April 1999. Mount Pleasant, een rustig stadje in de Amerikaanse staat New Hampshire, wordt opgeschud door een gruwelijke moord. Het lichaam van een jonge vrouw, Alaska Sanders, wordt gevonden aan de rand van een meer. De politie verkrijgt al snel een bekentenis van de dader en zijn handlanger en sluit het onderzoek.
Elf jaar later ontvangt sergeant Perry Gahalowood een verontrustende, anonieme brief, die de uitkomst van het eerdere onderzoek geheel in twijfel trekt. Wat als er een grove fout is gemaakt? Met hulp van de bevriende schrijver Marcus Goldman, die inmiddels beroemd is geworden door zijn boek over Harry Quebert, besluit Perry het onderzoek te heropenen, met alle gevolgen van dien.
Met De zaak Alaska Sanders heeft Joël Dicker weer een absolute pageturner geschreven, een spannende, zorgvuldig opgebouwde
thriller die de lezer keer op keer op het verkeerde been zet.
Scherven van Bret Easton Ellis is een sensationele roman over een groep rijke middelbareschoolvrienden in LA, waar een seriemoordenaar toeslaat, begin jaren tachtig.
Los Angeles, 1981. Bij Bret, een zeventienjarige scholier op de exclusieve privéschool het Buckley, komt een nieuwe leerling in de klas: Robert Mallory. Hij is slim, knap en charismatisch, maar heeft een geheimzinnig verleden, dat hij verborgen houdt voor zijn medeleerlingen. Bret raakt geobsedeerd door hem, en bovendien door een seriemoordenaar die de stad terroriseert. De Treiler, zoals hij genoemd wordt, lijkt steeds dichter in de buurt van de vriendengroep en vooral van Bret te komen, met groteske dreigementen en gruwelijke geweldsdelicten.
De toevalligheden zijn onmiskenbaar, of zijn ze het construct van een tiener met veel fantasie? Hebben zijn vrienden wel in de gaten in welk Gevaar ze verkeren? Gekweld door wellust en ongezonde obsessies vervalt Bret in paranoia en raakt hij steeds meer geïsoleerd. De scheidslijn tussen de Treiler en Robert Mallory vervaagt steeds meer en het dreigt tot een botsing te komen.
Scherven van Bret Easton Ellis is spannend, geslepen en onbetrouwbaar: dit is Easton Ellis op zijn best! Van de auteur van American Psycho.
"De nieuwe roman van Bret Easton Ellis zit vernuftig genoeg in elkaar om zijn fans te verrassen en misschien zelfs nieuwe lezers te verleiden. Tot de uit bloed, slagersmessen en schokeffectonthullingen opgetrokken finale zit je op het puntje van je stoel."' - Het Parool
`Virtuoze semi autobiografische roman van Bret Easton Ellis, over verwende adolescenten, is weldadig nostalgisch.' - Jeroen Vullings, Elsevier Weekblad
'Scherven is opgezet binnen een vernuftig krachtenspel van feit en fictie.' - Nederlands Dagblad
`Een echte pageturner, zogezegd, een boek dat zich lastig laat wegleggen.' - Volkskrant
1660. Generaal Edward Whalley en zijn schoonzoon kolonel William Goffe steken de Atlantische Oceaan over, op de vlucht, en op zoek naar onderdak omdat ze worden gezocht voor de moord op koning Charles I. In Engeland zijn ze bij verstek veroordeeld wegens hoogverraad.
In Londen krijgt Richard Nayler, de secretaris van het Regicidecomité van de Privy Council, opdracht om de gevluchte mannen op te sporen. Hij zal nergens voor terugdeinzen om ervoor te zorgen dat de beide mannen hun verdiende loon krijgen. Er staat een prijs van honderd pond op hun hoofd - en het maakt niet uit of ze dood of levend worden opgepakt.
De nachten van de pest speelt zich af in 1901. De derde pestepidemie heeft het fictieve Osmaanse eiland Minger bereikt. Sultan Abdülhamit stuurt zijn geliefde gezondheidsinspecteur Bonkowski pasja om te helpen de epidemie te stoppen. Maar de moslims en christenen op het eiland reageren heel verschillend op de maatregelen om de ziekte in te dammen. Het duurt niet lang of de pasja wordt ontzield op straat gevonden. Is het een willekeurige moord, of is deze daad onderdeel van een groter complot?
