Voor in bed, op het toilet of in bad

 • 'Religie voor in bed, op het toilet of in bad' kijkt naar godsdienst als universeel fenomeen. Enerzijds als poging van de mens het universum en zijn bestaan daarin te verklaren en anderszins als reactie van de mens op openbaringen van een hogere macht of op mystieke ervaringen of inzichten. Eeuwenlang al beïnvloedt het geloof in een hogere macht het alledaagse leven van de mens. Of je je daar nu bewust van bent of niet. 'Religie voor in bed, op het toilet of in bad' behandelt niet alleen de oorsprong, bronnen, het leven en de regels van de grote wereldreligies, maar kijkt ook naar de functie van religie in het hedendaags leven, het ontstaan van nieuwe religies en de kritiek op religieuze organisaties en leiders.

  Onderwerpen die in 'Religie voor in bed, op het toilet of in bad' onder meer worden behandeld, zijn:
  *De belangrijkste levensbeschouwingen: animisme, polytheïsme, monotheïsme, deïsme, pantheïsme en panentheïsme
  *De betekenis van het woord religie
  *Beknopte beschrijving van de grootste wereldreligies met hun belangrijkste grondleggers zoals Krishna, Boeddha, Christus en Mohammed
  *Het hiernamaals: reïncarnatie, hemel of hel
  *De beoefening van religie en spiritualiteit in het moderne dagelijkse leven
  *Is religie opium voor het volk?
  *Oude religie en nieuwe spiritualiteit
  *Pausen, lama's, priesters, goeroes en andere religieuze leiders

  Het boek is bedoeld voor mensen die nieuwsgierig zijn naar religie, voor mensen die de smaak van religie al te pakken hebben en voor oudgedienden die hun horizon willen verbreden.

 • In Europa voor in bed, op het toilet of in bad passeren vele politieke feiten op toegankelijke wijze de revue, zodat je je kennis van Europa kunt opfrissen waar en wanneer je maar wilt.

  In Europa voor in bed, op het toilet of in bad komt onder meer aan de orde:
  *De geschiedenis van Europa
  *De Europese Unie, bestaande uit 27 landen
  *De EU, de grootste economie ter wereld
  *De invloed van de EU op Nederland
  *De ingewikkelde verhouding tussen de lidstaten
  *De Eurocrisis, hoe dat zover heeft kunnen komen
  *De macht van Brussel
  *De Europese instellingen
  *De voor- en nadelen voor Nederland
  *De komende nieuwe lidstaten
  *De Eurocrisis en de bankencrisis: Europese oorzaken en Europese oplossingen

 • Wat is literatuur precies? Op deze vraag geeft Kim Bergshoeff in Nederlandse literatuur voor in bed, op het toilet of in bad een antwoord (al is dat niet zo gemakkelijk als het lijkt...) Daarnaast geeft zij een beknopt overzicht van belangrijke werken en auteurs uit de geschiedenis van de Nederlandstalige letterkunde.

  *Wie schreef het allereerste Nederlandstalige gedicht?
  *Wie was de best verkopende Nederlandstalige auteur van de 16e eeuw?
  *Wie zagen elkaar 'in de pruimentijd?'
  *Welke 'prins der dichters' schreef een gedicht voor zijn 'Constantijntje, 't zaligh kijntje'?
  *Wie waren de Tachtigers ook alweer?
  *En wie de Vijftigers?
  *Welke Nederlandse vrouwen stonden er aan de wieg van de Franse revolutie?
  *Wat is volgens Renate Dorrestein de mooiste zin uit de Nederlandse literatuur?
  *En waarom is 2013 het Couperusjaar?
  *En wat is ook alweer een polemiek? En intertekstualiteit?

  Literatuur is een afspiegeling van de maatschappelijke ontwikkelingen van de tijd waarin zij geschreven is. En dat maakt het (mede) zo'n interessant fenomeen.

