`Dit magistrale boek over Afrika, dat net zo goed over óns gaat, en over de mensheid, heeft mij diep geraakt. Iedereen zou het moeten lezen.' - Caroline de Gruyter
In 1973 zette Koert Lindijer voor het eerst voet in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, destijds een slome tuinstad. Tien jaar later ging hij er wonen; het begin van veertig jaar correspondentschap waarvan Nairobi, inmiddels een miljoenenstad, het kloppende hart werd.
Als Afrika-correspondent doet Lindijer verslag vanuit de loopgraven met Eritrese rebellen en van de genocide in Rwanda. Hij vertelt over zijn vriendschap met de Maasai, over het leven van alledag en over de wijze waarop eeuwenoude tradities het stedelijke leven blijven bepalen. Hij beziet een continent dat schommelt tussen de hoopvolle protesten van assertieve jongeren en het democratisch bedrog van hun leiders, tussen grootse economische plannen en de komst van dubieuze westerse NGO's.
Een wolkenkrabber op de savanne is een kleurrijk, invoelend en onverbloemd portret van een regio die zich met vallen en opstaan aan de westerse dominantie ontworstelt, zelfbewust en autonoom wordt - en een plek opeist op het wereldtoneel.
`Het achtste leven (voor Brilka)' van Nino Haratischwili is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar.
Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de `rode' twintigste eeuw.
`De Kremlinfluisteraar' is een meeslepende roman die de lezer voert naar het duistere hart van de macht in Rusland. Oligarchen en andere vertrouwelingen vechten elkaar de tent uit, en Vadim Baranov is de strateeg achter het Poetinregime geworden. Hij hielp de destijds anonieme KGB-ambtenaar ooit in het zadel. Sindsdien heeft `de Kremlinfluisteraar' maar één bestaansreden: doen wat de tsaar wil. Geweld, manipulatie en desinformatie vormen de basis van Poetins brute macht; aan Baranov de taak om deze chaos te orkestreren. Zijn vorige leven als theatermaker komt hem daarbij goed van pas. De bombardementen in Tsjetsjenië, pogingen om Georgië en Oekraïne te ontwrichten: het komt allemaal uit de koker van de Kremlinfluisteraar. Totdat zijn verstandhouding met de tsaar barstjes begint te tonen.
In Testament van de ziel beleven twee jongens een moeilijke jeugd, de een op het Friese platteland, de ander te midden van Oekraïense landverhuizers op de Canadese prairie.
Beiden blijken ze veerkrachtig en sterk. Ze maken carrière, vinden de liefde en beiden stichten ze een gezin.
Als de mannen in de tachtig zijn, en allebei weduwnaar, ontmoeten ze elkaar tijdens een rodeofestival.
Ze hebben aan een paar woorden genoeg om elkaars Friese wortels te herkennen en op hun oude dag worden ze vrienden voor het leven.
Samen schrijven ze hun levensverhalen op en het toeval voegt nog een prachtig hoofdstuk toe aan hun beider levens.
Maar was het wel toeval of heeft iemand het lot een handje willen helpen?
In `De Kampschilders' vertelt Jan Brokken het verhaal van Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde jappenkamp terechtkwamen als zijn vader Han en moeder Olga. Ingenieus verweeft hij hun verhalen. Brokken schetst het rijke culturele leven in de jaren dertig op Bali, waar kunstenaars uit de hele wereld naartoe trokken en geïnspireerd en betoverd werden door de Balinese cultuur. Aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De voortdurende angst in het kamp maakt hij indringend invoelbaar, maar dit verhaal laat ook zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn.
In `De democratie crasht' waarschuwt oud-kamerlid Kees Verhoeven ons voor de sluipmoordenaar van onze rechtsstaat: digitalisering. De overheid krijgt maar geen grip op digitale technologie - met big tech-monopolies, datalekken en privacyschandalen tot gevolg. Intussen versterken sociale media de polarisatie en het hokjesdenken, zowel in de samenleving als in de Tweede Kamer. De politiek raakt oververhit en is steeds minder in staat om maatschappelijke uitdagingen en grote crises het hoofd te bieden.
