In De vrouwen van de suikerrietplantage vertelt Ildefonso Falcones het verhaal over de vrijheidsstrijd van twee zwarte vrouwen in verschillende tijden: het negentiende-eeuwse koloniale Cuba en het eenentwintigste-eeuwse Spanje.
In Cuba, in het midden van de negentiende eeuw, leeft en werkt Kaweka, een tot slaaf gemaakte Afrikaanse vrouw, op een suikerrietplantage die eigendom is van de uit Spanje afkomstige markies van Santodoma. Haar leven en dat van de andere vrouwen is verschrikkelijk. Tot Kaweka de bijzondere kracht vindt om haar lotgenoten te leiden in een levensgevaarlijke strijd voor vrijheid.
In het huidige Spanje krijgt Lita, dochter van de bediende van de familie Santodoma, een baan bij hun familiebank in Madrid. Terwijl ze zich verdiept in de financiën van het bedrijf en in het verleden van deze zeer rijke familie, ontdekt ze de oorsprong van hun fortuin, en een ??geheim dat hen kan vernietigen.
Een weergaloze, epische roman over twee vrouwen gescheiden door de tijd maar verenigd in hun gedeelde strijd tegen onderdrukking en voor erkenning en gerechtigheid.
Meesterlijke roman over moed, liefde, vrijheid en een verdwenen cultuur
In 1568 brak er rebellie uit in de Alpujarras, een berggebied in het zuiden van Spanje. De morisken moslims die onder dwang bekeerd zijn tot het christendom hadden genoeg van de rechtsongelijkheid, de plunderingen en de vernederingen van hun volk en kwamen in opstand. Hun strijd mislukte echter. Ze werden verslagen, verspreid over het koninkrijk Castilië en ten slotte in 1609 verdreven.
Onder de rebellen bevindt zich de jonge Hernando, die zich na de nederlaag van 1568 in Córdoba vestigt en daar een bestaan opbouwt. Hij richt al zijn energie op het eerherstel van zijn onderdrukte cultuur en religie. Daarvoor moet hij grote risicos en gedurfde initiatieven nemen. Intussen dingt hij naar de hand van Fatima, een mooie jonge vrouw met donkere, amandelvormige ogen.
De hand van Fatima is een roman vol vaart en verve, die tegen de achtergrond van de tragische geschiedenis van de Spaanse Moren het verhaal vertelt van een man die tussen twee werelden leeft, die zich niet gewonnen wil geven maar vecht voor zijn liefde en voor een vreedzaam bestaan.
Begin veertiende eeuw. Wie erin slaagt een jaar en een dag binnen de stadsmuren van Barcelona te wonen, is vrij mens volgens het plaatselijk recht. De Catalaanse boer Bernat glipt door de poort naar binnen en redt zo zijn babyzoon Arnau van een leven als lijfeigene. Het kind groeit op in de bruisende binnenstad, waar een kathedraal in aanbouw is: de Santa María del Mar. Samen met zijn boezemvriendje Joan werkt hij mee. In de loop der jaren gaat het Arnau als vrij man voor de wind: hij overleeft honger, oorlog en zelfs de zwarte dood. Maar dan belandt hij door verraad in de kerkers van de Inquisitie. Wat is zijn vroegere vriendschap met Joan nog waard?
Ildefonso Falcones is een Catalaan in hart en nieren. Hij woont in Barcelona en werkt daar als advocaat. De kathedraal van de zee is zijn debuut, waaraan hij vier jaar gewerkt heeft. De roman is een enorme bestseller in Spanje, en de vertaalrechten zijn verkocht aan achtentwintig landen.
Ildefonso Falcones, Koningin op blote voeten
`Geweld, seks, avonturen, onrecht, liefde, reizen en pakkende taferelen. Kortom, Falcones is terug.' La Vanguardia
Januari 1748. Een zwarte vrouw dwaalt door Sevilla. Ze kan nergens terecht na haar lange bootreis vanuit Cuba en is de wanhoop nabij totdat ze Milagros ontmoet, een rebelse jonge zigeunerin.
De twee vrouwen worden onafscheidelijk. Sevilla bruist: overal zijn theaters en er ontstaat een nieuwe dans, de flamenco.