De sultan vraagt zijn nichtje en haar echtgenoot, de jonge, veelbelovende dokter Nuri, naar het eiland te gaan om dit uit te zoeken. Terwijl de spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen blijven toenemen, dringen Engeland en Frankrijk bij de sultan aan op een afgrendeling van het eiland om Europa voor de pest te behoeden. Nu staan de eilandbewoners er alleen voor.
In De nachten van de pest toont Orhan Pamuk niet alleen hoe de epidemie en quarantainemaatregelen de levens van de eilandbewoners verstoren, hij schrijft ookop onnavolgbare wijze over nationalisme, politiek en romantiek en over de eeuwige tegenstellingen tussen het Oosten en het Westen.
De nachten van de pest is vertaald door Hanneke van der Heijden met bijdragen van Margreet Dorleijn.
Het is 23 december 1971, het weerbericht belooft een witte kerst en ieder lid van de familie Hildebrandt staat op een kruispunt. Vader Russ, hulpprediker van een progressieve kerk in een voorstadje van Chicago, wil zich bevrijden uit zijn liefdeloze huwelijk - zonder te weten dat zijn labiele vrouw Marion met dezelfde gedachte speelt. Hun oudste zoon Clem komt voor de feestdagen naar huis met een beslissing die zijn vader zal verbijsteren. Clems zusje Becky, vanouds de populairste cheerleader op haar school, is onder de bekoring geraakt van de hippiecultuur, en hun puberbroer Perry is het beu om als drugsdealer het geld bijeen te sprokkelen voor zijn eigen verslaving.
Iedere Hildebrandt is op zoek naar een beter leven en ziet zich daarin door de anderen gedwarsboomd.
Jonathan Franzen wordt al jaren geprezen om zijn onvergetelijke personages en zijn scherpe beeld van het moderne Amerika. Nu, in Kruispunt, tekent hij de generatie die aan de wieg stond van onze hedendaagse dilemma's. Een tijd waarin alles anders was en toch ook wezenlijk hetzelfde. Met zijn karakteristieke humor en briljante verhaallijnen neemt hij ons vijftig jaar mee terug, naar een wereld waarin we kunnen zien wie we altijd al zijn geweest.
Kruispunt is, meer nog dan Franzens vorige romans, een krachttoer van verweven perspectieven, briljante observaties en een constante verhalende spanning. Een radicaal onderzoek naar de menselijke mythe met de familie Hildebrandt, die de politieke, intellectuele en sociale tegenstromen van de afgelopen halve eeuw bezeilt.
Jonathan Franzen (1959) brak in 2001 internationaal door met zijn meesterwerk De correcties, waarvoor hij de National Book Award ontving, en publiceerde in 2010 Vrijheid, dat door velen wordt gezien als de beste roman van deze eeuw. Zijn recentste roman, Zuiverheid, kwam uit in 2015. Franzen woont in Santa Cruz, Californië.
`Franzens intens absorberende roman is vermakelijk, ondraaglijk en soms onverwacht opbeurend - in één woord, uitmuntend.'
Kirkus Reviews(starred review)
`Franzen is terug met een ingrijpend en meesterlijk onderzoek naar de veranderende cultuur van het Amerika van de vroege jaren zeventig (...). Het is onweerstaanbaar.'
Publishers Weekly WEEKLY (starred review)
Over De correcties:
`Met voorsprong het beste boek dat ik in jaren gelezen heb. Het enige slechte is dat het jammer genoeg na 502 pagina's ophoudt.'
Yves Desmet, de Morgen
Over Vrijheid:
`Laten we er niet omheen draaien: Jonathan Franzen heeft met Vrijheid een meesterwerk geschreven.' Hans Bouman, de Volkskrant *****
Over Zuiverheid:
`Hij is op zijn best wanneer hij de verrotte verhoudingen tussen ouders en kinderen beschrijft: de jaloezie, de apenliefde, de teleurstelling, de haat, de wederzijdse geheimen.'
Pieter Steinz, NRC Handelsblad ****
Juli Zeh heeft met Ons soort mensen een meesterwerk geschreven.
