Het voorwoord van de Boekenweek

De boekenweek wordt verschoven naar de zomer als de fysieke boekwinkels weer open zijn. Daarom nu een selectie van eBooks voor de helft van de prijs

 • Vaste grond

  Paulette Jiles

  • Mozaiek
  • 12 Februari 2019

  Nu op Netflix als 'News of the World' met Tom Hanks. Vaste grond van Paulette Jiles is een historische roman die zich afspeelt tijdens de nasleep van de Amerikaanse burgeroorlog. De oude veteraan Kapitein Jefferson Kidd reist rond als krantenlezer. Op een dag krijgt hij het verzoek om een tienjarig weesmeisje, dat gekidnapt werd en vier jaar lang bij een indianenstam woonde, terug te brengen naar haar familie. Kidd vertrekt met het verwilderde kind naar het zuiden van Texas: een zware tocht van bijna zevenhonderd kilometer, dwars door een ruig en door geweld geteisterd gebied. Gaandeweg groeit het vertrouwen tussen de oude man en het meisje - een band die voor beiden het verschil tussen leven en dood zal uitmaken. Een prachtig gecomponeerde historische roman over vrijheid, verantwoordelijkheid en verzoening, en over de vraag wat dat nu eigenlijk is, `beschaving'.

 • `De bijenhouder van Aleppo' van Christy Lefteri is het hartverwarmende liefdesverhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra.

  Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri's neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: `Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.'

  Christy Lefteri is geboren en getogen in Londen. Ze is de dochter van Grieks-Cypriotische vluchtelingen en werkte als vrijwilliger in het Unicef-opvangcentrum voor vluchtelingen in Athene, waar het idee voor `De bijenhouder van Aleppo' geboren werd.

  `Dit is een roman van internationale betekenis. Sterk uitdagend, hij blijft je bij en opent je ogen.' - Heather Morris, auteur van `De tattoeëerder van Auschwitz

 • `De ketter van Carthago' van Frans Willem Verbaas speelt zich af in Noord Afrika, het jaar 430 na Christus. Het Romeinse Rijk staat op het punt uiteen te vallen en een nieuwe godsdienst is aan een onstuitbare opmars bezig. Terwijl Vandalen de havenstad Hippo Regius belegeren en de inwoners het liefste zouden vluchten, probeert de vrijgevochten rebel Spes Niger de stad juist in te komen. Hij heeft een belangrijke boodschap voor Aurelius Augustinus, de beroemde bisschop van Hippo. Maar dan hoort hij dat de bisschop stervende is.

  `De ketter van Carthago' vormt samen met `Heilig vuur' (2009) over Johannes Calvijn en `De vierde vrouw' (2013) over Karl Barth, een opus magnum van Frans Willem Verbaas; drie kerkvaders wier gedachtegoed de basis vormt voor het christendom vandaag de dag.

  `Dit is misschien wel de meest geslaagde theologische roman sinds de verschijning in 1950 van Henry Morton Robinsons "The Cardinal".' - NRC over `Heilig vuur

 • Steeds leuker

  Jelle Hermus

  De voordelen zonder de nadelen
  Je leven steeds leuker maken, met steeds minder moeite. Dat is waar 'Steeds leuker' om draait. Want eindeloos ploeteren is prima, maar op de bank zitten met een goed boek, een kop thee en een glimlach op je snoet is ook fijn.
  In dit praktische boek presenteert Jelle Hermus de korte route naar een leuker leven. Hij laat zien hoe je - door het zetten van de juiste kleine stappen - je leven snel in een opwaartse spiraal kunt brengen.
  Want we weten vaak niet precies wat we willen doen met ons leven, maar we weten wél hoe we ons willen voelen: vrijer, blijer en meer voldaan. Als je steeds kleine stappen blijft zetten in de juiste richting, kom je vanzelf waar je wilt zijn.
  Jelle laat zien hoe je je leven leuker en leuker maakt, en tegelijkertijd je omgeving kunt verrijken. Met een liefdevolle aanpak en de nodige humor. Want alles wordt makkelijker als we het leven niet zo serieus nemen.
  Een leuker leven bouwen is makkelijker dan je denkt. 'Steeds leuker' is je handboek naar een leven vol vrijheid, blijheid en betekenis. Zonder de ballast en de gekkigheid.
  Anderen over soChicken
  'Een positief online platform over het leuker maken van je leven.' - FLOW MAGAZINE
  'Op soChicken.nl draait het om een 'simpel maar geweldig leven.' - TROUW

 • - 50%

  Engeland, 1939. Als de oorlog uitbreekt worden duizenden Londense kinderen op het platteland in veiligheid gebracht. De 16-jarige Sally en haar kleine broertje Ernie, die na zijn herstel van polio niet goed meer kan lopen, komen terecht in Cliffehaven, een kustplaatsje in het zuiden. Daar aangekomen wil niemand hen in huis nemen en dreigen ze van elkaar gescheiden te worden, of erger nog, teruggestuurd naar Londen. Tot de moederlijke Peggy Reilly hen onder haar hoede neemt. Sally en Ernie krijgen een kamer in haar pension en worden liefdevol opgenomen in Peggy's chaotische gezin.
  Na alle ontberingen van hun jeugd in Londen, met een moeder die aan de drank is en een vader die nooit thuis is, is Beach View House een oase van rust. Sally vindt een baan om Ernie's medicijnen te kunnen betalen en alles lijkt beter te gaan. Maar dan komt hun moeder hen achterna gereisd en wordt hun fragiele nieuwe leven ruw verstoord...
  De meeslepende roman Een nieuw begin is het eerste boek in de serie Een veilige haven, waarin Ellie Dean haar lezers meeneemt naar de Tweede Wereldoorlog, en een klein pension aan de kust dat moedig standhoudt in een donkere en onzekere tijd. Voor de lezers van Diney Costeloe's De verloren kinderen en Het meisje zonder naam.