 • Waarom kunnen wiskundigen geen onderscheid maken tussen een donut en een koffiekopje? Hoe kun je door middel van priemgetallen je computer beveiligen? Bestaan er onoplosbare problemen? Op deze en meer vragen vind je het antwoord in "Wiskunde voor in bed, op het toilet en in bad". In korte hoofdstukken wordt uitgelegd waarom we wiskunde nodig hebben en hoe het de wereld om ons heen verklaart en ordent, maar ook komen we de grote problemen en paradoxen uit de wiskunde tegen. We leven mee met Georg Cantor in zijn strijd met oneindigheden en ontdekken hoe de theorieën van Adam Smith werden weerlegd door de geniale, maar schizofrene John Nash. We lezen hoe Gödel bewees dat de logica onmogelijk volledig kan zijn en waarom alleen de breuken niet genoeg zijn voor ons getalsysteem. In "Wiskunde voor in bed, op het toilet en in bad" leer je dat wiskunde meer te bieden heeft dan je zou vermoeden.

 • - Wie was Hannibal ook alweer?
  - Wat gebeurde er nu precies met Pompeii?
  - Wat was de aanleiding voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog?
  - En waarvoor werd de eerste Nobelprijs uitgereikt?
  In "Geschiedenis voor in bed, op het toilet of in bad" passeren vele historische gebeurtenissen op toegankelijke wijze de revue, zodat je je kennis van de geschiedenis kunt opfrissen, waar en wanneer je maar wilt!

 • Wat is geld eigenlijk?
  Geldt voor de markt en de overheid dezelfde logica?
  Hoe zit t met vraag en aanbod, schaarste en overvloed?
  Waarom kan het niet altijd voorspoedig gaan?
  Waarom groeien economieën (of juist niet)?

  In Economie voor in bed, op het toilet of in bad passeren vele economische feiten op toegankelijke wijze de revue, zodat je je kennis van de economie kunt opfrissen, waar en wanneer je maar wilt!

 • Nog altijd blijken de oude Griekse mythen verrassend actueel. De Griekse goden en helden lijken in veel zaken op de mens, met hun zwakheden, passies en gevoelens; maar bovenal dwongen zij eerbied en respect bij de mensen af. Vanaf hun berg Olympus beïnvloedden de twaalf Olympische goden wat er zich op de aarde afspeelde. Ze daalden af en toe af van hun berg om in te grijpen, hulp te bieden, straffen uit te delen en zelfs om kinderen te verwekken.

  *Wat heeft een narcis te maken met ijdelheid?
  *Waarom doodde Oedipus zijn vader en trouwde hij met zijn moeder?
  *Was er niemand die het gevaar inzag van het houten paard van Troje?
  *Wie werd door Hades ontvoerd naar de onderwereld?
  *Wat was de rol van het Orakel van Delphi?
  *Waarom hield Calypso Odysseus zeven jaar vast op een eiland?
  *En Paris? Waarom moest hij zo nodig de bloedmooie maar getrouwde Helena verleiden?

  In Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad vind je de antwoorden op deze en andere vragen. In korte overzichtelijke hoofdstukken worden de twaalf Olympische goden, halfgoden, helden en andere mythologische figuren en begrippen behandeld.

 • Wie op een heldere avond vanaf een donkere plek naar de hemel kijkt, ziet honderden, misschien wel duizenden sterren. Behalve dat zon sterrenhemel er prachtig uitziet, bevat hij ook een schat aan informatie. Met behulp van telescopen hebben sterrenkundigen veel antwoorden gevonden op vragen over bekende en onbekende objecten en vreemde verschijnselen in ons universum.
  Waarom ziet de maan er elke dag anders uit?
  Wat is het verschil tussen een vallende ster en een komeet?
  Waarom kan een kaars niet branden in de ruimte, maar de zon wel?
  Wat gebeurde er vlak na de oerknal?
  Kunnen we écht niet sneller reizen dan het licht?
  Van de planeten in ons eigen zonnestelsel tot zwarte gaten, donkere materie en supernovas ver daarbuiten, in "Sterrenkunde voor in bed, op het toilet of in bad" komt het allemaal aan bod. Ook wordt er uitgelegd hoe sterrenkundigen te werk gaan, want hoe kom je eigenlijk zo veel te weten van dingen die zó ver weg staan en soms zelfs onzichtbaar zijn? In begrijpelijke taal en zonder enge formules wordt sterrenkunde voor iedereen toegankelijk. Naar de sterrenhemel kijken wordt zo nog indrukwekkender!