Het lijkt alsof Linda in het paradijs is beland in het dorp Unterleuten. Maar de plattelands-idylle wordt wreed verstoord wanneer een investeringsmaatschappij besluit er een windmolenpark te gaan bouwen. Twee dorpsgenoten, een belegger en een boer, zijn bereid grond te verkopen voor een paar miljoen euro, maar dat grondgebied is nét te klein. Als Linda ook verkoopt is er wel genoeg plek. In gedachten ziet ze haar droom in vervulling gaan: eigenaar van een manege worden. Ze probeert het onderste uit de kan te halen. Dan is er nog een doorgewinterde herrieschopper, die alles op alles zet om het windmolenpark tegen te houden. Oude geschillen steken de kop op in het dorp - hoeveel intriges kunnen de bewoners aan?
Juli Zeh ontleedt de personages meesterlijk en met subtiele humor en laat hun ware gezichten zien. Ons soort mensen is een internationale bestseller.
`Ons soort mensen is een prachtige roman waarin een moderne plattelandsidylle wordt doorbroken met de aanleg van een windmolenpark - en de psychologie van betrokkenen secuur wordt ontleed. ` - de Groene Amsterdammer
`Het is een heerlijk en knap spel van steeds op het verkeerde been gezet worden, het in je handen klappen uit herkenning of juist het krommen van je tenen om diezelfde reden. Zeh is nietsontziend en zeer, zeer zorgvuldig in haar observaties.' - NRC Handelsblad
`Ons soort mensen is een roman van het klassieke soort, verwant aan het werk van Jonathan Franzen.' - de Volkskrant
'Wat een geweldig slimme en geestige schrijfster is Juli Zeh'- Trouw
`Een van de belangrijkste schrijvers in Europa.' - Noordhollands Dagblad
Steven Lee Myers volgde Vladimir Poetin van begin af aan op de voet als correspondent in Moskou voor The New York Times. In deze schitterende biografie (de eerste complete in de westerse wereld) ontrafelt Myers op heldere en evenwichtige wijze hoe Poetin het grootste land op aarde al vijftien jaar lang in zijn greep weet te houden, door zijn even meedogenloze als briljante manipulatie van de media, door het verdelen van macht, rijkdom en invloed over een kleine groep hondstrouwe jeugdvrienden uit St. Petersburg, door het genadeloos uitschakelen van elke vorm van oppositie, door terug te grijpen op de ideologie van het tsarenrijk en door de Russisch-orthodoxe kerk opnieuw tot steunpilaar van de staat te bombarderen.
Poetin is in Rusland, ondanks alle massale protesten, mateloos populair, niet alleen onder bejaarden met nostalgie naar het communisme, maar juist ook onder jongeren. Na het bandeloze wildwestkapitalisme, de welig tierende misdaad en corruptie, de armoedeval en het internationale prestigeverlies die volgden op de ondergang van de Sovjet-Unie, wist Poetin in de ogen van veel Russen eindelijk orde op zaken te stellen.
De nieuwe tsaar is een biografische tour de force. Myers ziet Poetin als een onberekenbare dictator met achtervolgingswaan die zich nauwelijks nog openstelt voor objectief advies en steeds meer in een isolement raakt. Dat hij onder andere in Zwitserland een privévermogen van naar schatting veertig miljard dollar heeft ondergebracht is in Rusland even geheim als de rest van zijn privéleven, waarover slechts bij toeval iets doordringt in de openbaarheid.
De nieuwe tsaar leest als een spannende roman en is van groot belang voor iedereen die gefascineerd is door het verschijnsel Poetin en tevens voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van de wereld en de rol die het nieuwe brutale en agressieve Rusland daarin speelt.
Steven Lee Myers schrijft al zesentwintig jaar voor The New York Times, waarvan zeven jaar als correspondent in Moskou. Hij woont in Washington.
`De nieuwe tsaar is een adembenemende, rijk gedetailleerde biografie die op allesomvattende, bijna shakespeareaanse wijze verklaart waarom Poetin zich gedraagt zoals hij dat doet.'
Robert D. Kaplan
`[...] even eerlijk als confronterend: Myers laat blijken zijn onderwerp door en door te kennen. [...] Een bijzonder krachtig portret van een angstaanjagend machtige autocraat.'
Kirkus Reviews
Als de jonge historicus Michael Young zijn proefschrift over de jeugd van Hitler heeft afgerond, kan zijn doctorstitel hem eigenlijk niet meer ontgaan. Een ontmoeting met Leo Zuckerman - een bejaarde natuurkundige die de Holocaust overleefde en een machine heeft uitgevonden waarmee de geschiedenis aangepast kan worden - verandert de situatie echter. Zouden ze in staat zijn de geboorte van Hitler te verhinderen? Maar wat zou dat voor gevolgen hebben voor het verloop van de geschiedenis? Geschiedenis maken is een bijzonder geestige, prikkelende roman over de vraag wie verantwoordelijk is voor de geschiedschrijving: de mens of de geschiedenis zelf?
Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw?
De ontdekking van de hemel (1992) is een totaalroman waarin alle thema's en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel.
'- Opdracht volbracht. De zaak is rond.
- Welke zaak?
- Ja, neemt u mij niet kwalijk. Het allerbelangrijkste. De hoofdzaak.
- De hoofdzaak? Waar heb je het over?
- Over het testimonium.
Gevleugelde geschiedenis van Nederland, fraai gebonden en met een keur aan bijzonder beeldmateriaal, is een monumentaal werk dat iedere vogel- en geschiedenisliefhebber in de kast moet hebben.
Vogels spelen soms een onverwachte rol in de menselijke geschiedenis en mensen spelen vaak een bijzondere rol in de geschiedenis van vogels. In Gevleugelde geschiedenis van Nederland kijken meer dan dertig auteurs, onder wie toonaangevende historici, met andere ogen, vol verwondering, naar vogels en geschiedenis.
Van de vroegste vogelfossielen die zijn teruggevonden in de Limburgse mergel, de introductie van het gebraden kippetje door de Romeinen en het met ganzenveer genoteerde hebban olla vogala tot de papegaai van Johan de Witt, het overzeese drama van de dodo, de vogelliefde van Van Gogh en vogelen als nationale covidhobby - ieder verhaal ontsluit weer een nieuwe episode in het eeuwenoude verbond tussen de Nederlanders en hun vogels.
Gevleugelde geschiedenis van Nederland staat onder redactie van historicus en vogelaar Jan Luiten van Zanden - bijgestaan door Helena Cordasev en Erik de Bruin - en bevat bijdragen van Theunis Piersma, Jelle Reumer, Nicoline van der Sijs, Jaap Tielbeke, Jean-Marc van Tol en vele anderen. Met een keur aan bijzonder beeldmateriaal is Gevleugelde geschiedenis van Nederland een monumentaal werk dat iedere rechtgeaarde vogelaar in de kast moet hebben.
Met een voorwoord van Nico de Haan.
De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst is een grootse roman van de schrijver van Kinderen van het Ruige Land en En ik herinner me Titus Broederland. Winnaar Beste Groninger boek 2022, Winnaar Boekenbon Literatuurprijs 2022, Shortlist Libris Literatuur Prijs 2022, Shortlist Confituur Boekhandelsprijs 2022.
De culminatie van een oeuvre. In een nabije toekomst koopt een eenzame sciencefictionschrijver een robotdochter die het verlies van een ongeboren kind moet goedmaken. Ondertussen werkt hij aan een roman waarin zijn alter ego terugkeert in de tijd met het doel de loop van de geschiedenis zo te veranderen dat zijn ongeboren kind alsnog geboren kan worden - al was het maar in een verhaal. Laten werkelijkheid en fictie zich in handen van een schrijver wel dwingen?
De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst is een ambitieuze mengvorm van memoires, robotverhaal, tijdreisverhaal en alternate history, waarin verlies, schuld en ouderschap centraal staan. Hulst laat in deze aangrijpende roman zowel de kracht als de beperkingen van fictie zien.
