Raadpensionaris Johan de Witt (1625-1672) is een van de grootste staatsmannen die ons land ooit heeft gekend. Tijdens zijn korte leven wisselde hij tienduizenden brieven uit met vorsten en diplomaten, maar ook met gewone burgers en familieleden. Zijn enorme correspondentie biedt een bijzondere blik in de wandelgangen van de macht gedurende die turbulente tijd, de zeventiende eeuw.
Deze bundel bevat zo'n dertig brieven van en aan De Witt die betrekking hebben op de relatie tussen de Republiek en Frankrijk. Handelsbelangen, landoorlogen, perikelen rond Lodewijk de Veertiende, geheime afspraken, vredesbesprekingen, van alles komt aan de orde. De keuze is gemaakt door de leden van het projectteam 'Briefwisseling van Johan de Witt' van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis dat tot doel heeft de gehele correspondentie van De Witt te digitaliseren en te ontsluiten. Bij veel brieven heeft Jean-Marc van Tol een tekening gemaakt gebaseerd op bestaand werk uit de zeventiende eeuw.
Raadpensionaris Johan de Witt (1625-1672) is een van de grootste staatsmannen die ons land ooit heeft gekend. Tijdens zijn korte leven wisselde hij tienduizenden brieven uit met vorsten en diplomaten, maar ook met gewone burgers en familieleden. Zijn enorme correspondentie biedt een bijzondere blik in de wandelgangen van de macht gedurende die turbulente tijd, de Gouden Eeuw.
Deze bundel bevat zo'n twintig brieven van en aan De Witt die betrekking hebben op de relatie tussen de Republiek en Engeland. Handelsbelangen, zeeoorlogen, perikelen rond de Oranjes en de Stuarts, geheime afspraken, vredesbesprekingen, van alles komt aan de orde. De keuze is gemaakt door de leden van het projectteam 'Briefwisseling van Johan de Witt' van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis dat tot doel heeft de gehele correspondentie van De Witt te digitaliseren en te ontsluiten.
Van alle brieven is in deze bloemlezing het origineel afgedrukt, vergezeld van een transcriptie, een hertaling in modern Nederlands en een uitvoerige toelichting. Bovendien heeft Jean-Marc van Tol, lid van het projectteam, tekenaar van Fokke & Sukke en schrijver van de roman Musch, bij veel
brieven een illustratie gemaakt.
Raadpensionaris Johan de Witt (1625-1672) is een van de grootste staatsmannen die ons land ooit heeft gekend. Ook in het Rampjaar wisselde hij honderden brieven uit met veel correspondenten. Zijn enorme briefwisseling biedt een bijzondere blik op dat turbulente jaar, 1672.
Deze bundel bevat brieven van en aan De Witt die geschreven zijn in het Rampjaar. Ze worden besproken door de leden van het projectteam 'Briefwisseling van Johan de Witt' van het Huygens Instituut voor
Nederlandse Geschiedenis. De tekeningen zijn van Jean-Marc van Tol.