In het publieke debat is in de loop der jaren veel kritiek geleverd op het neoliberalisme, maar wat dit neoliberalisme precies inhoudt, blijft meestal vaag. We denken al snel aan Thatcher en Reagan en aan het ruwe Anglo-Amerikaanse kapitalisme. Nederland kent echter een eigen neoliberale traditie, die veel verder teruggaat dan tot nu toe werd gedacht.
Bram Mellink en Merijn Oudenampsen onderzoeken de oorsprong en de invloed van het neoliberalisme in Nederland. Hun zoektocht voert ver buiten de Haagse kaasstolp en begint al in de jaren vijftig, toen Friedrich Hayek en een kleine club geestverwanten een nieuwe economische filosofie verkondigden: het neoliberalisme. Volgens hen moest de overheid het marktmechanisme niet corrigeren, maar juist actief aanjagen.
De Nederlandse neoliberalen richtten geen eigen politieke partij op, maar voerden een ideeënstrijd bínnen bestaande partijen en instellingen. Wat behelsde dit neoliberalisme? Welk stempel drukte het op de politiek en op de beleidsvorming?
Bram Mellink (1985) is historicus aan de Universiteit van Amsterdam. Merijn Oudenampsen (1979) is als socioloog en politicoloog verbonden aan de Université Libre de Bruxelles. De afgelopen jaren deden zij samen onderzoek naar de geschiedenis van het neoliberalisme in Nederland.
Achtervolgd door de staatsmaffia door Bill Browder is het verslag van een waargebeurd corruptieschandaal, een zinderend internationaal avontuur en aangrijpend pleidooi voor gerechtigdheid ineen. Bill Browders advocaat Sergej Magnitski wordt in een Russische gevangenis in koelen bloede vermoord. Browders leven verandert voorgoed. Hij laat zijn zakenleven achter zich en stort zich volledig op de zoektocht naar gerechtigheid. Een van de eerste stappen van die missie is om op te helderen wie Magnitski vermoordden en wie er profiteerden van de $230 miljoen corruptiegelden die de jonge advocaat op het spoor was. De Russische financiële kruimels leiden Browder en zijn team de hele wereld over, maar bovenal leiden ze naar niemand minder dan Vladimir Poetin. Als westerse gerechtshoven het gestolen geld vervolgens bevriezen, is Poetins toorn gewekt. Browder staat vanaf dat moment bovenaan de zwarte lijst. Omkopingen, desinformatie en moordaanslagen: Poetin schrikt nergens voor terug om zijn rijkdom en macht te beschermen.
Het Stokstraatkwartier is met afstand het meest onwaarschijnlijke slachtoffer van de industriële revolutie. Als Maastricht rond 1840 uitgroeit tot de eerste industriestad van Nederland, woont hier nog 'de sjiek vaan Mestreech'. Maar de stadspaleisjes raken gaandeweg bevolkt met arbeiders, scharrelaars, bedelaars en prostituees, of worden verbouwd tot kroeg of logement.
De stad wacht meer dan een eeuw met ingrijpen. Maar dan is de aanpak ook draconisch. Het Stokstraatkwartier moet weer net zo mondain worden als vroeger, daarom bestempelt de gemeente de bewoners tot 'onmaatschappelijken', en voert ze af naar woonscholen. Het heeft deze mensen een stigma bezorgd dat ze tot op de dag van vandaag achtervolgt. Soms worden ze nog steeds uitgemaakt voor crapuul.
De ontwrichting in het Stokstraatkwartier is alleen een thema geweest voor een enkele sociale voorvechter. Want Maastricht is ook in de donkerste jaren een bourgondische stad. De schone schijn regeert: niemand wil weten van de middeleeuwse toestanden in de tien straatjes. Van lieverlee is de buurt uitgegroeid tot een vrijstaat vol kleurrijke figuren. Crapuul smeedt met hun verhalen de kroniek van deze bijzondere krottenwijk.
