Voetbalconditie kent de laatste jaren een enorme ontwikkeling. Dankzij verschillende technische middelen zoals hartslagmeters, GPS, Ipad en andere meetinstrumenten is het inzicht in voetbalwetenschap snel toegenomen. Heel wat zaken die tot voor enkele jaren behoorden tot de wekelijkse trainingroutine worden nu weerlegd. Dit boek speelt in op die ontwikkeling door op een verstaanbare manier aan elke trainer een houvast te geven om zijn trainingen succesvol te plannen. In het eerste gedeelte wordt dieper ingegaan op het lichaam van een voetbalspeler. Hoe werkt een spier, welke energiesystemen gebruikt een speler en wat is het verschil tussen extensieve en intensieve oefeningen. Die inleiding vormt de basis om dieper in te gaan op de verschillende aspecten van de trainingsleer. Waarom ontwikkelt de ene speler sneller dan de andere en waarom zijn individualisering en differentiëring noodzakelijk om spelers beter te maken? Ten slotte wordt die kennis vertaald in praktische toepassingen zoals oefenstof, blessurepreventie en een handige leidraad om het voetbalseizoen te plannen.
Dankzij de verschillende expertises van auteurs en co-auteurs is het boek een mooie mix tussen wetenschap en praktijk en daarom een onmisbaar handboek voor elke voetbaltrainer.
OVER DE AUTEURS
Jan Van Winckel is master in sportwetenschappen aan de KU Leuven waar hij verbonden is aan het labo presteren en waarnemen. Hij werkte als conditietrainer in 4 verschillende continenten en heeft reeds meer dan 15 jaar professionele ervaring bij verschillende topclubs. Jan is mede-oprichter van TopSportsLab, een spin-off die sportwetenschappelijke innovaties ontwikkelt.
Prof. Dr. Werner Helsen is buitengewoon hoogleraar aan de KU Leuven. In het verleden was hij hoofdtrainer van teams in tweede en derde nationale en sinds 2000 begeleidt hij topscheidsrechters op EKs en WKs en tijdens trainingsstages.
Dr. Jean Pierre Meert is geneesheer, met een specialisatie in anesthesiologie en sportgeneeskunde. Hij werkte bij verschillende professionele clubs zoals K. Lierse SK en Zulte Waregem.
Dr. Kenny McMillan behaalde zijn doctoraat in sportwetenschappen in 2005. Hij deed vooral onderzoek naar kracht- en uithoudingstraining bij voetbalspelers. Verder werkte hij als sportwetenschapper bij verschillende professionele clubs zoals Celtic Glasgow in Schotland en Newcastle United en Aston Villa in de Engelse Premier League. Daarnaast is hij sportwetenschapper voor de nationale voetbalploeg van Nieuw-Zeeland.
David Tenney is master in de sportwetenschappen aan California University of PA. Hij werkte vooral als conditietrainer in de Major League Soccer (MLS) met de KC Wizards (2007-2008), en de Seattle Sounders (2009-). Voordien was hij werkzaam aan de George Mason University als conditietrainer voor het mannen- en vrouwenteam.
Eigenzinnige lessen en spraakmakende anekdotes uit het topvoetbal van Raymond Verheijen
Raymond Verheijen (1971) trekt in de media en op Twitter al jaren de aandacht met soms provocerende uitspraken over coaches die hun teams verkeerd trainen, met slechte prestaties en onnodige blessures als gevolg. Sommigen vinden hem een betweter, maar zijn baanbrekende methoden zijn gebaseerd op objectieve inzichten en blijken keer op keer effectief. Hij trainde en adviseerde niet voor niets veel topclubs uit binnen- en buitenland, en was sinds 2000 als enige in het internationale voetbal betrokken bij alle EK's en WK's, met de nationale ploegen van Nederland, Zuid-Korea, Rusland en het Argentinië van Lionel Messi.
In 2009 startte Verheijen de World Football Academy om op alle continenten een revolutie te veroorzaken in de conservatieve voetbalwereld. In zijn alom geprezen cursussen laat hij minutieus onderbouwd zien hoe ook topclubs en coaches van naam tekortschieten ten opzichte van hun spelers en hoe het wél moet. In Hoe simpel wil je het hebben? legt hij dat nu ook uit aan het grote publiek, met eenvoudige voorbeelden en in begrijpelijke taal. Al doende vertelt Verheijen vele amusante en verbazingwekkende anekdotes over de voetballerij en de grootheden met wie hij werkte.
