`Hij heeft in Westerbork gezeten', zo verklaarde de familie van Hester den Boer de woedeaanvallen van haar opa. Na zijn dood ontdekte Den Boer dat dat niet klopte: op een archiefkaart stond `Kamp Erika' achter zijn naam gekrabbeld. Had hij daar gevangengezeten? Waarom had hij dat al die tijd verzwegen? En: waarom kon niemand haar wat vertellen over dat kamp?
Kamp Erika is het verslag van een persoonlijke zoektocht naar de gruwelijke geschiedenis van dit vrijwel vergeten Duitse concentratiekamp, gelegen in de bossen bij Ommen. De gevangenen, voornamelijk niet-Joodse mannen, werden hier niet bewaakt door Duitsers, maar door Nederlanders. Martelingen en excessief geweld waren aan de orde van de dag, zeker 180 gevangenen kwamen om. Na de oorlog kwam op de plek van het kamp een camping - alsof er niets was gebeurd.
Hoe bereid zijn we om de zwarte bladzijden uit onze eigen geschiedenis onder ogen te zien? Waar ligt de grens tussen goed en fout? En wat bezielde de bewakers? Aan de hand van uitvoerig archiefonderzoek en tientallen interviews met ooggetuigen en nabestaanden ontrafelt Den Boer een verzwegen oorlogstrauma dat tot op de dag van vandaag doorwerkt.
`Dit magistrale boek over Afrika, dat net zo goed over óns gaat, en over de mensheid, heeft mij diep geraakt. Iedereen zou het moeten lezen.' - Caroline de Gruyter
In 1973 zette Koert Lindijer voor het eerst voet in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, destijds een slome tuinstad. Tien jaar later ging hij er wonen; het begin van veertig jaar correspondentschap waarvan Nairobi, inmiddels een miljoenenstad, het kloppende hart werd.
Als Afrika-correspondent doet Lindijer verslag vanuit de loopgraven met Eritrese rebellen en van de genocide in Rwanda. Hij vertelt over zijn vriendschap met de Maasai, over het leven van alledag en over de wijze waarop eeuwenoude tradities het stedelijke leven blijven bepalen. Hij beziet een continent dat schommelt tussen de hoopvolle protesten van assertieve jongeren en het democratisch bedrog van hun leiders, tussen grootse economische plannen en de komst van dubieuze westerse NGO's.
Een wolkenkrabber op de savanne is een kleurrijk, invoelend en onverbloemd portret van een regio die zich met vallen en opstaan aan de westerse dominantie ontworstelt, zelfbewust en autonoom wordt - en een plek opeist op het wereldtoneel.
Wij slaven van Suriname van Anton de Kom is zowel een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. 157 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij en 86 jaar na publicatie heeft het boek, en zijn boodschap, niets aan zeggingskracht ingeboet.
Deze nieuwe editie bevat nieuwe inleidingen van Mitchell Esajas, Tessa Leuwsha en Duco van Oostrum
De geschiedenis staat bol van de afschuwelijke ziekte-uitbraken, maar in de negentiende eeuw werd een hoogtepunt bereikt. In de overvolle moderne steden woekerden ziekten als cholera en builenpest. Aan de ontluikende medische wetenschap de taak: stop de sterfte. In In gezonde staat neemt meesterverteller Simon Schama de lezer mee naar de laboratoria waar oortsachtig werd gewerkt aan vaccins. Centraal staat het wonderlijke verhaal van de geniale arts-onderzoeker Waldemar Haffkine, een relatief onbekende held die met zijn wetenschappelijke ontdekkingen duizenden levens zou redden, maar ook werd beschimpt en verstoten wegens zijn Joodse afkomst. In tijden van opkomende natiestaten en groeiende internationale spanningen was het voor wetenschappers als Haffkine praktisch onmogelijk om onafhankelijk en objectief te opereren.
Geraffineerd laat Schama zien hoe de pandemiebestrijding verstrengeld raakte met nationalisme en politiek, hoe goedwillende wetenschappers afhankelijk waren van de grillen van politici, en hoe zo de loop van de natuurlijke én menselijke geschiedenis werd bepaald.
