De houtsnip is perfect gecamoufleerd, waardoor hij nauwelijks opvalt tussen de afgevallen bladeren op de grond. Bij gevaar rekent de vogel tot het laatst toe op zijn camouflagekleuren en drukt zich op de grond. Pas als je, als achteloze wandelaar, bijna op 'm stapt vliegt hij op, de wandelaar ondertussen een hartverzakking bezorgend. De houtsnip is een wat plompe vogel, ongeveer zo groot als een duif, met een kenmerkend lange, rechte snavel, waarmee hij diep de grond in komt om regenwormen te vangen. Verder valt deze bosvogel op door zijn relatief korte poten en grote ogen. Aan dit laatste kun je zien dat het eigenlijk een nachtdier is. De houtsnip is beroemd vanwege zijn baltsvluchten waarbij hij knorrend en niesend zigzaggend tussen en over de bomen vliegt. Omdat houtsnippen slecht recht voor zich uit kunnen zien, knallen ze tijdens de najaarstrek nogal eens tegen ramen en muren op; houtsnippen zijn daarom helaas ook geziene gasten in vogelhospitalen. De houtsnip is het 24e deel in de succesvolle Vogelserie van Atlas Contact.
In `Tijd' behandelt Louis Stiller, grondlegger van De Schrijfbibliotheek, de verschillende manieren waarop je tijd kunt gebruiken om je verhaal te vertellen. Wat voor structuur kent je verhaal: lineair, cirkel, spiraal of nog iets anders? Wanneer gebruik je flashbacks en flashforwards, welk verteltempo past bij welk verhaal? Gebaseerd op interviews met schrijvers en voorzien van tips uit de wereldliteratuur, films en andere verhalende kunsten biedt Stiller een praktische en inspirerende gids voor iedere (beginnende) schrijver.
`Tijd' is onderdeel van een serie nieuwe delen van de Schrijfbibliotheek, die zich richt op de gereedschappen van de schrijver: plot, tijd, ruimte, personage, scènes en show, don't tell.
`Uit de eerste hand' is Martin Amis' persoonlijkste en enerverendste werk tot nu toe, waarin hij ons een nieuwe kijk gunt op zijn buitengewone leven. De autobiografische roman vindt zijn oorsprong in de dood van zijn beste vriend, Christopher Hitchens. We ontmoeten ook tal van andere sprankelende persoonlijkheden die Martin Amis mede hebben gemaakt tot wie hij is, van zijn vader Kingsley tot zijn grote held Saul Bellow, van Philip Larkin tot Iris Murdoch en Elizabeth Jane Howard, tot de vrouw die hem als twintiger volledig in de ban hield, de verleidelijk amorele Phoebe Phelps.
Wat begint als een fascinerende geschiedenis over amoureuze verhoudingen, familieleden en vrienden ontwikkelt zich tot een tedere, humoristische verkenning van de vragen die ons het zwaarst vallen: hoe te leven, hoe te rouwen, hoe te sterven.
`Antonlogie' is een bundel met verhalen over het gedachtegoed van Anton de Kom. Anton de Kom was een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij schreef onder meer Wij slaven van Suriname (1934), dat in 2020 een bestseller werd. De Kom wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme. De verhalen in deze bundel laten zien hoezeer zijn gedachtegoed een bron van inspiratie is voor vele generaties.
Met bijdragen van Mitchell Esajas, Guno Jones, Nina Jurna, Vincent de Kom, Ianthe Sahadat, Humberto Tan en de winnaars van de Anton de Kom schrijfwedstrijd 2021: Liang de Beer en Rudya Melim.
`De laatste gasten', `Liefde heeft geen hersens' en `Schoppenvrouw', de drie recentste romans van Mensje van Keulen, verschijnen in één band ter ere van haar 75e verjaardag en haar 50 jaar schrijverschap.
`De laatste gasten' gaat over Florrie die, als haar tante overlijdt, het huis moet verlaten en werk vindt in d'Meihof, een landhuis aan de Amstel. Met haar komst veranderen de onderlinge verhoudingen tussen de gasten. Het is een prachtig, beheerst geschreven drama over wantrouwen en stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs.
In `Liefde heeft geen hersens' vermoedt Romy dat haar zoon is betrokken bij de roofoverval op haar bejaarde buurvrouw. Deze schitterende roman over de vele facetten van liefde stond op de shortlist van de AKO Literatuurprijs, de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de shortlist van de Opzij Literatuurprijs.