Twee Feyenoordfans in hart en nieren over een jaar Feyenoord; grappig, ontroerend, ontluisterend, hoopvol
`Ja, en volgend seizoen zitten we er gewoon allemaal weer. Wat dat nou is?' Jan Boskamp
Al sinds Ronald Giphart en Rob van Scheers aan de hand van hun vaders de gloriejaren van Feyenoord meemaakten, zijn ze fan. Soms is dat een hele opgave, maar de échte Feyenoordfan weet: dat hoort er allemaal bij.
Voor Kuipkoorts volgden ze de club een kalenderjaar op de voet. De pieken, de dalen, de eindstand, de teleurstelling, de Open Dag, de hernieuwde verwachtingen, en er dan weer vol tegenaan.
Om hun wel zéér gekleurde mening te toetsen, namen de auteurs iedere thuiswedstrijd een andere gast mee: van filmmaker Jean van de Velde (All Stars) tot aan columnist en Eaglesfan Özcan Akyol, en Jan Boskamp zat er sowieso altijd. En als klap op de vuurpijl mochten ze naast hun jeugdheld Willem van Hanegem zitten.
Het resultaat is een levendig boek vol grappige, ontroerende, ontluisterende én hoopgevende verhalen over Feyenoord, `de mooiste club van het land (en ver daarbuiten)'.
Ellen Dikker schrijft iedere zaterdag in Het Parool een column over haar `kleine Messi'. In De kleine Messi zijn deze voor het eerst gebundeld om zo een ontroerend en persoonlijk inkijkje te geven in een opleiding in de topsport.
Het is de droom van elk jongetje: gespot worden door een scout, aangenomen worden bij een professionele voetbalclub en dan misschien wel profvoetballer worden. Moeder Ellen Dikker heeft niets met voetbal, totdat haar zoon wordt gescout door Ajax. Dan verandert niet alleen zijn, maar ook haar leven.
Rijden de ouders eerst zelf met vier spelertjes achterin naar een uitwedstrijd, nu tuffen ze achter de spelersbus van de club aan en zien hun kind pas weer na afloop. En het is niet langer de vraag of je kind in het selectieteam mag spelen, maar of hij volgend seizoen nog welkom is op de club.
Dikkers rake observaties over de wereld waarin ze terechtkomt door het talent van haar zoon én over
het effect hiervan op haar gezin, zijn humoristisch en ontroerend.
Suriprofs - Van benefiet tot project
Aron Winter had altijd het gevoel dat hij in een warm bad dook zodra hij de kleedkamer binnenstapte.
Clarence Seedorf wrong zich ondanks al zijn clubverplichtingen in de vreemdste bochten om het shirt met de gele ster aan te trekken.
Terwijl Edgar Davids eerst de wedstrijd wilde winnen om zich daarna bliksemsnel op de pasteitjes te storten.
Sinds 2000 spelen de Suriprofs, een gelegenheidsteam van voetballers van Surinaamse afkomst, benefietwedstrijden in Nederland. De netto opbrengsten (tot en met 2015 in totaal bijna 1,8 miljoen euro) zijn bestemd voor projecten in Suriname. Stichting Suriprofs richt zich daarbij op betere voorzieningen voor de jeugd op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en sport.
Suriprofs - Van benefiet tot project geeft in woord en beeld een overzicht van de activiteiten van de stichting. Van de sfeer in het Amsterdams Olympisch Stadion tot de noden van de Stichting voor het Kind in Suriname. In het boek doen verschillende Suriprofs hun verhaal. Over fatu op het veld, het geheime nachtleven van Paramaribo, scoren met een bicicleta en de emoties over de vliegramp van 1989.
De bijzondere levensverhalen van elf spelers die één keer Oranje haalden
Met voorwoord van recordinternational Wesley Sneijder
De geschiedenis van het Nederlands elftal bevat ook wat onbekendere verhalen. Sommige spelers werden één keer opgeroepen voor Oranje. Ze zongen het volkslied en speelden de wedstrijd van hun leven, of niet, maar het bleef bij deze ene keer. Tim Niehe zoekt elf van hen op en portretteert ze met empathie en humor. Zo lezen we over de rechtsback die voor Haagse hoeren werkte, de linkshalf die de jaloerse ex van zijn vrouw neerstak, en de rechtsbuiten die een ster was in de Bundesliga maar werd weggepest bij Oranje. In het 'gelegenheidsteam' van Tim Niehe zitten Sander Boschker, Romeo Zondervan, Wim Meutstege, Wim Koevermans, Jan van Deinsen, Ugur Yildirim, Willi Lippens, Henk Houwaart, Henny Meijer, Barry van Galen en Marcel Peeper.
