In `De generaals van Rome' beschrijft de bekende historicus Adrian Goldsworthy de geschiedenis van vijftien van de succesvolste Romeinse bevelhebbers ooit, zoals Fabius en Marcellus, het `zwaard en schild' van het Republikeinse Rome, en Belisarius, de gesel van de Persen en Goten.
Romeinse generaals werden voornamelijk benoemd vanwege van hun familieachtergrond of politieke connecties, en leidden op basis van praktische ervaring en gezond verstand. Gedurende het tijdperk van het Romeinse Rijk hebben talloze mannen de rol van generaal vervuld: legioenen aangevoerd, overwinningen behaald en gebieden veroverd. Velen hadden succes, maar slechts een aantal waren buitengewoon getalenteerd. Adrian Goldsworthy werpt licht op de sociale en politieke situaties en hoe elke generaal aan de macht kwam en hij beschrijft de veldslagen en de triomfen of - in sommige gevallen - de nederlagen.
In `Alle wegen leiden naar Babel' beschrijft Daan Nijssen de voorgeschiedenis van de Zijderoute. Want de Zijderoute ontstond niet vanuit het niets. In het Midden-Oosten waren al duizenden jaren complexe handelsnetwerken aanwezig waarvan Babel, in het oude Mesopotamië, het kloppende hart was. Hier ontstond een niet-aflatende vraag naar luxegoederen, die de drijvende kracht vormde achter de opkomst en ondergang van wereldrijken, en de beschavingen van Mesopotamië, Egypte, India, China en Rome voorgoed met elkaar verbond.
Daan Nijssen debuteerde zeer succesvol met `Het wereldrijk van het Tweestromenland'. In zijn tweede boek, `Alle wegen leiden naar Babel', toont hij aan hoe duizenden jaren vóór de Zijderoute goederen, technologie, kennis, kunst en religie de weg tussen oost en west al hadden gevonden.
"Nijssen heeft met `Het wereldrijk van het Tweestromenland' een populair-wetenschappelijk boek geschreven van internationale allure." **** - NRC
In `De pretoriaanse garde' beschrijft Guy de la Bédoyère de geschiedenis van de in 27 v.Chr. opgerichte keizerlijke lijfwacht, die belast was met de bescherming van de zowel de keizer als zijn familie. Door de eeuwen heen bleken de leden niet alleen beschermers en handhavers, maar ook belangrijke politieke spelers. Keizers aan wie ze loyaal waren, maakten ze groot, en keizers die hen niet bevielen, brachten ze meedogenloos ten val, onder wie Caligula, Nero en Pertinax. De macht van de garde was in bepaalde tijden zo groot dat alleen de hoogstbiedende kandidaat keizer kon worden.
`De pretoriaanse garde' vertelt de complete geschiedenis van de pretorianen, wier genadeloze ambities pas een halt werden toegeroepen toen keizer Constantijn de garde ontbond. Pretorianen van elke rang komen aan bod in deze brede weergave van de pretoriaanse tijd, waarin De la Bédoyère een nieuw licht werpt op oorlog, wetgeving en de politiek in het Romeinse Rijk.
Ze is een van de meest fascinerende vrouwelijke heersers uit de oudheid: Cleopatra Selene II (40 v.Chr.-ca. 5 n.Chr.), een van de drie kinderen en de enige dochter van Cleopatra en Marcus Antonius. Ze kwam ter wereld als een Egyptische prinses. Nadat Cleopatra en Marcus Antonius verslagen werden in de Slag bij Actium in 31 v.Chr., werd ze als gevangene naar Rome gebracht. Daar groeide ze op in het gezin van Octavia, de zus van de latere keizer Augustus, tevens de ex-vrouw van haar vader. Cleopatra Selene huwde met Juba II, de koning van Numidië. In `De dochter van Cleopatra', de eerste moderne biografie van Cleopatra Selene, reconstrueert Jane Draycott haar levensverhaal.
