Filter
Genres
- Non-fictie informatief/professioneel algemeen
- Geschiedenis algemeen (107)
- Oorlog en vrede (8)
- Historische biografieën (3)
- Koningshuizen (3)
- Cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis (2)
- Middeleeuwen (500-1500) (1)
- Moderne geschiedenis (1870-heden) (1)
- Vaderlandse geschiedenis (1)
- Niet-westerse geschiedenis (1)
- Politieke geschiedenis en geschiedenis van de internationale betrekkingen (1)
Uitgevers
Formaten
Geschiedenis algemeen
-
- 50%
Een kraakheldere wake-upcall: we moeten nu weerstand bieden aan wereldwijd samenwerkende autocratieën.
Wie denkt dat dictators alleen op hun eigen land gericht zijn, heeft het mis. Autocratieën als Rusland en China wisselen onderling kennis en middelen uit. Corrupte bedrijven in het ene land doen zaken met corrupte bedrijven in het andere land en het ene nationale politiekorps traint en bewapent het andere. Bovendien verkondigen de autocratische regimes dezelfde boodschap over de gevaren van de westerse democratie. Deze groep landen functioneert als een concern van verschillende bedrijven: Autocratie bv. De autocratieën hangen verschillende ideologieën aan maar de leiders delen een onstilbare honger naar macht en welvaart die in veel gevallen voor het welzijn van de eigen bevolking gaat.
Applebaum werpt licht op de prangendste geopolitieke kwestie van deze tijd en wijst ons op wat democratische landen te doen staat om dit wereldwijde netwerk van dictators een halt toe te roepen.
`Dictators aller landen zijn verenigd in hun nietsontziende streven naar rijkdom, laat Anne Applebaum zien in Autocratie bv.' , `Applebaum laat je dergelijke nieuwsberichten zien als deel van een groter verhaal.' - Trouw
`De kracht van haar betoog, want dat is het, zit vooral in de vele voorbeelden waarmee ze laat zien hoe verregaand de samenwerking is tussen autocratische regimes.' - NRC -
In Heksen vertelt Marion Gibson de geschiedenis van heksenjachten aan de hand van dertien tragische verhalen van slachtoffers. Die werden veelal vanwege hun geslacht, seksualiteit, religie of afkomst als gevaarlijk bestempeld en beschuldigd van zwarte magie, vervolgens werden ze veroordeeld en in veel gevallen vermoord.
Gibson toont hoe de vervolgingen gemarginaliseerde groepen onderdrukt hielden en het zwijgen oplegden, én dat dit nog altijd gebeurt. Want zelfs vandaag de dag vinden er heksenprocessen met dodelijke afloop plaats in Afrika, Azië, Midden-Amerika, het Midden-Oosten én Europa.
`Marion Gibson brengt dertien heksenprocessen haarscherp tot leven in dit veelomvattende boek.' - Daily Mail
`De beschrijvingen van de heksenprocessen in dit boek halen gedetailleerde levensgeschiedenissen van slachtoffers boven water die anders misschien in de vergetelheid waren geraakt.' - The New Yorker
`Gibson heeft duidelijk goed onderzoek verricht en de processen die ze beschrijft zijn erg boeiend. -
Marcus Aurelius, de keizer-filosoof die van 161 tot 180 over het immense Romeinse Rijk heerste, is de laatste grote vertegenwoordiger van de antieke Stoa. In de Persoonlijke notities, die hij waarschijnlijk tussen 170 en 180 schreef, geeft hij zich rekenschap van zijn idealen en twijfels.
Met meer warmte dan je van een stoïcijn zou verwachten, legt Marcus Aurelius de nadruk op de sociale plichten en gevoelens van saamhorigheid die hieruit voortvloeien. Een ander steeds terugkerend thema is de innerlijke vrijheid van de mens. Lichamelijk ongemak en andere tegenspoed hoeven geen vat te hebben op het innerlijk kompas. -
Direct na de Amerikaanse verkiezingen in november 2016 stelde historicus Timothy Snyder een lijst op van twintig aanbevelingen die van belang zijn als de democratie wordt bedreigd. Hij plaatste deze lijst op zijn Facebookpagina en het bericht ging direct viral.
In Over tirannie werkt Snyder deze twintig lessen uit met concrete voorbeelden uit de geschiedenis. Hij waarschuwt ons dat wij niet wijzer zijn dan de Europeanen in de twintigste eeuw, die hun democratieën zagen zwichten voor fascisme, nazisme en communisme: bewegingen waarin één leider of één partij uitdrukking gaf aan de stem van het volk en beloofde de burgers te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Ook in de huidige tijd lijkt het voortbestaan van de liberale democratie op het spel te staan. Niet eerder was de geschiedenis van de vorige eeuw zo actueel. Een voordeel is dat we kunnen leren van ervaringen uit het verleden om de opmars van tirannie te stuiten.
