In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog volgden het aantal bovennatuurlijke gebeurtenissen in het door oorlog verscheurde Duitsland elkaar in een rap tempo op. Miljoenen mensen werden getroffen door schijnbaar ongeneeslijke ziekten (waaronder blindheid en verlamming) en een golf van apocalyptische visioenen woedde door het land. Messiaanse gebedsgenezers stonden vanuit het niets op, gebedsgroepen voerden duiveluitdrijvingen uit en enorme menigten reisden door het land om een glimp op te vangen van verschijningen van de Maagd Maria. Het meest opvallend was dat tientallen mensen hun buren van hekserij beschuldigden, waarna zij op hun beurt voor de rechter werden gesleept op beschuldiging van laster, mishandeling en zelfs moord. Wat deze gebeurtenissen - na een vernietigende oorlog en de Holocaust - met elkaar verbond, was een wijdverbreide obsessie met het kwaad.
Waar vele geschiedwerken de snelle overgang van Duitsland van genocidale dictatuur naar liberale democratie benadrukken, zet Een bezeten land het giftige wantrouwen, de diepe bitterheid en de spirituele malaise daartegenover. De veelgeprezen historicus Monica Black put uit niet eerder gepubliceerd materiaal en beweert dat de obsessie met het bovennatuurlijke het gevolg was van de onuitgesproken schuld en schaamte van een natie die opmerkelijk stil was over wat 'het meest recente verleden' werd genoemd. Deze schaduwgeschiedenis verandert onherroepelijk onze kijk op het naoorlogse Duitsland en onthult het beladen emotionele leven van het land, de morele onrust en de kosten van het proberen begraven van een gruwelijke erfenis.
'Wanneer er gevochten moet worden, moet er maar gevochten worden. Je kunt jezelf niet ontrouw worden. Je kunt jezelf ook niets wijsmaken. We stonden ervoor. We hebben gedaan wat we moesten doen, wat we konden doen. Niet meer en niet minder.' Janny Brandes-Brilleslijper
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.
Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van nsb-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank.
't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.
Het kwaad kwam niet van buiten, maar uit onszelf. Om het moerasland heen blijven fietsen en alleen op het prille bloemenveld wijzen, is lui en gevaarlijk. Alles wat toen gebeurd is, kan per definitie nogmaals gebeuren en die kans wordt alleen maar groter als er geen streven is het gebeurde ten minste te onderzoeken.
Sinds de verschijning van 't Hooge Nest in november 2018 hebben talloze lezers Roxane van Iperen geschreven. Ontroerende brieven met ontboezemingen over de oorlog, over onbesproken leed en over opgroeien in een door trauma's getekend gezin. Maar ook kwam er nieuwe informatie over personen uit 't Hooge Nest aan het licht, die door deze publicatie wordt ontsloten.
Een simpel streven zoveel mogelijk stemmen aan het woord te laten. Geen historici, onderzoekers of oorlogskenners, hoewel die niet zijn uitgesloten, maar willekeurige lezers die zich geroepen voelden hun persoonlijke ervaringen op te schrijven over gebeurtenissen nu of uit die tijd.
Samen met de 4-meilezing Stemmen uit het diepe die ze in 2021 uitsprak, de Cleveringalezing en het aangrijpende relaas over de ontruiming van de psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch in 1943, vormen deze brieven een reflectie op de realiteit van onderdrukking, wegkijken, moed en medemenselijkheid.
Het zwijgen hielp niet. In hoeverre de brieven iets van het zwijgen opheffen is niet te zeggen - zij die in het zwijgen volharden schrijven niet.
1940. Matilda's vriend Hans is in gevaar. Ze biedt hem haar zolder om te schuilen. Maandenlang zien ze elkaar enkel bij kaarslicht als zij hem eten komt brengen en kunnen ze niets anders dan fluisteren. Tot op een dag soldaten haar huis binnenstormen en ze Hans meenemen.
2018. Grace komt erachter dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geërfd van de grootmoeder van wie ze het bestaan niet wist. Grace duikt in het verleden van haar grootmoeder Matilda en stuit op dingen over zichzelf en haar familie die haar leven op z'n kop zetten.
Lees van Shari J. Ryan ook de prachtige roman Brief aan Isaac.
Mala Szorer groeide op in het Poolse dorp Tarnogrod, aan de rand van een dennenbos, en had de gelukkigste jeugd die iemand zich kan wensen. Maar wanneer de Duitsers Polen binnenvallen, wordt het geliefde dorp van de twaalfjarige Mala een getto en heerst er hongersnood. Mala neemt het heft in eigen handen, verwijdert dapper haar Jodenster en sluipt naar een nabijgelegen drop om te ruilen voor voedsel.
