Uitgeverij Water

 • Bram Bakker is 54 jaar en volop in de weer met een leven als psychiater en publicist van onder meer kritische stukken over zijn vak. Zijn leven is ook daarnaast best hectisch. Maar alles loopt, en op het oog zijn er geen grote, onoplosbare problemen in zijn leven.
  Dat verandert van de ene op de andere dag als hij wordt getroffen door een mysterieuze aandoening, die er mee begint dat hij niet meer normaal kan lopen. Met tegenzin neemt hij de rol van patiënt aan, en meldt zich met deze klacht bij zijn huisarts. Deze is (terecht) gealarmeerd en verwijst hem door naar een ziekenhuis in de buurt.
  Wat volgt is een bizarre tocht door de medische wereld in Nederland. Juist deze medisch specialist ervaart 'aan de andere kant van het bureau' hoe groot de kloof kan zijn tussen een patiënt en een deskundige professional. Hoeveel er gebeurt in het leven van iemand met een ziekte, waarvoor niet alleen geen aandacht is in de opleiding tot arts, maar waarvan deze helemaal geen weet heeft, laat staan oog voor.
  De kritiek die hij eerder had op het tekortschieten van het medische model in de psychiatrie komt in een ander, breder daglicht te staan. De reguliere geneeskunde heeft geen antwoord voor de mensen met onbegrepen klachten. En dit zijn er steeds meer.
  De dokter als patiënt is het verhaal van een dokter die aan den lijve ervaart hoe ziek zijn je leven en je kijk op het leven compleet op z'n kop zet, maar ook hoe ziek de gezondheidszorg zelf is geworden.

 • Het eeuwig tekort

  Menno de Bree

  Lees dit boek als je wilt weten:

  waarom je nooit moet doen wat je wilt
  +
  waarom het leed van veertigers zo wordt onderschat
  +
  wat je twintigers kunt adviseren om hun leven op de rails te krijgen
  +
  hoe je in drie stappen echt gelukkig kunt worden
  +
  waarom mindfulness nooit je werkstress zal reduceren
  +
  waarom mannen met passies zo vreselijk zijn
  +
  wat de oude Grieken over je relatie te zeggen hebben
  +
  hoe dochters hun vriendjes temmen

  Menno de Bree (1974) is filosoof.
  Hij geeft lezingen, trainingen en colleges in binnen- en buitenland.
  +
  Elke zaterdag verschijnt zijn column 'Imperfecties' in Het Financieele Dagblad, waarin hij zijn observaties koppelt aan een eigenzinnige behandeling van prangende levensvragen.
  +
  Dit boek bevat een keuze uit de columns uit 2017 en 2018, aangevuld met enkele essays.

 • Wakker

  Marnix Pauwels

  'Hoe meer mensen wakker worden en inzien dat gedachten 100% van de tijd bepalen hoe we ons voelen, hoe meer begrip we voor elkaar krijgen:
  Ontdek waarom geen enkele omstandigheid je emoties veroorzaakt, maar dat het 'slechts' je gedachten zijn die je innerlijk leven sturen.
  In Wakker lees en leer je over de werkelijke krachten achter de menselijke ervaring. Het briljante mechanisme (onze gedachten) dat van moment tot moment ons psychisch functioneren bepaalt en het verschil maakt tussen een angstig en beperkt bestaan, of een vrij, vrolijk en vervuld leven. Want mentale pijn is nu eenmaal echt precies dat: denken dat pijn doet. Als je dénkt dat het waar is, is het 100% echt.
  Marnix Pauwels (1968) is schrijver en transformative coach. Na tientallen jaren verslaving, depressies en andere psychische problemen ontdekte hij hoe je verlost kunt raken van mentale pijn, verwarring en dwang. Van zijn eerste boek Vrij werden 10.000 exemplaren verkocht.

