Ambitieuze geschiedenis van de twintigste eeuw, vanuit Zuid-Aziatisch perspectief
Zuid-Azië vormt voor een vijfde van de wereldbevolking de thuisbasis. Toch weten we in het Westen maar weinig over de geschiedenis van dit deel van de wereld. Waar wij de wereldoorlogen als de twee belangrijkste kantelpunten van de twintigste eeuw beschouwen, staat in Zuid-Azië de opdeling van het Brits-Indische rijk centraal.
Zuid-Azië-expert Joya Chatterji laat ons op treffende wijze kennismaken met de twintigste-eeuwse geschiedenis van dit onderbelichte subcontinent. Ze verkent daarin niet alleen de politieke ontwikkelingen, maar ook cultuur, technologie en de consumptiemaatschappij komen uitgebreid aan bod. Bovendien belicht Chatterji de donkere kanten van de Zuid-Aziatische samenleving en cultuur, die zelfs tijdens jaren van voorspoed hun stempel op de geschiedenis drukken. Schaduw rond het middaguur is een uitdagend geschiedwerk dat de volledige Zuid-Aziatische twintigste eeuw overspant.
Joya Chatterji is hoogleraar Zuid-Aziatische Geschiedenis aan de Universiteit van Cambridge en is als fellow verbonden aan Trinity College. Daarnaast is ze hoofdredacteur van het tijdschrift Modern Asian Studies. Van haar hand verschenen al meerdere boeken over Zuid-Azië.
Muziek als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog
In Echo van de tijd geeft Jeremy Eichler een gepassioneerd pleidooi voor de sterke relatie tussen het culturele geheugen en muziek in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Als we het hebben over hoe onze samenleving zich voorbije tijden herinnert, denken we vaak aan geschiedenisboeken, archieven, documentaires en gedenkplaatsen. Maar ook muziek kan dienen als herinnering, zo laat Eichler zien.
Aan de hand van de levens van vier componisten, Arnold Schönberg, Richard Strauss, Dmitri Sjostakovitsj en Benjamin Britten, toont Eichler hoe overtuigingen en ervaringen uit de oorlogsperiode hebben geleid tot enkele van de meest iconische stukken in de muziekgeschiedenis. Op briljante wijze combineert hij geluid en plaats, geschiedenis en herinnering, om vervolgens helder aan te tonen dat muziek de echo is van het verleden.
Jeremy Eichler is criticus, essayist en cultuurhistoricus met een specialisatie in muziek. Hij schreef onder meer voor The New York Times, The New Yorker en The Washington Post en is een veelgevraagd spreker en gastdocent aan universiteiten. Sinds 2006 is hij hoofdcriticus klassieke muziek bij The Boston Globe.
Een fascinerende reis door de lange eeuw van utopieën
Wat ooit begon als de uitbarsting van de Krakatau in Nederlands-Indië in 1883, mondde in Europa uit in revolutionaire utopieën en radicaal nieuwe denkbeelden. Van Nietzsches Übermensch tot Sontags droom van vrede in Europa: in Vuurland aanschouwt Peter Neumann de twintigste eeuw als een explosie van baanbrekende ideeën en opvattingen van verschillende filosofen en denkers. Ze volgden elkaar in rap tempo op, vulden elkaar aan of maakten elkaars denkbeelden met de grond gelijk. Nu is het tijd voor orde in deze chaos.
Neumann kruipt in de huid van denkers en schrijvers als Freud, Kafka, Joyce, Proust en vele anderen. Op een heldere en meeslepende manier laat hij zien welke utopieën zij voor ogen hadden, waar ze vandaan kwamen en hoe ze werden ontvangen. Aan de hand van historische gebeurtenissen, portretten en verhalen laat Neumann op meesterlijke wijze zien wat er zich in de twintigste eeuw in de bovenkamer afspeelde.
Peter Neumann is schrijver, dichter en universitair docent. Hij is gepromoveerd in de filosofie en doceerde aan de universiteiten van Jena en Oldenburg. Voor zijn poëzie ontving hij verschillende prijzen en beurzen. Sinds 2021 werkt hij als redacteur voor het feuilleton van weekblad Die Zeit. Eerder verscheen in het Nederlands De republiek der vrije geesten, over het verleden van Jena als intellectueel centrum.
