In `De huisvriend' van Bertram Koeleman is Jonas Balsam beheerder van het landgoed Storm Lake en ogenschijnlijk de enige bewoner. Wat niemand weet is dat hij al bijna twintig jaar het bestaan van de mensenschuwe Benjamin Krendler verbergt. Het bewaken van deze precaire constructie is Balsams werkelijke dagtaak. Menselijk contact wordt vrijwel helemaal geweerd. De enige complicerende factor is `de huisvriend', een emeritus hoogleraar die Benjamin wekelijks colleges aan huis geeft. Het is dan ook deze figuur die een onhoudbare keten van gebeurtenissen in gang zet. Niet alleen dreigt hierdoor zijn beschermeling aan de buitenwereld te worden blootgesteld, ook moet Balsam onder ogen zien waarom hij zijn leven zonder enige reserve opoffert voor dat van een ander.
Judith worstelt met wie ze is, wat ze wil en waar ze vandaan komt. Meer nog dan dat worstelt ze met haar achtergrond. Zonder vader en moeder groeide ze op bij haar oma, een Auschwitz-overlever. Inmiddels dementeert haar oma en leeft ze steeds meer in haar traumatische verleden. Om dichter bij haar oma te komen en haar verleden te begrijpen, gaat Judith als edelfigurant spelen in een film over de Tweede Wereldoorlog. Maar kan fictie de brug tussen die generaties, tussen slachtoffer en buitenstaander, wel slaan? In Draaidagen richt de verteller zich rechtstreeks tot haar oma. Ze vertelt niet alleen over de dagen op de set, maar ook over oma's jeugd en geschiedenis. Door deze bijzondere vertelvorm zit Bianca Boer niet alleen de lezer dicht op de huid, maar staat ze toe dat Judith haar verwarde oma haar verhaal teruggeeft. En hebben we niet allemaal een verhaal nodig?
Bianca Boer schreef met Draaidagen een ontroerende, ingenieuze debuutroman over trauma, de oorlog, familiebanden en verhalen.
In `Na de moord in Amsterdam' keert Ian Buruma zeventien jaar na de moord op Theo van Gogh terug naar de `plaats delict' en vraagt zich af wat er veranderd is en wat niet. Nederland belandde in een identiteitscrisis. Van Gogh liet zich provocerend uit, maar vóór 2 november 2004 was het ondenkbaar geweest dat iemand in ruimdenkend Nederland deze prijs voor zijn mening zou moeten betalen. Ian Buruma probeerde de crisis te doorgronden. Zijn boek stuitte destijds op kritiek van mensen die de islam zagen als een bedreiging voor `onze westerse waarden'. In hoeverre hadden deze critici gelijk? En hoe heeft de reactie op de moord op Van Gogh zich verder ontwikkeld? Buruma's nieuwe essay bij dit nog steeds actuele boek is een belangrijke bijdrage aan het felle debat over rechts-populisme, de vermeende islamisering van het Westen, en het `multiculturele drama' dat sommigen hadden voorspeld.
Stephen Hawking begon zijn carrière in de theoretische natuurkunde, maar zijn bekendheid berustte niet op zijn wetenschappelijke bijdragen. Hij was een meester in zelfpromotie, organiseerde feesten voor tijdreizigers, claimde de overwinning op problemen die hij niet had opgelost en verkeerde in kringen van miljardairs. Hoewel gekluisterd aan zijn rolstoel en afhankelijk van anderen slaagde Hawking er steeds in de mensen om hem heen te boeien - en ze te gebruiken. Wetenschapsjournalist Charles Seife onthult hoe Hawking te boek zou komen te staan als het grootste genie van de mensheid. Het is het verhaal van een man wiens aanvankelijke genialiteit in de natuurkunde werd geëvenaard door zijn genialiteit in het construeren van zijn eigen mythe.
In `De nee-club' leggen Linda Babcock en haar mede-auteurs de mechanismen bloot achter de ongelijke taakverdeling op het werk en laten ze zien hoe vrouwen kritischer kunnen kijken naar de taken die ze op zich nemen. Waarom zijn het relatief vaak vrouwen die bijvoorbeeld het bedrijfsfeest organiseren of nieuwe medewerkers inwerken? De auteurs van dit boek ontdekten dat deze taken, die maar weinig individuele waardering of carrièrekansen opleveren, inderdaad buitenproportioneel vaak bij vrouwen terechtkomen. Als ware wetenschappers besloten ze hier onderzoek naar te doen, en om elkaar te helpen vaker nee te zeggen tegen zulke `niet-promotiewaardige taken' richtten ze de Nee-club op. In `De nee-club' geven ze organisaties tools en technieken om een eerlijkere werkplek te creëren. Dit boek verandert de manier waarop we denken over de positie van vrouwen op het werk én laat zien hoe we die kunnen verbeteren - inclusief tips om zelf een Nee-club op te zetten.