'Om het kort en bondig te zeggen: Auke Hulst is een groot schrijver en De Mitsukoshi Troostbaby Company is, tot nader order, zijn magnum opus.' - de Volkskrant
`De nieuwe Auke Hulst durft in al zijn sexy vertelkracht ongegeneerd ingewikkeld te zijn. Sciencefiction van een hoog niveau.' - De Standaard
'Obsessieve, meeslepende, beeldende schrijfkunst. Een ambitieus, ver reikend literair avontuur.' - De Groene Amsterdammer
'Verslavend. Vanaf de eerste bladzijde van de roman ben je als lezer gewonnen en gretig: waar moet dit heen, hoe zal dit gaan, je wilt het allemaal weten. De kroon op zijn oeuvre.' - NRC
'Geen zin is saai in dit science fiction-memoir van Auke Hulst.' - Trouw
'Auke Hulst tart met elk nieuw boek met verve de weten van de roman. In een mengeling van memoir, scifi, tijdreis en alternate history biedt De Mitsukoshi Troostbaby Company een leeservaring die je niet snel vergeet. Een krachttoer.' - De Morgen
'Grenzeloos, groots, ambitieus. Dit is wat literatuur vermag.' - De Telegraaf
'Auke Hulst schreef met De Mitsukoshi Troostbaby Company twee romans die, vervlochten, elkaar magistraal versterken.' - Het Parool
'Vanwege de duizelingwekkende volledigheid is dit sciencefictionboek een genot om te lezen. [...] Zo hartverscheurend als de scène waarin het conflict tot een hoogtepunt komt, lezen we niet vaak.' - HUMO
'Een duizelingwekkende roman over liefde, ouderschap en vergeving die je van je sokkels blaast en die je aan de pagina's gekluisterd houdt. Maar pas op: na zeshonderd pagina's meeleven valt het afscheid zwaar.' - TZUM
'Het lijkt misschien ingewikkeld: een schrijver (Auke Hulst) die schrijft over een schrijver (de fictieve Auke van der Hulst) die schrijft over een schrijver (Kai). Maar Hulst weet het glashelder te houden en vooral buitengewoon indringend.' - NoordHollands Dagblad
'Wat is ze geweldig die robotdochter.' - Ruth Joos in Brommer op zee
'Een meesterlijke sci-fi roman over het verlies van een ongeborene.' - 8Weekly
'Woest goed.' - Hans-Maarten van den Brink
'De verhaalkracht zit in de karakters van zijn personages, in de verbeelding van wat een mens fundamenteel raakt en ik het dappere demasqué dat de auteur heeft aangedurfd. Een rijke roman.' - Nederlands Dagblad
Dublin, 1904. De twintigjarige Nora Barnacle uit Galway werkt als kamermeisje in Finn's Hotel. Op 16 juni verandert haar leven als ze de twee jaar oudere Dubliner James Joyce ontmoet. Ze voelt zich onmiddellijk tot hem aangetrokken, en hij merkt verrast op hoe ongedwongen en vrij ze is in zijn gezelschap. Al snel zijn ze aan elkaar verknocht. Nora is bereid alles op te geven voor haar Jim: ondanks zijn weigering om te trouwen stapt ze met hem op de boot, op zoek naar een nieuw bestaan buiten Ierland.
'Nuala O'Connor heeft een bewonderenswaardige prestatie geleverd en wat al over Joyce geschreven is, aangevuld met een ontroerend inkijkje in een onvergetelijk gezin.' - Publishers Weekly
Eerder schreef James Patterson twee succesvolle presidentsthrillers met Bill Clinton: President vermist en De dochter van de president. Nu waagt hij zich opnieuw achter de voordeur van het Witte Huis met een akelig actuele thriller over het Amerikaanse presidentschap.
In Amerika heeft de slimste president ooit de verkiezingen gewonnen. Helaas is hij ook onbetrouwbaar en onvoorspelbaar.
Keegan Barrett is president van Amerika geworden vanwege zijn succes als directeur van de CIA. Maar zes maanden na zijn eerste termijn bedenkt hij een machtsgreep met dodelijke gevolgen.
Barrett geeft special agents Liam Grey en Noa Himel het bevel om zijn plan uit te voeren, maar het is onzeker waar hun loyaliteit ligt. De CIA volgt normaliter de orders van de president, maar ze hebben gezworen de Amerikaanse grondwet te verdedigen tegen alle vijanden, zowel internationaal als nationaal.
Wanneer de dreiging rechtstreeks vanuit het Oval Office komt, lijkt dit het begin van het einde.
De onafhankelijkheid van Indonesië is onomkeerbaar, de Republiek Indonesië is een feit. In 1946 bezet Nederland Bali en daar wordt de deelstaat Oost-Indonesië opgericht. Deze staat moet een toonbeeld worden van democratie, maar het gezag dwingt de loyaliteit van de bevolking meteen al meedogenloos af.
De strijd om Bali is een geschiedenis van de ongekend hevige guerrillastrijd die vlak na de Tweede Wereldoorlog op het eiland ontvlamde. Een ontluisterend verhaal over onderdrukking, verzet, vriendschap en verraad dat onlosmakelijk is verbonden met het imperiale verleden, maar ook met de kern van de Nederlandse dekolonisatiepolitiek.