Heinrich Himmler, een voormalige kippenkweker, is ervan overtuigd dat je het mensenras even goed kunt veredelen als dieren- en plantensoorten. De eugenetica of het idee van de selectieve voortplanting - enkel de gezondste en begaafdste mensen - is op dat ogenblik wijd verspreid.
Himmler wil niets minder dan een Nieuwe Mens scheppen. Hij spoort zijn SS'ers aan om zoveel mogelijk kinderen te verwekken bij speciaal daarvoor geselecteerde, 'raszuivere' Arische vrouwen. Daartoe richt hij Lebensborn op, een SS-netwerk van kraaminrichtingen en kinderdagverblijven. Wie daar geboren wordt, zal de nieuwe Duitse elite, een nieuwe adel, vormen. Ondertussen worden elders kinderen die ziek zijn, een beperking of een andere huidskleur hebben, op grote schaal gesteriliseerd of zelfs geëuthanaseerd.
Voor Himmler gaat dat veredelingsproces echter niet snel genoeg. Op zijn bevel gaat de SS in de veroverde gebieden op zoek naar kinderen met blonde haren en blauwe ogen. Tijdens heuse klopjachten worden duizenden kinderen ontvoerd om te worden 'gegermaniseerd'. Ondertussen promoot hij een nieuwe seksuele moraal, gebaseerd op polygamie.
In De wiegjes van Lebensborn worden onthutsende feiten afgewisseld met schrijnende getuigenissen.
Eric Bauwens (1960) is een gewezen legerofficier met een passie voor geschiedenis. Van hem verschenen eerder Vader Anseele. Edward Anseele, politicus, ondernemer, mythe (2019) en Het adelaarsjong. Het tragische leven van de zoon van Napoleon (2021).
Begin 1933 vaart De Zeven Provinciën, een pantserschip van de Nederlandse marine, door de Indische wateren als er muiterij uitbreekt. Dat veroorzaakt zowel in Nederland als Nederlands-Indië grote opschudding. Na zes dagen maakt de regering er een einde aan door een bom op het schip te gooien. Er zijn drieëntwintig doden en veel gewonden. Opvarenden worden gearresteerd en krijgen zware gevangenisstraffen. Een van die opvarenden is Antoon de Graaf, vader van de auteur.
Maarten van Rossem 80 jaar
Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Maarten van Rossem verschijnt in oktober 2023 Herinneringen aan mijn jeugd: 1943-1963. Deze memoires over zijn vormende jaren bieden een bijzondere inkijk in het leven van de jonge Maarten en het gezin Van Rossem, met zus Sis en broer Vincent. Het leren lezen op zevenjarige leeftijd was voor hem een beslissende en magische gebeurtenis, die de wereld voor hem opende. De boeken die hij sindsdien las, betekenden het begin van de interesses in zijn latere leven. Wat opvalt is dat Maarten van Rossem in zijn jonge jaren al verbazend nieuwsgierig was. En dat is hij altijd gebleven.
'Meer dan tien jaar met Maarten: losjes, vrolijk, vriendschappelijk, interessant. Een van de leukste dingen die me in mijn inmiddels lange loopbaan is overkomen.' Philip Freriks
'Hij heeft altijd een leuk verhaal, over ieder onderwerp!' Max Westerman
'De stelligheid waarmee iemand als Maarten van Rossem een betoog afsteekt, doet geen vrouw hem na.' Heleen van Royen
'Maarten van Rossem heeft over alles een mening en vertelt desondanks nooit onzin.' Willem Melching
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne vraagt de wereld zich af wie nou de echte Poetin is. Heeft hij last van grootheidswaan gekregen? Of hebben wij gewoon al die tijd niet goed opgelet? Van zijn loopbaan bij de KGB tot zijn eerste stappen op het politieke pad
in Sint-Petersburg en van zijn omgang met vijanden tot zijn visie op de Russische geschiedenis: deze elementen zijn allemaal van belang om Poetins handelswijze in zijn oorlog tegen Oekraïne te begrijpen.
In dit boekje met 53 vragen en antwoorden zijn de cruciale momenten uit zijn carrière en de
belangrijkste inzichten uit de podcastserie vervat voor de lezer die wil weten wat er om gaat in de heerser van het Kremlin. In de succesvolle podcast Wie is Poetin? gingen zeven experts op zoek naar de drijfveren van Vladimir Poetin, die al meer dan twintig jaar de koers van
de Russische Federatie bepaalt. Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn vrienden en welke sleutelmomenten hebben zijn visie op de wereld bepaald?