 • Dit wrede sprookje gaat over een bijzondere jongen die, na een gewone start, in zijn peutertijd meervoudige beperkingen ontwikkelde. Dat betekent: dag in, dag uit leven met zorg. Het roept voortdurend vragen op. Wat is er met Ebel aan de hand?
  Hoe gaan we om met zijn beperkingen? Waar vinden we hulp, informatie, mogelijkheden, oplossingen? Aarzelend en tastend vonden we antwoorden: een ernstige taalontwikkelingsstoornis, een vorm van autisme, een auto-immuunstoornis, een verstoorde darm-breinbalans.
  Mede dankzij deskundigen die met ons mee durfden te denken, kwamen er oplossingen. Ebel kan nu meer dan ooit werd voorspeld. Zorg blijft levenslang en elke fase brengt nieuwe vragen. Maar Ebel leerde de mensen om hem heen om te leven met zijn beperkingen en steeds weer mogelijkheden te zien.
  Willemien Ebels is moeder van drie slimme en leuke kinderen. Maar een van hen is "anders'. Dit boek is haar ontroerende verslag van wat dat met je doet. Het is ook het verslag van haar gevecht voor erkenning. Want Willemien zag meer in Ebel dan veel deskundigen zagen en zij bleef zoeken naar betere antwoorden en oplossingen. En vond ze.

  Ontroerend, openhartig en leerzaam. Dit boek biedt een schat aan informatie voor zowel ouders als professionals.
  prof. dr. Carla Vlaskamp
  Emeritus hoogleraar orthopedagogiek

 • Rouwdoula

  Patty Duijn

  Als vrijwilliger in een hospice maakte Patty Duijn (1973) jaren geleden kennis met de complexe emoties en keuzes die horen bij de laatste levensfase. De gesprekken die ze voerde met de mensen die daar verbleven, allen ongeneeslijk ziek, en vooral ook met iedereen om hen heen, inspireerden haar tot het oprichten van een bedrijf dat alles rond die afscheidsfase begeleidt. Van het omgaan met het slechte nieuws dat een gezinslid niet meer beter wordt, tot mediation bij een lastige familiesituatie rond een naderend overlijden. Van het betrekken van kinderen bij het afscheid, tot en met de organisatie van de uitvaart. Ook daarna blijft ze, zolang het nodig is, betrokken bij de nabestaanden. Haar missie: op een natuurlijke manier omgaan met de dood. Al schrijvend over haar werk kwam ze tot de aanduiding "rouwdoula': een persoonlijke coach ten tijde van rouw en verlies. Waar een doula hand- en spandiensten verricht aan het begin van het leven, doet Patty dit in de laatste levensfase, en daarna. In dit boek lees je wat haar werk behelst, en hoe ze dit vol levenslust verricht.

 • Wanneer je te dik wordt, ga je op dieet. Maar vaak mondt een dieet uit in het gevreesde jojo-effect. Wat staat je te doen wanneer iedere vorm van lijnen of uithongeren uiteindelijk tot niets leidt?
  Per jaar zetten duizenden aanstaande operatiepatiënten de eerste stap naar een felbegeerde maagverkleinende operatie, dromend van dat slanke postuur. Maar is zo'n maagverkleining dan echt het ei van Columbus? Wat zijn de voor- en nadelen, de risico's maar ook de regels waaraan je je de rest van je leven moet houden?
  Het antwoord is zo simpel niet. In dit boek beantwoorden medisch specialisten de belangrijkste vragen. Ervaringsdeskundigen vertellen hoe hun leven eruitziet na een maagverkleining en of de operatie aan hun verwachtingen heeft voldaan. Alles is ingebed binnen een abecedarium: per letter van het alfabet worden de meest prangende onderwerpen behandeld.

  Annette Born (1971) was werkzaam als zorgcoördinator bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Tegenwoordig coacht zij al jaren mensen die voor, na of tijdens deze ingrijpende operatie hulp nodig hebben. Annette onderging zelf drie maagverkleinende operaties.

 • Psychologische thriller gebaseerd op een waargebeurd verhaal
  Tot zijn grote geluk wordt Tim meegevraagd om een jacht naar Corfu over te zeilen. De schipper, miljonair Robert, vindt Tims gebrek aan zeilervaring geen enkel probleem. Eenmaal aan boord horen reisgenote Julia en Tim de meest fantastische verhalen van Robert. Maar gedurende de reis begint hij zich steeds merkwaardiger te gedragen. Gaandeweg komt Tim erachter dat Robert niet de man is die hij leek. Gaat Tims fantasie met hem op de loop na weken op zee, of heeft hij hier te maken met een psychopaat?
  Zwarte golven is een thriller die onder je huid gaat zitten. Een verhaal over vertrouwen in het goede, en over mensen die zich anders voordoen dan ze zijn. Eric Wewerinke (1973) is marketeer. Zijn debuut Zwarte golven is gebaseerd op zijn eigen ervaringen.