Wat heeft de strijd om het monopolie op de handel in de muskaatnoot te maken met de hedendaagse klimaatverandering? Amitav Ghosh' boek leidt onze hedendaagse planetaire crisis terug naar de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de zeeroute naar de Indische Oceaan. Centraal staat de nu alomtegenwoordige nootmuskaat. In de handen van Ghosh wordt het verhaal van de nootmuskaat een parabel voor onze milieucrisis, die onthult hoe onze welvaart altijd afhankelijk is geweest van aardse materialen zoals specerijen, thee, suikerriet, opium en fossiele brandstoffen. De huidige mondiale problemen zijn uiteindelijk het resultaat van een mechanistische kijk op de aarde, waar de natuur alleen bestaat als een grondstof die mensen voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken, in plaats van een eigen kracht. Door discussies over de geschiedenis van de VOC en het kolonialisme te verweven met de klimaatcrisis en de spiritualiteit van oorspronkelijke gemeenschappen vandaag de dag, biedt dit boek een scherpe kritiek op de dominante ideologie in het Westen.
In dit majestueuze boek ontrafelt Jonny Steinberg het baanbrekende huwelijk tussen Nelson Mandela en Winnie Madikizela-Mandela. Het was een huwelijk dat niet enkel over liefde ging, maar in elk haarvat politiek was - en dat vanaf het begin voor het oog van de wereld plaatsvond. Waar Nelson afgezonderd in de gevangenis een steeds meer geïdealiseerd beeld van zijn vrouw cultiveerde, raakte Winnie juist steeds meer vervreemd van de politiek van haar gevangengenomen echtgenoot. Zonder zijn medeweten probeerde ze een gewapende machtsovername te organiseren, iets dat volgens Nelson enkel kon leiden tot een eindeloze burgeroorlog.
Winnie & Nelson is het verhaal van een uniek huwelijk en een zinderende politieke geschiedenis van Zuid-Afrika ineen. Het is een shakespeareaans drama waarin ideeën over liefde en toewijding zich vermengen met tijdloze vragen over revolutie, zoals de vraag of je je vijanden vergiffenis kunt schenken. Meesterlijk laat Steinberg zien hoe ver deze twee wereldleiders voor elkaar gingen, maar ook waar ze de grens trokken. Want uiteindelijk wisten beiden dat hun huwelijk niet zomaar een huwelijk was, maar een strijd om de vraag hoe de apartheid bestreden moest worden.
Guus Belinfante (1911-2000) was een vooruitstrevend jurist, tv-rechter en begaafd docent, populair bij het algemene publiek en bij zijn studenten. Toen hij in het protestjaar 1968 rector magnificus werd van de Universiteit van Amsterdam, waren de verwachtingen hooggespannen. Belinfante bleek echter niet opgewassen tegen de rebellie die de universiteit overspoelde. Ontgoocheld verliet hij de universiteit. Diep weggestopte oorlogsherinneringen kwamen los. Later keerde Belinfante terug in het openbare leven met een toonaangevende studie over de naoorlogse berechting van politieke delinquenten: In plaats van bijltjesdag.
In deze biografie schetst Geke van der Wal de Portugees-Joodse gemeenschap in Den Haag, het milieu waarin Belinfante opgroeide, zijn hulp aan vluchtelingen uit nazi-Duitsland en de vijf lange oorlogsjaren toen zijn wereld steen voor steen afbrokkelde. Belinfante droeg de oorlog met zich mee, in het werk en privé, maar over de oorlog zelf en over de drama's in zijn persoonlijk leven zweeg hij.
In Rampjaar 1672 beschrijft Luc Panhuysen op indringende wijze de grootste crisis van de Gouden Eeuw, een jaar van zeventien maanden waarin Nederland `redeloos, radeloos, reddeloos' heette. Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis dan ook gegrift als het Rampjaar. In dat jaar werd de Republiek overrompeld door een gecombineerde aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Munster en Keulen. Sinds de Romeinen had Europa geen groter leger aanschouwd; het laatste uur voor de Republiek leek aangebroken. Hoe kwam het dat het land toch overleefde? Aan de hand van de belevenissen van het gezin Van Reede - een vader, een moeder en hun zoon - laat Panhuysen zien hoe de dagelijkse overlevingsstrijd eruitzag, maar ook hoe de Republiek zichzelf opnieuw uitvond. De correspondentie van deze drie gezinsleden behoort tot de mooiste die uit de zeventiende eeuw is overgeleverd.