De experts die te gast waren in de podcast: Michel Krielaars, Julia Wouters,
Binu Singh, Hester den Boer, Christ Klep, Laura Starink & Eva Cukier.
Sporen is een indringende bundel met persoonlijke verhalen van Nederlandse veteranen over hun missie en hun terugkeer in de burgermaatschappij.Zo'n honderdduizend Nederlanders mogen zich veteraan noemen. Ze hebben gediend in de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië, of hebben zich daarna ingezet in een van de internationale missies voor vrede en veiligheid. Die relatief korte periode heeft hun leven gevormd en dikwijls ook een andere wending gegeven. Maar hoe precies? Kwamen ze met een trauma terug of bracht de uitzending juist het soort wijsheid dat alleen een oorlog je kan bijbrengen? Maakten ze na de missie radicaal andere keuzes of was deze juist de bevestiging dat ze de juiste keuzes in hun leven hadden gemaakt?Schrijver en veteraan Niels Roelen en Telegraaf-journalist Olof van Joolen spraken met 26 veteranen van alle leeftijden, rangen, krijgsmachtsdelen, uit alle sinds de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse krijgsmacht uitgevoerde missies, over de sporen die hun uitzendingen hebben nagelaten. Hun verhalen zijn zonder uitzondering ontnuchterend eerlijk, heftig, soms ontroerend. Stuk voor stuk vormen ze indrukwekkende bewijzen van de menselijke veerkracht.
Indringend boek over de geschiedenis van Israël
Aan de hand van menselijke verhalen, ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen en gesprekken met hoofdrolspelers vertelt Ari Shavit in Mijn beloofde land het complexe verhaal van de moderne geschiedenis van de staat Israël.
Israël bevindt zich momenteel in een existentiële crisis. Ari Shavit, een van de invloedrijkste journalisten van Israël, gaat de dialoog aan met zijn landgenoten en hun historie. Hoe is Israël, ooit een bastion van idealisme en democratische beginselen, op dit verontrustende punt beland? In plaats van het bekende verhaal – van de oorlogen, de bestanden en de bekende politieke kopstukken – vertelt Shavit het verhaal van de leiders van de volksopstanden, van de boeren, de immigranten, de kolonisten en van de Arabieren: kortom, de mensen die het (morele) fundament vormen van het land Israël.
Ari Shavit is een van de meest gewaardeerde journalisten van Israël. Hij is politiek columnist van Haaretz, de invloedrijkste krant van het land.
Het leger was nooit populair in Nederland, maar de weerzin tegen al wat militair is, bereikte een hoogtepunt in de tweede helft van de afgelopen eeuw.
In progressieve kringen werd het als stoer gezien om je aan de dienstplicht te onttrekken. Militaire waakzaamheid, daar moesten anderen maar voor zorgen. Nu, na de wake-up calls van Trump (zorg eens voor je eigen defensie) en Poetin (de Russen komen), roept die opstelling vragen op. Herman Vuijsje was een van de velen die zich lieten afkeuren en snapt achteraf niet waarom hij dat zo vanzelfsprekend vond. Hij verdiepte zich in de manier waarop Nederlanders tegen het leger aankeken en aankijken en legde generatiegenoten, militaire wetenschappers en militairen de vraag voor: waarom waren we toen zo naïef?
Oorsprong van de apartheid. Eerste mediaoorlog. Voorproefje van de Eerste én de Tweede Wereldoorlog. De Boerenoorlog (1899-1902) behoort tot de meest intrigerende conflicten in de moderne geschiedenis. Het verschil in status tussen supermacht Groot- Brittannië en de twee nietige Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat, bewoond door afstammelingen van Nederlandse kolonisten, was bizar groot. Toch moesten de Britten heel ver gaan om de oorlog te winnen, tot en met systematische terreur tegen de burgerbevolking.