`Schoppenvrouw' gaat over Paula die haar eigen kind in de daderbeschrijving van een `Opsporing Verzocht'-bericht herkent, en terugdenkt aan een schokkende episode uit haar eigen jeugd. Volgens `De Limburger' is dit een roman van `zwartfluwelen perfectie', hij stond op de longlist van de ECI Literatuurprijs en de longlist van de Fintro Literatuurprijs.
In een stad in verval stuit een zwerver op een man die lezingen houdt over het einde van de mensheid. Een docent neemt overspel als onderwerp voor een schrijfoefening en ziet zijn college veranderen in een wraakoefening. In een uitzichtloze oorlog wordt een strijder opgezadeld met een mysterieuze missie. Wanneer een vriendin een `dreigbed' voorstelt als opvoedingstip, ontketent dit onvermoede verlangens in de wanhopige ouders. Ondertussen zwerft de schrijver zelf van het ene logeeradres naar het volgende, worstelend met vragen die hij nooit eerder hoefde te stellen. Bertram Koelemans thema's en obsessies zijn op iedere pagina voelbaar: de uitdagingen van het ouderschap, de complexiteit van familiebanden, en uiteenlopende vormen van afhankelijkheid, waarvan de liefde niet de minste is. Het dreigbed is Koeleman op zijn best. Duister, geestig, ontroerend en verontrustend. Wat misschien nog het meest beangstigend is: het is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe.
Van Ida Tvedt verschijnt `Een sleepnet in de Marianentrog'. Kindertijd en volwassenheid, Susan Sontag en Dolly Parton, eenzaamheid en waanzin, de apocalyps en oorsprongsmythen, pornografie en stand-upcomedy, feminisme en alt-right, liefde en kakkerlakken, diepzeeduiken en maritieme fantasieën, Noorwegen en New York: even vitaal als scherpzinnig laveert Ida Lødemel Tvedt in `Een sleepnet in de Marianentrog' tussen uiteenlopende onderwerpen. In haar genre-overstijgende essay-in-37-delen tekent zich een dreigend portret van onze tijd af. Velen zoeken naar houvast en een thuis in een wereld die soms koud en peilloos diep is, maar soms ook kleurrijk en vriendelijk. `Een sleepnet in de Marianentrog' is een boek om je aan over te geven en je door mee te laten voeren.
Eleanor Tweddells vijfstappenplan in `Waarom je baan verliezen niet het einde van de wereld is' geeft je een stevige ruggensteun als je je baan verliest. Het helpt je de eerste schok te verwerken, je zelfvertrouwen te herstellen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, en zelfs in een nieuwe baan te floreren. `Waarom je baan verliezen niet het einde van de wereld is' leert je om te gaan met boosheid, schuldgevoelens en schaamte, compassie voor jezelf te hebben en op zoek te gaan naar een nieuw begin.
In `De helpende hand' vertelt Eva Vriend voor het eerst de geschiedenis van de vrouwen in de gezinsverzorging in Nederland, en over en de gezinnen waarvoor zij werkten. Ze maakten je huis schoon, kookten je eten en voedden je kinderen op. Decennialang was de gezinsverzorging het grootste zorgberoep van Nederland. Even onmisbaar als onzichtbaar. Op het hoogtepunt in de jaren tachtig van de vorig eeuw waren honderdduizend vrouwen erin werkzaam. En toch kennen maar weinigen het beroep nog. Onder het motto `Volksherstel door Gezinsherstel' kreeg de gezinsverzorging na de Tweede Wereldoorlog vorm. Het vak dreef mee op de golven van de verzorgingsstaat. Toen die afbrokkelde, verdween ook de gezinsverzorging stilaan als basisvoorziening. Ook de moeder van Eva Vriend werkte op jonge leeftijd als gezinsverzorgster. Toen ze op haar 35e ziek werd, moest ze een beroep doen op het vak waarvoor ze zelf was opgeleid.