 • Tranen van Liefde

  Tim Overdiek

  UITGEBREIDE EDITIE
  "Weggerukt uit het leven...' Zo begon Tim Overdiek de overlijdensadvertentie voor zijn vrouw Jennifer Nolan, moeder van hun twee jonge kinderen. Op 22 oktober 2009 werd ze op een zebrapad aangereden door een motoragent. De dag erna bezweek ze aan haar verwondingen.
  Een week later begon Tim Overdiek te schrijven, een dagboek, om niets te vergeten van de doffe pijn van de eerste maanden, het vallen en opstaan en de woede, haat en wanhoop die hem en zijn zoons regelmatig overvallen. Maar ook van de heilzame (zwarte) humor en de intimiteit van het kleine gezin. Wat begon als noodzakelijk van zich af schrijven, eindigde in het boek Tranen van liefde, over het eerste rauwe jaar van rouw.
  Inmiddels is het tien jaar geleden dat Jennifer overleed. In deze uitgebreide editie van Tranen van liefde reflecteert Overdiek ook op de jaren die volgden. Hij schrijft over de confrontatie met Jennifers dagboeken en met de vrouw die haar longen draagt, over ouder worden, nieuwe liefdes, en het loslaten van de zoons die hij met zoveel zorg heeft grootgebracht. En over hoe de liefde voor Jennifer evolueert. "Haar dood heeft ons niet geveld,' schrijft hij. "Integendeel, we zijn gaan leven. Waarlijk leven.'

  Tim Overdiek (1965) is therapeutisch coach en schrijver. Jarenlang was hij journalist voor NOS Nieuws, onder meer als correspondent, adjunct-hoofdredacteur en radiopresentator. Eind 2019 verscheen het boek Als de man verliest, dat hij schreef met Wim van Lent.

 • Het Kerstdiner

  Jacco Metselaar

  Jacco Metselaar (alias Bakkie) zit in zijn vierde jaar in Leiden. Hij is net president geweest van de Leidse Studenten Vereniging Minerva. Dat betekent dat hij dit jaar grote kansen ziet bij het jaarlijkse kerstdiner van zijn huis, Rapenburg 57. De vrouwen staan immers in de rij voor hem. Macht erotiseert nu eenmaal, ook in Leiden. Of niet?

  'Een behoorlijk ranzig verhaal.'
  Mevrouw Metselaar, de moeder van de schrijver

  'Totaal onherkenbaar, dit soort gedrag komt nu niet meer voor in het Corps.'
  Praeses Collegii P.I. Nokkio van de lsv Minerva

  'Een echte ouderwetse novelle - een heerlijk meesterwerkje van een briljant Leids student.'
  Anonymous

  Jacco Metselaar (1969) studeerde bestuurskunde in Leiden. Hij was lid van Minerva en heeft een jaar als president leiding gegeven aan de Sociëteit aan de Breestraat. De hoge verwachtingen van zijn omgeving heeft hij niet kunnen waarmaken. Na een veelbelovend begin bij abnamro is zijn carrière in het slop geraakt. Met lezingen en optredens gaat Metselaar door het land, om de dialoog aan te gaan over onze vertruttende prestatiemaatschappij en zo in zijn levensonderhoud te voorzien. Maar Metselaar is niet bitter, hij omarmt zijn dagelijkse worsteling met het leven. Door te blijven relativeren predikt hij de levenslust, inclusief de onvermijdelijke teleurstellingen die daarbij komen kijken. Deze novelle is daar een mooi voorbeeld van.