Aan de hand van ruim 120 interviews op Bali en in Nederland, uitvoerig archiefonderzoek, brieven en memoires, dringt Anne-Lot Hoek door tot in de haarvaten van het koloniale systeem. Ze brengt een gelaagd en vernieuwend beeld van een wrede onafhankelijkheidsstrijd.
`Toen ik de roman voor het eerst las, werd ik gegrepen door de personages, stuk voor stuk mensen van vlees en bloed en tegelijkertijd larger than life. [...] Het is een meeslepende, verslavende roman die erom schreeuwde op toneel te worden gezet.' Ivo van Hove, regisseur bij Toneelgroep Amsterdam
`Met deze roman geeft Rand je een mentaal wapen om door de jungle van het opportunisme te kappen.' Adelheid Roosen
`Een absolute aanrader. Geschreven in 1943, maar nog steeds actueel.' Chris Zegers
`Ayn Rand gaf me kracht. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen.' Bert van der Veer , tv-maker
`Het beste boek aller tijden. Dicht bij jezelf blijven of aan andermans verwachtingen voldoen, dat zijn herkenbare dilemma's.' Hanna Verboom
De eeuwige bron is het portret van de jonge, briljante architect Howard Roark. Een architect die weigert concessies te doen aan zijn opdrachtgevers, weigert zich in te likken bij de toonaangevende commissies. Tegen alle conventionele standaarden en normen in blijft hij ontwerpen creëren waar hij zelf achter staat. Tegelijkertijd is Roark verwikkeld in een gecompliceerde relatie met de mooie, geheimzinnige vrouw van wie hij houdt.
Ayn Rand (1905-1982) is een invloedrijke schrijfster en filosofe. Ze werd geboren in Sint-Petersburg en zag als opgroeiend meisje de negatieve kanten van de Russische revolutie. Na haar afstuderen emigreerde ze in 1926 naar de Verenigde Staten, in haar ogen het land waar een individu zichzelf kan zijn. Wereldberoemd werd ze na het verschijnen van De eeuwige bron, een boek waarover velen zeggen: `Dit boek heeft mijn leven veranderd.
De zonden van onze vaders van Åsa Larsson is het zesde en laatste deel in de Rebecka Martinsson-serie en is winnaar van Best Swedish Crime Novel of the Year Award 2021.
Forensisch patholoog Lars Pohjanen heeft nog maar kort te leven wanneer hij openbaar aanklager Rebecka Martinsson vraagt een verjaarde moordzaak te onderzoeken. In 1962 verdween de vader van de Zweedse bokskampioen Brje Strm spoorloos. Nu is zijn lichaam eindelijk gevonden, in de vriezer van een overleden alcoholist. Met een schotwond in zijn nek.
Maar Rebecka Martinsson heeft al genoeg aan haar hoofd. Ze is weer single nadat Krister Eriksson haar heeft verlaten. Op haar werk is ze woest, omdat haar baas tijdens zijn sabbatical haar aartsvijand Carl von Post de leiding over het team heeft gegeven. Bovendien heeft ze een slepende ruzie met haar collega en vriendin Anna-Maria Mella. Rebecka zit dus niet te wachten op een verjaarde zaak. Maar hoe kan ze nee zeggen tegen iemands laatste wens?
Winnaar Best Swedish Crime Novel of the Year Award
'Een page turner, adembenemend!'- Pingelieer
Geen thrillerauteur wordt in Zweden zo geprezen als Åsa Larsson. En terecht: zowel de plotlijnen als haar taalgebruik zijn buitengewoon.' Dagens Nyheter
Een gelaagde, schitterende thriller. Bovendien een leeservaring waardoor je onmiddellijk naar het noorden wilt afreizen. Larsson beschrijft het landschap van bergen en rivieren waarvan ze zo houdt bijzonder aanstekelijk.' Femina
Al jarenlang wordt de Roemeense auteur Mircea Cartarescu gezien als de grootste schrijver van Oost-Europa. Met Solenoïde heeft hij zijn magnum opus geschreven: een wervelende, soms duizelingwekkende roman waarin de hoofdpersoon de mysteriën van het universum probeert te doorgronden.
In de sprankelende, inventieve vertaling van Jan Willem Bos, die de prestigieuze Martinus Nijhoffprijs won voor zijn eerdere vertalingen van met
name de boeken van Cartarescu, ontstaat een wonder van de vertelkunst, een meesterwerk dat zich kan meten met de grote romans van de
twintigste eeuw.