 • In "Sport voor in bed, op het toilet of in bad" passeren vele sportieve hoogtepunten de revue, zodat je je kennis van de sport kunt opfrissen, waar en wanneer je maar wilt! In "Sport voor in bed, op het toilet of in bad" worden onder meer behandeld:

  * De geschiedenis van de sport Olympische Spelen, het ontstaan van voetbal, de eerste professionals, de opkomst van de commercie
  * De grote toernooien Olympische Spelen, WK en EK voetbale, Tour de France, grandslam toernooien, Formule 1
  * De grootste Nederlandse prestaties Nederlands elftal, Ajax en Feyenoord, Ard Schenk, Fanny Blankers-Koen, Anton Geesink, Inge de Bruin
  * De grootste wereldprestaties Jesse Owens, Michael Phelps, Usain Bolt, Pelé, Diego Maradonna, Roger Federer, Michael Schumacher
  * De ontwikkeling van de wereldrecords van Jaap Edens 17.56,0 tot Sven Kramers 12.41,69 op de 10km schaatsen
  * De typisch Nederlandse sporten korfbal, rolhockey, skutjesylen
  * Sport en politiek Olypische Spelen Berlijn, WK voetbal Argentinië, boycotacties tijdens de Koude Oorlog

 • "Het weer voor in bed, op het toilet of in bad" bevat de verschijnselen, geschiedenis, bakerpraatjes, eigenaardigheden en wonderen van een gegeven dat elke dag onderwerp van gesprek is: het weer. Weerliefhebbers (of gewoon weernieuwsgierigen) ontdekken verrassende feiten, misvattingen, vreemde verschijnselen en eigenaardigheden in dit fascinerende boek vol nuttige informatie. De onderwerpen variëren van absolute vochtigheid, anemometer, occlusiefront en statische elektriciteit tot aan El Nino, orkanen, stofstormen en tornado's. Daarnaast komt de invloed van het weer op ons dagelijks leven aan bod, zoals blijkt uit:
  - De invloed van de temperatuur op de bandenspanning
  - Luchtvochtigheid en slap of kroeshaar
  - Pijnlijke gewrichten bij komende storm
  - Het bewateren van de tuin na een regenbui


 • In 'Recht voor in bed, op het toilet of in bad' passeren alle vormen van het recht de revue, zodat je je kennis van het recht kunt opfrissen en/of vergroten waar en wanneer je maar wilt.

  In 'Recht voor in bed, op het toilet of in bad' komt onder meer aan bod:
  - de werking van het recht
  - de democratische rechtsstaat
  - de grondwet
  - de mensenrechten
  - de Nederlandse rechtspraak
  - civiel recht
  - bestuursrecht
  - erfrecht
  - strafrecht
  - rechtsinstellingen

  Bovendien wordt in 'Recht voor in bed, op het toilet of in ba'd de gang van een rechtszaak toegelicht, inclusief de rollen van de betrokken hoofdrolspelers: het OM, de rechter-commissaris, de advocaat, de verdachte, het slachtoffer, de getuigen, de deskundigen en de strafrechter. Aansluitend komt ook nog het Hoger Beroep ter sprake.
  Door het boek heen wordt er aandacht besteed aan een aantal uitzonderlijke rechtszaken, grote schandalen en 'grappige' zaken.

 • In 'Politiek voor in bed, op het toilet of in bad' passeren vele politieke feiten op toegankelijke wijze de revue, zodat je je kennis van de politiek kunt opfrissen, waar en wanneer je maar wilt!

  Alles over de Tweede en Eerste Kamer, de ministerraad en verkiezingen
  De grondwet van Thorbecke
  Het Kinderwetje van Van Houten
  Het algemeen kiesrecht
  De Tweede Wereldoorlog en de rol van ons koningshuis
  De wederopbouw en de brede volkspartijen
  De Nacht van Schmelzer en de opkomst van D66
  Het kabinet-Den Uyl en de oliecrisis
  Het Akkoord van Wassenaar
  De euro
  De moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh met een nieuwe premier
  Rutte I en Geert Wilders

  Rob Sebes was jarenlang politiek en economisch journalist. Samen met Johan van den Belt publiceerde Rob Sebes eerder bij BBNC uitgevers Van je familie moet je het hebben! Momenteel is Sebes coördinator Public Affairs en woordvoerder van de landelijke apothekersorganisatie KNMP in Den Haag. Lennart Salemink is beleidsmedewerker Public Affairs en persvoorlichter van de landelijke apothekersorganisatie KNMP in Den Haag.