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne vraagt de wereld zich af wie nou de echte Poetin is. Heeft hij last van grootheidswaan gekregen? Of hebben wij gewoon al die tijd niet goed opgelet? Van zijn loopbaan bij de KGB tot zijn eerste stappen op het politieke pad
in Sint-Petersburg en van zijn omgang met vijanden tot zijn visie op de Russische geschiedenis: deze elementen zijn allemaal van belang om Poetins handelswijze in zijn oorlog tegen Oekraïne te begrijpen.
In dit boekje met 53 vragen en antwoorden zijn de cruciale momenten uit zijn carrière en de
belangrijkste inzichten uit de podcastserie vervat voor de lezer die wil weten wat er om gaat in de heerser van het Kremlin. In de succesvolle podcast Wie is Poetin? gingen zeven experts op zoek naar de drijfveren van Vladimir Poetin, die al meer dan twintig jaar de koers van
de Russische Federatie bepaalt. Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn vrienden en welke sleutelmomenten hebben zijn visie op de wereld bepaald?
De experts die te gast waren in de podcast: Michel Krielaars, Julia Wouters,
Binu Singh, Hester den Boer, Christ Klep, Laura Starink & Eva Cukier.
Grote verwachtingen, het vervolg op het immens succesvolle In Europa van 2004, verscheen eind 2019. Waar In Europa inging op de in zoveel opzichten gruwelijke 20ste eeuw getekend door twee wereldoorlogen, gaat Grote verwachtingen over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, de vluchtelingen. Eind 2020 werd hieraan een Epiloog toegevoegd, over de totaal onverwachte coronacrisis. Inmiddels is Grote verwachtingen in tien talen vertaald. Najaar 2021 verschijnt de Engelstalige geactualiseerde editie, met onder andere een analyse van de Brexit, de gevolgen van het Trumptijdperk en de pandemie die nog niet voorbij is. Deze Nederlandse uitgave is eveneens verrijkt met een volledige actualisering.
Achtervolgd door de staatsmaffia door Bill Browder is het verslag van een waargebeurd corruptieschandaal, een zinderend internationaal avontuur en aangrijpend pleidooi voor gerechtigdheid ineen. Bill Browders advocaat Sergej Magnitski wordt in een Russische gevangenis in koelen bloede vermoord. Browders leven verandert voorgoed. Hij laat zijn zakenleven achter zich en stort zich volledig op de zoektocht naar gerechtigheid. Een van de eerste stappen van die missie is om op te helderen wie Magnitski vermoordden en wie er profiteerden van de $230 miljoen corruptiegelden die de jonge advocaat op het spoor was. De Russische financiële kruimels leiden Browder en zijn team de hele wereld over, maar bovenal leiden ze naar niemand minder dan Vladimir Poetin. Als westerse gerechtshoven het gestolen geld vervolgens bevriezen, is Poetins toorn gewekt. Browder staat vanaf dat moment bovenaan de zwarte lijst. Omkopingen, desinformatie en moordaanslagen: Poetin schrikt nergens voor terug om zijn rijkdom en macht te beschermen.