De omzet verhogen blijkt voor veel organisaties een onbereikbaar doel. Verkoopprocessen zijn niet consistent, de managementinformatie is niet op orde en crm-projecten lopen zelden soepel. Verkopers en accountmanagers halen er niet uit wat erin zit en creeëren geen lerende organisatie. En dan is er natuurlijk nog de klant. Die moet maar kopen wat de verkoper aanbiedt, anders is hij alleen maar lastig. De klant centraal stellen lezen we steeds meer, maar wat betekent dat eigenlijk?
Dit is een boek voor verkopers in alle bedrijfstakken: zij die dagelijks met de klant praten en hun managers. Wessel Berkman beschrijft hoe je je verkooporganisatie structureel opbouwt. Geen fata morganas, geen sunshine-pump-verhalen meer, maar een logische, overzichtelijke en actiegerichte methode, met eenduidige processen en uitdagend management.
Het doel is een eenduidig verkoopplatform zonder informatieverlies in te richten. Heldere, uitdagende communicatie tussen de verkopers onderling en hun managers, en tussen de verkoper en zijn klant: dat is het principiële idee, dat zich al ruimschoots in de praktijk bewees.
Je kunt direct met dit boek aan de slag om de eerste resultaten te boeken.
Als er één vogelsoort is die het verdient om uitgeroepen te worden tot de vogel van Nederland, dan is het de grutto. Maar inmiddels gaat het helemaal niet zo goed met hem; het boerenland is zodanig veranderd dat grutto's daar niet meer kunnen leven. In veertig jaar tijd is twee derde van de grutto's uit Nederland verdwenen.
Albert Beintema beschrijft hoe grutto's hun jongen grootbrengen en hoe ze op spectaculaire wijze naar Afrika trekken. Hij laat zien hoe bijzonder deze vogel is en hoe belangrijk hij is als symbool voor de natuur en het cultureel erfgoed. Het is aan ons om te beslissen of wij de grutto willen behouden. Beintema heeft zijn keuze al gemaakt, al was het alleen maar omdat er niets mooiers te bedenken is dan een groepje baltsende grutto's die luid schreeuwend door een mooie voorjaarslucht boven een bloemrijke weide achter elkaar aan jakkeren.
Prestaties van mensen hebben steeds meer invloed op de bedrijfsstrategie. Die prestaties moeten dan wel gemeten kunnen worden. Op basis van de succesvolle Balanced Scorecard hebben de auteurs van dit boek een nieuwe methodiek ontwikkeld, de HR-scorecard. Daarmee kan human resources management ingepast worden in de algemene strategie van bedrijven en kan men human resources managen als een onderdeel van het bedrijfskapitaal. Bovendien wordt het mogelijk om met de HR-scorecard een koppeling te maken tussen menselijke prestatiemeting enerzijds en meetfactoren zoals omzet- en winstcijfers anderzijds. Aan de hand van een onderzoek bij 3000 bedrijven hebben de auteurs een model ontwikkeld dat bestaat uit 7 stappen. Zij beschrijven uitgebreid de verschillende stappen met een praktische toelichting hoe deze kunnen worden geïmplementeerd in de bedrijfsvoering. 'De HR-scorecard' is daarmee een boek dat een model neerlegt voor prestatiemeting in relatie tot strategie. Dit zal vele managers behulpzaam zijn in hun zoektocht naar betere instrumenten voor human-resources-management.
Het zijn de nadagen van een hippe planeet, waar kantoren in brand staan, maar er vindt ook stadsvernieuwing plaats in Kwaad gesternte, het debuut van Hannah van Binsbergen. Een veelstemmige wereld waarin Sint Franciscus meespreekt, ook Baudelaire, maar vooral Hannah van Binsbergen, de slapeloze scholier die liefde in de strijd wil betrekken, maar die jaren later op het jeugdjournaal opeens ziet dat ze `nooit geactualiseerd' zal worden.
