Haarlem, 1780. Keetje Hodshon is nog geen twaalf als ze het grootste deel van haar familie al heeft verloren. Ze erft een vermogen. Haar voogden stellen een echtpaar aan dat voor veel geld uit de erfenis Keetje en haar broers opvoedt. Keetje raakt bevriend met een van hun dochters, Manon, en vindt troost bij haar.
Ze droomt ervan om een stadspaleis te bouwen. Zodra ze volwassen is geworden, zet ze haar plan in werking. Via brieven blijft ze in contact met Manon, waardoor ze een hechte band ontwikkelen. Manon wordt echter geplaagd door stemmingswisselingen en ook Keetje weet zich met haar gevoelens geen raad. In haar weelderige huis zal ze haar eigen, eenzame weg naar volwassenheid moeten vinden.
Auteur Marja Visscher raakte gefascineerd door Keetje Hodshon omdat er ondanks haar vermogen en het imposante stadspaleis bijna niets over haar bekend is. Op levendige wijze haalt zij in deze historische roman de markante dame uit de schaduw van haar tijd.
`Het meisje uit de Mandenmakerssteeg' is een historische roman van Marja Visscher. Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje? De jonge Leentje is vastbesloten om het tegendeel te bewijzen. Zij groeit op in een armoedige kelderwoning, als dochter van een visvrouw. Haar moeder, Mat, wordt tot wanhoop gedreven door de enorme pachtgelden en organiseert in het geheim een groot pachtersoproer. Ondertussen wordt Leentje aangenomen als dienstmeisje bij een van de meest gehate vispachters. Moeder en dochter komen zo lijnrecht tegenover elkaar te staan. `Het meisje uit de Mandenmakerssteeg' van Marja Visscher is een tijdloos verhaal tegen het decor van het Amsterdamse Pachtersoproer in 1748.
In `Het torentje van Adelheid' bezoekt Johan Rudolf Thorbecke de weduwe gravin Henriëtte Solger in Dresden. Haar dan vierjarige dochtertje Adelheid wordt door hem voorgelezen en roept: `Later trouw ik met de professor en word ik koningin van Nederland.' In 1831 bezoekt Thorbecke de familie opnieuw en wordt hij, tot teleurstelling van moeder Henriëtte, verliefd op de negentienjaar jongere dochter Adelheid. Het wordt Thorbecke niet gemakkelijk gemaakt. De toeziend voogden laten haar niet zomaar los. Na twee jaar wachten trouwen zij en leven een gelukkig leven waarbij Adelheid zeer geïnteresseerd is in zijn politieke carrière. Toch kent hun leven samen ook pikzwarte momenten en moeten zij vechten om die te boven te komen.
Marja Visscher, succesvol auteur van onder meer 'De dame van het Voorhout' en 'Het torentje van Adelheid', schreef met 'Het huis met de rode luiken' een aangrijpende historische roman gesitueerd in Hattem. Aleida van Vlierden, dochter van een beroepsmilitair, krijgt als 19-jarige een liefdesaffaire met advocaat Herman Willem Daendels, zoon uit een geslacht van stadsbestuurders. Daar hun families lijnrecht tegenover elkaar staan, wordt hun liefde verboden. Ze vlucht met hem naar Duitsland, maar al snel wordt Aleida's liefdesgeluk verstoord. Ze krijgt spijt als ze Hermans ware aard leert kennen, maar wat kan ze nu doen?
Marja Visscher portretteert in 'Het huis met de rode luiken' opnieuw een indrukwekkende historische vrouw. Eerder verscheen van haar onder andere 'De dame van het Voorhout' en 'Het torentje van Adelheid'.
'Gevangen in leugens' van Femke Roobol speelt zich af in 1914. Éloi en Julia worden gerekruteerd door de Britse inlichtingendienst. Hun loyaliteit en de liefde voor elkaar worden op de proef gesteld als ze een Duitse officier moeten bespioneren. Er volgt een spel van kat en muis waarbij hun band onherroepelijk verandert. Is er na de oorlog nog een kans om deze te herstellen?
In Onderbroken geluk vindt de tijdelijk werkeloze Yvet een invalbaan en tevens een man die de liefde van haar leven lijkt. Lijkt, want na een stormachtig begin, laat hij niets meer van zich horen. Heeft ze zich zo vergist in hem?
Eerlijke, Twentse streekroman vol spannende wendingen, waar deze auteur zo om wordt gewaardeerd.
De plotselinge dood van Jan Willem Gerritsen en van zijn zuster Marie, roept niet alleen vragen op bij veldwachter Gerard van de Wetering, maar bij het hele dorp. Het blijkt dat Marie getrouwd was, maar niemand die het wist. En zo heeft de notaris nog veel vragen omtrent de testamenten. Als Gradus, de enig overgebleven broer, spoorloos verdwijnt, wordt veldwachter Van de Wetering op onderzoek uit gestuurd. Maar die heeft meer oog voor de enige dochter van boer Geert Huisman.