In Zij namen het woord schetst Margot Dijkgraaf de portretten van uitzonderlijke, schrijvende Franse vrouwen uit de 17e tot de 21e eeuw. Ze schrijven, ze spreken, ze gaan de barricaden op, ze doorbreken taboes, ze verleggen grenzen. En ze bieden inspiratie - door hun boeken, hun denkbeelden, hun daden of hun karakter. De vrouwen in dit boek heten Colette of Françoise Sagan, George Sand of Simone de Beauvoir, Madame de Staël of Maryse Condé. De een is grondlegger van de Europese literatuur, de volgende vecht voor de positie van de vrouw als schrijfster, weer een ander richt haar pijlen op onrechtvaardigheid en ongelijkheid of eist voor de niet-westerse stem een plek op in de literatuur. Allemaal zijn ze Franstalig, rebels, tegendraads. Schrijven is gevaarlijk - en hoe!
In `Flip' beschrijft Marjan Berk hoe Duifje samenleeft met de as van haar gecremeerde man, Flip. Ze bewaart zijn as in een zilveren cocktailshaker en neemt hem overal mee naartoe, voert gesprekken met hem en vraagt hem regelmatig om raad. Voor haar is Flip niet dood, juist springlevend, en dichterbij dan ooit. Maar over haar levendige relatie met haar dode man laat zij zich bij anderen niet uit, totdat haar beste vriendin Rika erachter komt en Duifje erop aanspreekt. Nu Rika haar `geheim' kent, breekt Duifje. Rika dwingt haar afstand te doen van de as, wat Duifje totaal ontregelt; verder leven zonder haar dode Flip doet haar ondraaglijk aan. Ze wordt gekweld door een groot gevoel van leegte. Totdat uit onverwachte hoek zich een nieuw levensperspectief aandient.
In een dertigtal kleurrijke portretten laat Eric van den Berg zien dat de stad Barcelona meer is dan Antoni Gaudí en zijn Casa Milà. Nieuwsgierig kijkt hij naar de stad waarvan hij al vele jaren houdt. Hij volgt de vuurlinie waarachter George Orwell lag, klimt op het golvend dak van een rumoerig buitenhuis, verdwaalt in de doolhof van de liefde en doet rekensommen in de Sagrada Família.
In De sok van Tàpies belicht Van den Berg de verschillende en vaak onbekende kanten van een van Europa's topbestemmingen. Voor iedereen die de stad echt wil leren kennen.
HUMAN BUSINESS ENGINEERING
Het organiseren van talent
De auteurs van dit boek over organisatie- en beloningsmanagement nemen geen blad voor de mond: organisaties die zich willen onderscheiden van andere, moeten vooral niet doen alsof iedereen hetzelfde is. Baarda en Frijde schuwen geen ferme uitspraken en vergelijken het personeel van een organisatie met een kudde. Afzonderlijke medewerkers verdelen ze vervolgens in acht verschillende persoonlijkheden en de rol die het best bij hen past. In het veilige midden van de kudde zitten: helpers, basiskrachten, allrounders en vakspecialisten. Aan de rand van de kudde de avonturiers: professionals, generalisten, leiders en strategen. Rolf Baarda en Glenn Frijde zijn ervan overtuigd dat de sleutel voor zakelijk succes ligt in het kraakhelder benoemen en benutten van deze verschillende persoonlijkheden en hun talenten. Niet iedereen is immers hetzelfde, en hoewel mensen kunnen leren, kun je niemand echt veranderen. Maar je kunt ze wel het ideale plekje in de kudde geven, waardoor ze zich gewaardeerd voelen en het beste uit zichzelf halen. Als je mensen als uitgangspunt neemt voor je organisatie, en hun karakters, drijfveren en capaciteiten durft te onderscheiden, ben je bezig met Human Business Engineering. Samen met de HR Roadmap biedt Human Business Engineering een verfrissend alternatief voor het klassieke personeelsmanagement, dat alleen nog om promoties draait en niets meer te maken heeft met het werkelijke doel van organisaties: excelleren door bezieling.
paperback, ca D 27,50
ca 160 bladzijden, 15 x 23 cm
nur 801, 807, 808,
boeksoort: W
oktober 2008
BUSINESS BIBLIOTHEEK, STRATEGIE & ORGANISATIE
978904700109
`Liever niet', nieuwe gedichten van Armando waarin dreiging, taal en tijd almaar aanwezig zijn en getuigen de dingen die ze moesten zien niet zagen. Helaas, het is niet echt gebeurd, niet echt gebeurd, nee, liever niet gebeurd. Kan er iets gebeuren als er lachend liever niets gebeurt? Nee, het zijn soms woorden en zelfs zinnen, liever geen begrip, of een hakken met de hamer, nee, liever niet..