 • De Kruisvaarders

  Dan Jones

  Tussen de elfde en de dertiende eeuw vochten christelijke en islamitische legers om zeggenschap over het Heilige Land. In De Kruisvaarders vertelt Dan Jones het verhaal van de eerste kruistocht in 1095 onder aanvoering van de Brabander Godfried van Bouillon en graaf Robrecht van Béthune, de Leeuw van Vlaanderen, tot en met het verlies van het laatste christelijke bolwerk in de Levant. In elk van de 25 hoofdstukken staat een persoon - meer of minder bekend - centraal. Dan Jones is een van de populairste historici van het moment. Ook De Kruisvaarders maakt weer duidelijk waarom: Jones blinkt uit in het schrijven van verhalende geschiedenis.

 • Het vierde deel in de Hope Harbor-serie, `Lichtboei' van Irene Hannon, sleept je weer mee in de drama en romantiek van de levens van de inwoners van dit idyllische dorpje.

  Onverwacht erft ex-legerarts Ben Garrison een oude, afbrokkelende vuurtoren. Het liefst maakt hij het ding met de grond gelijk, maar de toren is een belangrijk monument voor de gemeenschap en redacteur Marci Weber is vastbesloten om te vechten voor het behoud ervan. Tijdens de strijd om de toren vliegen de vonken over en weer, maar als het duo samen gaat werken ontvlamt er een ander soort vuur...

  Met een plattegrond van Hope Harbor!

  `Hannon heeft een heerlijk romantisch verhaal geschreven dat niet aan de oppervlakte blijft. - Nederlands Dagblad over `Zeerozen

 • Finse dagen

  Herman Koch

  In Finse dagen keert Herman Koch, bestsellerauteur van onder andere Het diner en De greppel, terug naar Finland en zijn jeugd in Amsterdam-Zuid.
  Op feestjes, tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn `Finse periode'. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.
  Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.
  Finse dagen van Herman Koch is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven. `Koch heeft een gewiekste verteltrant, altijd al gehad, maar in dit boek heeft zijn schrijfstijl meer dan ooit iets onmiddellijks en zelfbewusts.' - De Groene Amsterdammer

  `Nog meer dan een boek vol herinneringen is dit een boek vol ontbrekende herinneringen en dat is ook direct het bijzondere.' - Trouw

  `Behalve het coming-of-ageverhaal van een zoekende puber die zich verzoent met zijn vreemdgaande vader is Finse dagen ook een boek over het effect van woorden, over geloofwaardigheid.'
  - HP/De Tijd

  `Koch beheerst zijn metier met een achteloze superioriteit.' - de Volkskrant

  `Een prikkelende roman over de moeizame verhouding die we met onszelf hebben.' - Susan Smit

 • Het feest

  Elizabeth Day

  Het feest van Elizabeth Day is een ontluisterende roman over obsessie, verraad, privilege en hypocrisie in het hart van het Britse establishment, voor de fans van Brideshead Revisited en De verloren geschiedenis.

  Martin Gilmour en Ben Fitzmaurice zijn al vijfentwintig jaar beste vrienden, vanaf het moment dat ze elkaar ontmoetten op Burtonbury School. Ze vormen een apart stel: een arbeiderszoon en de golden boy uit een aristocratische familie. Martin weet dat er door anderen vraagtekens worden gezet bij hun vriendschap, maar hij doet alles voor Ben. Hij bewaart zelfs Bens grootste geheim.

  Op Bens veertigste verjaardag, omringd door het Britse establishment dat zich laaft aan champagne en drugs, bekruipt Martin voor de zoveelste keer het gevoel dat hij er niet bij hoort. Ook zijn vrouw Lucy, die al vanaf het begin argwaan koestert, voelt dat er onheil in de lucht hangt. Maar Ben zou nooit iets doen om de vriendschap op het spel te zetten. Toch?

  Het feest is een vlijmscherpe kritiek op de Britse elite en de ongeschreven wetten van de upper class.

  ***** `Een heerlijke standensatire en een meeslepende thriller ineen, die wel vergeleken wordt met Donna Tartts De verborgen geschiedenis.' - Judith Eiselin in NRC Handelsblad

  **** `Een vlijmscherpe fileersessie van de zogenaamde elite, English Style. Je kunt erom lachen. Huilen mag ook.' - Koen Eykhout in De Limburger

  'Wat hebben we zin in deze inkzwarte psychologische thriller over de ongeschreven wetten van de Britse Upper class.' - De VPRO-gids

empty