Het is begin negentienhonderd. Weduwe Mimi Loockx woont in het gehucht De Bist van het landelijke Vlaamse dorpje Westerlo. Ze is vroedvrouw en ze gebruikt de geneeskracht van planten om mensen en dieren te genezen en te verzorgen. Emera, Mimi's jongste dochter, is goed op weg om in haar moeders voetsporen te treden. Ondanks haar jonge leeftijd is ze gefascineerd door de natuurgeneeskunde en de menselijke anatomie.
Maar dan krijgt het dorp een nieuwe dokter, Viktor Wouters. In schril contrast tot zijn voorganger, is Viktor het helemaal niet eens met Mimi's werkwijze. Hij beschouwt het als pure kwakzalverij en hij doet er alles aan om Mimi en Emera het leven zuur te maken.
Het loopt helemaal uit de hand als Emera en dokter Wouters' jongste zoon op elkaar verliefd worden. De vete escaleert tot een ware heksenjacht.
De historische roman Tussen rang en stand van Marja Visscher is gebaseerd op het leven van Sara Louisa du Faget van Assendelft. Zij verlaat het Lange Voorhout in 's-Gravenhage om naar de Hoeksche Waard te gaan, waar haar familie een buitenverblijf heeft. Onder haar leiding wordt het verwaarloosde Hof van Assendelft gerestaureerd. Sara voelt zich er thuis, weg van de decadentie. Als ze de getrouwde tuinman Dirk van der Pligt ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Een liefde die niet kan bestaan maar ondanks alles toch bestaat.
Het statige Hof van Assendelft is tegenwoordig als Museum Hoeksche Waard toegankelijk voor bezoekers. De voelbare historie van die plek inspireerde Marja Visscher om in het levensverhaal van Sara Louisa du Faget van Assendelft (1717-1807) te duiken.
De historische streekroman `Terug naar Moerland' van Gerda van Wageningen is het derde deel in de Moerland Trilogie. Freule Florence le Sage ten Broeck is heel gelukkig op het landgoed Moerland van haar broer en schoonzus. Ze vindt het hoogst amusant dat er zo veel jongemannen naar haar hand dingen. Het loopt echter anders als er een schim uit het verleden opduikt, die zijn bezittingen opeist. Het familiekapitaal wordt erdoorheen gejaagd en Moerland trilt op zijn grondvesten. Kan het opnieuw worden gered? En zo ja, welke prijs moet daarvoor worden betaald? `Terug naar Moerland' van dé auteur van familie- en streekromans Gerda van Wageningen vormt het boeiende vervolg op `Het huis Moerland' en `Zomer op Moerland'.
`De wolkenkijker' van Marja Visscher gaat over Sara Hoevenaar, de echtgenote van Frans Naerebout. Naerebout (1748-1818) is bepaald geen onbekende in Zeeland. Het is tweehonderd jaar geleden dat hij overleed en nog altijd is bij koninklijk besluit bepaald dat minstens één vaartuig van het Nederlandse loodswezen de naam Frans Naerebout zal dragen. Verder is er een standbeeld voor hem geplaatst op de boulevard van Vlissingen, ligt hij begraven in de grote kerk van Goes en komt zijn naam voor in het Zeeuwse volkslied. Maar hoe zag zijn leven eruit? Marja Visscher belicht dat aan de hand van zijn echtgenote Sara Hoevenaar. Deze historische roman neemt je mee naar het Vlissingen van de achttiende eeuw.
'De dame van het Voorhout' in deze historische roman van Marja Visscher is Johanna van Coesvelt (1684-1768). Ondanks haar ietwat simpele komaf trouwde zij in 1726 met raadspensionaris Simon van Slingelandt. Ze werkt op dat moment als huishoudster in zijn paleis aan het Korte Voorhout. Wanneer Simons vrouw Suzanna sterft, vraagt zij Johanna voor hem te zorgen. Het huwelijk tussen de hooggeplaatste heer en zijn huishoudster doet veel stof opwaaien in het 18e-eeuwse Den Haag. Marja Visscher tekent Johanna's leven op: waar kwam deze vrouw vandaan, hoe kwam ze hier terecht en wat heeft ze moeten achterlaten? 'De dame van het Voorhout' is een overtuigende historische roman, waarvoor Marja Visscher gedegen historisch onderzoek deed.