 • - Hoe zit t nu precies met de opwarming van de aarde?
  - Wat zijn de effecten van een zonsverduistering?
  - Hoe werkt een dieselmotor?
  - En wat is DNA nou eigenlijk?

  Door de eeuwen heen zijn er vele wetenschappelijke ontdekkingen gedaan. Sommige hebben geleid tot opwinding, andere tot historische mijlpalen.

  In Wetenschap voor in bed, op het toilet of in bad passeren vele wetenschappelijke feiten op toegankelijke wijze de revue, zodat je je kennis van de wetenschap kunt opfrissen, waar en wanneer je maar wilt!

 • In "Vaderlandse geschiedenis voor in bed, op het toilet of in bad" passeren allerlei jaartallen uit onze geschiedenis de revue. Vroeger moesten de kinderen op de lagere school die allemaal uit hun hoofd leren. Maar wat zit er achter die jaartallen, wat gebeurde er nu precies?

  In "Vaderlandse geschiedenis voor in bed, op het toilet of in bad" komt onder meer aan bod:
  754 Bonifacius bij Dokkum vermoord
  1296 Floris V vermoord
  1566 Smeekschrift der edelen
  1600 Slag bij Nieuwpoort
  1628 Piet Heijn verovert de Zilvervloot
  1672 Het rampjaar; het land is radeloos, reddeloos en redeloos
  1787 Aanhouding van prinses Wilhelmina bij Goejanverwellesluis
  1831 Tiendaagse veldtocht
  1874 Kinderwetje van Van Houten
  1917 Invoering algemeen kiesrecht
  1953 De Watersnoodramp

  Met "Vaderlandse geschiedenis voor in bed, op het toilet of in bad" kun je niet alleen de jaartallen weer ophalen of aan je kinderen leren, er wordt ook op eigenzinnige wijze tekst en uitleg verschaft.

 • Dierengedrag, voortplanting, DNA, de werking van hersenen, het reageren op prikkels of een simpel griepje, het is allemaal biologie. Biologie voor in bed, op het toilet of in bad is een algemene introductie tot dit brede onderwerp. Het boek staat vol met verrassende feiten, bijzondere dieren en planten, rare verschijnselen, maatschappelijk relevante onderwerpen en misvattingen. Met de nuttige informatie in dit fascinerende boek kun je de wereld om je heen beter begrijpen. Zo komt onder meer het antwoord op de volgende vragen aan bod:
  - Wat ontdekte Georges Cuvier?
  - Waarom wordt een sequoia zo groot?
  - Wat is er zo bijzonder aan kraaien?
  - Waarom worden we ziek van een infectie?
  - waarom is een koraalrif zo kwetsbaar?
  - Wat is de onzichtbare kracht van kwallen?

 • Wat gebeurt er in ons brein als we verliefd zijn? En waarom gaat het verliefde gevoel binnen twee jaar altijd weer over? Hoe ontstaat een fobie en hoe kom je er weer vanaf? Wat hebben we tegenwoordig nog aan het gedachtegoed van Sigmund Freud? Waarom laat ons geheugen ons soms in de steek en kunnen we er zelfs van overtuigd raken dat we dingen hebben meegemaakt die nooit zijn gebeurd? Waarom heeft het geen zin om met een rammelende maag naar het museum te gaan? Hoe serieus moeten we resultaten van psychologische tests nemen? Wanneer kunnen we de testscores beter in de vuilnisbak kieperen? Waarom is het belangrijk 'mensen in hokjes te stoppen'?

 • In Ondernemen voor in bed, op het toilet of in bad passeert in 150 korte hoofdstukken het hele ondernemerschap de revue, zodat je je kennis van het ondernemen kunt opfrissen en/of vergroten waar en wanneer je maar wilt.

  In Ondernemen voor in bed, op het toilet of in bad komt onder meer aan bod:
  Onderscheidend zijn is de sleutel tot succes
  Enthousiasme werkt omzetverhogend
  Liever adviseren dan verkopen
  Communicatie: verbaal en non-verbaal
  Nieuwe markten zijn soms onder handbereik
  Productontwikkeling is een moeizaam proces
  De vijf Ps van de marketingmix
  Observeer de brancheontwikkelingen
  Durf het roer om te gooien

 • Wie zei ook alweer dat menselijke aangelegenheden niet echt belangrijk zijn?
  Wie vond zichzelf niet lelijk, maar juist een totaalcreatie?
  En wie zei dat liefde begint waar weten eindigt?