Op de terugweg ziet ze hoe haar dierbaren gedeporteerd worden en vindt ze een brief van haar zus die haar waarschuwt om weg te blijven. Om te overleven verschuilt ze zich diep in het bos, vergezeld door een zwerfkat die niet van haar zijde lijkt te wijken. De kat is niet alleen een welkom maatje tijdens een angstige en eenzame periode, maar ook een gids en een herinnering om hoopvol te blijven.
Denis Avey, een dappere jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Daar wordt hij in 1944 krijgsgevangen genomen. In het werkkamp in Duitsland waar hij terechtkomt, werkt hij zij aan zij met gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz. Denis is geschokt door de verhalen die hij van hen hoort en voelt het als zijn plicht er met eigen ogen kennis van te nemen en de wereld ooit zijn verhaal te kunnen vertellen.
Denis vat het gewaagde plan op van kamp te wisselen met een jonge joodse gevangene uit Nederland. Gekleed in diens smerige gestreepte kampkleding met gele ster loopt hij tussen andere gevangenen onder de poort met Arbeit Macht Frei Auschwitz binnen, niet wetende wat hem te wachten staat en of ze elkaar ooit weer zullen zien.
Kent, zomer 1940. Engeland staat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen uit het dorpje Chilbury komen in opstand. De dominee wil het kerkkoor opheffen omdat alle mannen zijn opgeroepen. De tijd is gekomen om traditionele patronen te doorbreken. Terwijl de oorlog door hun levens davert, proberen vijf zeer verschillende vrouwen en meisjes uit alle macht het thuisfront te inspireren met hun muziek. Dan wordt Chilbury getroffen door een bombardement.
Mika, een veertienjarige Joodse jongen, woont in het getto van Warschau. Wanneer zijn grootvader op straat wordt doodgeschoten, erft Mika diens jas. In de voering van de jas vindt hij een handpop. Zo wordt Mika poppenspeler. Hij vermaakt de kinderen van het getto maar wordt ook gedwongen voor de Duitse troepen op te treden. Tot op een dag het hele getto wordt ontruimd. Samen met zijn nichtje Ellie gaat Mika ondergronds. Een van zijn poppen, de prins, reist mee met de Duitse soldaat Max naar de hel van Siberië. Het zal twee generaties duren voordat Mikas poppen weer herenigd worden.
De poppenspeler van Warschau: een zeer aangrijpende roman over heldenmoed en de verschrikkingen van de oorlog. Verbluffend knap geschreven. Voor alle lezers van De jongen in de gestreepte pyjama en De boekendief.
Eva Weaver is schrijver, coach, psychotherapeute en uitvoerend kunstenaar. De gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog inspireerden haar tot het schrijven van deze roman. Ze verhuisde zestien jaar geleden van Duitsland naar Engeland en woont in Brighton.
http://twitter.com/evaweaver
De reiziger is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de nazipogroms, maar daardoor alles verliest: zijn bezittingen, zijn waardigheid en uiteindelijk ook zijn verstand. Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn achtervolgers te ontsnappen - van Berlijn naar Hamburg, van Nürnberg naar Aken. Hij verblijft wekenlang in treinen, wetende dat hij in de val zit, maar blijft desondanks geloven in het goede in de mens. Zelfs wanneer hij, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij aan dat idee vasthouden.
'De oorlogsbibliotheek is een dijk van een historische roman waar je het een en ander van opsteekt. En hij is nog spannend ook. Een topper.' Nederlands Dagblad
1918. Emmaline Balakin leeft meer in haar boeken dan in haar eigen leven. Maar wanneer ze bij het Dead Letter Office een envelop geadresseerd aan iemand uit haar verleden in handen krijgt, besluit ze op avontuur te gaan als bibliothecaresse aan het front.
1976. Kathleen Carre wil graag bewijzen dat ze verdient aangenomen te worden aan de United States Naval Academy. Maar niet iedereen wil vrouwelijke cadetten aan de Academy. Om zichzelf te beschermen zal ze moeten leren anderen te vertrouwen, zelfs als ze een geheim ontdekt dat haar ondergang zou kunnen betekenen...
In de lente van 1939 leidt de Joodse familie Kurc een redelijk normaal leven in Radom, Polen. Tot de oorlog uitbreekt. De vijf broers en zussen raken over vijf werelddelen verspreid.
Addy, musicus, weet een Braziliaans visum te bemachtigen. Jakob gaat in het verzet. Mila verbergt haar dochter in een klooster buiten Warschau. Genek belandt via een Siberisch strafkamp in Persië, waar hij zich aansluit bij het geallieerde leger. De zwangere Halina vlucht te voet over de Oostenrijkse Alpen de vrijheid tegemoet.
Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra ze terug is in het huis van haar jeugd weet Charlie weer waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten. Maar dan begint Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige jeuk in de barakken; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?
