In 1837 worden Kwasi en Kwame, twee Afrikaanse prinsjes, aan koning Willem I geschonken als onderpand voor de illegale slavenhandel van de Nederlandse regering. In Delft worden de zwarte jongens als Hollanders opgevoed. Terwijl Kwasi zich uit alle macht aanpast en een echte Nederlander wil worden, vecht Kwame om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en op een dag te kunnen terugkeren naar zijn volk.
Jaren later, aan het begin van de twintigste eeuw, kijkt de bejaarde prins Kwasi Boachi vanaf zijn Javaanse theeplantage terug op hun buitengewone levens. Pas dan ontdekt hij het complot waarmee de Nederlandse regering zijn Indische carrière heeft gedwarsboomd.
De zwarte met het witte hart is een van de hoogtepunten uit de naoorlogse Nederlandse literatuur en betekende de definitieve doorbraak van Arthur Japin. Er zijn meer dan 350.000 exemplaren van verkocht.
Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn echtgenote voor een vreemde aan. 'Achter me in de deuropening staat een vrouw. Haar bruine haar valt met een lok schuin naar rechts over haar voorhoofd. [...] Ze houdt me in de gaten.'
Meer nog dan een verhaal over dementie is Hersenschimmen een liefdesgeschiedenis, met een overmijdelijk tragisch einde.
Blauwe maandagen is de onthutsende debuutroman van Arnon Grunberg. Een zoektocht naar de liefde: ouderliefde versus betaalde liefde. Bekroond met de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor.
`Een groteske komedie, een zeldzaamheid in de Nederlandse literatuur. - NRC Handelsblad
`Een van die zeldzame, verrassende boeken waarvan je bijna tranen in je ogen van het lachen krijgt. - Il Manifesto
`Een schitterende debuutroman. - Süddeutsche Zeitung
`Arnon Grunbergs debuutroman is een goudmijn. - New York Times Book Review
`Een openhartig, zelfironisch en waanzinnig humoristisch boek. Zó grappig, dat de lach een grimas wordt. - Det Fri Aktuelt
`Een illusieloos relaas over seksuele avonturen, door een verteller die de tienerjaren nauwelijks achter zich heeft gelaten, blijkt bij iedere bladzij verder uit te steken boven de puberaal-erotische standaardkost brutaal en per saldo een winner. - Jeffrey Eugenides
De kroongetuige is zowel een roman als een thriller. In de eerste plaats is het een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en vooral over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid. In de tweede plaats handelt het over iemand die van een moord beschuldigd wordt. Het gaat hierbij niet zozeer om de vraag hoe de schuldige zelf de beschuldiging ervaart, maar hoe zijn omgeving en met name zijn echtgenote daarop reageert. Zij is dan ook de eigenlijke hoofdpersoon van het boek, een kroongetuige die niet verhoord wordt.
De zonnewijzer is een vervolg op De kroongetuige. De hoofdpersoon Leonie Kuyper is inmiddels gescheiden. Haar beste vriendin overlijdt aan een zonnesteek. Zij laat alles na aan Leonie, met als enige voorwaarde dat zij zo goed mogelijk voor haar drie poezen zal zorgen. Leonie gaat om die reden zelfs in het appartement van haar vriendin wonen en kruipt, aanvankelijk omwille van de poezen, in de huid van haar overleden vriendin. Ze gaat daar zo in op dat ze zich ten slotte volledig met haar identificeert. Gaandeweg kom ze erachter dat er veel meer aan de hand is geweest dan een zonnesteek.
Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik.
Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan.
Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.
Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.
Winnaar van:
- Gouden Uil Prijs voor de Jonge Lezer 2009
- Boekenleeuw 2009
- De Gouden Lijst 2009
- Nienke van Hichtumprijs 2009
- Lavki-Prijs 2011
- Een monumentaal boek NRC Handelsblad
- Een groot thema, onvergetelijk en verrassend uitgewerkt Groene Amsterdammer
- Het gebeurt hoogstens één keer in een decennium dat er een boek
als dit wordt geschreven. Dagblad van het Noorden
- Een prachtige roman Vrij Nederland
- Een prachtig verhaal [...]. Els Beerten doet geen moeite het de lezer
al te eenvoudig te maken. Maar juist dat zorgt ervoor dat het verhaal
je regelrecht bij de strot grijpt en lange tijd niet meer loslaat. Het Parool
- Allemaal willen we de hemel is een gelaagde, ontroerende en knap
geschreven roman over grote dilemmas in tijden van oorlog. [...]