  In Filosofie voor in bed, op het toilet of in bad passeren vele denkers en denkbeelden op toegankelijke wijze de revue, zodat je je kennis van de filosofie kunt opfrissen waar en wanneer je maar wilt!

 • Zin in een wereldreis zonder je comfortabele slaapkamer (en badkamer) te hoeven verlaten? Met De aarde voor in bed, op het toilet of in bad ontdek je de mooiste, boeiendste en merkwaardigste plekken op onze aardbol en kom je te weten hoe ze zijn ontstaan. Schrijfster Gemma Venhuizen neemt je mee op geologische expeditie langs diverse aardwetenschappelijke verschijnselen. Verken de toppen van de Himalaya en de dieptes van de Atlantische Oceaan vanuit je eigen huis. Een reis rond de wereld in tachtig vragen!

 • Een GPS-systeem gebruikt de relativiteitstheorie van de Albert Einstein om precies te kunnen bepalen waar we ons bevinden. Zonder het baanbrekende werk van Maxwell op het gebied van elektromagnetisme hadden we nog geen dvd'tje kunnen afspelen. En wat waren de ontwikkelaars van het computerspel FIFA '14 trots toen ze hun nieuwe spelletje presenteerden: eindelijk gehoorzaamde hun voetbal de wetten van de natuurkunde. We kunnen er niet onderuit. Natuurkunde is overal. Ga met ons mee op ontdekkingstocht door deze fantastische wetenschap. Ontdek hoe de quantumfysica de wereld op zijn kop zette en waarom er geen hoogste temperatuur is, maar wel een absolute laagste temperatuur. Lees waarom de wereld zo opgewonden was toen in de zomer van 2012 het higgsdeeltje werd ontdekt en waarom quantumbits zoveel meer kunnen dan de bits in je eigen huis-tuin-en-keukencomputer. Een kijkje in de keuken van de natuurkunde kan je blik op de wereld voor altijd veranderen.

 • Ontdek de 'pimp' in de pimpelmees, en meer!

  Voortplanting. Het is de ultieme manier van de natuur om het leuke met het aangename te verenigen. Of eigenlijk; om het nuttige aangenaam te máken. Want stel dat seks zo leuk zou zijn als het plakken van je fietsband, wie zou het dan ooit doen? Er zijn oneindig veel verrassende kanten aan seks. Wie weet bijvoorbeeld hoe seks ooit begonnen is? En waarom klonen we onszelf niet gewoon? Moeten planten ook eerst met elkaar uit eten, en hoe weet een zeeslak of hij/zij de ware (m/v) gevonden heeft?

  Ontdek ook:
  * Welke plant een vleermuis verleidt voor haar bevruchting.
  * Hoe libellen nog tijdens de seks blijven verleiden met hun penis.
  * Wat mannelijke cichliden doen als ze een mooiere dame tegen komen.
  * Welke bizarre functies sperma allemaal kan hebben.

  Voortplanting voor in bed, op het toilet of in bad staat vol met verleiding,
  vermenigvuldiging en de vele nakomelingen die daar uit verschijnen. Want seks is meer dan alleen de daad. Het begint bij het zoeken van een partner, waar meer voor nodig is dan een mooie staart of kraag. Tijdens de daad zijn er bizarre mechanismen in het spel, en bij het zorgen voor de kleintjes lijken ouders wiskunde belangrijker te vinden dan het leven van hun kroost (het zijn ook net mensen..).

 • `Muziek zit niet in de noten, maar in de stiltes die ertussen zitten.'
  - Wolfgang Amadeus Mozart