In `De fantasten' slaagt Ian Buruma erin om drie complexe levens die bepaald werden door de Tweede Wereldoorlog met elkaar te verbinden. Op het eerste gezicht hebben de drie hoofdpersonen weinig gemeen: Felix Kersten (bijnaam `de magische Boeddha') werkte als de persoonlijke masseur van Heinrich Himmler. Aisin Gyoro Xianyu, beter bekend onder haar Japanse naam Kawashima Yoshiko (of de bijnaam het `Oosterse Juweel') werd geboren als Manchuprinces, aanvaardde een opdracht van de Japanse geheime politie. En Frederik Weinreb, in Nederland bekend van de gelijknamige affaire, was een Joodse immigrant die zei Joden te beschermen maar ze in feite verraadde. Alle drie brachten ze hun tijdgenoten en latere historici in de war. Maar bovenal lieten zij hun bedrog zelfbedrog worden, begonnen zij door de omstandigheden te geloven in hun eigen verhaal. De fantasten is een geschiedkundige les over de relativiteit van identiteit en de omgang met het verleden
`Verleden van Nederland' verschijnt in geheel vernieuwde heruitgave. Over het verleden stelt iedere generatie andere vragen. Iedere generatie verwerft nieuwe inzichten. `Verleden van Nederland' is een geschiedenis voor liefhebbers en professionals, passend bij de eenentwintigste eeuw. Het is het verhaal van de prehistorie tot en met de coronacrisis, van de Tachtigjarige Oorlog tot en met de opkomst van de verzorgingsstaat, van Rembrandt tot en met Karel Appel.
`Verleden van Nederland', vol feiten, data, anekdotes en analyses, biedt een nieuwe blik op de geschiedenis, soms ontnuchterend, maar telkens weer verrassend. En tegelijk is het een meeslepend en fascinerend verhaal, hoofdstuk na hoofdstuk, geschreven door een enthousiast en uniek samenwerkingsverband van vijf bijzondere historici. Dit rijk geïllustreerde boek is voor deze nieuwe editie geheel herzien, uitgebreid en geactualiseerd.
TIME's 2022 Person of the Year
Volodymyr Zelensky, de charismatische Oekraïense president die sinds de inval van het Russische leger in Oekraïne op 24 februari 2022 niet weg te denken is van de voorpagina's en beeldschermen, weet met zijn vastberaden houding de Oekraïners en strijdkrachten te verenigen en motiveren. Zijn nietsontziende videotoespraken tegen staatshoofden en parlementen imponeren de wereld. Wie is deze man, die voorheen werkzaam was als komiek en televisieproducent?
De Oekraïense journalist Serhi Roedenko portretteert Zelensky als een talentvol persoon, die ondanks zijn onmiskenbare showkwaliteiten altijd vol ernst zijn pad heeft gekozen. Op Oudjaarsavond 2018 stelt Zelensky zich kandidaat voor het presidentschap en wint na een bewogen campagne. Roedenko laat zien hoe Zelensky - in weerwil van alle tegenslagen - langzaam maar zeker Oekraïne vooruit probeert te helpen, tot hij door de omstandigheden wordt gedwongen het spel te verleggen naar een ander doel: het voortbestaan van zijn land.
In `De vele levens van Rosey Pool' doet Lonneke Geerlings verslag van haar zoektocht naar een vrouw die leefde in de hoogste versnelling, maar die ook haar hele leven worstelde met trauma. Rosey Pool (1905-1971) gaf het werk uit van Afro-Amerikaanse dichters toen bijna niemand daar nog naar omkeek, runde een Londense `salon' voor zwarte kunstenaars en was een van de aanjagers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Achter de bloemetjesjurk van de bedeesde vertaalster en docente school een verbeten activiste en strijder voor sociale gelijkheid. Dit boek is het verhaal van de grote emancipatiebewegingen van de 20e eeuw, maar bovenal is dit het verhaal van een wonderbaarlijke vrouw die vergeten is door de geschiedenis.
In `Ze kwam uit Marioepol' doet Natascha Wodin onderzoek naar het verleden van haar moeder. Toen Natascha tien jaar oud was, pleegde haar moeder zelfmoord. De vraag naar
haar moeders leven wordt een obsessie voor de dochter, die het pas op latere leeftijd, met behulp van internet, aandurft op zoek te gaan naar het verleden van haar moeder. Ze komt heel veel te weten, over het verleden in het Oekraïense Marioepol aan de Zwarte Zee, over voorouders en familieleden, over de ondergang van haar (aristocratische) familie door de stalinistische terreur, over de gruwelijke jaren als dwangarbeidster in het Derde Rijk. Steeds kleiner worden de cirkels om haar moeder heen - maar het middelpunt blijft een vage contour van een tragische vrouw die door de geschiedenis als afval is achtergelaten.
