Hans Wilbrink
Leven en werk van Hildegard van Bingen
Hildegard van Bingen mag, meer dan achthonderd jaar na haar dood, rekenen op een grote belangstelling voor haar persoon en haar werk. Omdat zij zo veelzijdig was, komt die aandacht van verschillende kanten: van de paus in Rome, kerkhistorici, mediëvisten, herbaristen en, zeker ook, van hen die belangstelling hebben voor zingeving en spiritualiteit.
In tal van teksten legt Hildegard getuigenis af van haar relatie met God, van haar contact met het Levende Licht, zoals zij dat noemt. En van daaruit geeft ze ook antwoorden op vragen van de zoekende mens van vandaag. Daarom blijft deze mystieke vrouw uit de twaalfde eeuw zo sterk in de belangstelling staan.
In de heruitgave van deze veelgeprezen inleiding in het leven en werk van Hildegard wordt vooral veel gebruik gemaakt van haar teksten, om dichtbij het denken en de ervaringen van de mystica te blijven. Alle thema's van deze veelzijdige vrouw komen aan bod: haar leven, de visioenen en de afbeeldingen daarvan, briefwisselingen, haar reizen en geneeskunst.
Hans Wilbrink (1949) is neerlandicus en sociaal wetenschapper met een bijzondere belangstelling voor theologie. In 2006 promoveerde hij op onderzoek naar de mysticae Hildegard van Bingen en Hadewijch van Brabant. Hij is oprichter van de Nederlandse Hildegard van Bingen website.
Annemiek Schrijver & Hein Stufkens
Lekenpraat. Over verkwikkende teksten uit de Bijbel
In `Lekenpraat' worden teksten uit de Bijbel tegen het licht gehouden. De auteurs bevragen elkaar over wat zij vandaag kunnen met teksten waarvan ze in eerste
instantie denken: wat moet ik ermee of: waar gáát dit over?
Annemiek Schrijver kreeg in haar vrijgemaakt-gereformeerde jeugd bijbelteksten
met de paplepel ingegoten. Zij koos de citaten voor dit boek en legt haar ervaringen
met en vragen bij elk citaat voor aan Hein Stufkens. Die reageert daarop met een bijbelkennis die verrassend is voor een van huis uit roomse jongen, en met het nodige relativeringsvermogen. Humor hebben beide auteurs overigens in ruime mate.
Het resultaat is een persoonlijke, spannende en inspirerende briefwisseling waarin
dit al eerder succesvolle schrijversduo ook hun eigen wel en wee aan de orde stelt. Gaandeweg blijken zij toch minder leken te zijn dan ze in de titel beweren.
Annemiek Schrijver (1964) voltooide een studie aan het conservatorium te Hilversum; presenteert programma's voor radio en tv (KRO/NCRV) zoals De Verwondering en Mijn Pelgrimspad. Ze schrijft boeken en columns. Bij Berne Media verscheen van haar Van het padje (2018).
Hein Stufkens (1947) studeerde filosofie aan de Universiteit Utrecht; is leraar, dichter en auteur van tal van boeken op het grensvlak van spiritualiteit en psychologie. Hij woont en werkt in het bezinningscentrum La Cordelle te Cadzand. Bij Berne Media verschenen van hem de gedichtenbundel Geef het licht eens door (2017), Verhalen van de rabbi (2018) en Eten met geweten (2019).
Herman Westerink (red.)
Spiritualiteit op scherp!
Plaatsen van kritische spiritualiteit
Dit boek speurt naar de kritische geestelijke houdingen, inspiraties, stijlen en uitingen die inherent zijn aan de christelijke traditie in een moderne en seculiere tijd. Die spiritualiteit is soms uitgesproken profetisch, een andere keer weer aan het oog onttrokken, soms vlijmscherp en uitgesproken, dan weer aarzelend en vragend, tastend op zoek naar nieuwe woorden, houdingen en praktijken die uitdrukking geven aan wat haar drijft en bezield. 'Spiritualiteit op scherp' is een boek waarin de kritische dimensie van christelijke spiritualiteit wordt verkend en voor hedendaagse maatschappelijke velden - onderwijs, zorg, e.a. - vruchtbaar gemaakt.