Lichaam en geest zijn in volle kracht aanwezig, en staan elkaar constant in de weg. Dat is ongemakkelijk en (daarom) ook grappig. Van Binsbergen zoekt de uitersten, niet het midden. Haar werk is geëngageerd en eenzelvig. Julia is goed. Sylvia is slecht. Deze gedichten gaan over wat zwarte magie en politiek radicalisme gemeen hebben.
`Vrouw doet dit, dat -' van Sytske Frederika van Koeveringe is een sprankelend, speels, krachtig en nietsontziend onderzoek naar het leven met en ná kanker en de bevrijdende rol van dagboekschrijven met een geheel eigenzinnige kijk op het leven door een autonome kunstenaar.
Als Sytske Frederika van Koeveringe de diagnose borstkanker krijgt, grijpt ze terug op dagboekschrijven, iets dat ze sinds haar kinderjaren heeft gedaan. Pas in haar twintiger jaren, na het lezen van een dagboek van Susan Sontag, beseft ze dat dagboekschrijven iets is dat mag bestaan en serieus wordt genomen. Het opgaan in het schrijven biedt haar de vrijheid om grip te krijgen op de totale absurditeit van het bestaan. Op een frisse, eigenwijze, diep associatieve en obsessieve manier schrijft Van Koeveringe over grote thema's als angst, huilen, hoofdhaar en de geweldige kracht van proza, afgewisseld met absurde dialogen met haar vrienden, kennissen, haar ouders en artsen.
In `De rimpel van de tijd' zijn van Martin Amis de beste stukken van de afgelopen dertig jaar verzameld, en dat levert een boek op waarin de grootste literatuur van de vorige eeuw vlijmscherp wordt geanalyseerd en waarin hij schrijft over populaire cultuur. De verhalen over sport, Las Vegas en pornografie behoren tot de grappigste essays over onze tijd die ooit zijn geschreven. Aan politiek valt niet te ontsnappen in deze tijd, en Amis is dan ook genadeloos over Rusland, het Engelse koningshuis en vooral Donald Trump. Een van de weinige voordelen van diens uitverkiezing, is het feit dat Martin Amis over hem schrijft.
Martin Amis is een van de belangrijkste levende romanschrijvers. Minder bekend is dat hij als essayist vrijwel net zo sterk is.
Steeds vaker verschuilt Luise Zingg zich in de jachthut die ze vroeger had bij het IJzeren Gordijn. Daar verliest ze zich in herinneringen aan haar jeugd in de oorlog, haar dubbelleven als spionne en haar liefde voor een Stasi-officier.
Haar oude jachtveld wordt ook een toevluchtsoord voor Merel Alvarez, een jonge Nederlandse die na de dood van haar moeder haar heil zoekt op het Duitse platteland. Ze hoort de verhalen die rondgaan over de oude jaagster, vraagt haar Stasi-dossier op en leert zelf jagen.
Het wordt winter. De spoken van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog winnen terrein en de levens van de twee vrouwen raken meer en meer verstrengeld.
Olifantenpaadjes zijn de slimme, alternatieve weggetjes die mensen zelf maken naast de bestaande officiële wegen. Ze zijn efficiënter dan de officiële bedachte structuur en iedereen maakt er zonder aarzeling gebruik van. An Kramer laat zien dat er ook binnen organisaties olifantenpaadjes bestaan, in de vorm van de informele organisatie: de energie, connecties, werkwijzen en ideeën die onzichtbaar onder de medewerkers leven, naast de formele hiërarchie.
Kramer nodigt je uit om meer oog te krijgen voor die informele organisatie, je erin te verdiepen en haar te gebruiken voor het aanpakken van complexe verandervraagstukken. Met behulp van haar grondige en fundamenteel nieuwe aanpak creëer je niet alleen blijvende verandering, maar bouw je eveneens aan de positieve veerkracht die organisaties duurzaam maakt en draag je bij aan toekomstbestendige, zelfsturende en creatieve organisaties.
An Kramer is organisatiecoach en veranderexpert met een speciaal oog voor de kracht van informele netwerken van organisaties. `Het kan wel, want het kan anders' is haar motto. Ze onderzoekt, schrijft en spreekt daarnaast over vormen van leren die individu, organisatie en maatschappij verbinden. Ze werkt vanuit haar onderneming Nomadisch Veranderen en is als associate verbonden aan de Baak en Twynstra Gudde.
