In `Lucy aan zee' van Elizabeth Strout wordt Lucy Barton losgerukt uit haar ordelijke schrijversleventje in Manhattan doordat de wereld begin 2020 in lockdown gaat. Haar ex-man William, met wie ze nog vaak contact heeft, neemt haar op sleeptouw naar een klein stadje in Maine. De daaropvolgende maanden zijn Lucy en William ondanks het ingewikkelde verleden dat ze delen op elkaar aangewezen, in een huisje aan de kolkende, grauwe zee, terwijl de wereld ten onder lijkt te gaan.
In `Ik heet Lucy Barton' van Elizabeth Strout volgen we Lucy Barton die langzaam aan het herstellen is van wat een simpele operatie had moeten zijn. Haar moeder, die ze jaren niet gezien heeft, komt op ziekenbezoek. Door te praten over mensen die Lucy nog uit het dorp van haar jeugd kent zoeken ze aarzelend toenadering tot elkaar. Maar net onder de oppervlakte ligt nog steeds de spanning die al die tijd tussen hen in heeft gestaan.
Ik heet Lucy Barton is een intiem, diep empathisch en fenomenaal geobserveerd portret van de kwetsbare band tussen moeder en dochter.
Olive Kitteridge is gepensioneerd. Haar leven lang heeft ze lesgegeven aan de kinderen van Crosby, een idyllisch gelegen kuststadje in Maine. Haar leerlingen hadden vaak een ander beeld van haar dan zijzelf; nooit een blad voor de mond nemend, in haar eigen ogen altijd oprecht, was ze toch meer gevreesd dan geliefd. Na haar pensionering wordt Olive meer dan ooit betrokken bij de menselijke drama's achter de keurige façades van het stadje, waardoor haar leven een diepere betekenis krijgt.
De succesvolle HBO-serie met Frances McDormand in de hoofdrol werd genomineerd voor drie Golden Globes.
`Het verhaal van William' van Elizabeth Strout gaat over Lucy Barton: wonend in New York, succesvol schrijfster en de moeder van twee volwassen dochters. Haar tweede echtgenoot is onlangs overleden. William is altijd een raadsel voor haar geweest. Ze is ooit met goede reden bij hem weggegaan. Toch hebben deze twee in al die jaren sinds hun scheiding een hechte, vriendschappelijke band met elkaar gehouden. Het verbaast Lucy dan ook niet wanneer William haar vraagt samen met hem een familiegeheim te onderzoeken dat hij onlangs heeft ontdekt. Een geheim dat een geheel nieuw licht zal werpen op alles wat William meende te weten over de mensen die hem het meest na staan, en onvermijdelijk ook over hemzelf.
`Opnieuw Olive' van Elizabeth Strout is het vervolg op de alom geprezen roman `Olive Kitteridge' uit 2008. Olive Kitteridge geldt als een van de meest herkenbare, iconische romanpersonages van de afgelopen decennia. Bot en een tikkeltje koppig, maar ook kwetsbaar en verrassend gevoelig: Olive Kitteridge is terug. Een paar jaar ouder, en vele veranderingen verder. Ze moet haar leven leren delen met haar tweede man, proberen de relatie met haar zoon te herstellen, omgaan met verlies en eenzaamheid, zich openstellen voor nieuwe levenslessen - en als altijd een luisterend oor bieden aan de andere inwoners van Crosby, Maine.
`Olive Kitteridge' werd met de Pulitzerprijs bekroond, en werd door HBO tot een miniserie gemaakt die maar liefst acht Emmy's ontving.
In `Niets is onmogelijk' resoneert opnieuw de stem uit Strouts alom geprezen roman 'Ik heet Lucy Barton'. In dat boek roddelden Lucy en haar moeder in het ziekenhuis over de mensen uit hun dorp. De onsentimentele, diep menselijke stem van Lucy kleurde hun herinneringen weemoedig en troostend tegelijk. Nu, een aantal jaren later, komen de mensen uit Lucy's verleden nog een keer aan bod. Hele levens in al hun complexiteit worden voor heel even opgeroepen en met elkaar verbonden in negen indringende verhalen. `Niets is onmogelijk' is een cadeau aan elke lezer die zich wellicht afvroeg hoe het jaren later met Lucy Barton zou gaan. Maar het is ook een inkijkje in een fictief universum dat uniek is in de hedendaagse literatuur.