Filmproducent Ton van der Lee vertrekt, moe van zijn jachtige bestaan naar Afrika om een oude droom te verwezenlijken: de bouw van een huis in de woestijn.
Geïnspireerd door een tekening die Salvador Dalí ooit voor hem maakte, begint hij aan een lange zwerftocht door de Sahara, Senegal en West-Afrika. Uiteindelijk belandt hij in de diepe binnenlanden van Mali. In het legendarische Djenné, een stad van meer dan tweeduizend jaar oud, vindt hij de ideale plek voor zijn droomproject. Aan de oever van een brede rivier begint hij onder leiding van een traditionele meestermetselaar aan de bouw van zijn Zandkasteel.
Hij wordt verliefd op de dochter van een nomade, en reist door het gebied van de mysterieuze Dogon en de moerassen van de Niger naar Timboektoe om haar voor zich te winnen. Als de bouw na twee jaar is voltooid, neemt hij zijn intrek in het Zandkasteel. De herinnering aan Nederland vervaagt, maar tegelijkertijd begint hij zich af te vragen of hij op den duur wel in Afrika kan blijven. Misschien is zijn droom niet meer dan een illusie.
Het Zandkasteel is een prachtige reisroman over verre landen en vreemde volkeren, over Afrikaanse spiritualiteit en westerse ontworteling, over een ambitieuze droom en een onmogelijke liefde.
De 21ste eeuw wordt de eeuw van Azië. Landen als China, India, Singapore, Taiwan en Zuid-Korea groeien onstuimig. Maakt de opkomst van Azië een einde aan de Amerikaanse dominantie? Is Nederland straks een economisch B-land? En wat betekent de Aziatische groei voor de ambities van de Europese Unie?
De antwoorden op dit soort vragen zijn te vinden in Japan, de bakermat van de Aziatische opmars. Terwijl alle ogen de afgelopen jaren op China waren gericht, is Japan ongemerkt uitgegroeid tot het toonaangevende land van de nieuwe eeuw. De grote groeiers van Azië worden nu pas geconfronteerd met de problemen die de Japanners al hebben overwonnen. Ook Nederland kan veel leren van Japan - over goed onderwijs bijvoorbeeld, of over robots als (gedeeltelijke) oplossing voor de vergrijzing.
Rien Segers neemt de lezer mee naar het echte Japan van de 21ste eeuw, voorbij de clichés over Toyota, tempels en tatami. Van militarisme tot de kracht van Japanse vrouwen, van de relaties met China tot post-industrialisatie: met grote kennis van zaken en oog voor detail schetst hij een indringend beeld van een even fascinerend als moeilijk te begrijpen land. Zijn boek bereidt de lezer grondig voor op de culturele en economische clash die met de opkomst van Azië onvermijdelijk is geworden.