme is goed op weg om een van de invloedrijkste levensbeschouwingen in de Westerse wereld te worden. De vele verschillende stromingen binnen de boeddhistische traditie maken het echter niet altijd eenvoudig het hart van deze leer te vatten. Zenbeoefenaar Edel Maex voelde de nood aan een bevattelijk en handig basisboekje over het boeddhisme.
Zowel lezers die voor het eerst kennismaken met de boeddhistische leer als beoefenaars van het boeddhisme die meer inzicht willen krijgen in de wortels en basisbegrippen van hun beoefening vinden in Een kleine inleiding in het boeddhisme een handige gids.
'Het begon met mensen die in hun meditatiepraktijk een manier gevonden hadden om met pijn om te gaan, met verdriet, met al die dingen die het leven ons ongevraagd brengt. Het kreeg de naam mindfulness. De eerste jaren moesten we moeite doen om uit te leggen wat dat was. Toen kwam de hype, met alle misverstanden en valse verwachtingen van dien. Nu moeten we vooral moeite doen om uit te leggen wat mindfulness niet is.' In dit verfrissende en uitdagende boek keert Edel Maex terug naar de kern van mindfulness. Stap voor stap onderscheidt hij zin van onzin, ondersteund door de speelse cartoons van Ardan Timmer. Een absolute must-read voor iedereen die zin en onzin over mindfulness van elkaar wil onderscheiden en de essentie ervan wil terugvinden.
Klassieker in een nieuwe uitvoering Dit geestelijk dagboek laat zien dat er bevrijding mogelijk is uit beklemming en angst, als we bereid zijn de weg naar binnen te gaan. Liefde woont diep in onszelf, niet in alles wat we buiten ons najagen.
Dit geestelijk dagboek laat zien dat er bevrijding mogelijk is uit beklemming en angst, als we bereid zijn de weg naar binnen te gaan. Liefde woont diep in onszelf, niet in alles wat we buiten ons najagen.
Spiritualiteit in de praktijk: een nieuwe reeks gebaseerd op het werk van Henri Nouwen 'Deze bundel met teksten van Henri Nouwen biedt inspiratie voor wie in de zorg werkzaam is en ook voor wie thuis intensieve zorgtaken draagt. Ook bestuurders in deze sector zouden het als het ware op hun nachtkastje bij de hand moeten hebben, zodat men eraan herinnerd wordt waartoe zorg eigenlijk dient.' - Prof. dr. Em. Wil Derkse 'Hier is iemand die zeker weet dat zorgen voor anderen een heel diep menselijk verlangen is. Hier is iemand die ons helptvanuit zijn eigen ervaring, vol meeleven.' - Nathan Ball, Henri Nouwen Legacy Trust
Wat mogen we van de nieuwe paus Franciscus verwachten? Volledig onverwacht werd 2013 een wonderlijk jaar voor de rooms-katholieke kerk. Het aftreden van paus Benedictus XVI zorgde voor een schokgolf in het College van Kardinalen. Dat koos op 13 maart verrassend voor kardinaal Jorge Mario Bergoglio, uitgerekend Ratzingers 'uitdager' op het conclaaf van 2005. Welke vernieuwingen kunnen we van hem verwachten? En welke niet? Paus Franciscus zorgde onmiddellijk voor een stijlbreuk door zijn eenvoud, soberheid en warme communicatie. Dat bracht een gevoel van lente in de kerk en zorgde voor wereldwijd enthousiasme, ook ver buiten de grenzen van de kerk. De voorgaande jaren werd de kerk geteisterd door een reeks schandalen: seksueel misbruik door geestelijken, corruptie in het Vaticaan, een opeenstapeling van communicatieblunders, de ontmaskering van de huismeester van de paus als een mol. Het revolutionaire aftreden van een aan de traditie verknochte paus was een verbluffende blijk van de vernieuwingskracht van de oude kerk. De eerste maanden van zijn pontificaat maakten duidelijk dat paus Franciscus vorm wil geven aan een kerk die naar buiten treedt en aan de zijde van de armen staat. Hij wil ook de Romeinse curie grondig hervormen en meer collegialiteit brengen in het kerkbestuur, in lijn met het Tweede Vaticaans Concilie.