De ongelofelijke vlucht van een jonge Belg en zijn verschrikkelijke tocht door nazi-Duitsland
Toen de nazi's op 10 mei 1940 België binnenvielen, had de 34-jarige Edmond Vandievoet slechts één wens: zijn vaderland dienen als soldaat. Enkele weken later capituleerde België. Maar Edmond gaf zich niet gewonnen en vluchtte naar Frankrijk, waar hij zich aansloot bij het verzet. Meerdere malen wist hij uit handen van de Duitse bezetters te blijven. Uiteindelijk werd hij toch gearresteerd en gedeporteerd naar het beruchte concentratiekamp Buchenwald.
De ontberingen van de gevangenen waren onmenselijk: dwangarbeid, ondervoeding, foltering... Het schrikbewind van de SS was moordend. Zo stond de doodstraf op een poging tot ontsnapping. Maar niets kon Edmond stoppen. Hij is de enige die met succes kon ontsnappen uit Buchenwald. Daarna begon een minstens even gevaarlijke beproeving: een odyssee door nazi-Duitsland. Ondanks het constante oorlogsgevaar, de honger en de vrieskou bereikte Edmond opnieuw zijn dierbare vaderland.
Een onvergetelijke getuigenis over moed, doorzettingsvermogen en het zich nooit neerleggen bij het lot.
EDMOND VANDIEVOET (1906) was een man van de actie tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar leidde erna een rustig en onopgemerkt bestaan in Frankrijk, tot hij zijn buitengewone levensverhaal publiceerde. Van zijn autobiografiezijn inmiddels tienduizenden exemplaren verkocht.
Een epische oorlogsroman en een op ware feiten gebaseerde liefdesgeschiedenis van drie mensen - de getalenteerde glazenierster Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht, dichter Adriaan Roland Holst ('Jany' voor intimi) en de ambitieuze actrice Mies Peters - verbonden door hun hartstocht voor het theater, de beeldende kunst en de poëzie. De oorlog dwingt uiteindelijk iedereen om de keuze te maken tussen buigen of barsten, goed en fout, haat en liefde. Te midden van alle vernietiging, honger en geweld is de kunst de enige manier om te overleven.
De Brigade Piron bestond uit zo'n 2000 Belgische soldaten, onder wie Victor Hannes, die samen met de geallieerden Frankrijk, België en Nederland moesten bevrijden. Na zware gevechten in Normandië bevrijdden ze in 1944 hun vaderland, waar ze werden onthaald als nationale helden. Daarna trokken ze verder naar Nederland en Duitsland. Na de overgave van de nazi's in 1945 keerden Victor Hannes en zijn strijdmakkers elk terug naar hun thuis. Omdat hij het erg moeilijk had met zijn trauma's, ging Victor nooit naar herdenkingen. Tot enkele jaren geleden sprak hij zelfs nooit over de oorlog, maar nu vertelt hij het Belgische Band of Brothers-verhaal.
Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als nsb-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een 'Hitlerschool'. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi's, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft...
ELKE DAG EEN DRUPPEL GIF is een schitterend verhaal over een vader-zoonrelatie, uitsluiting en het verlangen naar liefde, en zet de lezer aan het denken over individuele keuzes die ook nu aan de orde kunnen zijn.
Wilma Geldof is sinds 2010 fulltime schrijver, columnist en schrijfdocent bij onder meer schrijfschool ScriptPlus. Voor dit boek pleegde ze veel research en interviewde ze twee mannen, nu 84 en 85 jaar oud, die opgroeiden in een nsb-gezin. Het resultaat is een indringend portret van een overtuigd nsb-kind dat de pech had op te groeien in het verkeerde gezin op het verkeerde moment.
Als 19-jarige sloot Louis Boeckmans uit Tessenderlo zich aan bij het verzet. Nadat hij werd verklikt, werd Louis zwaar gefolterd in het SS-kamp van Breendonk. Dat bleek slechts de prelude van de onmenselijke omstandigheden die hij moest doormaken in de concentratiekampen van Buchenwald en Dora. Desondanks overleefde Louis de Tweede Wereldoorlog. Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk in een concentratiekamp zijn beland, is hij de enige die nog kan getuigen. Historicus Pieter Serrien tekende dit onvoorstelbare oorlogsverhaal op en geeft historische duiding.
De joodse Eva Fastag was 25 jaar toen ze in juli 1942 bij de eerste jodenrazzia in Antwerpen werd opgepakt. In het verzamelkamp Dossinkazerne in Mechelen dwongen de Duitsers haar om de lijsten op te stellen voor de deportatie van joden naar Auschwitz. Van de meer dan 25.000 mannen, vrouwen en kinderen stierven de meesten er meteen in de gaskamers. Waar ze kon pleegde Eva verzet, maar ze kon niet vermijden dat ook haar familie werd vermoord. Pieter Serrien reisde naar Israël om er de unieke getuigenis van deze 102-jarige op te tekenen en geeft historische duiding bij haar oorlogsverhaal.