De metamorfose van de wereld is een monumentale geschiedenis van de negentiende eeuw. Jürgen Osterhammel vertelt een waarlijk mondiale (geen eurocentrische) geschiedenis met een adembenemende reikwijdte en een enorme eruditie. Hij neemt de lezer mee van Londen naar New Delhi, van de Latijns-Amerikaanse revoluties naar de Taipingopstand, van de opera van Parijs naar die van Manaus in Brazilië, van Europese emigranten naar de bedreigde nomadische stammen overal op onze planeet. Hij vertelt over een wereld die steeds meer vervlochten raakt door de telegraaf, het stoomschip en de spoorweg. Hij onderzoekt de veranderende relatie tussen mens en natuur, gaat uitvoerig in op de rol van de slavernij en de afschaffing ervan bij de opkomst van nieuwe naties, en vecht de wijdverbreide overtuiging aan dat in de negentiende eeuw de natiestaat triomfeerde.
De metamorfose van de wereld werpt een nieuw en opwindend licht op de eeuw die korte metten maakte met eeuwen stilstand en, ten goede én ten kwade, de fundamenten legde voor onze hedendaagse wereld - de eeuw die de loop van de geschiedenis een geheel nieuwe wending gaf.
In `Een ongewone geschiedenis van (doodgewone) dingen' pleit Annegreet van Bergen voor een standbeeld voor de wasautomaat, de moeder aller huishoudelijke apparaten die als geen ander vrouwen vrije tijd gegeven heeft. Dit apparaat is slechts een van de vele `gewone dingen' waarvan Van Bergen de geschiedenis onderzoekt. Daarvoor keek zij met verwondering en dankbaarheid om zich heen. Niet alleen naar brommers, koelkasten en stofzuigers, maar ook naar papier, suiker, veilig kraanwater en andere inmiddels heel gewone dingen die ons leven zoveel gemakkelijker en aangenamer hebben gemaakt dan dat van onze voorouders.
Lodewijk van Frankrijk, bijgenaamd de 'Zonnekoning', droomde ervan de machtigste vorst van zijn tijd te worden. Maar hij stuitte op een taaie prins, de jonge Willem III van Oranje. Lodewijk was een aantrekkelijke verschijning. Willem had een bochel en was berucht om zijn nukkigheid. Lodewijk heerste over het machtigste rijk van Europa, Willem was stadhouder van een landje dat tienmaal zo klein was. In de loop van hun leven ontwikkelde zich tussen deze twee contrasterende persoonlijkheden een intense rivaliteit die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed.
In Oranje tegen de Zonnekoning beschrijft Luc Panhuysen het ontstaan en de ontwikkeling van hun relatie. Daarbij komen ook de belangrijkste mannen en vrouwen in hun omgeving aan bod. Door de combinatie van 'grote geschiedschrijving' en levensverhalen ontstaat een kleurrijk palet. Panhuysen laat zien hoe tijdloze drijfveren als angst en ijdelheid, en waarden als vrijheid en tolerantie, niet alleen de betrokken personen, maar ook maatschappijen hebben veranderd.
In `Bloed in de rivier' vertelt Marjoleine Kars over een onbekend stuk koloniale geschiedenis. Op zondag 27 februari 1763 kwamen duizenden tot slaaf gemaakten in de Nederlandse kolonie Berbice (het hedendaagse Guyana, naast Suriname) in opstand tegen hun overheersers en de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze leefden. Deze revolutionairen zouden een vol jaar standhouden en hun overwinning was bijzonder dichtbij. Uiteindelijk sloegen de Nederlanders de opstand neer met hulp van soldaten uit bevriende buurkolonies en Europa.
Slavernijhistoricus Kars baseert zich op een unieke bron: de ruim 900 transcripties van de ondervragingen van slaafgemaakten die plaatsvonden nadat de Nederlanders de macht weer in handen hadden. Zo schetst ze een zeldzaam levendig en spannend beeld van de dagelijkse gebeurtenissen tijdens de opstand en de mensen die er een rol in speelden. `Bloed in de rivier' is een belangrijke verrijking van onze kennis van het Nederlandse koloniale verleden, van slavernij en de strijd om vrijheid.