Achtendertig was Jeanne Bieruma Oosting toen ze zichzelf in 1936 op een Parijse expositie
zelfbewust presenteerde als schilderes. Haar Zelfportret in werkkiel drukt triomf
uit. Ze had dan ook een lange strijd moeten leveren voor ze zich op deze manier durfde
uit te beelden. Volgens de conservatieve opvattingen van haar puissant rijke Friese
familie hadden meisjes maar één doel in het leven: trouwen en kinderen krijgen.
Werken was taboe.
Die strijd was niet voorbij toen Oosting zich eenmaal aan haar milieu had ontworsteld.
Ook als kunstenares kreeg ze te maken met de nodige seksevooroordelen. Het
schokkende grafische werk dat ze in de jaren dertig produceerde werd tegelijk geprezen
als pionierswerk én bekritiseerd als `onvrouwelijk'.
In Geen tijd verliezen schetst Jolande Withuis met een schat aan materiaal het leven, de
liefdes (m/v), de vriendschappen en de lange, veelzijdige loopbaan van een van Nederlands
meest gerenommeerde beeldend kunstenaressen. Haar correspondenties met
kunstenaarsvrienden als Ida Gerhardt, Charlotte van Pallandt en Adriaan Roland Holst,
en de intieme brieven van haar ouders waren een goudmijn voor de auteur. Het resultaat
is een springlevend en aangrijpend portret van een begaafde, fascinerende en moedige vrouw.
Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.
De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.
Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de Revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.
Bekend van tv
Met een voorwoord van Daan Schuurmans
Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe die ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier verteld.
Het verhaal van Nederland vertelt heel toegankelijk de nieuwste wetenschapplijke inzichten over onze geschiedenis. Het is een verhaal over gouden bergen en zwarte bladzijden, en doorkruist alle provincies en alle gelederen van de samenleving. Van De Bello Gallico van Julius Caesar tot de Tachtigjarige Oorlog. Van de Friese koning Radbod tot de Patriottentijd. En van de slavenhandel in de zeventiende eeuw tot aan de strafkolonie in Veenhuizen.
· Een spectaculair boek, in kleur en met vele afbeeldingen en kaarten
· De meest recente wetenschappelijke inzichten heel begrijpelijk verteld
· Overzichtelijke tijdbalken, kaders en rubrieken
· Veel aandacht voor onderbelicht gebleven onderwerpen
· Voor de lezers van Gouden Jaren en Van Nul Tot Nu
· Naast dit boek bestaat Het verhaal van Nederland uit een tiendelige tv-serie, een podcast en een podwalk
Boordevol tips om historische plekken te bezoeken:
Alkmaar, Anloo, Brielle, Den Haag, Deventer, Dokkum, Hattem, Hoorn, Leiden, Muiden, Nijmegen, Texel, Veenhuizen, Vught, Zuid-Limburg en nog veel meer!
'Een lekker boek dat net als de tv-serie een mooi tableau neerzet van de Nederlandse geschiedenis. De hoeveelheid details en kleine feiten is echt prijzenswaardig. Die zetten je ook aan het denken.'
NRC Handelsblad
'Onze geschiedenis wordt in dit boek helder en kleurrijk verteld.' Boekhandel Broese, Utrecht
'Ik zit keihard te genieten van Het verhaal van Nederland.' Raven van Dorst
'Een vlot leesbaar boek waarin de geschiedenis door een Perzische bril bekeken wordt. Goed en leerzaam.' **** NRC Handelsblad
'Lloyd Llewellyn-Jones laat eindelijk de stem van de Perzen horen en betoogt overtuigend wat er uit vele artefacten, inscripties en verhalen kan worden opgemaakt.' The Wall Street Journal
'Een meeslepende en meer Perzisch-gerienteerde geschiedenis [...] Dit boek beziet de Perzen vanuit een geheel nieuw perspectief.' The Sunday Times
Een indrukwekkend portret van de eerste supermacht ter wereld
Onze kennis over het Perzische rijk is van oudsher afkomstig van Griekse schrijvers zoals Herodotus. Maar de gerenommeerde hoogleraar Lloyd Llewellyn-Jones doet nu een beroep op de originele Perzische bronnen. Op basis van inscripties, kunst en recente archeologische ontdekkingen herschrijft hij de legendarische geschiedenis van de Grote Koningen en het uitgestrekte en diverse rijk dat zij bestuurden.