Het heeft alles om een jeugdklassieker te worden: een zorgvuldig
geconstrueerde plot, een gedurfd verhaal en verrassend einde. De Standaard
- Een klassiek noodlotsdrama van liefde en loyaliteit waar
Shakespeare zich niet voor geschaamd zou hebben. De Volkskrant
De ouders van Osama zijn nieuwkomers in het Rotterdam van midden jaren tachtig. Hun leven wordt op z'n kop gezet als de flamboyante buurvrouw Loes aanbelt met een aanbod dat ze niet kunnen weigeren. Osama is meteen gefascineerd door de eigenzinnige vrouw. Hoewel zijn moeder in eerste instantie gemengde gevoelens heeft bij haar bemoeienissen in hun huishouden, groeit er een hechte vriendschap.
Osama's vader droomt van rijkdom en terugkeer naar het land van de Atlas. Samen met zijn zoon rijdt hij stad en land af in een Ford Transit om afgedankte meubels op te halen en door te verkopen. Door de voorruit van de bestelbus ontdekken zij een nieuwe wereld. In een omgeving waarin ambitie en inburgering met elkaar botsen, probeert de jonge Osama zijn weg te vinden.
Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld, of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie `s nachts op een gewelddadige manier overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze geleerd heeft over goed en kwaad lijkt niet meer te gelden. Er blijft voor Sara niets anders over dan het nemen van een dodelijk besluit.
Tycho is achttien en na zijn eindexamen gaat hij voor het eerst alleen op reis: hij wordt junior assistant in een Amerikaans kinderkamp.
Daar sluit hij meteen vriendschap met de Noor Oliver, even oud als Tycho en voetballer. Het wordt een zinderende zomer, die hun leven voor altijd verandert.
Wat doe je als je leven radicaal omgekeerd wordt?
Vechten of volgen? Aanvallen of verdedigen?
Stilstaan of meebewegen?
Hamayun zit in Havo 4 en werkt mee aan de voorstellingen van het schooltoneel. Hij schrijft een stuk over zijn eigen verleden. Over het dagelijks leven in Kaboel, en de grappen die hij uithaalt met zijn vriendjes. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Over de vlucht van het gezin, over de lange tocht die hij met zijn ouders en jongere broer en zusje moet ondernemen. Na een halfjaar komen ze in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht. Hamayun vindt Nederland fris, en groen. En hier kan het gezin vrijer denken. Hier is er een toekomst mogelijk. Hamayun wil graag naar de filmacademie. Maar mogen ze wel blijven?
Meer informatie:
www.slashboeken.nl
Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen.
Nu is David Samuels 21 en op zoek.
Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen?
Hij zoekt naar wat hij later moet worden. Hoe kan David het respect winnen van zijn vader, de baas van het enige fatsoenlijke programma op de vaderlandse televisie?
En hij zoekt de intellectuele negerin. Wordt David gelukkig van Rowanda, de Bijlmer-queen die met twee gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt? Of moet hij met Naomi zijn?
Het is een zoektocht die even komisch wordt als tragisch, dwars door het hart van de multiculturele samenleving.
Alphonse is met zijn geliefde Kat verhuisd naar de Vlaamse Westhoek. Ver weg van het drukke Brussel en het wisselvallige muzikantenbestaan is hij gelukkig met zijn eenmansklusjesbedrijf. Zijn klanten zijn lovend over zijn werk, en nog meer onder de indruk van hemzelf. Ze stellen zich open voor hem en hebben behoefte aan zijn adviezen. Maar Alphonse wil geen Jezus zijn, geen goeroe worden. Hij helpt omdat hij dat kan.
Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets tektonisch, zeggen Nadja en Lev ter geruststelling tegen elkaar. Iets meteorologisch, wellicht. Maar deze duistere klanken hingen niet altijd in de lucht boven hun huis in de Russische bossen. Ooit dreef het biologenechtpaar er een asiel voor verweesde berenwelpen, maar de vrijwilligers komen niet meer, en terwijl Lev zijn geheugen verliest, strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven? Wat gebeurde er in het jaar waaraan ze liever niet meer denkt?
Foon laat zien hoe eenzame mensen, ver van de ontwrichte samenleving die ze zijn ontvlucht, zich verhouden tot hun geliefden, tot de geschiedenis en tot de dierenwereld waarvan ze deel uitmaken. Als alle zekerheid wegvalt, is het de verbeelding die hen overeind houdt.
De kleine blonde dood, de ontroerende pseudo-autobiografische roman over een schrijver in relatie met enerzijds zijn vader en anderzijds zijn (jong gestorven) zoon, is het beroemdste boek van Boudewijn Büch.
