Theater-, film- en televisiewetenschap algemeen
2 eBooks gevonden
-
'Toen mijn moeder op 18 december 2014 overleed, liet zij mij en mijn broer Nico een hutkoffer na vol affiches, foto's en artikelen uit tijdschriften en kranten. Door de coronapandemie een paar jaar geleden had ik eindelijk tijd om eens goed te spitten in al dat materiaal dat eruit tevoorschijn kwam. En wat bleek? Mijn hele familiegeschiedenis stond in het teken van muziek en theater. Alles wat ik zelf ooit op het podium heb gedaan, zag ik terugkomen in het werk van degenen die mij voorgingen. Ik kwam erachter waarom ik altijd heb geprobeerd de grenzen tussen variété en concertzaal, tussen kleinkunst en grote kunst te doorbreken. Bij alles wat ik vond viel ik van de ene verbazing in de andere. Dit wilde ik met mensen delen.'
Karel de Rooij is bekend als Mini van het duo Mini & Maxi. In de jaren zestig, zeventig en tachtig had het duo internationaal succes en werden de twee de Grootmeesters van het Muzikale Variété genoemd. Minder bekend is de familiegeschiedenis van De Rooij, een muzikale geschiedenis die bijna een eeuw variété omvat.
In Mini wijdt De Rooij ons in in het artiestenleven en neemt hij ons mee langs alle theaters van Nederland.
Karel de Rooij (Den Haag, 1946) is een Nederlandse kleinkunstenaar. Jazzpianist Nick de Rooij was zijn vader, violist Mimi de Rooij-Das van Grol zijn moeder, en zijn grootvader was orkestleider Karel Das van Grol. De Rooij is al sinds zijn vijfde bezig met theater. Hij deed een klassieke muziekopleiding en speelde trombone en viool. Met Peter de Jong vormde hij in 1969 het duo Mini & Maxi. -
In 'Freek 'beschrijft en analyseert historicus Rob Hartmans de ideeën van Freek de Jonge en plaatst hij ze tegen de achtergrond van de ontwikkelingen die Nederland sinds de jaren vijftig heeft doorgemaakt.
Hoewel Freek de Jonge zonder meer de grootste komiek van zijn generatie is, heeft hij nooit uitsluitend de lach gezocht. Hij geldt als een van de iconen van de jaren zestig en zeventig, toen alle taboes en heilige huisjes gesloopt dienden te worden en de ultieme vrijheid het ideaal was. Op zoek naar de spanning tussen vrijheid en gebondenheid, en verstand en gevoel, heeft Freek de Jonge zich ontpopt als een intellectueel die met theatrale middelen het vanzelfsprekende ter discussie stelt en ingaat tegen het kuddedenken.