De Perzen werpt een heel nieuwe blik op de koningen Cyrus de Grote, Xerxes, Darius en hun erfgenamen. In Persepolis, het hart van het rijk, heersten de Achaemeniden, een van de grote disfunctionele families uit de wereldgeschiedenis. Broers streden om de macht, koninginnen en concubines smeedden complotten om hun zonen op de troon te krijgen, terwijl hovelingen wedijverden om invloed en prestige.
De Perzen is een adembenemend verhaal over macht, aanzien en verval, voor het eerst verteld door de ogen van de Perzen zelf.
'Groots, gezaghebbend en onweerstaanbaar.' Simon Sebag Montefiore, auteur van De Romanovs en Jeruzalem
'De Perzen geeft het Perzische Rijk weer de glans, kleur en complexiteit die het tot een van de meest fascinerende en invloedrijke beschavingen heeft gemaakt.' Tom Holland, auteur van Dynastie en Heerschappij
`Liefde in tijden van haat' door Florian Illies is opnieuw een opwindende reis naar het verleden die leest als een commentaar op ons chaotische heden. Hij neemt ons mee naar de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen het politieke klimaat verkilde, bruisde het culturele leven: in Berlijn, Parijs, Ticino en aan de Rivièra zetten de grote namen van die tijd zich schrap tegen naderend onheil. Terwijl Jean-Paul Sartre cheesecake eet met Simone de Beauvoir in Kranzler-Eck in Berlijn, Henry Miller en Anaïs Nin wilde nachten beleven in Parijs en F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway gepassioneerde affaires in New York beginnen, zien Bertolt Brecht en Helene Weigel zich net als Thomas en Katia Mann genoodzaakt een veilige haven te zoeken. Dit alles gebeurt op het moment waarop de nationaalsocialisten de macht grijpen in Duitsland, boeken verbranden en het geweld tegen Joden begint.
De opvolger van het veelgeprezen De gezusters Romanov
Jarenlang genoten Russische aristocraten van al het moois dat het Parijs van de belle époque te bieden had. Het was dé plek voor artistieke en extravagante uitspattingen, zoals het Russisch ballet van Djaghilev met kostuums van Léon Bakst. Maar aan dit genot zat ook een schaduwzijde: de gewelddadige machtsovername door de Bolsjewieken had veel Russen gedwongen hun land te verlaten, waarbij ze alles moesten achterlaten.
In Parijs moesten ex-prinsen banen aannemen als taxichauffeur, terwijl hun vrouwen als naaister in de modehuizen werkten. En ook Russische intellectuelen, artiesten en schrijvers vochten voor hun voortbestaan. Sommigen waren succesvol, zoals Bunin, Chagall en Stravinksy, anderen zakten steeds verder weg in schulden en heimwee naar hun thuisland. Rappaport toont op beeldende wijze al deze verhalen.
De pers over De gezusters Romanov:
'Voortreffelijk geschreven, leest als een roman.' NRC
'Helen Rappaport schreef een schitterend boek. Je kunt niet anders dan met een brok in de keel lezen hoe de familie de laatste maanden onontkoombaar naar het einde toe ging.' ★★★★★ Het Parool
De 50 meest invloedrijke boeken die de wereldgeschiedenis hebben veranderd
Boeken zijn het middel bij uitstek om verhalen te delen, kennis te verspreiden, onszelf onder de loep te nemen en te dromen over wat er voorbij onze eigen wereld ligt. Daniel Smith neemt ons mee op een historische excursie langs de vijftig invloedrijkste boeken aller tijden, van het Epos van Gilgamesj – een van de oudste literaire werken van circa 2100 v.C. – en de filosofische werken van Plato en Confucius tot de tijdloze werken van William Shakespeare en de belangrijkste werken van recentere auteurs als Stephen Hawking en Nelson Mandela. Het waren stuk voor stuk producten van hun tijd en allemaal speelden ze een essentiële rol in de vorming van onze wereld.
Een kleine wereldgeschiedenis in 50 boeken leert ons meer over deze toonaangevende werken. Het kost een leven lang om al deze boeken te lezen en in je op te nemen, maar Smith geeft een meeslepende snelcursus over de boeken die onze manier van denken en leven hebben veranderd en bepalend waren in het verloop van onze geschiedenis.