In `Wegwijzer in het digitale doolhof' laat Annet Aris zien dat `digitaal' niet langer een speeltje voor techneuten is, maar iets wat tot in de haarvaten van onze maatschappij is doorgedrongen en grote economische impact heeft. De discussie over de kansen en de risico's van de digitalisering wordt steeds feller. Een ideale voedingsbodem voor consultants en zelfbenoemde experts die beweren de weg naar de ideale digitale transformatie te kennen. Maar hoe scheid je dan het kaf van het koren?
Annet Aris is een baken in deze woelige zee. In `Wegwijzer in het digitale doolhof' combineert zij, met een nuchtere blik en een vleug humor, de laatste academische inzichten uit haar werk als strategieprofessor bij INSEAD met haar uitgebreide ervaring als commissaris van bedrijven uit zowel de nieuwe als de oude economie. Hoe positief of negatief de uiteindelijke impact van de digitalisering zal zijn is nog zeer onzeker. Eén ding is echter duidelijk: we moeten zelf het heft in handen nemen. Aris wijst ons daarin de weg.
Medewerkers zijn verandermoe: al te vaak kwamen er `van boven' plannen die maar half of niet tot verandering leidden. Als ze al iets teweegbrachten was het angst, onzekerheid of scepsis.
Wat moet een manager daaraan doen? De persoonlijke relatie op het werk is van groter belang dan ooit, maar kent hij zijn medewerkers wel echt? Managers vinden het vaak onprettig, zelfs confronterend om toenadering te zoeken en houden zich op de vlakte. Allerlei emoties, onzekerheden of angsten komen dan niet boven tafel, maar vergroten intussen wel de spanning.
Jan Andreae ziet dagelijks de druk die leiders (en medewerkers) bij alle veranderdrift ervaren. In dit boek beschrijft hij wat er nodig is om echte gesprekken te voeren, verandering (weer) op gang te brengen en de persoonlijke kracht van medewerkers te vergroten.
De Toearegs, het volk uit de Sahara bij wie niet de vrouwen maar de mannen zich sluieren, hebben over belangstelling niet te klagen. In Europa oogsten ze bewondering, maar in Afrika staan ze bij andere bevolkingsgroepen bekend als arrogante vechtersbazen. Hoe komt het dat wij in Europa anders over ze denken? Hebben de Toearegs hun pr zo goed voor elkaar?
Van oudsher zijn de Toearegs veehoudende nomaden. De afgelopen decennia knoopte een aantal Toeareg-leiders in Mali banden aan met al-Qaida, dat in de Sahara veel geld verdient met het ontvoeren van westerlingen.
De nachtelijke roep van de bosuil, de ijselijke kreet van een kerkuil, de priemende blik van een steenuil. We hebben iets met uilen. Ze staan voor wijsheid, zoals het steenuiltje van de godin Pallas Athena, of trouw, zoals Hedwig, de sneeuwuil van Harry Potter, maar ze zijn ook onheilsbodes, aankondigers van de dood, spookachtige wezens van de nacht. Meer dan andere vogels zijn uilen geladen met symboliek en intrigeren ze ons met hun mysterieuze voorkomen. Hoe versiert een velduil een vrouwtje? Met welk slim trucje vangt een steenuil kevers? John Lewis-Stempel prikt in Het geheime leven van de uil allerlei mythes door en ontleedt de verhalen over uilen in volksvertellingen, gedichten en literatuur. Maar wat dit boek bovenal onweerstaanbaar maakt is hoe Lewis-Stempel in prachtig proza over de vogels zélf schrijft; hoe ze echt zijn, hun voorkomen, hun schoonheid en hun
verbintenis met de wereld van de mens.
Levina van Winden sleept de lezer in `Er is een band die rapemachine heet' mee in haar opzwepende, ontsluierende poëzie, waarin ze zonder blikken of blozen de meest weerloze delen van de vrouwelijke ik secuur ontleedt. Wie de ogen afwendt, heeft verloren. Met bittere ironie, lyrische tederheid en de moed der wanhoop houdt haar poëzie zich staande in de strijd om dat laatste beetje vrijheid in een wereld zonder toekomst.