In een melancholisch, meanderend dagboek schrijft een gefrustreerde schrijver over zijn jeugd en adolescentie in de buitenwijken van een verwoeste, koude communistische stad, een gehallucineerde versie van Boekarest. Inmiddels is hij leraar Roemeens, maar zijn baan interesseert hem niet, en zijn literaire carrière zit in het slop. Wanneer hij een oud huis in de vorm van een boot koopt, doet hij een merkwaardige ontdekking. In de kelder vindt hij een vreemde machine, een soort tandartsstoel uitgerust met een dashboard, die hem kan helpen het mysterie van het bestaan te ontrafelen. Solenoïde wordt door critici unaniem beschouwd als hét meesterwerk van Mircea Cartarescu; een ambitieuze en verbluffende roman waarin echo's van Pynchon, Borges, Swift en Kafka doorklinken.
Origineel, bitter, vulgair, geestig, spitsvondig en ontroerend. Fraaie jubileumeditie van het ultieme boek over de waanzin van de oorlog
In november 1961, nu bijna vijftig jaar geleden, verscheen een recensie in de Herald Tribune over `een woeste, ontroerende, schokkende, dolkomische, razende, opbeurende, reuzenroetsjbaan van een boek. The Times voorspelde even later dat mensen die het konden verteren het niet licht zouden vergeten: `Een verbluffende prestatie, die vrijwel evenveel lezers zal schokken als verrukken. De rest is geschiedenis: Joseph Heller (1923-1999), die tijdens de Tweede Wereldoorlog diende bij de Amerikaanse luchtmacht, schreef met Catch-22 een van de belangrijkste en indrukwekkendste oorlogsromans die uitgroeide tot een klassieker.
De zwarte humor, de absurde logica en onvergetelijke personages als Yossarian, de bommenrichter die denkt dat de vijand erop uit is hem te vermoorden, en de gewiekste messofficier Milo Minderbinder, maken Catch-22 tot een onvergetelijk boek.
It is de angstaanjagende klassieker van horrormeester Stephen King. Succesvol verfilmd in twee delen door regisseur Andy Muschietti, met o.a. de creepy Bill Skarsård als Pennywise.
Een zesjarig jongetje speelt in Derry tijdens een stortbui met een papieren bootje in de goot. Plotseling verdwijnt het bootje. Als het jongetje op zijn knieën in het donkere gat tuurt, staren twee felgele ogen hem aan vanuit het riool...
De zeven leden van de Stumpersclub waren tieners toen ze werden geconfronteerd met het kwaad dat geen naam heeft: Het. Ze zwoeren om weer samen te komen als de demon die aast op kinderen opnieuw zou verschijnen. Nu, 28 jaar later, zijn ze volwassen en op zoek naar succes en geluk. Maar als er weer kinderen ontvoerd en vermoord worden in Derry is het tijd voor de zeven om terug te keren, om het kwaadaardige wezen dat loert vanuit het riool eens en voor altijd uit te schakelen...
IT werd in 1990 ook als miniserie voor tv gemaakt. En is inmiddels uitgegroeid tot een cultfavoriet.
`It kan alleen gelezen worden in een goed verlichte kamer.' Los Angeles Times
`Een schitterende vertelling van een immer actueel verhaal over kolonialisme en neokolonialisme.' - The Guardian
Niet langer fysiek in gevaar - maar nog steeds innerlijk gekweld door de martelingen in het heropvoedingskamp - doet de ik-figuur zijn uiterste best om zich aan te passen aan de dominante Parijse cultuur. Als hij via zijn Frans-Vietnamese `tante' kennismaakt met een groep linkse intellectuelen en politici, stimuleert dat niet alleen zijn denken over kolonialisme en de repressieve staat, maar vindt hij ook klanten voor zijn koopwaar. Hij belandt in een oorlog tussen drugsbendes, wordt verslaafd aan zijn eigen handelswaar en ziet het als zijn missie om verzoening tot stand te brengen tussen zijn twee bloedbroeders, die politiek haaks op elkaar staan.
Vietnamees in Parijs is de langverwachte roman van de gelauwerde Amerikaanse auteur Viet Thanh Nguyen en beschrijft de ervaringen van de `sympathisant' als hij als vluchteling in Parijs aankomt. Daar probeert hij samen met zijn bloedbroeder Bon te ontsnappen aan het verleden.