Daniel Smith heeft meer dan 30 boeken geschreven, onder andere over Sherlock Holmes, Steve Jobs, politieke schandalen en de Tweede Wereldoorlog. Zijn boeken zijn vertaald in 25 talen. Hij is daarnaast redacteur bij The Statesman's Yearbook, een geopolitieke gids die al sinds 1864 wordt gepubliceerd en informatie geeft over de landen van de wereld.
Nobelprijswinnaar Henry Kissinger analyseert de strategieën van wereldleiders uit de 20e eeuw
In zijn langverwachte nieuwe boek verdiept Henry Kissinger zich in de leiderschapsstijlen van zes invloedrijke wereldleiders uit de moderne geschiedenis: Charles de Gaulle, Konrad Adenauer, Margaret Thatcher, Richard Nixon, Lee Kuan Yew en Anwar Sadat. In een tijdperk waarin wereldwijd instituties en dynastieën omvielen, creëerden zij een nieuwe wereldorde. Daarbij analyseert hij zowel de successen als de controverses en kijkt hij naar de context van hun regeerperiodes – van hun opkomst tot hun belangrijkste beslissingen op het wereldtoneel.
Op basis van diepgaand historisch onderzoek en zijn eigen jarenlange ervaring in de internationale politiek schetst Kissinger een indringend beeld van zes geopolitieke leiders en hun strategieën in tijden van oorlog én van vrede.
Henry Kissinger (1923) is politicoloog en diplomaat en diende als nationaal veiligheidsadviseur en vervolgens minister van Buitenlandse Zaken onder de Amerikaanse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford. In 1973 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de beëindiging van de Vietnamoorlog. Hij schreef verscheidene boeken over buitenlandbeleid en diplomatiek, waaronder Over China en Wereldorde.
Over Wereldorde:
'Nog altijd is Kissinger een zeldzaam scherp en koelbloedig analyticus van de politieke verhoudingen in de wereld. Zijn historische kennis is enorm breed. Zijn ervaring als staatsman indrukwekkend. Wie zou van deze man geen college willen krijgen?' NRC
'Kissinger [toont] zich een meester van de samenvatting en de nuancering. In een paar bladzijden slaagt hij erin om de complexiteit van eeuwenoude opvattingen en tradities […] tot een logisch geheel te ordenen en er vervolgens lering voor vandaag uit te trekken.' ⬤⬤⬤⬤◖ De Morgen
`Dit boek beneemt je de adem, breekt je hart en boezemt je ontzag in.' Bill Clinton
`Indringend en vol spanning [...] een aangrijpend verslag van de ervaringen van soldaten voor, tijdens en na oorlogstijd.' - Kirkus, starred review
Dit zijn de rauwe, eerlijke verhalen over de oorlog die meestal alleen worden gedeeld met kameraden die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Door de ogen van de mannen en vrouwen die overzee hebben gevochten, van Vietnam tot Irak en Afghanistan, krijgen we een zeldzame blik op wat het betekent om een uniform te dragen, en hoe het echt is om onder vuur te liggen, kameraden te zien sneuvelen en om thuis te komen en het `gewone' leven weer op te pakken.
In soldatenlaarzen is een indringende verzameling verhalen van bestsellerauteur James Patterson en sergeant (b.d.) Matt Eversmann over verschillende missies over de hele wereld.
`De bus uit Mostar' van GerBen van 't Hek en Rens Lieman begint in mei 1992. Een groep jonge handbalsters, tieners nog, neemt in de schilderachtige stad Mostar plaats in de spelersbus. Om een toernooi in Nederland te spelen, denken ze. In werkelijkheid is het een gevaarlijke, door hun coach georkestreerde vlucht. Eenmaal in Nederland valt het contact met thuis weg. Terugkeren naar Mostar kan niet. Daar komen familie, vrienden en buren steeds meer tegenover elkaar te staan in een etnisch gemotiveerde oorlog. In het Noord-Hollandse Oosterblokker klampen de jonge handbalsters zich met al hun verschillende etniciteiten stevig aan elkaar vast.
