Haar leven lang zoekt Claudia de Breij naar woorden om de wereld te
begrijpen, orde te scheppen in de chaos om haar heen. Meestal krijgen die
woorden vorm in theatershows, boeken en columns, maar ook in tientallen
liedjes en gedichten. De meeste zijn bedoeld als onderdeel van een plaat
of show, maar vaak ook zijn het gedachten en ideeën die er simpelweg maar
moeten zijn, als een hart onder de riem van de onzekeren, de dromers, de
verwachtingsvollen. Ze schrijft in de volle breedte, over oorlogen, ziekte en
dood, maar ook over haar kinderen, ouders, nieuwe & oude vrienden - en
vaak en graag over de liefde. Al die woorden zijn nu voor het eerst bijeen
gebracht in Vasistas, als steun voor iedereen die elke dag weer probeert
de wereld te bevatten.
Dora is al tien jaar lang weduwe. Haar geliefde man leefde op zeer bescheiden voet en voor Dora en haar dochter blijkt er na zijn dood geen erfenis te zijn. Dora klampt zich heel traditioneel vast aan haar rouw, maar dat versteende ritueel maakt haar afhankelijk van de hulp van vrienden en bekenden.
Pas als haar schoonmoeder een ongelooflijk geheim over haar huwelijk onthult, ziet Dora in dat ze haar jaren als weduwe heeft verkwist. Drie generaties vrouwen - Dora, haar dochter en haar schoonmoeder - moeten nu overleven in een wereld waarin hun hele identiteit is bepaald door miskleunende mannen die geen enkele verantwoordelijkheid dragen.
Lege kasten verscheen voor het eerst in 1966 en is een kraakheldere en genadeloze aanklacht tegen een door mannen gedomineerde wereld waarin vrouwen alleen maar een rol mogen spelen. Het is in het Nederlands vertaald door Kitty Pouwels.
Undiagnosed pneumonia: request for information.' Eind 2019
ontvangt Marion Koopmans een bericht dat de wereld op zijn
kop zal zetten: in de Chinese stad Wuhan is bij verschillende
patiënten een ernstige vorm van longontsteking geconstateerd
waarvan de bron niet kan worden vastgesteld. Gedacht wordt
aan de zonose sars of een andere infectieziekte die van een
dier op de mens kan overgaan.
In Viroloog in een veranderende wereld kijkt Marion Koopmans terug
op haar carrière als viroloog en haar ervaringen met covid-19
en andere grote virusuitbraken, zoals sars, ebola, mers en
H1N1. Samen met haar zoon Mischa Huijsmans reflecteert ze
op wetenschappelijke adviezen in crisistijd, op de zoektocht
naar kennis en omgaan met onzekerheid, op haar plotselinge
beroemdheid, op twijfelaars, wappies en waanzinnigen, en de
soms gecompliceerde grens tussen politiek en wetenschap.
Zarifa Ghafari werd op zesentwintigjarige leeftijd burgemeester in Afghanistan. Inmiddels is ze bijna dertig en leeft ze onder zware politiebeveiliging in Duitsland. Ze groeide op onder het repressieve regime van de Taliban, maar wist zich te ontwikkelen tot voorvechtster van vrouwenrechten. Haar benoeming tot burgemeester van de conservatieve provincie Maidan Wardak ging niet zonder slag of stoot: extremisten probeerden haar de toegang tot haar kantoor te ontzeggen, haar mannelijke collega's vertrokken uit protest. Zes keer overleefde Ghafari een aanslag op haar leven. Haar vader moest haar strijd bekopen met zijn leven. Toen de Taliban in 2021 opnieuw de macht grepen, kon ze niet anders dan vluchten.
In `Zarifa' vertelt Ghafari haar indrukwekkende verhaal. Ze laat zien hoe het was om op te groeien in een door de Taliban geteisterd land en beschrijft daarmee de turbulente recente geschiedenis van Afghanistan.
'Wij geloven dat meisjes en vrouwen - én mannen en jongens - wereldwijd zullen worden geïnspireerd door het doorzettingsvermogen, de intelligentie en de pure vastberadenheid van Zarifa Ghafari, de eerste vrouwelijke burgemeester van Afghanistan, de jongste ooit die is benoemd, en haar voortdurende strijd voor vrouwenrechten. Het verhaal van mevrouw Gharafi verdient het om verteld te worden.' Hillary en Chelsea Clinton
`Openhartig en vol passie vertelt Ghafari haar inspirerende levensverhaal, en geeft hierbij een genuanceerd en bij tijden huiveringwekkend inkijkje in de verwoestende geschiedenis van Afghanistan. Een verzengend eerlijk, diep moedig memoir van een onverschrokken vrouw die strijdt voor haar vaderland.' Kirkus (starred)
`Iedereen die de meedogenloze realiteit wil leren kennen van een Afghaanse vrouw die verschil wil maken, kan geen verhelderender boek vinden. Zarifa zal je hart breken.' The Sunday Times
Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in `Ongetemd leven' zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Van jongs af aan hebben vrouwen geleerd te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld, en Doyle pleit er in dit boek voor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn.