Het waren 18 onvergetelijke minuten... is een verrassende verzameling vol smakelijke anekdotes over elf bijzondere levens.
De leukste quotes over onze favoriete sport
Voetbal is populair, praten over voetbal is nog populairder. Veel van wat wordt gezegd is de volgende dag alweer vergeten. Tom Knipping en Iwan van Duren verzamelden de uitspraken uit de voetbalgeschiedenis die er werkelijk toe doen. Quotes vol inzicht of humor. Quotes die verwarren,
verrassen of waar je nog jaren over kunt nadenken. Dit is het boek voor iedere voetballiefhebber.
De vaak verguisde voetbalclub FC Emmen promoveert in mei 2018 voor het eerst in haar bestaan naar de eredivisie. Heel Drenthe, toch meestal wat somber van aard, is euforisch. Het is bijna niet te bevatten. Is dit de club die enkele jaren geleden op sterven na dood was?
De maanden na de promotie komen de veranderingen in ijltempo op de club en haar medewerkers af. Wat doet dat met de talloze kleurrijke karakters die er rondlopen? Hoe overleeft het arme FC Emmen in de eredivisie?
MAARTEN KOLSLOOT volgt de club in haar wonderlijke eerste jaar in de eredivisie. Hij spreekt alle betrokkenen, reist mee naar wedstrijden en trainingskampen, houdt een dagboek bij, vlogt erover voor NOS Sport, en maakt mee dat FC Emmen eindigt op een fraaie veertiende plek.
FC EMMEN. EEN DROOMSEIZOEN gaat over mensen die zichzelf vaak als klein zien en eigenlijk altijd worden onderschat. Over ambitieuze clubmensen die heel graag met de grote jongens mee willen doen. Het is een vrolijke beschouwing over een Nederlands voetbalwonder.
Maarten Kolsloot (1982) is sportjournalist en Amerika-kenner. Hij geeft op Radio 1 regelmatig commentaar op Amerikaanse sporten. Voor het ANP was hij correspondent in de VS. Hij schreef diverse honkbalboeken; STRIKE OUT won op een haar na de Nico Scheepmakerbeker voor beste sportboek.
Brazil World Cup 2014 is de twintigste editie van de wereldbeker voetbal De geel-groene Seleção nam deel aan alle afleveringen. Garrincha, Pelé, Gerson, Jairzinho, Rivellino, Socrates, Zico, Romario, Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho. Deze grootheden kleurden de Braziliaanse voetbalgeschiedenis. Ze komen allen aan bod in dit boek, net als Neymar, dé vedette van dit WK. De auteurs verdiepten zich in het fenomeen van het Futebol Arte, reisden door het land van samba, copacabana en favela en spraken met talrijke grootheden uit de geel-groene geschiedenis. Het resultaat is een boek dat u het wereldbekergeheim van Brazilië openbaart. Dankzij de herinneringen van voormalige Rode Duivels Jan Ceulemans, Geert De Vlieger, Eric Gerets, Georges Heylens, Jean-Marie Pfaff , Michel Preud'homme, Paul Van Himst en Gert Verheyen krijgt BRASIL14 nog een extra dimensie. Daarnaast blikken Willem van Hanegem, Hans van Breukelen, Ronald de Boer, Aad de Mos, Giovanni van Bronckhorst en Dick Advocaat terug op de onderlinge duels van Oranje met de Goddelijke Kanaries.
Twintig jaar virtuoos voetbal van de balkunstenaars van Barça Dreamteam FC Barcelona is al verschillende decennia hét paradepaardje van modern voetbal. Een boeiende terugblik op vier dreamteams met ronkende namen als Johan Cruijff, Ronald Koeman, Romario, Ronaldo, Rijkaard, Van Bronkhorst, Ronaldinho, Rivaldo, Puyol, Xavi, Iniesta en Messi. Barça is meer dan een club: ze staat ook over burgerzin, want ze geeft de ziel van Catalonië weer én is tegelijk universeel door haar steun aan Unicef. Barça is een wereldwijd fenomeen. Een uniek document over twintig jaar Barça en een blik achter de schermen bij deze topploeg.