TIMOTHY SNYDER is hoogleraar geschiedenis aan Yale University. Hij publiceerde de invloedrijke boeken Bloedlanden (2011) en Zwarte aarde (2015). In januari 2017 hield hij in Amsterdam de Nooit Meer Auschwitz-lezing. -
Een staalkaart van de Nederlands-Indische samenleving aan de hand van unieke documenten: portretten uit de interneringskampen.
Deze portretten zijn van de hand van Elisabeth (Bep) Rietveld (1913-1999), kunstschilder, de dochter van Gerrit Rietveld, en leerling van Charley Toorop. Na een stukgelopen huwelijk vertrok zij in 1938 naar Batavia om een nieuw leven te beginnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Bep met haar kinderen in verschillende Japanse interneringskampen. Onder barre omstandigheden maakte ze tientallen portretten van haar medegeïnterneerden, voor het overgrote deel jonge kinderen. Het tekenen hield haar overeind.
Op basis van archiefonderzoek, egodocumenten en interviews tekent historica Erika Prins de verhalen achter al deze portretten op. Hoe waren deze families in Nederlands-Indië terechtgekomen? Hoe verdienden ze de kost? Hoe verging het hun tijdens de oorlog, en daarna? Prins plaatst deze verschillende levensgeschiedenissen, inclusief die van Rietveld zelf, in hun historische context. Het resultaat is een caleidoscopisch verhaal over een unieke periode in de koloniale geschiedenis. -
Ooggetuigen van de bevrijding van Bram de Graaf is het verhaal over het laatste oorlogsjaar, door de ogen van tien Nederlanders.
Begin september 1944 is Nederland in afwachting van de bevrijding: de geallieerden staan aan de grens en het Duitse leger lijkt te zijn ingestort. Meer dan honderdduizend Joodse landgenoten zijn gedeporteerd. Honderden burgers zijn door geallieerde `vergissingsbombardementen' om het leven gekomen en duizenden verzetsmensen zijn opgepakt, van wie velen werden omgebracht. Komt er aan die terreur nu een einde? Nee. Nederland gaat acht lange, bange maanden van strijd, honger en ellende tegemoet.
Een in Kamp Vught opgesloten geheim agent gaat op transport naar een Duits concentratiekamp; een Oosterbeekse puber is getuige van de bloedige Slag om Arnhem; een jongen uit Westkapelle overleeft ternauwernood drie bombardementen; een bevrijde onderduiker uit Bergen op Zoom meldt zich aan als oorlogsvrijwilliger; en een Texels meisje ziet haar eiland in een slagveld veranderen - met het einde van de oorlog in zicht.
Aan de hand van tien unieke persoonlijke verhalen en nieuw ontdekte bronnen vertelt De Graaf in Ooggetuigen van de bevrijding het verhaal van onze bevrijding: van september 1944 tot mei 1945. -
Bloedlanden is een standaardwerk over de onderbelichte geschiedenis van Midden-Europa, een boek dat ons beeld van de verschrikkingen vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog nuanceert en bijstelt.
Auschwitz wordt dikwijls beschouwd als hét symbool van de Holocaust, terwijl veruit de meeste Joodse slachtoffers in Midden-Europa vielen. In het huidige Oekraïne, Wit-Rusland, Polen en de Baltische staten hebben de nazi's naast ruim vier miljoen Joden ook miljoenen andere burgers systematisch vermoord. Zij werden ter plaatse doodgeschoten. Toch is deze `shoah door kogels' veel minder bekend dan de verschrikkingen die plaatsvonden in de concentratiekampen.
In Bloedlanden vertelt Timothy Snyder de geschiedenis van Midden-Europa in de jaren 1933-1945. Hij beschrijft niet alleen de wreedheden van de nazi's, maar ook die van de Sovjets ten tijde van de Grote Zuivering (1934-1938), toen in opdracht van Stalin miljoenen burgers in Midden-Europa werden vermoord om de landen te ontdoen van zijn politieke tegenstanders. Hoe meer we van de geschiedenis weten, des te minder verwarrend het heden en des te helderder de toekomst wordt.
`Het eerste boek dat de Europese landen die in de vorige eeuw vermalen zijn tussen Hitler en Stalin, de centrale plaats geeft die ze toekomt.' - NRC Handelsblad
`Bloedlanden is geen opbeurende, maar wel heel verhelderende lectuur.' - Het Parool
`Voortreffelijk geschreven. Snyder geeft de feiten en de cijfers, en laat de doden spreken uit brieven die ze uit treinen wierpen en dagboeken die soms doorlopen tot het moment van executie of hongerdood.' - Elsevier -
In De Tweede Wereldoorlog brengt Antony Beevor alle aspecten van de oorlog op een vernieuwende wijze samen. Op grond van recente wetenschappelijke inzichten vertelt hij helder en betrokken het verhaal van de strijd die zich uitstrekte van de Atlantische Oceaan tot de Pacific, van de besneeuwde steppes tot de Noord-Afrikaanse woestijn, van de Birmese jungle tot de SS Einsatzgruppen in Oost-Europa. Geen andere periode stelde zowel leiders als gewone mensen voor zulke grote dilemma's als de Tweede Wereldoorlog. Met verve schetst Beevor de grote strategische beslissingen, maar geen moment verliest hij het lot van de gewone soldaat en burger uit het oog.