Femke Roobols historische roman `Vrijgevochten' speelt zich af in Leiden in 1783. Cornelia en Severijn zijn al jaren vrienden. Severijns vader vindt de vriendschap ongepast, onder andere door de standsverschillen, en stuurt zijn zoon naar Engeland in een poging het paar uit elkaar te houden. Als Severijn eenmaal terugkomt, is er veel veranderd. Cornelia heeft interesse opgevat voor politiek en sluit zich aan bij de patriotten. Hun eens zo hechte band is onherkenbaar veranderd en dat zit Severijn dwars. Hij wil geen kant kiezen, maar hij wil ook Cornelia niet verliezen.
`Vrijgevochten' is het eerste deel in Femke Roobols indrukwekkende historische serie De kleine revolutie. Eerder verschenen van haar `De laatste winter', `Tulpenliefde' en `De erfenis van Mozart'.
'Op zoek naar mijn zusje' van Anne-Marie Hooyberghs vertelt het waargebeurde verhaal van twee zusjes. In 1940 worden Celien en Stien liefdevol opgenomen in een doktersgezin in Westerlo, Vlaanderen. De Tweede Wereldoorlog legt al snel een donkere deken over de Kempen en het leven van de zusjes wordt steeds zwaarder. Wanneer zus Stien met de familie wordt verraden en plotseling verdwijnt, besluit Celien haar zus te gaan zoeken. Haar wil en het vertrouwen op een hereniging is sterker dan het gevaar. Anne-Marie Hooyberghs vertelt in 'Op zoek naar mijn zusje' aan de hand van waargebeurde feiten het verhaal van twee moedige Vlaamse zusjes.
In de nasleep van de burgeroorlog eind achttiende eeuw waarin de patriotten zijn verslagen, vluchten velen naar Frankrijk. Cornelia en Severijn gaan naar de Nederlandse kolonie in Saint-Omer en trekken later naar Parijs. Daar begint de revolutie net en na de bestorming van de Bastille, in 1789, wordt de sfeer grimmiger. Severijn trekt zich het lot van het volk sterk aan en brengt daarmee zijn gezin in gevaar. Femke Roobol neemt je na 'Vrijgevochten', dat zich afspeelde in Leiden, nu in 'Vogelvrij' mee naar Frankrijk voor het tweede deel van haar historische tweeluik 'De kleine revolutie'.
`Tulpenliefde' is een boeiende historische roman over de tulpengekte in de Gouden Eeuw en over Judith Leyster (1609-1660), de eerste beroemde vrouwelijke schilder uit Haarlem.
Haarlem, 1635. Hester Falliaert heeft een uitzonderlijk schilderstalent. Als ze haar vader verliest aan de pest, trekt ze in bij Judith Leyster, de enige vrouwelijke schilder in de stad. Wanneer Judith en haar man verhuizen, is Hester genoodzaakt te trouwen, maar het is geen gelukkig huwelijk. Ondertussen zit de tulpenhandel in de lift waardoor Hester en haar man een rijk bestaan hebben. Geld maakt echter niet gelukkig en Hester bedenkt een uitweg uit haar huwelijk om haar dromen waar te maken.
`Tulpenliefde' is het verhaal van Hester, een sterke, talentvolle vrouw en haar hechte vriendschap met Judith Leyster.
Femke Roobol schrijft met veel gevoel over de liefde en de hebzucht in de Gouden Eeuw en laat in deze historische roman het oude Haarlem herleven.
Van Femke Roobol verschenen ook De erfgenaam van Mozart, Springtij, De laatste winter en Tropenjaren.
`Tropenjaren' van Femke Roobol speelt zich af in 1979. Wanneer balletdanseres Emmy Maris hoort dat haar vader na een ongeval in coma ligt, heeft ze maar weinig zin om hem te bezoeken. Hun relatie was altijd moeizaam, en de laatste jaren is hun contact bekoeld. In het ziekenhuis treft ze een onbekende man aan het bed die vertelt dat hij Emmy's vader kent uit Nederlands-Indië. Zij waren daar als dienstplichtigen betrokken bij de beruchte politionele acties. Het is een schok voor Emmy, die niet beter wist dan dat haar vader was afgekeurd. Wanneer ze een oud notitieboekje krijgt uit zijn Indische tijd, gaat er een verborgen wereld open. Emmy's kijk op de relatie met haar vader maar ook haar kijk op de toekomst zullen voorgoed veranderen.
s-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. `Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? `Springtij' van Femke Roobol is een aangrijpend verhaal over Sara, die langzaam tot de conclusie komt dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen, zowel haar verleden als haar toekomst.