Ze groeien op in gastgezinnen. Weken worden maanden. Maanden worden jaren. Kunnen ze ooit nog terug naar huis? In `De bus uit Mostar' reconstrueren GerBen van 't Hek en Rens Lieman hun verhaal, dat de recente geschiedenis van het voormalig Joegoslavië na Tito een menselijk gezicht geeft.
`Indrukwekkend boek' - Khalid & Sophie
Steven Lee Myers volgde Vladimir Poetin van begin af aan op de voet als correspondent in Moskou voor The New York Times. In deze schitterende biografie (de eerste complete in de westerse wereld) ontrafelt Myers op heldere en evenwichtige wijze hoe Poetin het grootste land op aarde al vijftien jaar lang in zijn greep weet te houden, door zijn even meedogenloze als briljante manipulatie van de media, door het verdelen van macht, rijkdom en invloed over een kleine groep hondstrouwe jeugdvrienden uit St. Petersburg, door het genadeloos uitschakelen van elke vorm van oppositie, door terug te grijpen op de ideologie van het tsarenrijk en door de Russisch-orthodoxe kerk opnieuw tot steunpilaar van de staat te bombarderen.
Poetin is in Rusland, ondanks alle massale protesten, mateloos populair, niet alleen onder bejaarden met nostalgie naar het communisme, maar juist ook onder jongeren. Na het bandeloze wildwestkapitalisme, de welig tierende misdaad en corruptie, de armoedeval en het internationale prestigeverlies die volgden op de ondergang van de Sovjet-Unie, wist Poetin in de ogen van veel Russen eindelijk orde op zaken te stellen.
De nieuwe tsaar is een biografische tour de force. Myers ziet Poetin als een onberekenbare dictator met achtervolgingswaan die zich nauwelijks nog openstelt voor objectief advies en steeds meer in een isolement raakt. Dat hij onder andere in Zwitserland een privévermogen van naar schatting veertig miljard dollar heeft ondergebracht is in Rusland even geheim als de rest van zijn privéleven, waarover slechts bij toeval iets doordringt in de openbaarheid.
De nieuwe tsaar leest als een spannende roman en is van groot belang voor iedereen die gefascineerd is door het verschijnsel Poetin en tevens voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van de wereld en de rol die het nieuwe brutale en agressieve Rusland daarin speelt.
Steven Lee Myers schrijft al zesentwintig jaar voor The New York Times, waarvan zeven jaar als correspondent in Moskou. Hij woont in Washington.
`De nieuwe tsaar is een adembenemende, rijk gedetailleerde biografie die op allesomvattende, bijna shakespeareaanse wijze verklaart waarom Poetin zich gedraagt zoals hij dat doet.'
Robert D. Kaplan
`[...] even eerlijk als confronterend: Myers laat blijken zijn onderwerp door en door te kennen. [...] Een bijzonder krachtig portret van een angstaanjagend machtige autocraat.'
Kirkus Reviews
`Dit is het testament van je dochter,' zei Miep Gies toen ze Otto Frank de door haar bewaarde papieren uit het achterhuis gaf. Gesterkt door de positieve reacties uit zijn omgeving koos Frank ervoor om deze belangrijke erfenis te delen. 75 jaar geleden, 25 juni 1947, verscheen Het Achterhuis. Frank vond in het dagboek een nieuwe reden van bestaan en het lukte hem om miljoenen mensen kennis te laten maken met de nalatenschap van Anne Frank. 'Het was zijn redding', zei een van zijn vrienden.
In Geschiedenis van het dagboek wordt voor het eerst de volledige geschiedenis van Het Achterhuis verteld, die hand in hand gaat met het leven van Otto Frank. Omlijst met brieven, getuigenissen en bijzondere details volgt het boek de weg vanaf het rood-witgeruite album tot nu; van de eerste Nederlandse publicatie naar buitenlandse edities en via Broadway naar bioscopen over de hele wereld.