Een magistrale, alomvattende geschiedenis van het grootste conflict dat de wereld ooit heeft gekend, geschreven door 's werelds meest vooraanstaande en meest gelezen militair-historicus.
'Telkens als je denkt: dit verhaal ken ik al, komt Beevor met nieuwe inzichten, subtiele nuanceringen, of vertelt hij het nog eens, maar dan beter.' - Het Financieele Dagblad
'Antony Beevor toont zich wederom een rasverteller.' - Vrij Nederland
'Beevors grote talent is zijn vermogen soepel in en uit te zoomen op de strategische beslissingen op hoog niveau en de lotgevallen van de soldaten en burgers aan het front. Hij toont de oorlog in al zijn gruwelijkheid en onmenselijkheid.' - Historisch Nieuwsblad -
Onbedoeld is Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921van Antony Beevor uiterst actueel: heel veel van het huidige Russische staatsbestel en van de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft historische wortels in de periode van 1917 tot 1921.
Op de Oktoberrevolutie van 1917 volgde een extreem destructieve oorlog die vier jaar zou duren. Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921, biedt een caleidoscopisch overzicht van deze gewelddadige periode in de Russische geschiedenis, waarin naar schatting 8 tot 11 miljoen mensen om het leven zijn gekomen. Beevor toont het verval van het tsaristische regime, de opkomst van revolutionaire krachten en de twee revoluties in 1917, het derde jaar van de voor Rusland rampzalig verlopende Eerste Wereldoorlog. De eerste revolutie bracht liberale, sociaaldemocratische en democratische ontwikkelingen op gang, bij de tweede werd dit alles afgebroken door een staatsgreep van de bolsjewieken, die vervolgens onder leiding van Lenin en Trotski een dictatuur in Rusland wisten te vestigen.
De burgeroorlog was niet alleen een gewapende strijd tussen de Roden en de Witten van Sint-Petersburg tot Vladivostok en van Archangelsk tot de Krim, maar kende ook veel internationale inmenging van onder andere Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Groot-Brittannië en Amerika.
Beevor is als geen ander in staat het volledige beeld van deze strijd te geven. Hij baseert zich op de historische literatuur, Russische archieven, brieven, dagboeken en verslagen van ooggetuigen. Zo ontstaat een zeer levendig en kleurrijk beeld. Naast politieke leiders en hoge militairen komen ook veelvuldig gewone burgers, arbeiders, boeren en soldaten aan het woord. Beevor heeft oog voor tal van veelzeggende details en hij belicht keer op keer de kwaadaardige verschrikkingen die met oorlogvoering gepaard gaan.
Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921 van Antony Beevor is een voorbeeld van hoe geschiedenis ons kan helpen het heden beter te begrijpen.
`Binnen het rijke oeuvre van Beevor is dit misschien wel zijn briljantste boek - een waar meesterwerk. Niet eerder werden de tragiek en de onmetelijke verschrikkingen van dit kolossale conflict zo indringend geschetst, zowel de rampzalige effecten op het alledaagse leven als de militaire aspecten. Een groots boek, waarin de afschildering van de ongekende onmenselijkheid en wreedheid ook naar de huidige tijd verwijst.' - John Gray
`In dit briljante verhaal van een razend ingewikkelde geschiedenis weet Antony Beevor op magistrale wijze een beeld te schetsen van een tragedie van ongekende afmetingen.' - Colin Thubron
`Beevors grote talent is zijn vermogen soepel in en uit te zoomen op de strategische beslissingen en ook op de lotgevallen van de soldaten en burgers. Hij toont de oorlog in al zijn gruwelijkheid en onmenselijkheid.' - Historisch Nieuwsblad -
De Normandiërs van Levi Roach vertelt het verhaal van de onstuitbare Normandiërs die Engeland wisten te veroveren en vervolgens bijna heel Europa domineerden.