De Boeren leken ten onder te gaan, als tragische helden van een afgesloten tijdperk. Maar na het verlies van de oorlog wonnen ze de vrede. Ze herschiepen Zuid-Afrika in een land van blanke meesters en zwarte knechten. Na het einde van de apartheid werden de rollen omgedraaid. Opnieuw lijken de Boeren ten onder te gaan, nu als tragische schurken. Alle aanleiding om terug te kijken op de oorlog die Zuid-Afrika verscheurde, tot op de dag van vandaag.
Martin Bossenbroek, auteur van historische klassiekers als Holland op zijn Breedst en De Meelstreep, vertelt het hele verhaal, inclusief de cruciale Nederlandse inbreng. Hij verplaatst zich in alle partijen en volgt drie kleurrijke hoofdpersonen op de voet: de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Engelse oorlogsverslaggever Winston Churchill en de Boerencommando Deneys Reitz. Nooit eerder werd de Boerenoorlog zo compleet en zo beeldend beschreven.
Verkozen tot het beste Duitse non-fictieboek van het jaar
'De rol van de voormalige Duitse keizerlijke familie bij de opkomst van de nazi's is vaak onderschat. Historicus Stephan Malinowski maakt daar korte metten mee.' **** NRC Handelsblad
'Een fascinerende rondreis langs alle stadia van de woelige Duitse geschiedenis vanaf de Eerste Wereldoorlog.' Beatrice de Graaf
Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Duitse keizersfamilie Hohenzollern al hun landerijen, kastelen en kunst kwijt. Met rechtszaken, intimidatie en manipulatie proberen zij tot op de dag van vandaag hun verloren eigendommen terug te krijgen. Alles draait om de vraag: waren de Hohenzollerns goed of fout tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hebben zij Hitler aan de macht geholpen en collaboreerden zij met de nazi's?
Sinds 1945 zet de familie Hohenzollern vol in op de eigen onschuld en beweert zelfs in het verzet actief te zijn geweest.
In een grondig en meeslepend betoog opent de gerenommeerde historicus Stephan Malinowski de frontale aanval op vijf generaties van de familie Hohenzollern. De keizer en de nazi's is een aanklacht tegen de collaboratie van de keizerlijke familie en de Duitse adel. Dit boek belicht voor het eerst de prominente rol die zij speelden op een keerpunt in de twintigste eeuw - met sleutelscènes in Wieringen en Doorn.
'Baanbrekend [...] Stephan Malinowski maakt duidelijk hoe de Duitse keizerlijke familie Hitler in het zadel heeft geholpen.' Süddeutsche Zeitung
'Een briljant boek.' Christopher Clarke in Die Zeit
Het echte verhaal achter de mysterieuze burcht Wewelsburg
De middeleeuwse burcht Wewelsburg, gelegen in het hart van Duitsland, werd door SS-baas Heinrich Himmler aangewezen als semireligieus oord waarin de esoterische Germaanse elementen van het nazisme moesten worden gecultiveerd. Als een soort SS-Vaticaan moest Wewelsburg het middelpunt van de wereld worden en op basis van meedogenloze dwangarbeid worden uitgebouwd tot een gigantisch complex.
Hoewel er van die plannen uiteindelijk weinig terechtkwam, is de burcht in de naoorlogse populaire media – van films tot de bekende Wolfenstein-games – vaak gelinkt aan occulte wetenschap en bovennatuurlijke verschijnselen, die onlosmakelijk met het Derde Rijk verbonden waren.
In dit boek neemt Evertjan van Roekel de achtergronden, geheimen en eigenaardigheden van Wewelsburg onder de loep. Daarnaast verdiept hij zich in de mystieke kanten van Himmlers SS en verkent hij de grens tussen feit en fictie in het naoorlogse beeld van de burcht.
Over Veldgrauw:
'Met Veldgrauw heeft Van Roekel een indrukwekkende studie geschreven. Een aanrader.' ●●●● NRC
'Veldgrauw voegt veel toe aan de standaardliteratuur over de Waffen-SS.' Nederlands Dagblad
Evertjan van Roekel studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en Holocaust- en Genocidestudies (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boek Veldgrauw over Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS werd zeer positief besproken en is ook in het Engels uitgegeven. Van Roekel is tevens lid van de onderzoeksgroep van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
China-expert Frank Dikötter toont de ware identiteit van wereldmacht China
'Een werk dat [...] iedereen zou moeten lezen die zich wil wapenen tegen al te makkelijke soundbites die experts elkaar vrijwel allemaal lijken na te zeggen.' ⬤⬤⬤⬤ NRC
Al decennialang is de Volksrepubliek China bezig aan een ongekende opmars. Na het overlijden van Mao Zedong in 1976 raakte het land in een stroomversnelling op economisch gebied. Maar wat weten we nu echt over deze nieuwe grootmacht? Hoewel de economische groei onbetwistbaar is, blijkt veel informatie over de Chinese markt nog altijd onbetrouwbaar, incompleet of verdraaid.
