In 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' lukt het Bill Bryson om wetenschappelijke kennis uit onder andere de geologie, scheikunde, kwantumfysica, paleontologie en sterrenkunde voor een groot publiek te ontsluiten. Hij doet dat op zo'n heldere en spannende wijze dat ook degenen die altijd in slaap vielen tijdens de natuurkundeles Bryson met veel plezier zullen volgen op zijn avontuurlijke reis door de bètawetenschappen.
Aandachtsexpert Cal Newport legt in `Digitaal minimalisme' uit hoe je doelbewust kan omgaan met digitale overvloed. Steeds meer mensen maken zich zorgen over de invloed van de computer en met name de smartphone op onze concentratie, sociale relaties en tevredenheid. Op z'n minst zien we dat ze ons enorm veel tijd kosten - tijd die niet aan andere zaken kan worden besteed.
In dit boek biedt Newport je een eenvoudige en praktische methode om je tijd online radicaal terug te brengen door je alleen nog te richten op een selecte hoeveelheid activiteiten en doelen. Niet minderen, laat staan stoppen, maar de technologie zeer doelbewust gebruiken. Newport doet dit vanuit de overtuiging dat e-mail, sociale media en andere online tools zinvolle hulpmiddelen zijn. Deze hulpmiddelen mogen ons gedrag en onze dagindeling echter niet gaan beheersen.
Nadat hij jarenlang niet meer in zijn geboorteland is geweest, besluit Bill Bryson de Verenigde Staten opnieuw te bezoeken. Hij volgt de Appalachian Trail, een wandelpad van 3500 kilometer van Georgia naar Maine, en aanschouwt een adembenemend landschap. Maar het biedt Bryson ook oneindige mogelijkheden om meedogenloos commentaar te leveren op zijn medereizigers.
Tijdens de tocht wordt hij gegijzeld door Mary Ellen, die alles weet van wandelen en die haar mening met iedereen wil delen. Daarnaast ontmoet hij een stel zeer onbekwame padvinders en een man die zich Chicken John noemt en altijd de weg kwijt is. Maar het grappigst is zijn mopperige, mollige schoolvriend Stephen Katz, die hem tijdens de hele wandeling vergezelt. De ongemakkelijke, maar amusante verhouding tussen Bryson en zijn vriend zorgt voor bijzonder geestige situaties en conversaties.
In `De zomer van 1927" vervlecht Bill Bryson de zinderende zomer, waarin zo veel gebeurde in de Verenigde Staten en waar zij de eerste stappen zette naar volwassenheid, tot één groot avonturenboek. In deze zomer, waarin de Amerikaanse effectenbeurs floreerde, de president slechts vier uur per dag werkte, een honkballer genaamd Babe Ruth het spel voorgoed veranderde, een beeldhouwer het idiote plan had opgevat om vier reusachtige hoofden in een berg te houwen, een gigantische overstroming gebieden rond de Mississippi blank zette en een onbekende vliegenier de bekendste man ter wereld werd. Het was ook de zomer waarin kranten in opkomst waren, de televisie uitgevonden werd, een bomaanslag werd gepleegd op een school in Michigan, Al Capones macht zijn hoogtepunt bereikte, een ondoordachte beslissing genomen werd die tot de Grote Depressie zou leiden.
Bill Brysons kennis over Groot-Brittannië ontwikkelde zich van `weet bijna niets', naar `grondige vertrouwdheid', tot `complete verbijstering: wat weet ik eigenlijk weinig'. Ineens realiseert Bryson zich namelijk dat hij in een land woont dat zich zo snel ontwikkelt dat het hem vreemd aandoet, een plek vol beroemdheden wier namen en talenten hij niet kan onderscheiden, acroniemen die hem moeten worden uitgelegd, gespreksonderwerpen die hij niet langer kan volgen. En precies op dat moment wordt Bryson opgeroepen om een test te doen voor het Brits staatsburgerschap.
Twintig jaar na zijn eerste kennismaking met Groot-Brittannië, die hij uitgebreid heeft beschreven in Een klein eiland - een van de meest geliefde reisboeken van de afgelopen decennia - besluit hij tot een gloednieuwe reis om `zijn' land te herontdekken. Wederom leidt dat tot hilarische anekdotes waarmee hij de typische kijk van de Engelsen op hun eiland schitterend tot uitdrukking weet te brengen.
Bill Bryson toont in Het lichaam dat er geen wonderbaarlijker verhaal bestaat dan dat van ons eigen lichaam. In zijn bestseller Een kleine geschiedenis van bijna alles maakte Bill Bryson de wetenschap over het ontstaan van de wereld op onweerstaanbare wijze toegankelijk voor miljoenen lezers. Nu richt hij zijn aandacht op de kleinste eenheid van ons bestaan: onszelf. Want elk mens is een universum op zich, bestaande uit 37,2 biljoen cellen. Als je elke streng DNA uit onze cellen achter elkaar zou leggen, zou dat een lint opleveren van 16 miljard kilometer. We worden bewoond door 40 000 soorten microben. En hoe vaak denk je dat je per dag met je ogen knippert? Het antwoord: 14 000 keer, waardoor we zo'n 23 minuten per dag met gesloten ogen doorbrengen. In Het lichaam neemt Bryson ons mee op een fascinerend avontuur van kop tot teen. Uitzonderlijk rijk aan informatie, onderhoudend, vol humor: dit is Bill Bryson op zijn best.