In `Elizabeth Finch' van Julian Barnes is Neil op een kruispunt in zijn leven aanbeland wanneer hij besluit opnieuw plaats te nemen in de collegebanken. De gescheiden vader en gewezen acteur is toe aan een geestelijke opfrisser en schrijft zich in voor de cursus `Cultuur en beschaving'. Vanaf de eerste lesdag raakt hij in de ban van zijn iets oudere professor. Elizabeth Finch doceert in eloquente, rokerige volzinnen over Sint-Ursula, Goethe, Julianus de Afvallige, de Verlichting, en over de parallellen tussen verleden en heden. Ze is een toonbeeld van ruimdenkendheid, en verwacht hetzelfde van haar cursisten.
Alle intellectuele openheid ten spijt blijkt Elizabeth Finch een gesloten figuur die haar privéleven hermetisch afschermt - en daardoor Neil en zijn medecursisten des te meer fascineert. Neils kalverliefde wordt pas echt een obsessie wanneer hij jaren later onverwacht de schriftelijke nalatenschap van zijn mentor erft: dozen vol aantekeningen die wijzen op haar eigen obsessie. Wat bewoog de mysterieuze Elizabeth Finch nou werkelijk? Wat beoogde ze met dit postume gebaar? Welke opdracht moet Neil voor zijn grote voorbeeld voltooien?
`Alsof het voorbij is' van Julian Barnes gaat over de tijd, die Tony Webster lijkt te hebben ingehaald. Opeens is hij een man van middelbare leeftijd, die zonder weemoed terugkijkt op zijn schooljaren. Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een notaris zal bewijzen.
`Alsof het voorbij is' is een lang nazinderende vertelling over ouderdom, berouw en herinneringen die je altijd weer te grazen hebben.' - de Morgen
In `Flauberts papegaai' van Julian Barnes raakt Geoffrey Braithwaite, een ouder wordende arts wiens vrouw is overleden, gefascineerd door het leven en werk van Flaubert en reist regelmatig naar Frankrijk om alle plekken te bezoeken waar de schrijver gewoond en gewerkt heeft. Hij beschrijft zijn bevindingen in een poging te ontdekken wat er nu eigenlijk te weten valt over iemands leven - of het nu dat van Flaubert, van zijn overleden vrouw of van hemzelf is.
`Flauberts papegaai' is een briljant en bijzonder geestig hoogtepunt in het oeuvre van Julian Barnes. Het is een roman, het is een biografie van Flaubert, het is literaire kritiek en het is tevens een commentaar op deze drie genres.
In `Verzamelde verhalen' worden voor het eerst de verhalen van Julian Barnes bijeengebracht. De schrijver van een rijk oeuvre dat verpletterende romans zoals bestsellers `Alsof het voorbij is' en `Het enige verhaal' bevat, maar ook onconventionele biografieën als `De man in de rode mantel', wijdt zich ook regelmatig aan de kortere prozavorm. Van Barnes verschenen de afgelopen decennia drie verhalenbundels en één nagekomen los verhaal. `Verzamelde verhalen' is een unieke uitgave, en een internationale primeur. Het etaleert op meesterlijke wijze de verrukkelijke rode draden in het oeuvre van Barnes: Frankrijk, de liefde, ouder worden, de dood. Geestig, scherp geobserveerd, licht ironisch, weemoedig, met een enkel zwart randje: de `Verzamelde verhalen' zijn voorbestemd een klassieker te worden in het oeuvre van Julian Barnes.
`Verzamelde verhalen' bevat verhalen uit de bundels `Over Het Kanaal', `De citroentafel',
`Polsslag', en `Uit het raam'.
`Het tumult van de tijd' van Julian Barnes speelt zich af in jaren dertig, wanneer een jonge man - aanstormende componist, toegewijde huisvader - met een ingepakt koffertje bij de lift van een flatgebouw in Leningrad staat: Dmitri Sjostakovitsj. Hij wacht er de hele nacht, nachtenlang, in de overtuiging dat hij opgepakt zal worden en afgevoerd naar het Grote Huis. Geen enkele beroemdheid die hij in de afgelopen tien jaar heeft ontmoet, kan hem nu helpen. En weinig mensen die naar het Grote Huis worden afgevoerd, komen ooit terug.
Aldus begint de eerste roman van Julian Barnes sinds zijn met de Man Booker Prize bekroonde `Alsof het voorbij is'. Een verhaal over de botsing tussen Kunst en Macht, en de compromissen die een kunstenaar moet aangaan om zijn stempel op de wereld te drukken - dit allemaal aan de hand van de fictionele biografie van een van de grootste componisten van de twintigste eeuw. 'Het tumult van de tijd' is Barnes' meest diepgaande werk tot nu toe, het werk van een literaire grootmeester.
`Het enige verhaal' van Julian Barnes is een pijnlijk mooie roman over eerste liefde - en de levenslange gevolgen daarvan.
Begin jaren zestig. In een saaie voorstad van Londen brengt de negentienjarige student Paul de zomermaanden door in zijn ouderlijk huis. Op aanraden van zijn moeder schrijft hij zich in bij de plaatselijke tennisclub. Tijdens een toernooi ontmoet hij Susan: achtenveertig jaar oud, zelfverzekerd, ironisch, overdonderend. Susan is getrouwd, met twee volwassen dochters. Paul en Susan worden elkaars geliefden.
In `Het enige verhaal' kijkt Paul jaren later terug op de zomer die zijn leven voorgoed veranderde, op de daaropvolgende jaren samen en hoe dit leven uiteindelijk, heel langzaam, uiteenviel.
Julian Barnes gidst ons in `De man in de rode mantel' door een van zijn lievelingstijdperken, de Belle Époque. Hoofdpersoon Samuel Jean Pozzi (1846-1918), dokter van de beau monde in Parijs, kunstliefhebber, anglofiel, vriend van Marcel Proust en vertaler van Charles Darwin: een buitengewoon veelzijdig man, een echte Europeaan, en een voetnoot in de geschiedenis. Tot nu. Julian Barnes tilt Pozzi in deze geestige, rijk geïllustreerde, onconventionele biografie voor heel even uit de vergetelheid. Een wervelende portret van een ruimdenkende man en de bruisende tijd waarin hij leefde.
,