Op 30 april 2020 is Jeroen Brouwers 80 jaar. In `Aan een karakter' feliciteren 26 schrijvers en kunstenaars hem. Met brieven van: Désanne van Brederode, Mark Cloostermans, Luc Coorevits, Michiel Cox, Yannick Dangre, A.H.J. Dautzenberg, Jan Decleir, Jozef Deleu, Leen van Dijck, Cherry Duyns, Arjen Fortuin, René Franken, Maarten 't Hart, Ivo van Hove, Tom Lanoye, Dirk Leyman, Wim Opbrouck, Astrid H. Roemer, Dirk Roofthooft, Mark Schaevers, Peter Terrin, Margot Vanderstraeten, Stephan Vanfleteren, Christophe Vekeman, Dimitri Verhulst en L.H. Wiener.
Het wordt hoog tijd om thuiswerken echt goed te verankeren in de organisatiecultuur, betoogt professor Tsedal Neeley in `Thuiswerkrevolutie'. De coronapandemie heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we werken. Na de eerste schok zien inmiddels steeds meer mensen de voordelen van thuiswerken in en lijkt fulltime op kantoor werken voor veel organisaties verleden tijd.
Maar thuiswerken kan grote nadelen hebben als het niet goed wordt aangepakt. Zo blijken thuiswerkers zich vaak geïsoleerd te voelen; ze hebben moeite een band op te bouwen met collega's en een gezonde werk-privébalans te vinden. Leidinggevenden worstelen met de vraag hoe ze hun team kunnen aansturen en motiveren en vragen zich af welke digitale tools ze het best kunnen gebruiken.
Neeley doet al bijna twintig jaar onderzoek naar werken op afstand en begeleidde bedrijven over de hele wereld bij de overgang naar digitaal werken. In `Thuiswerkrevolutie' laat ze helder en met veel praktijkvoorbeelden zien hoe teams ook op afstand met succes kunnen samenwerken en groeien.
Assani groeit als halfwees opin de hoogvlaktes van Oost-Congo, door zijn moeder beschermd tegen de hardvochtigheid van zijn ooms. In zijn studietijd golft de bloedige strijd tussen Hutu en Tutsi in het naburige Rwanda de grens over en ontdekt hij dat hij Tutsi is. De strijd om zijn identiteit zal vanaf dat moment zijn bestaan beheersen. Op indringende wijze voert Lieve Joris de lezer binnen in het leven van een man die vanwege zijn afkomst betrokken raakt bij wat wel eens de eerste Afrikaanse wereldoorlog is genoemd. Assani vecht aan de zijde van Kabila tegen dictator Mobutu, maar als Kabila zijn Rwandese Tutsi-bondgenoten naar huis stuurt, moet Assani op zijn beurt de hoofdstad ontvluchten. Zij schetst zijn donkere uren, waarop hij achtervolgd wordt door de herinnering aan zijn vermoorde vrienden, waarop de tamtam van de oorlog roffelt en hij ten strijde moet trekken, al zou hij liever in de buik van zijn moeder verdwijnen. Tientallen keren ziet Assani de dood voor ogen, maar hij overleeft en duikt na vijf jaar rebellie weer op in de hoofdstad als officier van het herenigde Congolese leger.
Koen Jordaans legt in `Social Shift' uit hoe je social media strategisch kunt inzetten, zodat ze concreet bijdragen aan je doelstellingen. Het medialandschap is in hoog tempo aan het veranderen. Social media spelen daarbij een cruciale rol. Maar alleen een bedrijfspagina op Facebook, wat twitteren en met z'n allen op LinkedIn zitten, daar bereik je je doelgroep niet mee.
De Social Shift is het model waarmee Koen Jordaans al vele bedrijven en organisaties heeft geholpen om die slag wél te maken. In dit boek vertelt hij hoe dat in z'n werk gaat. Hij behandelt de theorie, geeft een praktisch stappenplan en beschrijft inspirerende cases. Hiermee kan elke ondernemer of manager zijn social media fundamenteel inzetten om management, communicatie, marketing, sales en recruitment te versterken.