Edel Maex over de kern van zen en meditatie Bestsellerauteur Edel Maex brengt een vernieuwende visie op zenmeditatie, met mededogen voor jezelf en de ander als centrale uitgangspunt. Er bestaat geen eenduidige definitie van zen. Verschillende stromingen en scholen definieren andere opvattingen en praktijken. Dat leidt tot verwarring, en soms ook tot foute interpretaties. Edel Maex gaat in zijn nieuwe boek op zoek naar de gemeenschappelijke kern van zen en mindfulness. Zijn tocht leidt hem naar de eeuwenoude Avatamsaka Sutra, die een verrassend antwoord biedt op vragen en uitdagingen van ons leven in de 21ste eeuw.
Een gebedenboek voor jongeren in de internationale Youcat-reeks Dit gebedenboek brengt klassieke en moderne gebeden samen. Het is een uitnodiging en handleiding om te leren bidden. Een bloemlezing van prachtige gebeden: psalmen, oude pelgrimsgebeden, teksten van klassieke auteurs als Thomas van Aquino of John Henry Newman, tot grote hedendaagse auteurs als Dag Hammarskjld of broeder Roger van Taizé.
Het eerste boek dat je niet vóór, maar tijdens het slapengaan leest Je hebt misschien zelf al eens beseft dat je aan het dromen bent. Dat fenomeen heet 'lucide dromen'. Maar wist je dat je je eigen dromen ook bewust kunt sturen? Door muren stappen, even bijpraten met je overleden grootmoeder of met Albert Einstein discussiëren over de relativiteitstheorie: in de wondere wereld van lucide dromen kan het allemaal. Maar ook om jezelf beter te leren kennen, of om een andere kijk te krijgen op problemen uit het wakkere leven, kun je deze bijzondere droomtechniek gebruiken. Drie ervaren lucide dromers, Dylan Tuccillo, Jared Zeizel en Thomas Peisel, nemen je in dit boek mee op een fantastische ontdekkingsreis in je onderbewustzijn. Dankzij hun stap-voor-staphandleiding met concrete tips en voorbeelden leer je hoe ook jij dit slapende potentieel in jezelf wakker kunt maken.
Over de mentale kies-pijn van de moderne mens We leven in een tijd die enorme kansen en keuzes biedt: alles kan, alles mag. En toch zijn nooit eerder zoveel mensen depressief geweest. Palliatieve-zorgarts Marc Desmet en psychologe Ria Grommen leggen in dit boek de oorzaken van dit probleem bloot. De kern van huns telling is dat de zelfbeschikking van de hedendaagse mens een mythe is. De mens is niet tot alles in staat, maar dat hoeft ook niet. In hun boek tonen zij hoe het anders kan: ales de mens opnieuw de band met zijn innerlijk en met zijn sociale omgeving kan herstellen en verdiepen, dan kan hij gemakkelijker omgaan met dat overaanbod van keuzes en prikkels. Zij houden daarmee een pleidooi voor zelfbeschikking)-in-verbinding.