In `Picture perfect' schetst Kelli van der Waals een levendig en zeldzaam openhartig beeld van de smartphone generatie. Als iets de huidige generatie tieners van de voorgaande onderscheidt, is het dat zij de eersten zijn die van meet af aan een publiek leven leiden. Voor hen gaat het online leven op snapchat, Instagram en whatsapp vanzelfsprekend hand in hand met het offline leven. Van der Waals volgde jarenlang tientallen Nederlandse tieners en tekende hun verhalen op. Het resultaat is een dubbelvoudig snapshot: een momentopname uit het leven van deze snel veranderende tieners, én van de zich eveneens snel ontwikkelende relatie die we allemaal hebben met de nieuwe technologieën en media.
Negen vrouwen die na de politieke omwenteling in hun land hun levens elders zonder klagen weer opbouwden
'Het boek schetst mooi en op indringende wijze de levens van op zich alledaagse vrouwen die door het lot in den vreemde zijn beland en daar op hun eigen wijze overeind weten te blijven. Het zijn levensverhalen die je stuk voor stuk bijblijven.' - juryrapport Zeeuwse Boekenprijs
Native English for Nederlanders legt al deze grammaticale en culturele valkuilen van het Engels bloot. Deze survivalgids voor het Engels legt zich vooral toe op de verraderlijke korte woorden en alledaagse uitdrukkingen die Nederlanders vaak verkeerd gebruiken. Na het lezen van dit boek zult u nooit meer zeggen Welcome in Amsterdam of I am working for Shell. Belangrijker nog, dit boek geeft waardevolle inzichten in alle aspecten van de Angelsaksische cultuur die invloed hebben op deze wereldtaal, dit allemaal opgeschreven vanuit het perspectief van een Amerikaan die een omgekeerde reis in de Nederlandse taal en cultuur heeft afgelegd.
Dimitri Verhulst schrijft romans, verhalen, toneel, libretto's en songteksten, en hij wijdt zich ook - zij het op zeer gezette tijden - aan de poëzie. In 2001 verscheen Liefde, tenzij anders vermeld, destijds gebloemleesd door Gerrit Komrij en onlangs nog door Ilja Leonard Pfeijffer in zijn monumentale inventarisatie van de moderne poëzie.
Sindsdien werkte hij gestaag voort aan een dossier teksten die een amalgaam vormen van gedichten, liedteksten (o.a. voor Wende Snijders) en de veelgeroemde teksten voor de televisieserie Made in Europe.
`Een ontaarde moeder, een koolviswijf, een praktiserend nudist' - zo typeerde Joke Smit zichzelf in een van haar boeken. Ze maakte zich al los van het geloof van haar ouders toen dat nog niet in de mode was. Ze had al een vrij huwelijk toen de seksuele revolutie nog niet in zicht was. En ze combineerde het moederschap met een volledige baan toen werken voor getrouwde vrouwen nog als taboe werd beschouwd.
In 1967 werd ze beroemd met `Het onbehagen bij de vrouw'. Dat artikel, waarin ze ook haar eigen ervaringen als vrouw en als werkende moeder beschreef, werd het startschot voor de Tweede Feministische Golf in Nederland. Korte tijd later richtte ze, samen met Hedy d'Ancona, de actiegroep Man Vrouw Maatschappij op, manifesteerde ze zich in de PvdA en werd ze de motor achter talloze feministische initiatieven. Joke Smit bleef daarbij haar eigen koers varen. Haar feminisme was radicaal, haar politieke strategie sociaaldemocratisch, haar inborst calvinistisch en haar levenshouding libertair.
Als je werkt, ervaar je druk. Soms is dat gezonde stress om een klus te klaren. Maar vaak is het: hoge werkdruk, overwerken, nergens genoeg tijd of rust voor hebben. Dan wordt werken onplezierig en een kwestie van stug doorgaan. Gelukkig kan iedereen leren (nog) beter om te gaan met die werkdruk.
De oplossing: leren om soepel en met aandacht te schakelen tussen actie en reflectie. Dat is mindfulness. Je voelt je er meer ontspannen door, veerkrachtiger en minder opgejaagd. En dat merk je: je hebt meer overzicht, werkt effectiever samen en bent een stuk creatiever.
In dit boek leert Wibo Koole je in acht weken mindfulness te gebruiken om je werkende leven aangenamer te maken. Hij laat zien hoe je met eenvoudige oefeningen los kunt komen van de dagelijkse stress en frustratie, en met een heldere geest je werk effectiever kunt aanpakken. Zo word jij je werk de baas in plaats van andersom!