De 'Turkse tortel' van bioloog en kunstenaar Hay Wijnhoven is een prachtige monografie over deze Turkse duivensoort. Hun grijsbeige verenkleed valt niet erg op. Toch zal iedereen ze wel eens gezien of gehoord hebben, die slanke duiven met het zwarte halskraagje en hun robijnrode kraalogen. Van oorsprong leven ze op de savanne in India. De Ottomanen brachten ze naar Turkije en van daaruit begonnen ze rond 1930 Europa te ontdekken. In amper twintig jaar vlogen ze van Istanbul naar de IJsselmeerkust en groeiden ze explosief in aantal. Maar de opmars is geenszins gestuit! Vogelliefhebbers in de Verenigde Staten en Canada melden nu de aankomst van Turkse tortels op hun voederplank. Geen vogel heeft ooit zo snel de wereld veroverd.
Wijnhoven lokte ze met voer naar zijn tuin, begon schetsen te maken, las de wetenschappelijke literatuur en raakte verslingerd aan deze duiven.
Op een bovenwoning in de Amsterdamse Pijp woont een man op leeftijd. Hij leeft er met zijn zieke vrouw en voert eendagskuikens aan de talloze zwerfkatten in de achtertuinen en dakgoten. Omwonenden en hulpverleners melden zich aan de voordeur, maar door hulp te weigeren probeert hij harmonie en autonomie te bewaren in zijn eenzame bestaan.
De man praat met zijn vrouw, maar als zij niet meer terugpraat gaat hij tobben over het verleden en wordt hij meer en meer gekweld door schuldgevoelens. Het leidt, terwijl de stad door krakersrellen in een toestand van oorlog verkeert, tot een onvermijdelijke apotheose.
In `100 dingen die miljonairs doen' beschrijft Nigel Cumberland waarom iedereen voldoende vermogen kan opbouwen om het leven te leiden waar hij of zij gelukkig van wordt. Nooit meer geldzorgen. Je droomhuis bouwen. Een wereldreis maken: iedereen heeft wel zijn eigen redenen waarom hij graag miljonair wil zijn.
Cumberland verdiept zich in de gewoonten, technieken, tools en manier van denken van selfmade miljonairs en helpt je om - met hun hulp - stap voor stap je eigen toekomst vol overvloed te creëren. In ieder hoofdstuk werkt hij een nieuw idee uit dat je helpt om dichter bij je doel te komen. Door zijn slimme combinatie van praktijkkennis met direct uitvoerbare oefeningen en tips, verkrijg je door `100 dingen die miljonairs doen' gaandeweg de optimale mindset die je nodig hebt om rijk te worden en rijk te blijven.
In `Op koers op karakter' legt ondernemend adviseur Sylvia Vrugt uit hoe het kan dat zelfs wanneer organisaties kiezen wat ze gaan aanpakken, het effect van alle verbeterinspanningen in de praktijk regelmatig tegenvalt.
Vrugt ontdekte dat dit komt doordat veel organisaties het grotere geheel van hun bedrijf uit het oog verliezen. Ze stippelen eenmalig een koers uit, die bovendien vaak onvoldoende aansluit bij het karakter van de organisatie. Ook gaan ze voorbij aan de wisselwerking tussen de verschillende kwaliteiten van de organisatie.
Sylvia Vrugt geeft je in `Op koers op karakter' handvatten om de koers en het karakter van je organisatie tot één consistent geheel te smeden. Ze toont aan de hand van vele praktijkvoorbeelden aan wat een enorme boost het geeft als dit lukt. Met behulp van haar model van acht samenhangende kwaliteiten komen organisaties in een blijvende, positieve flow en worden ze sterk, wendbaar en betekenisvol voor alle betrokkenen. Succes en plezier gaan dan hand in hand.
Met De eurocrisis geeft Martin Visser een uniek inzicht in de politieke strijd rond de redding van de euro. Van dag tot dag volgt hij in Brussel de kopstukken bij de moeizame besluitvorming tijdens tal van crisistoppen. De eurocrisis is niet alleen een politiek-economische analyse van een munt die langs de rand van de afgrond gaat; het is bovenal een spannend verslag van botsende belangen, weigerachtige Grieken en schreeuwende presidenten.
`Rachel. Een document' was het debuut van Martin Amis en betekende meteen zijn doorbraak. Ruim veertig jaar na verschijning is het nog altijd een sprankelende roman, intelligent, hilarisch en herkenbaar.
In `Rachel. Een document' vormt de zelfbewuste Rachel een onweerstaanbare uitdaging voor de negentienjarige Charles Highway, die zich in het huis van zijn zus in Londen voorbereidt op het toelatingsexamen voor Oxford. Als Rachel na een uitgebreide veroveringscampagne bij hem intrekt, blijkt haar aanwezigheid zuiverend te werken op het hele huishouden. Dat geldt zowel voor Charles' zus, verstrikt in een huwelijkscrisis, als voor hemzelf, worstelend met verlangens en ambities, verscheurd tussen kinderlijke neigingen en volwassen bedoelingen.