In deze nieuwe geschiedenis duikt historicus Frank Dikötter in de historie van het land na de dood van Mao en schetst hij een verrassend nieuw beeld van China en zijn communistische partij. Waar China's opkomst jarenlang grenzeloos werd geacht, onthult Dikötter de scheurtjes in het economische systeem en de wankele balanceeract van het autoritaire bewind.
Over De culturele revolutie:
'Het beste boek over de moderne Chinese geschiedenis in jaren.' NRC
Over Mao’s massamoord:
'Een meesterlijke studie en een uiterst helder en meeslepend betoog.' Vrij Nederland
Frank Dikötter is sinds 2006 hoogleraar Humanistiek aan de universiteit van Hongkong. Voor die tijd was hij hoogleraar Moderne Chinese geschiedenis aan de universiteit van Londen. Hij schreef eerder een veelgeprezen trilogie over Mao en China, waarin hij een indringend beeld schetst van het Mao-tijdperk.
Bestsellerauteur Ian Kershaw over het verband tussen persoonlijkheid en macht en de grootste Europese leiders van de 20e eeuw
'Een nuttig en helder overzicht van belangrijke Europese leiders in de twintigste eeuw.' NRC
Europa’s twintigste eeuw was er een van rampspoed in de eerste helft en wederopbouw en herstel in de tweede. In Persoonlijkheid en macht onderzoekt Ian Kershaw in hoeverre Europa’s turbulente recente geschiedenis werd bepaald door de daden van politieke leiders. Vormden zij de eeuw, of werden ze er zelf door gevormd?
Aan de hand van de meest prominente politieke leiders uit deze periode bekijkt Kershaw hoe groot de rol van een individu is in het schrijven van de geschiedenis. En in een tijd van nieuwe 'sterke' politieke leiders als Poetin, Xi en Erdogan, is deze vraag opnieuw uiterst actueel. Aan bod komen: Lenin, Mussolini, Hitler, Stalin, Churchill, De Gaulle, Adenauer, Franco, Tito, Gorbatsjov, Thatcher en Kohl.
Over Persoonlijkheid en macht:
'Een aanrader voor iedereen die zich bekommert om de tijd waarin wij leven.' Reformatorisch Dagblad
'Een nuttig en helder overzicht van belangrijke Europese leiders in de twintigste eeuw. Overtuigend.' NRC
Sir Ian Kershaw is een Brits historicus. Tot aan zijn pensioen doceerde hij als hoogleraar hedendaagse geschiedenis aan de universiteit van Sheffield. Eerder verschenen van hem een veelgeprezen tweedelige biografie van Hitler, Keerpunten, Tot de laatste man, Afdaling in de hel en De naoorlogse achtbaan. Zijn werk werd in meer dan twintig landen vertaald.
Dé biografie van schrijver Hans Keilson, die op 100-jarige leeftijd wereldberoemd werd
'Wat Keilsons werk zo goed maakt is dat hij het lijden niet verheerlijkt of uitbaat.' Arnon Grunberg
De honderdjarige Duits-Joodse Hans Keilson, in de jaren dertig naar Nederland gevlucht, werd in 2010 door The New York Times als een van de grootste schrijvers ter wereld gekwalificeerd. In korte tijd verschenen zijn boeken in meer dan twintig landen, en opeens was hij een bestsellerauteur. In zijn belangrijkste boeken Het leven gaat verder, Komedie in mineur en In de ban van de tegenstander geeft Keilson een beeld van de roerige Weimar-periode, het gevaarlijke leven van een onderduiker en de psyche van Adolf Hitler. Dat zijn ouders de dood vonden in Auschwitz, was zijn levenslange trauma. Deze fascinerende biografie geeft een compleet beeld van Hans Keilson: de beschadigde, hoffelijke, geestige en intelligente echtgenoot en minnaar, psychiater en psychoanalyticus, sportliefhebber en muzikant, schrijver en dichter.