Sinds 1985, toen de eerste druk verscheen, zijn er honderdduizenden exemplaren van deze kleine roman verkocht. Een klassieker in de Nederlandse literatuur.
Voorjaar 1775. Elizabeth Batts wacht in haar huis op Mile End de terugkomst af van haar man, de beroemde zeevaarder en ontdekkingsreiziger James Cook, die begonnen is aan de laatste etappe van zijn tweede grote wereldreis waarin het zuidelijk halfrond in kaart moet worden gebracht.
Roem zal zijn deel zijn. Een eenvoudige boerenjongen is als verlichte geest de wereldzeeën gaan bevaren en opgeklommen tot de sociale elite van zijn land. Maar wat zegt dat over zijn merites als echtgenoot en als vader? Vijf kinderen heeft Elizabeth al van hem gebaard. De twee oudsten, Jamie en Nathaniël, hebben hun vader maar weinig gezien. Drie anderen overleden vroeg, haar enige dochter Elly ten gevolge van een noodlottig ongeluk.
Wanneer James in de zomermaanden van 1775 inderdaad arriveert, is het de vraag wie Elizabeth in haar armen sluit: een wettige echtgenoot die toch in zekere zin een vreemde blijven zal, of een man die eindelijk thuiskomt, zijn maritieme aspiraties terzijde schuift en eindelijk tijd zal hebben voor haar en de kinderen.
Elizabeth raakt al spoedig in verwachting van een zesde kind en alles lijkt erop dat James Cook definitief aan wal zal blijven. Maar wie moet dan het bevel gaan voeren op de Resolution wanneer dat schip, halverwege 1776, zal uitvaren met de bedoeling via de noordelijke doorgang terug te keren?>br>
Een historische roman over de Verlichting, Londen, maritieme ontdekkingsreizen, James Cook, maar vooral over de vrouw van Cook, Elizabeth Batts, de achterblijfster, moeder van zes kinderen van wie geen haar overleefde.
De aansprekers vertelt het dramatische verhaal van een vader-zoonrelatie waarin de zoon Maarten t Hart van de huisarts te horen krijgt dat zijn vader nog hooguit een half jaar te leven heeft. Omdat besloten wordt zijn vader niet in te lichten, moet de zoon dit bericht alleen en in het geheim verwerken.
In het tragikomische verhaal De vlieger wordt op een protestantse grafdelver de vader druk uitgeoefend om in de avonduren met de hand een heel rooms-katholiek kerkhof te verplaatsen dat plaats moet maken voor oprukkende nieuwbouw.
Twee bejaarde vrouwen, een Nederlandse en een Duitse, ontmoeten elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het fameuze kuuroord Spa. Ze herkennen in de ander hun verloren gewaande tweelingzuster. Gedurende hun kuur - beiden lijden aan artrose - vertellen ze hun levensverhaal: het wordt de laatste kans om een kloof van bijna zeventig jaar verwijdering te overbruggen. Geboren in Keulen, in 1919, zijn ze na het overlijden van hun ouders door familieleden bruusk van elkaar gescheiden. Anna groeit op bij haar grootvader, in een primitief boers en katholiek milieu aan de rand van het Teutoburgerwald. Lotte belandt vanwege haar tbc in Nederland, bij een oom met sterk socialistische sympathieën. Door de slechte verhouding tussen de families raakt ook het contact tussen de beide zusjes verbroken.
De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat aanvankelijk uiterst wantrouwig tegenover haar hervonden tweelingzus, maar wordt door de aangrijpende verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid: het lijden van gewone Duitsers in oorlogstijd.
In deze monumentale roman volgt de lezer de meeslepende lotgevallen van twee vrouwen gedurende de Tweede Wereldoorlog, hun beider geschiedenis lijkt één grote vergeefse poging om boven vijandschap en wantrouwen uit te stijgen. Binnen een subtiel uitgewerkte en gewaagde structuur doseert deze roman een maximum aan ontroering, in een soevereine en uitgewogen stijl.
Tessa de Loo (1946) debuteerde in 1983 met de verhalenbundel De meisjes van de suikerwerkfabriek. Voorts publiceerde ze de romans Meander en Isabelle, de novelle Het rookoffer, de verhalenbundel Alle verhalen tot morgen en de 4-meilezing Toen zat Lorelei nog op de rots.