`Een buitengewoon grappig, nogal schunnig boek over jong zijn en weten dat je het bent.' - The Observer
`Amis' beeld van de puberteit is ongepolijst, angstaanjagend en hilarisch.' - The New Yorker
Van vergelijkingen wordt algauw gezegd dat ze `mank gaan en dat je ze dus beter niet kunt trekken. Vooral historische vergelijkingen moeten het dikwijls ontgelden. In de bundel Appels en peren betoogt Maarten Asscher dat juist vergelijkingen ons treffende inzichten kunnen opleveren. Hij illustreert zijn pleidooi met een twintigtal stukken, onder meer over de beide zonen Hamlet en Telemachus, over zelfmoord, over Oscar Wilde, het literair engagement, de Joodse identiteit, de Middellandse Zee, de Tweede Wereldoorlog en over het huwelijk.
Daarmee is Appels en peren een prikkelend en veelzijdig boek, waarin de meest uiteenlopende onderwerpen en figuren op het terrein van de geschiedenis, kunst en literatuur in één stereoscopische blik worden gevangen.
In De identiteitscrisis van Zwarte Piet gaan Jop Euwijk en Frank Rensen op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. Hij houdt de gemoederen al jaren bezig, en toch weten de meeste mensen maar weinig over hem. Zijn figuur blijkt zo veranderlijk dat zijn identiteit moeilijk is vast te stellen. Is dat misschien de reden waarom de een zielsveel van hem houdt en de ander door hem wordt gekwetst? Om ervoor te zorgen dat 5 december weer draait om de verbinding en de gezelligheid die de traditie zo waardevol maken, is het belangrijk om de zwartepietendiscussie serieus te nemen. En, niet minder belangrijk, elkaar ook.
`Wat een verademing! Dit boek is de sleutel tot rede én verbinding in de huidige discussies rond Sinterklaas en Zwarte Piet. Inzichtelijk voor voor- en tegenstanders en iedereen daartussenin, vanuit historische kaders, biedt het perspectief voor vandaag en de toekomst.' -TYPHOON
`Word je moe van het gedoe over Zwarte Piet? Lees dan dit boek over de beeldvorming van deze figuur in de Nederlandse geschiedenis. Argumenten vóór en tegen Piet komen langs. Voor iedereen die zich in de discussies mengt is dit het beste sinterklaasgeschenk!' - MARIA GREVER, HOOGLERAAR GESCHIEDENIS ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM
Het best bewaarde geheim in het bedrijfsleven is de verdwijntruc van vrouwen op weg naar de top; ondanks alle aandacht voor dit probleem blijft het aantal vrouwen in topposities gering. Wat kunnen vrouwen zelf doen om onder de huidige omstandigheden meer uit hun carrière te halen?
De zijderoute naar de top is gebaseerd op vragen die Mirella Visser vaak van vrouwen kreeg tijdens lezingen en workshops over het onderwerp Vrouwen en Leiderschap. Aan de hand van praktijkcases worden situaties geanalyseerd en strategieën aangereikt. Visser beantwoordt onder meer de volgende vragen:
. Waarom krijg ik die promotie niet terwijl ik de beste kandidaat ben?
. Waarom vragen ze me steeds voor die ondersteunende functies?
. Hoe word ik commissaris of toezichthouder?
. Hoe reageer ik als ze me weer eens voor secretaresse aanzien?
. Hoe zorg ik ervoor dat ik betaald krijg wat ik verdien?
. Zijn er specifieke vrouwelijke leiderschapskenmerken die mij naar managementfuncties helpen?
Dit boek is gericht op vrouwen die actief hun (leiderschaps) positie in het bedrijfsleven willen verbeteren.
In 'Van deze kinderen ga je houden' van Anja Vink leef je een schooljaar lang mee met de kinderen in klas 1D van de GKH (nu experience college), een vmbo in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Je ziet de leerlingen, Bilal, Jim, Mateus en Fahimida met hun medeleerlingen van onzekere kinderen uitgroeien tot onbevangen spontane pubers. De meesten van hen stappen de GKH binnen met een rugzak vol problemen en een taalachterstand van gemiddeld bijna twee jaar, die de wereld vaak onbegrijpelijk voor hen maakt. Woorden als `lichte vorst' bij een wiskundeles over negatieve getallen maken de opdracht tot een geheime boodschap die niet te ontcijferen valt. Iedere schooldag leest leerkracht Vincent van der Pas ze voor, hij leert ze nieuwe woorden, praat met ze over hun leven en opent een wereld van wetenschap, geschiedenis en het dagelijkse nieuws. Stapje voor stapje geven de leerlingen van 1D hem hun vertrouwen. Op zijn beurt leert Vincent hun dat school leuk kan zijn, en dat hard werken ook echt iets oplevert.