Door haar eigen verhaal met de lezer te delen geeft de auteur ons allemaal de kracht om gehoor te geven aan de innerlijke stem die wij te lang hebben genegeerd. Alleen door echt jezelf te zijn, kun je werkelijk gelukkig zijn en je mooiste leven leiden. Ontdek wie jij was, voordat de wereld jou vertelde wie je moest zijn.
Zou het niet fantastisch voelen om volledig en krachtig jezelf te zijn? `Ongetemd leven' is eerlijk, kwetsbaar en compassievol en Glennon Doyle inspireert als nooit tevoren. Daarnaast is dit een heerlijk meeslepend verhaal over liefde, vertrouwen en overwinning.
'Als je er klaar voor bent, dan zal dit boek je brein door elkaar schudden en je ziel laten schreeuwen. Ik ben zo klaar voor mezelf na het lezen van dit boek. Alsof ik voor de eerste keer ooit in mijn lichaam zit. Wow. Iedereen die het vermogen heeft om echt los te laten en om je aan je eigen verlangens voor een dierbaar leven over te geven- doe het. Lees het. Beleef het. Oefen het.' - ADELE
`Ongetemd leven zal vrouwen bevrijden - emotioneel, spiritueel en fysiek. Het is fenomenaal.' - Elizabeth Gilbert
`Moedigt vrouwen aan de gevestigde orde af te wijzen en hun intuïtie te volgen.' - Publishers Weekly
Glennon Doyle is de auteur van de bestsellers `Carry on en leef' en `Carry on, heb lief'. Ze is activiste, spreker en influencer en woont in Florida met haar vrouw en drie kinderen.
Welkom in Buenos Aires, een stad die gebukt gaat onder moordneigingen en morbide verlangens. Waar vermiste kinderen terugkeren uit de dood en opgegraven beenderen een vreselijke vloek herbergen. Waar een zomerse dag aan een meer ontaardt in een explosie van geweld.
In deze briljante, gothic aandoende verhalenbundel schrijft de internationaal zeer succesvolle Argentijnse schrijver over wraak, hekserij, jaloezie, moord en verdwijningen, en vooral over vrouwen en meisjes die hun duisterste neigingen niet langer kunnen negeren.
Als op 24 februari 2022 Rusland Oekraïne binnenvalt, slaat Elena net als duizenden landgenoten op de vlucht. Vanaf het begin van de
invasie schrijft zij aan haar oud-student Iris over de onvoorstelbare tragedie die haar en haar landgenoten overkomt. Over hoe ze van de
ene minuut op de andere haar vertrouwde leven vaarwel moet zeggen, hoe haar enige zoon Maks achterblijft om zijn land te verdedigen en hoe
zijn vrouw en dochters naar Italië vluchten om daar in onzekerheid een nieuw bestaan op te bouwen. Elena's ooggetuigenverslag, dat eerder
in de Volkskrant verscheen, vormt een uniek en persoonlijk document over een oorlog die ieder van ons raakt.
In Mijn leven in de wildernis vertelt de Nederlandse Miriam Lancewood over haar leven in de wildernis van Nieuw-Zeeland. In 2010 verruilde ze de Achterhoek voor een leven ver van de bewoonde wereld. Samen met haar man Peter leeft ze zonder enige vorm van luxe een geïsoleerd leven in de verlaten bergen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In het televisieprogramma Floortje naar het einde van de wereld zocht Floortje Dessing het echtpaar op. Een inspirerend verhaal over durf, keuzes en geluk.
Het is 1969 en Lakshmi en haar man Jay Kumar wonen en werken inmiddels in de heuvels van Shimla. Lakshmi's protegé Malik heeft zijn school afgerond en gaat stage lopen in het paleis van Jaipur. Hij mag werken aan het opzetten van een moderne bioscoop. Malik ontdekt al snel dat er weinig is veranderd in de beroemde Roze Stad. De rijke klasse heeft nog steeds alle macht in handen, en vanuit het paleis in Jaipur strekt een web van leugens en geheimen zich over de stad uit. Een ernstig ongeval verwoest de bioscoop tijdens de feestelijke opening, en Malik krijgt de schuld in zijn schoenen geschoven. Hij heeft het vermoeden dat er kwade opzet in het spel is. Als voormalig straatkind kan hij achter informatie komen die normaal verborgen blijft en hij gaat op onderzoek uit om zijn naam te zuiveren.