'Ik kan het niet duidelijker en korter zeggen: In de ban van de tegenstander en Komedie in mineur zijn meesterwerken.' The New York Times
'Het wonder van de schrijver Hans Keilson schuilt in de diepe ernst van zijn onderwerpen, gecombineerd met de onweerstaanbare lichtheid van zijn toon.' Arjen Fortuin in NRC Handelsblad
Eind twintigste eeuw leek het fascisme in onbruik te raken als politiek begrip, maar daar is radicaal verandering in gekomen. Het (reële of ingebeelde) spook van het fascisme waart opnieuw rond door Europa, Amerika en andere delen van de wereld. Wetenschappers zijn volop in debat over een sluitende definitie van het fascisme, en of die überhaupt mogelijk is. Honderd jaar nadat Mussolini de eerste fascistische partij oprichtte.
Daniel Knegt informeert ons over de geschiedenis, betekenis en verschillende interpretaties van het fascisme. Zowel de politieke als de intellectuele ontstaansgeschiedenis komt aan bod, alsmede de erfenis van het fascisme voor de Europese politiek na 1945 en de rol die het fascisme vandaag de dag nog speelt.
In "Vijand van de Russissche Staat"van Bil Browder leest u het waargebeurde verhaal over Segei Magnitsky en Bill Browder.
Nadat Bill Browders advocaat Sergei Magnitsky een gigantische misdaad openbaar heeft gemaakt waarbij Poetin zelf betrokken is, wordt hij opgepakt, gearresteerd, gemarteld en in de gevangenis vermoord. Browder was een zeldzaam succesvolle hedgefundmanager; als een van de eersten had hij door hoe krankzinnig veel geld er na de val van de muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verdiend kon worden in 'het wilde Oosten'. Maar het gaat mis. De Russische oligarchen gaan hem dwarszitten: ze overvallen zijn kantoren en stelen 230 miljoen belastinggeld. Browder vecht terug, aanvankelijk met succes, maar de Russen hanteren andere spelregels.
De moord op Magnitsky grijpt Browder diep aan en verandert zijn leven. Hij begint een vastberaden en indrukwekkende kruistocht om de misdadigers voor het gerecht te krijgen. Van een spijkerharde hedgefundmanager wordt hij een overtuigd mensenrechtenactivist. Hij loopt gevaar en hij weet het, maar de terriërachtige vasthoudendheid en de enorme moed die hem zijn successen brachten, leiden hem nu ook in zijn strijd om gerechtigheid voor Sergei Magnitsky en anderen die lijden onder het regime van Poetin.
Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt werd geboren in het Waalse dorpje Marcourt. Ze wilde operazangeres worden, stond op de eerste rij tijdens de Franse Revolutie, werd ontvoerd door de Oostenrijkse keizer en belandde uiteindelijk in de psychiatrische instelling Salpêtrière in Parijs.
Lange tijd bleef de geschiedenis van Théroigne de Méricourt onderbelicht. Dat hoeft niet te verbazen, want de meeste verhalen die we over haar kennen, zijn dan ook onbetrouwbaar of ronduit fout.
De amazone van de Franse Revolutie schetst voor het eerst de fascinerende levensloop van deze vooruitstrevende vrouw voor een modern lezerspubliek, dat meer dan ooit geïnteresseerd is in vrouwenemancipatie. Bovendien toont deze biografie aan dat het protofeminisme van Théroigne de Méricourt niet het enige aspect in haar bewogen leven was en dat een eenduidig antwoord op lang onbeantwoorde vragen niet altijd voor het rapen ligt.
Luc Van den Broeck (1954) is arts. Sinds vele jaren is hij gefascineerd door de Franse Revolutie. Hij publiceerde talrijke artikels en bijdragen in boeken over de maatschappelijke geschiedenis van de geneeskunde tijdens de Franse Revolutie.
Sarah De Grauwe (1987) schrijft proza in de vorm van romans, korte verhalen en columns. Op haar literaire blog publiceert ze korte overpeinzingen van alledag, maar ook biootjes van bekende en minder bekende mensen.