Epos over het lot van een Joodse familie in Polen
Op een nacht in 1939 vlucht de twaalfjarige Julia met haar ouders en zusje Nina vanuit een Poolse provinciestad naar Rusland. Door een afschuwelijke speling van het lot wordt Nina gescheiden van de rest van het gezin een gebeurtenis waar Julia ook een aandeel in heeft. Jaren later is de inmiddels bejaarde Julia getuige van de plotselinge dood van haar zoon. Ze beweent zijn lichaam en doorzoekt zijn spullen en dan blijkt dat die fatale avond ook op hem zn sporen heeft nagelaten
Groots en meeslepend, met als achtergrond de Tweede Wereldoorlog, het communisme en de omwenteling in Polen, is De draad en de vliegende naald een magistraal debuut.
Gerdien Verschoor (1963) is directeur van CODART, een internationale netwerkorganisatie voor museumconservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst. Daarvoor werkte ze als cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Warschau, de stad waar De draad en de vliegende naald zich afspeelt.
Isolement - dat zag Margalith Kleijwegt toen ze in 2004 de leerlingen van een vmbo-klas in Amsterdam-West thuis opzocht. `Ik vind het zo apart dat u hier bent', zei het zusje van een leerling, `er komt nooit een Nederlander bij ons thuis.' In haar boek Onzichtbare ouders liet ze een wereld zien die normaal gesloten bleef. Het bracht politici in het geweer.
De pubers van toen zijn inmiddels volwassen. Hoe staan ze in het leven? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? Wat is er van Aziza geworden, het mooiste meisje van de klas? Kwam Jason, die gepest werd en weken achtereen spijbelde, ooit terug naar school? En haalde Bekir die door zijn vader naar een moskee-internaat werd gestuurd zijn diploma?
Bitcoin en andere op computertechniek gebaseerde valuta kunnen een revolutie in onze maatschappij veroorzaken. Zijn ze de oplossing voor de vertrouwensbreuk tussen burger en bank? Kunnen ze een motor worden voor de welvaart van derdewereldlanden? Zijn ze de nieuwste criminele handelsroute? Of iets heel anders? Wall Street Journal-journalisten Paul Vigna en Michael J. Casey leggen het fenomeen cryptovaluta bloot: hoe is het ontstaan, hoe werkt het en welke rol gaat het spelen in onze samenleving? Veel is nog onzeker, maar in elk geval staan we op de drempel van een nieuw economisch tijdperk; een tijdperk waarin het traditionele financiële en sociale stelsel opnieuw wordt uitgevonden.
Hoe is het om in de gevangenis te zitten? Om maanden- of zelfs jarenlang in eenzaamheid door te brengen? En wat kan de literatuur ons daarover leren? Het uur der waarheid is een zoektocht naar de essentie van drie beroemde 19deen 20ste-eeuwse gevangenisgetuigenissen, van Silvio Pellico, Oscar Wilde en Albrecht Haushofer. In of vlak na hun gevangenschap schreven zij elk een beroemd geworden autobiografie. Maar staat daar ook de waarheid in over hun gevangeniservaring? Tegenover deze drie schrijvers plaatst Asscher drie schrijvers die de gevangeniservaring als onderwerp kozen voor hun literaire verbeelding: Stendhal, Charles Dickens en Jan Campert. Welke categorie boeken - de getuigenis of de verbeelding - draagt de benauwenis van de gevangeniservaring het sterkst op de lezer over?
In De Daf van mijn vader vertelt Thomas Vaessens een bijzonder verhaal over het naoorlogse Nederland aan de hand van de Daf. De introductie ervan, in 1958, was een duizelingwekkende prestatie. Vanuit het niets, in een land zonder noemenswaardige industriële traditie, was er opeens dat Nederlandse autootje met het `pientere pookje'. Een wonder van techniek en vindingrijkheid. Betaalbaar, bovendien. Een auto voor iedereen!