Aan de hand van zijn ervaringen in de Tweede Kamer laat Verhoeven zien hoe digitalisering de democratie veranderde; op de een of andere manier gaan de twee niet goed samen. Verhoeven maakt duidelijk hoe digitale technologie ons in haar greep heeft en ons denken en doen beïnvloedt. Hij geeft antwoord op de vragen: Wat kunnen we doen om digitalisering in goede banen te leiden? Hoe kunnen we onze democratie redden?
`De avond is ongemak' van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen.
Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.
Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde hij met de meermaals herdrukte dichtbundel `Kalfsvlies', die werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut.
Een van de 10 beste boeken van 2022 volgens The New York Times Book Review
Iedereen in New York heeft, zelfs door het gebruis van de `roaring twenties' heen, gehoord van Benjamin en Helen Rask. Hij is een legendarische Wall Street-magnaat; zij is de briljante, teruggetrokken vrouw aan zijn zijde. Samen hebben ze schijnbaar eindeloze rijkdom vergaard. Maar tegen welke prijs?
Dit is het grote mysterie achter `Effecten', een bestseller uit 1937. Heel New York lijkt deze smeuïge kaskraker te hebben verslonden, en raakt er niet over uitgepraat. Maar er zijn ook andere versies van dit verhaal van macht, hebzucht en privilege.
Een literaire puzzel, een rijkelijk gelaagde roman over macht, hebzucht en privilege, [...] - De Standaard
[...]- Diaz roman is glorieus opgebouwd - [...] Vermogen stond op de longlist van de Booker Prize, maar haalde de shortlist niet. Ten onrechte - het boek zou de prijs verdienen. - De Groene Amsterdammer
Het is literatuur op z'n best. Ontzettend goed geschreven, een zeer onderhoudend verhaal, en doordat Diaz een spelletje speelt met de lezer word je ook nog een geprikkeld om na te denken over je eigen aannames. - Nederlands Dagblad
Frans de Waal buigt zich over verschillen in sekse en gender bij de mens en andere dieren. Hij maakt hierbij gebruik van zijn grote kennis van onze naaste verwanten: chimpansees en bonobo's. Wat is het geheim van de door vrouwen geleide vreedzame samenleving van bonobo's? En wat kunnen wij mensen leren van mannelijke dominantie en territorialiteit bij chimpansees?
Tegenwoordig wordt vaak beweerd dat genderverschillen het resultaat zijn van sociale vorming, maar De Waal toont aan dat het een biologische basis heeft. Hij behandelt onderwerpen als genderidentiteit, seksualiteit, gendergerelateerd geweld, vriendschap en zorgzaamheid, en laat overtuigend zien dat de evolutionaire biologie bijdraagt aan een genuanceerder cultureel begrip van gender.
In `Lucy aan zee' van Elizabeth Strout wordt Lucy Barton losgerukt uit haar ordelijke schrijversleventje in Manhattan doordat de wereld begin 2020 in lockdown gaat. Haar ex-man William, met wie ze nog vaak contact heeft, neemt haar op sleeptouw naar een klein stadje in Maine. De daaropvolgende maanden zijn Lucy en William ondanks het ingewikkelde verleden dat ze delen op elkaar aangewezen, in een huisje aan de kolkende, grauwe zee, terwijl de wereld ten onder lijkt te gaan.
`Hebben en Zijn' van Dimitri Verhulst begint met de dood van Malodot. Na een fataal auto-ongeluk bevindt hij zich tot zijn verbazing in een kliniek waar hij eerst moet zien af te kicken van het leven alvorens hij volkomen dood kan zijn. Mislukt hij hierin, dan moet hij zijn hele bestaan opnieuw ondergaan, van begin tot eind, op exact dezelfde manier. Met een bont gezelschap van lotgenoten heeft hij groepstherapieën en hij voert individuele gesprekken met een raadselachtige Counselor die hem ertoe probeert te bewegen die vuile verslaving aan het leven af te zweren.
