Op 24 februari 2022 ontwaakt de wereld ruw: Rusland valt buurland Oekraïne binnen. Poetin wil terugkeren naar het oude, traditionele Rusland en verandert onze toekomst drastisch. Conflictjournalist Rudi Vranckx verblijft meermaals vele weken aan het front in Oekraïne. Hij spreekt er met soldaten, burgers en hulpverleners. Hij brengt verslag van een oorlog vol bloedvergieten, gruwel en oorlogsmisdaden en met de dreiging van een nog grotere confrontatie, die van een nucleaire oorlog. De vraag die iedereen hem steeds stelt: is dit het begin van de Derde Wereldoorlog?
De Brigade Piron bestond uit zo'n 2000 Belgische soldaten, onder wie Victor Hannes, die samen met de geallieerden Frankrijk, België en Nederland moesten bevrijden. Na zware gevechten in Normandië bevrijdden ze in 1944 hun vaderland, waar ze werden onthaald als nationale helden. Daarna trokken ze verder naar Nederland en Duitsland. Na de overgave van de nazi's in 1945 keerden Victor Hannes en zijn strijdmakkers elk terug naar hun thuis. Omdat hij het erg moeilijk had met zijn trauma's, ging Victor nooit naar herdenkingen. Tot enkele jaren geleden sprak hij zelfs nooit over de oorlog, maar nu vertelt hij het Belgische Band of Brothers-verhaal.
De ongelofelijke vlucht van een jonge Belg en zijn verschrikkelijke tocht door nazi-Duitsland
Toen de nazi's op 10 mei 1940 België binnenvielen, had de 34-jarige Edmond Vandievoet slechts één wens: zijn vaderland dienen als soldaat. Enkele weken later capituleerde België. Maar Edmond gaf zich niet gewonnen en vluchtte naar Frankrijk, waar hij zich aansloot bij het verzet. Meerdere malen wist hij uit handen van de Duitse bezetters te blijven. Uiteindelijk werd hij toch gearresteerd en gedeporteerd naar het beruchte concentratiekamp Buchenwald.
De ontberingen van de gevangenen waren onmenselijk: dwangarbeid, ondervoeding, foltering... Het schrikbewind van de SS was moordend. Zo stond de doodstraf op een poging tot ontsnapping. Maar niets kon Edmond stoppen. Hij is de enige die met succes kon ontsnappen uit Buchenwald. Daarna begon een minstens even gevaarlijke beproeving: een odyssee door nazi-Duitsland. Ondanks het constante oorlogsgevaar, de honger en de vrieskou bereikte Edmond opnieuw zijn dierbare vaderland.
Een onvergetelijke getuigenis over moed, doorzettingsvermogen en het zich nooit neerleggen bij het lot.
EDMOND VANDIEVOET (1906) was een man van de actie tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar leidde erna een rustig en onopgemerkt bestaan in Frankrijk, tot hij zijn buitengewone levensverhaal publiceerde. Van zijn autobiografiezijn inmiddels tienduizenden exemplaren verkocht.
Sinds de tragische terreuraanslagen in Parijs op 13 november van vorig jaar staat Molenbeek volop in de belangstelling. De Brusselse gemeente werd plots wereldberoemd door de betrokkenheid van extremisten uit Molenbeek bij de aanslagen. 'Een broeihaard voor moslimterrorisme', zo werd Molenbeek bestempeld. Philippe Moureaux, die tot oktober 2012 burgemeester van Molenbeek was, werd vaak aansprakelijk gesteld. Men verweet hem dat hij te weinig had gedaan om de radicalisering in zijn gemeente terug te dringen.
In zijn boek schetst Philippe Moureaux een verhelderend beeld op deze zaak, weerlegt hij de beschuldigingen met feitelijke argumenten. 'Ik voel mij gekwetst, maar ik blijf overeind staan.' Met revelerende elementen en nieuwe getuigenissen analyseert hij kritisch het succes van het jihadisme in Molenbeek. Hij verzet zich tegen de stemmingmakerij die een hele populatie wil stigmatiseren, want ook de overgrote meerderheid in Molenbeek veroordeelt de terreur in Parijs. Dit boek is essentieel en noodzakelijk om het brandend actuele debat over radicalisering in onze samenleving beter te begrijpen.