  Muziek, wie kan er nou niet van genieten? Maar (mee)praten over muziek kan voor een beginner of ongeoefende luisteraar soms moeilijk zijn. Wat is een symfonie nu precies? Hoe kenmerkt zich een bepaalde componist en wanneer leefde hij? Wat is het verschil tussen een opera en een operette? Klinkt een bas nu hoger of lager dan een bariton?
  Voor al dit soort vragen is er nu Klassieke muziek voor in bed, op het toilet of in bad, zodat gesprekken over muziek begrijpelijker voor je worden. Want meer kennis betekent dat ook jij van klassieke muziek kunt leren houden.
  /> In Klassieke muziek voor in bed, op het toilet of in bad wordt onder meer behandeld:
  o de muziekgeschiedenis en de verschillende perioden daarin (van klassiek tot modern);
  o het ontstaan van orkesten en concerten;
  o korte biografieën van beroemde componisten;
  o profielen van illustere dirigenten, orkesten en solisten;
  o veelvoorkomende termen.
  Muziek heeft miljarden mensen blij gemaakt en tot tranen toe geroerd - daar heb je geen boek voor nodig. Maar met enige (of zelfs veel) kennis van de achtergronden van een muziekstuk wordt die luisterervaring vaak nog verlevendigd. Daarom is Klassieke muziek voor in bed, op het toilet of in bad het ideale boek om er, al luisterend naar muziek op de radio, in te lezen. Ook kan het je inspireren om toch nog even iets op het internet uit te zoeken of om weer eens in je platenkast of cd-rek te gaan rommelen. En als een gesprek dan op muziek komt, kun je beter verwoorden wat je nu precies bedoelt.

  OVER DE AUTEUR
  Roel Tanja was jarenlang in allerlei hoedanigheden werkzaam in het boekenvak. Voor die tijd studeerde hij politicologie en geschiedenis. De laatste jaren heeft hij zich op het schrijverschap gestort en heeft hij bij BBNC een oeuvre opgebouwd. Van zijn hand verschenen bij BBNC uitgevers eerder De canon van Rotterdam, Londen, Parijs, Rome, Berlijn en New York en Een korte geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en Tachtigjarige Oorlog. In deze zelfde reeks verscheen van Roel Tanja Vaderlandse geschiedenis voor in bed, op het toilet of in bad.

 • Al eeuwenlang vormen kunst en kunstenaars een onuitputtelijke inspiratiebron. Voor andere kunst, voor romans of voor films. De totstandkoming van een meesterwerk en het leven van degene die het gemaakt heeft blijven intrigeren.
  In "Kunstgeschiedenis voor in bed, op het toilet of in bad" wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste kunsthistorische stromingen, de grootste Nederlandse kunstenaars en hun belangrijkste werken. Ook wordt van elke periode uit de kunsthistorie een beeld geschetst van invloedrijke buitenlandse schilders, zoals de Italiaanse kunstenaars in de renaissance, de Franse in de 19e eeuw en de Spaanse in de 20e eeuw.

  -Hoe heet de oudste in Nederland gevonden afbeelding van een vrouw?
  -Wie was de eerste 'niet-anonieme' kunstenaar?
  -Onder welke naam kennen wij duivelschilder Joen van Aken nu?
  -Wie waren de Utrechtse Caravaggisten ook alweer?
  -Welk schilderij had Vincent van Gogh graag twee weken lang willen bestuderen?
  -Wie was de eerste vrouwelijke meester-schilder van Nederland?
  -Welke schilderes kreeg toen ze 86 jaar oud was een bundel vol lofdichten op haar en haar werk cadeau?
  -Waar staat het acroniem 'CoBrA' ook alweer voor?
  -Wie zei: 'Alles van waarde is weerloos'?
  -Wie behoorden er tot de Rotterdamse kunstenaarsgroep De Branding?
  -En wie schilderde in 2006 het controversiële portret "The Pilgrim"?

 • De poolgebieden staan bekend om hun ijzingwekkende schoonheid. Die fraaie beelden worden nog veel mooier als je de verhalen erachter kent: de extreme prestaties van al die mensen, dieren en planten die weten te overleven in de wereld van sneeuw en ijs, storm, kou en duisternis. Daarover gaat 'De poolgebieden voor in bed, op het toilet of in bad'.

  * Waarom eten ijsberen geen pinguïns?
  * Wat is bloedsneeuw?
  * Hoe overleeft een bevroren grondeekhoorn?
  * Wat is de lol van kamperen bij -40C?
  * Waarom kreeg een poolreiziger de Nobelprijs voor de Vrede?
  * Hoeveel woorden hebben Groenlanders nu echt voor sneeuw?
  * Waarom zijn doodgevroren vingers zwart en niet wit?

  De korte hoofdstukjes behandelen een breed spectrum aan poolverhalen, letterlijk van A tot Z: over planten en dieren en hun wonderlijke aanpassingen, over landschap en klimaat, over poolculturen en de uitzonderlijke moed van poolreizigers, vroeger en nu.

empty