 • Wat als je na twee kinderen een tweeling krijgt?
  Wat als blijkt dat één van twee het syndroom van Down heeft?
  Wat als hij ook nog meerdere afwijkingen heeft?
  Wat als hij overlijdt?
  Wat als je plotseling een uitvaart moet regelen?
  Wat als je opeens een rouwende moeder bent?
  Ik schrijf over het jaar waarin ik mijn lieve knulletje Florian heb mogen ontmoeten en afscheid van hem heb moeten nemen.
  Met mijn verhaal hoop ik iets te kunnen betekenen voor iedereen die er steun of troost uit kan halen.
  Mirjam Louwen-Van Bekkum was al moeder van twee lieve kinderen toen ze zwanger bleek van een tweeling. De vreugde daarover veranderde in verdriet toen een van de twee spoedig na zijn geboorte ernstig ziek bleek te zijn en overleed.
  Wat zoiets vreselijks doet met jezelf en je naasten beschreef Mirjam in een veelgelezen blog. Openhartig vertelt zij over haar schuldgevoelens, haar frustatie over sommige reacties op Florians overlijden en over verwarrende en tegenstrijdige emoties. Want naast groot verdriet zijn er ook positievere ervaringen. Mirjam vertelt het hele verhaal, vanaf het eerste slechte nieuws tot en met de uitvaart en nasleep. Zij laat zien dat je immens verdriet kunt omzetten in een hoopvolle toekomst.

 • Primal human 2.0

  Mikkel Hofstee

  Even though we've never been better off, obesity, depression, stress, and addictions to screen time and unhealthy food are rampant. Why is this happening?

  Primal Human 2.0 shows that we weren't made for our modern way of life. Our amazing ancient genes are struggling with all these everyday temptations and this is making us feel miserable. Stress, our age-old reaction to danger, is now one of the biggest killers on Earth because we're always 'on'. Our longing for rewards in the shape of 'likes' on social media are blocking genuine contact. But there is hope: by rediscovering our inner cave-dweller and giving it a more prominent place in our lives.

  Primal Human 2.0 is a plea to get closer to our nature and let progress work for us rather than against us.

  'An eye-opener for anyone wishing to understand themselves and the world around them better.'
  Maarten Frankenhuis, nature expert, columnist, and former director of Artis Zoo.

  Mikkel Hofstee (1969), with his company, Lifeguard, has supported tens of thousands of people towards leading healthier and happier lives. He's a co-founder and board member of the Amsterdam City Swim which raises funds towards combating the unforgiving disease ALS. He's married with three children.

 • Inshallah

  Kees Wieringa

  In 2016 wordt Kees Wieringa museumdirecteur van het Al-Thani Museum in woestijnstaat Qatar, waar de financiële middelen net zo grenzeloos lijken als de invloed van de Sheikh. Terwijl Wieringa zich met moeite een plek verwerft in de gesloten Qatarese samenleving, raakt hij meer en meer verstrikt in de netten van de grillige Sheikh en diens nageslacht. De nieuwbakken directeur wordt geconfronteerd met intriges, wapenhandel, kunstsmokkel en geloofsstrijd. Wat een droombaan lijkt, verwordt langzaam tot een ontluisterende ervaring. Inshallah werpt een onthullend licht op Qatar, de schatrijke golfstaat waar in 2022 het wereldkampioenschap voetbal zal plaatsvinden. Maar het is ook het aangrijpende verslag van een man, teruggeworpen op zichzelf, die in de leegte van de woestijn tot een belangrijk inzicht komt. Kees Wieringa studeerde aan het conservatorium in Amsterdam. Hij is pianist, componist en programmamaker. De afgelopen jaren was hij directeur van diverse culturele instituten en musea in binnen- en buitenland.

 • Vruchtbaar

  Ilse Ruijters

  In Vruchtbaar delen bijna vijftig professionals en ervarings-deskundigen hun expertise, inzichten en diepste gevoelens met je.

  Hoe voelt het om jezelf hormooninjecties te geven? Wat zijn de mogelijkheden in het medische en alternatieve circuit? Hoe houd je het leuk tussen de lakens? Wanneer is het "proberen" (even) genoeg geweest? En: hoe kun je als buitenstaander iemand met een nog onvervulde kinderwens steunen?
  In Vruchtbaar delen bijna vijftig professionals en ervarings-deskundigen hun expertise, inzichten en diepste gevoelens met je.
  Ilse: "In een vruchtbaarheidstraject moet je zo veel. Van de dokter moet je hormonen spuiten, van je omgeving moet je "het" loslaten en van jezelf moet je niet zo zeuren. Laten we vooral minder moeten.'

  Ilse Ruijters (1979) is schrijfster. Met haar psychologische thrillers Later als ik dood ben en De onder-kant van sneeuw won ze verschillende prijzen. Toen ze na acht jaar proberen eindelijk via IVF in verwachting raakte, schreef ze met Vruchtbaar het boek dat ze zelf had gemist: een waarheids-getrouw, maar hoopvol en positief boek.

empty