De hoofdstukken in dit boek zijn geschreven door Herman Westerink, Inigo Bocken, Anne-Marie Bos, Thomas Quartier, Theo van der Zee en Kirstin Zeyer, medewerkers van het Titus Brandsma Instituut die onderzoek doen op het terrein van de maatschappelijke spiritualiteit.
Anselm Grün
Langs bergen en dalen van het leven
Sinds zijn jeugd is Anselm Grün al gefascineerd door de bergen. Ook nu nog geniet hij regelmatig van wandelvakanties in de bergen, samen met zijn familie. Voor Anselm staat wandelen door de bergen symbool voor het leven zelf: in beide is het belangrijk om altijd open te staan voor nieuwe uitdagingen, jezelf en je krachten te trainen, te groeien in je werk, op zoek te gaan naar contact, te genieten van het alleen-zijn en het opzoeken van je grenzen.
Dit boek helpt je om nieuwe stappen te zetten en afscheid te nemen van dat waar je aan vast zit met als doel dichtbij je echte verlangens te komen.
Anselm Grün (1945) is benedictijner monnik in de abdij Münsterschwarzach, waar hij 36 jaar lang Kellenaar (de financieel verantwoordelijke) was. Als cursusleider en geestelijk begeleider is hij veel onderweg. Met zijn talrijke optredens, lezingen en boeken bereikt hij miljoenen mensen.
Zacharias Heyes
Titel: Thuis bij jezelf. Goed omgaan met lichaam en ziel
Thuis zijn bij jezelf. Hoe doe je dat?
Flexibel en mobiel zijn wordt vandaag de dag gezien als voorwaarde voor een geslaagd leven.
We hebben het idee van mobiliteit zelfs verinnerlijkt en zitten vaak in gedachten al klaar met onze ingepakte koffers. Je voor een langere tijd vastleggen, daar houden we niet meer van.
Maar hoe vinden we naast al die virtuele impulsen en complexe netwerken toch een plaats waar we echt thuis zijn?
Wanneer voelen we ons geaccepteerd en rustig?
Zacharias Heyes behandelt in dit boek de vraag hoe de mens, die moe is van alle jachtigheid en drukte, zijn thuis kan vinden in zichzelf en in God. Hij geeft veel adviezen en oefeningen om goed voor je eigen ziel te zorgen: als je leert stil te worden, je dromen herontdekt en je met jezelf en anderen kunt verzoenen. Dan kom je thuis bij jezelf.
Zacharias Heyes (1971) werkt vaak samen met zijn medebroeder Anselm Grün. Hij is benedictijner monnik van de abdij Münsterschwarzach, en werkzaam als godsdienstleraar en pastor.
Frank Kazenbroot
Wees lief voor deze ziel. Veertig vensters op Leonard Cohen
In dit boek opent de schrijver Frank Kazenbroot veertig vensters op de spirituele en religieuze kracht van Cohens poëzie. Hij volgt de dichter-musicus van zijn geboorte in 1934 tot aan zijn sterven in 2016.
Cohen bleef de joodse traditie, waarin hij geboren werd, altijd trouw maar hij onderzocht ook christelijke, boeddhistische en hindoeïstische tradities. Zelf volgde Cohen een mystieke weg en deelde dat via zijn liederen met zijn publiek.
In zijn krachtige teksten worden motieven uit die oude tradities verweven met de ervaringen van een man van deze tijd. Seculiere en religieuze taal gaan in zijn liederen hand in hand waardoor thema's als liefde, sex, eenzaamheid, pijn, genade, gebrokenheid, God en verlangen opnieuw gaan leven.
Bekende liederen zijn: Suzanne, Hallelujah, Anthem en You want it darker. In dit boek worden ook minder bekende liederen belicht, bijvoorbeeld het lied The Window uit 1979. Dit lied heeft in het boek een belangrijke plaats gekregen: het verenigt prachtige muziek met mystieke poëzie. De titel van het lied Gentle this soul met daarin de uitnodiging van Cohen om lief te zijn voor de ziel van een gebroken mens - is gekozen als titel voor dit boek.