Dan wordt het Koninklijk Besluit uitgevaardigd dat alle zigeuners moeten worden opgepakt. De vriendinnen verliezen hun vrijheid en elkaar.
In Madrid, een smeltkroes van rijk en arm, worstelen ze zonder het van elkaar te weten om te overleven, totdat het lot hen weer samenbrengt.
Ildefonso Falcones is Catalaan en woont in Barcelona, waar hij werkt als advocaat. Zijn debuut De kathedraal van de zee won verschillende literaire prijzen en is een groot internationaal succes. Na De hand van Fatima is Koningin op blote voeten zijn derde epische roman.
`Ook in zijn derde boek weet Falcones zijn lezer weer volkomen te boeien. Twee vrouwen en hun wil te leven, gesitueerd in achttiende-eeuws Spanje. Een mooie combinatie van spanning en historie.' Anthoni Fierloos, boekhandel Het Paard van Troje
`Een prachtig fresco van het achttiende-eeuwse, volkse Madrid.' El Mundo
`De bestverkopende Spaanse schrijver van historische romans blijft trouw aan het genre. In zijn derde roman duikt hij in de geschiedenis van de intolerantie en onderdrukking waaronder de zigeuners al eeuwenlang lijden, van de slavernij en van de oorsprong van de flamenco en het cante jondo.' ABC
`Heeft alle ingrediënten om het lezen voor jong en oud tot een genot te maken.' Adolfo Caparrós Gómez de Mercado, hoogleraar taal & literatuur
`Koningin op blote voeten is een ontroerend verhaal over vriendschap, passie en wraak dat twee vrouwenstemmen verenigt in een hartverscheurend lied van de vrijheid.' www.europapress.es
De erfgenamen van Ildefonso Falcones is het majestueuze vervolg op de bestseller De kathedraal van de zee, maar is volledig los daarvan te lezen. Vrijheid en de ongewisse strijd om het bestaan zijn de hoofdthema's in dit boek. De setting is intrigerend: rond 1400 wordt de stad Barcelona steeds machtiger door de bloeiende handel en scheepvaart. Tegelijk wint de kerk aan invloed en is er voortdurend strijd tussen zowel edelen en koningen van de verschillende rijken, als tussen die edelen en koningen onderling.
Tegen die achtergrond vertelt Ildefonso Falcones het pakkende, avontuurlijke verhaal over twee vrienden. Bernat, de zoon van Arnau (uit De kathedraal van de zee), begint als kaperkapitein; zijn vriend Hugo werkt noodgedwongen voor de aartsvijand van Arnau. Hun leven staat steeds op z'n kop door liefdesperikelen, intriges en machtswisselingen in Catalonië. Is hun vriendschap tegen dit alles bestand?
De erfgenamen is een bruisend, krachtig epos vol kleurrijke karakters dat alle 650 bladzijden boeit - en dat een prachtig einde heeft.
`Falcones slaagt erin de lezer helemaal onder te dompelen in de middeleeuwen.' La Vanguardia
Ildefonso Falcones komt uit Barcelona. Zijn historische romans wonnen verschillende literaire prijzen in Spanje en werden internationale bestsellers. De kathedraal van de zee is verfilmd als historische dramaserie, en ook de verfilming van De erfgenamen is in voorbereiding.
Barcelona, 1901. Er heerst grote sociale onrust in de stad: de armoede van de laagste klassen botst met de luxe van de grote boulevards, waar steeds meer schitterende gebouwen verrijzen.
Dalmau Sala, een arme kunstenaar, zit gevangen tussen deze twee werelden. Aan de ene kant die van zijn familie, en van Emma, zijn grote liefde, die actief de arbeidersstrijd steunen. Aan de andere kant die van het werk in de keramiekfabriek van zijn mentor Don Manuel Bello, een rijke, conservatieve bourgeois. Daar bevindt hij zich in het hart van het artistieke milieu en krijgt hij fantastische opdrachten van de gegoede burgerij. Dalmau worstelt om zijn eigen pad te vinden, als man en als kunstenaar. Welke kant kiest hij?
Een weergaloze, epische roman over de geliefde stad Barcelona.