Spiritualiteit in de praktijk: een nieuwe reeks gebaseerd op het werk van Henri Nouwen 'Tot op de dag van vandaag blijven mensen op zoek naar stilte, verbondenheid en solidariteit. Een spiritualiteit van het leven wil een wegwijzer zijn op die zoektocht. Een aanrader voor iedereen die met het gedachtegoed van Henri Nouwen (opnieuw) kennis wil maken.' - Barbara Zwaan, theologe 'Ieder van ons wil graag een goed leven leiden, liefde en saamhorigheid ervaren, bij vrienden en familie horen en zelf iets doen voor anderen. Maar hoe kunnen wij die diepste verlangens realiseren? Henri toont ons een spiritualiteit die helpt om die vragen te beantwoorden - een spiritualiteit die in staat stelt om een goed leven te leiden en die ons leven kan omvormen.' - Nathan Ball, Henri Nouwen Legacy Trust
Een helder boek om beter te begrijpen wie Jorge Bergoglio is en welke weg hij de Kerk wil uitsturen. Net voor de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio verkozen werd tot Paus Franciscus ging hij in gesprek met zijn vriend Rabbijn Abraham Skorka over de uitdagingen van de 21ste eeuw. Die reeks openhartige gesprekken mondde uit in een zeer toegankelijke gedachtewisseling over de belangrijkste vragen tussen hemel en aarde: over God, fundamentalisme, kapitalisme, armoede euthanasie enzovoort. 'De belangrijkste gidsen voor Gods volk waren degenen die ruimte lieten voor twijfel. Voor het aangezicht van God kun je niet anders dan deemoedig zijn, en wie het volk van God leiding wil geven, moet ruimte laten voor de Heer.' - Jorge Bergoglio
Wat is de waarde van spiritueel en dienstbaar leiderschap vandaag? Vanuit zijn dertigjarige ervaring als overste van de Broeders van Liefde beschrijft Br. René Stockman zijn spirituele kijk op management: geïnspireerd leiderschap staat voor hem gelijk aan 'dienstbaar zijn'. In een eerste deel beschrijft de auteur wat dienstbaar leiderschap voor hem inhoudt. Het beeld van de voetwassing door Christus is daarbij een belangrijk icoon. Een leidinggevende zal zich altijd spiegelen aan sterke voorbeelden. Daarom illustreert de auteur in deel 2 van dit boek zijn visie aan de hand van 10 inspirerende leiders als Martin Luther King, Nelson Mandela, Moeder Teresa, John Henri Newman en Chiara Lubich.
Paus Benedictus XVI voltooit het derde deel van zijn Jezusbiografie Eenvoudig van taal, nauwgezet en moedig van stijl: Jezus van Nazareth is het nieuwe, lang verwachte boek van Joseph Ratzinger over de geboorte- en kindheidsverhalen. In zijn Jezustrilogie analyseert de auteur de Evangelieteksten op twee manieren: enerzijds situeert hij de verhalen in hun historische context en anderzijds nodigt hij de lezer uit om zich cruciale vragen te stellen: 'Gaat dat ook over mij? En, als het over mij gaat, hoe dan?
De opvolger van het succesvolle Ontdek je beschermengel 'Er bestaan oneindig veel engelen en je mag er zeker van zijn dat ze in contact met je willen treden. In dit boek laten engelen ons een nieuwe kant zien, die we graag met je willen delen.' ? Märtha Louise en Elisabeth Engelen handelen volgens andere wetten dan die van de fysieke wereld. Dit boek laat je zien hoe je met hen in contact kunt komen en zo je leven kunt verrijken. De vele praktijkvoorbeelden, oefeningen, meditaties en spirituele technieken leren je om nieuwe kanten van jezelf te ontdekken en gebruiken, zodat de engelen een natuurlijk deel van je dagelijks leven worden.
Over hoe je de Blijde Boodschap elke dag kunt toepassen en hoe dat bijdraagt tot zelfontplooiing en geluk Omdat de auteur ervan overtuigd is dat de realiteit van het concrete leven de toetssteen is van de christelijke identiteit, gaat hij de uitdaging aan om uit te leggen hoe de 'Toegepaste Blijde Boodschap' bijdraagt tot echt geluk. Met concrete voorbeelden. Na een synthese van theorie (over wat de christelijke identiteit is) en praktijk (de Toegepaste Blijde Boodschap) geeft Jürgen Mettepenningen aan waarom hij zelf (nog) gelooft. Daarmee is dit meteen het persoonlijkste boek dat hij tot nu schreef. Zowel een inleiding in de essentie van het christelijk geloof als een opfrissing ervan, zowel aanmoediging in moeilijke tijden als 'goed nieuws' voor zoekers onderweg, maar bovenal een appel tot verwondering en verdieping. Met een voorwoord van Rik Torfs.
Een Arabisch-christelijke autoriteit over de islam in Europa Een helder portret van de islam en hoe christenen en moslims aan een vreedzame samenleving kunnen bouwen. Dit boek is het resultaat van uitgebreide interviews met Samir Khalil Samir over de islam en het samenleven van volkeren met verschillende geloofsovertuigingen en culturen. Welke relatie is er tussen de islam en het Westen? Kan de islam werkelijk integreren in de Europese samenlevingen? Wat zijn de voorwaarden voor een constructieve ontmoeting? Een boek zonder vooroordelen en zonder naïviteit.
