Artscience

 • Odin was twee jaar toen het tropische eiland waar hij woonde, in het voormalige Nederlands-Indië, werd overspoeld door Japanse troepen.
  Zijn vader, KNIL officier, werd krijgsgevangene gemaakt en afgevoerd. Met zijn moeder en jongere broer overleefde hij vier interneringskampen en twee bombardementen.
  Het complete gezin repatrieerde naar Holland, maar ging terug naar Indië tijdens de Bersiap (vrijheidsstrijd) tot het land Indonesië werd.
  Terug in Nederland had Odin grote moeite om zich aan te passen en rebelleerde tegen alles, zoekend naar een vrijer leven.
  Tenslotte werd hij stuurman op schepen die op het Verre Oosten voeren en was hij terug in zijn geliefde tropen.

 • Deze zoektocht voert u van het brute neoliberalisme, van verdien-modellen gebaseerd op crises en oorlogen, naar een inclusieve economie. Langs de complementaire emotion- en knowledge based economy opvattingen. Langs de misvatting dat permanence en flux op dezelfde x-as liggen, evenzo met de concepten vrijheid en veiligheid. En naar de ontstellende ontdekking dat de Aarde zo snel opwarmt omdat het koelsysteem - gebaseerd op wolkenvorming, dus water -
  verregaand ontregeld raakt door verdroging en woestijnvorming. Collaterale schade van ondoordacht economisch handelen.

  Volg Jonathan Fonck op zijn intense reizen in de uiterlijke en in de innerlijke wereld. Uiterlijk is hij de succesvolle topjournalist van een economisch dagblad in Amsterdam. Zie ook zijn innerlijke worstelingen, overwinningen en nederlagen.
  Hij is gezien, gewogen en geschikt bevonden om de wereld te voorzien van een nieuw paradigma opdat de planeet, de leven dragende Gaia, bewoonbaar blijft.

  Jon is een scherpzinnig analist; u kunt hem volgen in dialogen, uiteenzettingen, overwegingen, lezingen en brieven, van hemzelf en van de mensen die hij ontmoet.
  Zijn weloverwogen standpunten ten aanzien van circulaire en menselijke schaal economie, ingebed in een ecologie beschermend paradigma, zullen u wellicht bekend voorkomen. Want ze liggen zo voor de hand.

  Deel I en II spelen in 2019.
  Deel III, dat zich in 2020 en 2021 afspeelt, biedt innovatieve inzichten hoe een economie gebaseerd op think global, act local niet alleen ecologisch redding brengt, maar ook de zelfbeschikking over productie en consumptie terugbrengt naar mensengemeenschappen, dankzij nieuwe technieken, duurzaam transport en goede opleidingen.
  Eigenlijk is het enige fictieve in deze thriller de welwillendheid waarmee grootkapitaal kleinschalig ondernemen financiert met een rendementshorizon van 25 jaar. Een aansporing.

 • 'Onderstroomboven Magazine heeft na tien nummers een lange pauze genomen.
  Met dit elfde nummer komt daaraan een eind.
  Er is veel vertrouwd gebleven, ook in deze uitgave vindt de lezer genoeg variatie, genoeg leesvoer, genoeg ook dat het denken prikkelt. Bijvoorbeeld over zogeheten Bijna Dood Ervaringen, iets waar ik persoonlijk weinig mee heb, onder meer omdat ik zie dat teveel mensen niet eens een Bijna Leven Ervaring hebben...
  Of neem het stuk waarin de vraag gesteld wordt of het coronavirus het begin is van het einde van de mondiale economie. Stof tot nadenken.
  Corona ja, want uiteraard komt in dit magazine Covid-19 aan bod.
  Zoals redacteur Sasha formuleerde 'We kunnen tenslotte ook niet om het onderwerp corona heen.'
  Niet alleen feitelijk besteden we daar aandacht aan maar ook in opiniestukken en teksten die draaien om hoe mensen het zien, hoe ze daar naar kijken. De conclusies die ze eruit trekken.

empty