Een vurig, duister maar ook grappig debuut over ambitie, seks, macht, geld en liefde.
Anna is een jonge vrouw met een grote ambitie om operazangeres te worden. Overdag moet
ze zich meten met haar medestudenten, die allemaal over een onuitputtelijke hoeveelheid
culturele bagage en financiële middelen lijken te beschikken. 's Avonds zingt ze in een hotelbar
om de huur te kunnen betalen van het verwaarloosde appartement dat ze deelt met haar
vriendin Laurie.
Dan ontmoet ze Max, een succesvolle veertiger, die haar alles kan geven wat ze wil. Maar
hij is ook veeleisend, en er ontwikkelt zich een machtsspel tussen de twee. Anna zal keuzes
moeten maken die grote invloed hebben op haar toekomst.
Filosoof, schrijver en feministisch icoon - Simone de Beauvoir was het allemaal. Biografe Kate Kirkpatrick had voor het eerst toegang tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. Het resultaat is een echte pageturner: diepgravend, verrassend en ontroerend.
Deze baanbrekende biografie werpt een geheel nieuw licht op De Beauvoir, die definitief neergezet wordt als een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw.
`Toen De Beauvoir haar nu beroemde woorden in De tweede sekse schreef - "Je komt niet ter wereld als vrouw, je wordt vrouw" - wist ze niet hoe groot de invloed van dat boek zou zijn op de rest van haar leven of de levens van degenen die na haar kwamen.
Er is veel geschreven over de betekenis van die zin, over wat dat betekent: vrouw "worden". Dit boek is gewijd aan de vraag hoe De Beauvoir zelf is geworden wie ze werd.' - Kate Kirkpatrick
Na de succesvolle bestseller `Mijn leven in de wildernis' verschijnt nu `Liefde in de wildernis' door Miriam Lancewood. In dit boek leven Miriam Lancewood en haar man Peter twee jaar als nomaden in de bossen van Europa en langs de kustlijn van Turkije. Het is een leven zonder enige zekerheid, maar vol liefde, overleven en zelfontdekking.
Totdat Peter ernstig ziek wordt en overleven in een heel ander daglicht komt te staan. Heeft Miriam Lancewood genoeg geleerd in de wildernis van Nieuw-Zeeland om ook dit persoonlijke drama te overleven? Openhartig vertelt Miriam in haar nieuwe boek `Liefde in de wildernis' wat zij denkt en voelt.
Miriam Lancewood (1983) is geboren en getogen in de Achterhoek. Ze was een competitieve polsstokhoogspringer en studeerde Lichamelijke Opvoeding. Tijdens een van haar reizen in Afrika en India ontmoette ze de 30 jaar oudere Peter Lancewood.
De geschiedenis van de Vikingen blijft tot de verbeelding spreken. Maar de rol van vrouwen daarin is doorgaans onderbelicht. In 2017 bewezen DNA-testen dat er ten minste één schildmaagd heeft bestaan: de krijgsvrouw die met haar wapens is begraven in graf Bj581 in de Vikingstad Birka, net buiten Stockholm. Nancy Marie Brown noemt haar Hervor, naar de befaamde schildmaagd uit de saga's. De auteur maakt mede op basis van archeologische bronnen aannemelijk dat er wel degelijk krijgsvrouwen bestaan hebben die zij aan zij vochten met de Vikingen. `Schildmaagd' van Nancy Marie Brown is niet alleen een belangrijk, maar ook een meeslepend en fraai geschreven boek.
`Bijzonder lezenswaardig werk, dat beslist een bijdrage levert aan de herziening van het traditionele historiebeeld over de tot de verbeelding sprekende Vikingen.' - Kunsttijdschrift Vlaanderen
Met een succesvolle carrière, een gelukkig huwelijk en een tweeling op
komst heeft de New Yorkse theaterregisseur Sarah Ruhl alle reden om te
glimlachen. Maar het geluk keert zich tegen haar als ze enkele dagen na
haar bevalling 's ochtends wakker wordt en merkt dat de linkerkant van
haar gezicht volledig verlamd is. Met de diagnose aangezichtsverlamming van Bell wordt Sarah,
zonder enige hoop op verbetering, geconfronteerd met de realiteit van
een nieuw gezicht. Een gezicht dat niet langer in staat is om haar gevoelens
en bedoelingen goed over te brengen.