Audrey Hepburn is nog altijd een van de meest geliefde Hollywoodsterren, maar geen enkele van de over haar geschreven biografieën beschrijft haar intense ervaringen tijdens de vijfjarige bezetting van Nederland. Tijdens de oorlog nam Hepburn deel aan het verzet, assisteerde ze dokters bij de Slag om Arnhem en maakte ze de Hongerwinter van 1944 door. Maar de oorlogsjaren brachten ook overwinningen mee: ze werd de beroemdste ballerina van Arnhem. Audrey's eigen herinneringen, interviews met bekenden, dagboeken en nieuw onderzoek werpen licht op deze onbekende periode uit haar leven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in België meer dan 25.000 Joden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen per trein naar Auschwitz gedeporteerd. Drie jongemannen uit Brussel besluiten tot actie over te gaan en beramen een levensgevaarlijk plan om een volgende trein te stoppen en zoveel mogelijk gevangenen te bevrijden. Op 19 april 1943 vertrekt Jodentransport XX met 1.631 mannen, vrouwen en kinderen. Gewapend met slechts één pistool staan de drie jongemannen klaar om de trein tot stoppen te dwingen...
De Tweede Wereldoorlog is op vele fronten uitgevochten: op slagvelden en stranden, in het luchtruim en in en op het water van de wereldzeeën. Maar van even vitaal belang was de strijd die ondergronds werd geleverd door inlichtingendiensten, spionnen, dubbelspionnen, codebrekers, infiltranten en partizanen.
In dit meesterlijke boek vertelt Max Hastings voor het eerst de geschiedenis van de wereldwijde geheime oorlog tussen alle strijdende partijen en de mensen die in die oorlog hun leven waagden. Hij baseert zich daarbij niet alleen op Amerikaanse, Britse en Duitse bronnen maar, heel bijzonder, ook op Russische en Japanse archieven. Het resultaat is een caleidoscopische blik op een vrijwel onverkend landschap.
Aan de hand van een aantal cruciale momenten laat Hastings de enorme invloed zien die het werk van geheim agenten en ondergrondse operaties op het verloop van de oorlog in West en Oost hebben gehad.
Zijn relaas voert van Bletchley Park, waar de Duitse Enigma-code werd gebroken, naar de reusachtige Sovjet-spionagemachine, die in omvang alle inspanningen van de andere oorlogvoerende naties in het niet deed zinken.
De geheime oorlog onthult tal van nieuwe, verrassende feiten en voorbeelden van bedrog, misleiding, verraad en incompetentie, bij alle partijen.
Max Hastings heeft een ongekend gedetailleerde kennis van wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en gaat scherpe oordelen niet uit de weg, maar combineert dat, zoals altijd, met veel aandacht voor de menselijke kant van de oorlog, de moed die voor dit werk nodig was en de spanning waaronder het moest worden uitgevoerd.
1940, Epping, Engeland. De angst voor een aanstaande inval groeit wanneer vijandelijke gevechtsvliegtuigen boven het huis van Susan Shepherd vliegen. Susan vindt troost in het trainen van postduiven. Al haar vogels zijn haar dierbaar, maar niet een is zo mooi, intelligent en trouw als Duchess.
Buxton, VS. Piloot Ollie Evans sluit zich aan bij de Britse luchtmacht. Zijn missie leidt hem naar Epping, voor een operatie om honderden postduiven boven bezet Frankrijk uit een vliegtuig te droppen. De vogels die de tocht overleven, zullen cruciale informatie verspreiden.
Er ontstaat als snel een hechte band tussen Ollie en Susan, maar wanneer Ollies vliegtuig achter de vijandelijke linie wordt neergehaald weten ze allebei dat de kansen op een weerzien erg klein zijn. Terwijl de oorloog doorraast, bewijst Duchess echter dat de hoop nooit verloren is, door berichten over en weer te brengen tussen de twee.
1941, Maggie Brouillard voegt zich bij het verzet in Parijs. Ondanks de wervelstorm van vervalste paspoorten en nachtelijke ontsnappingen, denkt ze steeds aan haar verloofde die gedwongen vluchtte, en stuurt ze gecodeerde berichtjes naar haar zus, Cécilia.
1949, secretaresse Harriet komt aan bij Chaffingham House in Engeland, sinds enkele jaren de thuishaven van familie Brouillard. Ze wordt al snel verteerd door nieuwsgierigheid. Cécilia zit door een mysterieus ongeluk in een rolstoel, en waarom mag niemand over Maggie praten? De familie wordt duidelijk achtervolgd door een duister verleden.