14 oktober 1066. De hertog van Normandië, Willem de Bastaard, wint de Slag bij Hastings en niet veel later is de verovering van Engeland een feit. Het bezorgt hem zijn nieuwe bijnaam: Willem de Veroveraar. Hij wordt de eerste Normandische koning van Engeland, het tijdperk van de Normandiërs is aangebroken. Willem en zijn krijgszuchtige opvolgers leggen niet alleen de basis voor het moderne Groot-Brittannië, anderhalve eeuw lang domineren ze bijna heel Europa, tot aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Levi Roach vertelt een verhaal van ambitieuze avonturen en woeste plunderaars, van fortuin maken en fortuinen verliezen. In De Normandiërs laat hij zien hoe de legendarische Noorman Rollo en zijn afstammelingen hun stempel op de wereld drukten: als huurlingen in Zuid-Italië en Klein-Azië, als kruisvaarders in het Heilige Land en Spanje, als veroveraars in Engeland, Wales, Albanië, Tunesië en, niet te vergeten, Noordwest-Frankrijk. Ze combineerden militaire overmacht met politieke gewiekstheid en een diepe overtuiging van hun eigen lotsbestemming. Acht eeuwen later brengt Roach de verbluffende geschiedenis van de Normandiërs opnieuw tot leven.
`In dit fascinerende, caleidoscopische boek vertelt Levi Roach het verhaal van de Normandiërs met de blik van een expert en de pen van een bestsellerauteur.' - Helen Castor, auteur van She-Wolves
'Zet je schrap voor een reis door de wereld die de Normandiërs naar hun hand zetten.' - Thomas Williams, auteur van Viking Britain
'Een frisse blik op de geschiedenis van de Normandiërs, nauwkeurig en volledig, met enthousiasme en vuur geschreven.' - Marc Morris, auteur van The Anglo Saxons -
In De voormoeders werpt historicus Suze Zijlstra nieuw licht op de sociale, economische en culturele sleutelrol die Europees-Aziatische vrouwen speelden in de 300-jarige Nederlandse overheersing van Nederlands-Indië. Hiervoor reconstrueerde ze de levens van de voormoeders in haar eigen familie: van de bewoners van de achttiende-eeuwse voc-vestiging Makassar op het eiland Sulawesi, via de opzichtersgezinnen op de suikerplantages van Oost-Java tot en met haar oma, die na de Indonesischeonafhankelijkheid naar Nederland emigreerde. Aan de hand van familieverhalen en op basis van archief- en literatuuronderzoek plaatst Zijlstra hun levens in een bredere, kritische en actuele historische context.
En dat is nodig. In de geschiedschrijving van de voc staan nog altijd de Europese mannen centraal, terwijl de (veelal slaafgemaakte) Aziatische vrouwen, die een cruciale rol speelden, nauwelijks ter sprake komen. Om deze vrouwen en hun Europees-Aziatische nakomelingen draait het in dit even meeslepende, urgente als persoonlijke boek, waarin Zijlstra de complexiteit van het koloniale verleden in Nederlands-Indië op een indringende wijze toegankelijk maakt voor een nieuwe generatie.
`Zelfs als we hun namen niet weten en nooit meer kunnen vinden, zelfs als ze lange tijd zijn verzwegen: we weten dat onze Aziatische voormoeders hebben bestaan'
'Eindelijk wordt de geschiedenis van de voormoeders verteld. [...] Een prachtig, persoonlijk boek over haar familie, dat zich tegelijkertijd laat lezen als een alternatieve geschiedenis van Nederlands-Indië.' - Jeroen van der Kris, NRC
`Indrukwekkende familiegeschiedenis.' - de Volkskrant
'Experimentele maar overtuigende zoektocht naar de vrouwelijke lijn in de eigen familiegeschiedenis, met veel Indonesische vertakkingen.' - René van Stipriaan, NRC
`Bijzonder boeiend' - HP/De Tijd
'{...} dit even meeslepende, urgente als persoonlijke boek, waarin Zijlstra de complexiteit van het koloniale verleden in Nederlands-lndië op een indringende wijze toegankelijk maakt voor een nieuwe generatie. Het boek is een mooie persoonlijke zoektocht die door iedereen gelezen moet worden. Een belangrijke aanvulling in de koloniale geschiedschrijving van het Koninkrijk der Nederlanden.' - Dreamz Word -
De schemering van de democratie van Anne Applebaum gaat over de verlokkingen van een autoritair systeem. In steeds meer landen heeft de democratie het zwaar. Liberale waarden worden ingeruild en het idee van een sterke leider die haast vereerd wordt, nationalistische bewegingen en het eenpartijstelsel winnen aan populariteit. In haar nieuwe boek De schemering van de democratie beargumenteert Anne Applebaum dat we ons niet moeten verbazen over deze ontwikkeling. Politieke systemen met simplistische overtuigingen hebben een natuurlijke aantrekkingskracht, vooral die systemen waarbinnen enkel de loyale volgers profiteren. Mensen kijken niet alleen naar ideologie, stelt ze, maar zijn ook praktisch, pragmatisch en opportunistisch. De autoritaire en nationalistische partijen die zijn opgekomen binnen de moderne democratieën bieden hun aanhangers nieuwe mogelijkheden om rijkdom en macht te vergaren.
In De schemering van de democratie beschrijft Applebaum hoe het komt dat politici, journalisten en intellectuelen in landen als de VS, Hongarije, Polen en het Verenigd Koninkrijk hun democratische idealen hebben opgegeven, en hoe ze complottheorieen, politieke polarisatie, social media en nostalgie inzetten om de samenleving te veranderen.