De Daf is de Nederlandse variant van de iconische 2CV. Maar waren we er trots op? Nou nee. Een `truttenschudder', zo werd de auto spottend genoemd. Het merendeel van de nog rijdende exemplaren is in de jaren tachtig aan gort gereden in de achteruitrijraces van de TROS.
Thomas Vaessens werpt nieuwe perspectieven op de zo vaak geïdealiseerde `sixties'. Het is het verhaal van Nederlandse ondernemingszin, van de gewone man die zich opeens een auto kon veroorloven, van de mijnwerker die verdween uit Limburg en vervangen werd door fabrieksarbeiders uit Marokko. Het verhaal ook van de onderwijzerszoon uit Maastricht die in de Daf van zijn vader het provinciale milieu van zijn jeugd dacht te ontvluchten.
`Honderd jaar geleden plachten ontwikkelde burgerdames in een speciaal cahier hun favoriete gedichten over te schrijven. De wereld begon te vergaan toen dames ophielden een gedichtenschrift bij te houden.
De laatste jaren heb ik gedichten die mij troffen gekopieerd en van commentaar voorzien. Soms over het gedicht; soms ook inspireerde het gedicht mij tot een ander onderwerp. Gedichten en commentaren staan hier bij elkaar. De volgorde van de gedichten is die waarin ik ze gelezen (of herlezen) heb. In enkele gevallen kwam ik, geleid door een thema, van het ene gedicht op het andere. In dit boek ben ik mijn eigen voorbije dame.
In Figuren in een landschap leidt gerenommeerd reisschrijver en romancier Paul Theroux de lezer langs een reeks van plaatsen, personen en ervaringen. Met zijn reisessays brengt hij ons naar Ecuador, Zimbabwe en Hawaii en in meer literaire essays onthult hij fascinerende nieuwe lagen in het werk van Henry David Thoreau, Graham Greene, Joseph Conrad en Hunter S. Thompson. Verder bundelt hij in dit boek een reeks zeer persoonlijke profielen van allerlei groten der aarde, zoals Elizabeth Taylor, Oliver Sacks en Robin Williams. In Figuren in een landschap laat Paul Theroux zich van zijn veelzijdigste kant zien, al blijft in alles een rode draad zichtbaar: Theroux' constante zoektocht naar het authentieke en het persoonlijke in een mens of een plek.
Midden in de Indische buurt van Amsterdam woont mevrouw De Vries, een oude, gehandicapte dame. Elke dag ontvangt ze een officiële brief van een instantie. Tweeduizend brieven gedurende acht jaar over busjesvervoer, thuiszorg, hulpmiddelen; met instructies, formulieren, mededelingen en vragen. Ze snapt er doorgaans niets van. Mevrouw De Vries is geen uitzondering. Overal in Nederland raken ouderen in de war door brieven die overbodig zijn of onbegrijpelijk of die schaamteloze reclame bevatten.
De buurman van mevrouw De Vries, Stephan Steinmetz, hielp haar met de post en maakte een selectie uit de tweeduizend brieven. Zijn onthutsende boek brengt de privatiseringsdrang van de laatste jaren haarscherp in kaart. Het geeft een kijkje in de kille ziel van een overheid die uit is op marktwerking, koste wat kost.
Gezag is nergens meer vanzelfsprekend, niet in het gezin, niet op school, niet op het werk, niet in de publieke ruimte. En dat is goed nieuws: het tekent de mondigheid van de nieuwe burger die de bevoogding heeft afgeschud. Maar de moderne mens heeft heimwee naar het gezag van de vader, de gebondenheid van de groep, en duidelijkheid van plaats en perspectief. In een tijd dat niemand gezag nog kritiekloos erkent, valt alle houvast en structuur weg. In Waarom grijpt niemand in? beschrijft Christien Brinkgreve deze ontwikkeling, en ze gaat op zoek naar vormen van gezag die voldoen aan een steeds breder gedeelde behoefte.
Kunst was er eerder dan veel andere dingen, eerder dan het wiel, de veeteelt, het schrift. Kunst was er misschien zelfs al voordat de mens kunst begon te maken. Bianca Stigter vond kunst in musea en bioscopen, maar ook op websites en opgravingen, op schilderijen en beelden, maar ook in fossielen en stervende vissen, in nieuwe kerken en oude televisieseries, in sproeten en plastic. Stigter werd verrast door de beelden van Anish Kapoor, de gebouwen van Peter Zumthor, de schilderijen van Adriaan Coorte, de films van Ingrid Bergman, het niets van Yves Klein.