Frank Kazenbroot (Schiedam 1958) was jarenlang kloosterling in de Abdij van Berne. Tegenwoordig is hij geestelijk verzorger in een gevangenis. Hij heeft een passie voor het werk van de Canadese dichter en zanger Leonard Cohen.
Annemiek Schrijver
Van het padje. Verwonderd dwalen langs 's Heren wegen
De eerste christenen werden volgens het Bijbelboek Handelingen 'mensen van de weg' genoemd. Annemiek Schrijver ziet zichzelf wel als iemand van de weg, maar niet van de uitgestippelde route. Gaandeweg leerde ze dat die er ook niet is. Wie kijkt tijdens zijn unieke en vaak eenzame levensreis niet om in verwondering?
'Als kind voelde ik al nattigheid. We werden als een kudde dezelfde richting opgejaagd, die van de enige juiste weg. Maar ik had geen idee wie dat verzonnen had en welk doel dat gejakker dienen moest. Gaandeweg mijn eigen slinger- en struikelpad durfde ik me te laten bewegwijzeren door dwaallichten als Roodkapje, zwerver Swiebertje, door Dante in zijn Goddelijke Komedie. En door het eigenzinnige schaapje uit het Thomasevangelie. Dat wordt niet teruggefloten nadat het de kudde heeft verlaten, maar liefdevol nagewuifd door de goede herder.'
In dit boek verzamelt tv-presentatrice Annemiek Schrijver (KRO-NCRV) haar verhalen. Als een weg die steeds weer anders loopt dan gedacht, vol verrassingen. Een boek dat inspireert om even mee te wandelen om ook zelf steeds opnieuw verrast te worden.
Ton Roumen
Geaarde
spiritualiteit
'Geaarde spiritualiteit' gaat over de vraag hoe we ons verhouden tot de alledaagse realiteit, met alle weerbarstigheden, ongerijmdheden, passies en pijn. Het is een vorm van spiritualiteit waarin ook ons lichaam en onze emoties een belangrijke rol spelen. In plaats van emoties te negeren of te blokkeren, kunnen we deze voelen en uiten. Dan benutten we deze bronnen van vitaliteit, waardoor het leven in ons stroomt en wij in staat zijn te veranderen. De spirituele weg is immers een weg van verandering. Op die weg laten we krachten los die ons uit balans brengen en onrustig maken. Zo krijgen de waarden van het hart, zoals vriendelijkheid, compassie en vrede, alle ruimte. Daarmee sluiten we het leven zelf - onszelf - in de armen en kunnen we op een natuurlijke, ontspannen en gemakkelijke manier gaan leven.
Dr. Ton Roumen begeleidt mensen in hun zoektocht naar zin en heling op de levensweg. Hij publiceert boeken en artikelen over spirituele thema's. Zijn boodschap is gebaseerd op een combinatie van eeuwenoude oosterse en westerse spirituele wijsheden en eigentijdse inzichten. Over onderwerpen die hij in zijn boek aansnijdt verzorgt hij regelmatig retraites, seminars en lezingen. Zie ook: www.bezinnen.com
Eerder verscheen bij Berne Media Geluk binnen handbereik.
Anselm Grün
Leeswijzer bij de Bijbel
Praktische aanwijzingen voor lezers van nu
Ik hoor vaak van mensen dat ze graag de Bijbel zouden willen lezen. 'Maar', zeggen ze, 'zodra ik begin, merk ik dat de Bijbel ver van mij afstaat. Ik begrijp niet wat hij mij duidelijk wil maken, hoe ik die woorden hier en nu moet plaatsen.'
Anselm Grün reikt in dit boek de vele manieren aan om de Bijbel te lezen. Heel concreet: met welke boeken je het beste kunt beginnen, hoe je ze kunt zien als beschrijvingen van de ups en downs van het mens-zijn, en erin de diepe dalen kunt herkennen waar we zelf doorheen gaan.