'In korte reportages over gefaalde vriendschappen is Applebaum op haar best; haar kortaffe stijl en licht misprijzende humor zijn een verademing' - NRC, vier ballen -
In Rode hongersnood vertelt Anne Applebaum het onthullende en controversiële verhaal over de hongersnood in Oekraïne die Stalin doelbewust veroorzaakte, en die tot op de dag van vandaag sporen achterlaat.
Het jaar is 1929. Stalin voert in de gehele Sovjet-Unie de collectivisatie van de landbouw in: boeren worden gedwongen hun land en bedrijf op te geven. Het leidt tot een weerzinwekkende hongersnood, de zwaarste die Europa ooit zou teisteren. Tussen 1931 en 1933 komen vijf miljoen Sovjetburgers om van de honger. Maar in plaats van te hulp te schieten, maakte de Sovjetregering van de catastrofale situatie gebruik om een eind te maken aan een slepende politieke kwestie: de Oekraïense hang naar onafhankelijkheid.
Anne Applebaum toont in Rode hongersnood overtuigend aan wat al decennialang wordt vermoed: nadat Oekraïense rebellen pogingen deden de regio te destabiliseren, sloeg Stalin terug met een aanval op de boerenstand. De grenzen gingen dicht en voedsel werd stelselmatig aan het land onttrokken. Mensen aten alles wat voorhanden was: gras, boomschors, huisdieren, en in sommige gevallen zelfs elkaar.
In haar alom geprezen boek vertelt Applebaum het huiveringwekkende verhaal van de Oekraïense genocide, de Holodomor, een verhaal dat de Sovjets moedwillig uit de geschiedenis hebben geprobeerd te wissen. Nog altijd werpen de gevolgen van Stalins bruutheid een schaduw over de Oekraïens-Russische relatie, die sinds de annexatie van de Krim en het neerhalen van vlucht mh17 ook de internationale verhoudingen op een alarmerende manier bedreigt.
Anne Applebaum is historicus en columnist voor The Washington Post. Haar boeken Goelag, waarvoor ze de Pulitzerprijs voor non-fictie ontving, en IJzeren Gordijn, dat werd genomineerd voor de National Book Award, gelden als standaardwerken over de Sovjet-Unie. Applebaum is verbonden aan de London School of Economics. Ze woont met haar man en kinderen in Polen.
`Met Rode hongersnood bevestigt Applebaum haar reputatie van toonaangevend historicus op het gebied van Russische oorlogsmisdaden.' - The Times
`Anne Applebaum is een geschiedkundig wonderkind. We mogen haar dankbaar zijn voor dit belangwekkende boek.' - The Washington Post -
De Slag om Arnhem is een nationaal trauma. Een van de grootschaligste luchtlandingen uit de oorlog, een heroïsche strijd die negen dagen duurde, een catastrofale misrekening van de Britten en de laatste overwinning van Adolf Hitler. De gevechten vonden plaats van 17 tot 26 september 1944 als onderdeel van Operatie Market Garden en moesten de genadeslag voor de nazi's betekenen. Maar de slag draaide voor de geallieerden uit op een mislukking doordat de brug over de Rijn niet kon worden ingenomen. Het noorden van Nederland werd niet bevrijd, waarop de dramatische Hongerwinter volgde.
In De Slag om Arnhem geeft eminent historicus en meesterverteller Antony Beevor een compleet beeld van het strijdveld rondom Arnhem, met veel oog voor de militaire en politieke beslissingen. Gebruikmakend van nieuw Brits, Amerikaans, Pools, Duits én Nederlands archiefmateriaal schetst hij de lotgevallen van soldaten en burgers en ontdoet hij deze beroemde veldslag van zijn mythen. -
In Nieuw Amsterdam toont Russell Shorto aan hoe groot de invloed van die jaren `Nieuw Amsterdam' waren voor het huidige New York. Russell Shorto is schrijver en journalist voor The New York Times Magazine. Eerder verscheen van hem in vertaling De botten van Descartes. In 2013 verscheen Amsterdam. Geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld dat lovend werd ontvangen.
In de zeventiende eeuw begon de emigratie vanuit Europa naar Amerika. De eerste stop voor veel Europeanen was Manhattan, een eiland met de functie van een pier in de oceaan. Alleen op het uiterste puntje leefde een bonte verzameling van mensen. Al deze mensen vonden een manier om samen te leven op de grens tussen chaos en orde, tussen vrijheid en verdrukking. Het waren piraten, smokkelaars, handelaren, hoeren en boeren. De Amerikaanse geschiedenis is geschreven door de Engelsen. In hun verhalen is er bijzonder weinig ruimte voor de grote rol die de Lage Landen hebben gespeeld. -
In 'Het Ardennenoffensief' staat militair-historicus Antony Beevor stil bij de grootste slag in West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 16 december 1944 startte de slag om de Ardennen. Het was Hitlers laatste poging het tij te keren. Zijn jonge officieren waren erop gebeten om de nietsontziende opmars van de geallieerden en het Rode Leger te stuiten. Door de kou, de hevige sneeuwval en de felheid van de gevechten waren de omstandigheden vergelijkbaar met die aan het oostfront.