Tussen juni 1944 en maart 1945 lanceerde Duitsland duizenden Vergeltungswaffen op Engeland, Frankrijk en België, als wraak voor de geallieerde bombardementen op Duitse steden. De V-bommenterreur kostte het leven aan ongeveer 9000 Belgen. Minder bekend is dat ook bij de productie van deze wapens in het ondergrondse concentratiekamp Dora honderden Belgische dwangarbeiders het leven lieten.
Dit boek brengt het verhaal over leven met constante angst. Zowel vergeten drama's als bekende inslagen komen aan bod, zoals die op de Antwerpse Cinema Rex, waarbij 567 filmtoeschouwers omkwamen.
Historicus Pieter Serrien verweeft tientallen getuigenissen tot een beklijvend verhaal, waarbij hij stem geeft aan de slachtoffers, maar ook de geallieerde militairen die de V1's wilden neerhalen, de reddingswerkers, de gevangenen in Dora en de Duitse daders. Deze verrijkende geschiedenis toont hoe oorlog altijd leidt tot een vicieuze cirkel van wraak, geweld en de dood van duizenden.
In Voor God en vaderland schetst auteur Gordon Corera de heldhaftige geschiedenis van priester Jozef Raskin. Samen met andere andere Belgische spionnen riskeerde hij zijn leven bij het versturen van geheime berichten via de Secret Pigeon Service vanuit het bezette Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door middel van kleine kokertjes, die aan de poten van postduiven bevestigd werden, werd belangrijke informatie over de Duitse bezetter naar de Britse legerleiding verstuurd.
Op 11 november 1918, om iets na vijf uur 's ochtends, besloten de strijdende legers dat de wapens exact om 11 uur zouden zwijgen. Ondanks dat besluit ging op vele fronten - ook in België - de strijd onverminderd door. Die laatste oorlogsochtend vielen nog meer dan 2.700 dodelijke slachtoffers, meer dan het daggemiddelde tijdens de oorlog. Pieter Serrien vertelt de tragische laatste dag van de Eerste Wereldoorlog. Deze geschiedenis ontplooit zich als een politieke thriller van formaat, met dramatische persoonlijke verhalen over oorlogsgeweld tot de laatste seconde voor de wapenstilstand.
Als 19-jarige sloot Louis Boeckmans uit Tessenderlo zich aan bij het verzet. Nadat hij werd verklikt, werd Louis zwaar gefolterd in het SS-kamp van Breendonk. Dat bleek slechts de prelude van de onmenselijke omstandigheden die hij moest doormaken in de concentratiekampen van Buchenwald en Dora. Desondanks overleefde Louis de Tweede Wereldoorlog. Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk in een concentratiekamp zijn beland, is hij de enige die nog kan getuigen. Historicus Pieter Serrien tekende dit onvoorstelbare oorlogsverhaal op en geeft historische duiding.
De joodse Eva Fastag was 25 jaar toen ze in juli 1942 bij de eerste jodenrazzia in Antwerpen werd opgepakt. In het verzamelkamp Dossinkazerne in Mechelen dwongen de Duitsers haar om de lijsten op te stellen voor de deportatie van joden naar Auschwitz. Van de meer dan 25.000 mannen, vrouwen en kinderen stierven de meesten er meteen in de gaskamers. Waar ze kon pleegde Eva verzet, maar ze kon niet vermijden dat ook haar familie werd vermoord. Pieter Serrien reisde naar Israël om er de unieke getuigenis van deze 102-jarige op te tekenen en geeft historische duiding bij haar oorlogsverhaal.