Waarom Anton de Wit nog wél in de Kerk gelooft Het zijn barre tijden voor de rooms-katholieke Kerk. Zij wordt geplaagd door schandalen, controverses en innerlijke verdeeldheid. De kerkbanken in onze streken blijven intussen alsmaar verder leeglopen ... Anton de Wit blijft echter stug zitten in die kerkbanken. In dit geestige boek legt de jonge katholieke auteur uit waarom hij - anders dan zo vele spijtoptanten van het katholicisme vandaag de dag - het hoofd koel houdt en het schip niet verlaat. Zonder de problemen te ontkennen of bagatelliseren, neemt hij het op voor die zo omstreden Kerk van Rome. De Wit geeft nuchter en scherpzinnig commentaar bij actuele kerkelijke controverses, met name het schandaal van seksueel misbruik door geestelijken. Tegelijkertijd zoekt hij naar dieperliggende oorzaken van de crisis, oorzaken die zowel binnen als buiten de Kerk gelegen zijn.
Een levensvisie die ons confronteert met onze eigen levenskeuzes Een teder, verhelderend en respectvol boek dat het mysterie ontsluit van de poppenspeler die 25 jaar geleden in een fietsenstalling ging wonen. Op 14 september 1989 speelt Jozef van den Berg in De Singel in Antwerpen. Bij aanvang van zijn stuk Genoeg Gewacht zegt hij tegen zijn publiek: 'Ik ben een werkelijkheid genaderd die niet meer te spelen is. De zoeker zoekt, maar hij wordt gevonden. Daarom sta ik vanavond voor het laatst op de planken.' Francis Jonckheere kent Jozefs theaterwerk op zijn duim en is hem ook naderhand blijven volgen en bezoeken. Waarom geeft iemand een briljante theatercarrière plots op? Heeft hij geen heimwee naar het applaus? _____________________________________________________________________ 25 jaar na zijn afscheid, verscheen Jozef van den Berg even terug in Antwerpen voor de boekvoorstelling: bekijk de video
Een wandeltocht van Ieper over Sarajevo naar Istanbul, langs reële - en innerlijke - breuklijnen... Sebastien de Fooz is de bezieler van een wandeltocht van Ieper over Sarajevo naar Istanbul. Meer dan 3000 kilometer stappen naar het onbekende. Het leert ons meer begrip voor elkaars diversiteit en vormt de basis voor een vredevolle samenleving, ook honderd jaar na WO I. We hebben vandaag meer dan ooit het gevoel dat we onze heilige havens dreigen te verliezen. Hoe kunnen we toch de moed vinden om in dialoog te gaan met de ander en niet te vluchten in onverschilligheid? Door in de eerste plaats een tocht naar binnen te ondernemen, naar onze innerlijke ontmoetingsruimte. Alleen wie zijn angsten en vooroordelen achter zich laat, komt echt in contact met zichzelf en zal een vorm van innerlijke vrede ontdekken, een noodzakelijke weg om mee te kunnen bouwen aan een duurzame samenleving.
Levenspoëet Willem Vermandere bundelt zijn mooiste brieven Ge moogt het weten... Als ik me aan mijn schrijftafel neerzet weet ik nooit waarover het zal gaan. De kunst is altijd dat ge met iets afkomt waar niemand aan denkt. De klassieke vraag van mensen die mijn beelden bekijken luidt: 'Hé Willem, weet ge op voorhand wat ge gaat maken?' 'Neen, nooit!' Al werkende gebeurt het, hoe meer ge weg slaat van uwen blok marmer, hoe meer dat uw beeld groeit. Als ge dat verstaat, dan zijn we al op goede weg. Misschien mag ik nog een stapje verder gaan... De creativiteit, dat is zoals de liefde, de hartstocht, de passie. Ge weet toch ook nooit op voorhand wat voor kind daaruit zal geboren worden. Al 25 jaar is het een gewoonte van levenspoëet Willem Vermandere om aan het eind van de dag zijn 'gedachtenkronkels' op papier te zetten, onder de vorm van brieven aan zijn beste vrienden. Die brieven, waaruit dit boek een bloemlezing biedt, vormen zijn commentaar bij de wereld. Van het aanschaffen van een `heuse echte tekstverwerker' tot het kappen in marmer of het genieten van een 'lekkere hutsekluts van Noordzeevis'...