De nieuwe verhalen van Lydia Davis zijn soms letterlijk oneliners. Zoals `Bloomington', dat in zijn geheel luidt: `Nu ik hier een tijdje ben, kan ik met een gerust hart zeggen dat ik hier nooit eerder ben geweest.' Ook kan het verhaal een nauwgezette observatie zijn, of een klaagbrief; het kan ontleend zijn aan de correspondentie van Flaubert, of zijn inspiratie vinden in een droom. Wat niet varieert in De taal van dingen in huis is de kracht van het subtiel getoonzette proza. Davis is een scherp waarnemer; ze is ironisch, geestig of bijtend. Maar vooral is ze verfrissend.
Davis schrijft met verkwikkende onbevangenheid en geslepen humor over de alledaagse dingen en onthult het mysterieuze, het ongewone, het vervreemdende en het plezierige van de voorspelbare patronen van het dagelijks leven.
Hoe zorg je ervoor dat je ondanks alle veranderingen houdbaar blijft als werknemer? Was je tien jaar geleden een ster als je verstand had van projectmanagement, nu runt ieder middelmatig figuur zes projecten tegelijk. De kwaliteiten waar je nu mee scoort, zijn over vijf jaar al belegen. Hoe voorkom je dat je achter de feiten aanloopt? Hoe ontloop je het outsourcing-spook? En welke kwaliteiten zijn over vijf of tien jaar wél relevant?
Onbeperkt houdbaar is voor wie wil werken aan zijn eigen houdbaarheid en aan die van anderen. Over carrière maken en mooie dingen doen, over talentmanagement en jezelf blijven vernieuwen. Een lekker boek voor geïnspireerde werkers die dat willen blijven. LET OP: ALLEEN GESCHIKT VOOR TABLETS.
De hele dag door word je omgeven door reclame in allerlei vormen: op posters en abri's, via social media, per e-mail of in je Google-resultaten. Tim Wu laat in zijn boek Aandacht is het nieuwe goud overtuigend zien dat je het product bent van de `handelaren in aandacht': bedrijven die jouw kostbare tijd vangen om die voor grof geld door te verkopen. Gevolg: een wereld waarin afleiding en gebrek aan diepgang hoogtij vieren.
Aandacht is het nieuwe goud leest als een onderhoudende geschiedenis van de media, maar en passant laat Wu overtuigend zien hoe wij steeds meer een `geboeid' publiek worden - en wat we kunnen doen om aan die boeien te ontsnappen. Dit boek, voor de lezers van Het ondiepe (Carr) en De Cirkel (Eggers), schetst een ontluisterend beeld van het spel dat met de consument wordt gespeeld.
Aan de voet van de Pyreneeën ontspruit een onmogelijke liefde tussen een knoestige Limburgse wielrenner en een ondoorgrondelijke Spaanse vrouw. Tegen de verdrukking in bouwen Albert en Ana Maria een bestaan op in Nederland en ze krijgen een zoon. Na de dood van zijn moeder gaat de zoon op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes in het verhaal van zijn ouders. Was Albert wel de grote liefde van Ana Maria? Wat gebeurde met oom Frans op die fatale zondag van de mijnwerkerskoers? En waar komt die ijzige verhouding tussen vader en zoon vandaan?
Halverwege de heuvel is een roman over de ontdekkingsreis van een man die tegen wil en dank de kluwen van zijn schimmige familieverleden ontwart.
Gio Lippens is wielercommentator voor de NOS en groeide op in de Limburgse mijnstreek. Later werkte hij een jaar in het noordoosten van Spanje. Beide streken vormen het kleurrijke decor van Halverwege de heuvel.
Jeroen Busscher, bekend van populaire seminars en bestsellers als Pimp je afdeling en Turbomanagement, biedt in zijn nieuwe boek Aanstekelijk veranderen een frisse kijk op leidinggeven in organisaties waar veranderen het nieuwe normaal is. Onmisbaar voor de manager van de eenentwintigste eeuw.
Het lijkt wel of je tegenwoordig geen leiding meer mág geven. Als manager voel je je al snel een bemoeial. Toch vragen de steeds wispelturiger omstandigheden dat medewerkers voortdurend veranderen. Wat moet je dan wél doen? Hoe zorg je ervoor dat hedendaagse professionals zich blijven ontwikkelen en dat vernieuwing gestalte krijgt?
Door ervoor te zorgen dat gewenst gedrag aanstekelijk wordt en zich als een virus door de organisatie verspreidt. Jeroen Busscher toont ons hoe dat moet.