Zet de tv maar uit en lees waarom Oranje deze zomer
weer afwezig is op een groot eindtoernooi. Want dat is
geen toeval, beweert Pieter Zwart. In zijn veelgelezen
analyses ontleedt hij hoe Oranje zo heeft kunnen falen.
En belangrijker: hoe we weer kunnen herrijzen.
Lees waarom we het ex-voetballerskartel moeten breken,
onze man moeten laten lopen en de flanken cadeau
moeten geven. En wist je dat wij Nederlanders eigenlijk
helemaal niet kunnen aanvallen?
Young kid Pieter Zwart (1992) is kritisch, maar schetst
ook een alternatieve, hoopvolle toekomst voor Oranje.
Zelf voetbalde hij maar een jaar bij de D-tjes, maar
inmiddels is hij met zijn laptop uitgegroeid tot Nederlands
belangrijkste voetbalnerd.
Onze huidige nationale ploeg is zonder twijfel de meest getalenteerde die België ooit gekend heeft. Deze gouden generatie voetballers doet het qua resultaten veel beter dan al hun voorgangers. Stuk voor stuk spreken ze tot de verbeelding, bij jong en oud. Maar wat zijn de verhalen achter onze sterren? Hoe kijken zij naar hun sport, hun carrière en hun leven? Welke weg hebben ze afgelegd om aan de absolute top van het voetbal te geraken? En hoe gaan ze om met tegenslagen, twijfels en kritiek? In Elf over elf gaan elf voetbaljournalisten de confrontatie aan met elf van onze jonge goden. Het resultaat is een veelzijdige en stijlvolle bundel portretten, interviews en carrièreschetsen. Of hun verhaal zich nu in Vilvoorde, Barcelona of China afspeelt, iedere bijdrage biedt een unieke kijk op de mens achter de voetballer. Of ze nu kunstliefhebber of rebel zijn, deze elf spelers zijn bijzonder. Dit boek vertelt hun verhaal.
Nu de Belgische nationale ploeg al enkele jaren op topniveau speelt, groeit de behoefte aan een stadion dat evenwaardig is aan deze sportieve prestaties. Maar op vlak van topinfrastructuur loopt het al vele jaren grondig mis in België. Clubs renoveren hun stadions wel, maar een groot, nieuw stadion bouwen blijkt maar niet te lukken. Het Eurostadion in Brussel lijkt op sterven na dood, het nieuwe stadion van Club Brugge zit alweer in de wachtkamer. Wat loopt er toch telkens fout? Dit boek biedt voor het eerst een brede en diepgaande kijk op de belangrijkste stadiondossiers van ons land. De projecten in Brugge, Brussel en Gent worden onder de loep genomen, naast buitenlandse voorbeelden zoals Amsterdam en Rusland. Daarbij vertellen de hoofdrolspelers achter deze bouwprojecten hun verhaal, van sleutelfiguren als Bart Verhaeghe en Guy Vanhengel tot andere politici, sporteconomen ,architecten en experts betrokken bij de bouw van voetbalstadions. Willem De Bock brengt deze complexe materie samen in een uniek boek, een volwaardig en constructief manifest dat via de oorzaken en de gevolgen op zoek gaat naar mogelijke oplossingen.
Gallwey is een van de grote inspirators van de sportpsychologie. Sinds de publicatie van zijn Inner Game-boeken worden 'innerlijke' vaardigheden door atleten en trainers net zo belangrijk gevonden als technische kwaliteiten. Het wekt dan ook geen verbazing dat ook vele niet-sporters de weg naar zijn boek gevonden hebben en zijn methodiek toepassen om de eigen prestatie te verbeteren bij uiteenlopende activiteiten als:
- Leiding geven aan veranderingsprocessen binnen het bedrijf;
- Coaching-vaardigheden ontwikkelen van managers;
- Innovatie en creativiteit doen groeien;
- Verbeteringen bewerkstelligen in allerlei takken van sport;
- Verminderen van stress-factoren;
- Verbeteren van relaties;
- Een staat van ontspannen concentratie scheppen die u tilt naar de toppen van uw prestatievermogen.
Met een woord vooraf door drs. Frits Philips jr.