4 augustus 2021. De Belgian Cats verliezen met één punt van gastland Japan in de kwartfinale van de Olympische Spelen. Voor de afscheidnemende Ann Wauters, jarenlang het boegbeeld van het Belgische vrouwenbasketbal, is de ontgoocheling groot. Dit was niet het einde waar ze van gedroomd had. Maar al snel komt er trots in de plaats, omdat de weg naar dat einddoel zo ongelooflijk boeiend is geweest. Omdat ze, ondanks alle blessureleed, een slothoofdstuk heeft geschreven dat haar indrukwekkende carrière tegelijk samenvat en bekroont.
In The Game of Life vertrekt Ann Wauters vanuit dat eindpunt om alle waarden en troeven onder de loep te nemen die het basketbal haar heeft bijgebracht. Het verlegen meisje uit het Waasland groeide uit tot een internationaal gewaardeerde sportpersoonlijkheid die het intussen tot assistent-coach in de WNBA heeft geschopt. Dankzij haar eigen veerkracht, lef en flexibiliteit. Dankzij de feedback, het vertrouwen en de verantwoordelijkheden die met teamwork gepaard gaan. En dankzij de steun en de mentale rust die haar gezin haar biedt.
Al die ervaring deelt Ann Wauters in dit boek. The Game of Life geeft een inkijk in haar eigen succesvolle loopbaan en inspireert iedereen die een droom najaagt: persoonlijk of als team, in de sport en op de werkvloer.
Ann Wauters won 4 keer de EuroLeague, 1 keer de EuroCup, 11 landstitels, waaronder die in de WNBA, en werd 5 keer verkozen tot Europees Basketbalspeelster van het Jaar. In 2021 zette ze een punt achter haar spelerscarrière, vandaag is ze assistent-coach van Chicago Sky in de WNBA.
Op 10 oktober 2018 is het Belgische voetbal wereldnieuws. Tijdens een grootschalig onderzoek naar fraude en matchfixing valt het gerecht binnen bij 44 mensen uit de voetbalwereld. Voorzitters, scheidsrechters, trainers, makelaars en spelers worden gearresteerd en verhoord. Operatie Propere Handen ziet het daglicht.
Al snel circuleert in de media één opvallende naam: Dejan Veljkovic, een spelersmakelaar die bestempeld wordt als de spilfiguur in het hele web van witwaspraktijken en matchfixing. Maar is hij de architect van het hele systeem of draaide hij mee in een wereld die altijd al corrupt was?
In dit boek geeft hij zijn versie van de feiten. Hij schept een beeld van de tien jaar waarin hij voetbalmakelaar was en gaat daarbij geen enkele wanpraktijk uit de weg. Ja, hij heeft fouten gemaakt - maar hij was zeker niet de spin in het web. Een bom onder het Belgische voetbal.
Soms sta je op een kruispunt in je leven en moet je het roer helemaal omgooien. Zoals een topsporter die aan het einde van zijn actieve carrière het zwarte gat ziet opdoemen en (noodgedwongen) een nieuwe wending aan zijn leven moet geven. Maar hoe begin je daaraan?
We kennen Sven Nys intussen als een veertiger met een plan. Hij herontdekte zichzelf de voorbije jaren op verschillende vlakken: als mens, als vader en als professional. De renner werd manager, de vader werd coach. In dit boek deelt hij zijn ultieme sleutels tot dat succes.
In 2016 hing veldrijder Sven Nys zijn fiets aan de haak. Intussen groeide hij uit tot succesvol ondernemer, manager, analist en spreker. Met dit boek wil hij anderen inspireren het leven in handen te nemen, jezelf te herontdekken en te kiezen voor wat je écht wilt.
Er gebeurt nooit wat, Belgen winnen de laatste tijd zelden grote wedstrijden, nog gezwegen over het altijd op de loer liggende dopingspook. Dus ja, waarom nog naar wielrennen kijken anno 2019?
Ook Matthias Vangenechten kent de excuses om wielrennen maar niks te vinden. In een schalkse stijl betoogt hij dat niet het wielrennen maar de wielerbeleving in crisis is. Gelukkig voelt hij zich niet te verheven om de lezer een alternatieve zienswijze aan te reiken. Het gaat wellicht wat ver om te zeggen dat hij de wielerbeleving heruitvindt, hoewel. Het hemeltergende chauvinisme, de kwalijke spektakelzucht, de oppervlakkige personencultus, de valse heroïek, er zullen heilige huisjes sneuvelen. Omdat het niet anders gaat. Niet met weerbarstigheid als beoogd doel, maar uit algehele noodzaak. Opdat u aan het eind van dit werkje de kunst van het kijken naar wielrennen volmaakt beheerst.
Op zijn eenentwintigste voetbalt Timmy Simons nog anoniem in derde klasse bij KTH Diest. Niemand die denkt dat de verdedigende middenvelder het tot een van de absolute sterkhouders van het Belgische voetbal zal schoppen. Ook Simons zelf niet. Maar plots gaat het snel voor de schrijnwerker-voetballer uit Rillaar. Dankzij Lei Clijsters grijpt hij bij SK Lommel alsnog zijn kans om profvoetballer te worden.
De rest is geschiedenis.
Timmy is niet de man van de flitsende dribbels of overstapjes. Hij scoort niet aan de lopende band en grossiert niet in assists. En toch groeide hij bij alle clubs waar hij speelde uit tot een onmisbare pion en een waar icoon.
In 1000, naar het indrukwekkende aantal profwedstrijden dat hij op de teller heeft, blikt Simons openhartig terug op een bijzonder rijkgevulde carrière: zijn liefde voor Club Brugge, het wel en wee bij de Rode Duivels en zijn afscheid ervan, zijn imago van ideale schoonzoon en ... zijn geheim om twintig jaar aan de top te blijven spelen.
Je kop tegen je lijf duikt in de kop van het peloton. Letterlijk dan. Want om een koers te winnen, moeten de benen én 'het kopke' fris zijn. Maar hoe bereid je je mentaal voor op een wedstrijd? Je ontdekt het in dit boek!
Jens Van Lier neemt je mee in de wondere wereld van de sportpsychologie. Aan de hand van talrijke voorbeelden en onderzoeken vertelt hij hoe mentale training je fietsprestaties kan verbeteren. Want het is overduidelijk: met aangeboren talent en fysieke kracht alleen haal je het niet.
Dit boek biedt wetenschappelijke antwoorden op vragen zoals: waarom heeft Oliver Naesen gelijk als hij zegt dat het hoofd bepaalt wanneer je al dan niet breekt? Deed Remco Evenepoel er goed aan om alleen maar naar zijn cadans en wattages te kijken tijdens het EK tijdrijden? Waarom lach je het best op de fiets, ook al ben je figuurlijk op je tanden aan het bijten? En is een massage of ijsbad na een wedstrijd nu zinvol of niet?
Jens Van Lier (°1987) is doctor in de psychologie met een voorliefde voor de sportpsychologie, 'onderzoeksnerd' pur sang (volgens zijn vrouw) en wielerfanaticus. Hij is een gepassioneerd fietser die zowel kan genieten van de kasseiwegen van Vlaanderens Mooiste als van de smeltende asfaltwegen van de Tour Down Under en komt vooral tot zijn recht op een col van 10 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7%.