Prominente theologen en heidense intellectuelen sloegen elkaar vanaf de tweede eeuw met argumenten in fraaie bewoordingen om de oren. In `Je hebt gewonnen, Galileeër' haalt oudhistoricus Anton van Hooff dit antieke debat uit de vergetelheid. Het debat ging eeuwenlang door, ook nadat Constantijn de Grote in 312 de christelijke godsdienst een voorkeurspositie gaf. De antieke intelligentsia legde het uiteindelijk af tegen de `Galileeërs', een scheldnaam voor de oude christenen. `Credo quia absurdum', oftewel `ik geloof omdat het absurd is', zegevierde.
De Slag bij Actium in 31 v.Chr., die bijna 200.000 mensen het leven kostte, was een scharnierpunt in de geschiedenis. Octavianus, de latere keizer Augustus, won de zeeslag van misschien wel het bekendste liefdespaar uit de geschiedenis: Marcus Antonius en Cleopatra. Hun vloot werd bijna geheel verslagen en Marcus Antonius en Cleopatra pleegden zelfmoord. Hun drie gezamenlijke kinderen werden in Rome opgevoed door Octavia, de zus van Octavianus en ex-vrouw van Marcus Antonius. Hadden Marcus Antonius en Cleopatra gewonnen, dan was wellicht Alexandrië de hoofdstad geworden van het Romeinse Rijk. Hoogleraar geschiedenis Barry Strauss vertelt op meeslepende wijze het verhaal van deze bekende slag.
Forum Hadriani (het huidige Voorburg, genoemd naar keizer Hadrianus) lag aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het was met Nijmegen de enige nederzetting in Nederland die Romeinse stadsrechten kreeg. In 2021 werd de Nederlandse limes, waar Forum deel van uitmaakt, uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Tom Buijtendorp promoveerde op de vergeten stad Forum Hadriani, waar door het grondwater etensresten, schoenen, wagenwielen en wijnvaten bewaard bleven. Uit de klei doemt het nieuwe mysterie op waarom keizer Hadrianus hier zijn eerste stad gesticht zou hebben, met een raadselachtig ontwerp. Het biedt een nieuw perspectief op het inspirerende verleden van Forum Hadriani.
De Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison beschrijft in `Toetanchamon' het leven van de jonggestorven farao, van zijn jeugd in Amarna onder het vervloekte regime van zijn vader, zijn regeerperiode in Memphis tot zijn graf in Thebe. Honderd jaar na de ontdekking van de tombe van Toetanchamon door Howard Carter en tweehonderd jaar na de ontcijfering van de steen van Rosetta staat Egypte dit najaar in het middelpunt van de belangstelling. `Toetanchamon' van Dick Harrison is in kleur en voorzien van afbeeldingen van veel van de 5400 objecten uit Toetanchamons grafkamer.
Lange tijd was het Romeinse Rijk oppermachtig, laat Adrian Goldsworthy zien in `De ondergang van Rome'. Geen andere staat heeft ooit over alle landen rond de Middellandse Zee geheerst. De Romeinen vormden niet alleen een politieke en militaire grootmacht, maar waren hun tijd ook ver vooruit op het gebied van wetgeving, literatuur, infrastructuur en architectuur. In de vierde eeuw werd het rijk gesplitst in een westelijk en een oostelijk deel. Niet lang daarna kwam het West-Romeinse Rijk ten val. Adrian Goldsworthy beschrijft in `De ondergang van Rome' de dramatische geschiedenis van de ondergang van dit wereldrijk.
In het najaar van 218 v.Chr. trekt de Karthaagse veldheer Hannibal in vijftien dagen over de Alpen. Zijn vijanden, de Romeinen, waren hier nauwelijks op voorbereid en door deze operatie veranderde het verloop van de Tweede Punische Oorlog (218-201 v.Chr.).
De vraag over welke pas het Karthaagse leger Italië binnenviel, houdt de gemoederen al twee eeuwen bezig. In `Hannibal in de Alpen' benut Jona Lendering het op zich onbeduidende vraagstuk om te tonen waar oudheidkundigen zich zoal mee bezighouden. De overlevering van antieke teksten, de stereotypen waarvan antieke auteurs zich bedienden, klimaatreconstructie, het antieke landschap en de darmflora van zoogdieren behoren tot de onderwerpen die aan de orde komen. `Hannibal in de Alpen' gaat over de oudheid maar vooral over de veelkleurigheid van de oudheidkunde.