Uithoudingsvermogen, tragedie en de wedergeboorte van de Tour de France in 1919
'Meer dan een wedstrijdverslag. [...] Dobkin maakte er een meeslepend verhaal van, dat door zijn uitgebreide research wordt ingekleurd met prachtige details.' de Volkskrant
Op 29 juni 1919, een dag na de ondertekening van het Verdrag van Versailles, verschijnen zeventig wielrenners bij de start van de dertiende Tour de France. Ze doorkruisen een vernietigd naoorlogs landschap, getekend door de recente oorlog. De meesten komen rechtstreeks van het front, waar ze landgenoten hebben zien lijden en sterven. Hun uithoudingsvermogen wordt nu nogmaals op de proef gesteld: in een slopende wedstrijd van dertig dagen worden ze voortdurend geconfronteerd met de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog.
Sprintend door niemandsland vertelt een verbluffend, waargebeurd verhaal over een editie van de Tour die de boeken in zou gaan als de zwaarste race ooit. Maar het is ook het verhaal van de wederopstanding van een verscheurd en gedesillusioneerd land. Dobkin schetst een indringend portret van de bijzondere groep renners die het naoorlogse Frankrijk weer samenbracht en na jaren van tragedie weer een gevoel van nationale eenheid gaf. De fysieke maar ook mentale strijd die zij leverden en de hernieuwde saamhorigheid onder de Franse bevolking maakten van deze Ronde van Frankrijk niet alleen een historisch moment in de wielergeschiedenis, maar ook in de geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw.
Over Sprintend door niemandsland:
'Een episch verhaal.' The Wall Street Journal
‘Verbluffend. Met dit meeslepende verhaal en gedetailleerde onderzoek doet Adin Dobkin veel meer dan alleen de geschiedenis van een wielerwedstrijd optekenen; hij roept een wereld op die aan het bijkomen is van de Eerste Wereldoorlog.’ Phil Klay, National Book Award-winnaar en auteur van o.a. Oorlogsverhalen
Adin Dobkin is schrijver en journalist voor onder andere The New York Times Magazine, The Atlantic, The Paris Review en The Los Angeles Review of Books. Sprintend door niemandsland is zijn eerste boek.
Als Natascha Wodin in 1992 naar Berlijn verhuist zoekt ze een werkster. Haar keuze valt op een schuchtere vrouw uit Oekraïne, het geboorteland van haar moeder die in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider naar Duitsland werd gedeporteerd. De schoonmaakster, Nastja, had in Oekraïne een goede baan als civiel ingenieur. Maar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verzandt haar land in chaos en economische malaise - ze ontvangt haar laatste salaris in de vorm van een zak rijst. Net als vele Oost-Europeanen zoekt Nastja haar heil in het herenigde Duitsland. Ze komt aan de kost als werkster, maar te laat realiseert ze zich dat haar toeristenvisum is verlopen. In de krochten van de illegaliteit en de smerige wereld van de uitbuiting moet ze vechten voor haar bestaan.
Voor Natascha Wodin is het alsof het lot haar weer inhaalt. In het heimwee van deze Oekraïense vrouw, met wie ze bevriend raakt, herkent ze het heimwee van haar moeder, die eraan onderdoor ging. Nu, jaren later, tekent ze Nastja's portret op. Het is het enerverende verhaal van een strijdlustige en dappere vrouw, geschreven door een auteur die als geen ander de geschiedenis invoelbaar kan maken.
Het fascinerende verhaal van Rudolf Vrba, de man die uit Auschwitz ontsnapte en de waarheid aan het licht bracht
‘Het levensverhaal van Rudolf Vrba vertelt niet alleen de waarheid, het toont ook de onwil en het onvermogen van mensen om het te accepteren. Het verleden is niet voorbij, en dit goed onderbouwde en meeslepende boek van Jonathan Freedland is daar het onweerlegbare bewijs van.’ Roxane van Iperen
‘Een meeslepend, hartverscheurend en uiteindelijk bevrijdend boek. […] Een moderne klassieker.’ Simon Schama
April 1944. In het diepste geheim bereidt de 19-jarige Rudolf Vrba voor wat nog niemand is gelukt: ontsnappen uit Auschwitz. Drie dagen houdt hij zich schuil, terwijl duizenden SS’ers met speurhonden naar hem zoeken. Vervolgens doorkruist hij te voet het door de nazi’s bezette Polen. Zijn missie: de wereld op de hoogte brengen van de waarheid over de vernietigingskampen.