Dit boek is een schitterend kleinood over de denkbeelden over vrouwen
in de huidige matschappij en over wat er gebeurt met je emoties wanneer je niet langer in staat bent
die te delen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger in een reeks veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. Hoog in de Alpen ontstaat al
snel een loopgravenoorlog. In de sneeuw en ijle lucht vechten duizenden jonge mannen voor hun leven. Er volgt een wanhopige oproep aan
de bevolking om de manschappen te helpen. Honderden vrouwen uit de onderliggende dorpen komen in actie. Ze zijn van alle leeftijden en
met gevaar voor eigen leven torsen ze manden vol voedsel en munitie omhoog de bergen in naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen.
In Bloemen van steen volgt Ilaria Tuti de lotgevallen van vijf bijzondere vrouwen door de ogen van Agata, een jonge vrouw die tegelijkertijd moet zorgen voor haar stervende vader. Agata's verhaal, en dat van Caterina, Viola, Lucia en Maria, geeft deze vrouwen hun rechtmatige plaats in de geschiedenis terug.
'De laatste halte' van bestsellerauteur Casey McQuiston gaat over de cynische August, die naar New York City verhuist. Ze gelooft niet in magie, het lot en de overdreven liefde uit de films. Maar dan ontmoet ze een geweldig meisje in de trein. De mysterieuze en charmante Jane weet August op te vrolijken. Er is alleen één groot probleem: Jane ziet er niet alleen uit als een rocker uit de jaren '70, dat ís ze ook. Jane zit al jaren vast in de trein. August wil haar helpen, maar dan moet ze wel leren geloven in het onmogelijke. 'De laatste halte' van Casey McQuiston is een unieke roman met humor, romance én tijdreizen. Eerder verscheen van McQuiston de populaire rom-com 'Rood, wit & koningsblauw'.
Georgia, de hoofpersoon in 'Wat we achterlaten' van Rebecca Yarros, moet helemaal opnieuw beginnen na haar scheiding: ze is haar huis in New York, haar vrienden en haar trots kwijt. Terug in Colorado ontmoet ze de arrogante bestsellerauteur Noah Harrison, die is gevraagd om de onvoltooide roman van haar overgrootmoeder Scarlett Stanton - een literair icoon - af te ronden. Met tegenzin gaat Georgia met hem aan het werk. Als Noah en Georgia een doos met brieven vinden, begrijpen ze waarom Scarlett het boek nooit heeft afgerond.
Rebecca Yarros is een meester in het schrijven van emotionele verhalen met een diepe laag, die toch warm en feelgood blijven. Dat is ook het geval voor 'Wat we achterlaten'. Eerder verschenen van haar hand de Renegades- en Flight & Glory-series, en de standalones 'De laatste brief' en 'De kleur van Colorado'. Perfect voor alle lezers van Colleen Hoover!
`Olifantenmeisje' van Ellen Marie Wiseman vertelt het verhaal van Lily, die in de jaren '30 op tienjarige leeftijd aan het circus verkocht wordt.
Op een zomeravond in 1931 mag de tienjarige Lily Blackwood voor het eerst naar buiten. Haar moeder neemt haar mee naar het circus. Maar wat Lily niet weet, is dat ze nooit meer thuis zal komen. Meer dan twintig jaar later erft de jonge Julia Blackwood het huis van haar ouders. Voor het eerst komt ze op de zolder, waar ze mysterieuze foto's aantreft van een albino circusmeisje. Ze begint te vermoeden dat haar ouders een donker geheim hadden.
Ellen Marie Wiseman schrijft indringende historische romans, waarin ze graag een nieuw licht werpt op de geschiedenis. Eerder schreef ze `De pruimenboom', `Wat ze achterliet' en `De brekerjongens'.
Als Anouk de iets oudere Olaf ontmoet is ze meteen straalverliefd. Ze kan nauwelijks geloven dat het wederzijds is, maar al snel zijn ze onafscheidelijk. Dat haar vriendin Milou wat minder enthousiast is over Olaf, nou ja, die is gewoon jaloers. Natuurlijk heeft Olaf weleens een slechte bui, maar dat heeft iedereen weleens. En haar moeder is zo blij dat Anouk eindelijk een leuke man heeft gevonden.
Als ze gaan samenwonen, is Anouks geluk compleet. Zoals het hoort, en zoals Olaf het wil, blijft ze thuis om voor hun huis te zorgen, en voor hem. Het blijkt steeds moeilijker om alles precies zo te doen als Olaf wil, en zijn slechte buien komen steeds vaker voor. Maar dan moet ze gewoon meer haar best doen, zoals haar moeder zegt. Dan komt het vanzelf goed.