Grün biedt wijzen van lezen aan, waardoor de verhalen je een nieuw perspectief bieden en je de wereld van nu ook anders gaat ervaren. Vol verscheidenheid, die ruimte schept in ons hart, zodat we openstaan voor het mysterie van het christen-zijn en dat niet vastpinnen op een bepaalde theologie.
Anselm Grün (1945) is monnik in de benedictijner abdij van Münsterschwarzach. Hij is een alom gewaardeerd zielzorger, schrijver en docent. Met zijn talrijke optredens, lezingen en boeken bereikt hij wereldwijd miljoenen mensen. Een bijzonder en wijs mens die je in het hart raakt.
Dom Bernardus en Jos Douma
Lezen voor je leven
Aan de slag met Lectio Divina
De beweging van de Reformatie betekende een herontdekking van de Bijbel. Waar wegen toen uiteengingen, komen ze nu weer dichter bij elkaar: Katholieken en Protestanten vinden elkaar in de praktijk van de Lectio Divina. Deze monastieke manier van bijbellezen doet recht aan Woord en Geest en richt zich op de liefde van Jezus die ons vandaag aanspreekt. In dit boekje verkennen een monnik en een predikant de praktijk van de Lectio Divina, zoekend naar wat de Geest vandaag te zeggen heeft. Zou deze praktijk niet het kloppende hart kunnen zijn van oecumenische toenadering tussen Katholieken en Protestanten?
De auteurs vertellen over hun eigen ervaringen met Lectio Divina en geven praktische voorbeelden. Daarmee is het een boek om zelf met deze bijbelleesmethode aan de slag te gaan. Elsbeth Gruteke verzorgde speciaal voor dit boek twee interviews met de auteurs.
Dom Bernardus is abt van de trappisten van Koningshoeven,
Jos Douma is predikant van de Plantagekerk in Zwolle, auteur en docent.
Een vriendschapsliefde als opgang naar God
Avellinus Janssens & Zoë Cranssen
Deze unieke verzameling brieven tussen twee religieuzen vertelt over een vriendschapsliefde die geen afbreuk doet aan de kloostergeloften die de briefschrijvers beide hebben gedaan. Als religieuzen zoeken ze de rijkdom van vriendschap binnen het leven dat Jezus heeft voorgeleefd. Het is een getuigenis van twee mensen die samen hun weg gaan met en naar de Eeuwige en daarbij elkaar tot troost en steun zijn.
Zuster Zoë leefde en werkte in de periode waarin de brieven zijn geschreven als benedictines in het klooster, waar ze intrad in 1993.Als zuster heeft ze nu binnen de Rooms-katholieke kerk de status van ´Godgewijde maagd´ (Virgo Consecrata), een wijding die dateert van vóór de eerste kloosters.
Broeder Avellinus was jarenlang Generaal Overste van de broeders van Maastricht.
Boeiend en inspirerend is de beschreven geestelijke vriendschap van twee religieuzen (Joop Stam, oud-Deken van Amsterdam)
Prijs: EUR 22,90. Gebonden, 320 pag., formaat: 13,5 x 20,5 cm, ISBN 978-90-8972-228-7
https://www.berneboek.com/spiritualiteit/283766-een-vriendschapsliefde-als-opgang-naar-god-9789089722287.html
Anselm Grün
Je mag vertrouwen houden. Woorden van troost in tijden van ziekte
De omgang met ziekte - bij jezelf of iemand anders - is een flinke uitdaging, vooral wanneer het gaat om chronische of levensbedreigende ziekte.
Anselm Grün wijst in dit boek een weg om mentaal, maar ook praktisch, met behulp van rituelen en meditatie met ziekte om te kunnen gaan, ze te leren accepteren en ermee te leven.
Dit boek kan ook gezins- en familieleden erbij helpen om goed om te gaan met de zieken, zonder hen al te overdreven te helpen, maar juist te troosten.
Anselm Grün is monnik in de Abdij Münsterschwarzach en een van de bekendste spirituele auteurs van Europa. Zijn boeken zijn bestsellers. Over de grenzen van confessies heen is hij voor velen een gids en spiritueel pionier.