Ze was de eerste arbeidersvrouw in Europa die een standbeeld kreeg. Haar leven werd twee keer verfilmd in Hollywood. Toch is Gabrielle Petit in de vergetelheid geraakt. De internationaal gerenommeerde historica Sophie De Schaepdrijver vertelt het boeiende levensverhaal van de jonge patriottistische vrouw die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België spioneerde voor het Britse leger, tot ze in 1916 door de Duitsers werd ontmaskerd en voor een vuurpeloton kwam te staan. Sophie De Schaepdrijver wekt Gabrielle Petit opnieuw tot leven in deze beklijvende biografie.
Reeds dertig jaar brengt Rudi Vranckx voor VRT verslag uit over oorlogsconflicten. Van de val van het Oostblok in 1989 tot de recente val van het IS-kalifaat in Syrië en Irak: Rudi was erbij. In een waanzinnige wereld die wordt gedomineerd door buitensporig geweld en misleidende propaganda, gaat hij telkens op zoek naar de ware toedracht van een conflict en kleine verhalen van gewone mensen in de grote geschiedenis. Hoe hij zelf, als journalist en ook als mens, sinds drie decennia oorlogen beleeft, vertelt Rudi in Mijn kleine oorlog.
In de Lage Landen van de zestiende eeuw kwam een bonte groep rebellen in opstand. Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke onderdrukking, het bewind van de Spaanse vorst Filips II en zijn behoudsgezinde regering in Brussel.
Wat volgde, was een jarenlange spiraal van geweld met beeldenstormen, zeeroverij en bloedbaden. Die geuzenopstand mondde uit in religieuze polarisatie, een brutale burgeroorlog en een woelige strijd tegen het machtige Spanje. De daaropvolgende breuk tussen Noord en Zuid bepaalde de verdere geschiedenis van de Lage Landen.
In augustus 1914 was het Belgisch leger onvoorbereid op de overrompelende Duitse invasie. Pas enkele maanden later keerde het tij, toen de Duitsers een halt werd toegeroepen dankzij de onderwaterzetting van de IJzer. Het lijkt alsof voor de Belgische soldaten vier lange jaren van wacht lopen aan de IJzer volgden, waaraan pas een einde kwam met het succesvolle bevrijdingsoffensief in september 1918. Maar klopt dit clichébeeld over de Eerste Wereldoorlog in ons land wel?
Militair historicus Tom Simoens onderzocht de evolutie van 1ste Legerdivisie en stelt vast dat de Belgische troepen tijdens de jarenlange loopgravenoorlog belangrijke tactische en technologische vernieuwingen doorvoerden. In 1918 waren de manschappen beter opgeleid, meer gespecialiseerd en beschikten ze over nieuwe wapens en tactieken. De Eerste Wereldoorlog is de wieg van de moderne oorlogvoering, ook voor het Belgisch leger.
Niet minder dan 23.000 Vlamingen namen dienst bij de Waffen-SS, de paramilitaire tak van de Duitse nazipartij NSDAP. Hun motivatie was complex: van flamingantisme over anti-communisme tot nazisme. Velen sneuvelden tijdens de bloederige nederlaag aan het oostfront in Rusland. Overlevenden werden na de Tweede Wereldoorlog gestraft voor hun militaire collaboratie. Meer dan zeventig jaar later vertellen de laatste nog levende Oostfronters zelf - en vaak voor het eerst - hun verhaal. Soms met berouw, soms niet.
Voor de Eerste Wereldoorlog was België de op vijf na grootste industriële macht ter wereld. Overal ter wereld legden Belgische firma's spoorwegen aan en reden Belgische treinen en trams, tot in. Belgische firma's bouwden de Parijse metro en legden de Oriënt Express aan. De beurs van Brussel was een van de tien belangrijkste beurzen ter wereld.
Aan die periode van ongekende welvaart kwam een bruusk einde toen Duitse legers in augustus 1914 België binnenvielen en liet het land kaalgeplukt achter, België was zijn voormalige status als industriële grootmacht voor altijd kwijt.