Vrba schreef een adembenemend verslag waarin hij de gruwelijke praktijken uit Auschwitz onthulde. Het zou Roosevelt, Churchill en de paus bereiken en uiteindelijk het leven redden van ruim 200.000 Joden. De meesterontsnapper van Auschwitz vertelt het buitengewone levensverhaal van een man die keer op keer wist te ontsnappen: uit Auschwitz, van zijn verleden en zelfs van zijn eigen naam.
Over De meesterontsnapper van Auschwitz:
‘Een briljant en hartverscheurend boek, met universele en actuele lessen over de kracht van informatie – en desinformatie. Kun je massamoord voorkomen door de waarheid te vertellen?’ Yuval Noah Harari
‘Een nieuwe klassieker binnen de Holocaust-literatuur. […] Ik kon het maar niet wegleggen.’ Antony Beevor
‘Overweldigend, spannend en ontroerend. [...] Freedland geeft Rudolf Vrba zijn rechtmatige plek in de geschiedenis.’ Simon Sebag Montefiore
‘Origineel, nauwkeurig en zeer indrukwekkend – en een in essentie uiterst tragisch verhaal.’ Philippe Sands
‘Dit boek doet recht aan zijn held en kan niet genoeg geprezen worden. Wat een prestatie.’ Philip Pullman
‘Een onmisbaar, onverstoorbaar en meedogenloos boek.’ Howard Jacobson
Oekraïne betekent letterlijk vertaald 'Grensland'. Dit grensgebied, waar door de eeuwen heen grote mogendheden als Polen en Rusland, het Habsburgse en Ottomaanse rijk, nazi-Duitsland en de Sovjetunie met elkaar in botsing kwamen, is pas sinds het uiteenvallen van de USSR in 1991 een onafhankelijke republiek.
Ruslandkenner en historicus Marc Jansen (1946) verklaart in dit rijk geïllustreerde overzichtswerk onder veel meer de langzame ontstaansgeschiedenis van Oekraïne, de rol van de Tataren en de Kozakken en de geboorte van de Oekraïense natie.
Grensland is onontbeerlijk om de huidige troebelen in Oekraïne te begrijpen.
Op 1 april 1572 veroverden de watergeuzen Den Briel. Ze ontketenden zo een bloedige burgeroorlog in Holland en Zeeland, die na vele jaren van strijd zou leiden tot het ontstaan van Nederland. Dat was niet de oorlog die Willem van Oranje had gewild. Toen de hoge edelman de inwoners van alle Nederlandse gewesten opriep om een opstand tegen de Spaanse landvoogd Alva te beginnen, hoopte hij vooral op het rijke Vlaanderen en Brabant. Daar lagen de voornaamste steden, en zijn eigen bezittingen. Maar van meet af aan ging niets volgens plan. Aan het einde van 1572 was de strijd in Holland en Zeeland de enige die Oranje nog niet had verloren.
In dit boek vertellen Raymond Fagel en Judith Pollmann het spannende verhaal van het rampzalige oorlogsjaar 1572. Ze doen dat vanuit het perspectief van de tijdgenoten: militairen en burgers, priesters en protestanten, Spanjaarden en Nederlanders, die hun wereld in dat jaar onherkenbaar zagen veranderen. Hoe die er in de toekomst uit zou komen te zien was echter nog onbeslist - daar was nog bijna tachtig jaar oorlog voor nodig.
Raymond Fagel en Judith Pollmann doceren geschiedenis aan de Universiteit Leiden en zijn beiden specialist in de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog.
Wij slaven van Suriname van Anton de Kom is zowel een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. 157 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij en 86 jaar na publicatie heeft het boek, en zijn boodschap, niets aan zeggingskracht ingeboet.