Tom Buijtendorp geeft in `Caesar in de Lage Landen' duidelijkheid over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden, iets wat lange tijd in nevelen gehuld was. Julius Caesar sloeg een tijdlang met zijn legers kamp op in de Lage Landen en hij vocht veldslagen uit in deze regio, waarvan Caesar zelf dacht dat hij er gedood zou kunnen worden. Op basis van een reeks nieuwe ontdekkingen, zoals vondsten in een Karolingisch handschrift, een gezichtsreconstructie van Caesar in het RMO en rapporten van een Romeinse legerofficier, laat Buijtendorp in `Caesar in de Lage Landen' zien dat we de plaatsen waar Caesar in Nederland en België verbleef nu ook kunnen aanwijzen.
Eerder verscheen van Tom Buijtendorp zijn succesvolle debuut `Het Jaar 117
Tussen 1500 en 400 v.Chr. waren de Feniciërs - afkomstig uit Fenicië, het huidige Libanon - de belangrijkste en succesvolste zeevaarders en handelaars rond de Middellandse Zee. Zij stichtten overal koloniën, waarmee ze de handel over zee, na het verval van het Minoïsche Kreta, in stand hielden totdat de Romeinen de suprematie in het Middellandse Zeegebied overnamen. Jigoulov vertelt hun geschiedenis. Hij gaat brongericht te werk; hij beschrijft en analyseert verschillende artefacten. Ook vertelt hij hoe historici zijn omgegaan met het feit dat over de Feniciërs weinig geschreven bronnen bewaard zijn gebleven.
In `De vergeten oorlog' behandelt Jona Lendering de Eerste Punische Oorlog (264-241 v.Chr.). Bij het woord `Karthago' denken we meestal aan Hannibal met zijn olifanten, ergens op een besneeuwde Alpenpas. Het is begrijpelijk dat die gebeurtenis alle aandacht trekt, maar het was slechts één korte operatie in één oorlog, terwijl de Romeinen en Karthagers ruim een eeuw hebben gestreden om de heerschappij in het Middellandse Zeegebied. De Eerste Punische Oorlog was volgens de Griekse geschiedschrijver Polybios `de langste, intensiefste en grootste oorlog uit de geschiedenis'. Het conflict had dan ook ingrijpende gevolgen, zoals de eenwording van Italië, de opkomst van Numidië en maatschappelijke veranderingen. In `De vergeten oorlog' laat Jona Lendering zien dat de Eerste Punische Oorlog ten onrechte overschaduwd wordt door Hannibals spectaculaire acties.
In `Gifmengsters, gladiatoren en geleerden' vertellen Philip Matyszak en Joanne Berry het verhaal van het Romeinse Rijk via de levens van bekende en onbekende burgers. Consuls, keizers en commandanten - van Julius Caesar tot Constantijn - komen aan bod, evenals machtige vrouwen zoals Agrippina en Livia. Ook minder bekende namen, zoals de dichteres Sulpicia en de succesvolle gladiator Amazonia passeren de revue. Dit boek geeft mensen van elke leeftijd en uit iedere sociale klasse een gezicht, van dichters tot slaven, van minnaressen tot moeders. Het rijk geïllustreerde `Gifmengsters, gladiatoren en geleerden' geeft daarmee een kleurrijk overzicht van Romeinen, van de opkomst tot de val van het Rijk.
In `De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen' beschrijft Tom Buijtendorp de bloeiperiode van Germania Inferior. Na een zware crisis beloofde keizer Hadrianus een gouden eeuw die daadwerkelijk volgde. Gedreven door nieuwe ontdekkingen duikt Tom Buijtendorp in deze intrigerende periode en vergeet daarbij niet de rauwe kantjes. Hij neemt de lezer mee door de Lage Landen, inclusief nog nauwelijks bekende plekken waar de Romeinse bloei tot leven komt: in een welvarend Limburg, graanrijk Tongeren en dynamisch grensgebied, langs oude havens, snelle wegen en luxueuze villa's. Met goud, weelderige fresco's en warme baden die uitnodigen zelf te gaan kijken. `De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen' van Tom Buijtendorp is een rijk geïllustreerd boek, vol foto's en kaarten, over een fascinerende periode in de geschiedenis van deze streken.