1778. Op doorreis naar Parijs leert Wolfgang Amadeus Mozart de muzikale familie Weber kennen. Constanze raakt door hem gefascineerd, maar de componist heeft enkel oog voor haar oudste zus Luise, die hem echter afwijst. Jaren later, tijdens een gemaskerd bal in Wenen, ziet Constanze Mozart weer en ze worden al snel verliefd. De twee verloven zich, maar Mozarts vader geeft zijn zoon niet zomaar toestemming om te trouwen met een 'Weberische'. Ze trouwen toch en tijdens hun huwelijk moet Constanze toezien terwijl haar echtgenoot met Luise werkt, net als met talloze andere zangeressen over wie hij lyrisch is. Als Mozart in 1791 sterft, laat hij Constanze achter met hoge schulden, twee kleine kinderen en stapels bladmuziek. Aan haar de taak om haar leven weer op te pakken en zorg te dragen voor de muzikale erfenis van de grote componist. `De erfenis van Mozart' van Femke Roobol is een prachtige historische roman vol muziek, waarin een beeld wordt geschetst van een vrouw die door Mozarts familie werd gehaat, terwijl hij haar zo hartstochtelijk liefhad.
Winter 1944. De Amsterdamse Anna Verbeek in `De laatste winter' van Femke Roobol vecht met haar moeder en jongere zusje tegen de honger. Er is haast geen voedsel en brandstof meer in de stad. Bovendien maakt ze zich grote zorgen om haar jongere broer Maarten, die bij de razzia in Putten is opgepakt en weggevoerd in een trein. Ook na de bevrijding ontbreekt elk bericht. Maar dan komt Anna op het spoor van een jongen die het concentratiekamp Neuengamme heeft overleefd en sprekend op haar broer lijkt... Wat is er met Maarten gebeurd? `De laatste winter' van Femke Roobol is een aangrijpend verhaal van de zoektocht van een jonge vrouw naar haar verdwenen broer.
`De brieven van het hof' is een historische roman van Marja Visscher, auteur van `Het huis met de rode luiken' en `Het stadpaleis aan het Spaarne.'
Henriëtte d'Oultremont de Wégimont is hofdame van koningin Wilhemina van Pruisen, de eerste echtgenote van koning Willem I. Anderhalf jaar na het overlijden van de koningin vraagt Willem Henriëtte ten huwelijk. Dit leidt niet alleen tot grote opschudding binnen de koninklijke familie, in het hele land breken opstanden uit, die worden gevoed door de kroonprins. Henriëtte wordt zodanig bedreigd dat ze besluit naar Italië te reizen. Alleen via brieven kan ze contact houden met haar geliefde koning.
`De vloek van kasteel Vrijborgh' van Michelle Visser is een middeleeuwse roman vol sfeer en spanning, perfect voor fans van Ken Follet en Femke Roobol.
Het is 1323. De wrede ridder Jan probeert vanuit kasteel Vrijborgh zijn macht te vergoten over Deventer, Zwolle en Kampen. Zijn kinderen huwelijkt hij uit om zijn positie te verbeteren. Wanneer jongste dochter Beatrijs zich wil huwen met een ongeschikte kandidaat, zet Jan haar gevangen in een klooster. Als daarna de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Is er toch hoop dat Beatrijs haar geliefde terugziet?
Een eigen huisartsenpraktijk was de langgekoesterde droom van Marjolein van 't Hof. Maar nu haar verloofde Ralph een nieuwe werkkring in het buitenland heeft gevonden, besluit ze de praktijk te verkopen en hem te volgen. Hun relatie houdt echter geen stand en Marjolein moet alleen verder. Door tijdelijk als waarnemer te gaan werken kan ze weer thuis gaan wonen en tevens haar ernstig zieke moeder verzorgen. Het wordt een moeilijke periode voor Marjolein die met vallen en opstaan haar weg probeert te vinden. Na het overlijden van haar moeder vraagt de huisarts van haar ouders aan Marjolein om zijn praktijk voor onbepaalde tijd waar te nemen. Ze stemt toe en net als ze denkt haar leventje weer enigszins op orde te hebben, wordt er een klein donker jongetje in de praktijk gebracht. Hij heet Johannes en zegt op zoek te zijn naar zijn vader. Niemand weet waar het kind vandaan komt en Marjolein staat voor een raadsel!
Topauteur Leni Saris schreef met Louise d'Anjou vijftien beroemde Familiekronieken. Dit gratis boekje vertelt wie wie is.
Leni Saris schreef 13 delen van de serie De Familie. Louise d'Anjou voltooide de serie met de laatste twee delen. Uitgeverij Westfriesland brengt in 2010 in vijf omnibussen deze serie integraal op de markt. Bij aankoop van de eerste trilogie 'De gouden generatie' krijgt de klant gratis een geheel herziene editie van 'Wie is wie in De Familie', eertijds gratis bijgevoegd bij Leni Saris' honderdtiende roman.