Etta Palm, alias barones d'Aelders (1743-1799), is een vergeten heldin uit onze geschiedenis. Ze groeide op in een bescheiden milieu in Groningen, trouwde, scheidde, zocht en vond het avontuur in Parijs, waar ze carrière maakte als maîtresse in de hofkringen van Versailles. Haar momentum breekt aan tijdens de Franse Revolutie, een tijd van ongekende werveling, waarin al het denkbare plotseling mogelijk wordt. Meegesleept door de nieuwe geest die in Parijs gaat heersen, begint Etta gretig aan een tweede leven. Ze stort zich in de politiek, richt een feministische club op ter verdediging van de vrouwenrechten en wordt onderwijl verliefd op de twintig jaar jongere jakobijnse volksvertegenwoordiger Claude Basire. Tegelijkertijd raakt ze als geheim informante van de raadpensionaris betrokken bij de internationale politiek, waar ze zich al snel ontpopt tot dubbelspionne in het diplomatieke verkeer tussen het nieuwe Frankrijk, de Nederlandse Republiek en het militante Pruisen. Totdat de oorlog uitbreekt, die aan alle mogelijkheden een einde maakt. Juist dan, als haar rol lijkt te zijn uitgespeeld, vindt Etta haar ware Missie.
In `100 dingen die succesvolle mensen doen' helpt Nigel Cumberland je om dichter bij je doelen te komen en je leven en werk meer geïnspireerd en gefocust te maken. De 100 thema's klinken eenvoudig, maar dringen door tot de kern. Met zijn inzichten en oefeningen kun je werken aan een optimale mindset en het ontwikkelen van effectieve gewoonten. Enkele thema's:
- Wees nieuwsgierig
- Kom op tijd thuis
- Doe wat je zegt (beloof dus niet te veel)
- Omarm de positieve kanten van technologie
- Denk na voordat je op `Verzenden' klikt
- Focus op karakter, niet op populariteit
- Sluit vriendschap met je verleden
Izak is een waargebeurde geschiedenis die de vorm aanneemt van een Ambonees sprookje. De kleine Ambonees Izak droomt ervan de pianomuziek zoals hij heeft meegemaakt in de grote salon van njonja Alma zelf te beheersen. Maar op een dag is de salon vernield, de vleugel weggevoerd. Izak gaat op zoek, de oorlog in. Wat voor anderen de chaos van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is, ervaart hij als vrijheid. Het geluid van de regen die hij 's nachts op de bladeren hoort vallen, symboliseert de kracht van muzikale expressie. Izak is het verhaal van kinderogen, van een verbeelding waar het verstand niet bij kan.
In 1927 verrees Asterdorp, een wijk voor `ontoelaatbaren', asocialen, aan de noordkant van het IJ. Om de wijk stond een muur, erachter lag een ideaal: verheffing van de armste, lastigste arbeiders tot beschaafde burgers. Aan de hand van archiefonderzoek, verslagen van opzichteressen en gesprekken met oud-bewoners vertelt Steinmetz deze geschiedenis van binnenuit.
De realiteit achter het ideaal blijkt verre van idyllisch. En de Amsterdamse politiek was een slangenkuil, met Arie Keppler en wethouders Wibaut en De Miranda in de hoofdrollen. Het doek leek te vallen voor Asterdorp maar een bittere toegift volgde: de Duitse bezetter maakte er een Joods getto van. In 1955 werd de wijk stilletjes gesloopt.
In Asterdorp wordt deze wrange Amsterdamse geschiedenis voor de vergetelheid behoed. Dat is nodig, want de vraag `Hoe ver mag de overheid het privéleven van burgers betreden?' is prangender dan ooit.
In "Kroniek van een verzonnen" leven, geschreven door Charles Ducal (Leuven, 1952), komt in een van godsdienst en plichtsgevoel doordrenkt milieu op het Vlaamse platteland een zesjarige jongen thuis met zijn eerste rapport: honderd op honderd. Die prestatie wordt de drijfveer van zijn leven: de beste zijn, altijd en overal. Maar een andere ervaring is minstens zo bepalend voor zijn verdere leven: hij is getuige van een verkrachting die eindigt in doodslag. Het daardoor ontstane trauma tekent hem voorgoed in zijn omgang met de vrouw en zijn worsteling met seksualiteit. Lichamelijkheid en seks zijn van een verboden, lagere orde. Pas als ouder wordende man komt hij via een aantal confronterende situaties en ontmoetingen in het reine met zichzelf. Deze roman schetst via een ragfijn netwerk van draden tussen de wereld van het kind en die van de oude man een mensenleven van de vroege jeugd tot de dood.