Wanneer de benen eigenlijk niet meer willen, kan het hoofd van een wielrenner ervoor zorgen dat ze tóch doortrappen.
Martijn Veltkamp laat op een toegankelijke manier zien dat er in het wielrennen een verborgen motor is die een bepalende invloed heeft op sportprestaties: de hersenen. Wat motiveert renners en wat doet dat met hun prestaties? Waar komt de angst voor het afdalen vandaan, en hoe kom je ervan af? Waarom bezwijken sommigen onder druk, maar anderen niet? Waarom is fietsen in je eentje mentaal zwaarder dan in een groep?
Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en interviews met wielrenners als Greg Van Avermaet, Henk Lubberding en Daan Olivier worden de belangrijkste psychologische aspecten van de sport inzichtelijk gemaakt.
In deze herziene editie zijn niet alleen actuele voorbeelden opgenomen, maar is bovendien een hoofdstuk toegevoegd over de vraag hoe profwielrenners en ploegen als uae Team Emirates en Visma | Lease a Bike zélf bezig zijn met de mentale kanten van de sport. De onderwerpen en anekdotes in De verborgen motor zullen niet alleen voor fietsliefhebbers herkenbaar zijn, maar voor álle (actieve en passieve) sporters.
Dr. Martijn Veltkamp (1980) is psycholoog en als universitair docent verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is tevens auteur van Leven in cadans (2018) en Het raadsel van het ik (2023). Daarnaast is hij een gepassioneerd volger van de wielersport.
'Dit is een boek als een vlakke etappe waar je weinig van verwacht, maar die zich plotseling spectaculair blijkt te ontwikkelen.'
NRC
'Een interessant boekje voor tijdens de saaie etappes.'
Het Parool
'Het verrassendste Tourboek van het jaar. Interessant, leerzaam, vermakelijk.'
de Volkskrant
'Materiaal waar het peloton z'n voordeel mee kan doen. Bijzonder knap wanneer je dat op papier voor elkaar krijgt.'