`Nguyen weet de existentiële wanhoop van de held knap te verwerken in een luguber, thrillerachtig verhaal. Vietnamees in Parijs is een eigenzinnige, intellectuele roman.' - Kirkus reviews
`De grootste tekortkoming van Vietnamees in Parijs is dat het verhaal eindigt.'- New York Times
Meesterlijke roman over moed, liefde, vrijheid en een verdwenen cultuur
In 1568 brak er rebellie uit in de Alpujarras, een berggebied in het zuiden van Spanje. De morisken moslims die onder dwang bekeerd zijn tot het christendom hadden genoeg van de rechtsongelijkheid, de plunderingen en de vernederingen van hun volk en kwamen in opstand. Hun strijd mislukte echter. Ze werden verslagen, verspreid over het koninkrijk Castilië en ten slotte in 1609 verdreven.
Onder de rebellen bevindt zich de jonge Hernando, die zich na de nederlaag van 1568 in Córdoba vestigt en daar een bestaan opbouwt. Hij richt al zijn energie op het eerherstel van zijn onderdrukte cultuur en religie. Daarvoor moet hij grote risicos en gedurfde initiatieven nemen. Intussen dingt hij naar de hand van Fatima, een mooie jonge vrouw met donkere, amandelvormige ogen.
De hand van Fatima is een roman vol vaart en verve, die tegen de achtergrond van de tragische geschiedenis van de Spaanse Moren het verhaal vertelt van een man die tussen twee werelden leeft, die zich niet gewonnen wil geven maar vecht voor zijn liefde en voor een vreedzaam bestaan.
Murat Isik is met Wees onzichtbaar genomineerd voor de NS Publieksprijs 2019. Help Murat deze prijs te winnen en stem via www.nspublieksprijs.nl/boek/wees-onzichtbaar.
Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.
De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich 's avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam - als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert - groeit het verzet tegen de vader.
Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt die tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de daaropvolgende jaren definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.
Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2019
Winnaar Libris Literatuur Prijs 2018
Winnaar Boekhandelsprijs 2018
Het beste boek van 2017 volgens NRC Handelsblad en bol.com
Over Wees onzichtbaar:
'Boeiend en meeslepend.' - NRC
'Leest als een trein.' - Het Parool
'Met soepele pen geschreven.' - Trouw
'Aanstekelijk en levendig.' - De Standaard
'Prestatie van formaat.' - De Volkskrant
'Een monument van een boek.' - Jeroen Pauw
Begin veertiende eeuw. Wie erin slaagt een jaar en een dag binnen de stadsmuren van Barcelona te wonen, is vrij mens volgens het plaatselijk recht. De Catalaanse boer Bernat glipt door de poort naar binnen en redt zo zijn babyzoon Arnau van een leven als lijfeigene. Het kind groeit op in de bruisende binnenstad, waar een kathedraal in aanbouw is: de Santa María del Mar. Samen met zijn boezemvriendje Joan werkt hij mee. In de loop der jaren gaat het Arnau als vrij man voor de wind: hij overleeft honger, oorlog en zelfs de zwarte dood. Maar dan belandt hij door verraad in de kerkers van de Inquisitie. Wat is zijn vroegere vriendschap met Joan nog waard?
Ildefonso Falcones is een Catalaan in hart en nieren. Hij woont in Barcelona en werkt daar als advocaat. De kathedraal van de zee is zijn debuut, waaraan hij vier jaar gewerkt heeft. De roman is een enorme bestseller in Spanje, en de vertaalrechten zijn verkocht aan achtentwintig landen.
In Under the Dome (Gevangen) van bestsellerauteur Stephen King sluit een mysterieuze, onzichtbare energiekoepel het stadje Chester's Mill in Maine plotseling af van de buitenwereld. Wie binnen is, kan er niet meer uit, en van buiten kan er niemand meer in. Zelfs met raketten lukt het niet de koepel open te breken. Gevangen in de koepel grijpt 'Grote' Jim Rennie, de meest corrupte man van de stad, zijn kans. Binnen enkele dagen weet hij de macht naar zich toe te trekken en voert hij een schrikbewind waarbij hij zijn medebewoners terroriseert en intimideert. Ondertussen verslechtert de luchtkwaliteit in Chester's Mill en begint de tijd voor de inwoners te dringen... 'Het beste boek van Stephen King ooit.' Lee Child 'Gevangen is bijna 1000 pagina's ouderwets thrillen en chillen.' Veronica Magazine