Zeer invoelend ooggetuigenverslag van november 1942: het keerpunt van WOII
In November 1942 beschrijft internationaal bestsellerauteur Peter Englund hoe deze maand in 1942 het kantelpunt van de twintigste eeuw vormde. Waar de asmogendheden in het begin van deze maand niet te stoppen leken, wist men aan het eind van de maand dat het enkel een kwestie van tijd zou zijn voordat de geallieerden als overwinnaar uit de strijd zouden komen.
Van de partizaan in de Belarussische bossen tot een twaalfjarige meisje in Shanghai – we volgen de persoonlijke verhalen van niet alleen de soldaten, maar ook de burgers in de getroffen gebieden. Aan de hand van dagboeken, brieven en memoires brengt Englund deze mensen tot leven in een zeer ontroerend en verhelderend verslag van de maand waarin ieders kansen opnieuw berekend werden.
Peter Englund is historicus en was lange tijd lid van het comité van de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn boek De schoonheid en het verdriet van de oorlog ontving lovende recensies en verscheen in 24 landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Amerika en Engeland.
TIME's 2022 Person of the Year
Volodymyr Zelensky, de charismatische Oekraïense president die sinds de inval van het Russische leger in Oekraïne op 24 februari 2022 niet weg te denken is van de voorpagina's en beeldschermen, weet met zijn vastberaden houding de Oekraïners en strijdkrachten te verenigen en motiveren. Zijn nietsontziende videotoespraken tegen staatshoofden en parlementen imponeren de wereld. Wie is deze man, die voorheen werkzaam was als komiek en televisieproducent?
De Oekraïense journalist Serhi Roedenko portretteert Zelensky als een talentvol persoon, die ondanks zijn onmiskenbare showkwaliteiten altijd vol ernst zijn pad heeft gekozen. Op Oudjaarsavond 2018 stelt Zelensky zich kandidaat voor het presidentschap en wint na een bewogen campagne. Roedenko laat zien hoe Zelensky - in weerwil van alle tegenslagen - langzaam maar zeker Oekraïne vooruit probeert te helpen, tot hij door de omstandigheden wordt gedwongen het spel te verleggen naar een ander doel: het voortbestaan van zijn land.
Het verhaal van de grootste natuurkundigen in de tijd van wereldoorlogen en revoluties
'[Een] fascinerende reis door het gouden tijdperk van de natuurkunde, waarin revolutionaire ontdekkingen, politieke rampen en het persoonlijke lot van baanbrekende wetenschappers onlosmakelijk met elkaar verweven zijn.' Der Standard
Begin twintigste eeuw, in het gouden tijdperk van de natuurkunde, zette een groep wetenschappers het bestaande wereldbeeld op zijn kop. Onder hen bevonden zich Marie Curie, Max Planck, Niels Bohr, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger en Albert Einstein. Met hun baanbrekende onderzoeken veroorzaakten zij een wetenschappelijke golf die leidde tot een compleet nieuwe kijk op de wereld. Hürter neemt ons op levendige wijze mee langs de intellectuele paden die zij aflegden en verweeft hun verhalen tot één fascinerende wetenschapsgeschiedenis.
Maar het tijdperk van de relativiteitstheorie en de kwantummechanica was ook het tijdperk van oorlogen en revoluties. Zo zorgde de ontdekking van radioactiviteit voor een doorbraak in de wetenschap, maar leidde die uiteindelijk ook tot de rampen in Hiroshima en Nagasaki. In Het tijdperk van onzekerheid laat Tobias Hürter zien dat de wetenschap altijd onlosmakelijk verbonden zal zijn met de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld.
Tobias Hürter (1972) studeerde wiskunde en filosofie en behaalde zijn PhD in wiskunde. Hij schrijft voor verschillende tijdschriften en kranten over natuurkunde, technologie en filosofie en heeft al verscheidene boeken op zijn naam staan. Hij was hoofdredacteur en medeoprichter van het filosofiemagazine Hohe Luft en werkt als redacteur bij Die Zeit Wissen.