In 'Het Ardennenoffensief'' schenkt Antony Beevor zowel aandacht aan de strategieën van de generaals als aan de lotgevallen van de gewone soldaat, waardoor een panoramisch beeld ontstaat van een tot nu toe onderbelichte episode uit de Tweede Wereldoorlog.
In mei 2015 is het 70 jaar na de oorlog. Antony Beevor zal aan de vooravond van deze herdenking een bezoek brengen aan Nederland.'
'Antony Beevor toont zich wederom een rasverteller.' - Vrij Nederland -
Nooit eerder in de oorlogsgeschiedenis,' schreef Stalin aan Churchill, 'heeft zo'n onderneming plaatsgevonden.' Het was inderdaad verreweg de grootste vlootinvasie ooit vertoond. De deelnemers aan de invasie over Het Kanaal - soldaten, zeelieden, piloten - zullen het beeld nooit vergeten, net zo min als de verraste Duitse verdedigers aan de Normandische kust. De schaal van de onderneming en de nauwgezette planning waren zonder precedent, maar hoewel de bruggenhoofden relatief snel waren aangelegd, was de volgende fase van de strijd veel moeilijker dan verwacht. Het Normandische heggenlandschap was ideaal voor de verdediging, en de Duitsers, in het bijzonder de divisies van de Waffen-SS, vochten meedogenloos voor hun laatste kans.
Aan de hand van nooit eerder gebruikt materiaal uit meer dan dertig archieven in zes landen, laat Athony Beevor zien hoe de Britse, Canadese en Amerikaanse troepen verstikt raakten in gevechten waarvan de heftigheid die aan het Oostfront evenaarde.
Het aantal slachtoffers groeide, evenals de spanning tussen de leiders aan beide zijden. Franse burgers raakten ongewild verwikkeld in de gevechten en kregen groot leed te verduren. De vreugde om de bevrijding had daardoor een keerzijde. De oorlog in Noord-Frankrijk drukte niet alleen een stempel op een generatie, maar op een de hele naoorlogse wereld en had een beslissende invloed op de verhouding tussen Amerika en Europa. -
Monarchie is er voor wie de Europese monarchie in het moderne tijdperk wil leren begrijpen, voor zowel republikeinen als monarchisten.
Rijken beschrijft in Monarchie de belangrijkste vorstenhuizen in Europa vanaf een historisch kantelpunt: de Tweede Wereldoorlog. Rijken laat zien hoezeer het handelen van de Europese vorsten de loop van de gebeurtenissen in onder meer Nederland, Engeland, België, Spanje en Scandinavië heeft beïnvloed. De koninklijke families zijn vaak al decennia lang met elkaar verbonden door huwelijken en oorlogen, en hun geschiedenissen grijpen telkens in elkaar. Toch ziet ieder koningshuis zich voor andere opdrachten en dilemma's gesteld. Bovendien moeten zij voortdurend nadenken over de media, de politiek en hun rol en invloed in een steeds veranderende samenleving.
Aan de hand van talloze pakkende anekdotes, verhalen en thema's schetst Rijken een levendig beeld van de Europese monarchen en hun families. Ook maakt hij de balans op. Hebben we aan het eind van deze eeuw nog koningshuizen in Europa? Diverse vorstenhuizen verleenden achter de schermen medewerking. -
Constantinopel en de eerste jihad 633-718, Hoe de christelijk-Romeinse beschaving de Arabische stormloop overleefde is het langverwachte nieuwe boek van Henk Singor, auteur van onder andere Constantijn en de christelijke revolutie in het Romeinse Rijk.
De zevende eeuw is de eeuw waarin de oudheid definitief ten einde komt en de middeleeuwen beginnen. Terwijl de antieke wereld rond de Middellandse Zee haar oude samenhang verloor, verschenen er met de Arabische veroveringen een nieuwe cultuur en een nieuwe religie op het toneel. Overal waar de islam voet aan de grond kreeg was de vroegchristelijke cultuur gedoemd te verdwijnen, zoals grotendeels gebeurde in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ook Europa werd door de Arabische expansiedrift bedreigd, maar ondanks enorme verliezen bleef Constantinopel, middelpunt van het christelijk-Romeinse rijk, overeind. En daarmee werd de kern van de Europese beschaving gered.