`Duivelseiland' is Mandy van Dijks debuut over Urk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Aan de rand van het eiland Urk stond in 1915 een met prikkeldraad omheinde houten barak. Daarin woonden Belgische, Franse en Engelse officieren die eerder vochten inde Grote Oorlog. Ze waren de Nederlandse grens overgekomen en het neutrale Nederland moest ze volgens het Vredesverdrag van 1907 interneren. In heel Nederland stonden destijds diverse kampen waar soldaten uit oorlogvoerende landen werden geïnterneerd.
Vluchtgevaarlijke officieren werden verbannen naar kamp Urk, dat bekend stond als het Elba van de Zuiderzee, als Duivelseiland. De weersomstandigheden op het kleine eiland waren bar, de Urkers waren pro-Duits en de officieren verveelden zich stierlijk. Hun belangrijkste doel: ontsnappen.
Van Dijk volgt een vijftal geïnterneerden van het front naar Nederland. `Duivelseiland' is een spannend relaas over deze vijf mannen, hun ontsnappingspogingen en hun relatie met de eilandbewoners bij wie de oorlog binnendringt via deze buitenlandse militairen. In het verhaal van dit kleine, bijna vergeten kamp komt de grote geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Nederland tot leven.
Op 9 september 1942 werd de Noordoostpolder drooggelegd. Zo ontstond de provincie Flevoland, symbool van de maakbare samenleving. Met een liniaal is elke centimeter land uitgetekend, en ook de nieuwe bewoners werden langs een meetlat gelegd. Duizenden Nederlanders, waaronder de familie van Eva Vriend, droomden van een bestaan als boer in die drooggelegde polders. De Rijksoverheid beoordeelde hun geschiktheid, hun karakter, hun bedrijfsvoering en de netheid van hun huishouden. Alleen de `besten' mochten als boer aan de slag. Anderen moest leven met een afwijzing, zonder onderbouwing. In Het nieuwe land ontrafelt Eva Vriend de verregaande bevolkingspolitiek van de Nederlandse overheid - en haar langdurige gevolgen.
`Liefde in tijden van haat' door Florian Illies is opnieuw een opwindende reis naar het verleden die leest als een commentaar op ons chaotische heden. Hij neemt ons mee naar de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen het politieke klimaat verkilde, bruisde het culturele leven: in Berlijn, Parijs, Ticino en aan de Rivièra zetten de grote namen van die tijd zich schrap tegen naderend onheil. Terwijl Jean-Paul Sartre cheesecake eet met Simone de Beauvoir in Kranzler-Eck in Berlijn, Henry Miller en Anaïs Nin wilde nachten beleven in Parijs en F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway gepassioneerde affaires in New York beginnen, zien Bertolt Brecht en Helene Weigel zich net als Thomas en Katia Mann genoodzaakt een veilige haven te zoeken. Dit alles gebeurt op het moment waarop de nationaalsocialisten de macht grijpen in Duitsland, boeken verbranden en het geweld tegen Joden begint.
In `De jonge Alexander' reconstrueert Alex Rowson aan de hand van recente archeologische vondsten het verhaal van de vormende jaren van Alexander de Grote, misschien we de bekendste historische figuur. Dit buitengewone boek gaat over de stormachtige relatie tussen Alexanders ouders, koning Philippus ii en prinses Olympias, over zijn opleiding door Aristoteles en over zijn strenge militaire training. Het zijn deze jaren waarin de basis werd gelegd voor Alexanders ontembare ambitie, veroveringsdrang en briljante mengeling van brutaliteit en genialiteit die hem zo ver zouden brengen. Met schop, spaan en houweel verzamelt Rowson de brokstukjes van dit verbrijzelde verleden en schrijft hij een nieuwe geschiedenis. Het vergeten verhaal van de jonge Alexander komt bovengronds - eindelijk.