De pers over Het tijdperk van onzekerheid:
'Een lezenswaardig en zeer toegankelijk boek. […] Het stelt de lezer in staat deel te nemen aan de wetenschappelijke revolutie in de eerste helft van de twintigste eeuw.' Süddeutsche Zeitung
'Het boek leest als een episodische roman. […] Iedereen die op onderhoudende wijze meer te weten wil komen over de kwantumtheorie is hier in goede handen.' Spektrum der Wissenschaft
'Tobias Hürter leidt je door het tijdperk waarin natuurkundigen hun fundamentele theorieën ontwikkelden.' Frankfurter Allgemeine Zeitung
‘Sommigen menen dat het tijdperk van de kwantummechanica pas op het punt staat te beginnen. Hürters boek biedt een toegankelijke en vermakelijke basis om de toekomst te begrijpen.' Die Zeit Wissen
De opvolger van het veelgeprezen De gezusters Romanov
'[Parijs] heeft er dankzij dit meeslepende boek een dimensie bij gekregen.' ●●●● NRC
Jarenlang genoten Russische aristocraten van al het moois dat het Parijs van de belle époque te bieden had. Met hun fortuin trokken zij naar Frankrijk om daar een luxeleven te leiden, en Parijs was dé plek voor artistieke en extravagante uitspattingen, zoals Diaghilevs Ballets Russes. Maar aan al dit genot kwam een einde toen de gewelddadige machtsovername door de bolsjewieken veel Russen dwong hun thuisland te verlaten, waarbij ze alles moesten achterlaten.
Eenmaal aangekomen in Parijs moesten voormalig Russische prinsen banen aannemen als taxichauffeur, terwijl hun vrouwen gingen werken als naaisters bij de modehuizen, waarbij hun unieke Russische stijl als inspiratie diende voor ontwerpers als Coco Chanel. Getalenteerde Russische intellectuelen, kunstenaars en schrijvers vochten voor hun voortbestaan. Sommigen behaalden successen, zoals Bunin, Chagall en Stravinsky. Anderen zakten steeds verder weg in schulden en heimwee naar Rusland, het thuisland dat ze noodgedwongen hadden moeten verlaten. Op beeldende wijze en met oog voor detail vertelt Helen Rappaport hun verhaal.
De pers over De Romanovs na de val:
'Rappaport beschrijft haar hoofdpersonen met empathie, maar ook met voldoende afstand. De opbouw van het boek en de soepele stijl van Rappaport nodigen uit tot vlot doorlezen.' ●●●● NRC
'Rappaport schetst een veelzijdig beeld van hoe een aantal generaties Russische émigrés [...] met wisselend succes probeerde te aarden in Frankrijk.' Trouw
'Interessant en soms hartverscheurend. Rappaport, een geslaagd historicus en hooggewaardeerd Romanov-expert, onthult het Parijs waarin de Russen lang een prominente rol speelden.' The Wall Street Journal
'Dit boek volgt de Russische betrekkingen met Parijs, van de gloriejaren van de stad [...] voordat de Eerste Wereldoorlog begon, tot de grimmige realiteit van het leven in ballingschap na de bolsjewistische machtsovername.' The New York Times
'Rappaport is een meester in rake, gedetailleerde beschrijvingen.' The Washington Post
De pers over De gezusters Romanov:
'Voortreffelijk geschreven, leest als een roman.' NRC
'Helen Rappaport schreef een schitterend boek. Je kunt niet anders dan met een brok in de keel lezen hoe de familie de laatste maanden onontkoombaar naar het einde toe ging.' ★★★★★ Het Parool
'Een heel vermakelijk boek en ook heel persoonlijk.' Eva Jinek
'Je leert de stad echt kennen'. Kunststof
Als jongen droomde hij al van New York. Sinds 2006 woont hij er als correspondent voor RTL Nieuws. Erik Mouthaan is een echte New Yorker geworden. In zijn boek gaat hij op zoek naar wat die 'greatest city on earth' zo uniek en verleidelijk maakt. Heel veel onderwerpen passeren de revue: de overweldigende skyline, de verslavende energie van de stad, de enorme woonlasten, de hypes, de gentrificatie, de grote verschillen tussen rijk en arm.
Op zijn ontdekkingstocht ontmoet hij unieke stadgenoten: een man die via een iPad wolkenkrabbers in het licht zet, een vrouw die illegaal is en toch een zaak met acht medewerkers runt, een rouwende man die nog steeds de stoffelijke resten zoekt van zijn broer die op 11 september 2001 als brandweerman omkwam.
New York, de gedroomde stad is een ode aan een stad die zich steeds opnieuw uitvindt, waar iedereen een nieuw leven kan beginnen, of daarvan kan dromen.