Hein Stufkens
Geef het licht eens door
Gedichten
Dit mooi vormgegeven boek met teksten van Hein Stufkens verschijnt ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag. De bundel bevat een drieluik van poëzie die hij schreef tussen 2013 en 2017: twaalf eigentijdse psalmen, nieuwe gedichten en liedteksten.
De titel is ontleend aan het gedicht Avondmaal:
Ik zat naast hem.
Brood ging rond en wijn.
Iemand zei: 'Geef het licht eens door.'
Ik had het licht nog niet gezien,
zocht, zag het nergens staan.
Toen keek hij mij aan.
Hein Stufkens (1947) is filosoof, leraar, schrijver en dichter. Van zijn hand verschenen zo'n dertig boeken: beschouwend werk, romans en gedichtenbundels. Ook werkte hij mee aan tal van TV- en radioprogramma's op levensbeschouwelijk gebied. Sinds 2001 woont en werkt hij in Cadzand, waar hij samen met zijn vrouw Brigitte Stufkens-Geerlings het bezinnings- en cursuscentrum La Cordelle stichtte.
Zacharias Heyes
God weer vinden.
En waarom je Hem niet hoeft te zoeken
Vele generaties zijn bepaald door een christelijke opvoeding, die de mensen voorschreef hoe ze moesten zijn en wat ze wel en niet moesten doen, als goed 'christen'. Tot vandaag toe is bij veel christenen het idee aanwezig dat Jezus aan het kruis moest sterven omdat God een offer vroeg om Hem weer met mensen te verzoenen. Maar voor wie op zoek gaat naar God, is het niet zozeer de opgave om voortdurend in de zoek-modus te gaan, maar om de innerlijke bereidheid te hebben om door God gevonden te worden en Hem midden tussen de mensen te vinden. De gedachte dat God de mensen steeds weer zoekt en vindt, kan en mag ontstressen en ontspannen. Hij maakt vrij, ook van het traditionele denken dat je tegenover God iets goed zou moeten maken.
Dit boek wil aan de hand van bijbelse figuren laten zien, hoe God de mens vindt, vaak ook onverwachts, en hoe de mens zich vinden laat. Een tweede deel gaat over de vraag welke consequenties daaruit voor de mens naar voren komen, bijvoorbeeld waar en hoe hij zich vandaag kan laten vinden. Een derde deel vraagt wat dit voor de kerk betekent, welke horizon- en grensverbredingen daarin kunnen liggen en tot welke pelgrimsweg de kerk vandaag opgeroepen wordt.
Zacharias Heyes werkt veel samen met zijn medebroeder Anselm Grün. Hij is benedictijner monnik van de abdij Münsterschwarzach, en werkzaam als godsdienstleraar en pastor. In 2017 verscheen bij Berne zijn boek 'Thuis bij jezelf' (2e druk).
ANSELM GRÜN
Ik was vreemdeling maar jullie hebben mij opgenomen
Omgaan met angst voor de ander
Een vraag die velen in de huidige tijd van vluchtelingstromen bezighoudt: hoeveel verscheidenheid kunnen we aan? Hoeveel vreemdelingen kan een samenleving opvangen, zonder haar eigen identiteit te verliezen?
De monnik Anselm Grün benadert het thema vreemdelingschap vanuit verschillende kanten: historisch, psychologisch maar ook vanuit het geloof. Daarbij wordt duidelijk: een vreemdeling houdt ons een spiegel voor, die ons laat inzien dat we zelf ook 'onbekende' kanten hebben. Men kan dan ook angst voor vreemdelingen niet met een moreel appel overwinnen, maar alleen wanneer men de vreemdeling in zichzelf plaatst. Het gaat er Anselm Grün dus niet om, te veroordelen, maar om hulp te bieden, hoe we de angst voor de vreemdeling eerlijk kunnen aankijken en daarop passend kunnen reageren en ermee omgaan.
Anselm Grün is monnik in de Abdij Münsterschwarzach en een van de bekendste spirituele auteurs van Europa. Zijn boeken zijn bestsellers. Over de grenzen van confessies heen is hij voor velen een gids en spiritueel pionier.