Lannoo
-
In de enorme schat aan muziek die onze mensensoort rijk is, zit een kleine, kostbare collectie van klassieke werken die ons zeggen wie we werkelijk zijn ... of alsnog zouden kunnen worden. Het is muziek die ons kan toespreken met woorden die diep in ons doordringen. Muziek die een hand op onze schouder legt. Mocht u ze nog niet kennen, geen nood. Ze wacht erop om ontdekt te worden.
-
Aan de hand van 10 iconische albums die de geschiedenis van de popmuziek veranderd hebben, schetst dit boek de geschiedenis en ontwikkeling van de belangrijkste popstro- mingen (musical, blues, rock-'n-roll, rock, folk, country, soul, hiphop, EDM, etc). Via elk album ontdek je een belangrijk kantelmoment in de popgeschiedenis: wat voorafging, welke vernieuwing het album teweegbracht en welke invloed het heeft gehad op volgende generaties popartiesten. Zo wordt duidelijk voor de lezer dat de popmuziek van elke generatie ertoe doet en het product is van een lange evolutie.
-
Pa-paaa-pa-paaa! Als twaalfjarig jochie hoort Christiaan Kuyvenhoven Mahlers Vijfde Symfonie voor de eerste keer.
Het stuk laat hem niet meer los. De sprongen van de trompet! De triomfantelijke strijkers! En op de platenhoes een man in pandjesjas, met zijn rug naar het publiek en een stokje in de hand. Kleine Christiaan deed hem urenlang na, de breinaald van zijn oma in de aanslag, tot hij de cimbalen kon laten schallen op commando - BRAVO voor de maestro met de breinaald! Vijfentwintig jaar later is Christiaan een gevierd concertpianist. Maar zijn fascinatie voor het dirigeren blijft bestaan. In De maestro met de breinaald zoekt hij het antwoord op de vraag: hoe word je een sterdirigent, anno 2023? Hij neemt je mee op tournee door Europa, met als reisgezellen de grote orkestleiders van vroeger en nu.
Is hij klaar om zijn breinaald in te ruilen voor een echte baton? 'De maestro met de breinaald is een ontdekkingstocht in het werk van Mahler. Maar net zo goed hoor je hoe je de maat moet slaan en hoe zelfs een toporkest hopeloos kan verdwalen zonder die vreemd gesticulerende man vooraan.'
- De Standaard -
In zijn Nobelprijs-acceptatiespeech zei Bob Dylan dat hij dankbaar was dat zijn songs een plaats hebben gekregen in de levens van vele mensen. Dat is precies wat dit boek laat zien: de Dylan-factor in het leven van 26 bekende Nederlandse en Vlaamse muzikanten, schrijvers, journalisten, kunstenaars, geestelijken van verschillende generaties. De auteur hield gesprekken met onder meer Freek de Jonge, Jan De Smet, Lucky Fonz III, Saskia de Coster, Ernst Jansz, Raymond van het Groenewoud, Diana Ozon, Henk Hofstede, Geert Buelens en Roos Rebergen. Aan de hand van deze dialogen neemt hij de lezer mee in zijn zoektocht naar de vele facetten van Bob Dylan. Daarin schetst hij ook een tijdsbeeld en komen persoonlijke verhalen los. Verder geeft de auteur zijn persoonlijke analyse van Dylans werk. Het resultaat is een caleidoscopisch beeld in tien hoofdstukken van een artiest die het gezicht van de popmuziek bepaalde en nu al klassiek is.
-
Journalist en muziekfanaat Peter Van Dyck stelt met Watskeburt, Lage Landen? een ware eregalerij van het Nederlandstalige lied samen. Hij graaft in leven en werk van bekende helden, vergeten goden en rijzende sterren aan het Nederlandse en Vlaamse muziekfirmament: van volkszangers en cabaretiers tot polderrockers, beatniks, nederpoppers en frithoppers. Een cultuurgeschiedenis die de brug slaat tussen jong en oud, Nederlands en Vlaams, levenslied en hiphopbeat. Bovendien legt hij zijn oor te luisteren bij Boudewijn de Groot, Guido Belcanto, Herman van Veen, Kommil Foo, Rick de Leeuw, Raymond van het Groenewoud, Henny Vrienten, Kris Wauters, Eva De Roovere, Roosbeef, Bart Peeters, Stef Bos, Spinvis en Flip Kowlier. Hij schrijft hun kleurrijkste verhalen op en verdiept zich in hun meest iconische songteksten.
-
'Ik wil de lezer entertainen met mijn herinneringen aan dat ongewone leven dat ik in ontvangst mocht nemen. En dat is veel meer dan de zotskap Jean Blaute. Dat beeld wil ik graag bijstellen.' Als zoon van muziekhandelaars in Zottegem kreeg Jean Blaute een levensadagium cadeau van zijn moeder: 'Het is niet de schuld van Eddy Wally dat mensen geen platen van Miles Davis kopen'. Het blijft tot vandaag een leidraad voor de veelzijdige muzikantproducer. Deze biografie is geen droge samenvatting van de rijke carrière van Jean Blaute. Zijn levenslessen verdienen immers meer ruimte dan enkel maar de naakte feiten. Naast talloze anekdotes, bv. over zijn korte carrière bij de vuilnisdienst in New Orleans, belicht het boek ook zijn hang naar melancholie, het vermoeiende imago van guitig vrolijk Fransje en zijn afkeer van de parasieten in de muziekindustrie.