In `Het wereldrijk van het Tweestromenland' beschrijft Daan Nijssen de geschiedenis van Mesopotamië in de oudheid. Rond 670 v.Chr. hadden de Assyriërs een groot deel van wat we nu het Midden-Oosten noemen verenigd in een wereldrijk, met Mesopotamië als kernland. In 612 v.Chr. brachten de Babyloniërs en de Meden deze grootmacht ten val en kwam onder illustere koningen als Nebukadnessar en Nabonidus het Babylonische Rijk tot bloei. Maar ook deze grootmacht moest in 539 v.Chr. pas op de plaats maken voor het Perzische Rijk, onder de legendarische koning Cyrus de Grote. Het Perzische Rijk breidde zich in rap tempo uit en raakte onder Xerxes slaags met de Grieken, precies 2500 jaar geleden. In `Het wereldrijk van het Tweestromenland', dat veel kaarten en afbeeldingen bevat, biedt Daan Nijssen een overzicht van de wereldrijken in het gebied tussen Eufraat en Tigris in het eerste millennium v.Chr.
In Wee de overwonnenen vertelt de talentvolle archeoloog Alexander van de Bunt het verhaal van de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen de bewoners van de Lage Landen van 2000 jaar geleden vooral door de ogen van Romeinen, zoals Julius Caesar en Tacitus. De laatste schreef al over het `woeste landschap en ruwe klimaat'. Maar wat troffen de Romeinen hier aan, toen ze aankwamen in dit drassige gebied aan de Noordzee? Welke volkeren woonden hier en waar kwamen ze precies vandaan? Welke talen spraken ze? Welke goden vereerden ze? En vooral: wat betekende de komst van de Romeinen voor hen?
Op levendige wijze beschrijft Alexander van de Bunt vele cruciale gebeurtenissen, zoals de Slag bij het Teutoburgerwoud en de Bataafse Opstand. Hij schrijft over de relatie tussen Germaanse en Keltische stammen en de Romeinen aan de rand van het rijk en laat zien dat de Romeinen een uitgekiende assimilatiestrategie toepasten op de door hen overwonnen volkeren. Wee de overwonnenen is een prachtig boek voor iedereen die meer wil weten over de Bataven, de Friezen, de Cananefaten en andere stammen in het huidige Nederland en België rond het begin van de jaartelling.
In 'De glorie van Rome' beschrijft bestsellerauteur Adrian Goldsworthy de werking en de invloed van het Romeinse leger, het beste beroepsleger dat de wereld ooit heeft gekend. De legioenen waren niet 'slechts' uit op de overwinning, maar ook op de totale vernietiging van hun vijanden. Deze agressieve Romeinse oorlogsvoering creëerde een enorm rijk, dat voor een groot deel gekenmerkt werd door vrede en welvaart. Goldsworthy brengt de alliantie tussen politiek en militaire macht in beeld. 'Als je ooit twee boeken over het Romeinse leger gaat lezen, laat dit dan één van die twee zijn,' aldus de Britse krant 'The Observer'.
Adrian Goldsworthy portretteert keizer Augustus in een ontwapenende biografie. Meedogenloos en menselijk. Gul en gewelddadig. Poëzieliefhebber en politicus. Keizer Augustus was een vat vol tegenstrijdigheden. Maar het opvallendst van alles is het feit dat hij naar de achtergrond van de geschiedenis is verdwenen, terwijl hij meer dan veertig jaar aan de macht is geweest en minstens zo belangrijk was als zijn legendarische oudoom Julius. Dit boek volgt Augustus' ontwikkeling van krijgsheer tot keizer en zoomt in op wat hem menselijk maakte - zijn huwelijk met Livia, zijn liefde voor het geschreven woord - én wat hem zo uitzonderlijk maakte dat hij in staat was zich een weg naar de top te vechten en daar zo lang te blijven. Want laat er geen misverstand over bestaan: Augustus was een dictator. Maar hij was veel meer dan dat alleen. Historicus Adrian Goldsworthy schrijft met verfrissende eerlijkheid en terechte bewondering over Augustus.