In `Hebben en Zijn' werpt Dimitri Verhulst in geestige en fraaie bewoordingen licht op onze eindigheid; het is een roman die met geen andere te vergelijken valt, ook niet binnen het oeuvre van de schrijver zelf.
In `Een ongewone geschiedenis van (doodgewone) dingen' pleit Annegreet van Bergen voor een standbeeld voor de wasautomaat, de moeder aller huishoudelijke apparaten die als geen ander vrouwen vrije tijd gegeven heeft. Dit apparaat is slechts een van de vele `gewone dingen' waarvan Van Bergen de geschiedenis onderzoekt. Daarvoor keek zij met verwondering en dankbaarheid om zich heen. Niet alleen naar brommers, koelkasten en stofzuigers, maar ook naar papier, suiker, veilig kraanwater en andere inmiddels heel gewone dingen die ons leven zoveel gemakkelijker en aangenamer hebben gemaakt dan dat van onze voorouders.
In `Er is er hier maar één de baas' onthult journalist Angelique Kunst een van de meest opmerkelijke affaires uit het Nederlandse bedrijfsleven. De Twentse topondernemer en multimiljonair Gerard Sanderink, eigenaar van onder andere ICT-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton, staat tot 2018 ondanks zijn fortuin bekend als een bescheiden zakenman. Maar vanaf het moment dat Rian van Rijbroek in zijn leven komt, een zelfbenoemd `cyberexpert' en `hacker' met een bedenkelijke reputatie, lijkt de eens zo degelijke Sanderink volledig de weg kwijt te zijn. Hij ziet overal complotten, is verwikkeld in allerlei rechtszaken en ontslaat iedereen die hem probeert te corrigeren. Tegenspraak duldt hij niet, want: `Er is er hier maar één de baas!'
Maar is Gerard Sanderink eigenlijk nog wel de baas? Of heeft Van Rijbroek via hem de macht over zijn bedrijven overgenomen? En wat betekent dat voor Nederland? In dit boek reconstrueert Kunst hoe Sanderink volledig kon ontsporen en laat ze zien hoe groot de gevolgen kunnen zijn als één persoon binnen een onderneming de absolute macht heeft.
Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnen rollen, begeeft Jaap Scholten zich vanuit Hongarije naar de grens om een jong gezin uit Kyiv te helpen. In de weken die volgen raakt hij meer en meer betrokken bij de strijd. Scholten zamelt geld in voor drones, reist in zijn pick-up door het land in oorlog en bezoekt een begrafenis in Irpin met de directrice van een Kyivse cake-fabriek. Van een Amerikaanse sniper hoort Scholten over het leven aan het front en over de reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds zieken huis in Marioepol.
Onderzoeksjournalisten Walt Bogdanich en Michael Forsythe onthullen in `De macht van McKinsey' hoe kostenbesparing en efficiëntie steeds weer de kern vormen van de adviezen van McKinsey & Company. De consultants van McKinsey adviseren wereldwijd de invloedrijkste bedrijven, organisaties en overheden. Het bureau laat zich voorstaan op zijn door waarden gedreven aanpak en gaat tot het uiterste voor zijn klanten, maar strijkt nooit met de eer als de klant succes behaalt. Met deze reputatie werd McKinsey de heilige graal voor ambitieuze studenten, en veel invloedrijke personen begonnen er hun carrières.
Maar wat blijft er van die reputatie over als je achter de schermen kijkt? Niet zelden leiden de adviezen van McKinsey tot misstanden bij de geadviseerde organisaties, met grote opbrengsten voor de consultants en hun opdrachtgevers. Ook in de keuze voor zijn klanten - van corrupte overheden tot de tabaksindustrie - zijn McKinseys waarden ver te zoeken. Beschuldigingen van belangenverstrengeling veegt het bureau van tafel: hun teams hielpen weliswaar bij het versterken van de Chinese marine enerzijds en adviseerden het Pentagon hoe militaire agressie vanuit China te pareren anderzijds, maar de teams werkten apart van elkaar.
Zo heeft McKinsey een onzichtbare maar niet te onderschatten invloed op onze economie, ons politiek beleid en zelfs op oorlogsvoering.