Met oog voor zowel de details als de grote lijnen wordt het verhaal van de christelijk-Romeinse wereld rond Constantinopel aan het begin van de zevende eeuw en de dramatische gebeurtenissen die de stad radicaal veranderden geschetst. Een episch hoogtepunt in de strijd om lijfsbehoud beleefde Constantinopel toen de stad in 717-718 de grootste Arabische aanval wist af te slaan. Het was een keerpunt in de wereldgeschiedenis dat het overleven van de antieke en christelijke erfenis garandeerde en de latere bloei van de Europese cultuur mogelijk maakte.
Over Constantijn:
`Singors werk is grondig en het is veel wat hij de lezer biedt.' - Trouw 4 sterren
`Boeiende studie van Leidse historicus laat zien hoe het christendom in het Romeinse Rijk niet tegen te houden was. De rol van keizer Constantijn was anders dan gedacht.' - NRC Handelsblad -
1923. Europa in het jaar van Hitlers staatsgreep van Mark Jones is een fascinerende en urgente geschiedenis van een kantelpuntjaar.
München, de nacht van 8 op 9 november 1923. Samen met enkele andere nazi's probeert Adolf Hitler de macht te grijpen bij wat de geschiedenis in zal gaan als de Bierkellerputsch. De staatsgreep mislukte en Hitler werd opgepakt. Tijdens zijn vijfjarige gevangenschap schreef hij Mein Kampf. De putsch is een van de bepalende momenten in de wereldgeschiedenis van de twintigste eeuw. Minder bekend is wat eraan voorafging.
In 1923 beschrijft historicus Mark Jones hoe de Weimarrepubliek op zijn grondvesten schudde toen het Ruhrgebied door Franse en Belgische troepen was bezet en één brood in Duitsland miljarden marken kostte. Armoede, honger en antisemitisme namen snel toe en een burgeroorlog leek een realistisch scenario.
1923. Europa in het jaar van Hitlers staatsgreep van Mark Jones is niet alleen een boek over het verleden, het beschrijft vooral ook het gevaar dat ontstaat als de Europese samenwerking ineenstort en democratieën de kracht van hun vijand onderschatten - iets wat anno 2022 urgenter is dan ooit. -
Fabelachtige getallen en waar ze te vinden
Antonio Padilla
- Ambo|Anthos
- 27 Januari 2023
- 9789026353512
Fabelachtige getallen en waar ze te vinden van Antonio Padilla is een levendig en duidelijk relaas over de wonderbaarlijke verhalen achter grote en kleine getallen, voor de lezers van Stephen Hawking.
Op 16 augustus 2009 verbrak Usain Bolt het wereldrecord op de 100 meter en vertraagde daarbij de tijd met een factor 1,000000000000000858. Nooit rende iemand sneller dan hij, en nooit beleefde een atleet de tijd langzamer. Fabelachtige getallen als dit overstijgen ons bevattingsvermogen welhaast en kunnen fundamentele waarheden blootleggen over de aard van onze werkelijkheid.
Hoogleraar Antonio Padilla, bekend van zijn briljante YouTubevideo's, neemt ons in dit boek mee op een reis langs de negen uitzonderlijkste getallen in de natuurkunde. Hij laat zien dat deze getallen de sleutel zijn tot het begrijpen van verbazing wekkende verschijnselen als zwarte gaten en entropie.
In Fabelachtige getallen en waar ze te vinden weet Padilla de ingewikkeldste natuurkundige en wiskundige waarheden helder en duidelijk uit te leggen - en altijd met een vleugje humor. Het mooiste van alles: je begrip doet niet af aan de magie, maar maakt je alleen nog maar nieuwsgieriger naar ons onwaarschijnlijke universum.
`Padilla is de ideale gids door de wereld van de getallen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.' - Publishers Weekly
`Deze levendige geschiedenis laat je anders kijken naar het universum.' - Kirkus Reviews
Antonio Padilla is hoogleraar theoretische natuurkunde en kosmologie aan de universiteit van Nottingham. Hij is tevens een van de sterren van het populaire YouTubekanaal Numberphile. -
Menigeen denkt dat de moderne wetenschap zijn oorsprong in Europa vindt, met grote geesten als Copernicus, Newton, Darwin en Einstein. Maar de geschiedenis van de wetenschap was en is nooit een uitsluitend Europees avontuur geweest. Copernicus maakte gebruik van mathematische kennis uit Arabische en Perzische geschriften, Newtons bewegingswetten waren gebaseerd op astronomische waarnemingen uit Azië en Afrika. Voor zijn On the Origin of Species raadpleegde Darwin een zestiende-eeuwse Chinese encyclopedie en de Bengaalse natuurkundige Satyendra Nath Bose was Einsteins inspiratiebron voor zijn studie van de kwantummechanica.
Horizonnen vertelt de geschiedenis van de wetenschap zoals die nog niet eerder werd verteld. Het toont aan dat de geschiedenis van de weten schap er een is van mondiale culturele uitwisseling.