In zijn epos `Pax Romana' laat topauteur Adrian Goldsworthy zien hoe Rome de vrede handhaafde. De Pax Romana is vermaard vanwege een opzienbarend lange periode van vrede en stabiliteit. Maar deze vrede was afgedwongen door oorlog en betekende de facto complete overheersing. De Romeinen waren agressief en meedogenloos en de handhaving van deze vrede kostte miljoenen doden en betekende voor velen slavernij. Maar delen van het rijk waren door de Pax Romana generaties lang verstoken van oorlogen.
Goldsworthy beschrijft in dit meeslepende en rijk geïllustreerde boek, dat leest als een roman, hoe de Romeinen dit voor elkaar kregen. Hoe ze kleine opstanden neersloegen voor die konden ontaarden in een echte revolutie; hoe ze de overwonnenen het gevoel gaven dat ze onderdeel van het rijk waren; dat Rome welvaart en voorspoed betekende zodat het verzet relatief snel wegebde. Collaboratie en zelfs enthousiaste aansluiting was schering en inslag en door de sluwheid van de legioenen, diplomaten en prefecten werd de Pax Romana overal ingevoerd.
`De zijderoute' van Valerie Hansen is een monumentaal werk dat niet gaat over rijk beladen karavanen die handeldreven tussen China en het oude Rome. Het is een wervelend en fascinerend verslag over de échte zijderoute: het oude handelsnetwerk tussen China en Samarkand in het huidige Iran. Aan de hand van unieke archeologische vondsten (sommige officiële documenten werden hergebruikt als schoenzool en bleven eeuwenlang bewaard door het droge klimaat in de Taklamakanwoestijn) toont Hansen dat de zijderoute een aaneenschakeling van markten was, waar meer in papier dan in zijde werd gehandeld. In kosmopolitische centra heerste tolerantie voor verschillende religies, waaronder zoroastrisme en boeddhisme. `De zijderoute' is een fascinerend verhaal over de culturele overdracht van ideeën, religies, technologie en artistieke motieven.
Meesterverteller Adrian Goldsworthy schrijft in 'Hannibals meesterzet' over de bekendste slag uit de oudheid. Op 2 augustus 216 voor Christus behaalde generaal Hannibal in het Italiaanse Cannae zijn meest glorieuze overwinning voor Carthago. In een van de bloedigste veldslagen ooit kwam zijn schitterende strategie eindelijk tot zijn recht. Hannibals huurlingenleger was een smeltkroes van nationaliteiten, maar het wist het gedisciplineerde leger van de Romeinse Republiek te vernietigen. Topauteur Adrian Goldsworthy vertelt in `Hannibals meesterzet' op meeslepende wijze over de voorgeschiedenis, de epische confrontatie en de nasleep van de slag bij Cannae, en over het unieke generaalschap van Hannibal. Eerder verschenen van Goldsworthy de succesvolle boeken `Pax Romana', `Augustus' en `Romeinse legioenen'.
De bekende historicus Philip Matyszak heeft een eregalerij gemaakt van alle `Vijanden van Rome': de barbaren die tegen de Romeinen in opstand kwamen.
Tot voor kort werd de Romeinse beschaving per definitie als `iets goeds' gezien. Rome verlichtte met de fakkel van de beschaving de barbaarse duisternis. De Romeinen verspreidden onder meer hun wetten, architectuur en literatuur tot in alle uithoeken van hun rijk. Maar dat ging ten koste van andere culturen.
Philip Matyszak presenteert zijn lezers de vijanden van Rome, onder wie koninginnen als Boudicca, Cleopatra en Zenobia, en veldheren zoals Hannibal, Jurgurtha, Alarik en Attila de Hun.
Er zijn weinig historische figuren die zo tot de verbeelding spreken als Alexander de Grote. Vanaf het moment dat hij Azië binnenviel in 334 v.Chr. tot zijn dood in 323 breidde hij de Hellenistische cultuur uit van Griekenland in het westen tot Klein-Azië, de Levant, Egypte, Centraal-Azië en Pakistan en Kasjmir in het oosten. Hij veroverde een rijk zonder weerga, ook al was het van korte duur. Maar hij had nooit kunnen bereiken wat hij deed zonder de prestaties van zijn vader, Philippus II. Het was Philippus die de loop van de Macedonische geschiedenis veranderde en een zwak en economisch achterlijk koninkrijk transformeerde in een militaire grootmacht.