Deze nieuwe editie bevat nieuwe inleidingen van Mitchell Esajas, Tessa Leuwsha en Duco van Oostrum
Het bijzondere verhaal van de grondlegger van de plastische chirurgie in de Eerste Wereldoorlog
'Een vlot leesbare mix van persoonlijke verhalen en ontwikkelingen in de geneeskunde.' ●●●● NRC
In Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog vertelt historicus Lindsey Fitzharris het buitengewone verhaal van de baanbrekende chirurg Harold Gillies, die in de Eerste Wereldoorlog de verwonde gezichten van soldaten behandelde en daarmee de eerste stappen richting de moderne plastische chirurgie zette.
De uitvinding van het machinegeweer veroorzaakte grootschalige bloedbaden waarbij duizenden soldaten gezichtsletsel opliepen. In een tijd waarin iemand met een verminkt gezicht als monster werd gezien, gaf Gillies mensen niet alleen hun gezicht terug, maar ook hun identiteit. Fitzharris wisselt Gillies' chirurgische innovaties af met de aangrijpende verhalen van soldaten. Het resultaat is een fascinerende geschiedenis van een meedogenloze oorlog waarin de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en de kunst van de geneeskunde centraal staan.
Over Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog:
'Fitzharris combineert kennis van zaken met een soepele schrijfstijl. Ze beperkt zich niet tot de wederwaardigheden in het ziekenhuis zelf, maar laat ook zien hoe lang en pijnlijk de weg daarnaartoe vaak was.' Trouw
'Meeslepend. Tragisch. Hartverscheurend. [...] Lindsey Fitzharris’ boek is een schot in de roos.' Erik Larson
'Een buitengewoon verhaal over een bijzondere man wiens werk, doorzettingsvermogen en vaardigheid ontelbare levens heeft gered.' Peter Frankopan
Dr. Lindsey Fitzharris is medisch historicus en auteur. Ze is de oprichter van de website The Chirurgeon’s Apprentice, en maker van de YouTube-serie Under the Knife. Daarnaast schrijft ze voor onder andere The Guardian, New Scientist en The Wall Street Journal. Eerder verscheen van haar het prijswinnende boek De kunst van het snijden.
`Zusters van Tarakan' van David Meijer is het waargebeurde verhaal van Mila Herman, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist raakte en doodverklaard werd. 75 jaar later reconstrueert haar kleinzoon David haar verhaal, zich baserend op jarenlang onderzoek. Een liefdevol monument voor Mila Herman en haar moedige collega's.
Op 24 december 1941 staat de 23-jarige Mila Herman, Rode Kruis-helpster der 2e klasse, samen met een twintigtal andere zusters op het vliegveld van Bandoeng, Java. Twee weken geleden heeft Nederland de oorlog verklaard aan Japan. Na een lange tocht arriveren de zusters op Tarakan, een klein olie-eiland voor de kust van Borneo. Omgeven door dichte jungle wachten daar honderden soldaten op wat komen gaat. Jong, onervaren en onvoorbereid voegen Mila en haar collega's zich bij hen. Dan, in het duister van de nacht, door oerwoud dat ondoordringbaar werd geacht, bestormen duizenden Japanse troepen het eiland. Aan het thuisfront tast men in het duister; wat is er met Mila gebeurd?
'Een heel vermakelijk boek en ook heel persoonlijk.' Eva Jinek
'Je leert de stad echt kennen'. Kunststof
Als jongen droomde hij al van New York. Sinds 2006 woont hij er als correspondent voor RTL Nieuws. Erik Mouthaan is een echte New Yorker geworden. In zijn boek gaat hij op zoek naar wat die 'greatest city on earth' zo uniek en verleidelijk maakt. Heel veel onderwerpen passeren de revue: de overweldigende skyline, de verslavende energie van de stad, de enorme woonlasten, de hypes, de gentrificatie, de grote verschillen tussen rijk en arm.
Op zijn ontdekkingstocht ontmoet hij unieke stadgenoten: een man die via een iPad wolkenkrabbers in het licht zet, een vrouw die illegaal is en toch een zaak met acht medewerkers runt, een rouwende man die nog steeds de stoffelijke resten zoekt van zijn broer die op 11 september 2001 als brandweerman omkwam.
New York, de gedroomde stad is een ode aan een stad die zich steeds opnieuw uitvindt, waar iedereen een nieuw leven kan beginnen, of daarvan kan dromen.