Tot het niet meer gaat, en de make-up de blauwe plekken niet meer kan verbergen, en ze zich realiseert dat het nooit goed zal komen. Maar dan is de val al dichtgeklapt...
Met 'Feniksvrouw' schreef Rachelle Verhage een beklemmende debuutroman. Dit deels op haar eigen ervaringen gebaseerde boek was voor haar een manier om af te rekenen met de spoken uit haar verleden.
`De dochters van de Winterkoningin' van Nancy Goldstone is een geschiedenisverhaal over vier prinsessen in ballingschap. Het sprookjeshuwelijk tussen Elizabeth, de kleindochter van de Schotse koningin Mary Stuart en Frederik van de Palts, de koning van Bohemen, loopt uit op een nachtmerrie als zij na één jaar al verdreven worden. Het kinderrijke gezin gaat in ballingschap in Den Haag bij oom Maurits van Oranje-Nassau, in 2021 precies 400 jaar geleden. De dertien kinderen worden in Leiden opgevoed in de kunsten en wetenschappen. In `De dochters van de Winterkoningin' vertelt Nancy Goldstone op levendige wijze het opzienbarende verhaal van vier van Elizabeth Stuarts dochters: Elizabeth, Lousia, Henrietta Maria en en Sophie, die de loop van de geschiedenis bepaalden.
In de zomer van 1973 verblijft Ruth samen met haar vier beste vriendinnen een paar maanden in het landhuis van haar familie. De tieners zijn bezeten van de tragische vrouwen in de beroemde prerafaëlitische schilderijen. De zomer is lang en warm, en hun fantasieën worden langzaam maar zeker minder onschuldig.
Vierentwintig jaar later is Ruth getrouwd en heeft ze drie kinderen. Als haar vader overlijdt besluit het gezin om in het landhuis te gaan wonen. Op een dag komt Stuart, een oude vriend van Ruth, op bezoek en raakt haar zeventienjarige dochter Maeve betoverd door deze knappe fotograaf. Maeves kalverliefde heeft grote gevolgen, en het zal niet lang duren of de geheimen uit het verleden van haar moeder worden onthuld.
Anja du-Bois is de vrouw van Herman du-Bois, de man die jarenlang onterecht vast zat in de Puttense moordzaak. Een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland.'Nooit meer hetzelfde' gaat over onrecht, justitite, Puttense Moordzaak, veroordeling en gerechtigheid.
Terwijl haar man veroordeeld wordt en voor jaren onterecht de gevangenis in gaat, probeert Anja haar gezin draaiend te houden. 'Nooit meer hetzelfde' is haar schokkende verhaal.
De Puttense moordzaak is door Peter R. de Vries en oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw onophoudelijk in de publiciteit gehouden.
co-auteur Marlou Roossink schreef eerder mee aan het boek 'Kom niet aan mijn kinderen', het verhaal van Janneke Schoonhoven over de ontvoering van haar kinderen Sara en Ammar. Peter R. de Vries heeft een indrukwekkend voorwoord geschreven voor 'Nooit meer hetzelfde'.
`De eerste krokus' van Laila Ibrahim is een meeslepende roman over slavernij en moederschap in de negentiende eeuw.
Als Lisbeth geboren wordt bij rijke plantageeigenaren, wordt slavin Mattie weggehaald bij haar eigen baby om het meisje te voeden en te verzorgen. Terwijl Lisbeth opgroeit in twee werelden, wordt de band met Mattie steeds sterker. Rituelen ontwikkelen zich: zo zoeken ze elk jaar samen naar de eerste gele krokus van de lente. Langzaam maar zeker groeit Lisbeths afkeer van de slavernij.
Als Mattie jaren later ontsnapt, volgen we het verdere leven van Lisbeth. Op haar verlovingsfeest komt ze tot een schokkende ontdekking die haar wereld compleet op z'n kop zet...
Voor liefhebbers van `Een keukenmeidenroman' van Kathryn Stockett.
`Katla' van Luit van der Tuuk is het verhaal van de buitengewone reis die de jonge vikingvrouw Katla maakte in de negende eeuw. Katla voer twaalf eeuwen geleden op een houten schip van het Zweedse Birka naar Dorestad; een tocht vol ontberingen en gevaar. Aan de hand van haar reis vertelt de Luit van der Tuuk de geschiedenis van Birka, Dorestad en de scheepvaart van de negende eeuw. `Katla' is gebaseerd op historische en archeologische bronnen, maar leest als een meeslepend verhaal.