Horizonnen is een eerbetoon aan door de geschiedenis vergeten wetenschappers. We maken kennis met Graman Kwasi, de zeventiende-eeuwse Afrikaanse botanist die een medicijn tegen malaria ontdekte, Hantaro Nagaoka, de negentiende-eeuwse Japanse wetenschapper die de structuur van het atoom ontdekte, en Chung-Yao Cha, de twintigste-eeuwse Chinese natuurkundige die antimaterie ontdekte (terwijl een Amerikaanse collega er de Nobelprijs voor ontving).
Over Horizonnen:
`Geweldig. Het is hoog tijd dat we erop gewezen worden dat wetenschappelijke vooruitgang een Internationale aangelegenheid is.'
- Ian Stewart, auteur van Significant Figures
`Dit boek is een ware schatkamer. Het toont helder en duidelijk aan dat wetenschap nooit uitsluitend een Europees avontuur was, maar bij uitstek het resultaat van interculturele uitwisseling.'
- Jim Al-Khalili, auteur van Hoe leven ontstaat
`Fenomenaal. Trekt terecht alles wat we tot nu toe dachten over de ontwikkeling van wetenschap in twijfel.'
- Rebecca Wragg Sykes, auteur van Kindred -
Elizabeth & Margaret van Andrew Morton, auteur van Diana, haar eigen verhaal, is het verhaal van de onafscheidelijke zusjes Windsor. De onverwachte troonsafstand van hun oom Edward VIII veranderde de dynamiek tussen hen drastisch.
Vanaf dat moment zou Margaret voor haar zus moeten buigen en zich moeten schikken in haar nieuwe positie binnen het gezin. Elizabeth zou de capriolen van haar jongere zus geamuseerd gadeslaan, maar Margarets worsteling om haar plek binnen het koninklijke systeem te vinden, waren vaak een bron van onderlinge spanningen.
In deze biografie wordt hun relatie beschreven, van hun idyllische jeugdjaren tot de verschillende levenspaden die de beide vrouwen bewandelden na Elizabeths kroning. Morton biedt een unieke kijk op de twee zussen die ondanks het grote verschil in karakter en functie een hechte band hadden, op de impact die ze gehad hebben op de koninklijke familie, en hoe deze is veranderd gedurende de twintigste eeuw.
Elizabeth & Margaret van Andrew Morton is hét boek voor de fans van Netflix' The Crown en De hofdame.
`Een zeer goed boek. Deze biografie belicht zowel de innige band van de zussen als hun ingewikkelde relatie in één, vloeiend leesbaar verhaal.' - The Wall Street Journal
`Een voortreffelijk portret van een even ongemakkelijke als onbreekbare zussenband.' - Kirkus Reviews
`Op sprankelende wijze onderzoekt Morton de push & pull tussen de diepe liefde en de intense jaloezie die de zussen bond. Royaltyfans zullen ervan smullen.' - Publishers Weekly
`Details om van te smullen, ontroerend en goed gedocumenteerd. Dit zal bij velen in de smaak vallen!' - Booklist (starred review)
`Morton is dé Britse royaltykenner en voorziet het kille koninklijke leven van een rijke context. [...] Margarets verhaal is onthullend.' - The New York Times
`Een indrukwekkende dubbelbiografie. Die tegelijk verrassend veel inzicht biedt in de moeilijke verstandhouding tussen de hedendaagse prinsen William en Harry.' - Het Parool -
Jan Foudraine van Alex Rutten is een levendige biografie van een psychotherapeut die met zijn spraakmakende boeken een aanjager werd van maatschappelijke veranderingen.
Of het nu gaat om zijn baanbrekende bestseller Wie is van hout..., zijn spirituele zoektocht bij onder anderen Bhagwan
(Osho), Krishnamurti en Alexander Smit of zijn hartstochtelijke pleidooi voor psychotherapie - er zijn weinig mensen die een grotere stempel op hun tijd hebben gedrukt dan Jan Foudraine (1929-2016). In dit meeslepend geschreven boek neemt biograaf Alex Rutten de lezer mee op een avontuurlijke, intellectuele en spirituele reis door het leven van een intrigerend mens. De reis voert van de Leidse studentenwereld, via psychiatrische instellingen in Nederland en de Verenigde Staten, naar het Indiase Poona, waar Foudraine een leerling wordt van Bhagwan (Osho) om vervolgens in Nederland diens prominentste vertegenwoordiger te worden. Het grote publiek ziet in Foudraine een held, de pers een charlatan. Foudraine zelf blijft ondertussen de onderzoekende en kritische geest die hij altijd is geweest, waarbij zijn werk als psychotherapeut steeds voorop staat.
Aan de hand van boeken, brieven en interviews schildert Alex Rutten een levendig portret van Foudraine als denker en doener. Dit boek is eveneens een verhelderend beeld van de cultureel-maatschappelijke veranderingen in naoorlogs Nederland waarvan Foudraine onbedoeld een aanjager werd.