Liefde, familiegeheimen en de voorafschaduwing van een burgeroorlog
Damascus. Op een open dag van de universiteit ziet Hamza, aankomend student bouwkunde, het meisje van zijn dromen. Hij besluit Zania, zoals ze zal blijken te heten, te volgen en belandt zo bij een proefcollege filosofie waar hij erachter komt dat de begeesterende professor Sinna al-Iskandri voor haar geen vreemde is. Hij schrijft zich in voor een bijvak filosofie en raakt zo langzaam verder in de ban van Zania en de geheimzinnige familie Al-Iskandri.
'Een even acuut als tijdloos boek, een meesterzet die werelden bij elkaar brengt.' - Philip Huff
Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.
Een vlucht regenwulpen is een fenomeen. Er werden al meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is, net als de verfilming, een klassieker.
Een beklemmende geschiedenis over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten en dwang-neurotische trekken verzacht worden door een grote opmerkingsgave, een hartstochtelijke aard en een diepe liefde voor de natuur. Een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland een universum was, en een dorpje de hele wereld.
Zomer 1936. Janna, een jonge Nederlandse schermster, wordt door haar vader op de trein gezet om in de leer te gaan bij zijn oude vriend, maître Egon von Btticher. Egon, een huzaar die gewond en verbitterd is teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, slijt zijn dagen op een verlaten landgoed bij Aken. Hier geeft hij les aan twee beeldschone tweelingbroers en organiseert hij bloedige duels voor studenten.
Binnen de poorten van deze eigenaardige wereld gaat Janna, geïntrigeerd door haar ontoeschietelijke maître, op zoek naar antwoorden. Wat is er tussen hem en haar vader voorgevallen, en wie moet de rekening vereffenen? Gaandeweg dringt de buitenwereld het leven op het landgoed binnen en komt het tot een dramatische ontknoping.
`Een familieverhaal dat laveert tussen een komedie en een sprookje, Benali beschrijft het Marokkaans magisch realisme met veel dynamiek.' - The Guardian
Op de vooravond van de bruiloft van zijn zusje Rebekka ontdekt de jonge Lamarat dat Mosa, de bruidegom, ertussenuit geknepen is. Zijn vader draagt hem op de deserterende bruidegom op te sporen. De alwetende taxichauffeur Chalid helpt hem op weg...
Bruiloft aan zee is een roman vol passie, schaamte en culturele verwarring, die op aanstekelijke wijze verslag doet van het conflict tussen de tradities van `de landstreek' en het leven in `de West'.
Deel 2 in de trilogie rondom Michael Bellicher
Eén verkeerde keus en je leven wordt een nachtmerrie
Michael Bellicher is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord wordt hij tot zijn stomme verbazing zelf aangehouden, zonder dat hij weet waarom. Op het politiebureau krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, ogenschijnlijk onomstotelijk bewijs en een advocate die hem niet gelooft. Alles wat hij tegen de beschuldigingen inbrengt lijkt zich tegen hem te keren. Er zit niets anders op dan zelf proberen de waarheid boven tafel te krijgen. Maar hoe vind je die als niets is wat het lijkt?
CEL is het tweede, los te lezen deel in de trilogie rondom Michael Bellicher en werd bekroond met een Gouden Strop.
`Een volbloed thriller. Meeslepend en actueel, grappig, indringend en vooral heel spannend.' - Juryrapport Gouden Strop
Door zijn moeder verstoten, door zijn vader vrijwel genegeerd, moet Franklin Lowendaal zich van jongs af een weg door het leven banen. Dat leidt hem via internaten en slordige huurkamers naar de ijskoude wereld van zijn oom Charles en diens vriend Niel.
Aan het eind van de oorlog waren zij spectaculair ontsnapt uit een hels werkkamp binnen de Russische poolcirkel. De roman opent dampend en stomend met de ongenaakbare locomotief waarop de beide mannen uit het diepst van de aarde de beschaafde wereld binnen denderen. Gewend aan de ontberingen in het hoge noorden weten zij zich moeiteloos aan te passen aan de kille maatschappij in het naoorlogse Nederland, waarin het eigenbelang vooropstaat. De misdadige Charles en de sinistere Niel zijn voor Franklin voorbeelden waaraan hij zich kan spiegelen, met wie hij zich vrolijk snaterend een plaats verovert in de poel des verderfs Den Haag.
Uiteindelijk probeert Franklin zich met zijn grote liefde Michelle te ontworstelen aan de kilte die hem altijd omringd heeft. Franklin vertelt het verhaal van een verschoppeling die met zijn grote fantasie, zijn onaangepastheid en ondanks zijn neiging tot zelfdestructie overeind blijft en zich niet door het leven laat ringeloren.